גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשות המילניום מגדירות מחדש איזון בית-עבודה

נשים עדיין חושבות שקשה להיות הורה עובד, אבל בעוד שבדורות הקודמים הן האמינו שאפשר לשלב קריירה מצליחה ושוויונית עם משפחה - בדור הצעיר הן כבר לא כל-כך בטוחות

ביקורת בונה ביקורת הורסת, קריירה / צילום אילוסטרציה: Shutterstock
ביקורת בונה ביקורת הורסת, קריירה / צילום אילוסטרציה: Shutterstock

הה לא טור לקראת יום האישה הבינלאומי, שיחול בעוד חודש. נשים לא צריכות יום שיזכיר להן מה זה אומר להיות אישה בשוק העבודה, אבל זה כן טור על השיח של נשים על קריירה, שמגדיר הצלחה באופן רחב יותר: משפחה, ילדים וקריירה מאפשרת. החדשות הטובות הן שהשיח הזה מחלחל גם לגברים.

מגוון רחב של מחקרים מראה שהדור הצעיר, שהיה עד להתמודדות של הוריו עם משרה מלאה או עם הבחירה לוותר על הקריירה, מודע ליתרונות ולחסרונות של הבחירות שנעשו והוא רוצה אפשרויות אחרות, מאוזנות יותר. נשים צעירות ומשכילות כיום רואות בבירור כיצד קריירה ומשפחה משנים את מקומם בסדרי העדיפויות על פני זמן, ובהתאם, גם מי שיודעות שהן רוצות להתקדם ולהשפיע מתכננות להוריד הילוך בתקופות מסוימות או לחפש משרות חלקיות וגמישות. התכנון הזה הוא תופעה חדשה, גישה המחליפה את גישת "הכול או כלום" שהייתה נהוגה בדור הקודם (או שאת מטפסת בסולם הקריירה או שאת נשארת בבית עם הילדים). בגישה החדשה, נשים מצפות מהמעסיק, מהסביבה ומהחברה ל"תן וקח".

ההתפכחות של הנשים

מחקר בקרב בוגרי הרווארד מצא ש-37% מהנשים בנות דור המילניום (כיום בשנות ה-20 וה-30 לחייהן) מתכננות לעשות פסק זמן בקריירה לצורך הקמת משפחה, לעומת 28% מנשות דור ה-X (בנות 40-50 היום) שתכננו לעשות זאת בזמנן ו-17% מנשות דור הבייבי בומרס (בנות 50-60). נשים עדיין חושבות שקשה להיות הורה עובד, אבל בעוד שבדורות הקודמים הן האמינו שאפשר לשלב קריירה מצליחה ושוויונית עם משפחה, בדור הצעיר הן כבר לא כל-כך בטוחות.

הממצא הזה תואם את ממצאיו של סקר אחר, שנעשה בקרב בוגרי אוניברסיטאות על ידי Center for Talent Innovation, קבוצת מחקר שעוסקת באתגרי התעסוקה למגזרים שונים. לפי ממצאי המחקר, 24% מהגברים בני דור המילניום, שהם ללא ילדים, מצפים לשאת באחריות לגידול הילדים. בקרב אלה שכבר הפכו להורים, ירד שיעור המצפים לשאת באחריות לגידול הילדים ל-8%. והסיבה? הם לא הבינו עד כמה זה פוגע בקריירה - דבר שנשים יודעות ואומרות זה שנים רבות.

הדבר בולט גם במחקר של Pew, שבו 58% מהנשים אמרו שאימהות מקשה על הקריירה בעוד רק 19% מהגברים תפסו זאת כך. הסיבה המרכזית לכך היא שנשים, יותר מגברים, "יפריעו" למהלך הקריירה שלהן מסיבות משפחתיות, בין השאר ע"י הורדת שעות עבודה, לקיחת חופשות, עזיבת עבודה או האטת קידום.

אפשר לראות בנתונים האלה כישלון של רעיון השוויון המגדרי בשוק העבודה, אבל יש עוד אפשרות, והיא שנפסיק לרמות את עצמנו בדבר המחיר ואיך באמת נראה שילוב של קריירה ומשפחה. לפי המחקר של הרווארד שהזכרנו קודם, בנקודת הזינוק, בתום הלימודים, שאיפותיהן של נשים היו זהות לאלה של עמיתיהן הגברים, אבל כן אפיינה אותן ההבנה שהן יידרשו לקבלת החלטות קשות. ממש כמו שאנחנו לומדות בארגון לתכנן אסטרטגיה לשנים קדימה, יותר ויותר נשים מגבשות לעצמן אסטרטגיה לחיים, שמביאה בחשבון תקופות שבהן צורכי המשפחה גוברים על צורכי הקריירה והעדפתם בנקודת זמן מסוימת היא בחירה ולא כישלון לאזן בין הצרכים. בנקודת זמן אחרת, אפשר שנעשה בחירה אחרת.

במילים אחרות, אם בדורות הקודמים נשים ציפו לנהל שילוב מאוזן, הנשים הצעירות היום יודעות שאיזון בכל נקודת זמן אינו אופציה והן מצפות לנווט את הקריירה כך שבתקופות מסוימות הן יעלו או יורידו הילוך באחד החלקים. אין כאן תגלית מרעישה, רק הסתכלות מפוכחת על המציאות ויכולת לדבר עליה בפתיחות.

המלכוד של הגברים

כמה מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מראים שמדיניות הארגון משפיעה על היכולת של עובדים, גברים ונשים כאחד, לנהל את האסטרטגיה הזאת בהצלחה. במאמר שכותרתו Can we finish the revolution? , החוקרים דיוויד ס. פדולה ושרה ת'בוד בדקו את מידת רצונם של עובדים בגיל 20-30 לשלב בין קריירה למשפחה בהינתן רמות שונות של גמישות בארגון. הם מצאו שבסביבה שסיפקה לעובדים כלים לשילוב, 95% מהנשים ו-75% מהגברים בחרו בקריירה שוויונית בין בני הזוג. אבל בסביבה ארגונית ללא מדיניות תומכת פנו שני המגדרים לתפקידים המסורתיים.

במילים אחרות, היכולת להגדיר תעסוקה וקריירה באופן גמיש יותר מבעבר הוא תנאי ליכולתם של הורים משני המינים להיות ההורים שהם רוצים להיות בלי לוותר על מסלול קריירה. בשנים האחרונות אנחנו רואים פריחה בתחום הזה במיוחד בתעשייה עתירת הידע המאופיינת בעובדים בעלי משפחות צעירות. חברות רבות הכניסו חופשות לידה לגברים וחלק ממדינות ארה"ב אף מחייבות זאת. ארגונים רבים גם מאפשרים לעבוד מהבית, שעות עבודה גמישות, היקפי משרה משתנים ואפילו מעבר למשרות גמישות יותר מאחרות בתקופות מסוימות.

כל אלה הם תנאי הכרחי אבל לא מספיק. במיוחד לא לגברים. ראו למשל את הניצול הפוחת של חופשת לידה לגברים בארה"ב. יכול להיות שהמדיניות הרשמית של ארגון, כפי שהיא מופיעה באתר החברה, היא לעודד חופשה כזאת, אבל השאלה הרלוונטית היא מהן הנורמות הבלתי כתובות. ה"סטיגמה" הזאת, שהילדים שלי חשובים יותר מהעבודה, מונעת מגברים לנצל כלים שעומדים לרשות כלל העובדים, ואכן מחקרים הראו שגברים שניצלו מדיניות גמישה קיבלו הערכות והעלאות שכר נמוכות מאלה של עמיתיהם. לכן האתגר אינו עוד תוכניות, אלא עידוד השימוש בתוכניות הקיימות והפנייתן באופן מפורש לגברים.

עם כניסתם של בני דור המילניום אל שוק העבודה ועלייתם בהיררכיה הארגונית, אפשר לקוות שהם יעצבו מחדש את המדיניות, אבל יותר מכך את הנורמות וההתייחסות לזכות להיות לא רק עובדים משמעותיים ומחוברים אלא גם אנשי משפחה והורים.

אסטרטגיה לחיים

ומה עושים בינתיים? בדיוק על השאלה הזאת שוחחתי השבוע עם בחורה צעירה מהפריפריה, שאני חונכת בצעדיה הראשונים בשוק העבודה. המודלים שלה לחיקוי הן נשים שהן גם בעלות משפחה וגם נשות קריירה מצליחות, אז סיפרתי לך איך אז, לפני שני עשורים, הסבירו לי שלא כדאי לשים על השולחן במשרד תמונה של התינוק, ואם אני הולכת לטיפת חלב, רצוי שאומר שהייתי בסידורים. לא שכחתי את זה, ושנים אחר כך, בתפקיד סמנכ"ל, נשאתי את דגל הגמישות בעבודה והובלתי תוכניות משפחה פורצות דרך מתוך אמונה בזכות שלנו, בחובה שלנו, להיות גם הורים, גם בני זוג, גם אנשים פרטיים עם עיסוקים פרטיים, במקביל להיותנו עובדים מסורים.

סיפרתי לה גם על כל מי שסיפר לי בתחילת הדרך שאין דבר כזה גם לעבוד וגם לגדל ילדים, אבל גם על אלה שאמרו ההיפך, נתנו לי את הגב, התמיכה, העזרה והכוח להתמודד עם הקשיים. סיפרתי לה על הבחירות בתפקידים מאתגרים פחות בתקופות שבהן גברו צורכי המשפחה - תמיכה בקריירה של בן הזוג ורצון להשאיר זמן להיות אמא. בבחירות האלה הסתכלתי על המצב בעיניים פקוחות וידעתי שבאותו שלב אני שומרת על המקצועיות שלי אבל לא בהכרח רצה קדימה בקריירה, כי הריצה קדימה נדרשת במקומות אחרים. סיפרתי גם על שנים שבהן הבחירות היו הפוכות - למשל, השנים שבהן נסעתי לשליחות בארה"ב ובן זוגי לקח, אבל לא פחות חשוב גם קיבל ממעסיקו, חופשה ללא תשלום והיה אב במשרה מלאה כדי לאפשר את הקריירה שלי.

סיפרתי את מה שאפשר לספר כנראה רק אחרי יותר משני עשורים, על כך שהשילוב בין קריירה למשפחה, לחיים פרטיים, אינו איזון בנקודה בזמן. הוא תהליך שמנוהל על פני שנים, והוא דורש שנהיה מוכנים בכל נקודת זמן לנהל את השלבים הבאים, את הקצב, את העצירות וגם את החזרות, כי אין סיבה שבשנת 2016 מישהי תצטרך לבחור בין תפקידה כאם, כבת זוג וכאשת קריירה מצליחה. וגם אין סיבה שגברים יצטרכו לבחור. עד שניצור חברה אזרחית וכלכלית שמבינה את זה, אנחנו יכולים לעזור זה לזה, כל אחד במקומו, לחיות בסביבת עבודה שמודדת אותנו קצת יותר על בסיס מה שאנחנו מאפשרים ומייצרים וקצת פחות על בסיס נורמות שפג תוקפן.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

אמהות, יותר מאבות

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?