גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרניות החלב הרוויחו עשרות מ' ש' מהורדת מחיר החלב הגולמי

בדיקת "גלובס": היצרניות גלגלו לקמעונאים ולצרכנים רק חלק מההוזלה שקיבלו בחודשים האחרונים ■ גם לאחר ההוזלה היום, הן מוזילות חלק קטן ממוצרי החלב - אם בכלל

קוטג' / צלם: גלובס TV
קוטג' / צלם: גלובס TV

למרות ירידה מתמשכת במחיר החלב הגולמי ("מחיר המטרה" שקובעת הממשלה), יצרניות החלב - תנובה, שטראוס, טרה ומחלבות גד - לא גלגלו את מלוא ההוזלה לקמעונאים, והגדילו את רווחיהן בעשרות מיליוני שקלים תוך פחות משנה - כך עולה מבדיקת "גלובס".

היום (ה') נכנס לתוקף הצו שעליו חתמו שרי החקלאות והאוצר, שבמסגרתו הוזלו מוצרי החלב שבפיקוח ב-3% בממוצע. במסגרת זו הוזל החלב הניגר ב-2%-2.7%, ואילו הגבינה הצהובה במעדנייה הוזלה בכ-3.8%. הוזלה זו באה בעקבות ירידה של 4.35% במחיר החלב הגולמי, שגררה ירידה של 2.3% בעלויות השוטפות למחלבה.

ממסמך שהעבירה תנובה אתמול (ד') לרשתות השיווק, ושהגיע לידי "גלובס", עולה כי הקבוצה בחרה להוזיל רק חלק ממוצרי החלב שאינם בפיקוח, ולא לבצע הורדת מחיר רוחבית.

שטראוס החליטה להסתפק בהוזלת המחיר היזומה שביצעה בחודש שעבר במותגים ג'וי, אקטיביה ובחלב המועשר של יטבתה.

בטרה אומרים כי הם ידונו בקרוב בנושא ויודיעו על הורדת מחירים. במחלבות גד כנראה לא מתכוונים להוריד מחירים.

אגורה שווה מיליונים

מדיניות זו של היצרניות היא המשך למדיניות שחלקן נקטו ביולי 2015, כשמחיר המטרה ירד בשיעור חד של 6.5%, ומוצרי החלב שבפיקוח ירדו ב-3.5%-5.5%. גם אז הירידה במחיר המטרה לא התגלגלה לצרכן באופן מלא, והיצרניות נמנעו מהורדת מחירים רוחבית.

שטראוס הייתה אז הראשונה שהורידה מחירים של מוצרי חלב שאינם בפיקוח, ואליה הצטרפו כעבור שבוע תנובה וטרה - אחרי ביקורת קשה שהטיח בהן שר החקלאות, אורי אריאל.

מאז אפריל 2015 ועד היום צנח מחיר החלב הגולמי ב-10.5%, והדבר בא לידי ביטוי בהורדה של 22.3 אגורות במחיר, מ-2.11 שקלים ל-1.88 שקלים לליטר חלב.

תנובה, למשל, קולטת 700 מיליון ליטר חלב גולמי בשנה. קצת יותר ממחצית הכמות משמשת לייצור מוצרי החלב שבפיקוח, והיתר משמשת לייצור מוצרי החלב האחרים. עבור תנובה, כל חיסכון של אגורה במחיר החלב הגולמי מעלה את הרווח השנתי ב-7 מיליון שקל.

בשתי ההורדות האחרונות במחיר החלב הגולמי, ביולי 2015 והשנה, תנובה נמנעה מהוזלה רוחבית, וגם מרבית המוצרים שהוזלו, ירדו בשיעור נמוך יותר ביחס למוצרים מקבילים שבפיקוח. כך, בזמן שמחיר גבינה צהובה עמק וגלבוע במעדנייה, שתיהן בפיקוח, ירד ב-3.7%-3.8% תנובה הורידה את מחירי הגבינות הצהובות במדף (שאינן בפיקוח) ב-1%-2% בלבד.

כלומר, בכלל מהלכיה של תנובה היא חסכה 4 אגורות, והעלתה את הרווח שלה ב-28 מיליון שקל. לפי הערכות בשוק, הרווח של תנובה עלה כתוצאה ממהלכים אלה בשיעורים גבוהים יותר.

בתנובה אמרו בתגובה: "תנובה הודיעה על הורדת מחיר לקמעונאים גם ביולי 2015 וגם היום במגוון רחב של מוצרים בסיסיים ופופולריים שאינם בפיקוח, כמו קוטג' בכל אחוזי השומן, גבינות לבנות בכל אחוזי השומן, עמק מדף, גלבוע מדף, גוש חלב מדף, חלב מועשר ושמנת מתוקה. אנו מקווים שהקמעונאים יעבירו את ההוזלות לצרכנים".

הדנונה לא ירד

החלטתה של שטראוס שלא לבצע כרגע כל הוזלה במחירי מוצרי החלב, מגדילה אף היא את שולי הרווח של החברה במיליוני שקלים. בקבוצת שטראוס טוענים כי "בעקבות הורדת מחיר החלב הגולמי ביולי 2015, החברה גילגלה את כל החיסכון שנוצר לה כתוצאה מהורדת המחיר לקמעונאים, וזאת קודם כל במוצרים שפועלים בקטגוריות של המוצרים המפוקחים, אף שמחירם אינו מפוקח, ולאחר מכן במוצרי הדגל הנמכרים ביותר, ובכלל זאת מילקי לסוגיו, שוקו, חלב מועשר ומשקאות חלב בטעמים. יתרה מכך, בינואר האחרון - וללא קשר למחיר המטרה - שטראוס הורידה את מחירם של 3 מותגים: ג'וי (ב-5%), אקטיביה (ב-13.5%-17.6%) וחלב יטבתה מועשר (ב-11.3%-17.4%). ככל שנוכל, נמשיך להוריד את המחירים לאורך השנה".

מנגד טוען בכיר בשוק החלב כי "שטראוס הורידו את מחיר החלב המועשר, כי המכר שלהם דל, וזה קל להם. הם גם מבינים שאי-אפשר למכור חלב ב-8.5 שקלים. אבל בשוקו, שבו המכר שלהם מאוד גבוה, למשל דנונה, הם לא הורידו עכשיו את המחיר. מעניין שרק בקטגוריות האלה הם באים לקראת הצרכנים. אקטיביה גבתה פרמיה של 20% על דנונה, והם מבינים שהם לא יכולים לגבות יותר את הפרמיה. זה בסדר, אבל שלא יציירו את זה כמהלך לקראת הצרכנים. זה ביזנס. עכשיו מוחאים להם כפיים, למרות שזה סיפור עסקי לחלוטין". 

לא מיישרים קו

גם טרה ומחלבות גד הגדילו כך את שולי הרווח. לגבי טרה, ההחלטה שתקבל החברה על הורדת המחירים בקרוב תקבע אם אלה יתרחבו עוד יותר. מהחברה נמסר כי "טרה הורידה מחירים של מוצרים לא מפוקחים בכ-3% בממוצע באמצע יולי, בעקבות ירידת מחיר המטרה". הם ציינו כי בכוונת החברה להוריד מחירים.

מחלבות גד סירבה להתייחס לדברים, וייתכן לפיכך שאין בכוונתה להוריד מחירים.

בהקשר זה חשוב לציין כי תנובה, למשל, המתחרה הישירה של מחלבות גד, לא הורידה את מחירי הגבינה המלוחה או הגבינות הקשות המיוחדות, ולכן צעד זה מאפשר לגד לשמר את המחירים ואינו מאלץ אותה ליישר קו עם התחרות, שלא השתנתה כתוצאה מכך. 

המחירים המעודכנים של מוצרים בפיקוח

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.8% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.14 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"