גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"2015 הייתה שנה מדהימה בהיי-טק, וגם 2016 תהיה לא רעה"

ד"ר אסתר לוצאטו מדברת בראיון ל"גלובס" על עתיד ענפי ההיי-טק, מתווה הגז, על סיפור ההצלחה ששמו "מדינת ישראל", מה המדינה צריכה לעשות כדי לשמר את היתרון האיכותי שלה וגם על מנועי צמיחה חדשים שההיי-טק יכול לייצר

אתי לוצאטו / צילום: תמר מצפי
אתי לוצאטו / צילום: תמר מצפי

השבוע פרסם משרד האוצר נתונים מדאיגים. לפי נתונים שפרסם האוצר, ענף ההיי-טק בישראל נחלש והפסיק להיות קטר הצמיחה של המשק, וזאת בשל מחסור בעובדים מיומנים ושחיקה במעמדה של ישראל כמובילת חדשנות עולמית. 283 אלף ישראלים עובדים בהיי-טק ומהווים 12% מסך השכירים. ענף ההיי-טק תורם 9% מהתוצר ואחראי לכ-40% מסך היצוא.

למרות המספרים המרשימים, באוצר מזהירים כי עננים מתעבים באופק. הסטארט-אפים, למשל, עלולים לספוג פגיעה בשל הטלטלה בשווקים שעלולה לפגוע בקרנות ההון סיכון. "בשנים שלאחר המשבר הגלובלי האחרון, ניכרת האטה משמעותית בקצב הצמיחה של הענף והוא חדל להיות מנוע הצמיחה של המשק", נכתב בסקירה של האוצר. "מאז שנת 2010 קצב הצמיחה של המגזר עומד על כמחצית מקצב הצמיחה הכללי במשק ונפסק הגידול במשקלו של המגזר בסך היצוא. האתגר המשמעותי ביותר העומד בפני המגזר הוא היצע כוח אדם מיומן, נוכח גודלו היחסי של מגזר היי-טק בישראל".

בניגוד לנאמר בסקירה של האוצר, ד"ר אסתר לוצאטו דווקא מביעה אופטימיות זהירה בנוגע לעתידו של הענף. "ישראל נחשבת למדינה עתירת טכנולוגיה. הקטר שמכניס הכי הרבה למדינה זה מהחברות היצרניות בתחום ההיי-טק. משנה לשנה ההכנסות, הגיוסים, והעסקאות הולכות וגדלות. 2015 הייתה שנה מדהימה, וגם 2016 הולכת להיות שנה בכלל לא רעה", היא אומרת בשיחה עם "גלובס". 

"אם יש משהו שהשפיע הכי הרבה על הגידול בתוצר לנפש מ-2003 ועד היום, התרומה המשמעותית ביותר הייתה של תעשיית ההיי-טק. אין ספק שלישראל יש יתרון מאוד ברור בתחום ההון האנושי, איכות האנשים כאן, האקדמיה, שיתוף הפעולה בין תעשיה לאקדמיה, מערכת ביטחונית שיש לה השפעה מאוד חשובה של יצירת חדשנות טכנולוגית ולעמוד בחזית של הטכנולוגיה. ישראל בנתה במשך 3 עשורים את התעשייה הזאת, עם תשתיות שנמצאות באחד מ-4 המקומות הראשונים בעולם". 

- איפה את רואה את זה בעוד 10 שנים? 

"אני חושבת שזה יימשך, היתרון שלנו מבוסס. ענף היי-טק מבוסס על הון האנושי, וזה מגיע בעיקר מתחומי המדעים וההנדסה. יש נסיגה בבגרויות האיכותיות, כמו מתמטיקה ומדעים. ישראל מזניחה את זה בשנים האחרונות". 

- אז את כן מודאגת.

 "כן. נכון. יש הרבה הצלחות, יש לנו תעשיה מפוארת, חזקה ומבוססת אבל צריך לזכור שיש נורה אדומה שנדלקת והמדינה צריכה לנתב ולהקצות משאבים לזה. ליצור מצב שבסופו של יום ההון האנושי ייבנה בצורה נכונה. התחרות היא קשה ומתגברת, ובסופו של דבר כדי להתמודד בעולם אנחנו צריכים להמשיך להשקיע בחינוך. לגרות אנשים ללכת למדעים והנדסה". 

"יש הרבה דרכים שאפשר ליצור עניין ללכת לתחום מסוים. כל העולם שלנו סובב היום סביב טכנולוגיה, אפשר ליצור סקרנות ועניין אצל נערים וצעירים. למשוך את הילדים לתחומים האלה דרך סקרנות. ליצור הזדמנויות שוות עבור אלה שבאים מהפריפריה". 

