גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלב והטאבלט: האם הגאדג'טים באמת טובים לחיות המחמד שלנו?

בכנס למחקר אינטראקציות אדם-מחשב, שייערך היום במכללת שנקר, ינסו חוקרים מהאקדמיה ועובדי חברות היי-טק להבין לאן מתקדמת הטכנולוגיה, וכיצד היא תשתלב בחיינו בעתיד ■ נושא נוסף שיעלה בכנס: האם הגאדג'טים לבעלי חיים באמת תורמים וטובים להם?

 כלב וטאבלט/ צילום: אנה זמנסקי
כלב וטאבלט/ צילום: אנה זמנסקי

הטכנולוגיה מבקשת לשפר את הדרכים בהן אנו מתפקדים ומתקשרים, אולם בד בבד, כך נראה, היא גם פוגמת בקשרים הבינאישיים שלנו. מצד אחד אנו נגישים יותר מאי פעם, מאידך את השיחה מחליפות הודעות טקסט ואפליקציות. לפיכך, אתגר משמעותי שהטכנולוגיה מביאה עמה, הוא לזהות את הכיוון אליו אנו פונים, ולהבין האם נשכיל לנצל את הטכנולוגיה לטובתנו, או שאולי הסכנה רק תלך ותחמיר.

היום, יום ה', יערך במכללת שנקר הכנס הישראלי הרביעי למחקר באינטראקציות אדם-מחשב. מטרתו העיקרית של הכנס לשלב בין אנשי תעשיית הטכנולוגיה לחוקרים באקדמיה, ובתוכם, לאפשר שיח אינטרדיסציפלינרי. מיכל רינות, מייסדת ומנהלת המרכז לעיצוב וטכנולוגיה ע"ש כדר בשנקר משמשת כיו"רית הכנס והיא מובילה אותו יחד עם ד"ר אמנון דקל, ראש המחלקה להנדסת תוכנה בשנקר, ד"ר אורן צוקרמן מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, וד"ר עופר ברגמן מהמחלקה ללימודי מידע באוניברסיטת בר אילן.

רינות מספרת: "הכנס הוא יוזמה של קבוצת חוקרים מהאקדמיה. עד שנה זו הוא התארח באחת מחברות ההיי-טק, כשהפעם הוא יתקיים במכללת שנקר. מדובר ביום המשלב הרצאות, סרטונים והדגמות של מערכות שכבר עובדות, כאשר חלק מהרעיונות עדיין דמיוניים יותר. בנוסף, נציג בכנס קייס 'סטאדי' מהתעשייה, כלומר דברים שחברות היי-טק כבר הוציאו ונערכה בחינה שלהם".

- המטרה היא להראות את העתיד?

"הכול עתידי. אנחנו עוסקים במחקר שהוא לא בהכרח של הרגע הזה. לשם כך, אחת המטרות של הכנס היא השילוב הרב תחומי. רק לאחרונה פתחנו בשנקר את מעבדת המדיה על שם כדר, שמטרתה לחקור את התחום, את האינטראקציה שמתקיימת בין אנשים דרך טכנולוגיה".

- זה כבר חלק מהיומיום.

"נכון, ולכן אחת השאלות היא לאן כל זה הולך. אם פעם מחשב היה רק במפעל, אחר כך הוא הגיע למשרד, והיום הוא בכיס ובשעון שלנו. מעניין לדעת לאן כל זה מתפתח. המוטיבציה שלי בפתיחת המרכז הייתה מנקודת מבט ביקורתית שלאו דווקא אומרת לזרוק את הטכנולוגיה לפח, אלא לבחון דרך עולם העיצוב את השאלות ואולי להציע הצעות עתידיות - עיצוב שמתחשב לא רק בצורך, אלא גם במרקם הבין אישי שלנו ובמצב הפסיכולוגי".

- להמשיך וייעל את התקשורת?

"לייעל היא מילה בעייתית. חלק מהבעיה שלנו היא שאנחנו כבר מאוד יעילים, ומרגישים שאנחנו מולטי טסקינג. אנחנו מכורים לעדכון, ונדמה לנו שאם אנחנו לא מעלים משהו ברשת אנחנו לא קיימים. אבל בין להגיד זה רע לבין להיות עוד יותר יעילים, יש עיצוב שמנסה דרך מחשבה חדשה ומאוזנת. אחד הכלים לכך, לדוגמה, הוא מחשוב לביש. סביבת הגוף היא אחד ממרחבי החדשנות בתחום הזה וזה לא אומר שאנחנו סתם דוחפים מחשבים לבגדים.

"מכיוון שהמחשב מתקרב לגוף יש הזדמנויות חדשות. אם דיברנו על בעייתיות, ומה זה אומר שכשיושבים סביב שולחן כל אחד מרוכז במכשיר שלו, עולות שאלות שקשורות לאיזה טקסים נמציא למתי עושים מה ומה מותר ואסור. בכל זה תעסוק מעבדת המדיה בה פועלים שני מרכזים - מרכז משחקים ומרכז עיצוב וטכנולוגיה".

