גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

נחשפו כלים בלתי מאוישים ללחימה בים, באוויר וביבשה

חזי בצלאל ויצחק ניסן מציגים לראשונה את המוצרים החדשים של חברת מטאור אירוספייס ■ בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים

כשנתיים לאחר שהוקמה בידי איש העסקים חזי בצלאל ומנכ"ל התעשייה האווירית לשעבר יצחק ניסןחושפת החברה הביטחונית מטאור אירוספייס קו מוצרים ראשון, ובמרכזו כלים בלתי מאוישים שמתאימים למשימות של לחימה וביטחון שוטף בים, באוויר וביבשה.

בין המוצרים: כלי טייס בלתי מאויש שמסוגל לשהות באוויר במשך יממה ולשאת מטענים יעודים (מטע"דים) במשקל של עד 150 קילוגרם - בהתאם לאופי המשימה שאליה שוגר, כלי שייט וכלי רכב בלתי מאוישים וחמושים.

לדברי המנכ"ל ויו"ר החברה, יצחק ניסן, "לחברה יש הסכמים בהיקף של יותר מ-100 מיליון דולר ואופציות לעסקאות נוספות בהיקף של עוד 150 מיליון דולר. יש לנו תוכנית אסטרטגית סדורה ואנו צופים עסקאות נוספות בהיקפים משמעותיים. בינתיים פעלנו בשקט, נמנענו מהופעה בתערוכות ומפרסום יזום ואנחנו טסים מתחת למכ"מ".

פרטים אודות העסקאות שעליהן חתמה מטאור אירוספייס בשנתיים ראשונות של פעילות - ניסן מסרב לחשוף, כמו גם פרטים אודות לקוחות החברה והשווקים שבהם היא פועלת. לפני כשנה "גלובס" חשף את פעילות החברה החדשה, ואז אמרו גורמים המקורבים לה כי היא מפנה את מוצריה בעיקר לשווקים באסיה, אפריקה ודרום אמריקה. לפחות השוק האפריקאי, כך לפי פרסומים מן העבר, לא זר למשקיע המרכזי של מטאור אירוספייס, בצלאל, שקידם בעבר עסקאות נשק ביבשת. בשיחה עם "גלובס" אמר ניסן בהתייחס להשקעתו של בצלאל כי "הוא עשה עסקה טובה והחברה כבר החזירה את היקף ההשקעה".

"צוות הנדסי מעולה"

אתר הייצור וההרכבה של מוצרי החברה הצעירה נמצא במודיעין. לדברי המנכ"ל, קו המוצרים שהיא מציגה כעת הוא פרי פיתוח של אנשיה, חלקם יוצאי חברות ביטחוניות גדולות וותיקות יותר: "יש לנו צוות הנדסי מעולה שגייסנו לשורותינו בזמן שהחברה יצאה לדרך", אמר. את המערכות הנלוות, הנישאות על הכלים הבלתי מאוישים שלה מטאור אירוספייס רוכשת מחברות אחרות שפעילות בתחומים הביטחוניים והאזרחיים.

בין המוצרים שמטאור אירוספייס חשפה בימים האחרונים, גם כלי שייט בלתי מאויש שלדברי ניסן פותח במיוחד למשימות הגנה ימיות. מדובר בכלי שייט באורך של 13 מטר ובמשקל של כ-8 טון. המהירות המרבית שלו היא 65 קשר "מהירות גבוהה מאוד, הכלי פשוט 'מרחף' מעל המים", כפי שמתאר מנכ"ל החברה. כלי השייט מסוגל לשהות בים באופן אוטונומי במשך יותר מ-20 יום.

למשימות יבשתיות, כמו סיוע לכוחות רגלים, מטאור אירוספייס מציגה גם רכב בלתי מאויש (כרב"מ) ששוקל כ-4.5 טון ומסוגל לשאת מטען של כ-1 טון. בחברה אומרים כי הכלי החדש, שלו שישה גלגלים מתאפיין ביכולת עבירות גבוהה בתנאי שטח קשים, והוא מצויד במערכת הנעה חשמלית היברידית מתקדמת: "לרכב הזה יש יכולות נסיעה אוטונומיות לפי נקודות ציון שונות, תוך זיהוי ועקיפת מכשולים בנתיבו. הוא מתאים למשימות מגוונות, ממשימות פטרול חמושות, משימות תצפית וסיוע אש ועד למשימות של העברה ושינוע של אספקה לכוחות הלוחמים בשטח ואפילו חילוץ של פצועים משדה קרב - תחת אש", מספר ניסן.

עד לפני כארבע שנים כיהן ניסן בתפקיד מנכ"ל התע"א, וזאת אחרי 30 שנות פעילות בתפקידים בכירים בחברה. אחת העסקאות המרכזיות שלו בחברה, שאותה הוא סיכם ימים אחדים לפני שסיים כהונה בת שש שנים בתפקיד המנכ"ל, נעשתה עם משרד ההגנה ההודי מסביב להשתתפותו בתוכנית הפיתוח של מערכת ההגנה המתקדמת המבוססת על הטיל "ברק 8". היקף "מגה העסקה" הוערך בכ-1.8 מיליארד דולר. באחרונה הושלמה סדרת ניסויי יירוט בטיל החדש, שנעשתה בישראל ובהודו: "המפתחות להצלחה לא השתנו", אומר ניסן מתפקידו כמנכ"ל של החברה הביטחונית הצעירה: "חדשנות, יוזמה, תעוזה וזריזות הם עקרונות שהובלתי בתעשייה האווירית וזו דרכי גם היום, במטאור אירוספייס".

אודות המשבר שפוקד בשנים האחרונות את התעשייה האווירית, עד לכדי מו"מ שנפתח בשבועיים האחרונים בין הנהלת החברה לבין ארגון העובדים שלה לגיבוש תוכנית הבראה מקיפה שעשויה לכלול פרישה מרצון של כ-1,000 מתוך כ-17,000 עובדים - ניסן מסרב להתייחס. עם זאת מקורביו הזכירו השבוע כי עם פרישתו משורותיה, היו לחברה הזמנות חתומות בהיקף כ-10 מיליארד דולר.

קל זה לא יהיה

11 חברות ביטחוניות מישראל משתתפות בתערוכת האירוספייס בסינגפור שנפתחה שלשום, ונחשבת לאחת התערוכות הביטחוניות היוקרתיות בעולם. גם בכירי משרד הביטחון, בהם המנכ"ל, האלוף (במיל') דן הראל וראש האגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) מישל בן ברוך באו לסינגפור - כשהם מעודדים קצת יותר מהנתונים המתגבשים אודות היקף היצוא הביטחוני של החברות הישראליות בשנת 2015. לדברי בן ברוך, נתונים סופיים יתגבשו רק בעוד כחודש, אך כפי שמסתמן, התחזיות הקודרות שדיברו על שפל של עשור ביצוא הביטחוני - התבדו: עסקאות שהתאפשרו ברבעון האחרון של 2015 - אפשרו לסיים את השנה באופן סביר בהרבה מהתחזיות שדיברו על יצוא ביטחוני שהיקפו כ-4.5 מיליארד דולר "בלבד" לעומת 5.6 מיליארד דולר בשנת 2014.

על פי המסתמן, היקף היצוא הביטחוני לא ירד מרף של 5 מיליארד דולר, ועדיין - בסיב"ט לא מקלים ראש בתנאי השוק הקשים. הנתונים המסתמנים מתקבלים בקרב ראשי החברות הביטחוניות באנחת רווחה, אך הם יודעים שגם ב-2016 - קל זה לא יהיה.

עוד כתבות

תחנת דלק דור אלון. מנכסי חברת אלון רבוע כחול / צילום: תמר מצפי

דור אלון דיווחה: חשד שעובדים גנבו כ-40 מיליון שקל

עפ"י החשד, הגניבה התרחשה בעיקר בשנתיים האחרונות ● דור אלון שכרה משרד חקירות חיצוני והגישה תלונה למשטרה ● החברה בוחנת את ההשלכות החשבונאיות, אך מעריכה כי הפגיעה ברווח תהיה נמוכה משמעותית מסכום הגניבה

חבר הכנסת מאיר פרוש (כנס של ארגון תבונה, 20.08.26) / צילום: כדיה לוי

לחרדים יש כוח כלכלי שיכול לזעזע את המשק? בדקנו את המספרים

ח"כ מאיר פרוש אמר שהחברה החרדית היא "כוח כלכלי אדיר" שיכול לזעזע את המשק ● אפשר להתווכח על המספר המדויק, אבל זו לא הבעיה העיקרית בטיעון שלו ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Associated Press, Debbie Hill

דיווח: שבוע לפני ה-7 באוקטובר - נתניהו הוזהר ולא עדכן את מערכת הביטחון

לפי "הארץ", נשיא איחוד האמירויות בן זאיד העביר אזהרה דחופה לנתניהו לפני ה-7 באוקטובר • "הוא אמר שסינוואר מתכונן לאירוע משמעותי", סיפר יועץ קרוב לאמיר ● למרות זאת, רה"מ לא עדכן את ראשי מערכת הביטחון ● גם השב"כ קיבל אזהרה דומה ● לשכת נתניהו: "שקר מוחלט" ● במערכת הביטחון שומרים על כוננות גבוהה לקראת החגים ● במקביל, צה"ל מנצל את חופש הפעולה ביו"ש, בעזה ובלבנון לטובת חיסולים ופגיעה בתשתיות ● עדכונים שוטפים

פיארטים סומאליים על ספינה הודית שנחטפה ב-2024, ובהמשך שוחררה (ארכיון) / צילום: Reuters, Indian Navy/Planet Pix via ZUMA Press Wire

"חוליות חמושות בלב ים": התוצאה המפתיעה מהמלחמה עם איראן

כותרות העיתונים בעולם: המצור האמריקאי פוגע קשה מאוד באיראן, הפיראטים מסומליה מתחזקים לאור הזזת כוחות בשל המלחמה, וישראל השיקה קמפיין בדרום ארה"ב ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

נשיא ארגנטינה, חאבייר מיליי / צילום: Shutterstock

התסבוכת של נאוויטס: ארגנטינה מאיימת בהליכים פליליים נגד החברה הישראלית ובכיריה

ממשלתו של חאבייר מיליי בארגנטינה מסלימה את מאבקה מול בריטניה על הריבונות באיי פוקלנד, ומודיעה על כוונה להגיש תלונה פלילית נגד נאוויטס פטרוליום ● החברה הישראלית מחזיקה ב-65% מפרויקט הדגל Sea Lion באיים, שצפוי לעבור לשלב ההפקה ב-2028 ● נאוויטס בתגובה: "פועלים בתמיכה מלאה של ממשלת בריטניה, איננו צד לסכסוך בין המדינות"

שילם כמעט 100 אלף שקל דמי ניהול בשנה / אילוסטרציה: Shutterstock

פער דמיוני: שילם דמי ניהול של 90 אלף שקל במקום 3,000 בלבד בפנסיה

מתכנן הפרישה נדב טסלר שיתף ברשת דוח שנתי שנראה במבט ראשון כמו טעות: בעל ביטוח מנהלים עם צבירה של כ־2.7 מיליון שקל שילם בשנה סכום דמיוני של 92 אלף שקל בעבור דמי ניהול ● כמה היה עולה חיסכון מקביל בקרן פנסיה, ולמי כן כדאי לשמור את הפוליסה הוותיקה?

איור: גיל ג'יבלי

​כולם רוצים להיות מועדון הלקוחות שלכם. מה הם צריכים כדי להצליח?

התחרות בין מועדוני הלקוחות בישראל הופכת אגרסיבית ומדויקת יותר, כולל שילוב של מנועי חיפוש חכמים ובניית קהילות חזקות ● "היום יש ג'ונגל בחוץ", אומרים בענף, ומגלים שהקרב הוא לא רק על הצרכנים - אלא גם על מותגים

רק 32% עברו את מבחני הלשכת עורכי הדין / איור: גיל ג'יבלי. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עשרות סטודנטים למשפטים קיבלו הלילה בשורה משמחת

שר המשפטים יריב לוין יפרסם להערות הציבור תקנות להורדת ציון המעבר בבחינת לשכת עורכי הדין מיוני האחרון, ל-55 במקום 60 ● המהלך צפוי לאפשר לעשרות נבחנים נוספים לעבור את הבחינה, לאחר שרק 42% עברו אותה

פלג דודוביץ, בעל השליטה ומנכ''ל פרופדו / צילום: מיכל מוסלר

פלג דוידוביץ': "החזרה להשקעה בנדל"ן תהיה חדה ומהירה מכפי שאנשים חושבים"

בסדנה מיוחדת בנושא "השקעות לצעירים" בוועידת ישראל לנדל"ן אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, כי ירידת ריבית ועלייה בשכר הדירה עשויות ליצור מחדש כדאיות כלכלית למשקיעים ● דוידוביץ׳ מזהה הזדמנות משמעותית בהתחדשות עירונית, במיוחד בדירות יד שנייה לפני השבחה, אך מדגיש שחשוב לבצע בדיקות לפני הרכישה

עידן שפירא, ראש סקטור בנייה ונדל''ן, בנק לאומי / צילום: מיכל מוסלר

בכיר בלאומי: הפרמטר שכדאי לבחון לפני השקעה בפרויקט נדל"ן

בסדנה מיוחדת בנושא "השקעות לצעירים" בוועידת ישראל לנדל"ן, הציג עידן שפירא, ראש סקטור בנייה ונדל"ן בלאומי, את המדדים שכדאי לבחון לפני השקעה בפרויקט ● לדבריו, כושר הספיגה יכול להעיד על יכולתו להתמודד עם חריגות ועלויות בלתי צפויות ● על שוק הדיור העריך: "אני לא צופה קפיצות מחירים"

יעקב ברדוגו / צילום: תומר שלום-סטודיו תומאס, ויקיפדיה

ראש הממשלה החליט: יעקב ברדוגו שוריין ברשימת הליכוד

בליכוד הודיעו רשמית על שריונו של יעקב ברדוגו לרשימת המפלגה ● מיקומו ברשימה נדון בשעות האחרונות, אך הוא צפוי להיות משוריין מטעם "תקווה חדשה" של גדעון סער

צחי ארבוב, יו''ר ומבעלי אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

השלמת עסקת הענק של ענף הנדל"ן צפויה להידחות

לגלובס נודע כי עסקת ישראל קנדה-אקרו נמצאת ממש בישורת האחרונה אך לא צפויה להסתיים השבוע, הגם שהתאריך האחרון להשלמתה נקבע ל-10 בספטמבר ● עם זאת, לחברות יש אפשרות לקבל ארכה להשלמת העסקה עד סוף פברואר 2027, ובסביבתן מעריכים כי העסקה תושלם עד סוף 2026

קווין וורש, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Amber Baesler

ארה"ב חוזרת להעלאות ריבית? ליו"ר הפד חסר נתון אחרון כדי להכריע

לראשונה מזה 3 שנים, על שולחן הפד עומדת שאלה - האם צריך להעלות את הריבית ● ברקע ההחלטה עומדים שורה של נתונים כלכליים, איום מצד טראמפ, והגורם המכריע: מה קרה לאינפלציה באוגוסט

ניתוח חברה: קבוצת מר / צילום: שי דרויק

המהפך של קבוצת מר: בדרך להיות שחקנית בתחומי הביטחון והדאטה סנטרס

אחרי שנים של התמודדות עם חוב מעיק ופעילויות מסורתיות שנשחקו, קבוצת התשתיות הוותיקה השלימה מהפך עסקי ופיננסי מקיף ● כיום היא מציגה צבר הזמנות של כמעט מיליארד שקל, כניסה לנישת מרכזי הנתונים הקטנים עבור AI, עודף מזומנים ותמחור מניה נוח יחסית ● ניתוח חברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

הגירעון באוגוסט הצטמצם, הכנסות המדינה עלו, אבל הקריפטו לא ייצר את המסים שקיוו להם

הגירעון המצטבר ב-12 החודשים האחרונים ירד ל-3.2% מהתוצר • מתחילת השנה הסתכם הגירעון ב-19.2 מיליארד שקל, לעומת 46.8 מיליארד בתקופה המקבילה אשתקד • הכנסות המדינה זינקו בעיקר בזכות גידול בגביית המסים • מנגד, נוהל הגילוי מרצון שהסתיים בסוף אוגוסט הניב רק כ-51 מיליון שקל מס מדווח מרווחי קריפטו

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

בהובלת בריטניה: 12 מדינות הודיעו כי יטילו חרם על מוצרים מההתנחלויות

בריטניה, צרפת, קנדה, דנמרק, פינלנד, איסלנד, אירלנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, ספרד ושבדיה הודיעו על הצעד היום: "פעולות ממשלת ישראל בגדה המערבית פוגעות באפשרות של פתרון שתי מדינות" ● היצוא הישראלי לאירופה, שמקורו מעבר לקו הירוק, מוערך בכ-300 מיליון אירו בשנה

מוצרים של תומר / צילום: יח''צ

תומר מזון מאשימה את המנכ"ל ובעל השליטה: תמחוק את רוב הרווח השנתי

ועדת הבדיקה שמונתה לבחינת אי-הסדרים בדוחות חברת המזון מצאה ממצאים להתערבות פסולה של דורון קימלוב, בעל השליטה, באופן הצגת המלאי ● החברה צפויה לפרסם את דוחותיה מחדש ולמחוק 3-2 מיליון שקל בשורת הרווח, ובתוך כך מינתה סמנכ"ל כספים חדש

צילום: בר לביא

מבחירת אותיות למימון מפלגות: כל מה שצריך לדעת על סגירת הרשימות לכנסת

מה בדיוק מגישים ב"הגשת הרשימות", כיצד מחולקות למפלגות האותיות שעל הפתקים, ואיך הכסף נכנס למשוואה? ● אלה הסוגיות הבוערות לקראת השלמת תמונת ההתמודדות לכנסת ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

פרויקט משרדים של נדב בלילה גרופ באשדוד. ''רוב המתעניינים מחפשים 150 עד 250 מ''ר'' / הדמיה: evolve מדיה

"נכס להשאיר לילדים": להשקיע בנדל"ן מניב במקום בדירה. ממה צריך להיזהר?

עוד ועוד חברות מציעות כיום רכישת שטחים קטנים של נכסים מניבים, החל ב־20 מ"ר ליחידה של תעשייה, אחסון או משרדים ● המיסוי הנמוך יותר בהשוואה לעולם המגורים, התשואה הממוצעת הגבוהה יותר בדרך־כלל, והמחירים הנמוכים יכולים לקרוץ למי שמחפש לרכוש "בלוקים" אך לא בהכרח דירות ● איפה הסכנות, וממה כדאי להיזהר?

יאיר המבורגר, יו''ר קבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: גבע טלמור

עובדי הראל התבשרו על בונוס של 10,000 שקל - לכל אחד מהם

העלות הכוללת של הבונוס לחברה מוערכת בכ-57 מיליון שקל ● הבונוס מגיע לאחר רבעון חזק, שבו הראל רשמה זינוק של 30% ברווח ● הראל גם הגדילה את חלוקת הדיבידנד ומקדמת רכישה משותפת של כאל עם קבוצת יוניון