גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדים שלא נספרים: מדוע אנשים בוחרים לעבוד כפרילנסרים?

כבר היום יותר מ-40% מהעובדים במדינה עובדים בעבודה נוספת כפרילנסרים, בעבודה קבלנית, כעובדים יומיים, זמניים, בחלקיות משרה ■ מדובר במיליוני אנשים שעובדים במתכונת שאינה "רגילה", כלומר תפקיד קבוע ויחסי עובד-מעביד ■ מה זכויותיהם?

קריירה / צילום: Shutterstock
קריירה / צילום: Shutterstock

לאט-לאט צומחת לה אוכלוסיית עובדים חדשה. לא, הם לא שקופים. להיפך, הם מנוע הצמיחה של הכלכלה העולמית. העובדים העצמאים, הפרילאנסרים, שהיו פעם ברגים שוליים בשוק העבודה, הופכים לכוח עבודה עולה, משמעותי. הם עדיין לא "נספרים", בכל המובנים של המילה, לפחות לא על ידי הרשויות, המחוקקים וחלק ניכר מהמערכות הפיננסיות. אבל חכו, זה עומד להשתנות, יחד עם התשובה לשאלה מיהו עובד.

מחקר חדש של המשרד לדין וחשבון בארה"ב מראה שכבר היום יותר מ-40% מהעובדים במדינה עובדים בעבודה נוספת כפרילאנסרים, בעבודה קבלנית, כעובדים יומיים, זמניים, בחלקיות משרה. מדובר במיליוני אנשים שעובדים במתכונת שאינה "רגילה", כלומר תפקיד קבוע ויחסי עובד-מעביד. בשנת 2011 סקר של איגוד העובדים העצמאים טען שכמעט מחצית מהעובדים מדווחים שהכנסתם השנתית מקורה בשתיים או יותר צורות עבודה. זאת בניגוד גמור למספרים החודשיים שעליהם מדווחות הממשלות, המתמקדים ברובם בעובדים שכירים במגזר הפרטי והציבורי ובמי שמוגדרים עצמאים. ההגדרות הללו אינן מביאות בחשבון ניואנסים ובמיוחד אינן מתייחסות לחפיפה ההולכת וגוברת בין אופני העסקה שונים.

המגמה הזאת בולטת גם במחקר שביצעה חברת Intuit, המספקת שירותי ניהול פיננסיים לעסקים קטנים, בשיתוף עם חברת Emergent Research, החוקרת את התפתחות העבודה העצמאית. במחקר הזה רואים שהשילוב של כמה אופני עבודה הופך יותר ויותר נפוץ. אחד הנתונים המעניינים במחקר הוא שרבע מהעובדים העצמאים מחזיקים במקביל במשרות שכירות רגילות.

מה הרקע לצמיחתו של עולם תעסוקה כזה? הטענה היא שהוא תומך בכלכלה הגלובלית, הניידת, הגמישה. רבים מהתפקידים שנוצרים היום מיועדים לעובדים שאינם שכירים במשרה מלאה, וארגונים מחפשים עזרה מקצועית מבחוץ על בסיס פרויקטים לתקופות זמן קצובות. מדובר בחלק ממגמה רחבה של צורך בגמישות מצד ארגונים, מגמה שנקראת גם Jobless Recovery, לאור העובדה שההתאוששות בשווקים לאחר המיתון לא תמיד לוותה בצמיחה של משרות שכירות חדשות.

אבל הצורך של ארגונים בגמישות אינו חזות הכול. בתעשיות רבות, במיוחד במקצועות חדשים יחסית, יש קושי למלא משרות במתכונת הקלאסית של גיוס עובד מקומי במשרה מלאה. פעמים רבות השינויים בעולם העבודה מאפשרים לארגונים להגיע אל היכולות הנדרשות בלי להזדקק למשרד פיזי, והטכנולוגיה מאפשרת עבודה באמצעות ערוצי תקשורת שונים. ברגע שאין קשר ישיר בין עבודה למקום וזמן, לא חייב להתקיים קשר של עובד-מעביד.

התפיסה הזאת נכונה גם מבחינת העובדים עצמם. הסקר של איגוד הפרילאנסרים שאל מדוע אנשים הפכו לעצמאים, ורוב התשובות נגעו באופן מפתיע לבחירה ולהעדפות אישיות ולאו דווקא לכורח. אנשים מדווחים שהם עובדים באופן עצמאי, או גם באופן עצמאי, מהסיבות הבאות: גמישות בלוחות הזמנים, מגוון פרויקטים, החופש מפוליטיקה הארגונית, שליטה רבה יותר מבחינה מקצועית ויצירתית ואפילו האפשרות להרוויח יותר. התשובות הללו תואמות גם את תוצאות המחקר של Intuit. רק בסוף הרשימה הופיעו סיבות כמו כישלון במציאת עבודה או צורך בהשלמת הכנסה בזמן חיפוש עבודה. עוד נתון מעניין: רק 5% מהנשאלים אמרו שכל הכנסתם היא מאופני עבודה גמישים. רובם בנו תיק קריירה מעבודות גמישות ומשרות חלקיות או מלאות.

ניצנים של שינוי בגישה

מדוע אוכלוסיית העובדים הזאת אינה נספרת באופן מסודר? לרוב, איסוף מידע על עובדים מצד הרשויות נעשה לצורך הבחנה בין מי שעובד לבין מי שלא. זו נקודת מבט שאינה מבחינה במגוון הדרכים שבהם אנשים עובדים היום. ובלי מערכת מסודרת של סקרים על כוח העבודה החדש לא נוכל להבין את היקף התופעה ואת מלוא ההשלכות שלה על הכלכלה, ובטח לא לתת מענה לאתגרים הייחודיים של אוכלוסייה זו.

אבל גם אם נרצה לספור, זה בכלל לא פשוט. ראשית, איך ממזהים את הפרילאנסרים בנפרד מהסוחרים, החקלאים, האמנים, הסטארט-אפיסטים ובעלי העסקים? אין לנו הגדרות ברורות. כמה שעות צריך בכלל לעבוד כדי להיחשב פרילאנס? בעולם שבו הרעיון של חוזה קבוע כבר כמעט שאיננו קיים, יש בעייתיות בהגדרה של זמניות העבודה לפי אורך הזמן שבו צפויים להימשך יחסי העבודה. עובדים רבים מועסקים ללא חוזה ואין בכך להעיד על משך הזמן שבו יוכלו להמשיך לעבוד בהסדר מסוים. לכן, בעולם העבודה החדש יש מקום להרחיב את ההגדרה של הסדרי עבודה.

מאז 2005 לא אספה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב מידע על אוכלוסיית העובדים הזמנית. בנייר עמדה של ועד הפרילאנסרים משנת 2011 עלתה הדרישה לבצע שוב ספירה כזאת. זה נושא חם במערכת הבחירות המתנהלת כרגע בארה"ב, ואכן, על פי הודעה של מזכיר העבודה בממשל האמריקאי, תומאס פרז, הסקר הבא, שיתפרסם ב-2017, יתמקד בין השאר גם באוכלוסיית עובדים זו. אל תמעיטו בערך ההודעה הזאת. אם בממשל האמריקאי חושבים שצריך לספור את אוכלוסיית העובדים במתכונת החדשה, זה אומר שמתקרב העידן שבו היא תיספר בכל המובנים של המילה. כפי שפרז עצמו אמר, עלינו לשאול איך מוודאים שעבודה בעידן החדשנות מאפשרת לגאות להעלות מעלה את כל הסירות, לא רק את היאכטות.

איך זה קשור? כי מי שנספר, נספר, כולל לצרכי מדיניות ציבורית ושירותים פיננסיים. קובעי מדיניות, מחוקקים, כלכלנים וגם אנשי התקשורת מסתמכים רבות על מספרי תעסוקה ועבודה של הלשכות המרכזיות לסטטיסטיקה במדינות השונות. כל עוד המספרים הללו אינם משקפים את השינויים בשוק התעסוקה, לא ניתן יהיה לתכנן, להעריך ולשנות מדיניות כך שתתאים לעולם העבודה המשתנה. על המערכת הציבורית לפתח את הכלים שבאמצעותם היא מבינה, מודדת ותומכת בכוח העבודה העצמאי. עליה לזהות את החסמים הקיימים כיום במדיניות ובשווקים כדי לאפשר לו לפרוח.

אוכלוסיית העובדים הזאת נתונה בקשיים ייחודיים: היא אינה נהנית מהפרשות סוציאליות, חופשות, ימי מחלה ושאר ההגנות וההטבות של יחסי העבודה המסורתיים. בארה"ב, למשל, אין להם ביטוחי בריאות או מערכות פנסיה המבוססות על מעסיקים והם נאלצים לבטח את עצמם בשוק הפתוח במחירים גבוהים בהרבה. בישראל אנחנו יודעים שעובדים כאלה אינם עונים להגדרה של מובטלים וכשהם חווים תקופה של ירידה עד כדי עצירה בהכנסות, אין להם רשת ביטחון. תוכניות ציבוריות רבות לקידום עסקים קטנים אינן פונות כלל לאוכלוסיית העובדים העצמאים. וגם המוסדות הפיננסיים מתקשים לתת שירות למי שאין לו תלוש משכורת או עסק בהגדרתו הקודמת.

אפשר להניח שאם ממשלות יתחילו לספור את כוח העבודה הזה באופן מסודר, ייקחו מתכנני המדיניות וגורמים נוספים את צרכיה בחשבון ובכך, אגב, יקדמו גם את הכלכלה והמשק כולו.

לאט-לאט משתנה כאן ההגדרה של מה זו עבודה, מה זה עובד. מצד אחד, אנחנו גאים בהיותנו אומת הסטארט-אפ (שמעתי השבוע מישהו שהשווה זאת לפירנצה בתקופת הרנסנס), אבל בכל מה שסובב את עולם העבודה, מערכות שלמות עדיין לא התאימו את עצמן לשינויים ויוצרות אתגרים עבור עבור מי שכבר פועל בעולם העבודה החדש.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

מדוע אנשים בוחרים לעבוד כפריאלנסרים

עוד כתבות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון