גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

נחשפו כלים בלתי מאוישים ללחימה בים, באוויר וביבשה

חזי בצלאל ויצחק ניסן מציגים לראשונה את המוצרים החדשים של חברת מטאור אירוספייס ■ בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים

כשנתיים לאחר שהוקמה בידי איש העסקים חזי בצלאל ומנכ"ל התעשייה האווירית לשעבר יצחק ניסןחושפת החברה הביטחונית מטאור אירוספייס קו מוצרים ראשון, ובמרכזו כלים בלתי מאוישים שמתאימים למשימות של לחימה וביטחון שוטף בים, באוויר וביבשה.

בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה ולשאת מטענים יעודים (מטע"דים) במשקל של עד 150 קילוגרם - בהתאם לאופי המשימה שאליה שוגר, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים.

לדברי המנכ"ל ויו"ר החברה, יצחק ניסן, "לחברה יש הסכמים בהיקף של יותר מ-100 מיליון דולר ואופציות לעסקאות נוספות בהיקף של עוד 150 מיליון דולר. יש לנו תוכנית אסטרטגית סדורה ואנו צופים עסקאות נוספות בהיקפים משמעותיים. בינתיים פעלנו בשקט, נמנענו מהופעה בתערוכות ומפרסום יזום ואנחנו טסים מתחת למכ"מ".

פרטים אודות העסקאות שעליהן חתמה מטאור אירוספייס בשנתיים ראשונות של פעילות - ניסן מסרב לחשוף, כמו גם פרטים אודות לקוחות החברה והשווקים שבהם היא פועלת. לפני כשנה "גלובס" חשף את פעילות החברה החדשה, ואז אמרו גורמים המקורבים לה כי היא מפנה את מוצריה בעיקר לשווקים באסיה, אפריקה ודרום אמריקה. לפחות השוק האפריקאי, כך לפי פרסומים מן העבר, לא זר למשקיע המרכזי של מטאור אירוספייס, בצלאל, שקידם בעבר עסקאות נשק ביבשת. בשיחה עם "גלובס" אמר ניסן בהתייחס להשקעתו של בצלאל כי "הוא עשה עסקה טובה והחברה כבר החזירה את היקף ההשקעה".

"צוות הנדסי מעולה"

אתר הייצור וההרכבה של מוצרי החברה הצעירה נמצא במודיעין. לדברי המנכ"ל, קו המוצרים שהיא מציגה כעת הוא פרי פיתוח של אנשיה, חלקם יוצאי חברות ביטחוניות גדולות וותיקות יותר: "יש לנו צוות הנדסי מעולה שגייסנו לשורותינו בזמן שהחברה יצאה לדרך", אמר. את המערכות הנלוות, הנישאות על הכלים הבלתי מאוישים שלה מטאור אירוספייס רוכשת מחברות אחרות שפעילות בתחומים הביטחוניים והאזרחיים.

בין המוצרים שמטאור אירוספייס חשפה בימים האחרונים, גם כלי שייט בלתי מאויש שלדברי ניסן פותח במיוחד למשימות הגנה ימיות. מדובר בכלי שייט באורך של 13 מטר ובמשקל של כ-8 טון. המהירות המרבית שלו היא 65 קשר "מהירות גבוהה מאוד, הכלי פשוט 'מרחף' מעל המים", כפי שמתאר מנכ"ל החברה. כלי השייט מסוגל לשהות בים באופן אוטונומי במשך יותר מ-20 יום.

למשימות יבשתיות, כמו סיוע לכוחות רגלים, מטאור אירוספייס מציגה גם רכב בלתי מאויש (כרב"מ) ששוקל כ-4.5 טון ומסוגל לשאת מטען של כ-1 טון. בחברה אומרים כי הכלי החדש, שלו שישה גלגלים מתאפיין ביכולת עבירות גבוהה בתנאי שטח קשים, והוא מצויד במערכת הנעה חשמלית היברידית מתקדמת: "לרכב הזה יש יכולות נסיעה אוטונומיות לפי נקודות ציון שונות, תוך זיהוי ועקיפת מכשולים בנתיבו. הוא מתאים למשימות מגוונות, ממשימות פטרול חמושות, משימות תצפית וסיוע אש ועד למשימות של העברה ושינוע של אספקה לכוחות הלוחמים בשטח ואפילו חילוץ של פצועים משדה קרב - תחת אש", מספר ניסן.

עד לפני כארבע שנים כיהן ניסן בתפקיד מנכ"ל התע"א, וזאת אחרי 30 שנות פעילות בתפקידים בכירים בחברה. אחת העסקאות המרכזיות שלו בחברה, שאותה הוא סיכם ימים אחדים לפני שסיים כהונה בת שש שנים בתפקיד המנכ"ל, נעשתה עם משרד ההגנה ההודי מסביב להשתתפותו בתוכנית הפיתוח של מערכת ההגנה המתקדמת המבוססת על הטיל "ברק 8". היקף "מגה העסקה" הוערך בכ-1.8 מיליארד דולר. באחרונה הושלמה סדרת ניסויי יירוט בטיל החדש, שנעשתה בישראל ובהודו: "המפתחות להצלחה לא השתנו", אומר ניסן מתפקידו כמנכ"ל של החברה הביטחונית הצעירה: "חדשנות, יוזמה, תעוזה וזריזות הם עקרונות שהובלתי בתעשייה האווירית וזו דרכי גם היום, במטאור אירוספייס".

אודות המשבר שפוקד בשנים האחרונות את התעשייה האווירית, עד לכדי מו"מ שנפתח בשבועיים האחרונים בין הנהלת החברה לבין ארגון העובדים שלה לגיבוש תוכנית הבראה מקיפה שעשויה לכלול פרישה מרצון של כ-1,000 מתוך כ-17,000 עובדים - ניסן מסרב להתייחס. עם זאת מקורביו הזכירו השבוע כי עם פרישתו משורותיה, היו לחברה הזמנות חתומות בהיקף כ-10 מיליארד דולר.

קל זה לא יהיה

11 חברות ביטחוניות מישראל משתתפות בתערוכת האירוספייס בסינגפור שנפתחה שלשום, ונחשבת לאחת התערוכות הביטחוניות היוקרתיות בעולם. גם בכירי משרד הביטחון, בהם המנכ"ל, האלוף (במיל') דן הראל וראש האגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) מישל בן ברוך באו לסינגפור - כשהם מעודדים קצת יותר מהנתונים המתגבשים אודות היקף היצוא הביטחוני של החברות הישראליות בשנת 2015. לדברי בן ברוך, נתונים סופיים יתגבשו רק בעוד כחודש, אך כפי שמסתמן, התחזיות הקודרות שדיברו על שפל של עשור ביצוא הביטחוני - התבדו: עסקאות שהתאפשרו ברבעון האחרון של 2015 - אפשרו לסיים את השנה באופן סביר בהרבה מהתחזיות שדיברו על יצוא ביטחוני שהיקפו כ-4.5 מיליארד דולר "בלבד" לעומת 5.6 מיליארד דולר בשנת 2014.

על פי המסתמן, היקף היצוא הביטחוני לא ירד מרף של 5 מיליארד דולר, ועדיין - בסיב"ט לא מקלים ראש בתנאי השוק הקשים. הנתונים המסתמנים מתקבלים בקרב ראשי החברות הביטחוניות באנחת רווחה, אך הם יודעים שגם ב-2016 - קל זה לא יהיה.

עוד כתבות

איזה קניון שווה הכי הרבה בישראל?

מי הקניון עם השווי הכי גבוה בישראל, לפי דוחות חברות הנדל"ן הציבוריות? • מי הן שתי המדינות שלא נכנעות ל"שיטת הפרוטקשן" של איראן? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

דירה במגדל תמורת בית פרטי: הזוגות שעשו עסקה נדירה

ברחוב הגבורה ברובע צה"ל בקריית גת נמכר קוטג' בן 5.5 חדרים בשטח בנוי של 150 מ"ר על פני שני מפלסים, תמורת 2.6 מיליון שקל ● הנכס נמכר בעסקת "החלפת בתים", שבה המוכרים קנו את ביתם של הקונים ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א: מדד הבנייה הוביל, הדואליות משכו מטה

אלארום איבדה מעל 70% ● הצפי להורדת ריבית בשני הקרוב ריכך את הירידות ● אסיה ננעלה בעליות, המסחר באירופה מתנהל במגמה מעורבת ● אתמול בוול סטריט נרשמו ירידות חדות במניות הטכנולוגיה, היום לא יתקיים שם מסחר ● והאם מניות הביטחון והחלל מהוות הזדמנות בוול סטריט או שהן מתומחרות גבוה מדי?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה בניו יורק: מניות השבבים הפילו את נאסד"ק; דאו ג'ונס בשיא

המשק האמריקאי הוסיף 57 אלף משרות ביוני, מתחת לצפי האנליסטים ● האיום על מניות השבבים: אפל בוחנת אפשרות לרכוש חלק משבבי הזיכרון שלה מיצרנית סינית, אנטרופיק מסמסונג ● הדולר נחלש, תשואות האג"ח יורדות ● ריביאן וטסלה עקפו בהרבה את צפי המסירות ברבעון השני, הראשונה זינקה, טסלה נפלה ● מחר לא יתקיים מסחר

הציור ''הכרזת העצמאות'', 1818 /  ג'ון טראמבל

האם ארה"ב חוגגת עצמאות ביום הלא נכון?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: המושבות התנערו מהבריטים יומיים לפני יום חגה של אמריקה, אז מאיפה 4 ביולי הגיע?

סם אלטמן. בלי לספר את הסיפור / צילום: Reuters, Image Press Agency

אמזון סגרה עסקת ענק עם openAI - והשקת הסרט על המייסד שלה נבלמה

לאחר שאמזון נסוגה מהפצת הסרט "Artificial", שמציג את מנכ"ל OpenAI באור ביקורתי, מציף המקרה שאלות על יחסי הכוחות החדשים בין הוליווד לענקיות הטכנולוגיה ● האם בעידן שבו האולפנים תלויים יותר ויותר בביג־טק, גם החופש האמנותי עלול לשלם את המחיר?

פרויקט נוגה 1 ביפו של יוסי אברהמי / צילום: באדיבות יוסי אברהמי

הישר משוק היוקרה: טרנד המכירות החדש של חברות הבנייה

זה התחיל כפתרון לתושבי חוץ שרכשו דירות בארץ וביקשו לחסוך לעצמם זמן והתעסקות, הפך למקדם מכירות לדירות יוקרה וכיום הפך רווח גם בשוק הכללי ● דירות שנמכרות עם ריהוט מלא הפכו לכלי שיווקי בתקופה מאתגרת למכירות, אך הן עלולות להפוך גם לחסם אם השיווק לא מדויק ● מה היתרונות ליזם, כמה הוא נדרש להשקיע ואיפה הסיכון?

נתן צבי, קרן מנור אוורגרין / צילום: אייל אפרתי

חברת הסיעוד המשפחתית שעשתה אקזיט של 180 מיליון שקל

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בשבוע שעבר רכשה קרן מנור אוורגרין 50% מחברת הסיעוד המשפחתית נתן, בהשקעה של 200 מיליון שקל, והצטרפה לשורה של גופים פיננסיים שהשקיעו בתחום המתנהל הרחק מאור הזרקורים ● ומה בכל זאת מעיב על פעילותן של החברות בתחום, שמגלגל סכומי עתק

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

גל פיטורים נוסף במיקרוסופט: מעל 5,000 איש יפוטרו

בגל קיצוצים רביעי בתוך שנתיים, מיקרוסופט עומדת לפטר כ-2.5% ממצבת העובדים שלה השנה ● הקיצוצים צפויים לפגוע במגוון רחב של מחלקות, וביניהם חטיבת הגיימינג של אקסבוקס ● הפגיעה במרכז החברה בחיפה, הרצליה ובתל אביב צפויה להיות מזערית

סניף רשת רמי לוי שיווק השקמה / צילום: תמר מצפי

דגמים נוספים ואולמות תצוגה: רמי לוי מסתער על עסקי הרכב

קבוצת רמי לוי מרחיבה את פעילותה בענף הרכב עם תוכניות להקמת מתחמי מכירה בסגנון אמריקאי, הרחבת שירותי הרכב ומגעים לצירוף מותגים נוספים - כחלק מהפיכתה של חטיבת המוביליטי לזרוע צמיחה אסטרטגית ● במקביל, יבואני הרכב נערכים לגל חדש של רכבי פנאי סיניים "קשוחים" שיגיעו לישראל עוד השנה, בעוד שחלק מהיבואנים ממשיכים להוריד מחירים ולהשיק גרסאות מוזלות על רקע התחזקות השקל ● השבוע בענף הרכב

משה כחלון / צילום: גיל יוחנן

בעידוד המדינה: המשקיעים שמסתערים דווקא עכשיו על שוק הדיור

בסוף השנה תפקע הוראת השעה שהעלתה את מס הרכישה לבעלים של יותר מדירה אחת ● קובעי המדיניות סבורים שצריך להאריך אותה, ואין סיבה לתדלק את הביקוש ואת המחירים ● בשטח, ישראל מעניקה הטבות מפליגות לקוני דירות להשקעה - כל עוד לא מדובר באדם פרטי

מכוניות חדשות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

הסינים ממשיכים להתחזק: כ-177 אלף כלי רכב חדשים נמסרו במחצית הראשונה

מותגי הרכב הסיניים ממשיכים לכבוש את השוק הישראלי: קבוצת צ’רי הובילה את טבלת המסירות, בעוד כלי הרכב מתוצרת סין הגיעו לשיא של כ־45% מכלל המכירות, ורכבי הפלאג־אין וההיברידיים המשיכו להתרחב על חשבון החשמליים

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

בדרך לפשרה: האוצר יוסיף 15 מיליארד שקל לתקציב הביטחון, הוויכוח הגדול נדחה

במערכת הביטחון מזהירים כי המשימות שהוטלו על צה"ל מאז אושר תקציב המדינה בנובמבר מחייבות תוספת של עשרות מיליארדי שקלים ● במסגרת ההסכמות המסתמנות יאושרו כעת 15 מיליארד שקל בלבד, ופער של כ־25 מיליארד שקל בין הצדדים יידחה להמשך השנה, בעוד האוצר מתעקש שלא להגדיל את יעד הגירעון

טראמפ ונתניהו / צילום: ap, Evan Vucci

נתניהו וטראמפ שוחחו: "סיכמו להיפגש בקרוב בארה"ב"

נתניהו וטראמפ שוחחו: "סיכמו להיפגש בקרוב בארה"ב" ● ארונו של המנהיג הוצג בטהרן; מפקד משמרות המהפכה נחשף לראשונה מתחילת המלחמה ● לוחם במילואים נפצע קשה בהיתקלות בדרום לבנון ● צה"ל תקף בכפר צדיקין, דרום לבנון ● טראמפ על איראן: החקלאים האמריקאים יספקו להם תירס, חיטה ופולי סויה ● עדכונים שוטפים

אומקסה ב''אונמי הילטון'' / צילום: אסף קרלה

היפנית בת ה-27 לקחה את הסושי צעד קדימה במלון הילטון

הסניף של "אונמי" בהילטון מתגבר על אתגרי הכשרות, משחזר מנות אייקוניות ומציע מנות חדשות עם פרשנות מקומית ויצירתית

מרצדס CLA200 / צילום: יחצ

זו מכונית מלוטשת, איכותית ונעימה. אם אתם מוכנים להוציא יותר מ-300 אלף שקל

מרצדס CLA200, הדור החדש של ה־CLA, שומר על המראה של קודמו אולם משפר משמעותית את מרווח הפנים, את היכולת הדינמית ואת נוחות הנסיעה ● אבל המחיר פונה בעיקר ללקוחות שוחרי סטטוס

נוחי דנקנר בבית המשפט, בסוף יוני / צילום: עמירם גיל

הדרך הארוכה לפשיטת רגל: האם נוחי דנקנר יכול היה לחסוך 100 מיליון שקל?

במשך עשור ביקש דנקנר להימנע מהכרזה עליו כפושט רגל, אבל לא עמד בהסדר מול הנושים ● חוק חדלות פירעון שנחקק מאז עשוי לאפשר לו לצאת מהר מהסטטוס הזה ● לו היה פונה להליך משפטי בתחילת הדרך, ייתכן שהיו נחסכים התשלומים הגדולים שהעמידו לו בני משפחה

טיילור סוויפט וטראוויס קלסי / צילום: Reuters, INSTARimages

עם הון של 2 מיליארד דולר: איך יראה הסכם הממון של טיילור סוויפט?

כוכבת הפופ ושחקן הפוטבול טרוויס קלסי התחתנו בניו יורק בסוף השבוע, ושאלת חלוקת ההון ביניהם מסעירה את אמריקה

קמפיין לאומי / צילום: צילום מסך

קוד שטיינבוך הופך את הפרסומת של בנק לאומי לזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע הרביעי שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● במדד מתברגת גם הפרסומת החדשה של קופת חולים לאומית, שמקדמת את הצלחתה במדד השירות של גלובס

איזו נבחרת במונדיאל נמצאת במקום הראשון בשווי השחקנים? / צילום: Shutterstock

איזו מבין הנבחרות במונדיאל היא בעלת שווי השחקנים הגבוה ביותר?

במה מובדל תמרור העצור בישראל מזה של רוב העולם, איזה כביש הוא השני באורכו בישראל, ומי המציא את ההכרעה בדו-קרב פנדלים? ● הטריוויה השבועית