לוצאטו היא הבעלים של משרד הפטנטים והקניין הרוחני "לוצאטו את לוצאטו". במקצועה היא עורכת פטנטים (באה מתחום הכימיה), ויש לה שלושה תארים מאונ' בן גוריון. החברה עוסקת בקניין רוחני בכל התחומים, וקיימת כ-147 שנים (החלה פעילות באיטליה), כשהדור החמישי נכנס למשרד כיום. החברה מייצגת, בין השאר, חברות רב לאומיות, וגופים ישראליים רבים, ביניהם חברות גדולות מתחום התעשייה הצבאית והאווירית ועד לרמת היזמים. 

זמן התפוגה של פטנטים הוא סביב 20 שנה ולפעמים יותר . לדבריה, "אנחנו נקודת המפגש הראשונה עם הממציא, עם ההמצאה, ואז בונים את ההגנה. בקניין רוחני הכוונה לפטנטים, סימני מסחר, מדגמים, זכויות יוצרים, זכויות מטפחים. למעלה מ-80% מהערך המצרפי של חברות ציבוריות מגיע מהקניין הרוחני שלהן. למשל, חברות גדולות שיש להן מוצרים על המדף, מה שיקבע את המחיר על המדף זה המיתוג שלו. ולא משנה איפה זה מיוצר וגם אם מוצרים דומים מיוצרים מאותם חומרים ובאותו מקום". 

לוצאטו פעילה מרכזית בתחומים חברתיים, בעיקר כאלה הקשורים לפריפריה, וכתבה עד היום לא מעט מאמרים הקשורים לנושאי מאקרו ולפריפריה. "אני תושבת הנגב ומעולם לא עזבתי אותו. הסניף הראשי שלנו נמצא בעומר, יש לנו כ-100 עובדים שם. כ-40% מהזמן שלי מוקדש לפעילות ציבורית שכולה בהתנדבות". 

מלבד עבודתה בחברה, היא ממלאת מקום וסגנית ראש מועצה בעומר, בוועד המנהל של אונ' בן גוריון, בוועד המנהל של מכללת סמי שמעון בעמותת ידידי סורוקה, וממלאת את תפקיד יו"ר הוועד המנהל של עמותת יחדיו. העמותה הוקמה ב-1999 במטרה להרחיב ולקדם את השירותים החברתיים באזור הדרום. "מכאן גם תפישת העולם, ההבנה והרצון להשפיע הולך לכיוון החברתי", היא אומרת.

- בואי נחזור להיי-טק ולצעירים. היום המדינה לא מעודדת ומגרה אותם מספיק ללכת ללמוד מדעים והנדסה? 

"יש כל מיני עמותות שעושות את זה, אבל זה טיפה בים. זה לא מגיע בצורה מסודרת ומאורגנת מהמערכת. אם זה יקרה מערכת החינוך בהכרח תיצור חברה שוויונית יותר. המדינה תרוויח את אלה שבאים מאוכלוסיות מוחלשות. זה קודם כל אינטרס לאומי. זה כלי להגיע לתוצר לנפש יותר גבוה במדינה. אין כאן קיצורי דרך, צריך להשקיע הרבה במערכת החינוך בעבודה קשה לאורך זמן".

"ליצור מצב שכולם מרוויחים"

"זה מחבר אותי גם למתווה הגז. צריך ליצור הזדמנות של WIN WIN עבור החברות שמגיעות להשקיע בישראל. אני רוצה שהם ירוויחו, והרבה. אם המדינה מקבלת 60% מהרווחים של הגז, זה הרבה וזה מספיק. המדינה גם משקיעה המון באקדמיה ובצבא ואחר כאן אנשים יוצאים ומרוויחים מההשקעה הזאת הרבה כסף". 

"האנשים שצועקים ופועלים נגד מתווה הגז לא מבינים מה זה כלכלה אמיתית. הם לא ייפגעו אם הגז יישאר באדמה אבל המדינה תיפגע והרבה מערכות עלולות להפסיד מאובדן הכנסות של מיליארדי דולרים. אפילו אם הכסף לא יגיע ישירות לתקציב אלא לקרנות ייעודיות שישקיעו בחינוך להיי-טק זה יהיה נהדר. ועל הדרך המדינה מרוויחה ברית אסטרטגית עם מדינות שכנות. כולם מרוויחים". 

- היה ויכוח על המחיר של הגז. זה לגיטימי. 

"נכון. בתנאי שתהיה שקיפות לכל דבר ומי שמדבר על זה יבין על מה הוא מדבר. הציבור למעשה מאבד את האותנתיות של הוויכוח. חלק גדול מהצועקים צעקו בגלל שהם רוצים לבנות לעצמם את הקריירה. ששינסקי בעצמו אמר שזו העסקה ההוגנת ביותר שהמדינה יכלה לקבל, ואני מאמינה לו. הוא איש מקצוע מהמעלה הראשונה. הוא גם דיבר על זה שייתכן ויש מתחת לגז מאגרים של נפט, כלומר יש כאן פוטנציאל אדיר שלא ממומש. 6 שנים זה שוכב מתחת לקרקע, במקום שהכסף ילך להוריד את העוני, לשפר את מערכת החינוך והבריאות ועוד ועוד... צריך להסתכל קדימה, לאן זה מביא אותנו עוד 5-10 ו-20 שנים". 

- יש גם כל הזמן התפתחויות באנרגיות האלטרנטיביות . 

"בוודאי. יש תחרות. אם נסתכל שוב על ההיי-טק אז נראה שכל החברות הטכנולוגיות הגדולות פתחו מרכזי פיתוח בארץ. יש לעולם ההיי-טק הרבה רגלים והחברות הרב-לאומיות הגדולות נמצאות כאן ותורמות הרבה וזה מאוד מאוד חשוב שהן יהיו כאן. ולכן לא צריך לתקוף את ההטבות שהן מקבלות כי הן יכולות ללכת לארצות אחרות. המזל בעולם ההיי-טק שאין דריסת רגל לפוליטיקאים והם לא יכולים להרוס שם. קל מאוד להרוס ואנשים לא מבינים את זה. הפוליטיקה בישראל גורמת לנזק בהרבה תחומים". 

- זה לא רק בישראל. 

"נכון. אבל בישראל אין יציבות שלטונית. יש חסרונות בזה ש"נערי האוצר" תוקעים ומעכבים הרבה פרויקטים אבל שם לפחות יש יציבות, בשעה ששרי האוצר מתחלפים בתדירות גבוהה. ניהול המדינה בעייתי. לא משנה מי נמצא בשלטון, היציבות גוברת ביתרונות שלה על מצב של חוסר יציבות. אולי צריך לעשות פה משטר דומה לארה"ב, מי שנבחר ישלוט ל-4 שנים. אין מקום למפלגות אווירה, הן לא מחזיקות מעמד". 

"רק עבודה קשה ולאורך זמן" 

- מה את חושבת על כחלון? 

"אם הוא ימשיך הרבה זמן אז אולי הוא יצליח. יש בעיה של הציפיות שמעוררים בציבור. בעולם האמיתי לא משנים את הדברים כל כך מהר. וגם אם מצליחים, זה לא יהיה מהקצה על הקצה. סלולר לא משנה את פני המדינה. רק עבודה קשה לאורך זמן, כמו למשל שעושה ישראל כץ במשך תקופה ארוכה במשרד התחבורה, מצליחה בסופו של דבר. אין קיצורי דרך. גם מדען שמצליח, זה לוקח המון זמן ואחרי הרבה עבודה קשה". 

אבל צריך לזכור, אומרת לוצאטו, "שאחרי הכל, מדינת ישראל היא סיפור הצלחה פנומנלי. אני אומרת את זה גם בהרצאות שאני מעבירה. מבחינת תוצר לנפש עברנו הרבה מדינות באירופה כולל צרפת, למרות שהאוכלוסיה שלנו גדלה משנה לשנה.. התקשורת לא מביאה את התמונה במלואה. אם עוקבים אחרי כלי התקשורת, הכל פה שחור". 

- צריך להבדיל בין כלי התקשורת השונים.. 

"אוקיי, אבל גם אם מסתכלים על מדדי הכלכלה הייתה כאן התקדמות עצומה. הכלכלה כאן צומחת, שיעור האבטלה מאוד מאוד נמוך. עשינו קפיצה עצומה מ-1973 ועד היום והכל תוך כדי ריצה, תוך כדי המלחמות. עם זאת, צריך לזכור גם שהפערים כאן בין העשירים לעניים גדולים מאוד". 

- איך את מציעה לפתור את זה? 

"לדעתי המשאבים של המדינה חייבים ללכת לחינוך בפריפריה לצמצום פערים. לא יכול להיות שכל ילד שלישי יהיה מתחת לקו העוני. המדינה היא חזקה. זאת בעיה של ניהול. המדינה צריכה לפורר את הקשרים שהיו כאן וליצור סדר חדש. הרבה מאוד כסף וכוח נמצא בידי מעט אנשים וגורמים. צריך פוליטיקאים כמו ניר ברקת, יאיר לפיד או אראל מרגלית שמבחינת התפיסה שלהם הם באים לשנות את המדינה לחיוב מהפן החברתי". 

"יש במדינה המון אנשים טובים שאכפת להם, מתנדבים וכאלה שפועלים בעמותות השונות. אבל המדינה צריכה לעשות את זה ולא להשאיר את השטח לאנשים בודדים או עמותות". 

- לסיום, מלבד ההיי-טק יש עוד קטר שיכול להוביל את המשק? 

"כן. אפשר לקחת את החדשנות הטכנולוגית ולהטמיע אותה בלואו-טק. להכניס את הטכנולוגיות שיש על השולחן לענפים נוספים כמו חקלאות או תעשיה. וכאן יש עולם אינסופי. פתאום למוצרים הפשוטים יהיה יתרון בולט על מוצרים מהעולם שמתחרים בנו, הם יהפכו לחכמים כמעט ללא עלות נוספת".

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים