גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גאווה ננו-לאומית: עוד תחום ישראלי שמושך תשומת לב בינלאומית

ראיון עם דן וילנסקי, ממלא מקום יושב ראש ה-INNI (Israel National Nanotechnology Initiative), המיזם הלאומי לקידום חקר הננו-טכנולוגיה והיישומים שלה בישראל

סטארט אפ  הון סיכון הייטק כבלים בינארי /  צלם:   thinkstock
סטארט אפ הון סיכון הייטק כבלים בינארי / צלם: thinkstock

בשבוע הבא יתקיים באוניברסיטת תל אביב כנס "ננו-ישראל 2016", אירוע בינלאומי העוסק בחידושים ובהזדמנויות העסקיות בתחומי הננו-טכנולוגיה, הכוללים הנדסת חומרים, רפואה, מובייל, תעופה, מוליכים למחצה ותחומי תעשייה חדשניים נוספים. בין אלפי המשתתפים הצפויים מהארץ ומהעולם, ניתן יהיה למצוא - בנוסף לגורמי אקדמיה, מדענים וחוקרים - גם אנשי הון סיכון, קרנות פרטיות, משקיעים מוסדיים וארגוניים, אנשי רגולציה, טכנולוגיה ופיתוח ומקבלי החלטות בממשל.

העיסוק בננו-טכנולוגיה - המחקר והטכנולוגיות העוסקים במערכות שגודלן האופייני הוא בין ננומטרים בודדים לעשרות ננומטרים - הוא הזדמנות טובה לפגישה עם דן וילנסקי, ממלא מקום יושב ראש ה-INNI (Israel National Nanotechnology Initiative), המיזם הלאומי לקידום חקר הננו-טכנולוגיה והיישומים שלה בישראל. וילנסקי היה ממקימי פעילות אפלייד מטיריאלס בארץ ושימש כיו"ר החברה בישראל. לפני כן ניהל את קרן בירד, והוביל את הפעילות הישראלית של החברות קיוליק אנד סופה ו-KLA. על כרטיס הביקור שלו רשום התואר המכובד "יזם". הוא גאה בכך שהילדים שלו עוסקים גם הם ביזמות, כולם.

העצה שלו לכל צעיר, כולל הילדים שלו, היא "תעשה לך Roadmap בחיים, תכין לך דף אחד כתוב של מפת הדרכים שלך, ובה גם תוכנית גיבוי, לכל מקרה". על 'המצב' במדינה, דעתו נחרצת: "אין לאף אחד זכות לקטר, אלא אם כן הוא בוחר לעצמו שני נושאים לעסוק בהם בהתנדבות על מנת לשנות את 'המצב'. אני אומר גם לחברים שלי שמקטרים בשיחות סלון - או שתתנדבו בעצמכם לשנות או שתסתמו את הפה שלכם". במהלך השיחה בינינו, הוא גם נוזף בי על כך שהבן שלי בן ה-14 טרם היה במוזיאון המדע, שם וילנסקי משמש בהתנדבות בוועד המנהל. כעונש על כך, הוא מאחל לי שהבן שלי יהיה עורך דין ומציע לי שאמהר לקחת אותו למוזיאון, לפני שיהיה מאוחר מדי.

וילנסקי מראה לי גרפים המלמדים על ההשקעה המינימלית של מדינת ישראל בתחום, שהוגדר כמשימה לאומית עם הקמת ה-INNI לפני כעשר שנים. ארצות הברית השקיעה בתחום הננו-טכנולוגיה כ-3.5 מיליארד דולר בשנת 2015, גרמניה השקיעה בתחום כ-2.5 מיליארד דולר, יפן הקצתה מיליארד דולר לנושא ואילו בישראל הוקצו בשנה שעברה 50 מיליון דולר על ידי ה-INNI. אבל, למרות ההשקעה הנמוכה יחסית, ההישגים של פרויקט הננו הלאומי מרשימים בכל קנה מידה.

היבט מעשי

"בחמש השנים הראשונות לקיומו של הפרויקט הקמנו תשתיות. שישה מרכזים אקדמיים שותפים ליוזמה. כל אוניברסיטה הקצתה בכל שנה שני מדענים לפחות לפרויקט וקיבלה תקציבים של מיליוני דולרים לצורך הקמת מעבדות ורכישת ציוד מחקר. אחר כך התחלנו להחזיר מדענים ישראלים שחקרו בחו"ל בתחום הננו-טכנולוגיה לישראל. 152 מדענים חזרו לארץ במסגרת התוכנית והם כיום החוקרים המציבים את ישראל בחזית העולמית של תחום הננו-טכנולוגיה. בחמש השנים האחרונות, כל קמפוס אקדמי התמחה בתחומי ידע ספציפיים".

מספרים נוספים שווילנסקי מציג לי בגאווה: כ-5,000 מדענים, דוקטורנטים ומאסטרנטים, עוסקים במחקר הננו-טכנולוגיה בארץ, 12,392 מאמרים מדעיים שהתפרסמו על ידי החוקרים האלה, 1,668 פרויקטים שעברו ממגדל השן האקדמי לפסים של שיתוף פעולה עם התעשייה, 1,590 בקשות לפטנטים ולא פחות חשוב מכל אלה: 129 חברות סטארט-אפ שקמו על בסיס מחקרים שמומנו במסגרת ה-INNI.

שישה מוסדות אקדמאים שותפים בישראל ליוזמה הלאומית: אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת בר אילן,האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב, מכון ויצמן והטכניון. בכל אוניברסיטה המשתתפת ביוזמה הלאומית יש צוות המרכז את המחקר ואת תהליך הקבלה לפרויקט. וילנסקי מציג לי 20 יעדים המשמשים כקריטריונים קשיחים לקבלת פרויקטים למסגרת המימון הלאומית. בין השאר חייב להתקיים התנאי של שיתוף פעולה אקדמאי בין חוקרים מאוניברסיטאות שונות, הישג נכבד בפני עצמו, התורם להעשרת הידע הלאומי בתחום. קריטריון חד משמעי נוסף - למחקר חייב להיות היבט מעשי, שיאפשר את הפיכתו לפרויקט תעשייתי.

כמו כן, הבוחנים מחפשים את הפן החדשני, המייחד את הפרויקט המועמד למימון, יחסית למאות הפרויקטים האחרים המתחרים על המשאבים המוגבלים. התחרות הלכה והתעצמה עם השנים ומן הסתם גרמה להעלאת רף הכניסה לתוכנית וכפועל יוצא גם לרמה גבוהה ביותר של הפרויקטים שהתקבלו. כל פרויקט שמתקבל לתוכנית מקבל מימון של בין מיליון ל-3 מיליון דולר לשנה ועליו לעמוד ברשימה מדוייקת של יעדים, על מנת להמשיך את זכאותו למימון בשנים הבאות.

ומה בהמשך? וילנסקי מספר בגאווה שתוכנית הננו-טכנולוגיה הלאומית הישראלית הפכה למוקד משיכה והתעניינות בין לאומית. "אנחנו נחשבים לנועזים וחדשנים בתחום. אבל עכשיו צריך להסתכל על עשר השנים הבאות. כמו שהמוליכים למחצה היוו בסיס למהפכה בעולם ההיי-טק בעבר, כך הננו-טכנולוגיה היא הבסיס לעתיד, בהיי-טק, בתעשייה, ברפואה, ביישומים ביטחוניים ובתחומים רבים נוספים".

מהי מטרת הכנס בשבוע הבא?

"זו הזדמנות עבורנו לחשוף את ביצי הזהב שטיפחנו כאן לתעשייה המקומית וגם לאורחים מכל העולם. המטרה שלנו היא לייצר קשרים עסקיים בין החוקרים לבין מי שיישמו את המחקר שלהם לכיוון מוצרים תעשיתיים. המארגנים של הכנס שמים דגש על יישומים פרקטיים ועל חיבורים עסקיים. זו גם הזדמנות להוקיר תודה ולהביע הערכה לכל מי שמובילים בישראל את התחום הזה, שהוא בעל חשיבות לאומית עבור כולנו".

השיחה עם וילנסקי מסתיימת בנימה פסימית משהו. תוכנית ה-INNI מיצתה את עצמה וכרגע אין תקציב להמשך היוזמה הלאומית. יש לו הצעות רבות לקובעי המדיניות בממשל הישראלי, באשר לתוכניות המשך, אבל נכון למועד כתיבת השורות האלו, לא ברור האם יימצא המימון הנדרש.

חומרים חזקים וקלים יותר

רבים התחומים בהם ניתן יהיה למצוא את השפעת המחקרים בתחום הננו-טכנולוגיה על היבטים רבים בחיינו בעתיד. כך לדוגמה, ניתן יהיה לעצב חומרים חזקים יותר, קלים יותר, קשים יותר, בעלי יכולת תיקון עצמית, ובטוחים יותר, ניתן יהיה לבצע תהליכים ננו-מטריים הקשורים באיכות הסביבה, לבצע טיפולים ודיאגנוסטיקה רפואית, לשמר ולאגור אנרגיה, לבנות ספינות חלל זעירות לטובת מחקר ולניצול החלל, ליצור חיישנים ביולוגים לגלות מחלות מדבקות ואיומים ביולוגים ולפתח שלל יישומים בתחומי האלקטרוניקה, האנרגיה, ואפילו הביטחון הלאומי. תרופת פלא של ממש.

מוצרים הכוללים רכיבים ננו-טכניים כבר מצויים בשוק, וביניהם כונני תקליטורים שראשי הקריאה שלהם מכילים מערכות ננו-מטריות המאפשרות קריאה וכתיבה בצפיפות גבוהה בהרבה מזו של הכוננים הקודמים, המיקרומטריים. רכיבים ננו-מטריים גם משפרים את תכונותיהם של בדים וחומרים פלסטיים שונים, כגון אלה המשמשים לייצור בגדיהם של ספורטאים על מנת להקטין את התנגדות המים או הרוח לתנועתם.

בשיטות ננו-טכנולוגיות ניתן לייצר מוצרים רבים שתכונותיהם דומות לאלה של מוצרים אחרים, המשרתים אותנו כבר זמן רב, אך הודות לננו-טכנולוגיה הם יהיו קטנים וזולים יותר. לדוגמה, מנוע סילוני עשוי מגביש יחיד ענקי. או בתחום הצבאי, מדברים על מזל"טים זערוריים שלא יהיו ניתנים לגילוי, ויוכלו לספק לשולחיהם מידע על שדה הקרב באמצעות חיישניהם. חברת פלסן-תורטק הישראלית מקיבוץ סאסא מספקת כבר כיום ננו-צינוריות למיגון כלי רכב וערכות הסוואה, רפאל והתעשייה האווירית משתמשות בחומרי ננו וננו-צינוריות להפחתת משקל ובו זמנית הגדלת החוזק המכני, שני נושאים משמעותיים מאוד בענפי התעופה והטילים, וחברת אלביט פיתחה רכבים חשמליים (קבלים) המייעלים את התצרוכת האנרגטית להתנעת רכבי שטח ואחרים ובכך מאריכים את חיי המצבר. לננו-טכנולוגיה פוטנציאל יישומי נרחב בתחומי הדיאגנוסטיקה ובטיפול רפואי ממוקד, העברת תרופות לאזורים מוגדרים בגוף, בדיקות ממוקדות לא פולשניות, ועוד.

כל אלו סיבות טובות, ונקווה שגם מספקות כדי להעיר מישהו במסדרונות להטות אוזן קשבת. ואם יתגלה מישהו בעל חזון אי שם במשרדי הממשלה, לדן וילנסקי, ממלא מקום יו"ר ה-INNI יש רעיונות למכביר והסברים משכנעים מאוד, מדוע להמשיך לממן את חזית הננו-טכנולוגיה הלאומית. והוא ישמח להיפגש עם כל מי שצריך, בכדי לשתף אותו בחזון ובלהט היזמי הסוחף שלו. אני השתכנעתי.

יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל

המספרים של תחום הננו

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?