גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכניות העבודה של משרדי התחבורה והאנרגיה ל-2016 נחשפות

משרד התחבורה מתכנן לעודד שימוש בתחבורה ציבורית במקום רכב פרטי והפחתת מספר הנפגעים בתאונות דרכים ■ משרד האנרגיה והמים מבקש להרחיב את היצע השימוש בגז טבעי ולצמצם את הביקושים לחשמל

נתיבי איילון / צילום: תמר מצפי
נתיבי איילון / צילום: תמר מצפי

קידום פיתוח תשתיות התחבורה על-פי מדיניות ארוכת-טווח, עידוד השימוש בתחבורה ציבורית במקום ברכב פרטי, הפחתת מספר הנפגעים בתאונות הדרכים ושיפור השירות לאזרח - אלה הן 4 המטרות העיקריות של משרד התחבורה לשנת 2016 כפי שהן מוצגות בתוכנית העבודה של המשרד שמתפרסמת היום (א'). בין הפרויקטים העיקריים בהם מתכוון משרד התחבורה להתמקד השנה, ניתן למנות את פרויקט החשמול של רכבת ישראל, הרפורמה בנמלי הים, קידום הקמת שפה תעופה בינלאומי נוסף משלים לנתב"ג, קידום מערכות הסעת המונים יעילות במטרופולינים ותוכנית תחבורה לפיתוח הנגב והגליל.

"שנת 2015 תיזכר כשנה שבה מדינת ישראל החלה לשנות את פניה. מי שנוסע ברחבי הארץ מבחין בשינויי התשתיות ובעבודות המתקדמות בקצב מהיר. חזוננו לקירוב הפריפריה למרכז הולך ומתגשם לנגד עינינו". במילים אלה פותח שר התחבורה ישראל כץ את תוכנית העבודה של המשרד.

השר מפרט כי ב-2015 הושלמה סלילת קו הרכבת מבאר-שבע לאשקלון, נפתחו קטעים חדשים מכביש 6, החלו העבודות על הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן ונחתמו החוזים להפעלת הנמלים החדשים בחיפה ואשדוד. עוד הוא מזכיר את רפורמת השמים הפתוחים שחוגגת שנתיים וחצי , ושהורידה בצורה משמעותית את מחירי הטיסות.

כחלק מהמטרה לקדם ולפתח את תשתיות התחבורה הציב לעצמו המשרד יעד להעלות את ההשקעה בתשתיות אלה מ-11.2 מיליארד ל-12.5 מיליארד. ההוצאה תכלול הקמה ושדרוג תשתיות תחבורה יבשתיות בצפון, בגליל ובנגב, הקמת קווי רכבת חדשים, חשמול קווים עיקריים במסגרת פרויקט חשמול הרכבת ושדרוג השירות על-ידי הוספת קרונות וקטרים.

יעדים נוספים בהקשר זה הם העלאת מספר המכולות המשונעות בנמלי הים בכ-80 אלף וכך גם העלאת מספר הטיסות הבינלאומיות (ב-2015 עמד המספר על כ-15.7 מיליון) ב-3.2%. המשרד מתכוון השנה לשים דגש מיוחד על הבטחת הפעילות הרציפה של התעופה הקלה עד מציאת תחליף מתאים לסגירה המתוכננת של שדה הרצליה ושדה דב והכנת תוכנית בטיחות לאומית לתעופה, שתיקח בחשבון את הלקחים שנלמדו ממבצע "צוק איתן".

על-מנת לעודד אנשים לנטוש את הרכב הפרטי שלהם לטובת נסיעה בתחבורה ציבורית, מתכוון המשרד לקדם מערכות להסעת המונים במטרופולינים תל-אביב, חיפה וירושלים, וכך גם לשפר את שירות התחבורה בפריפריה. נת"ע למשל, שאמונה על בניית הרכבת הקלה בתל-אביב, תקבל ב-2016 תקציב של מיליארד שקל, 900 מיליון שקל לתכנון וביצוע קו הרכבת הראשון, הקו האדום, והיתר, לתכנון הקווים הבאים של הרכבת הקלה. בחיפה, מתוכננת השנה לקום מינהלת למטרונית ובנגב ובגליל, יושקעו 913 מיליון שקל לסלילת רכבות וכבישים חדשים.

המשרד מקווה, כי ההשקעות יגדילו את מספר הנסיעות ברכבת שעומד היום על כ-52 מיליון ב-5%, וכך גם יעלו ב-5% את מספר הנסיעות ביתר אמצעי התחבורה הציבורית (אוטובוסים, רכבת קלה ומטרונית). מספר הנסיעות באמצעי תחבורה אלה עומד היום על כ- 2.5 מיליון.

על-מנת להוריד את מספר הנפגעים בתאונות דרכים ב-5%, כפי שמקווה המשרד שיקרה ב-2016, הוא מתכוון לשים דגש על בדיקות התקינות לכלי הרכב ולמשאיות ולהגביר את המודעות לבטיחות בדרכים.

ולבסוף, במסגרת שיפור השירות לאזרח, מתכוון המשרד להסדיר בחקיקה ראשית את כלל העיסוקים והשירותים המוסדרים כיום בצווי הפיקוח, לרבות נושא התחרותיות, לאמץ את המלצות הוועדה להגברת התחרותיות בענף הרכב ולפעול להורדת מחירי כלי-הרכב, מוצרי תעבורה ושירותי התחבורה.

משרד האנרגיה: גז טבעי וצמצום הביקושים לחשמל

הרחבת היצע השימוש בגז טבעי, גיוון מקורות האנרגיה למשק ולצרכנים, הסדרת משק החשמל והדלק וצמצום הביקושים לחשמל באמצעות ניהול נכון של משק האנרגיה - אלה הן המטרות העיקריות שהציב לעצמו משרד האנרגיה בתוכנית העבודה שלו ל-2016. לטענת המשרד, בשנה שחלפה הוא הצליח להוביל כמה מהלכים שישנו את משק האנרגיה, בניהם גיבוש מתווה הגז הטבעי, הובלת השינוי במבנה המאסדרים במשק החשמל וכינוסם יחדיו תחת רשות חשמל חדשה ותיקוני חקיקה שנועדו לקדם חיבור מפעלים לרשת הגז הטבעי.

על-מנת להגדיל את היצע הגז הטבעי בשנה הקרובה, מתכוון המשרד לנקוט בפעולות רבות, אשר העיקרית בהן היא פתיחת הים לרישיונות גז חדשים. נזכיר, כי ב-2002 הפסיק משרד האנרגיה לחלק את הרישיונות, לאחר כמה שנים שב לתת אותם והפסיק שוב ב-2012. ללא חלוקת רישיונות חדשים לחיפושים בים, לא יכולה אף חברה להגיע לישראל ולקדוח.

עוד בהקשר זה מתכוון המשרד לגבש מדיניות לעידוד מאגרי גז קטנים. מדיניות זו קיימת ברוב המדינות המפיקות גז ונפט, בין אם היא מעוגנת בחוק ובין אם היא חלק מהמדיניות הפיסקלית של המדינה. היא זו נועדה לתמרץ את פיתוחם של מאגרים אלה, שלרוב יקרים יותר לפיתוח, וכך להגדיל את היצע הגז במדינה.

בכל מה שקשור למשק החשמל, מתכוון המשרד להתניע את הרפורמה במשק החשמל ובחברת החשמל, לקדם תוכניות מתאר לשיפור הרשת, לבצע תסקיר השפעה על הסביבה למתחמי תחנות כוח ולהיערך למצבי חירום במשק החשמל. נזכיר, כי בדוח מבקר המדינה האחרון שפורסם בספטמבר, צוין כי משק החשמל לא מוכן לשעת חירום, גם לא אחרי כמה סערות חריגות ואחרי מבצע "צוק איתן" שהובילו לניתוקי חשמל בעשרות אלפי בתי-אב.

בתחום האנרגיות המתחדשות, מתכוון המשרד לקדם טכנולוגיות חדשניות למתקני אנרגיה מתחדשת באמצעות מענקי מו"פ ואישורים למכסות חלוץ, להתחיל במחקר בנוגע להשפעת טורבינות רוח באתרים ספציפיים על בעלי הכנף ולפרסם תוכנית עבודה להתייעלות אנרגטית. תוכנית כזו הייתה אמורה להיות מוגשת כבר ב-2011 אך עד היום לא הוגשה. לטענת המשרד, ב-2016 יגדלו מכסות האנרגיות הסולאריות ב- 1,000 מגה-וואט.

על-מנת לצמצם את הביקוש לחשמל מתכוון השנה משרד האנרגיה לבצע פרויקטים להתייעלות אנרגטית במגזר התעשייתי, המסחרי והציבורי, לקדם רגולציה לבנייה משמרת אנרגיה ולתמוך בתהליכי התייעלות במשרדי ממשלה.

אחד הנושאים המעניינים אותם מציין המשרד כי הוא מתכוון לקדם בשנה זו הוא החדרת הדלקן האוניברסלי. מערכת הדלקן האוניברסלי הושקה בקול תרועה רמה במארס 2015 על-ידי שר האנרגיה אז סילבן שלום. מדובר במערכת תדלוק שתאפשר לכל הנהגים שבכלי הרכב שלהם מותקן התקן אוניברסלי לתדלק באופן אוטומטי בכל תחנות הדלק ובמחיר מוסכם מראש. במשך 18 שנה מקדם משרד האנרגיה את "רפורמת הדלקנים" במטרה להגדיל את התחרות בשוק הדלק הקמעונאי. כך, במקום שלקוח דלקן יהיה מחויב לחברת דלק אחת, כפי שקורה היום, הוא יוכל להחליף ספקי שירות תדלוק ולחתום על הסכמים עם איזו חברה שירצה. הרפורמה הייתה אמורה לצאת לדרך כבר באפריל הקרוב.

אלא שכפי שחשף "גלובס" בחודש שעבר, היצרנית הגרמנית האחראית על ייצור מרכיב מהותי במערכת, הודיעה כבר כי המערכת פרוצה לשכפולים ולגניבות, וחברות הדלק בעצמן מסרבות להתקין אותה בטענה שהמערכת תסכן את הביטחון הפיננסי של הלקוחות.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן