גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק השקיות: מחיר השקית יירד מ-30 אגורות ל-10 אגורות

2.2 מיליארד שקיות מחולקות מדי שנה, למעלה מ-60% ברשתות השיווק הגדולות

במרבית המדינות באירופה מדובר בסטנדרט לפיו משלמים עבור שקיות ניילון בקניות בסופר, ועל כן הקונים כבר למדו להצטייד בסל רב-פעמי לקניות. האם גם בישראל נתרגל לרעיון ונתחיל לשמור על הסביבה?

הבוקר (ב') התקיים דיון בוועדת הפנים ואיכות הסביבה בניסיון לגבש סוף-סוף את הנוסח הסופי של חוק השקיות, שיצא לדרכו לפני יותר משנתיים. בכנסת הקודמת, החוק שיזם השר לשעבר, ח"כ עמיר פרץ, קבע בשעתו היטל של 30 אגורות על כל שקית ניילון בסופר, אלא שכעת מדובר בגבייה של 10 אגורות לשקית (בעובי שמעל 20 מיקרון).

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, התייחס להפחתה השנויה במחלוקת, בין היתר משיקולים של יוקר המחיה. "אם נרגיש שזה לא מספק, נעלה את זה", אמר גבאי, כשהוא מציין כי הוא מכיר את הביקורת על הפחתת ההיטל מ-30 אגורות לסכום שעשוי להשאיר את הצרכנים אדישים לנושא. לדבריו, שינוי ההתנהגות הוא שיביא את השינוי המיוחל בהפחתת השימוש בשקיות.

החוק קובע כי הסכום שיגבו הרשתות עבור השקיות יעבור לקרן הניקיון של המשרד להגנת הסביבה - כרגע ללא הגדרה ברורה לייעוד הכסף שיצטבר. עיקר הדיון נע סביב הסכום הסמלי, יש שאומרים מדי, למחיר השקיות, כשהוא טומן בחובו סקפטיות ליעילות החוק.

גם במועצה לישראל יפה ובעמותת צלול גורסים כי "ישראלי לוקח בממוצע כ-10 שקיות בכל קנייה. ההצעה לדרוש מהצרכנים רק 10 אגורות לשקית תסתכם בתוספת של שקל אחד בלבד לחשבון ולא תשנה הרגלים. חוק השקיות עורר תקווה, אך נכון לעכשיו הוא מסתמן כאכזבה".

מאיה יעקבס, מנכ"לית צלול, הגדירה את החוק כ"בדיחה". לדבריה, "זו הטעיית הציבור, בהיעדר תמריצים ויעדים להפחתת השקיות. הרעיון הוא לא כמה כסף יגבו על שקיות, אלא לגרום לציבור להפחית את השימוש בשקיות".

גם ח"כ יעל כהן-פארן (המחנה הציוני) אמרה כי חיוב של 10 אגורות הוא בדיחה, וכי אסור להעביר חוק שמפספס את המטרה העיקרית שלו. לדבריה, במדינות שבהן יש גבייה גדולה יותר נראתה הפחתה של 90% בצריכת השקיות.

"יוקר המחיה לא יושפע מהחוק, אם אנשים ישתמשו בסלים רב-פעמים. במקום להסתכל על זה כהיטל על הציבור, צריך לראות את זה כהטבה לציבור. זה נכון סביבתית, וזה נכון כלכלית", אמרה כהן-פארן, כשהיא מציעה לממן בכסף שייאסף חלוקה של סלים רב-פעמיים. 

2.2 מיליארד שקיות מחולקות חינם מדי שנה בישראל - למעלה מ-60% מחולקות ברשתות השיווק הגדולות. לפי סקרים שערך המשרד להגנת הסביבה, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפלסטיק בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה - נתונים הגבוהים משמעותית ביחס להיקפי הצריכה באירופה.

לאחר השימוש קצר הטווח, השקיות מהוות פסולת שאינה מתכלה במשך שנים רבות, או מתפזרות בשטחים פתוחים וגורמת נזקים סביבתיים חמורים לחי ולצומח, נזקים לתשתיות ומפגעים תברואתיים. הן יוצרות נפח גדול משום שנתפסת בתוכן פסולת אחרת או שהן משמשות כשקיות אשפה. בעמותת צלול מזכירים כי שקיות הפלסטיק הן גם המזהם הגדול ביותר של הים, והן אחראיות למותם של אלפי בעלי חיים ימיים בשנה.

הכמות האדירה של השקיות המחולקות חינם לכאורה מתורגמות לכ-80 מיליון שקל, שמגולגלים אל הציבור בצורה עקיפה. אלא שהעלויות של יישום החוק, בין היתר באמצעות תשלום לקרן או בחובת לייצר שקיות בעובי של 20 מיקרון לפחות - מזהיר ח"כ אורי מקלב - יושתו על הציבור. "שלא נהיה נאיביים, מי שישלם את זה בסוף זה האזרח עם עשרות מיליונים שיושתו על הציבור", טען.

צבי ביידא, ראש אגף לקוחות וקשרי חוץ בשופרסל, לא היתמם באומרו כי "ברור שאם מדובר במוצר שהרשתות גובות עליו כסף - הצרכן יישא בעלויות. השקיות לא ייהפכו להיות מוצר לוס לידר. מחד ברורה המטרה הסביבתית, ומאידך צריך לחשוב גם על להיטיב עם החברות העסקיות".

מה אומר החוק? ראשית אוסר החוק על חלוקה חינמית של שקיות ניילון, ובכל מקרה על השקיות להיות בעובי של 20 מיקרון לפחות. שקיות חד-פעמיות הנכללות בחוק הן אלה שבעובי 20-50 מיקרון. מעבר לכך, השקיות העבות יותר לא נכללות בחוק. בנוסף, רשתות השיווק חייבות לגבות מחיר מהצרכן ולשלם לקרן לשמירת הניקיון.

בשלב הזה של החוק על החנויות הקטנות לא מוטלת חובת תשלום, אבל ייאסר עליהן לחלק שקיות בעובי שפחות מ-20 מיקרון - שקיות דקיקות יותר אסורות לשימוש למעט אלה המוכרות לצורך איסוף ירקות ופירות. עוד קובעת הצעת החוק דיווח רבעוני של הרשתות.

האם הפוקוס על רשתות המזון בלבד הוא מוצדק? ערן מאירי, היועץ המשפטי של שופרסל, הדגיש כי "הפחתת השימוש בשקיות היא מטרה של כולנו, גם של הרשתות", אלא שלטענתו, "לא צריך לעשות את הטעות שנעשתה בחוק המזון. יש עוד רשתות כמו רשתות הפארם, שמגלגלות מחזורים של מיליארדי שקלים, ורשתות ה-DIY, שאין סיבה שהחוק הזה לא יחול עליהן. בדיוק כפי שהן משלמות מע"מ. זה משרת את תכלית החוק להגיע לכמה שיותר גופים".

ההיקש הסביבתי מובן, אלא שלצדו יצרני השקיות גורסים כי החוק יוריד את פעילותן בהיקף של 30% לפחות, מה שיתבטא גם בפיטורי עובדים ובסגירת עסקים. האם אלה ישופו בגין השינוי הצפוי? על כך יצטרכו בעלי המפעלים להילחם. השר גבאי מציע להיעזר במנגנונים שמציע משרד הכלכלה.

חוק ללא אכיפה הוא חוק ללא שיניים, ולכך התייחסה ח"כ מיכל רוזין (מרצ), שהגדירה את החוק כ"חוק מהפכני לפי הקולות הרבים של המתנגדים". לדבריה, "חייבים לקבוע מנגנונים בתוך החוק שיבטיחו את הצלחתו, בכדי שהרשתות לא יהפכו את העניין לחוחא והיטלולא עם משחקים לכאן או לכאן. צריך לקבוע יעדים ברורים. זו הצעת חוק מהפכנית וצנועה, שחשוב בה נושא הפיקוח והאכיפה".

עד אשר נתחיל לשלם על שקיות, יחלוף עוד זמן: הסטטוס כיום הוא שהצעת החוק אושרה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת ועברה דין רציפות בכנסת הנוכחית בדרך לקריאה שנייה ושלישית. כאמור, הנוסח כעת שונה מהנוסח המקורי. יו"ר הוועדה החליט לתת לציבור להעיר הערותיו עד לסוף השבוע הבא. הלשכה המשפטית תציע את הערותיה לקראת הדיון הבא, שיתקיים בעוד כחודש.

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק