גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחשפו כלים בלתי מאוישים ללחימה בים, באוויר וביבשה

חזי בצלאל ויצחק ניסן מציגים לראשונה את המוצרים החדשים של חברת מטאור אירוספייס ■ בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים

כשנתיים לאחר שהוקמה בידי איש העסקים חזי בצלאל ומנכ"ל התעשייה האווירית לשעבר יצחק ניסןחושפת החברה הביטחונית מטאור אירוספייס קו מוצרים ראשון, ובמרכזו כלים בלתי מאוישים שמתאימים למשימות של לחימה וביטחון שוטף בים, באוויר וביבשה.

בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה ולשאת מטענים יעודים (מטע"דים) במשקל של עד 150 קילוגרם - בהתאם לאופי המשימה שאליה שוגר, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים.

לדברי המנכ"ל ויו"ר החברה, יצחק ניסן, "לחברה יש הסכמים בהיקף של יותר מ-100 מיליון דולר ואופציות לעסקאות נוספות בהיקף של עוד 150 מיליון דולר. יש לנו תוכנית אסטרטגית סדורה ואנו צופים עסקאות נוספות בהיקפים משמעותיים. בינתיים פעלנו בשקט, נמנענו מהופעה בתערוכות ומפרסום יזום ואנחנו טסים מתחת למכ"מ".

פרטים אודות העסקאות שעליהן חתמה מטאור אירוספייס בשנתיים ראשונות של פעילות - ניסן מסרב לחשוף, כמו גם פרטים אודות לקוחות החברה והשווקים שבהם היא פועלת. לפני כשנה "גלובס" חשף את פעילות החברה החדשה, ואז אמרו גורמים המקורבים לה כי היא מפנה את מוצריה בעיקר לשווקים באסיה, אפריקה ודרום אמריקה. לפחות השוק האפריקאי, כך לפי פרסומים מן העבר, לא זר למשקיע המרכזי של מטאור אירוספייס, בצלאל, שקידם בעבר עסקאות נשק ביבשת. בשיחה עם "גלובס" אמר ניסן בהתייחס להשקעתו של בצלאל כי "הוא עשה עסקה טובה והחברה כבר החזירה את היקף ההשקעה".

"צוות הנדסי מעולה"

אתר הייצור וההרכבה של מוצרי החברה הצעירה נמצא במודיעין. לדברי המנכ"ל, קו המוצרים שהיא מציגה כעת הוא פרי פיתוח של אנשיה, חלקם יוצאי חברות ביטחוניות גדולות וותיקות יותר: "יש לנו צוות הנדסי מעולה שגייסנו לשורותינו בזמן שהחברה יצאה לדרך", אמר. את המערכות הנלוות, הנישאות על הכלים הבלתי מאוישים שלה מטאור אירוספייס רוכשת מחברות אחרות שפעילות בתחומים הביטחוניים והאזרחיים.

בין המוצרים שמטאור אירוספייס חשפה בימים האחרונים, גם כלי שייט בלתי מאויש שלדברי ניסן פותח במיוחד למשימות הגנה ימיות. מדובר בכלי שייט באורך של 13 מטר ובמשקל של כ-8 טון. המהירות המרבית שלו היא 65 קשר "מהירות גבוהה מאוד, הכלי פשוט 'מרחף' מעל המים", כפי שמתאר מנכ"ל החברה. כלי השייט מסוגל לשהות בים באופן אוטונומי במשך יותר מ-20 יום.

למשימות יבשתיות, כמו סיוע לכוחות רגלים, מטאור אירוספייס מציגה גם רכב בלתי מאויש (כרב"מ) ששוקל כ-4.5 טון ומסוגל לשאת מטען של כ-1 טון. בחברה אומרים כי הכלי החדש, שלו שישה גלגלים מתאפיין ביכולת עבירות גבוהה בתנאי שטח קשים, והוא מצויד במערכת הנעה חשמלית היברידית מתקדמת: "לרכב הזה יש יכולות נסיעה אוטונומיות לפי נקודות ציון שונות, תוך זיהוי ועקיפת מכשולים בנתיבו. הוא מתאים למשימות מגוונות, ממשימות פטרול חמושות, משימות תצפית וסיוע אש ועד למשימות של העברה ושינוע של אספקה לכוחות הלוחמים בשטח ואפילו חילוץ של פצועים משדה קרב - תחת אש", מספר ניסן.

עד לפני כארבע שנים כיהן ניסן בתפקיד מנכ"ל התע"א, וזאת אחרי 30 שנות פעילות בתפקידים בכירים בחברה. אחת העסקאות המרכזיות שלו בחברה, שאותה הוא סיכם ימים אחדים לפני שסיים כהונה בת שש שנים בתפקיד המנכ"ל, נעשתה עם משרד ההגנה ההודי מסביב להשתתפותו בתוכנית הפיתוח של מערכת ההגנה המתקדמת המבוססת על הטיל "ברק 8". היקף "מגה העסקה" הוערך בכ-1.8 מיליארד דולר. באחרונה הושלמה סדרת ניסויי יירוט בטיל החדש, שנעשתה בישראל ובהודו: "המפתחות להצלחה לא השתנו", אומר ניסן מתפקידו כמנכ"ל של החברה הביטחונית הצעירה: "חדשנות, יוזמה, תעוזה וזריזות הם עקרונות שהובלתי בתעשייה האווירית וזו דרכי גם היום, במטאור אירוספייס".

אודות המשבר שפוקד בשנים האחרונות את התעשייה האווירית, עד לכדי מו"מ שנפתח בשבועיים האחרונים בין הנהלת החברה לבין ארגון העובדים שלה לגיבוש תוכנית הבראה מקיפה שעשויה לכלול פרישה מרצון של כ-1,000 מתוך כ-17,000 עובדים - ניסן מסרב להתייחס. עם זאת מקורביו הזכירו השבוע כי עם פרישתו משורותיה, היו לחברה הזמנות חתומות בהיקף כ-10 מיליארד דולר.

קל זה לא יהיה

11 חברות ביטחוניות מישראל משתתפות בתערוכת האירוספייס בסינגפור שנפתחה שלשום, ונחשבת לאחת התערוכות הביטחוניות היוקרתיות בעולם. גם בכירי משרד הביטחון, בהם המנכ"ל, האלוף (במיל') דן הראל וראש האגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) מישל בן ברוך באו לסינגפור - כשהם מעודדים קצת יותר מהנתונים המתגבשים אודות היקף היצוא הביטחוני של החברות הישראליות בשנת 2015. לדברי בן ברוך, נתונים סופיים יתגבשו רק בעוד כחודש, אך כפי שמסתמן, התחזיות הקודרות שדיברו על שפל של עשור ביצוא הביטחוני - התבדו: עסקאות שהתאפשרו ברבעון האחרון של 2015 - אפשרו לסיים את השנה באופן סביר בהרבה מהתחזיות שדיברו על יצוא ביטחוני שהיקפו כ-4.5 מיליארד דולר "בלבד" לעומת 5.6 מיליארד דולר בשנת 2014.

על פי המסתמן, היקף היצוא הביטחוני לא ירד מרף של 5 מיליארד דולר, ועדיין - בסיב"ט לא מקלים ראש בתנאי השוק הקשים. הנתונים המסתמנים מתקבלים בקרב ראשי החברות הביטחוניות באנחת רווחה, אך הם יודעים שגם ב-2016 - קל זה לא יהיה.

עוד כתבות

הדגמים הסינים שבדרך / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החל מ-120 אלף שקל: הרכבים הסיניים שבדרך לישראל

הסינים לא עוצרים, וגם 2026 עתידה להיות עתירת דגמים חדשים, שיוצגו בתערוכת הרכב הבינלאומית של בייג'ין שתיפתח באפריל ● הינה כמה שיגיעו בקרוב אלינו ● השבוע בענף הרכב

העברת תקציב המדינה לשנת 2026 / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

"השוק יעניש אותנו": המפגש הסגור עם מערכת הביטחון והמסר של בכירי המשק

משיחות שערכו גורמים במשרד הביטחון עם בכירים במשק עולה תמונה מדאיגה לפיה תקציב הביטחון עומד להיגמר, יממה לאחר שאושר ● בשוק מעריכים שאם המלחמה תימשך עד לסוף אפריל תקציב הביטחון ייפרץ בכ-20 מיליארד שקל והגירעון הממשלתי יעמוד על 6%

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל מחלקת בונוסים זו השנה השנייה. כמה קיבל כל עובד?

שופרסל מחלקת מענק של 5,250 שקל לכעשרת אלפים עובדים בגין תוצאות החברה בשנת 2025 ● קבוצת מאיר ומפעל הפיס משיקים יוזמות הסעה ולינה למילואימניקים ולאזרחים מהצפון ● וגם: שורה של מינויים בכירים בענפי התחבורה, המלונאות וההייטק ● אירועים ומינויים

לארי אליסון, יו''ר ומייסד אורקל / צילום: ap, Eric Risberg

אלפי עובדים קיבלו מייל: אתם מפוטרים החל מהיום

אורקל החלה בפיטורים המוניים, כך נחשף הלילה ב-Business Insider ● החברה, שסובלת מצניחה במחיר המניה, בעקבות התחייבות להשקעת עתק בבינה מלאכותית, מתכוונת לקצץ על פי הערכות 20-30 אלף משרות ● כך נראה המייל שקיבלו העובדים, ומה יהיו פיצויי הפיטורים?

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: הנאשם השני בפרשת "הימור מסוכן" הוא עומר זיו, בן 30 ממרכז הארץ

הקצין, ששמו טרם הותר לפרסום, עדכן את זיו במידע מבצעי בהודעות וואטסאפ, והאחרון ניצל זאת להשקעות בפולימרקט על מועד התקיפה באיראן ביולי האחרון ● לאחר זכייה של כ־162 אלף דולר בוצעו הימורים נוספים שהניבו עוד כ־23.8 אלף דולר ● במסגרת ההליך צפויים להעיד כ-45 עדי תביעה

הנשיא טראמפ ושר ההגנה פיט הגסת' / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח: הברוקר של שר ההגנה ניסה להשקיע בחברות ביטחוניות ערב המלחמה

ה"פיינשל טיימס" מדווח כי ברוקר של שר המלחמה האמריקאי פיט הגסת' ניסה לבצע השקעה גדולה בקרן סל על חברות ביטחוניות ערב המלחמה ● ההשקעה לא יצאה אל הפועל ● הפנטגון מכחיש את הדברים

תורים בקופות ברשת אושר עד / אילוסטרציה: יונתן כיתאין

למרות המחסור בכ"א: העובדים הזרים לא יאיישו את הקופות בסופר לפני החג

ניסיון לאפשר לעובדים זרים לשמש כקופאים ברשתות המזון נבלם ע"י מנכ"ל משרד העבודה - למרות המחסור בכוח-אדם ברשתות בימים רגישים אלה

''תרבות הרכב'' האמריקאית נולדה בעקבות מלחמת העולם השנייה / צילום: Shutterstock

מבירוקרטיה לניתוחים פלסטיים: הדרכים המפתיעות שבהן מלחמות משנות מדינות

ממרחק השנים היסטוריונים מגלים איך מלחמות שינו את פני החברה מבחינה כלכלית ותרבותית ● ממלחמות האזרחים בארה"ב ובספרד למלחמות העולם הגדולות - מה קרה למנצחים ולמפסידים?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

זורק את אירופה לכלבים? האם טראמפ מכין את הקרקע לסיום המלחמה ללא הסדר בהורמוז

דונלד טראמפ יוצא להתקפה מחודשת נגד מדינות אירופה וקורא להן לקחת את מצר הורמוז: "ארה"ב לא תהיה שם כדי לעזור יותר" ● בכך, מנהיגי אירופה עשויים להיקלע לבעיה מורכבת, אך הדבר עשוי גם לאותת על כוונתו של הנשיא האמריקאי לעצור את המלחמה באופן חד-צדדי

יו''ר ש''ס, אריה דרעי / צילום: דוברות הכנסת - דני שם טוב

"בעל זיקות פוליטיות": התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מור יוסף למנכ”ל החברה למתנ”סים

לטענת התנועה לאיכות השלטון, מור יוסף כיהן בתפקידים בכירים תחת שרי ש”ס ובהם אריה דרעי ● בנוסף, התנועה מזכירה ממצאי מבקר המדינה מ־2020 על פערים בהצהרותיו בהליך מינוי קודם ● עוד נטען לזיקה פוליטית של יו”ר ועדת האיתור

פרופ' יפעת מרבל / צילום: כפיר זיו

החוקרת שזכתה לתהילה, רגע לפני שטיל איראני הרס את המעבדה שלה

שלושה חודשים לפני שמפעל חייה נחרב במתקפה, הספיקה פרופ' יפעת מרבל לחשוף מנגנון חיסוני חדש ב"פח האשפה" של החלבונים - שמיצב אותה ברשימת עשרת האנשים שעיצבו את המדע בעולם ● במעבדה שלה, ששיקמה במו ידיה, כבר צומחים שלל תרופות וגילויים חדשים ● וגם: למה אבחנה את הפרעת הקשב שלה רק אחרי הפרופסורה

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

הממשלה אישרה סבסוד משכנתאות - בניגוד לעמדת בנק ישראל וללא מקור תקציבי

הצעתו של פרופ' אבי שמחון לסבסד משכנתאות התקבלה היום (ג') בממשלה ● מוקדם יותר, בנק ישראל פרסם עמדה חריפה: "הצעה כזו לא קיימת גם בכלכלות של מדינות עולם שלישי" ● כמה זה יעלה לנו, ואיך זה יעבוד?

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על במכתב חריג: "כל חברה נורמלית הייתה מפסיקה מיד לטוס לישראל"

חברת התעופה אל על פנתה לשרת התחבורה מירי רגב בדרישה להתאים את חוק שירותי התעופה למציאות שנוצרה בעקבות מבצע "שאגת הארי" ● לטענת החברה, תנאי הפעילות בנתב"ג אינם מאפשרים פעילות כלכלית, והמצב עלול לפגוע בחברה קשות ● התקופה הנוכחית פוגשת את אל על אחרי שנת שיא בתוצאות

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

בעקבות שינוי מדרגות המס: אלו העובדים שיקבלו אלף שקל בתלוש הקרוב

כניסתן לתוקף של מדרגות השכר החדשות מובילות לכך שעובדים רבים ישלמו פחות מס, ואף חלקם יקבלו החזר רטרואקטיבי ● השינוי יחול על כל העובדים שמרוויחים יותר מ-16,150, אך אלו שמרוויחים יותר מ-25,100 יזכו ל"מתנת חג" של יותר מאלף שקל

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

הקנס, הפרישה והתוכניות לעתיד: מנכ"לית אל על היוצאת מדברת

ארבע שנים של תהפוכות עברו על דינה בן טל גננסיה כמנכ"לית אל על בתקופה הכי סוערת שידע ענף התעופה בישראל ● אלא שדווקא כשהחברה רשמה את הרווח הגבוה בתולדותיה, הודיעה האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד שהיא פורשת ● בראיון לגלובס היא מדברת על ההחלטה, הקנס והפער בשכר מול המחליף: "לא אפליה" ● ראיון בלעדי

זירת פגיעה מטיל ששוגר מאיראן / צילום: כבאות והצלה לישראל

לאיראן יש גישה ללוויינים רוסיים וסיניים. אז למה אסור לשלוח מיקומי נפילות?

לאיראנים יש גישה לטכנולוגיות מתקדמות, אז למה שהם יחכו לתמונה אקראית שצילם עובר אורח? ● המומחים מסבירים: הסוד טמון במגבלות הכוח של איראן ● שאלת השעה

זום גלובלי / צילום: AP

צפון קוריאה חושפת טיל חדש, ומסר לטראמפ: "יכול להגיע עד לארה"ב"

קים ג'ונג און חושף טיל חדש, שעל פי הערכות, יכול להגיע עד לארה"ב • בעולם מגיבים לעליית מחירי הדלק • וטראמפ הודיע: כל שטר של 100 דולר יישא את חתימתי

קלוד / צילום: Shutterstock

קובץ שדלף מאנתרופיק חשף חצי מיליון שורות קוד של קלוד

לפי דיווחים, קובץ פנימי שנכלל בטעות בעדכון תוכנה הפך לציבורי וחשף את מבנה המערכת, כיווני הפיתוח ופיצ'רים שטרם הושקו

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט: מניית נייקי נפלה ב-15%

בורסות אירופה ננעלו בירוק בוהק ● ירידות קלות במחירי הנפט, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 100 דולר לחבית ● המסחר באסיה ננעל בעליות חדות; בורסת סיאול המריאה במעל 8%, טוקיו במעל 5% ● זאת, לאחר שאמש רשמה וול סטריט את היום הטוב ביותר מאז מאי, אך סגרה חודש שלילי ● דוברת הבית הלבן הודיעה כי טראמפ ימסור "עדכון חשוב לאומה" בנוגע למלחמה באיראן בלילה שבין רביעי לחמישי

עשרות שכונות ישנות צפויות לגדול משמעותית בשנים הקרובות / אילוסטרציה: Shutterstock

מפת השכירות של ישראל משתנה: השכונות החדשות שמושכות את המשקיעים

מאז התחילה המלחמה לפני כשנתיים וחצי, שכונות מסוימות שינו את פניהן והפכו לאזורים עם דומיננטיות גבוהה של שוכרים ● איזו שכונה חוותה את הקפיצה הגדולה ביותר, איפה מספר הדירות המושכרות הוכפל ואף יותר ואיפה משיגים המשקיעים את התשואה הטובה ביותר?