גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עיתון בדיגיטל יכול להתקיים בהיקף כלכלי נמוך יותר, אך הדבר יפגע בתשתית העיתונאית"

מאחורי המעבר של העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" מדפוס לדיגיטל לא נמצאות חדשנות וקידמה, אלא בעיקר מצוקה בשל מיעוט הקוראים וההכנסות ■ פרופ' רפי מן צופה: "כל העיתונים מתקרבים לכך, בין אם בעוד עשור או בעוד כמה עשורים"

עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי
עיתונים בישראל / צילום: תמר מצפי

שלושים שנה לאחר שנולד, העיתון הבריטי האינדיפנדנט הודיע כי הוא מכבה את מכונות הדפוס, והחל מחודש מארס 2016 יהיה אפשר למצוא את המותג העיתונאי אך ורק בגרסה הדיגיטלית שלו.

"האינדיפנדנט משיק את הפרק הדיגיטלי", הודיע העיתון ביום שישי האחרון, "עידן הסתיים, ואחד אחר מתחיל. האופן שבו אנחנו מסקרים פוליטיקה, כלכלה, עסקים, חדשות חוץ, במיוחד במזרח התיכון, ימשיך להיות רציני, ללא משוא פנים וחסר פחד".

כל המילים מלאות הפאתוס האלה מסתירות משבר ענפי שפוקד את העיתונות העולמית, ואת זו האירופית בפרט. אין זה משבר כלכלי גרידא, אלא משבר של חיפוש פלטפורמה מתאימה להחזיק את עלויות התוכן.

בעוד שכל העיתונים בממלכה המאוחדת סופגים את השינויים בהרגלי הצריכה של קהלם, דווקא עיתוני המטרו מצליחים לשמור על הראש מעל המים. כך למשל "האיבנינג סטנדרט" בחר כבר בשנת 2009 במודל העיתון החינמי, אחרי 180 שנה בתשלום.

עיתונים אחרים, כמו הצהובון הסאן, החלו לבנות את התשתית הדיגיטלית והקימו חומת תשלום מתוך הבנה כי אי אפשר לסמוך על המפרסמים בדיגיטל וצריך להרגיל את הקוראים לשלם על תוכן, לקראת היום שבו יבחלו במגע העיתון בידיהם.

במקרה של האינדיפנדנט, העיתון שנרכש בשנת 2010 על ידי האוליגרך הרוסי אלכסנדר לבדב רואה כבר שנים את השינוי באופק, ובתקשורת הבריטית אומרים כי הכתובת על קיר בית הדפוס נראתה היטב ובהודעה שנמסרה בסוף השבוע לא הייתה כל הפתעה.

"הקורבן הראשון", כינה אותו פרשן המדיה של הגרדיאן, עיתון שגם הוא עובר בימים אלו שורה של קיצוצים והתאמות לזמנים המשתנים. "התקופה הקצרה שבה היה נראה שמעבר ההכנסות מהפרינט לדיגיטל הוא אפשרי נעלמה כמעט בן-לילה".

מודל טבלואידי בגלל מצוקה

"כדי שעיתון בריטי חדש יקרה זו משימה מאוד קשה, והעיתון הזה הוא העיתון הבריטי הנפוץ הצעיר ביותר שאימץ לעצמו בשנים האחרונות קו מאוד פרוגרסיבי ושמאלני והלך מדחי אל דחי", אומר עורך חדשות החוץ של חדשות 10, נדב איל, "הוא עבר למודל טבלואידי שלא בטובתו בגלל מצוקה.

"בבריטניה עיתונים נקנים על בסיס יומיומי, בשונה מישראל. אנשים קוראים שם עיתונים בצורה דרמטית בכל מקום, ברכבת התחתית, למשל. הבעיה המרכזית שלו הייתה בעיית רלוונטיות ועניין, אין דרך אחרת להגיד את זה - הוא לא היה מספיק מעניין. יש שם כמה וכמה עיתוני פאר - הגרדיאן, הטיימס, הטלגרף - שהם מאוד חזקים".

- הוא השלים עם נחיתותו?

"אפשר להגיד שבהחלט כן. היה לו קושי לייצר תוכן והוא כיסה את זה באידיאולוגיה נשכנית על-פי סגנון הפוליטיקלי קורקט הבריטי. שמאלה מה-BBC. אין פה מחשבה עמוקה במעבר, אלא מצוקה".

"הסיפור של אינדיפנדנט התחיל ב-86' בהצלחה גדולה", אומר פרופ' רפי מן מבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל, "הוא נחשב לעיתון מאוד חדשני. במיוחד לאור העובדה שזה עניין די נדיר שבעשורים האלה, של סוף המאה ה-20, מישהו עוד הוציא לאור עיתון חדש".

לדברי מן, בניגוד לעיתונים בריטיים אחרים, האינדיפנדנט ביקש לשמור על רצינות מול הצהובונים הפופולריים וגם הציג גישה גרפית שונה. "הם הצליחו להגיע בסוף שנות השמונים לכ-400 אלף עותקים ביום", אומר מן, "בשנות התשעים, עם בוא האינטרנט, קו הירידה בגרף המכירות היה ברור וחד-משמעי. באותה תקופה, העיתונים הבריטיים הקטינו את העמודים לפורמט שמכונה 'קומפקט' וחשבו שזה מה שיביא להם ישועה".

צמצום דיגיטלי

אך הם התבדו, ובאינדיפנדנט הירידה במספר העותקים שנמכרו הלכה והתעצמה, ואפילו הקמת העיתון החינמי מבית האינדיפנדנט, "i", לא הצליחה לייצב את המותג ההולך ומצטמק. למרות ניסיונו למצב את עצמו כעיתון רציני יותר מהעיתונים האחרים שמחולקים לעוברים ולשבים ברכבת התחתית - בשנה האחרונה הגיע מספר העותקים המודפסים של העיתון ל-40 אלף עותקים בלבד.

"כשלבדב קנה את העיתון בשנת 2010 לא היה ברור למה הוא עושה את זה", אומר מן. "הסיבה היחידה היא משום שמדובר בעיתון שנחשב יוקרתי, אבל העיתון לא הצליח להתרומם. את העלויות של עיתון מודפס וצוות עובדים גדול והוצאות נייר ודפוס, אי אפשר לכסות בהוצאות מפרסום שמשיג עיתון בריטי שמופץ לכה מעט אנשים. במצב כזה, הפתרון הוא ללכת למהלך של אינטרנט".

- האם זו מגמה טבעית של העיתונות, או שלמעשה זה מהלך אחד לקראת סופו המוחלט של העיתון?

"ההודעה שהם הוציאו לעיתונות נראתה כאילו היא חיובית - העיתון הראשון שמדלג לעולם הדיגיטלי באופן מלא. ברור שזה צעד שבעיקר משקף את מה שקורה לעיתונות המודפסת, משהו רע שקורה לה".

- זה דינו של כל עיתון מודפס?

"עדיין לא. אבל אנחנו מתקרבים לכך, בין אם בעוד עשור או בעוד כמה עשורים. הדור הצעיר כבר לא צורך כמעט חדשות בכלל, וגם אם כן, מיעוטם עושים זאת דרך עיתונות מודפסת. זו תופעה שקיימת בכל העולם".

- והאם עיתונים יכולים להתקיים במרחב דיגיטלי?

"עיתון שמגיע לעולם הדיגיטלי יכול להתקיים בהיקפים כלכליים הרבה יותר נמוכים, והמשמעות היא צמצום בכוח האדם. אלה לא רק הוצאות הדפוס וההפצה, זה גם כוח האדם.

"הבעיה בדיגיטל היא הקושי הרב לאתר את ההכנסות, שמתפזרות בשוק הרבה יותר גדול והרבה יותר תחרותי מזה של העיתונות המודפסת. זו הזירה העצומה של האינטרנט והמחירים הם הרבה יותר נמוכים מאשר במהדורה המודפסת. אני מאמין שהתוצאה תהיה פגיעה בתשתית העיתונאית".

- לדעתך מעבר לדיגיטל משמעותו גם עיתונאות פחות טובה?

"במונחים הקלאסיים שאנחנו מכירים - עם כתבים שמסקרים מגוון תחומים - כנראה שכן. יכול להיות שתהיה עיתונות טובה בעצם זה שיימצאו כמה כותבי טורים מבריקים, אבל זו לא עיתונות שיש לה מערכת שלמה שאמורה לסקר את כל תחומי הסיקור שאנחנו מכירים. אתה רואה את המספרים ואת הקו שיורד, וברור שאתה לא יכול לעשות את אותה עבודה עם מספר כל-כך מצומצם של עיתונאים ועורכים".

עוד כתבות

סניף של בנק איינדה בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

כך קריסת בנק החלה את תהליך ההתרסקות של המשטר באיראן

הלוואות מרובות למקורבי המשטר הפילו את בנק איינדה, והאיצו משבר פיננסי ארוך טווח ● הכישלון, מעריכים מומחים, הפך גם לסמל וגם לגורם שהאיץ את ההתפוררות הכלכלית של הרפובליקה האסלאמית - שבסופו של דבר הביאה למחאות ענק ברחבי איראן

מזומן וזהב שנתפסו בפשיטת הענק / צילום: דוברות רשות המסים

מיליונים במזומן, תכשיטים ורכבי יוקרה נתפסו בפשיטת ענק על נותני שירותים פיננסיים

במבצע ראשון מסוגו פשטו רשות המסים, רשות שוק ההון, הרשות לאיסור הלבנת הון והמשטרה על עשרות נותני שירותים פיננסיים ברחבי הארץ שפעלו ללא רישיון

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

אפי כץ, מנכ''ל ענב ייזום / צילום: יח''צ

ביהמ"ש המחוזי מחק תביעה של חברת נדל"ן נגד עורכי דינה

נמחקה התביעה שהגישה חברת הנדל"ן ענב ייזום נגד עורכי דינה לשעבר, האחים ליאור וחן עמידור, ואיש התקשורת רונן צור בטענה כי ניהלו נגדה קמפיין אנונימי מכפיש ● הצדדים הופנו לגישור ● ענב: "מדובר במחיקה טכנית בלבד שנועדה לאפשר הגשה מחדש"

ימים לפני תחילת המחאות: "ההסכם הסודי" בין איראן וישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווח של וושינגטון פוסט, ישראל העבירה מסרים דרך הרוסים לאיראן לאי-תקיפה הדדית, למה גרמניה עדיין סוחרת עם איראן, וסערת הקצין הבריטי שמנע מאוהדי מכבי ת"א להגיע למשחק לא נרגעת • כותרות העיתונים בעולם

אנבידיה ומכון ויצמן / צילום: שלומי יוסף, שאטרסטוק

מכון ויצמן ואנבידיה פיתחו מודל שמנבא סוכרת 12 שנה מראש

מאמר שפורסם בכתב העת המדעי המוביל Nature מראה כיצד ניתן לנבא מי מהמוגדרים כיום "טרום סוכרתיים" בסיכון לפתח סוכרת ומי לא בסיכון, וכך למקד את ההתערבות המונעת במי שזקוק לה ● פרופ' ערן סגל, שעל בסיס מחקריו קמה DayTwo ובמעבדתו בוצע המחקר הנוכחי, מקווה להראות בהמשך כיצד ניתן לקשר בין המידע על הסוכר לתוצאות נוספות כמו דפוסי שינה עתידיים

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

מרדים את איראן – או התחרט? העדכונים על תקיפה אפשרית

הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● הבריטים עדכנו את אזהרת המסע לישראל ● דיווחים: הפנטגון הורה להעביר את נושאת המטוסים אברהם לינקולן מאזור ים סין הדרומי למזרח התיכון ● הרמטכ"ל הנחה על חיזוק המוכנות בהגנה ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

מיקרוסופט ממנה סגן נשיא ישראלי לתפקיד רגיש

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ת"א ננעלה בשיאים בתום מסחר תנודתי ובהובלת מניות הבנקים והביטוח

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.6% ● מניות הביטוח והבנקים הובילו את העליות ● טאואר עולה בכ-3%, קמטק נחלשת בכ-6% ● המשקיעים יעקבו מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות, לאחר שפורסמו שם נתוני האינפלציה לחודש דצמבר ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים ● מה צפוי מחר במדד למחירים בצרכן בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים הסופיים הגיעו: מה עשו החסכונות שלכם ב-2025?

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

מתלבטים לאיזה ספק חשמל לעבור? הכלי החדש שיעזור לכם להחליט

המחשבון החדש, שזמין ללא תשלום ופותח על ידי אדם פרטי, יוכל מעתה לסייע לכל מי שמתלבט בין המסלולים השונים של ספקי החשמל הפרטיים וכך לחסוך בעלויות

אצטדיון רמת גן. בעיגול: כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן / צילום: תמר מצפי, שוקה כהן

"לא שמיש ופחות בטיחותי": איזה עתיד צפוי לאצטדיון הלאומי לשעבר?

אצטדיון רמת גן נבנה ב-1950, אך בניגוד לאחרים שנהרסו או שופצו, מתקשה למצוא את מקומו ומשמש בעיקר למשחקים של קבוצות קטנות מהליגה הלאומית. האם יש דרך להציל אותו? ● וגם: וויטקוף מקבל תואר דוקטור של כבוד מאוניברסיטת בר-אילן, מושיק רוט פותח את המסעדה לאירועי צהריים, ותקציב rebar עובר לפרסום אברהם ● אירועים ומינויים

השלדים בבורסה בת''א מסמנים את להיטי התקופה / צילום: Shutterstock

הביקוש לשלדים בורסאיים בת"א עולה ומסמן את הסקטורים החמים

שורה של עסקאות נחתמו בתקופה האחרונה למיזוג פעילות עסקית חדשה לחברות שפעילותן נסגרה או מדשדשת ● רבות מחברות השלד הגיעו לבורסה בת"א בגל הנפקות הטכנולוגיה של שנת 2021 ● בצד הנכנס - פעילויות עסקיות בתחומים הקורצים לטעם הנוכחי של המשקיעים

מנכ''ל תע''א בועז לוי ומנכ''ל רפאל יואב תורג'מן / צילום: תע''א, סיון פרג'

התנאים מושלמים, אז למה הנפקות התעשייה האווירית ורפאל עוד רחוקות

מנהל רשות החברות הצהיר השבוע כי הנפקת תע"א ורפאל תתרחש בקרוב ● על הנייר מדובר בעיתוי נכון, ברקע השגשוג של הסקטור בעולם ● אלא ששורת אתגרים מציבים את המהלך בספק

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

סירב להביא עוד ילדים לעולם - וחויב בגט ובכתובה

אישה שלה בן יחיד, אשר בעלה סירב להביא עמה ילדים נוספים, עתרה לחייב את הבעל לתת לה גט ואף לשלם לה את דמי הכתובה להם התחייב בעת הנישואים ● מה קבע בית הדין הרבני, וכיצד נימק זאת?

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC כי חוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכול בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"