גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחשפו כלים בלתי מאוישים ללחימה בים, באוויר וביבשה

חזי בצלאל ויצחק ניסן מציגים לראשונה את המוצרים החדשים של חברת מטאור אירוספייס ■ בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים

כשנתיים לאחר שהוקמה בידי איש העסקים חזי בצלאל ומנכ"ל התעשייה האווירית לשעבר יצחק ניסןחושפת החברה הביטחונית מטאור אירוספייס קו מוצרים ראשון, ובמרכזו כלים בלתי מאוישים שמתאימים למשימות של לחימה וביטחון שוטף בים, באוויר וביבשה.

בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה ולשאת מטענים יעודים (מטע"דים) במשקל של עד 150 קילוגרם - בהתאם לאופי המשימה שאליה שוגר, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים.

לדברי המנכ"ל ויו"ר החברה, יצחק ניסן, "לחברה יש הסכמים בהיקף של יותר מ-100 מיליון דולר ואופציות לעסקאות נוספות בהיקף של עוד 150 מיליון דולר. יש לנו תוכנית אסטרטגית סדורה ואנו צופים עסקאות נוספות בהיקפים משמעותיים. בינתיים פעלנו בשקט, נמנענו מהופעה בתערוכות ומפרסום יזום ואנחנו טסים מתחת למכ"מ".

פרטים אודות העסקאות שעליהן חתמה מטאור אירוספייס בשנתיים ראשונות של פעילות - ניסן מסרב לחשוף, כמו גם פרטים אודות לקוחות החברה והשווקים שבהם היא פועלת. לפני כשנה "גלובס" חשף את פעילות החברה החדשה, ואז אמרו גורמים המקורבים לה כי היא מפנה את מוצריה בעיקר לשווקים באסיה, אפריקה ודרום אמריקה. לפחות השוק האפריקאי, כך לפי פרסומים מן העבר, לא זר למשקיע המרכזי של מטאור אירוספייס, בצלאל, שקידם בעבר עסקאות נשק ביבשת. בשיחה עם "גלובס" אמר ניסן בהתייחס להשקעתו של בצלאל כי "הוא עשה עסקה טובה והחברה כבר החזירה את היקף ההשקעה".

"צוות הנדסי מעולה"

אתר הייצור וההרכבה של מוצרי החברה הצעירה נמצא במודיעין. לדברי המנכ"ל, קו המוצרים שהיא מציגה כעת הוא פרי פיתוח של אנשיה, חלקם יוצאי חברות ביטחוניות גדולות וותיקות יותר: "יש לנו צוות הנדסי מעולה שגייסנו לשורותינו בזמן שהחברה יצאה לדרך", אמר. את המערכות הנלוות, הנישאות על הכלים הבלתי מאוישים שלה מטאור אירוספייס רוכשת מחברות אחרות שפעילות בתחומים הביטחוניים והאזרחיים.

בין המוצרים שמטאור אירוספייס חשפה בימים האחרונים, גם כלי שייט בלתי מאויש שלדברי ניסן פותח במיוחד למשימות הגנה ימיות. מדובר בכלי שייט באורך של 13 מטר ובמשקל של כ-8 טון. המהירות המרבית שלו היא 65 קשר "מהירות גבוהה מאוד, הכלי פשוט 'מרחף' מעל המים", כפי שמתאר מנכ"ל החברה. כלי השייט מסוגל לשהות בים באופן אוטונומי במשך יותר מ-20 יום.

למשימות יבשתיות, כמו סיוע לכוחות רגלים, מטאור אירוספייס מציגה גם רכב בלתי מאויש (כרב"מ) ששוקל כ-4.5 טון ומסוגל לשאת מטען של כ-1 טון. בחברה אומרים כי הכלי החדש, שלו שישה גלגלים מתאפיין ביכולת עבירות גבוהה בתנאי שטח קשים, והוא מצויד במערכת הנעה חשמלית היברידית מתקדמת: "לרכב הזה יש יכולות נסיעה אוטונומיות לפי נקודות ציון שונות, תוך זיהוי ועקיפת מכשולים בנתיבו. הוא מתאים למשימות מגוונות, ממשימות פטרול חמושות, משימות תצפית וסיוע אש ועד למשימות של העברה ושינוע של אספקה לכוחות הלוחמים בשטח ואפילו חילוץ של פצועים משדה קרב - תחת אש", מספר ניסן.

עד לפני כארבע שנים כיהן ניסן בתפקיד מנכ"ל התע"א, וזאת אחרי 30 שנות פעילות בתפקידים בכירים בחברה. אחת העסקאות המרכזיות שלו בחברה, שאותה הוא סיכם ימים אחדים לפני שסיים כהונה בת שש שנים בתפקיד המנכ"ל, נעשתה עם משרד ההגנה ההודי מסביב להשתתפותו בתוכנית הפיתוח של מערכת ההגנה המתקדמת המבוססת על הטיל "ברק 8". היקף "מגה העסקה" הוערך בכ-1.8 מיליארד דולר. באחרונה הושלמה סדרת ניסויי יירוט בטיל החדש, שנעשתה בישראל ובהודו: "המפתחות להצלחה לא השתנו", אומר ניסן מתפקידו כמנכ"ל של החברה הביטחונית הצעירה: "חדשנות, יוזמה, תעוזה וזריזות הם עקרונות שהובלתי בתעשייה האווירית וזו דרכי גם היום, במטאור אירוספייס".

אודות המשבר שפוקד בשנים האחרונות את התעשייה האווירית, עד לכדי מו"מ שנפתח בשבועיים האחרונים בין הנהלת החברה לבין ארגון העובדים שלה לגיבוש תוכנית הבראה מקיפה שעשויה לכלול פרישה מרצון של כ-1,000 מתוך כ-17,000 עובדים - ניסן מסרב להתייחס. עם זאת מקורביו הזכירו השבוע כי עם פרישתו משורותיה, היו לחברה הזמנות חתומות בהיקף כ-10 מיליארד דולר.

קל זה לא יהיה

11 חברות ביטחוניות מישראל משתתפות בתערוכת האירוספייס בסינגפור שנפתחה שלשום, ונחשבת לאחת התערוכות הביטחוניות היוקרתיות בעולם. גם בכירי משרד הביטחון, בהם המנכ"ל, האלוף (במיל') דן הראל וראש האגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) מישל בן ברוך באו לסינגפור - כשהם מעודדים קצת יותר מהנתונים המתגבשים אודות היקף היצוא הביטחוני של החברות הישראליות בשנת 2015. לדברי בן ברוך, נתונים סופיים יתגבשו רק בעוד כחודש, אך כפי שמסתמן, התחזיות הקודרות שדיברו על שפל של עשור ביצוא הביטחוני - התבדו: עסקאות שהתאפשרו ברבעון האחרון של 2015 - אפשרו לסיים את השנה באופן סביר בהרבה מהתחזיות שדיברו על יצוא ביטחוני שהיקפו כ-4.5 מיליארד דולר "בלבד" לעומת 5.6 מיליארד דולר בשנת 2014.

על פי המסתמן, היקף היצוא הביטחוני לא ירד מרף של 5 מיליארד דולר, ועדיין - בסיב"ט לא מקלים ראש בתנאי השוק הקשים. הנתונים המסתמנים מתקבלים בקרב ראשי החברות הביטחוניות באנחת רווחה, אך הם יודעים שגם ב-2016 - קל זה לא יהיה.

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז