גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך משלבים את הטבע עם הרצון לבנות עוד ועוד בניינים?

במקביל לבנייה המסיבית שמציפה את ערי ישראל בעוד ועוד בניינים, מבצעות כיום יותר מ-10 רשויות מקומיות סקר טבע עירוני, כדי לשלבו בתוכניות הבנייה בשטחן ■ המשרד להגנת הסביבה: "אנשים גם צריכים לגור ולחיות"

שכונת "סביונים" בתל אביב / צילום: תמר מצפי
שכונת "סביונים" בתל אביב / צילום: תמר מצפי

"כשאני רואה שלט שכתוב עליו 'שכונת האירוסים', אני יודע שברוב המקרים מדובר על מקום שפעם היו בו אירוסים, ועכשיו כבר לא", אומר מנחם זלוצקי, ראש אגף שטחים פתוחים ומגוון ביולוגי במשרד להגנת הסביבה. אבל גם הוא מודה שהמצב משתפר, המודעות גדלה, והשמירה על הטבע וההגנה על המגוון הביולוגי נכנסו כמעט למיינסטרים של התכנון.

וכשמדברים על שמירה על הטבע, כבר לא מדברים רק על אזורים מרוחקים אלא יותר ויותר על טבע עירוני, ועיריות רבות מכניסות תוכנית לשימור הטבע בשטחן כחלק מתוכניות המתאר העירוניות.

"קודם כל צריך לזהות איזה אתרי טבע חשובים יש בעיר", מסביר זלוצקי, "אחר כך מטמיעים את האתרים שנמצאו בסקר בעבודה השוטפת של התכנון והבנייה בעיר".

ירושלים היתה בין הראשונות לעשות זאת ("כי מציון תצא תורה" מגדיר זאת זלוצקי, שהוא ירושלמי בעצמו), והיא נחשבת אחת המובילות בארץ בשמירה על הטבע בתחומה. גם עיריית תל אביב ערכה סקר אקולוגי ואישרה לאחרונה תוכנית אב עירונית לשימור והגנה על הטבע העירוני, שכוללת פיתוח של אתרי טבע, צמצום השימוש בחומרי הדברה בטיפול באתרי טבע, שילוב הקהילה בשיקום של מה שכבר נהרס ועוד.

בשנה שעברה פרסם המשרד להגנת הסביבה "קול קורא" לביצוע סקרי טבע עירוני בעיריות, ובעקבותיו מתקיימים כיום סקרים כאלה ברשויות רבות, בהן אילת, ערד, באר שבע, קרית גת, אשדוד, נס ציונה, גבעתיים, פתח תקווה, כפר סבא, הוד השרון, רעננה, נתניה, פרדס חנה-כרכור ועוד. כרגע אין אף רשות ערבית שעורכת סקר טבע - וזלוצקי מקווה שיוקצה לכך מימון מיוחד, "כדי להתחיל, לפחות בנצרת ובשפרעם וברהט".

הכנת סקר כזה אורכת שנה וחצי-שנתיים כדי להקיף את כל עונות השנה, אך אינה יקרה במיוחד: בענף מעריכים את עלותו ב-70-100 אלף שקל, תלוי בגודל הרשות. המשרד להגנת הסביבה משתתף בחצי מהעלות, לעיריות שרוצות בכך.

- כל עיר צריכה סקר טבע כזה?

"הרבה פעמים שואלים אותנו מה כבר יש שם, למשל ביישוב כמו יהוד. אבל אין מקום שאין בו טבע, וצריך להסתכל על מה שיש ולשמור על מה שיש", אומר זלוצקי.

"קחי לדוגמה את שמורת האירוסים בנתניה, ואת בריכת החורף. אפשר היה לבנות על זה, זה נדל"ן נהדר, עם נוף לים על רכס הכורכר. אבל החליטו לשמור על זה, ובצדק. אותו דבר באשדוד: תוכנית המתאר של העיר כללה בעבר גם את השטחים של הדיונה הגדולה".

בסקר שנעשה באשדוד נמצא שהעיר "היא בית לשלושה מבתי הגידול המאוימים ביותר במרכז הארץ: חולות, כורכרים ובריכות חורף".

בחיפה הוגדרו לא פחות מ-37 אתרי טבע עירוני, וגם שם הושם דגש רב על הקשר בין העיר לבין סביבותיה, בגלל הואדיות והנחלים, ודגש על בעלי חיים וצמחים ימיים. ברמת גן, בסקר שנערך ב-2008, נמצאו למעלה מ-60 מיני ציפורים. קרוב ל-50 מינים של ציפורים נמצאו בבת ים. לקיומן של ציפורים יש קשר הדוק לקיומם של עצים - ואם נכרתים עצים, אפילו אם הם מועברים למקום אחר, יכולה להיות לכך פגיעה בציפורים.

זלוצקי: "אנחנו בקשר עם חלק גדול ממתכנני הערים וחלקם תכננו מערכות פיתוח ותשתית שלפעמים דרסו את אותם שטחים רבי ערך. הם אמרו: 'לא עשינו את זה בכוונה, אלא פשוט לא ידענו. אם היה סקר מצאי, שמראה אתרים שיש להם חשיבות גבוהה, היינו מתכננים אחרת'.

- אבל גם צריך בנייה בהיקף רחב.

"ברור לנו שיש צורך בפיתוח, ובתוספת של יחידות דיור. אבל צריך גם לראות שלא להכחיד את כל אותם שטחים ערכיים בתוך הערים שיש בהם עדיין טבע - וזה לטובת התושבים. בכל העולם יש נהירה לערים, וגם בישראל זה ככה. האוכלוסיה העירונית מתרחקת מהטבע וחשוב לאפשר לאותה אוכלוסיה נגישות לטבע במרחק קצר. לא תמיד כדי לראות פריחה צריך לנסוע לדרום האדום, וגם לא כולם יכולים לעשות זאת".

בתל אביב נמצאו בסקר לא פחות מ-51 אתרי טבע ו-37 אתרים נקודתיים, בשטחים פתוחים וב"רקמה עירונית בנויה". ראובן לדיאנסקי, חבר מועצה והנהלת העיר ת"א-יפו ויו"ר ועדת טבע עירוני ובעלי חיים: "תל אביב גדולה, ויש בה אתרים מקסימים. למשל, יש בה שתי בריכות חורף - האחת בדרום העיר ליד וולפסון, והשנייה בצפון העיר, סמוך לאזור המכללות. זה מקום מדהים, ממש קשה להאמין שהוא בתל אביב. הוא כל כך יפה שיש שם הדרכות שהרשות לאיכות הסביבה בעירייה מארגנת. יש גם אתר טבע עירוני לשימור בחוף הים בגבעת עלייה ביפו, שם מצאו ערכים יפים של צמחייה ובעלי חיים גם בתוך המים, וכמובן את נחל איילון, שעובר בתוך איילון. גם פארק הירקון באזור של בבלי הוכרז כאתר טבעי עירוני".

שתילה מקומית

תוכניות הטבע העירוני שנכתבו עד כה, כמו בראשל"צ למשל, שואפות לשקם ולו במעט נזק שנעשה עם השנים בבנייה לא מבוקרת ובהפרה של הטבע המקורי, למשל נטיעת צמחים לא מקומיים. בתוכנית של ראשון לציון נכתב, כי יש "לשמור על מקומות שבהם יש עדיין צמחייה מקומית מקורית, ולא שיחים שניטעו כחלק מתוכנית גינון ולא היו במקור באזור". בתוכנית התל אביבית נקבע כי "במידה ויוחלט על שתילה באתר, תישתל צמחייה מקומית ארץ ישראלית, זאת מתוך מטרה להבטיח סביבה תומכת חיים, קיומן של מערכות טבעיות, שמירה על המגוון הביולוגי".

לדיאנסקי: "פעילים סביבתיים רואים בזה הישג מאוד גדול, שמצליחים לשמר טבע עירוני וערך ביולוגי. לא גינה ששתלו בה דשא, אלא את הטבע שהיה במקור. בתל אביב יש עוד עשרות רבות של אזורי פארקים וטבע חוץ מאלה שנכללו ברשימה - אבל הם לא טבעיים".

- קל להגיד את זה בפברואר, כשהעשבייה והסביונים בשיאם.

זלוצקי: "נכון שיש בזה גם בעיות, כי בקיץ המראה הוא לא הכי יפה. אבל כאן אנחנו חיים. טבע מקומי זה גם ציפורים מקומיות, פרפרים. ולא מיינות ודררות".

לאחר שהסקר הושלם, מטמיעים כאמור את ממצאיו בתכנון. בירושלים דורשת תוכנית האב לשימור טבע כי בכל מקרה של תוכנית לפיתוח, יידרש היזם - בין אם הוא גורם פרטי או העירייה עצמה - לבצע תוכנית מפורטת שכוללת סקר שיוכן ע"י אקולוג מוסמך. באזורים שהוגדרו בירושלים כאתרים לשימור אקולוגי נקבעו הגבלות שונות: ללא תאורה, או הגבלת התאורה כך שלא תפריע למערכת הטבעית ולאוכלוסיית חיות הבר; ללא איסוף אשפה; תנועה להולכי רגל בלבד; ללא מתקנים; שמירה על הנגר במופע טבעי; ללא גידור, ללא בינוי, ללא שילוט; ללא תשתית לקבלת קהל.

"אתרי טבע מבחינתנו הם תשתית לכל דבר - כמו כבישים וקווי מים וחשמל", מסביר עמירם רותם, מנהל המחלקה לתכנון ולפיתוח בר קיימא בעיריית ירושלים. "לכן צריך להביא אותם בחשבון בתכנון ראשוני. זה המסר החשוב. בכל תוכנית בנייה עושים תוכנית אקולוגית מפורטת, וצריך להציע פתרונות לאזורי חיץ (בין השטח הבנוי לטבע) ולאזורים בדרגת שימור גבוהה. אנחנו מסתכלים גם על הדורות הבאים - שיהיו מסדרונות אקולוגיים, שתהיה המשכיות הטבע".

י- זמים בטח לא מאושרים מזה שיש עוד סקר שצריך לעשות ולשלם עליו, ועוד אלמנט להתחשב בו בתכנון. זה גם לוקח זמן.

רותם: "נכון שאף יזם לא רוצה עוד אלמנט בשיקולים שלו, אבל כמו שאתה נדרש לתכנון כבישים ומוסדות ציבור, חייבים להכניס גם את השיקול הזה. אין עימות חזיתי אלא דיונים ערים".

יערה ישראלי, יועצת העירייה לענייני אקולוגיה: "יש דין ודברים. אנחנו משתדלים להקל, שלא יוציאו כסף סתם. אבל צריך לזכור שרוב המתכננים בכלל לא מתייחסים לזה - לא רואים שיש שם בעלי חיים או צמחים מיוחדים".

- מה המשמעות המעשית של הגדרת מקום כאתר טבע עירוני?

לדיאנסקי: "ראשית, ברגע שהוגדרו אתרי טבע עירוני, אנחנו יודעים שאלה דברים שצריך להסתכל אליהם בצורה מדוקדקת. כל יזם שירצה להציע תוכנית שעלולה לפגוע באחד האתרים יצטרך להתייחס לכך וגם אנחנו נדע להתייחס לכך. מבחינה סטטוטורית, כשמביאים תב"ע לאישור, ברגע שהגדרנו את זה לשימור, זה מדליק לנו נורה אדומה.

"שנית, מאחר שאנחנו הגדרנו את אתרי הטבע, מחובתנו לתחזק אותם - וזה נכון לכל המחלקות העירוניות שלנו. העניין השלישי הוא החינוך - אנו כרשות מקומית עושים פעולות לקרב את האנשים אל אתרי הטבע".

- ובאמת יש שיתוף פעולה מכל מחלקות העירייה?

"ברגע שהחלטנו - זה קיבל רוח גבית משמעותית מראש העיר. אם רון חולדאי לא היה עומד מאחורי זה, זה לא היה מתקדם. כיוון שכך, חלה על כולנו חובה לראות שזה יישמר".

התמיכה של הציבור והקהילה המקומית באתרי הטבע חשובה לרשויות המקומיות משני כיוונים: הן כדי לערב את הקהילה בנעשה ולקבל מהציבור רוח גבית מול יזמים ותוכניות פיתוח אגרסיביות, הן כדי לשמור על האתרים עצמם.

"קיומי והכרחי"

זלוצקי: "באחריות ראשי הרשויות לשתף את הציבור במידע, גם באופן מקוון. אם מצליחים לגייס גרעין של אנשים מקומיים לביצוע הסקר עצמו זה הכי טוב. בחלק מהיישובים יש פנסיונרים שמחפשים תעסוקה ויש להם עניין לתרום לקהילה והם משתתפים בסקר ואחר כך הם שמחים להעביר את המידע הלאה".

"ירושלים היא בכלל עיר מאוד קהילתית", אומר רותם. "יש בעיר קרוב ל-70 גינות קהילתיות. הציבור הוכיח את המעורבות שלו למשל בהתנגדות לבנייה בעמק הצבאים. כל סוגי האוכלוסיה מגיעים היום אל העמק, ובחינם. משקפות בחינם, יש אגם עם כיסאות נוח, זה נהדר".

עמיר בלבן, רכז תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע שיש מי שמכנה אותו "הכהן הגדול של הטבע העירוני בישראל", מציין שההתקדמות היא תולדה של מהלך משולב של ארבעה גורמים: המשרד להגנת הסביבה, רשויות מקומיות, קרן ברכה והחברה להגנת הטבע.

"המהלך הזה מטרתו לשלב את הסביבה העירונית למיתון ההשפעות הישירות והעקיפות של הפיתוח העירוני על המגוון הביולוגי ועל הטבע, ולטייב השימוש בשירותים שמקבלים מהמערכות הללו".

- אנחנו לא באיחור?

"לא. הפעולות הנדרשות תואמות את עוצמת הפיתוח. עוצמת הפיתוח היום הרבה יותר גבוהה מבעבר. למשל, שטח פני עיר גדל פי 20 או פי 30 בתוך 20 שנה, וגדל פי 100 בתוך 100 שנים. אם נמשיך כך, נמצא את עצמנו בסביבה מפותחת אבל לא ראויה לחיי אדם. לכן, השמירה על הטבע היא לא עניין רצוי אלא קיומי והכרחי.

"המידע שעולה מהסקרים לא מיועד לחובבי טבע שרוצים לצאת לטייל, אלא לאנשים שמנהלים את העיר. ניהול הנגר, למשל, הוא עניין קריטי, ראינו את זה גם בחורף הזה. כשמכניסים נחל ליובל קטן, כמות הנגר עולה, יש בעיית ספיקה והנזקים אדירים. כל עיר שמשלימה סקר טבע עירוני מבינה שהמידע הוא תמונת מצב קיים, ואז נשאלת השאלה מה תמונת המצב הרצויה - מה אנחנו רוצים שיהיה. הנושא צובר תאוצה כי יש גם ביקוש מהציבור. אתר טבע עירוני במרחק הליכה מהבית זה נכס. עמק הצבאים שנחנך בירושלים יצר יהלום בסביבה מוטת פיתוח, שבה גרים יותר מ-50 אלף תושבים. העיר עפה מסביבו".

- השאלה אם זה לא מעכב פיתוח.

"מדברים על מצוקת דיור, אבל אפילו בתוכניות ותמ"ליות - ועדת העל הממשלתית המקדמת במהירות תוכניות בנייה גדולות - אי אפשר להתעלם מזה".

אני מזכירה לבלבן את מצבם העגום של שוחרי הסביבה בצמתי קבלת החלטות: לפני שנתיים החליטה המועצה הארצית לתכנון ובנייה להוציא את נציגי הסביבה מוועדת המשנה, וחזרה בה רק לאחר ביקורת ציבורית נרחבת. גם לקבינט הדיור בממשלה הנוכחית לא הוזמן תחילה השר להגנת הסביבה - אלא רק לאחר התערבות היועמ"ש.

"יש מצוקת דיור וצריך לטפל בה, אבל בואו נעשה את זה חכם ונכון. הסקרים לא מעכבי פיתוח אלא מקדמי פיתוח מקיים. נדרשים לשלב אותם בתוכנית בצורה חכמה ומושכלת. אפשר לעשות הרבה בין שחור ללבן".

זלוצקי: "אנחנו עובדים עם מהנדסי הערים ברשויות להטמיע את האתרים שנמצאו ראויים בדרגה גבוהה לשימור בתוך תוכניות המתאר. הדרישות שלנו, שהיו בעבר מאוד לא מקובלות, היום כבר מובנות. אנשים גם צריכים לגור ולחיות שם. ראשי הערים כבר יותר ויותר מבינים שצריך את זה".

בקרוב יתפרסם גם מסמך מדיניות ארצי לטבע עירוני, במטרה להביא את המידע והמדיניות בפני ראשי הרשויות, אלה שעוד לא עשו סקר.

"האחריות של המועצות האזוריות היא לקלוט בשבתות את תושבי הערים"

לא רק בתוך הערים מתקיימים סקרי טבע, אלא גם במועצות האזוריות. "אנחנו תומכים בסקרי טבע גם בשטחים הפתוחים מחוץ לערים שהם במועצות אזוריות וגם בתחום הערים", אומר זלוצקי. "אבל מטבע הדברים, השטחים הפתוחים העירוניים הם הרבה יותר קטנים ומצומצמים, והם מאוימים מאוד על ידי הפיתוח. כל יישוב, רובם יותר וחלקם פחות, יושבים על שטחים שבעבר היו שטחים טבעיים והיה בהם מגוון ביולוגי עשיר. ברגע שהשטח הזה הלך לפיתוח, המערכת האקולוגית וערכי הטבע בחלקם הגדול נכחדו".

ההרגשה של המטייל היא שגם אם אתם כבר מכריזים ומשמרים, הטרקטורונים באים בשבת ועושים כרצונם.

"מרכז המועצות האזוריות מודע לעניין החשיבות של זה, ובמידה מסוימת לקח על עצמו את התפקיד של שומרי השטחים הפתוחים. אני מסכים שצריך להגביר את האכיפה. הטרקטורונים הם צרה שלא כתובה בתורה, וזו גם בעיה בטיחותית וגם בעיה של זיהום אוויר. אבל יש שינוי דרמטי לטובה. הם הבינו שזה הערך המוסף שלהם - זו האחריות שלהם לקלוט בשבתות את תושבי הערים. ראש המועצה האזורית של לב השרון, עמיר ריטוב, הבין את החשיבות ועשה תוכנית למסדרונות אקולוגיים בין השטחים החקלאיים. לפעמים מספיק לתת עוד רוחב רצועה באזורים שגובלים בוואדיות או בנחלים וזה כבר נותן ערך מוסף גבוה. נכון שאם מדובר בקרקעות פרטיות זה הרבה יותר קשה".

העץ הנדיב: "רח' יפו הפך את עורו בזכות העצים"

לעצים יש תפקידים חשובים מאוד בעיר. מבחינת מיקרו-אקלים, הם מורידים טמפרטורה, נותנים צל להולכים ובית לציפורים. "מדברים על שינוי האקלים הגלובלי, המסת הקרחונים בקטבים ועליית המפלס בבנגלדש", אומר זלוצקי. "אבל צריך לדבר גם על מה שקורה פה. אנחנו באקלים הים התיכון ותמיד היה חם פה בקיץ. לעצים יש תפקיד חשוב מבחינת הצל.

"בפתח תקווה עשו סקר עצים משלים לסקר הטבע העירוני, כדי למפות את העצים שהם היום חלק בלתי נפרד מתכנון הרחובות, מהמרחב הציבורי. "אני חושב ומאמין שבערים זכות הקדימה היא להולכי רגל. לשם כך צריך צל. רח' יפו בירושלים הפך את עורו בזכות הרכבת הקלה וגם בזכות העצים שניטעו. זה משנה לגמרי את האווירה ואת היכולת ללכת. יש לכך חשיבות מאוד גדולה. כולל התייחסות מתאימה ומודעות שפ"ע (שיפור פני העיר) ברשויות המקומיות. לא לכסח עצים יותר מדי, לתת להם יחס של כבוד".

 

עוד כתבות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?