לקראת הכנס הרביעי, יצאו מארגניו בקול קורא והזמינו את העוסקים בתחום להגיש מועמדויות להשתתפות. הנושאים שנבחרו להרצאות, מרתקים בפני עצמם. כך למשל יוצגו נושאים כגון: אינטראקציה עם תוכן ויזואלי על ידי עיוורים ברשתות חברתיות, רובוט חברתי כפידבק לסטודנטים עם הפרעות קשב, שימוש במערכות מבוססות מציאות רבודה בקרב אנשים מבוגרים ועוד. הרצאה נוספת סוטה במעט מנושא הכנס אדם-מחשב, והיא תעסוק דווקא בקשר של המחשב עם חברו הטוב ביותר של האדם.

ד"ר אנה זמנסקי וד"ר סופיה בסקין, יציגו את המחקר שלהן אודות משמעות הטכנולוגיה עבור חיות מחמד. "עד לא מזמן זה היה נושא מוזר ואקזוטי, אבל בזמן האחרון התחום הזה גדל", אומרת זמנסקי, חוקרת מערכות מידע באוניברסיטת חיפה שחברה לד"ר בסקין הביולוגית ויחד הן בחנו את ההשפעה של פיתוחים טכנולוגים על חיות הבית.

"לפני כשנה חברת סמסונג הוציאה לוק מלונה חכמה שמחירה 30 אלף דולר", אומרת זמנסקי, "היא כוללת מסילת ריצה ומגוון פעילויות העומדות בשרות הכלב". זמנסקי מציינת שזה לא מקרה שחברה כמו סמסונג נכנסת לשוק הזה. "זה מראה שאפילו חברות כמו סמסונג מבינות שיש לזה שוק", אולם לדבריה מה שחסר הוא מחקר. "כבר יש הרבה חברות שממציאות גאדג'טים לחיות, אבל אף אחד לא יודע מה זה באמת עושה לבעל החיים, פשוט כי אף אחד לא בדק את זה", אומרת זמנסקי. "יש עשרות משחקים לחתולים ויש אלפי סרטונים ביוטיוב של כלבים וחתולים שמשחקים למשל בטאבלט. כבר יש מכשירים שסופרים להם צעדים ונביחות. לא ידוע אם זה מזיק להם, ואולי זה מערער את הבנת העולם עבורם? הרי שיטות המחקר של אדם-מחשב מבוססות על פידבק מהמטופל. בכלב או בחתול השיטות האלו לא עובדות. מישהו בדק אם הוא בכלל מבין שזה משחק?".

- אין מחקר בתחום?

"יש בערך 20-30 חוקרים בעולם שעוסקים באינטראקציה בעל חיים-מחשב. יש מכשירים, אבל הבעיה היא שרוב האנשים שעוסקים בכך מתמקדים בעיצוב, ופחות בפן הביולוגי ובהבנת ההתנהגות. הייחודיות שלנו היא בשילוב בין טכנולוגיה וביולוגיה. שיתוף הפעולה שלנו מאפשר שיטות מחקר אחרות, שלוקחות בחשבון את הצרכים של בעל החיים. בכנס נציג את המחקר שלנו בו נראה התנהגויות של כלב שמשחק בטאבלט".

לאחר שצפו בעשרות סרטוני יוטיוב "משעשעים" לכאורה, בחנו בסקין וזמנסקי שני כלבים, נתנו להם משחקים, וניתחו את ההתנהגות עד שיצרו קטלוג תגובות המהווה בסיס למחקר עתידי. "ראינו התנהגויות שיכולות להתריע על שילוב בעייתי של הטכנולוגיה. ראינו שזה לא טוב לכלב. אם היינו יכולים להסיק מבני אדם לכלבים זה היה מצוין, אבל עובדה שאנחנו לא יכולים. החברות מתחילות להוציא מוצרים, אבל אין להם תשתית למחקר מספק. אנחנו רואים למשל איך ילדים משחקים באפליקציות, ורק אחרי כן יוצאים מחקרים שמראים מה ההשפעות לטווח הרחוק. אנחנו מאמינות שטכנולוגיה יכולה להיות דבר מצוין לכלבים כל עוד יש מחקר מדעי מאחורי זה. המסר שלנו הוא להיות זהירים בשימושי הטכנולוגיה", מסכמת זמנסקי.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים זינקו בעקבות הדוחות של TSMC

הנאסד"ק עלה בכ-0.3% ● TSMC קפצה במעל 4% אחרי הדוחות, ומשכה עמה מעלה את אנבידיה, AMD וחברות נוספות בסקטור ● בנקי ההשקעות מורגן סטנלי וגולדמן סאקס טיפסו בעקבות פרסומי הדוחות ● מניית בלאקרוק זינקו, לאחר שבית ההשקעות דיווח על שיא של נכסים מנוהלים, בגובה מעל 14 טריליון דולר ● על רקע צפירת ההרגעה של טראמפ - מחירי הנפט ירדו במעל 4%

מיסטר ביסט / צילום: Represented by ZUMA Press, Inc

האימפריה של היוטיובר המצליח בעולם

הישרדות בארון קבורה והימלטות מלוחמי קומנדו הם רק חלק מהאתגרים בתוכנית המציאות של מיסטר ביסט ● עכשיו היא חוזרת לעונה שנייה עם פרס של 5 מיליון דולר ● איך נראים מאחורי הקלעים בהפקה השנויה במחלוקת? ● וגם: הצצה למפעל הענק של היוטיובר, שכולל חברת סלולר, ליין חטיפים ופארק שעשועים בערב הסעודית

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

גורם אמריקני: "לא עדכנו את נתניהו על הרכב הוועד המנהל של עזה"

דיווח ברויטרס: בכירים אמריקנים העלו את האפשרות שתחומי מועצת השלום של עזה יתרחבו ויכללו גם את ונצואלה ואוקראינה ● במקביל, הבית הלבן הודיע על מינויים לדירקטוריון המועצה. בין הנציגים: שרים מקטאר וטורקיה, וגם איש עסקים ישראלי ● בישראל סבורים כי התקיפה האמריקנית באיראן לא ירדה מהפרק, וכי ארה"ב מחפשת את העיתוי הנכון ● טראמפ ונתניהו שוחחו אמש שוב בנושא - בפעם השנייה בתוך יומיים ● דיווח בפוקס ניוז: צבא ארה"ב מקדם כוחות אוויר, יבשה וים למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

בברודקום נערכים לבדיקת השבבים שיתחרו באנבידיה / צילום: Reuters, Ying Tang

"יש לה מלאנוקס משלה": חברת השבבים שמאיימת על השליטה של אנבידיה

שילוב בין רכישות תוכנה נועזות לפיתוח מעבדי ה־TPU המהפכניים עבור גוגל, הפך את ברודקום לאיום ממשי על הדומיננטיות של אנבידיה - שנסחרת בשווי הגבוה ממנה בערך פי שלושה ● בזכות שבבי תקשורת שנולדו בישראל והתאמה אישית לצרכי ענקיות ה־AI, החברה מספקת פתרון זול ויעיל בהשוואה לאנבידיה וסוחפת את המשקיעים

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

ד''ר ג'רמי פוגל ואסף דוקטור ב''הצלחת של הארץ המובטחת''. מסע לאוכל קדום / צילום: יח''צ

הסדרה החדשה שחושפת מה היה בצלחת של היהודים הקדמונים

סדרת הדוקו החדשה של כאן 11 יוצאת למסע תרבותי־קולינרי מהמקרא ועד ימינו, ובוחנת כיצד חומרי הגלם, ההלכות והרגלי האכילה עיצבו את הזהות היהודית - מהלחם והמן במדבר ועד המטבחים היהודיים הגלובליים וארוחת הערב הישראלית

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

יו''ר רשות ני''ע ספי זינגר ומנכ''ל הבורסה איתי בן זאב, לצד יו''ר ה-SEC פול אטקינס, בטקס פתיחת המסחר בתל אביב, הבוקר (ו') / צילום: דרור סיתהכל

מסתמן: הישראליות בוול סטריט יוחרגו מההחמרה בדיווחים בארה"ב

יו"ר ה-SEC אמר בביקור בישראל כי ברשות האמריקאית בוחנים את החלת הכללים בצורה שלא תפגע ברוב החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב, אלא תתמקד בחברות סיניות ● רשות ני״ע פועלת בחודשים האחרונים מול האמריקאים כדי לקדם את ההחרגה

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

המניות שהפכו למנוע של ת"א – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל ההשקעות שמזהיר מפני האופטימיות בשווקים וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך" ● מדד ת"א ביטחוניות עבר מירידות לעליות חדות בתוך שבועות בודדים ● הפערים המשמעותיים בין הבנקים השונים בריבית על הפיקדונות ● האם הגיע הזמן לצאת מ-S&P500? ● וגם: איך המעבר של הבורסה לשישי עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה שלכם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

פרויקט של קטה גרופ ברחוב משה סנה 29 בפתח תקווה / הדמיה: סטודיו הקוביה

מחיר חריג באם המושבות: דופלקס ב־7.45 מיליון שקל

דופלקס בשכונת אם המושבות בפתח תקווה נמכר ב־7.45 מיליון שקל ● הדופלקס בן חמישה חדרים בשטח 179 מ"ר, וזוהי העסקה השנייה בגובהה בשכונה בפתח תקווה

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אירוע משפיענים 30 Power Awards בוושינגטון, ינואר 25' / צילום: Reuters

הלוביסטים החדשים של וושינגטון: המשפיענים שהחוקים לא חלים עליהם

בעלי אינטרסים תאגידיים וזרים משלמים לכוכבי אינטרנט תומכי־טראמפ לקדם אג'נדות ● בזמן שהרגולציה לא קיימת, "לוביסטים" מדור ה־Z מחליפים את חליפות היוקרה בסרטוני טיקטוק וקוצרים הון ● ממיתוג מחדש של מריחואנה ואנרגיה ירוקה ועד "פרויקט אסתר" של ישראל: כך פועל מנגנון משומן שעוקף את כל חוקי השקיפות