גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת מחירי הסחורות: הבור העמוק של חברות הכרייה

ריו ו-BHP ביליטון נאלצות לקצץ בדיבידנד; גלנקור - שהודיעה ביום חמישי שעבר על הנמכת יעדי הפקת הנפט לשנה הנוכחית - השעתה גם היא את הדיבידנד שלה למשך שנה

מכרה של ריו טינטו/ צילום: בלומברג
מכרה של ריו טינטו/ צילום: בלומברג

כשסאם וולש אמר בשבוע שעבר שלום להבטחה שבה דבקה ריו טינטו זמן רב, להימנע מקיצוץ הדיבידנד שהיא מחלקת למשקיעים, הוא עשה זאת מבלי להזכיר שעד לפני זמן קצר מאוד נהגה חברת הכרייה האנגלו-אוסטרלית להתייחס למדיניות הדיבידנד שאימצה כאל ערך מקודש.

לפני שנה, כשוולש דיווח על תוצאות השנה הקודמת, הוא הדגיש כי ריו טינטו "מחויבת באופן אבסולוטי" לקיום והגדלת הדיבידנד במסגרת מדיניותה הפרוגרסיבית. סמנכ"ל הכספים של החברה, כריס לינץ', אמר כי זהו "החוזה הראשוני של ריו עם בעלי המניות שלנו". אך בעת פרסום תוצאותיה של ריו ב-2015, קרע וולש את החוזה הזה לגזרים. מדיניות דיבידנד פרוגרסיבית "אינה מתאימה לתעשיות מחזוריות", הצהיר וולש.

המנכ"ל וולש, שהחל את הקריירה שלו בתעשיית הרכב, עבד מספיק זמן בתעשיית הכרייה כדי לחוות מחזור אחד או שניים. אבל חברות ענק כמו ריו או BHP ביליטון - ומדיניות הדיבידנד שלהן - היו מושתתות על ההנחה כי מכרותיהן בעלי העלות הנמוכה ימשיכו לפעול באופן רווחי בכל טווח מחירי סחורות שרק ניתן להעלות על הדעת, וליהנות מחסינות מפני כל השפעה מחזורית שהיא.

הגאות בסחורות הפכה לשפל

הנחה זו התנפצה לרסיסים. הלקח מסיבוב הפרסה של ריו במדיניות הדיבידנד הוא כי קריסת מחירי הסחורות הנוכחית כה ברוטלית, שאפילו לענקיות התעשייה כמעט שאין מרחב תמרון, בייחוד בעקבות ההאצה בצניחת המחירים בשלהי 2015.

בהתפתחות מבהילה לא פחות עבור חברות הכרייה והמשקיעים שלהן, נראה כעת שהגאות בשוק הסחורות, שהונעה בידי הביקוש הסיני, ושהייתה צפויה להיות "חזקה במשך זמן רב יותר", הפכה כעת לשפל שצפוי להיות "עמוק יותר במשך זמן רב יותר". ההאטה הכלכלית בסין, בייחוד במגזרי הבנייה והתעשייה, בולמת את הביקוש לעפרת הברזל, המשמשת לייצור פלדה, ומהווה את מקור הרווח הגדול ביותר של ריו.

"עלולות להיות שנתיים-שלוש של מחירים נמוכים", אמר וולש. השנה הנוכחית "תהיה הרבה יותר קשה מ-2015. ובכנות, אנחנו חשבנו ש-2015 היתה קשה".

ריו ו-BHP היו חברות הכרייה ששמן נקשר באופן ההדוק ביותר ברעיון הדיבידנד הפרוגרסיבי, אך BHP כבר שלחה איתותים רבים כי גם היא תנטוש בקרוב את המדיניות הזו - שהושקה ב-2001 - כשתפרסם את דוח רווח הביניים שלה במועד מאוחר יותר החודש. אנליסטים צופים קיצוץ דיבידנד של יותר מ-50%.

חברת הכרייה אנגלו אמריקן ביטלה את הדיבידנד שלה בדצמבר, והודיעה כי ב-2017 היא תאמץ יחס דיבידנד-רווח שעדיין לא הוגדר. גלנקור - שהודיעה ביום חמישי שעבר על הנמכת יעדי הפקת הנפט לשנה הנוכחית - השעתה גם היא את הדיבידנד שלה למשך שנה.

ביום חמישי שעבר נחתכה מניית ריו ב-3.4%, אך מדיניות הדיבידנד המתוקנת - שבמסגרתה תשלם חברת הכרייה 40%-60% מהרווח הבסיסי למניה לאורך כל המחזור - זכתה בתמיכתם של חלק מהמשקיעים. "זה היה מגוחך לשמור על מדיניות דיבידנד בסביבה עסקית כזאת", אמר אחד מבעלי המניות של ריו בבריטניה. אנליסטים בנשיונל אוסטרליה בנק אמרו, כי מדובר "בהודעה שצריכה הייתה לצאת מזמן".

אנליסטים בליבריום חזרו על אחת הנקודות שהזכיר וולש להצדקת השינוי במדיניות הדיבידנד, ואמרו כי מדיניות הדיבידנד החדשה של ריו עשויה להיות טובה יותר למשקיעים.

לו הייתה ריו מאמצת יחס דיבידנד-רווח של 50% בעשר השנים האחרונות, היא הייתה מעניקה 24 מיליארד דולר נוספים למשקיעים ומבזבזת פחות כסף על כמה מהעסקאות היקרות ביותר בתעשייה, כגון רכישת אלקן תמורת 39 מיליארד דולר, לדברי האנליסטים. אך ריו תצטרך לעשות מאמץ משמעותי כדי לעמוד בתשלום הדיבידנד המינימלי שתכננה לבצע ב-2016 בסך 110 סנט למניה - קרוב למחצית הדיבידנד של 2015, וסכום שנועד להיות שלב מעבר למדיניות החדשה.

למשל, אנליסטים בסיטי צופים שהרווח למניה של ריו יעמוד על 96.2 סנט ב-2016. מורגן סטנלי צופה 117 סנט וברקליס 110 סנט.

אנליסטים בג'פריז אמרו כי רצפת הדיבידנד של ריו בסך 110 סנט ל-2016 מבוססת על תשואה של 4.5% ושווה ליחס דיבידנד-רווח של 90 סנט. "אם נניח יחס דיבידנד-רווח של 50% ב-2017, אנו מעריכים שהדיבידנד יהיה אז 0.84 דולר למניה, שיהיה שווה לתשואת דיבידנד של 3.5% על בסיס מחיר המניה הנוכחי... זה זהיר לדעתנו, אך התשואות המשתמעות אינן גבוהות דיין כדי למשוך משקיעי ערך למניות האלה".

ממשיכה לטעון לגמישות במאזן

הירידה במחיר עפרת הברזל, הסחורה העיקרית של ריו, ממחישה גם היא את הלחץ על החברה. הרווח הבסיסי בסך 4.5 מיליארד דולר של הקבוצה ב-2015 היה מתכווץ ל-2.7 מיליארד דולר בלבד בשנה הנוכחית על בסיס מחיר הקונצנזוס של עפרת הברזל - פחות מ-4.1 מיליארד הדולר ששולמו בדיבידנדים ב-2015.

לאחר שורת אזהרות דירוג אשראי לחברות הכרייה עקב הצניחה במחירי הסחורות, ממשיכה ריו לטעון כי היא עדיין נהנית מגמישות במאזנה. החוב הנקי של החברה עומד על 13.8 מיליארד דולר ושיעור המינוף שלה - המחושב כחוב הנקי המחולק בסכום שמורכב מהשווי בספרים של ההון העצמי והחוב הנקי - קרוב לאמצע טווח 20%-30% שמתכוונת ריו לאמץ.

וולש אמר כי הוא חושש שדירוג אשראי מסוים ידבק בריו. "עלינו לנהל את העסק עבור עצמנו ועבור האינטרסים של בעלי המניות שלנו", הוסיף וולש.

היכולת ליטול חובות נוספים תהיה חשובה אם תהיה לריו הזדמנות לנצל את השפל בשוק כדי לרכוש נכסים נוספים. בדומה ל-BHP, מקווה גם ריו כי קריסת המחירים תגרום לכמה חברות במצוקה להציע נכסים מובחרים למכירה, ואומדני השווי של נכסי הכרייה ישתנו לנקודה שבה יהיה כמעט בוודאות זול יותר לשתי החברות לנסות ולרכוש פרויקטים במקום להקים פרויקטים משלהן. אך לדברי וולש, עד כה מוצעים הנכסים בשוק למכירה "במחיר מצוקה מסיבה טובה - שאנשים מנסים להיפטר מהזבל שלהם".

צניחה במחירי המתכות בשנים האחרונות

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?