גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוקסקון הטייוואנית משתלטת על שארפ היפנית

פוקסקון תחזיק ב-65.9% משארפ אחרי קניית מניות חדשות שלה ב-118 ין למניה - מחיר נמוך ב-32% ממחיר הסגירה של מניית שארפ אתמול ■ שארפ תישאר חברה עצמאית, תשמור על המותג שלה בבעלות החדשה ומחויבת לשמור על תעסוקת כל עובדיה

פועלות מרכיבות מסך LCD במפעל של שארפ / צילום:בלומברג
פועלות מרכיבות מסך LCD במפעל של שארפ / צילום:בלומברג

קבוצת פוקסקון טכנולוג'י מטייוואן זכתה בהצבעת מועצת המנהלים של שארפ, שאישרה את השתלטותה על חברת שארפ ההיסטורית ביפן, מול הצעה יריבה שנהנתה מתמיכה ממשלתית יפנית. זהו ניצחון נדיר לחברה זרה ביפן. מניית שארפ צנחה ב-14% על רקע הכוונה להנפיק מניות חדשות במחיר הנחה.

פוקסקון (Foxconn), החברה-האם של Hon Hai Precision Industry, תחזיק ב-65.9% משארפ אחרי קניית מניות חדשות שלה ב-118 ין למניה, כפי שמסרה שארפ מאוסאקה בדיווח שלה היום (ה'). מחיר זה נמוך ב-32% ממחיר הסגירה של מניית שארפ אתמול. שארפ העדיפה בכל זאת את הצעת פוקסקון על פני הצעה של אינובייטיב נטוורק, חברה בתמיכה ממשלתית.

מועצת המנהלים של שארפ - יצרנית האלקטרוניקה הצרכנית שהוקמה לפני 100 שנה - הייתה צריכה לבחור בין הצעת החברה היפנית לשנות את החברה על ידי מכירת עסקים שלה, או להישאר חברה מאוחדת בבעלות זרה. פוקסקון, שהיא המרכיבה העיקרית של מכשירי אייפון של אפל, מקבלת כעת לידיה את אחת הספקיות הגדולות של צגים לטלפונים חכמים ולטבלטים. יו"ר החברה, טרי גו, מעוניין להרחיב את פעילותה, ולהפוך אותה גם ליצרנית של רכיבים ומכשירים אלקטרוניים.

"בעלי מניות שארפ ניצבים בפני דילול חד, אבל לכל הפחות המניה לא תהיה שווה אפס", אמר אטול גויל, אנליסט בקבוצת ג'פריס. "זה לא ניצחון לבעלי המניות, ואני ממש לא בטוח אם זהו ניצחון לפוקסקון, שבעלי מניותיה עלולים לראות את כספם פשוט מתנדף".

מניית שארפ ננעלה היום במחיר שפל של תשעה חודשים, 149 ין. החברה תגייס 484.3 מיליארד ין (4.3 מיליארד דולר) מהנפקת המניות לחברה הטייוואנית. פוקסקון תכניס גם 100 מיליארד ין לפיקדון ששארפ תוכל לקבל אם העסקה, שמותנית בהסכמת בעלי המניות שלה, לא תתממש. שארפ החליטה ללכת על ההצעה של פוקסקון אחרי בדיקה שלה מכמה זוויות, אמר שר המסחר היפני מוטו היאשי לכתבים בטוקיו.

במסגרת העסקה, פוקסקון תקנה מניות בכורה של שארפ ב-100 מיליארד ין שהן בבעלות מיזוהו פייננשל גרופ ומיצובישי UFJ פייננשל, כמחצית מהאחזקות של שני הבנקים הללו.

המבחן של יפן

המאבק על שארפ נתפס כמבחן לנכונותה של יפן לפתוח את כלכלתה להשקעות זרות, אחרי הטפותיו של רה"מ שינזו אבה לרפורמות שוק והשקעות זרות כדי להמריץ את הצמיחה. חברות יפניות שהתקשו בעסקיהן יכלו במשך זמן רב לסמוך על עזרה של ממשלת יפן והבנקים במדינה.

גו טס ליפן כדי לפנות אישית לחברי מועצת המנהלים של שארפ, ויותר מפעם אחת היה בטוח שחברתו סוגרת את העסקה. החברה היפנית המתחרה תכננה להזרים לשארפ 300 מיליארד ין במזומן, וטענה שהשווי הכולל של הצעתה לשארפ יגיע לטריליון ין, בתנאי ששארפ תמכור את אחזקתה בחברת סאקאי דיספליי פרודקטס ותקבל מימון מבנקים.

ההסכם שנחתם היום בא אחרי שנים של מגעים שהופסקו וחודשו עם פוקסקון, שהציעה 550 ין למניה של שארפ ב-2012, כאשר הין היה קרוב לשיא שפגע ברווחי החברות היפניות, ויצרניות מדרום קוריאה וסין שחקו את העסקים של צגי הטלוויזיה LCD של שארפ, שהיא המציאה. המניה ננעלה אתמול ב-174 ין. לפי מקור יודע דבר, הפעם נפגש גו גם עם ראשי בנקים ונציגי ממשלת יפן כדי לשכנע אותם לתמוך בעסקה של שארפ עם חברתו.

שארפ הייתה היצרנית הגדולה ביפן של צגי LCD בשנת העסקים 2013, כאשר רשמה הפסד שיא של 545 מיליארד ין (כ-5 מיליארד דולר בשער החליפין הנוכחי). שנה לאחר מכן רשמה הפסד של 290 מיליארד ין, מול תחזית לרווח, וכעבור חודשיים דיווחה על גירעון של 380 מיליארד ין. שווי השוק של שארפ נחתך אתמול לכ-300 מיליארד ין, לעומת כמעט 3 טריליון ין בשנת 2000.

שארפ תישאר חברה עצמאית ותשמור על המותג שלה בבעלות החדשה, כפי שמסרה בהודעתה. החברה היפנית, שמחויבת לשמור על תעסוקת כל עובדיה, תפתח יחד עם פוקסקון צגים גמישים של הדור הבא לסמארטפונים ומכשירים נוספים. גו הצביע על ההשקעה האישית שלו ב-2012 בחברה-הבת סאקאי של שארפ, ובמפנה העסקי שנעשה במפעלי יצרנית זו של צגי LCD, כהוכחה למה שפוקסקון יכולה לעשות בכל חברת שארפ.

עוד כתבות

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו, והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

3,400 חנויות ו־18.5 מיליארד דולר בשנה: כך הפכה רשת הביוטי היוקרתית לגדולה בעולם

ספורה היא רשת היופי היוקרתית הגדולה בעולם: 3,400 חנויות, בלעדיות על מאות מותגים והכנסות של 18.5 מיליארד דולר בשנה ● התעשייה בצומת דרכים, והחברה מבית LVMH מתחזקת צבא משפיעניות, אך גם מאמינה שהעתיד טמון בסניפים ● הצצה נדירה לאסטרטגיה שצפויה לשמר את ההצלחה

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו–AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות, ואת הכלים להתגוננות

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

בחזית המדע. FOFO / צילום: Shutterstock

לא מסתכלים על תוצאות בדיקות? החוקר שמגלה מתי אנחנו נמנעים ממידע

אחרי ה־FOMO, הכירו את ה־FOFO, תופעה שמתארת את הפחד לדעת (Fear of finding out) ● פרופ' יניב שני חוקר בשנים האחרונות מה גורם לנו להימנע ממידע חשוב כמו תוצאות בדיקות או מבחנים, אבל גם מה מביא אותנו לחפש מידע חסר תועלת ● בראיון לגלובס הוא טוען: "אנחנו לא מחפשים מידע כדי לקבל החלטות, אלא לשם ויסות רגשי"

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ־6 מיליארד שקל ל־35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

האיש הראשון בעולם ששוויו חצה את רף ה-700 מיליארד דולר

ההון של מאסק קפץ לאחר שבימים האחרונים הפך בית המשפט העליון בדלאוור פסיקה קודמת והשיב לו חבילת תגמול הונית מבוססת אופציות בשווי כ־139 מיליארד דולר שאושרה ב2018 ● במקביל - רק השנה אושרה חבילת שכר נוספת שעשויה להגיע לטריליון דולר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

רשף תגייס 550 מיליון שקל ממוסדיים, חצי מהכסף יזרום לקופת ארית

אחרh שנסוגה מכוונתה להנפיק את החברה הבת, יצרנית המרעומים ארית בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר של 3.75 מיליארד שקל ● היקף הגיוס עשוי לגדול ל-900 מיליון שקל

ניר וברית בן עמרם, בעלי בלונדי גריל צ'יז / צילום: משה ניסים

"רעדתי מפחד": בית הקפה שממציא את עצמו מחדש אחרי שנים סוערות

ברית וניר בן עמרם נאלצו לסגור את העסקים שלהם בקורונה, ותכננו לפתוח בית קפה בצפון ב-8 באוקטובר 2023 ● מאוחר יותר, כשפתחו בירושלים, החלה המלחמה עם איראן: "חיילים צוחקים איתי שפעם הבאה אשלח להם צו 8 מראש" ● ולמרות הכול, הם מצליחים להגשים את החלום שלהם: "אפשר לקנות אלף מאפים טעימים, אבל אנחנו רוצים לעורר באנשים זיכרונות"

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת, ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם