גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן ורטקס גייסה 150 מ' ד': "הביקוש לחדשנות גדול מאי-פעם"

התוכנית המקורית של הקרן הייתה לגייס 120 מיליון דולר ■ ורטקס השקיעה בין השאר ב-Waze, סולאראדג' וסייברארק

אנשי קרן ורטקס - דוד הלר, ינאי אורון ועמנואל תימור, יורם אורון ורן גרטנברג / צילום: איל יצהר
אנשי קרן ורטקס - דוד הלר, ינאי אורון ועמנואל תימור, יורם אורון ורן גרטנברג / צילום: איל יצהר

פירמת ההון סיכון הישראלית ורטקס (Vertex Ventures), הודיעה הבוקר (ד') על השלמת הגיוס לקרן הרביעית שלה בהיקף של 150 מיליון דולר. הסגירה הסופית של הקרן מגיעה קרוב לעשור לאחר גיוס הקרן הקודמת. היקף הקרן, 150 מיליון דולר, עולה על ההודעה המקורית שפורסמה לפני כחצי שנה, והזכירה כי ורטקס תגייס 120 מיליון דולר לקרן.

הקרן מנוהלת בידי מייסד ורטקס ישראל, יורם אורון, ושותפים ינאי אורון (בנו), עמנואל תימור, דוד הלר ורן גרטנברג. המשקיעים, כמו בקרנות ורטקס הקודמות, הם גופים פיננסיים ועסקיים מהמזרח ומצפון אמריקה. בין המשקיעים שמפרטת הפירמה בהודעתה: VVH, SBI FujiFilm,, Murata ועוד.

הקרן הרביעית כבר ביצעה 4 השקעות: בחברת Argus, העוסקת באבטחת סייבר לתעשיית הרכב, שגייסה 26 מיליון דולר, בחברת הסייבר WireX שגייסה 9.3 מיליון דולר וכן בחברות E8 Storage ו-WebyClip. עמנואל תימור אמר לגלובס" כי הקרן מצויה לקראת השלמה של עסקה חמישית ומתקדמת גם במסלול ההשקעה בחברת הפורטפוליו השלישית של ורטקס.

על פי הודעת הפירמה, Kee-Lock Chua, נשיא ומנכ"ל קבוצת ורטקס הולדינגס (VVH), המשקיעה הגדולה ביותר בכל קרנות ורטקס ברחבי העולם אמר "ורטקס ישראל היא אחת מעמודי התווך של קבוצת ורטקס העולמית הפעילה בתחומי ה-ICT גם בעמק הסיליקון, סין, הודו ודרום מזרח-אסיה. בנוסף פעילה קבוצת ורטקס גם בתחום הרפואי. מנהלי קרנות ורטקס ברחבי העולם עובדים באופן הדוק יחדיו כדי לתמוך ביזמים ולסייע להם לצמוח גלובלית ולבנות חברות מצליחות".

במסגרת ההודעה מסר עמנואל תימור: "מניסיוננו, בנייה של חברה מובילה עולמית הוא מסע ארוך ורב תהפוכות. אנחנו מאמינים כי תפקידנו הוא לתמוך ביזמים שלנו לאורך דרך זו. ורטקס מביאה עמה רקורד הצלחות מרשים ויכולת להצעיד חברות צעירות קדימה. החיבור החזק של ורטקס לשוק האסיאתי ולשותפים אסטרטגים גדולים מסייע לנו לבנות חברות גדולות. לאורך השנים ורטקס היתה שותפה להקמה והובלה של חברות שהפכו למובילות שוק עולמיות דוגמת Waze, SolarEdge ו-CyberArk. אנו בטוחים שישראל תצמיח בשנים הקרובות מספר משמעותי של חברות ורעיונות פורצי דרך ומובילים עולמיים".

"לכבוש תעשיות חדשות"

- הופתעתם מהביקושים להשקעה בקרן? בכל זאת, לפני חצי שנה עדיין קיוויתם לסגור 120 מיליון דולר?

"המילה הופתענו חזקה מדי. היו לנו תקוות, והן התממשו. בסך-הכול ישראל היא אחד המקומות המעניינים בעולם להשקעות בהיי-טק. כל מי שאנחנו פוגשים מזכיר את ישראל ואת עמק הסיליקון בנשימה אחת. זה רק טבעי שגופים פיננסיים ואסטרטגיים יגלו עניין בישראל. התעשייה כולה נהנית מהצבעת האמון הזו, וגם אנחנו ספציפית".

- הסערה הפיננסית מסביב רק מתגברת. ההיי-טק חסין, בפרט הארלי סטייג'?

"קודם כל צריך להגיד ששום תעשייה לא חסינה למשבר עולמי. אגב, אני לא חושב שהולך להתפתח משבר עולמי, אבל אני לא זה שצריך לעשות תחזיות. אם יהיה משבר כזה הוא ישפיע על כל תחום, אבל אפשר להניח שההיי-טק יושפע הכי פחות.

"באופן יותר חיובי אפשר לומר שהביקוש לחדשנות טכנולוגית גדול היום מאי-פעם. היכולת למנף חדשנות טכנולוגית ושירותים חדשים כדי לשנות ולאתגר ולכבוש תעשיות חדשות נמצא בצומת, שבו הדברים האלה קורים. רואים את זה בתעשייה אחרי תעשייה, מוניות, בנקים, בעיתונות זה כבר קרה, בטלוויזיה זה קורה עכשיו, בחקלאות, בתעשיית המכוניות. כל התעשיות האלה עוברות שינוי דרמטי. הצורך בחדשנות ובחידושים ישראלים נמצא בעלייה גם בתקופה של משבר עולמי. הביקוש למה שקורה בישראל ימשיך להיות גבוה.

"באותה נשימה חשוב להגיד, שאם יהיה משבר יהיו פחות חברות שיגייסו פחות כסף ותהיה יותר הקפדה על יעילות פיננסית, על הדרך שבה מנצלים את ההון הקיים ועל איכות ההשקעות. כשהגשם יירד כולם יירטבו, גם בארה"ב וגם פה, זו לא תהיה תופעה מקומית. בכל מקרה, בסך-הכול אנחנו מאוד אופטימיים. אומרים שבמשברים קמות החברות המוצלחות ביותר".

- ואלואציות משתנות בימים אלה לאור המצב בשווקים, הירידות בשווקים הפיננסיים?

"אנחנו משקיעים בעיקר בשלבים מוקדמים. בהם אנחנו כמעט לא רואים שינוי. הם לא עלו יותר מדי אז הם גם לא יירדו יותר מדי. אם יש דרמה היא נמצאת בשלבים המאוחרים של חברות החד קרן. כאלה יש בעיקר בארצות-הברית, למרות שגם בישראל יש כמה חברות בולטות במיוחד".

- לכם אין כאלה? הקרן אולי חדשה, אבל הפירמה ותיקה

"נכון להיום לא הרגשנו שינויים משמעותיים בוואלואציות. מוקדם עדיין לדעת. אנחנו לא רואים ירידה משמעותית. כולם יותר זהירים, אבל עוד אין שינוי משמעותי. העלייה הדרמטית היתה כאמור במועדון החד קרן, ושם גם ירגישו את האפקט של הירידה בשווקים בצורה הכי חזקה".

- בכמה חברות תשקיעו?

"נשקיע באזור ה-20 חברות".

"פוטנציאל בתחום הרפואי"

- יש לך משהו לומר בהקשר של המשקיעים שלכם?

"תמיד היתה לנו נטייה מאוד חזקה למשקיעים מהמזרח - סין, יפן, סינגפור ועוד - ואלה יכולים להיות משקיעים פיננסיים או אסטרטגיים. האתגר שלנו הוא להשתמש במאגר הגופים האלה שנותנים בנו אמון, ולאפשר כמה שיותר שיתופי פעולה בין החברות הללו, השותפים והלקוחות שלהם, לבין הסטארט-אפים שאנחנו משקיעים בהם.

- איזה תחומים הכי מעניינים אתכם בימים אלה?

"אנחנו מסתכלים על מגוון רחב של תחומים, תוכנות ארגוניות, IoT, תעשיית הרכב מעניינת אותנו מאוד, וגם כל מה שקשור לתשתיות מחשוב וענן, וכמובן אבטחה וסייבר".

"בתחום הרפואי הייתה לנו הצלחה מאוד משמעותית - DB Motion שנמכרה בכרבע מיליארד דולר ואנחנו היינו המשקיעים הראשונים שלה. אני חושב שלישראל יש הרבה פוטנציאל בתחום הרפואי בכלל - שבו אנחנו לא משקיעים - וגם בהיבטים של Digital Health, שכוללים טכנולוגיות מידע לתחום הבריאות, ושמאוד מעניינים אותנו".

- למה תעשיית הרכב כל כך מעניינת קרנות הון סיכון בימים אלה?

"צריך לומר בסוגריים שמסורתית התעשייה הזאת מפחידה ופחות מעניינת בגלל הסייקלים האטיים שלה. המשמעות של טעות בתעשיית הרכב היא כל כך גדולה, שעד שחברת רכב תהיה מוכנה לשלב טכנולוגיה של סטארט-אפ במכונית, הסייקל יכול לקחת שבע שנים.

"ספציפית התחום מעניין אותנו היום כי תעשיות שעוברות שינוי הן תעשיות שמעניינות סטארט-אפים. סטארט-אפים משגשגים בסביבה כזאת. מכוניות חשמליות, מכוניות שנהוגות חלקית או באופן מלא על ידי סנסורים ומחשב ומכוניות בכלל שהופכות להיות מחוברות היום - כל הדברים האלה קורים עכשיו. השילוב של שלושת הגורמים האלה מחייב את תעשיית הרכב לעבוד מהר מתמיד, לחפש חדשנות ללא הרף ולשתף פעולה עם סטרט-אפים".

ורטקס הוקמה בשנת 1997 וניהלה מיום הקמתה קרנות בהיקף של 750 מיליון דולר. שלוש הקרנות הקודמות של ורטקס היו שותפות לכמה מהאקזיטים הבולטים בישראל. בשנתיים האחרונות הציגה הקרן 3 אקזיטים בהיקף מצרפי של יותר מ-4 מיליארד דולר: CyberArk, SolarEdge, ו-Waze. הללו מצטרפים לאקזיטים בולטים קודמים: אקטימייז, וולטייר ואחרים.

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר