גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עיתון בדיגיטל יכול להתקיים בהיקף כלכלי נמוך יותר, אך הדבר יפגע בתשתית העיתונאית"

מאחורי המעבר של העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" מדפוס לדיגיטל לא נמצאות חדשנות וקידמה, אלא בעיקר מצוקה בשל מיעוט הקוראים וההכנסות ■ פרופ' רפי מן צופה: "כל העיתונים מתקרבים לכך, בין אם בעוד עשור או בעוד כמה עשורים"

עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי
עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי

שלושים שנה לאחר שנולד, העיתון הבריטי האינדיפנדנט הודיע כי הוא מכבה את מכונות הדפוס, והחל מחודש מארס 2016 יהיה אפשר למצוא את המותג העיתונאי אך ורק בגרסה הדיגיטלית שלו.

"האינדיפנדנט משיק את הפרק הדיגיטלי", הודיע העיתון ביום שישי האחרון, "עידן הסתיים, ואחד אחר מתחיל. האופן שבו אנחנו מסקרים פוליטיקה, כלכלה, עסקים, חדשות חוץ, במיוחד במזרח התיכון, ימשיך להיות רציני, ללא משוא פנים וחסר פחד".

כל המילים מלאות הפאתוס האלה מסתירות משבר ענפי שפוקד את העיתונות העולמית, ואת זו האירופית בפרט. אין זה משבר כלכלי גרידא, אלא משבר של חיפוש פלטפורמה מתאימה להחזיק את עלויות התוכן.

בעוד שכל העיתונים בממלכה המאוחדת סופגים את השינויים בהרגלי הצריכה של קהלם, דווקא עיתוני המטרו מצליחים לשמור על הראש מעל המים. כך למשל "האיבנינג סטנדרט" בחר כבר בשנת 2009 במודל העיתון החינמי, אחרי 180 שנה בתשלום.

עיתונים אחרים, כמו הצהובון הסאן, החלו לבנות את התשתית הדיגיטלית והקימו חומת תשלום מתוך הבנה כי אי אפשר לסמוך על המפרסמים בדיגיטל וצריך להרגיל את הקוראים לשלם על תוכן, לקראת היום שבו יבחלו במגע העיתון בידיהם.

במקרה של האינדיפנדנט, העיתון שנרכש בשנת 2010 על ידי האוליגרך הרוסי אלכסנדר לבדב רואה כבר שנים את השינוי באופק, ובתקשורת הבריטית אומרים כי הכתובת על קיר בית הדפוס נראתה היטב ובהודעה שנמסרה בסוף השבוע לא הייתה כל הפתעה.

"הקורבן הראשון", כינה אותו פרשן המדיה של הגרדיאן, עיתון שגם הוא עובר בימים אלו שורה של קיצוצים והתאמות לזמנים המשתנים. "התקופה הקצרה שבה היה נראה שמעבר ההכנסות מהפרינט לדיגיטל הוא אפשרי נעלמה כמעט בן-לילה".

מודל טבלואידי בגלל מצוקה

"כדי שעיתון בריטי חדש יקרה זו משימה מאוד קשה, והעיתון הזה הוא העיתון הבריטי הנפוץ הצעיר ביותר שאימץ לעצמו בשנים האחרונות קו מאוד פרוגרסיבי ושמאלני והלך מדחי אל דחי", אומר עורך חדשות החוץ של חדשות 10, נדב איל, "הוא עבר למודל טבלואידי שלא בטובתו בגלל מצוקה.

"בבריטניה עיתונים נקנים על בסיס יומיומי, בשונה מישראל. אנשים קוראים שם עיתונים בצורה דרמטית בכל מקום, ברכבת התחתית, למשל. הבעיה המרכזית שלו הייתה בעיית רלוונטיות ועניין, אין דרך אחרת להגיד את זה - הוא לא היה מספיק מעניין. יש שם כמה וכמה עיתוני פאר - הגרדיאן, הטיימס, הטלגרף - שהם מאוד חזקים".

- הוא השלים עם נחיתותו?

"אפשר להגיד שבהחלט כן. היה לו קושי לייצר תוכן והוא כיסה את זה באידיאולוגיה נשכנית על-פי סגנון הפוליטיקלי קורקט הבריטי. שמאלה מה-BBC. אין פה מחשבה עמוקה במעבר, אלא מצוקה".

"הסיפור של אינדיפנדנט התחיל ב-86' בהצלחה גדולה", אומר פרופ' רפי מן מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, "הוא נחשב לעיתון מאוד חדשני. במיוחד לאור העובדה שזה עניין די נדיר שבעשורים האלה, של סוף המאה ה-20, מישהו עוד הוציא לאור עיתון חדש".

לדברי מן, בניגוד לעיתונים בריטיים אחרים, האינדיפנדנט ביקש לשמור על רצינות מול הצהובונים הפופולריים וגם הציג גישה גרפית שונה. "הם הצליחו להגיע בסוף שנות השמונים לכ-400 אלף עותקים ביום", אומר מן, "בשנות התשעים, עם בוא האינטרנט, קו הירידה בגרף המכירות היה ברור וחד-משמעי. באותה תקופה, העיתונים הבריטיים הקטינו את העמודים לפורמט שמכונה 'קומפקט' וחשבו שזה מה שיביא להם ישועה".

צמצום דיגיטלי

אך הם התבדו, ובאינדיפנדנט הירידה במספר העותקים שנמכרו הלכה והתעצמה, ואפילו הקמת העיתון החינמי מבית האינדיפנדנט, "i", לא הצליחה לייצב את המותג ההולך ומצטמק. למרות ניסיונו למצב את עצמו כעיתון רציני יותר מהעיתונים האחרים שמחולקים לעוברים ולשבים ברכבת התחתית - בשנה האחרונה הגיע מספר העותקים המודפסים של העיתון ל-40 אלף עותקים בלבד.

"כשלבדב קנה את העיתון בשנת 2010 לא היה ברור למה הוא עושה את זה", אומר מן. "הסיבה היחידה היא משום שמדובר בעיתון שנחשב יוקרתי, אבל העיתון לא הצליח להתרומם. את העלויות של עיתון מודפס וצוות עובדים גדול והוצאות נייר ודפוס, אי אפשר לכסות בהוצאות מפרסום שמשיג עיתון בריטי שמופץ לכה מעט אנשים. במצב כזה, הפתרון הוא ללכת למהלך של אינטרנט".

- האם זו מגמה טבעית של העיתונות, או שלמעשה זה מהלך אחד לקראת סופו המוחלט של העיתון?

"ההודעה שהם הוציאו לעיתונות נראתה כאילו היא חיובית - העיתון הראשון שמדלג לעולם הדיגיטלי באופן מלא. ברור שזה צעד שבעיקר משקף את מה שקורה לעיתונות המודפסת, משהו רע שקורה לה".

- זה דינו של כל עיתון מודפס?

"עדיין לא. אבל אנחנו מתקרבים לכך, בין אם בעוד עשור או בעוד כמה עשורים. הדור הצעיר כבר לא צורך כמעט חדשות בכלל, וגם אם כן, מיעוטם עושים זאת דרך עיתונות מודפסת. זו תופעה שקיימת בכל העולם".

- והאם עיתונים יכולים להתקיים במרחב דיגיטלי?

"עיתון שמגיע לעולם הדיגיטלי יכול להתקיים בהיקפים כלכליים הרבה יותר נמוכים, והמשמעות היא צמצום בכוח האדם. אלה לא רק הוצאות הדפוס וההפצה, זה גם כוח האדם.

"הבעיה בדיגיטל היא הקושי הרב לאתר את ההכנסות, שמתפזרות בשוק הרבה יותר גדול והרבה יותר תחרותי מזה של העיתונות המודפסת. זו הזירה העצומה של האינטרנט והמחירים הם הרבה יותר נמוכים מאשר במהדורה המודפסת. אני מאמין שהתוצאה תהיה פגיעה בתשתית העיתונאית".

- לדעתך מעבר לדיגיטל משמעותו גם עיתונאות פחות טובה?

"במונחים הקלאסיים שאנחנו מכירים - עם כתבים שמסקרים מגוון תחומים - כנראה שכן. יכול להיות שתהיה עיתונות טובה בעצם זה שיימצאו כמה כותבי טורים מבריקים, אבל זו לא עיתונות שיש לה מערכת שלמה שאמורה לסקר את כל תחומי הסיקור שאנחנו מכירים. אתה רואה את המספרים ואת הקו שיורד, וברור שאתה לא יכול לעשות את אותה עבודה עם מספר כל-כך מצומצם של עיתונאים ועורכים".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית תעביר את החקירה בפרשת הפצ"רית לפרקליט המדינה; לוין: הנציב קולה יטפל

שעות לפני הודעתה הצפויה של בהרב-מיארה לבג"ץ, ולפיה היא לא תטפל בחקירת הפרשה אלא תעביר אותה לעמית איסמן, הודיע שר המשפטים כי נציב תלונות הציבור על השופטים יטפל בפרשה ● מפכ"ל המשטרה: נמשיך בחקירה ונמתין להכרעת בג"ץ מי ילווה אותה

ממדאני לאחר נאום הניצחון שלו בניו יורק / צילום: Reuters, Jeenah Moon

אוטובוסים חינם, מס על עשירים: ההבטחות הגדולות של ממדאני יעמדו למבחן המציאות

הניצחון ההיסטורי של זוהרן ממדאני מבוסס על תוכניות כלכליות־חברתיות שאפתניות ● תומכיו רואים בהן עתיד חדש ומזהיר לעיר ניו יורק, המבקרים מזהירים מפער מסוכן בין הבטחות למציאות ● האם החזון הסוציאליסטי של ממדאני ישים? דוח של חברת ההשקעות ג'פריס בדק את התנאים החוקתיים והכלכליים למימושו

פרויקט עיר גלים של הכשרת הישוב / הדמיה: טוטם

קריית ים מציגה: יותר מ־6,000 דירות בהתחדשות עירונית וקפיצה במחירים

העיר הסמוכה לים, שנחשבה במשך שנים לשכונה אפורה בפאתי חיפה, צפויה להוסיף בשנים הקרובות אלפי יחידות דיור חדשות ● המחירים עלו ב־56% בפחות מארבע שנים, אבל המכפילים בפרויקטים עדיין גבוהים

עלמה זק ואסי כהן בקמפיין מאוחדת / צילום: צילום מסך

דאבל בינה מלאכותית, דאבל אסי כהן: השחקן האהוב מוביל את הפסקת הפרסומות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לקופ"ח מאוחדת, שכהן הוא הפרזנטור הקבוע שלה, ובמקום החמישי בזכירות נמצאת בזק שהחתימה אותו כעת כפרזנטור - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות

מל''ט מסוג הרמס / צילום: אלביט מערכות

המדינה שהצהירה שלא תרכוש נשק ישראלי גילתה שהיא לא יכולה בלי

ממשלת הפיליפינים הצהירה כי בשל סירובה של ישראל להכיר בגבולות המים הכלכליים שלה בים סין הדרומי, היא תפסיק לבצע הזמנות חדשות של ציוד ביטחוני מישראל • בארגנטינה מעוניינים לרכוש 72 מערכות ארטילריה, כחלק ממגמת המודרניזציה של הצבא ● ברוסיה הציגו מערכת הגנה אווירית רובוטית נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● וגם: בעקבות מחסור חריף, החלה באוקראינה לייצר פגזי 155 מ"מ ו־105 מ"מ, עם סיוע טכני מהתאגיד הצ'כי CSG ● השבוע בתעשיות הביטחונית

רמי דרור / צילום: דרור סיתהכל

"לא אופטימי": מנהל ההשקעות שמסמן סקטור אחד להתרחק ממנו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רמי דרור, מנכ"ל ווליו השקעות מתקדמות, המנהלת כ-4 מיליארד שקל, ידע להמליץ לפני שנה על מניות הביטוח. כעת הוא בטוח שבטווח הקצר השוק המקומי ימשיך לעלות, בהינתן סיום המלחמה וכניסה לשנת בחירות ● ולאיזה סקטור הוא מעדיף לא להתקרב היום?

אולם התצוגה של טסלה במידטאון תל אביב / צילום: יח''צ

בדרך לרכב האוטונומי של טסלה בישראל? החברה שוכרת צוות לחטיבה בת"א

טסלה פרסמה משרת דרושים למפעיל רכב, שתפקידו לבצע איסוף נתונים מכלי רכב תוך כדי נהיגה ● במודעה צוין כי המשרה מיועדת עבור חטיבת AI & Robotics של טסלה בישראל, שאחראית ישירות על פרויקט הרכב האוטונומי ועל פיתוח צ'יפ ה-FSD

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

שיא של 15 שנים: מה הוביל למחזור המסחר החריג כל כך בבורסה?

היום בנעילת המסחר ביצעה הבורסה את עדכון המדדים הגדול בתולדותיה, כתוצאה מכך, רשמה מחזור עצום בנעילה ● מיהן החברות שיצאו או שנכנסו למדדים? ● ולמה אנרג'יאן זינקה למרות שנשרה ממדד ת"א 35? ● שאלות ותשובות

איור: Shutterstock

מתי כדאי למכור נכס ואיך להיערך לחזרתו של מס הרכוש: מדריך למיסוי השקעות נדל"ן

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - נדל"ן להשקעה ● איך להעביר אליכם נכסים מחברה מפורקת, כיצד לבחור מסלול לתשלום מס על השכרה, ומה לעשות במקרה שמס רכוש יחזור ● כתבה רביעית בסדרה

מטה אלי לילי, ארה''ב, ומנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: AP - AJ Mast

"בית חרושת לתרופות": מחשב־על של אלי לילי ואנבידיה מציב רף חדש לשוק

ענקית הפארמה מובילה את מרוץ ההתחמשות של התעשייה בכוחות חישוב, בדרך למהפכה בגילוי ובפיתוח תרופות ● במסגרת ההסכם עם אנבידיה אמור להיבנות המחשב החזק בעולם לתחום הרפואי, שנשען בין היתר על טכנולוגיה ישראלית ● איך הוא ישנה את השוק?

רועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: רשות החברות הממשלתיות

בציפייה להסכמי אברהם: משלחת של רשות החברות תצא לקזחסטן

משלחת רשמית של רשות החברות הממשלתיות ונציגות מעשר חברות - בהן מקורות, קצא"א ונתג"ז - תצא לקזחסטן בשבוע הבא יחד עם השר דוד אמסלם ● על רקע הצטרפותה האפשרית של המדינה להסכמי אבהרם, בישראל מזהים הזדמנות לשיתוף פעולה בעיקר בתחום תשתיות המים, וכן בתחומי האנרגיה והסייבר

מפעלי ICL בים המלח / צילום: ap, Ariel Schalit

ICL תקבל פיצוי במיליארדים, אז למה המניה צונחת?

לאחר שפורסם מזכר ההבנות של הסכם הפשרה מול האוצר בזיכיון ים המלח, אחד הנכסים החשובים ביותר של ICL, מניית החברה צנחה לאורך יום המסחר בשיעורים דו-ספרתיים ● מה הבטיחה המדינה ל-ICL, ומה יקרה ב-2030? ● גלובס עושה סדר

פרופ' בועז המאירי / צילום: יח''צ אוניברסיטת תל אביב

החוקר שקיבל 2 מיליון דולר כדי לגלות איך אפשר לפתור סכסוכים אלימים

פרופ' בועז המאירי, ראש התוכנית לניהול סכסוכים וגישור באוניברסיטת ת"א, קיבל לאחרונה מענק יוקרתי ממועצת המחקר האירופית ● המטרה: לבחון אילו התערבויות מועילות בסוגי סכסוכים שונים בין קבוצות אוכלוסייה ● המחקר ייערך בין השאר בקולומביה, בניגריה ובארה"ב ● האם ממצאיו יוכלו להועיל גם לחברה הישראלית?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המערכת הפיננסית בארה"ב הרימה דגל אדום, והנגיד פאוול בפלונטר

מצוקת הנזילות בשוק מביאה למצב שבו הריביות על ההלוואות בפועל (מחיר הכסף) אינן יורדות בקצב התואם את הורדת הריבית של הפד ● הבנק המרכזי בארה"ב נזהר ממשברי נזילות כלקח ממשבר 2008, ולכן הפסיק לצמצם את המאזן, ומשאיר אצלו טריליוני דולרים בנכסים

נתניהו וטראמפ עם שרי החוץ של בחריין ואיחוד האמירויות בחתימה על הסכמי אברהם ב־2020 / צילום: ap, Alex Brandon

נשיא קזחסטן צפוי להכריז הלילה: מצטרפים להסכמי אברהם

אף שהמדינות מקיימות יחסים דיפלומטיים מלאים כבר יותר מ־30 שנה, המהלך נועד להחיות את הסכמי אברהם ● צה"ל: "השלמנו גל תקיפות לעבר תשתיות טרור ומחסני אמצעי לחימה של יחידת 'כוח רדואן' בדרום לבנון" ● משרד האוצר של ארה"ב: כוח קודס של משמרות המהפכה העביר לחיזבאללה יותר ממיליארד דולר ● דיווח ברויטרס: צבא ארה"ב נערך להתבסס בנמל התעופה בדמשק כדי לקדם את ההסכם הביטחוני בין ישראל לסוריה ● עדכונים שוטפים

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

היכונו למס חדש שינחת עליכם בינואר הקרוב

הצעד היצירתי לסבסד משכנתאות של מי שנכוו מהריבית ● הפצ"ר אולי ראוי, אופן המינוי - לא ● והמס שמכה ויכה בנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

בעלי המניות אישרו: אילון מאסק יקבל את חבילת השכר הגדולה בתולדות וול סטריט

בעלי המניות של טסלה אישרו את חבילת השכר ההיסטורית של המנכ"ל אילון מאסק, שעשויה להגיע לטריליון דולר במניות בעשור הקרוב ● המתנגדים הזהירו מפני תלות מוגזמת באדם אחד - אך טסלה בחרה להמר עליו שוב ● כעת יצטרך מאסק להוכיח שהיעדים שהציב, בהם מיליון רובוטים לשימוש מסחרי והגעה לשווי של 8.5 טריליון דולר, הם לא חלום רחוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות ה-AI; אנבידיה ירדה ב-3.5%, פלנטיר ב-6%

נאסד"ק יורד ב-1.3% ● חברות מדווחות על שיעור הפתעות חיובי ברווחים הגבוה ביותר מאז 2021 ● איליי לילי ונובו נורדיסק הגיעו להסכמים עם ממשל טראמפ להפחתת מחירים של תרופות ההרזיה ● "יום טריליון הדולר": היום תיערך הצבעת בעלי המניות של טסלה על חבילת השכר של מאסק ● גוברות ההערכות כי בית המשפט העליון יפסול את מדיניות הסחר האגרסיבית של טראמפ ● זינוק של 183% במספר הודעות הפיטורים בארה"ב באוקטובר

פיטורים / אילוסטרציה: Shutterstock

שיא של 20 שנה במספר המפוטרים באוקטובר האחרון בארה"ב

בחברת ההשמה Challenger מסבירים כי לאחר גל הגיוסים הגדול בתקופת הקורונה, חברות רבות "מתקנות מסלול" על רקע אימוץ מואץ של טכנולוגיות בינה מלאכותית, האטה בהוצאות הצרכנים והעסקים ועלויות תפעול גבוהות ● "מי שמפוטר כיום מתקשה יותר למצוא עבודה במהירות"

צוות פיטנגו / צילום: ביאנה קארו ויטקין

פיטנגו גייסה 300 מיליון דולר לשתי קרנות המשקיעות בשלבים מוקדמים

אחת מקרנות ההון סיכון הוותיקות בישראל מודיעה על גיוס של 300 מיליון דולר לשתי קרנות המשקיעות בחברות בשלבים מוקדמים - Pitango First ו-Pitango HealthTech ● מאז הקמתה השקיעה פיטנגו ביותר מ-300 חברות וביצעה כ-100 אקזיטים ● ומה הצעד הבא?