גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוגמה של לאס וגאס

מבט על המהפך שעברה לאס וגאס משנות ה-70 עד ימינו יכול לתת חזון לאילת

לאס וגאס / צלם: רויטרס
לאס וגאס / צלם: רויטרס

בתחרות עם ערי נופש במדינות סמוכות לנו, ידה של אילת על התחתונה, הן ברמות המחירים המרקיעים שחקים והן ברמת האופציות לבילוי. ההגעה לעיר אילת - בין בטיסות מסחריות ובין ברכב - היא יקרה, מה שגורם לציבור הצרכני להבין כי נופש באילת אינו מייצג עבורם עלות/תועלת.

ראש העיר הנוכחי של אילת אכן עושה לא מעט למען העיר, והישגו הגדול הוא הפתרון ל"נתיב הבזאר" הנמתח ממלון הרודס ועד לקניון מול הים, שעד לפני שנתיים נראה כמו אוסף של פחונים ומתקנים ארעיים, שהיו נקודות רוכלות במדינת עולם שלישי.

כיום, הסוחרים קיבלו אמנם שוק דוכנים מסודר, הצמוד ל"נתיב הבזאר", ויש לברך על כך, אך עצם המעבר, שניתן לראות אותו כתיקון, עדיין לא הופך את אילת למקום מושך.

בשנות ה-70 וה-80 הייתה אילת יעד נכסף לישראלים, כי האופציות שהוצעו על-ידי ערים מתחרות היו יקרות יותר ולא רלבנטיות לחלק גדול של הציבור. היום, למרות פיתוח העיר, עדיין מצטיירת תמונה של עיר שהפעולות המתבצעות בה, המיועדות להחזיר עטרה ליושנה, אינן מבוססות על חזון שיהיה תשתית לאסטרטגיה שיווקית/עסקית.

לאחרונה הוקמה במקום מרכזי בעיר מזרקה מרהיבה, המתיזה עשרות סילוני מים בצבעים שונים לצלילי מוזיקה. אך זוהי אטרקציה מהסוג שרוב הצופים בה לא יחזרו לצפות בה שוב ושוב.

באילת ובסביבתה יש נטייה ליזום פרויקטים המתאימים למדינה שיש בה עשרות מיליוני תושבים, הנהנית מתיירות של מיליונים רבים. כך הוקם הפרויקט היומרני "עיר המלכים". פארק השעשועים הזה, שהמוטיב העיקרי בו הוא התנ"ך, פעל כ-10 שנים וצבר חובות למכביר. לפני מספר חודשים נסגר הפארק, ונרכש לאחרונה על-ידי חברה אחרת שאמורה להפעיל אותו מחדש בעוד מספר חודשים.

פתרון אפשרי לעודד את כלכלת אילת הוא הפיכתה לעיר סטודנטיאלית, בעקבות השלוחה שהוקמה בה על-ידי אוניברסיטת בן-גוריון, שלומדים בה כ-800 סטודנטים, ש-75% מהם מגיעים לדרום ממרכז הארץ. לעיר סטודנטיאלית שלומדים בה כמה עשרות אלפי סטודנטים יש אופי צעיר וכיפי, עם ביקושים למקומות בילוי כמו פאבים, מסעדות מתאימות, מופעים של טאלנטים כוכבים, תיאטרון ומוזיאונים, אשר חלקם מתאימים גם לבילויים משפחתיים.

עיר סטודנטיאלית מושכת השקעות, מניעה עסקים חדשים ומייצרת מקומות עבודה. אך קודם לכן חשוב לאזן את רמת המחירים הבלתי סבירה של בתי-המלון האילתיים. משרד התיירות יכול להעניק תנאים טובים להקמת בתי-מלון חדשים, שיעמדו בקריטריונים המתאימים לקיט של משפחות, ואשר יתחייבו למחירים הנהוגים אצל המתחרים בארצות הקרובות. כל אלה, וכן קונספטים נוספים שיפתחו צוותים מקצועיים במסגרת תוכנית אסטרטגית, יכולים להפוך את אילת לעיר לתפארת, ללא הסיכון שבהפיכתה לעיר הימורים.

מי שביקר בלאס וגאס לפני כ-30 שנה, וגם כיום, מודע לשוני התפיסתי שהפך את עיר ההימורים לעיר בילויים למשפחות. לאס וגאס של שנות ה-70 וה-80 הייתה מקום עצוב יחסית. גברים בחליפות מקומטות שמזלם לא שיחק להם בקזינו הסתובבו הלוך ושוב, כשעיניהם כלות למשמע צלצול המטבעות הנופלות על עריסת המתכת של מכונות המזל, ולקריאות השמחה הבודדות של אלה שעשו קופה ברולטה.

ליד שולחנות הבלק-ג'ק איש לא חייך, פניהם של המשתתפים במשחק המתבוננים בקלפים שקיבלו נראו אטומים, אדישים, כדי שאיש לא יוכל לנחש מה הם מחזיקים ביד. לאס וגאס באותה תקופה הייתה יעד למהמרים, ההימורים נשלטו על-ידי מאפיות לסוגיהן, והזנות והפשע היו חלק בלתי נפרד מהאווירה בעיר.

בשנות ה-90 עברה העיר מהפך. בעזרת גורמים מקצועיים גובשה אסטרטגיה שיווקית חדשה ונועזת, שעיקרה הפיכת לאס וגאס למותג המייצג בידור והנאה למשפחות עם ילדים. כן, משפחות עם ילדים, אותו קהל יעד הבא בהמוניו ויכול להפוך יישוב עם תדמית בעייתית למקום פורח. כך הוקמו בה בתי-מלון קונספט, כמו שחזור (קיטשי) של ונציה, הפירמידות ואטרקציות אחרות.

עשור לאחר מכן הפכה לאס וגאס לעיר של כנסים ותערוכות מסחריות, לרבות תערוכת ה-CES (תערוכת האלקטרוניקה הביתית), שיש לה כוח משיכה מיוחד לא רק לאלה העוסקים בתחום אלא בעיקר לצרכנים חובבי חדשנות אלקטרונית.

פעולות אלה הגדילו משמעותית את מספר המבקרים והפכו את העיר ופרבריה למקום נעים שבא לידי ביטוי בביקושים לנדל"ן למגורים ולמסחר ולמקום שמתגוררים בו כ-3 מיליון תושבים.

■ הכותב הוא מרצה לטרנדים ולניהול מותגים באוניברסיטת אריאל. 

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת