גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקופה לא מאפשרת לכם את ביה"ח המועדף? תתעקשו

מידע שימושי: כך תתעקשו על טופס 17 לבית-חולים מסוים

זה כבר שני עשורים שמערכות הבריאות, המשפט והתקשורת עסוקות בסוגיה השנויה במחלוקת של בחירת רופא בבית-חולים ציבורי, או בשמה הנפוץ והנפיץ יותר: שר"פ. רוב הגורמים מסכימים היום כי זכות הבחירה של החולה הפכה משמעותית מאוד עם השנים, והמחלוקת היחידה כמעט נסובה סביב מקור המימון: פרטי או ממשלתי. אלא שכל הזמן הזה עברה לה מתחת לרדאר סוגיה חשובה לא פחות שעוסקת גם היא בחופש הבחירה: החופש, או ליתר דיוק היעדר החופש, לבחור את בית-החולים.

על-פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, קופת-החולים רשאית להתקשר עם ספקי שירותים שונים ובהם בתי-חולים, ובסמכותה לקבוע את הסדרי הבחירה עבור מבוטחיה ברמה הארצית או המקומית. הקופה חייבת לפרסם באופן פומבי את הסדרי הבחירה שלה, אבל בכל מקרה היא אינה חייבת לספק חופש בחירה מלא ולמעשה אפילו לא קרוב לזה.

כך, למשל, אם אתם מבוטחים בשירותי בריאות כללית, ואתם מתגוררים בפתח-תקווה, כשתיאלצו לעבור חלילה ניתוח או טיפול אחר, תופנו לבית-החולים בילינסון שבבעלות הקופה או לבית-החולים שיבא (במקרה של סרטן, הכללית מעניקה חופש בחירה מלא). מעדיפים מסיבה כזו או אחרת את איכילוב? לרוב זה לא יעזור לכם, אלא אם כן ממש תתעקשו (נגיע לזה בהמשך).

מבוטחים של מכבי, למשל, מתלוננים כי הם מתקשים לקבל טופס 17 (התחייבות) כדי שילדיהם יעברו ניתוח בבית-החולים שניידר של הכללית, ובחלק מהמקרים הקופה תפנה מבוטחים מהנגב לבתי-חולים בירושלים או באזור המרכז, במקום לסורוקה בבאר-שבע. 

עו"ד עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי ובעבר חבר בוועדת גרמן לחיזוק הרפואה הציבורית, מסביר כי הסדרי הבחירה נועדו ליצור תחרות על המחיר ועל היקף ההנחות שבתי-החולים מוכנים לספק לקופות-החולים, כדי לרסן את ההוצאה של הקופות במיקרו ואת ההוצאה הלאומית לבריאות במאקרו. וכשהתחרות היא על מחיר השירות ולא על איכותו, צרכן הבריאות הוא לא בדיוק הראשון שאמור להרוויח מזה, בלשון המעטה.

בוועדת גרמן הבינו זאת מהר מאוד, אבל חבריה היו חלוקים על מרחב החופש שיש להעניק למבוטחי הקופות. מצד אחד, הסדרי הבחירה והעובדה שמשרד הבריאות מחייב את הקופות לרכוש שירותים מכל בתי-החולים הממשלתיים מונעים לכאורה מבתי-חולים קטנים ופריפריאליים להתרסק כלכלית - ומנגד הם מונעים מהציבור להכיר את היתרונות של בית-חולים קטן, למשל בזמינות התורים.

על הגדר של ברזילי

"תושבי אשקלון שגרים על גדר בית-החולים צריכים לעלות על אוטובוס ולנסוע לאסותא בתל-אביב", סיפר מנכ"ל בית-החולים ברזילי, ד"ר חזי לוי, בעדותו בפני ועדת גרמן באוגוסט 2013. "הקופה אומרת למבוטח שלה 'תקבל הכול, רק לא ברזילי'. אני מוריד את המכנסיים כדי שיבואו חולים, אוסף תרומות כדי לרכוש מכשיר שעד היום אני משלם עליו בתשלומים, אבל בסוף לוקחים לי את החולה ושולחים אותו לתל-אביב. אני יושב כמעט בכל חודש עם כל מנהלי מחוז דרום של הקופות ומגיע איתם להסכמים. ההנחות שאני נאלץ לתת להן לא ריאליות לחלוטין".

ד"ר לוי נשאל אם קופות-החולים יודעות שברזילי מציג זמני המתנה קצרים לניתוחים מסוימים (למשל עד 48 שעות בלבד להחלפת מפרקים), והשיב: "הקופות יודעות, אבל הן לא יתנו למבוטחים שלהן לבוא אלינו מאזור אחר בארץ. אני ראיתי תושבת אשקלון שהבית שלה נמצא ליד הגדר של בית-החולים, והיא עדיין לא קיבלה טופס 17 מקופת-החולים שלה, למרות שהבת שלה חלתה בסרטן, והבטחתי לה לעבור אולטרסאונד וממוגרפיה למחרת בבוקר".

שני חברים בוועדת גרמן הציעו להעניק לציבור חופש מוחלט בבחירת בית-החולים, והם אף טרחו לכתוב דעת מיעוט בעניין. היו אלה כלכלן הבריאות פרופ' קובי גלזר מאוניברסיטת תל-אביב ויו"ר המועצה לחברה וכלכלה במשרד ראש הממשלה, פרופ' יוג'ין קנדל. השניים סברו כי אם תהיה שקיפות מידע, ומבוטחי הקופות יידעו בזמן אמת מהם זמני ההמתנה לניתוחים, הציבור לא ינהר בהכרח אל בתי-החולים הגדולים. אם בכל זאת בתי-החולים הקטנים והפריפריאליים ייפגעו, גלזר וקנדל הציעו כי המדינה תתמוך בהם באופן ייחודי.

אבל דעת הרוב בוועדה סברה אחרת: על-פי ההמלצות הסופיות של הוועדה, שלא אומצו לפי שעה על-ידי שר הבריאות הנוכחי יעקב ליצמן, קופות-החולים יחויבו לאפשר למבוטחיהן בחירה בין 3 בתי-חולים לפחות, ואחד מהם יהיה "בית-חולים-על" שכולל את כל ההתמחויות הרפואיות (איכילוב, שיבא, בילינסון, סורוקה, הדסה ורמב"ם).

עד שההמלצות יאומצו, אם בכלל, מומלץ פשוט להתעקש: מבוטח שמבקש לקבל טופס 17 לבית-חולים מסוים וזוכה לסירוב, עשוי לגלות כי עמידה על שלו משנה פעמים רבות את עמדת הקופה. מה שעשוי לעזור הוא הוכחה לכך שבבית-החולים המבוקש יש מחלקה שמתמחה באופן ייחודי יותר בטיפול הדרוש; שזמן ההמתנה לטיפול או לניתוח קצר באופן משמעותי בבית-החולים המבוקש לעומת בית-החולים שהקופה מבקשת להפנות אליו; או שבני המשפחה של החולה מתגוררים בקרבת מקום לבית-החולים המבוקש. 

"לצערנו, ההסתייעות בקרובי משפחה בזמן אשפוז רפואי הפכה היום חשובה במיוחד, ואם אותם קרובים גרים הרחק מבית-החולים, זה משנה את כל שגרת חייהם הן מבחינת העבודה והן מבחינת הטיפול בילדים", מסביר ניב-יגודה. "לפחות לדעתי, קופות-החולים צריכות להתחשב באופן חד-משמעי בבקשה הנוגעת למרחק מקרובי המשפחה", הוא אומר.

ואם כל הפניות לקופה לא עזרו, כולל ערעור למנהל הרפואי של המחוז או לנציב הקבילות - יש אפשרות נוספת: ביצוע הניתוח בבית-החולים המבוקש על בסיס הבטחה להעביר טופס 17 בדיעבד בתוך מסירת פרטי אשראי - ופנייה במקביל לבית הדין לעבודה שמטפל (כן, כן) גם בתחום הבריאות.

לפחות במקרה של אישה אחת מטבריה זה עזר: בית הדין הורה לקופת-החולים לשלם לה אלפי שקלים בגין ניתוח שעברה בבית-החולים שיבא שבו בחרה, אף שהקופה התעקשה שתעבור את הניתוח בבית-החולים פוריה הקרוב לביתה.

המתווה שהציעה ועדת גרמן יכול לייתר את מסלול החתחתים הזה, אבל בינתיים לא נראה שהסדרי הבחירה נמצאים בראש סדרי העדיפויות של משרד הבריאות.

מידע שימושי: כך תתעקשו על טופס 17 לבית-חולים מועדף

1. הוכיחו שבבית-החולים המבוקש יש התמחות ייחודית יותר בתחום הטיפול הרלוונטי.

2. הראו כי זמני ההמתנה לניתוח הנדרש בבית-החולים המבוקש קצרים משמעותית ביחס לבית-החולים שהקופה הפנתה אליו.

3. הבהירו שהמטופל זקוק לליווי בני משפחה המתגוררים הרחק מבית-החולים שהקופה מבקשת להפנות אליו.

עוד כתבות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו