גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

נחשפו כלים בלתי מאוישים ללחימה בים, באוויר וביבשה

חזי בצלאל ויצחק ניסן מציגים לראשונה את המוצרים החדשים של חברת מטאור אירוספייס ■ בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים

כשנתיים לאחר שהוקמה בידי איש העסקים חזי בצלאל ומנכ"ל התעשייה האווירית לשעבר יצחק ניסןחושפת החברה הביטחונית מטאור אירוספייס קו מוצרים ראשון, ובמרכזו כלים בלתי מאוישים שמתאימים למשימות של לחימה וביטחון שוטף בים, באוויר וביבשה.

בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה ולשאת מטענים יעודים (מטע"דים) במשקל של עד 150 קילוגרם - בהתאם לאופי המשימה שאליה שוגר, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים.

לדברי המנכ"ל ויו"ר החברה, יצחק ניסן, "לחברה יש הסכמים בהיקף של יותר מ-100 מיליון דולר ואופציות לעסקאות נוספות בהיקף של עוד 150 מיליון דולר. יש לנו תוכנית אסטרטגית סדורה ואנו צופים עסקאות נוספות בהיקפים משמעותיים. בינתיים פעלנו בשקט, נמנענו מהופעה בתערוכות ומפרסום יזום ואנחנו טסים מתחת למכ"מ".

פרטים אודות העסקאות שעליהן חתמה מטאור אירוספייס בשנתיים ראשונות של פעילות - ניסן מסרב לחשוף, כמו גם פרטים אודות לקוחות החברה והשווקים שבהם היא פועלת. לפני כשנה "גלובס" חשף את פעילות החברה החדשה, ואז אמרו גורמים המקורבים לה כי היא מפנה את מוצריה בעיקר לשווקים באסיה, אפריקה ודרום אמריקה. לפחות השוק האפריקאי, כך לפי פרסומים מן העבר, לא זר למשקיע המרכזי של מטאור אירוספייס, בצלאל, שקידם בעבר עסקאות נשק ביבשת. בשיחה עם "גלובס" אמר ניסן בהתייחס להשקעתו של בצלאל כי "הוא עשה עסקה טובה והחברה כבר החזירה את היקף ההשקעה".

"צוות הנדסי מעולה"

אתר הייצור וההרכבה של מוצרי החברה הצעירה נמצא במודיעין. לדברי המנכ"ל, קו המוצרים שהיא מציגה כעת הוא פרי פיתוח של אנשיה, חלקם יוצאי חברות ביטחוניות גדולות וותיקות יותר: "יש לנו צוות הנדסי מעולה שגייסנו לשורותינו בזמן שהחברה יצאה לדרך", אמר. את המערכות הנלוות, הנישאות על הכלים הבלתי מאוישים שלה מטאור אירוספייס רוכשת מחברות אחרות שפעילות בתחומים הביטחוניים והאזרחיים.

בין המוצרים שמטאור אירוספייס חשפה בימים האחרונים, גם כלי שייט בלתי מאויש שלדברי ניסן פותח במיוחד למשימות הגנה ימיות. מדובר בכלי שייט באורך של 13 מטר ובמשקל של כ-8 טון. המהירות המרבית שלו היא 65 קשר "מהירות גבוהה מאוד, הכלי פשוט 'מרחף' מעל המים", כפי שמתאר מנכ"ל החברה. כלי השייט מסוגל לשהות בים באופן אוטונומי במשך יותר מ-20 יום.

למשימות יבשתיות, כמו סיוע לכוחות רגלים, מטאור אירוספייס מציגה גם רכב בלתי מאויש (כרב"מ) ששוקל כ-4.5 טון ומסוגל לשאת מטען של כ-1 טון. בחברה אומרים כי הכלי החדש, שלו שישה גלגלים מתאפיין ביכולת עבירות גבוהה בתנאי שטח קשים, והוא מצויד במערכת הנעה חשמלית היברידית מתקדמת: "לרכב הזה יש יכולות נסיעה אוטונומיות לפי נקודות ציון שונות, תוך זיהוי ועקיפת מכשולים בנתיבו. הוא מתאים למשימות מגוונות, ממשימות פטרול חמושות, משימות תצפית וסיוע אש ועד למשימות של העברה ושינוע של אספקה לכוחות הלוחמים בשטח ואפילו חילוץ של פצועים משדה קרב - תחת אש", מספר ניסן.

עד לפני כארבע שנים כיהן ניסן בתפקיד מנכ"ל התע"א, וזאת אחרי 30 שנות פעילות בתפקידים בכירים בחברה. אחת העסקאות המרכזיות שלו בחברה, שאותה הוא סיכם ימים אחדים לפני שסיים כהונה בת שש שנים בתפקיד המנכ"ל, נעשתה עם משרד ההגנה ההודי מסביב להשתתפותו בתוכנית הפיתוח של מערכת ההגנה המתקדמת המבוססת על הטיל "ברק 8". היקף "מגה העסקה" הוערך בכ-1.8 מיליארד דולר. באחרונה הושלמה סדרת ניסויי יירוט בטיל החדש, שנעשתה בישראל ובהודו: "המפתחות להצלחה לא השתנו", אומר ניסן מתפקידו כמנכ"ל של החברה הביטחונית הצעירה: "חדשנות, יוזמה, תעוזה וזריזות הם עקרונות שהובלתי בתעשייה האווירית וזו דרכי גם היום, במטאור אירוספייס".

אודות המשבר שפוקד בשנים האחרונות את התעשייה האווירית, עד לכדי מו"מ שנפתח בשבועיים האחרונים בין הנהלת החברה לבין ארגון העובדים שלה לגיבוש תוכנית הבראה מקיפה שעשויה לכלול פרישה מרצון של כ-1,000 מתוך כ-17,000 עובדים - ניסן מסרב להתייחס. עם זאת מקורביו הזכירו השבוע כי עם פרישתו משורותיה, היו לחברה הזמנות חתומות בהיקף כ-10 מיליארד דולר.

קל זה לא יהיה

11 חברות ביטחוניות מישראל משתתפות בתערוכת האירוספייס בסינגפור שנפתחה שלשום, ונחשבת לאחת התערוכות הביטחוניות היוקרתיות בעולם. גם בכירי משרד הביטחון, בהם המנכ"ל, האלוף (במיל') דן הראל וראש האגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) מישל בן ברוך באו לסינגפור - כשהם מעודדים קצת יותר מהנתונים המתגבשים אודות היקף היצוא הביטחוני של החברות הישראליות בשנת 2015. לדברי בן ברוך, נתונים סופיים יתגבשו רק בעוד כחודש, אך כפי שמסתמן, התחזיות הקודרות שדיברו על שפל של עשור ביצוא הביטחוני - התבדו: עסקאות שהתאפשרו ברבעון האחרון של 2015 - אפשרו לסיים את השנה באופן סביר בהרבה מהתחזיות שדיברו על יצוא ביטחוני שהיקפו כ-4.5 מיליארד דולר "בלבד" לעומת 5.6 מיליארד דולר בשנת 2014.

על פי המסתמן, היקף היצוא הביטחוני לא ירד מרף של 5 מיליארד דולר, ועדיין - בסיב"ט לא מקלים ראש בתנאי השוק הקשים. הנתונים המסתמנים מתקבלים בקרב ראשי החברות הביטחוניות באנחת רווחה, אך הם יודעים שגם ב-2016 - קל זה לא יהיה.

עוד כתבות

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"חרם דה-פקטו" על ישראל: הצעד ששוקל ראש ממשלת בריטניה החדש

ראש ממשלת בריטניה צפוי להכריז על איסור יבוא מההתנחלויות ועל סנקציות אישיות נגד בכירים במפעל ההתנחלויות, בעוד גורמים בלייבור חוששים מפגיעה רחבה ביצוא הישראלי וביחסים הכלכליים בין המדינות

דרך השלום בתל אביב. ''הכל מתחיל בחזון'' / צילום: עיריית תל אביב

עיריית ת"א הוסיפה צל בגשר השלום: מה עיריות אחרות יכולות ללמוד ממנה?

הפרגולות החדשות שהוקמו בגשר השלום מוכיחות שאפשר למצוא פתרונות יצירתיים להצללה במרחב הציבורי, אך בעוד תל אביב מנסה לשנות כיוון, רוב הרחובות לא ידידותיים להולכי רגל, בעיקר בקיץ ● "הערים בישראל מתוכננות לרכב פרטי, הן לא ערוכות להולכי רגל"

קו הייצור החדש של מחלבות גד / צילום: Remilk

מחלבות גד: קפיצה של כ–50% ברווח, גם בזכות המכירות לסופרמרקטים

הכנסות החברה צמחו בכ־10% ל־210 מיליון שקל, בעוד הפעילות הקמעונאית הובילה את השיפור ברווחיות ● ירידת מחירי החלב והיחלשות האירו תרמו להפחתת העלויות, לצד המשך ההתרחבות לתחומים חדשים

חבר הכנסת אריה דרעי, יו''ר ש''ס. סרטון בחירות שפרסמה ש''ס, 22.08.21 / צילום: רפי קוץ

האם ש"ס קיבלה מנדט מחיילי צה"ל?

ש"ס פרסמה סרטון שמבקש לטעון שהמפלגה קנתה אחיזה משמעותית בקרב משרתי הצבא ● אבל הנתון שהיא נופפה בו לא אומר את מה שהיא חושבת שהוא אומר ● המשרוקית של גלובס

דאג פורד, ראש ממשלת פרובינציית אונטריו / צילום: Reuters, Blair Gable

"השוטר הרע" הקנדי שעומד בחזית מלחמת הסחר מול ארה"ב

מנהיג אונטריו דחק בראש הממשלה מארק קרני לנקוט קו תקיף מול וושינגטון, והטיח עלבונות בנשיא טראמפ

קרן אלומה / צילום: מצגת החברה

קרן אלומה משנה את מודל התגמול: מוותרת על תגמול שנובע משיערוכים חשבונאיים

קרן התשתיות אלומה מתכננת לשנות את מודל התגמול שלה, ומבקשת להאריך את ההסכם עם חברת הניהול, שתוקפו עומד לפוג בנובמבר ● צפויה גם לחלק לראשונה דיבידנד ולצאת למהלך של רכישה עצמית של מניותיה

נתב''ג בזמן ההשבתה, שבוע שעבר / צילום: Ken Whitman

אם אתם טסים מחר ב-14:00 אכלתם אותה

יום שלישי ב־01:00 בלילה הוא המועד עם העיכובים הקצרים ביותר, בעוד שחמישי ב־14:00 היא השעה הגרועה ביותר להמראה ● קצת לפני החגים, בדקנו אילו שעות, ימים, יעדים וחברות תעופה יגדילו את הסיכוי שלכם לצאת מנתב"ג בזמן ● גלובס עושה סדר

ניר כהן, רונן אגסי, אייל בן סימון, יורם נוה, מיכאל קלמן / איור: גיל ג'יבלי

חברות הביטוח לא עוצרות: כ־3 טריליון שקל בנכסים, רווחי עתק וכוכבית אחת

חמש חברות הביטוח הגדולות הציגו רווחים של מעל 6 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה וזינוק בהיקף הנכסים המנוהלים ● בשיחות המשקיעים כמעט כולן הדגישו תחזיות להמשך המגמה ● אבל התוצאות חשפו נקודת תורפה אחת: ירידת הרווחים מביטוחי הרכב

איור: גיל ג'יבלי

גירעונות עתק והשקעות AI: מה דוחף את תשואות האג"ח בארה"ב לשיא?

התמתנות האינפלציה והיחלשות שוק העבודה בארה"ב, מורידות את ההסתברות להעלאת ריבית שם בספטמבר ● עם זאת, המשקיעים עדיין חוששים ומתמחרים את הסיכון באג"ח הארוכות ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות הדואליות ידחפו קדימה, והאנליסט שמזהה אפסייד של 50% במטא: חמישה דברים לקראת יום המסחר

המסחר בבורסת תל אביב ייפתח ברקע רוח גבית מהמניות הדואליות, כשטאואר בולטת עם פער חיובי ● דוחות אנבידיה וסיילספורס מפיגים את החששות מבועת AI ומקפיצים את וול סטריט ● מדד ה-PCE עלה והפד מזהיר מהידוק מוניטרי נוסף ● האם מטא תהפוך לענקית ענן? האנליסט שמזהה אפסייד של 50% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

דליה קורקין - בעלים של מעל ומעבר / צילום: נועה זני

עמל ומעבר: "התוצאות ברבעון פחות טובות ממה שייחלנו", לדברי המנכ"לית

חברת הסיעוד והטיפול מציגה סטגנציה ברווח התפעולי, במקביל לשחיקת המניה מאז ההנפקה ● מדווחת על רכישת חברה בתחום טיפולי הבית ב-72 מיליון שקל ● צופה כי הרכישות האחרונות יוסיפו 190 מיליון שקל להכנסות - ומכוונת להתרחבות לטיפול בדרי רחוב ובאוטיסטים: "זו חטיבה שתביא אותנו למחזורים גדולים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

הבשורה האמיתית של אנבידיה הסתתרה במשפט אחד בשיחת המשקיעים

ענקית השבבים ניפצה שוב את התחזיות לרבעון השני והציגה תחזית הכנסות חזקה להמשך, אך המסחר המאוחר נפתח בירידות ● שיחת הוועידה שינתה את התמונה: המנכ"ל ג'נסן הואנג וסמנכ"לית הכספים קולט קרס סיפקו תחזית פנומנלית לצמיחה של 70% ב-2028, הפיגו את החששות מבועה והקפיצו את המניה ב-4%

מערכת חינוך על סף קריסה. מה יציל אותה? / צילום: Shutterstock

מורים יעברו לאחריות הרשויות המקומיות? המהפכה שמתכנן האוצר למערכת החינוך

תוכנית מגירה באוצר מציעה שינוי שורשי בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ● במוקד: העברת העסקת המורים והניהול השוטף מירושלים לרשויות המקומיות, כפי שנהוג בסקנדינביה ובארה"ב ● שרי ומנכ"לי משרד החינוך לשעבר חלוקים: ניעור הכרחי או מתכון לאי־שוויון?

עו''ד נמרוד ספיר, מנכ''ל איגוד בתי ההשקעות / צילום: רז רוגובסקי

"ישראבלוף": הדרישה לחתוך את הקופון של הבנקים בפנסיה

איגוד בתי ההשקעות פנה לרשות שוק ההון ולפיקוח על הבנקים בדרישה לבחון מחדש את עמלות ההפצה הפנסיוניות ● באיגוד טוענים: בזמן שדמי הניהול צללו, העמלה הבנקאית תקועה כבר שני עשורים בשיעור של 0.25% ומונעת ייעוץ אובייקטיבי בקרנות ברירת המחדל ● המנכ"ל נמרוד ספיר: "הגיעה העת לעדכן את מודל ועדת בכר"

ניר כהן, מנכ''ל הראל ביטוח בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: טל שחר

שיחות המשקיעים: כך חגגו בהראל את ההישג במדד המותגים של גלובס

לצד רווח נקי של כ-1.02 מיליארד שקל ברבעון השני, מנכ"ל הראל, ניר כהן בחר לחתום את שיחת המשקיעים בהישג אחר ● כהן התגאה בכך שהראל היא חברת הביטוח והפיננסים היחידה שנכנסה למדד המותגים של גלובס ● "זה לא רק עניין של היכרות, אלא באיזו מידה הלקוח סומך ומעריך את המותג - מדובר במנוף עסקי קדימה"

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

הישראלים מעדיפים את חברות התעופה המקומיות - תיקון והבהרה

בעקבות טעות מדידה של חברת שופ אנליטיקס, שעליה מתבססים נתוני מדד רכישות הישראלים באונליין, אנחנו מפרסמים מחדש את הטבלה המסכמת של חודש יולי

משרדי חברת טבע / צילום: סיון פרג'

העיתון של ארדואן הודיע: פתחנו בחקירה נגד טבע

רשות התחרות בטורקיה פתחה בחקירה נגד חברת התרופות טבע בחשד שנקטה מהלכים להגבלת התחרות בשוק התרופות הגנריות, בין היתר באמצעות שימוש אסטרטגי בהליכי פטנטים והצגת מידע מטעה לכאורה לרשויות הבריאות ● החברה: "מדובר בהליך הנוגע לתרופת הקופקסון מהעבר, ונשתף פעולה עם הרשויות"

טראמפ, ארדואן והחתימה על הסכם האנרגיה  / צילומים: AP-Alex Brandon,Petros Giannakouris, Achmad Ibrahim

איך יגיב ארדואן? טראמפ מעניק רוח גבית לפרויקט הענק שבו שותפה ישראל

בתום תקופה ארוכה של עיכובים, מיזם האינטרקונקטור לחיבור רשת החשמל של ישראל לקפריסין ויוון - ומשם לאירופה קיבל את תמיכת ארה"ב וצרפת ● עדיין לא ברור כיצד תגיב טורקיה, המתנגדת למהלך, ונראה שיוון שנמנעה עד כה מעימות כבר לא תשתוק

איליה סוצקבר / צילום: Reuters, AMIR COHEN

השקעה מאנבידיה ומועד השקה משוער: פרטים חדשים על המיזם של איליה סוצקבר

כשלוש שנים לאחר שעזב את OpenAI, איליה סוצקבר מתקרב להשקת המוצר של SSI, הסטארט־אפ שלו ● החברה, שכבר גייסה 7 מיליארד דולר, מיועדת לפתור את מגבלת הזיכרון של מודלים קיימים ולאפשר להם להתאים את עצמם אישית למשתמש בזמן אמת

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

דוחות פרטנר מגלים: כמה שווה לחברת סלולר כל לקוח?

הכנסות פרטנר ירדו ב-1.5% ל-790 מיליון שקל, אך הרווח התפעולי וה-EBITDA המשיכו לצמוח ● החברה חצתה לראשונה את רף מיליון מנויי ה-5G, לצד גידול במספר מנויי האינטרנט והטלוויזיה ● פרטנר ממתינה להכרעת בית המשפט לגבי חלוקת הדיבידנד המיוחד ● המנכ"ל גבאי על התנגדות מחזיקי האג"ח: "רמת הסיכון עבורם היא אפס, לא הייתה שום סיבה שלא יצביעו בעד. שוקלים לבקש הצבעה חוזרת"