גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן ורטקס גייסה 150 מ' ד': "הביקוש לחדשנות גדול מאי-פעם"

התוכנית המקורית של הקרן הייתה לגייס 120 מיליון דולר ■ ורטקס השקיעה בין השאר ב-Waze, סולאראדג' וסייברארק

אנשי קרן ורטקס - דוד הלר, ינאי אורון ועמנואל תימור, יורם אורון ורן גרטנברג / צילום: איל יצהר
אנשי קרן ורטקס - דוד הלר, ינאי אורון ועמנואל תימור, יורם אורון ורן גרטנברג / צילום: איל יצהר

פירמת ההון סיכון הישראלית ורטקס (Vertex Ventures), הודיעה הבוקר (ד') על השלמת הגיוס לקרן הרביעית שלה בהיקף של 150 מיליון דולר. הסגירה הסופית של הקרן מגיעה קרוב לעשור לאחר גיוס הקרן הקודמת. היקף הקרן, 150 מיליון דולר, עולה על ההודעה המקורית שפורסמה לפני כחצי שנה, והזכירה כי ורטקס תגייס 120 מיליון דולר לקרן.

הקרן מנוהלת בידי מייסד ורטקס ישראל, יורם אורון, ושותפים ינאי אורון (בנו), עמנואל תימור, דוד הלר ורן גרטנברג. המשקיעים, כמו בקרנות ורטקס הקודמות, הם גופים פיננסיים ועסקיים מהמזרח ומצפון אמריקה. בין המשקיעים שמפרטת הפירמה בהודעתה: VVH, SBI FujiFilm,, Murata ועוד.

הקרן הרביעית כבר ביצעה 4 השקעות: בחברת Argus, העוסקת באבטחת סייבר לתעשיית הרכב, שגייסה 26 מיליון דולר, בחברת הסייבר WireX שגייסה 9.3 מיליון דולר וכן בחברות E8 Storage ו-WebyClip. עמנואל תימור אמר לגלובס" כי הקרן מצויה לקראת השלמה של עסקה חמישית ומתקדמת גם במסלול ההשקעה בחברת הפורטפוליו השלישית של ורטקס.

על פי הודעת הפירמה, Kee-Lock Chua, נשיא ומנכ"ל קבוצת ורטקס הולדינגס (VVH), המשקיעה הגדולה ביותר בכל קרנות ורטקס ברחבי העולם אמר "ורטקס ישראל היא אחת מעמודי התווך של קבוצת ורטקס העולמית הפעילה בתחומי ה-ICT גם בעמק הסיליקון, סין, הודו ודרום מזרח-אסיה. בנוסף פעילה קבוצת ורטקס גם בתחום הרפואי. מנהלי קרנות ורטקס ברחבי העולם עובדים באופן הדוק יחדיו כדי לתמוך ביזמים ולסייע להם לצמוח גלובלית ולבנות חברות מצליחות".

במסגרת ההודעה מסר עמנואל תימור: "מניסיוננו, בנייה של חברה מובילה עולמית הוא מסע ארוך ורב תהפוכות. אנחנו מאמינים כי תפקידנו הוא לתמוך ביזמים שלנו לאורך דרך זו. ורטקס מביאה עמה רקורד הצלחות מרשים ויכולת להצעיד חברות צעירות קדימה. החיבור החזק של ורטקס לשוק האסיאתי ולשותפים אסטרטגים גדולים מסייע לנו לבנות חברות גדולות. לאורך השנים ורטקס היתה שותפה להקמה והובלה של חברות שהפכו למובילות שוק עולמיות דוגמת Waze, SolarEdge ו-CyberArk. אנו בטוחים שישראל תצמיח בשנים הקרובות מספר משמעותי של חברות ורעיונות פורצי דרך ומובילים עולמיים".

"לכבוש תעשיות חדשות"

- הופתעתם מהביקושים להשקעה בקרן? בכל זאת, לפני חצי שנה עדיין קיוויתם לסגור 120 מיליון דולר?

"המילה הופתענו חזקה מדי. היו לנו תקוות, והן התממשו. בסך-הכול ישראל היא אחד המקומות המעניינים בעולם להשקעות בהיי-טק. כל מי שאנחנו פוגשים מזכיר את ישראל ואת עמק הסיליקון בנשימה אחת. זה רק טבעי שגופים פיננסיים ואסטרטגיים יגלו עניין בישראל. התעשייה כולה נהנית מהצבעת האמון הזו, וגם אנחנו ספציפית".

- הסערה הפיננסית מסביב רק מתגברת. ההיי-טק חסין, בפרט הארלי סטייג'?

"קודם כל צריך להגיד ששום תעשייה לא חסינה למשבר עולמי. אגב, אני לא חושב שהולך להתפתח משבר עולמי, אבל אני לא זה שצריך לעשות תחזיות. אם יהיה משבר כזה הוא ישפיע על כל תחום, אבל אפשר להניח שההיי-טק יושפע הכי פחות.

"באופן יותר חיובי אפשר לומר שהביקוש לחדשנות טכנולוגית גדול היום מאי-פעם. היכולת למנף חדשנות טכנולוגית ושירותים חדשים כדי לשנות ולאתגר ולכבוש תעשיות חדשות נמצא בצומת, שבו הדברים האלה קורים. רואים את זה בתעשייה אחרי תעשייה, מוניות, בנקים, בעיתונות זה כבר קרה, בטלוויזיה זה קורה עכשיו, בחקלאות, בתעשיית המכוניות. כל התעשיות האלה עוברות שינוי דרמטי. הצורך בחדשנות ובחידושים ישראלים נמצא בעלייה גם בתקופה של משבר עולמי. הביקוש למה שקורה בישראל ימשיך להיות גבוה.

"באותה נשימה חשוב להגיד, שאם יהיה משבר יהיו פחות חברות שיגייסו פחות כסף ותהיה יותר הקפדה על יעילות פיננסית, על הדרך שבה מנצלים את ההון הקיים ועל איכות ההשקעות. כשהגשם יירד כולם יירטבו, גם בארה"ב וגם פה, זו לא תהיה תופעה מקומית. בכל מקרה, בסך-הכול אנחנו מאוד אופטימיים. אומרים שבמשברים קמות החברות המוצלחות ביותר".

- ואלואציות משתנות בימים אלה לאור המצב בשווקים, הירידות בשווקים הפיננסיים?

"אנחנו משקיעים בעיקר בשלבים מוקדמים. בהם אנחנו כמעט לא רואים שינוי. הם לא עלו יותר מדי אז הם גם לא יירדו יותר מדי. אם יש דרמה היא נמצאת בשלבים המאוחרים של חברות החד קרן. כאלה יש בעיקר בארצות-הברית, למרות שגם בישראל יש כמה חברות בולטות במיוחד".

- לכם אין כאלה? הקרן אולי חדשה, אבל הפירמה ותיקה

"נכון להיום לא הרגשנו שינויים משמעותיים בוואלואציות. מוקדם עדיין לדעת. אנחנו לא רואים ירידה משמעותית. כולם יותר זהירים, אבל עוד אין שינוי משמעותי. העלייה הדרמטית היתה כאמור במועדון החד קרן, ושם גם ירגישו את האפקט של הירידה בשווקים בצורה הכי חזקה".

- בכמה חברות תשקיעו?

"נשקיע באזור ה-20 חברות".

"פוטנציאל בתחום הרפואי"

- יש לך משהו לומר בהקשר של המשקיעים שלכם?

"תמיד היתה לנו נטייה מאוד חזקה למשקיעים מהמזרח - סין, יפן, סינגפור ועוד - ואלה יכולים להיות משקיעים פיננסיים או אסטרטגיים. האתגר שלנו הוא להשתמש במאגר הגופים האלה שנותנים בנו אמון, ולאפשר כמה שיותר שיתופי פעולה בין החברות הללו, השותפים והלקוחות שלהם, לבין הסטארט-אפים שאנחנו משקיעים בהם.

- איזה תחומים הכי מעניינים אתכם בימים אלה?

"אנחנו מסתכלים על מגוון רחב של תחומים, תוכנות ארגוניות, IoT, תעשיית הרכב מעניינת אותנו מאוד, וגם כל מה שקשור לתשתיות מחשוב וענן, וכמובן אבטחה וסייבר".

"בתחום הרפואי הייתה לנו הצלחה מאוד משמעותית - DB Motion שנמכרה בכרבע מיליארד דולר ואנחנו היינו המשקיעים הראשונים שלה. אני חושב שלישראל יש הרבה פוטנציאל בתחום הרפואי בכלל - שבו אנחנו לא משקיעים - וגם בהיבטים של Digital Health, שכוללים טכנולוגיות מידע לתחום הבריאות, ושמאוד מעניינים אותנו".

- למה תעשיית הרכב כל כך מעניינת קרנות הון סיכון בימים אלה?

"צריך לומר בסוגריים שמסורתית התעשייה הזאת מפחידה ופחות מעניינת בגלל הסייקלים האטיים שלה. המשמעות של טעות בתעשיית הרכב היא כל כך גדולה, שעד שחברת רכב תהיה מוכנה לשלב טכנולוגיה של סטארט-אפ במכונית, הסייקל יכול לקחת שבע שנים.

"ספציפית התחום מעניין אותנו היום כי תעשיות שעוברות שינוי הן תעשיות שמעניינות סטארט-אפים. סטארט-אפים משגשגים בסביבה כזאת. מכוניות חשמליות, מכוניות שנהוגות חלקית או באופן מלא על ידי סנסורים ומחשב ומכוניות בכלל שהופכות להיות מחוברות היום - כל הדברים האלה קורים עכשיו. השילוב של שלושת הגורמים האלה מחייב את תעשיית הרכב לעבוד מהר מתמיד, לחפש חדשנות ללא הרף ולשתף פעולה עם סטרט-אפים".

ורטקס הוקמה בשנת 1997 וניהלה מיום הקמתה קרנות בהיקף של 750 מיליון דולר. שלוש הקרנות הקודמות של ורטקס היו שותפות לכמה מהאקזיטים הבולטים בישראל. בשנתיים האחרונות הציגה הקרן 3 אקזיטים בהיקף מצרפי של יותר מ-4 מיליארד דולר: CyberArk, SolarEdge, ו-Waze. הללו מצטרפים לאקזיטים בולטים קודמים: אקטימייז, וולטייר ואחרים.

עוד כתבות

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

נתניהו הבטיח: שדה תעופה בים. הבעיה? זה כבר הובטח לפני שלושה עשורים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

איבדו מאות מיליונים "על הנייר": מה עשתה צניחת המניה לבכירי מאנדיי, וויקס ופייבר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב, והמכה לאופציות של העובדים בהן

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות קלות בתל אביב; אנלייט מזנקת, דלתא מותגים נופלת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים ● המשקיעים יעקבו אחר השיחות בין ארה"ב ואיראן בג'נבה ● מניות הבנייה בת"א קפצו, לאחר שנתוני האינפלציה חיזקו את הציפיות להורדת ריבית ● וגם: באופנהיימר מאמינים שהתנודתיות בוול סטריט מייצרת הזדמנויות חדשות

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים