גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת מחירי הסחורות: הבור העמוק של חברות הכרייה

ריו ו-BHP ביליטון נאלצות לקצץ בדיבידנד; גלנקור - שהודיעה ביום חמישי שעבר על הנמכת יעדי הפקת הנפט לשנה הנוכחית - השעתה גם היא את הדיבידנד שלה למשך שנה

מכרה של ריו טינטו/ צילום: בלומברג
מכרה של ריו טינטו/ צילום: בלומברג

כשסאם וולש אמר בשבוע שעבר שלום להבטחה שבה דבקה ריו טינטו זמן רב, להימנע מקיצוץ הדיבידנד שהיא מחלקת למשקיעים, הוא עשה זאת מבלי להזכיר שעד לפני זמן קצר מאוד נהגה חברת הכרייה האנגלו-אוסטרלית להתייחס למדיניות הדיבידנד שאימצה כאל ערך מקודש.

לפני שנה, כשוולש דיווח על תוצאות השנה הקודמת, הוא הדגיש כי ריו טינטו "מחויבת באופן אבסולוטי" לקיום והגדלת הדיבידנד במסגרת מדיניותה הפרוגרסיבית. סמנכ"ל הכספים של החברה, כריס לינץ', אמר כי זהו "החוזה הראשוני של ריו עם בעלי המניות שלנו". אך בעת פרסום תוצאותיה של ריו ב-2015, קרע וולש את החוזה הזה לגזרים. מדיניות דיבידנד פרוגרסיבית "אינה מתאימה לתעשיות מחזוריות", הצהיר וולש.

המנכ"ל וולש, שהחל את הקריירה שלו בתעשיית הרכב, עבד מספיק זמן בתעשיית הכרייה כדי לחוות מחזור אחד או שניים. אבל חברות ענק כמו ריו או BHP ביליטון - ומדיניות הדיבידנד שלהן - היו מושתתות על ההנחה כי מכרותיהן בעלי העלות הנמוכה ימשיכו לפעול באופן רווחי בכל טווח מחירי סחורות שרק ניתן להעלות על הדעת, וליהנות מחסינות מפני כל השפעה מחזורית שהיא.

הגאות בסחורות הפכה לשפל

הנחה זו התנפצה לרסיסים. הלקח מסיבוב הפרסה של ריו במדיניות הדיבידנד הוא כי קריסת מחירי הסחורות הנוכחית כה ברוטלית, שאפילו לענקיות התעשייה כמעט שאין מרחב תמרון, בייחוד בעקבות ההאצה בצניחת המחירים בשלהי 2015.

בהתפתחות מבהילה לא פחות עבור חברות הכרייה והמשקיעים שלהן, נראה כעת שהגאות בשוק הסחורות, שהונעה בידי הביקוש הסיני, ושהייתה צפויה להיות "חזקה במשך זמן רב יותר", הפכה כעת לשפל שצפוי להיות "עמוק יותר במשך זמן רב יותר". ההאטה הכלכלית בסין, בייחוד במגזרי הבנייה והתעשייה, בולמת את הביקוש לעפרת הברזל, המשמשת לייצור פלדה, ומהווה את מקור הרווח הגדול ביותר של ריו.

"עלולות להיות שנתיים-שלוש של מחירים נמוכים", אמר וולש. השנה הנוכחית "תהיה הרבה יותר קשה מ-2015. ובכנות, אנחנו חשבנו ש-2015 היתה קשה".

ריו ו-BHP היו חברות הכרייה ששמן נקשר באופן ההדוק ביותר ברעיון הדיבידנד הפרוגרסיבי, אך BHP כבר שלחה איתותים רבים כי גם היא תנטוש בקרוב את המדיניות הזו - שהושקה ב-2001 - כשתפרסם את דוח רווח הביניים שלה במועד מאוחר יותר החודש. אנליסטים צופים קיצוץ דיבידנד של יותר מ-50%.

חברת הכרייה אנגלו אמריקן ביטלה את הדיבידנד שלה בדצמבר, והודיעה כי ב-2017 היא תאמץ יחס דיבידנד-רווח שעדיין לא הוגדר. גלנקור - שהודיעה ביום חמישי שעבר על הנמכת יעדי הפקת הנפט לשנה הנוכחית - השעתה גם היא את הדיבידנד שלה למשך שנה.

ביום חמישי שעבר נחתכה מניית ריו ב-3.4%, אך מדיניות הדיבידנד המתוקנת - שבמסגרתה תשלם חברת הכרייה 40%-60% מהרווח הבסיסי למניה לאורך כל המחזור - זכתה בתמיכתם של חלק מהמשקיעים. "זה היה מגוחך לשמור על מדיניות דיבידנד בסביבה עסקית כזאת", אמר אחד מבעלי המניות של ריו בבריטניה. אנליסטים בנשיונל אוסטרליה בנק אמרו, כי מדובר "בהודעה שצריכה הייתה לצאת מזמן".

אנליסטים בליבריום חזרו על אחת הנקודות שהזכיר וולש להצדקת השינוי במדיניות הדיבידנד, ואמרו כי מדיניות הדיבידנד החדשה של ריו עשויה להיות טובה יותר למשקיעים.

לו הייתה ריו מאמצת יחס דיבידנד-רווח של 50% בעשר השנים האחרונות, היא הייתה מעניקה 24 מיליארד דולר נוספים למשקיעים ומבזבזת פחות כסף על כמה מהעסקאות היקרות ביותר בתעשייה, כגון רכישת אלקן תמורת 39 מיליארד דולר, לדברי האנליסטים. אך ריו תצטרך לעשות מאמץ משמעותי כדי לעמוד בתשלום הדיבידנד המינימלי שתכננה לבצע ב-2016 בסך 110 סנט למניה - קרוב למחצית הדיבידנד של 2015, וסכום שנועד להיות שלב מעבר למדיניות החדשה.

למשל, אנליסטים בסיטי צופים שהרווח למניה של ריו יעמוד על 96.2 סנט ב-2016. מורגן סטנלי צופה 117 סנט וברקליס 110 סנט.

אנליסטים בג'פריז אמרו כי רצפת הדיבידנד של ריו בסך 110 סנט ל-2016 מבוססת על תשואה של 4.5% ושווה ליחס דיבידנד-רווח של 90 סנט. "אם נניח יחס דיבידנד-רווח של 50% ב-2017, אנו מעריכים שהדיבידנד יהיה אז 0.84 דולר למניה, שיהיה שווה לתשואת דיבידנד של 3.5% על בסיס מחיר המניה הנוכחי... זה זהיר לדעתנו, אך התשואות המשתמעות אינן גבוהות דיין כדי למשוך משקיעי ערך למניות האלה".

ממשיכה לטעון לגמישות במאזן

הירידה במחיר עפרת הברזל, הסחורה העיקרית של ריו, ממחישה גם היא את הלחץ על החברה. הרווח הבסיסי בסך 4.5 מיליארד דולר של הקבוצה ב-2015 היה מתכווץ ל-2.7 מיליארד דולר בלבד בשנה הנוכחית על בסיס מחיר הקונצנזוס של עפרת הברזל - פחות מ-4.1 מיליארד הדולר ששולמו בדיבידנדים ב-2015.

לאחר שורת אזהרות דירוג אשראי לחברות הכרייה עקב הצניחה במחירי הסחורות, ממשיכה ריו לטעון כי היא עדיין נהנית מגמישות במאזנה. החוב הנקי של החברה עומד על 13.8 מיליארד דולר ושיעור המינוף שלה - המחושב כחוב הנקי המחולק בסכום שמורכב מהשווי בספרים של ההון העצמי והחוב הנקי - קרוב לאמצע טווח 20%-30% שמתכוונת ריו לאמץ.

וולש אמר כי הוא חושש שדירוג אשראי מסוים ידבק בריו. "עלינו לנהל את העסק עבור עצמנו ועבור האינטרסים של בעלי המניות שלנו", הוסיף וולש.

היכולת ליטול חובות נוספים תהיה חשובה אם תהיה לריו הזדמנות לנצל את השפל בשוק כדי לרכוש נכסים נוספים. בדומה ל-BHP, מקווה גם ריו כי קריסת המחירים תגרום לכמה חברות במצוקה להציע נכסים מובחרים למכירה, ואומדני השווי של נכסי הכרייה ישתנו לנקודה שבה יהיה כמעט בוודאות זול יותר לשתי החברות לנסות ולרכוש פרויקטים במקום להקים פרויקטים משלהן. אך לדברי וולש, עד כה מוצעים הנכסים בשוק למכירה "במחיר מצוקה מסיבה טובה - שאנשים מנסים להיפטר מהזבל שלהם".

צניחה במחירי המתכות בשנים האחרונות

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי