גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלב והטאבלט: האם הגאדג'טים באמת טובים לחיות המחמד שלנו?

בכנס למחקר אינטראקציות אדם-מחשב, שייערך היום במכללת שנקר, ינסו חוקרים מהאקדמיה ועובדי חברות היי-טק להבין לאן מתקדמת הטכנולוגיה, וכיצד היא תשתלב בחיינו בעתיד ■ נושא נוסף שיעלה בכנס: האם הגאדג'טים לבעלי חיים באמת תורמים וטובים להם?

 כלב וטאבלט/ צילום: אנה זמנסקי
כלב וטאבלט/ צילום: אנה זמנסקי

הטכנולוגיה מבקשת לשפר את הדרכים בהן אנו מתפקדים ומתקשרים, אולם בד בבד, כך נראה, היא גם פוגמת בקשרים הבינאישיים שלנו. מצד אחד אנו נגישים יותר מאי פעם, מאידך את השיחה מחליפות הודעות טקסט ואפליקציות. לפיכך, אתגר משמעותי שהטכנולוגיה מביאה עמה, הוא לזהות את הכיוון אליו אנו פונים, ולהבין האם נשכיל לנצל את הטכנולוגיה לטובתנו, או שאולי הסכנה רק תלך ותחמיר.

היום, יום ה', יערך במכללת שנקר הכנס הישראלי הרביעי למחקר באינטראקציות אדם-מחשב. מטרתו העיקרית של הכנס לשלב בין אנשי תעשיית הטכנולוגיה לחוקרים באקדמיה, ובתוכם, לאפשר שיח אינטרדיסציפלינרי. מיכל רינות, מייסדת ומנהלת המרכז לעיצוב וטכנולוגיה ע"ש כדר בשנקר משמשת כיו"רית הכנס והיא מובילה אותו יחד עם ד"ר אמנון דקל, ראש המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר, ד"ר אורן צוקרמן מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, וד"ר עופר ברגמן מהמחלקה ללימודי מידע באוניברסיטת בר אילן.

רינות מספרת: "הכנס הוא יוזמה של קבוצת חוקרים מהאקדמיה. עד שנה זו הוא התארח באחת מחברות ההיי-טק, כשהפעם הוא יתקיים במכללת שנקר. מדובר ביום המשלב הרצאות, סרטונים והדגמות של מערכות שכבר עובדות, כאשר חלק מהרעיונות עדיין דמיוניים יותר. בנוסף, נציג בכנס קייס 'סטאדי' מהתעשייה, כלומר דברים שחברות היי-טק כבר הוציאו ונערכה בחינה שלהם".

- המטרה היא להראות את העתיד?

"הכול עתידי. אנחנו עוסקים במחקר שהוא לא בהכרח של הרגע הזה. לשם כך, אחת המטרות של הכנס היא השילוב הרב תחומי. רק לאחרונה פתחנו בשנקר את מעבדת המדיה על שם כדר, שמטרתה לחקור את התחום, את האינטראקציה שמתקיימת בין אנשים דרך טכנולוגיה".

- זה כבר חלק מהיומיום.

"נכון, ולכן אחת השאלות היא לאן כל זה הולך. אם פעם מחשב היה רק במפעל, אחר כך הוא הגיע למשרד, והיום הוא בכיס ובשעון שלנו. מעניין לדעת לאן כל זה מתפתח. המוטיבציה שלי בפתיחת המרכז הייתה מנקודת מבט ביקורתית שלאו דווקא אומרת לזרוק את הטכנולוגיה לפח, אלא לבחון דרך עולם העיצוב את השאלות ואולי להציע הצעות עתידיות - עיצוב שמתחשב לא רק בצורך, אלא גם במרקם הבין אישי שלנו ובמצב הפסיכולוגי".

- להמשיך וייעל את התקשורת?

"לייעל היא מילה בעייתית. חלק מהבעיה שלנו היא שאנחנו כבר מאוד יעילים, ומרגישים שאנחנו מולטי טסקינג. אנחנו מכורים לעדכון, ונדמה לנו שאם אנחנו לא מעלים משהו ברשת אנחנו לא קיימים. אבל בין להגיד זה רע לבין להיות עוד יותר יעילים, יש עיצוב שמנסה דרך מחשבה חדשה ומאוזנת. אחד הכלים לכך, לדוגמה, הוא מחשוב לביש. סביבת הגוף היא אחד ממרחבי החדשנות בתחום הזה וזה לא אומר שאנחנו סתם דוחפים מחשבים לבגדים.

"מכיוון שהמחשב מתקרב לגוף יש הזדמנויות חדשות. אם דיברנו על בעייתיות, ומה זה אומר שכשיושבים סביב שולחן כל אחד מרוכז במכשיר שלו, עולות שאלות שקשורות לאיזה טקסים נמציא למתי עושים מה ומה מותר ואסור. בכל זה תעסוק מעבדת המדיה בה פועלים שני מרכזים - מרכז משחקים ומרכז עיצוב וטכנולוגיה".

לקראת הכנס הרביעי, יצאו מארגניו בקול קורא והזמינו את העוסקים בתחום להגיש מועמדויות להשתתפות. הנושאים שנבחרו להרצאות, מרתקים בפני עצמם. כך למשל יוצגו נושאים כגון: אינטראקציה עם תוכן ויזואלי על ידי עיוורים ברשתות חברתיות, רובוט חברתי כפידבק לסטודנטים עם הפרעות קשב, שימוש במערכות מבוססות מציאות רבודה בקרב אנשים מבוגרים ועוד. הרצאה נוספת סוטה במעט מנושא הכנס אדם-מחשב, והיא תעסוק דווקא בקשר של המחשב עם חברו הטוב ביותר של האדם.

ד"ר אנה זמנסקי וד"ר סופיה בסקין, יציגו את המחקר שלהן אודות משמעות הטכנולוגיה עבור חיות מחמד. "עד לא מזמן זה היה נושא מוזר ואקזוטי, אבל בזמן האחרון התחום הזה גדל", אומרת זמנסקי, חוקרת מערכות מידע באוניברסיטת חיפה שחברה לד"ר בסקין הביולוגית ויחד הן בחנו את ההשפעה של פיתוחים טכנולוגים על חיות הבית.

"לפני כשנה חברת סמסונג הוציאה לוק מלונה חכמה שמחירה 30 אלף דולר", אומרת זמנסקי, "היא כוללת מסילת ריצה ומגוון פעילויות העומדות בשרות הכלב". זמנסקי מציינת שזה לא מקרה שחברה כמו סמסונג נכנסת לשוק הזה. "זה מראה שאפילו חברות כמו סמסונג מבינות שיש לזה שוק", אולם לדבריה מה שחסר הוא מחקר. "כבר יש הרבה חברות שממציאות גאדג'טים לחיות, אבל אף אחד לא יודע מה זה באמת עושה לבעל החיים, פשוט כי אף אחד לא בדק את זה", אומרת זמנסקי. "יש עשרות משחקים לחתולים ויש אלפי סרטונים ביוטיוב של כלבים וחתולים שמשחקים למשל בטאבלט. כבר יש מכשירים שסופרים להם צעדים ונביחות. לא ידוע אם זה מזיק להם, ואולי זה מערער את הבנת העולם עבורם? הרי שיטות המחקר של אדם-מחשב מבוססות על פידבק מהמטופל. בכלב או בחתול השיטות האלו לא עובדות. מישהו בדק אם הוא בכלל מבין שזה משחק?".

- אין מחקר בתחום?

"יש בערך 20-30 חוקרים בעולם שעוסקים באינטראקציה בעל חיים-מחשב. יש מכשירים, אבל הבעיה היא שרוב האנשים שעוסקים בכך מתמקדים בעיצוב, ופחות בפן הביולוגי ובהבנת ההתנהגות. הייחודיות שלנו היא בשילוב בין טכנולוגיה וביולוגיה. שיתוף הפעולה שלנו מאפשר שיטות מחקר אחרות, שלוקחות בחשבון את הצרכים של בעל החיים. בכנס נציג את המחקר שלנו בו נראה התנהגויות של כלב שמשחק בטאבלט".

לאחר שצפו בעשרות סרטוני יוטיוב "משעשעים" לכאורה, בחנו בסקין וזמנסקי שני כלבים, נתנו להם משחקים, וניתחו את ההתנהגות עד שיצרו קטלוג תגובות המהווה בסיס למחקר עתידי. "ראינו התנהגויות שיכולות להתריע על שילוב בעייתי של הטכנולוגיה. ראינו שזה לא טוב לכלב. אם היינו יכולים להסיק מבני אדם לכלבים זה היה מצוין, אבל עובדה שאנחנו לא יכולים. החברות מתחילות להוציא מוצרים, אבל אין להם תשתית למחקר מספק. אנחנו רואים למשל איך ילדים משחקים באפליקציות, ורק אחרי כן יוצאים מחקרים שמראים מה ההשפעות לטווח הרחוק. אנחנו מאמינות שטכנולוגיה יכולה להיות דבר מצוין לכלבים כל עוד יש מחקר מדעי מאחורי זה. המסר שלנו הוא להיות זהירים בשימושי הטכנולוגיה", מסכמת זמנסקי.

עוד כתבות

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"