גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוק באדמה: חברות קדישא מגלגלות מיליארד שקל בשנה

בישראל כ-200 חברות קדישא מקבלות הקצאה של קרקע מהמדינה בנזיד עדשים ■ החברות "חולבות" את הכספים למשכורות ותפעול, או פשוט לא נותנות להם להצטבר ■ בקרקעות ניתן היה לבנות 25 אלף דירות חדשות

קרית שאול  / צילום:איל יצהר
קרית שאול / צילום:איל יצהר

200 חברות פועלות ברישיון מטעם המשרד לשירותי דת. איש מקוראי מאמר זה - וגם כאלה שלא יקראו אותו - לא יצליח לחמוק מהן. הן לא מנסות לשכנע לקוחות להגיע אליהן ואינן צריכות לשווק את מרכולתן, כי במוקדם או במאוחר כל אחד מגיע אליהן בעצמו.

כל חברות הקדישא פועלות מכוח חוק שירותי הדת היהודיים (נוסח משולב) התשל"א-1971 והתקנות שהותקנו מכוחו. חברות אלה מקבלות בדרך כלל הקצאה של קרקע מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בהתאם להחלטת מועצה 1097 משנת 2007. ההקצאה היא ל-999 שנה ובדמי חכירה סמליים, ובלבד שמתקיימים התנאים הבאים: הרשות המקומית לא תגבה ולא תתיר לגבות כל תשלום עבור המקרקעין והשימוש בהם ועבור הרשות להקים מצבות, למעט אגרה הקבועה בדין. נוסף לכך, שיעור התשלום שהיא גובה עבור שמירת חלקת קבר עבור בן זוגו של נפטר, המבקש להיקבר לידו, אינה עולה על השיעור הקבוע בחוק.

מכונה לייצור מזומנים

אבל בית העלמין בארץ, אף שהם שקטים בדרך כלל, הם בעצם מכונה ייצור משוכללת עתירת מזומנים, שאף חברה בורסאית לא היתה מתביישת בה.

נמחיש את הדברים בדוגמה פשוטה: נניח שחברה קדישא מסוימת קיבלה מרמ"י הקצאה של 30 דונם לצורך הקמת בית עלמין, בדמי חכירה סמליים כמובן. נניח שבית העלמין קובר בשיטה הרגילה (קבר שדה כפול) ולא בבנייה רוויה (קברים בקומות).

מניתוח היתר בנייה בראשל"צ של בית קברות קטן בשטח של 5.713 דונם נלמד כי הותרה הקמת בית עלמין יהודי אזרחי הכולל 2,172 קברי שדה כפולים, כלומר בצפיפות של 380 קברים לדונם. ככל שהחלקה גדולה יותר, הצפיפות תגדל כיוון ששטחים משותפים (כגון רחבה או שבילים מרכזיים או שטח המיועד למבנים וסככות) יתחלקו על יותר קברים. לצורך התחשיבים נניח כי מדובר ב-420 קברים כפולים לדונם.

בהתאם להסכמים בין הביטוח הלאומי לחברות קדישא, חברה קדישא שתעמוד בתנאים מסוימים תקבל הוצאות קבורה בסכום של כ-6,500 שקל לכל נפטר. אחד התנאים הם שהחברה תקצה חלקה חריגה בשטח 10% מהקברים למכירה.

בנוסף לחלקה החריגה, כל מי שמעוניין לרכוש קבר בחייו (גם לבן זוג של נפטר או וכדומה) יכול לרכוש חלקת קבר בהתאם לתעריפים בחוק.

הכנסות ממכירות לדונם:

בתחשיב של 420 קברים לדונם, 10% שהם 42 קברים בחלקה חריגה יימכרו לפי 30-50 אלף שקל (נניח 40 אלף שקל), סך של 1,764,000 שקל. בחלקה הרגילה, 5% מהקברים (כלומר 21 קברים) יימכרו לרוכשים שקונים קבר בחייהם, לפי מחיר של 20 אלף שקל (למצב של קבר כפול) סך של 420 אלף שקל. עוד כ-25% (105 קברים) ישלימו רכישה כאשר בן הזוג נפטר במחיר של כ-8,000 שקל לבן זוג תושב המקום, סך של כ-840 אלף שקל. סה"כ הכנסות ממכירות נדל"ן בבית העלמין: 3,024,000 שקל לדונם.

הכנסות מדמי קבורה והכנסות נוספות לדונם:

בהנחה של כ-550 נקברים (מקדם 1.3) לפי 6,500 שקל לקבורה, מתקבל סכום של 3,575,000 שקל. בתוספת 5% הכנסות נוספות (דמי הרשאה וכו') סה"כ 3,753,000 שקל.סה"כ הכנסות לדונם:

ההכנסה המצרפית לדונם הן ממכירת הקרקע והן מהכנסות שוטפות מסתכמת בכ-6,777,000 שקל (3,024,000 שקל ממכירת קרקע וכ-3,753,000 שקל מהכנסות שוטפות). עבור 30 דונם נקבל בית העלמין שמפיק הכנסה של מעל ל-200 מיליון שקל במחזור חייו, וזה בית עלמין די בינוני בגודלו. בבית העלמין הזה ייקברו כ-16,500 מתים בלבד (כ-40% ממספר המתים בשנה אחת). בהתאם לתחשיב זה ההכנסה לנפטר מוערכת בכ-12 אלף שקל ויש בתי עלמין שבהם ניתן להגיע להכנסות של כ-13 אלף שקל לנפטר.

בית עלמין: כמו מסחר והיי-טק

על פי השמאי הממשלתי, בדוגמא לתחשיב בפרסום "קווים מנחים" פרק כב': "עריכת שומות לקרקע המיועדת לבית עלמין" (מאוקטובר 2010), שווי קרקע בגישה תחשיבית הוא כ-50 אלף שקל לדונם (שווי 105 דונם בדוגמה הם 21 מיליון שקל, תוצאה של עלות חלופית של שווי קרקע חקלאית עם פוטנציאל).

מניתוח שבוצע בעבר על ידי משרדי ייעוץ למיניהם או משרדי רו"ח (שמומנו ע"י חברות קדישא או על ידי הביטוח הלאומי) שהתמודדו בשאלה מהי עלות יום קבורה, ניתן ללמוד ששווי הקרקע הוא בסביבות מאות אלפי שקלים לדונם, אולי יותר, אבל פרסומים אחרים, בלתי תלויים, מדברים על ערכים גבוהים יותר שמתקרבים למיליון אבל עדיין רחוקים מהשווי הראוי של הקרקע.

שווי הקרקע של בית עלמין במרכז הארץ הוא כ-2.5-3 מיליון שקל לדונם (בפריפריה ההכנסות ממכירת קרקע נמוכות יותר, בהתאם לחוק) - דומה לשווי דונם קרקע למסחר (בקומת קרקע) ולתעשיית היי-טק. ערכים אלה בלתי נתפשים ולא מובנים גם למי שעוסק בתחום.

ננסה להראות זאת ב"שמאות על רגל אחת". ראינו בתחשיב קודם כי כל דונם מייצר הכנסות של 6,777,000 שקל בממוצע לאורך מחזור חיי בית העלמין. עלות הכשרת דונם כולל חלק יחסי מהמתקנים המשותפים מוערך ב-500 אלף שקל (או 500 שקל למ"ר), עלויות ישירות ריאליות של קבורה לאדם מוערכות ב-2,500 שקל לכל היותר, ועבור 550 מתים כ-1,375,000 שקל. נניח הוצאות הנהלה וכלליות עוד מיליון שקל לדונם (נכון שזה קצת מוגזם). נפעיל מקדם היוון (בהנחה שלוקח לא מעט שנים למלא את חטיבת הקרקע במתים), יזמות והיטלי פיתוח - ובכל זאת יהיה קשה לרדת אל מתחת ל-3 מיליון שקל לדונם.

לאור כל זאת, נשאלת השאלה איך זה שחברות קדישא רבות נמצאות במצב כלכלי לא טוב (ויש כאלה שנמצאות בהפסדים), אם מקצים קרקע בדמי חכירה סמליים. התשובה מצויה מתחת לפנס: חברות קדישא "חולבות" את הכספים למשכורות ותפעול, או פשוט לא נותנות להם להצטבר.

קונגלומרט מלוכד ורב-עוצמה

כדאי להציג את המשמעויות האלה ברמה הלאומית:

כיום נזקקים לקבורה לפחות 40 אלף איש בשנה. אם נניח שכ-8,000 שקל לכל מת "נשאבים" החוצה, הרי מדובר בכ-320 מיליון שקל בשנה. בעוד עשור היקף הנפטרים יעמוד על 65 אלף איש ובעוד דור אחד (25 שנים), היקף הנפטרים יעמוד על 120 אלף איש בשנה והסכום שעשוי להישאב, (תחת המטריה הנורמטיבית הקיימת) יתקרב לכמליארד שקל בשנה, אם נמשיך לעמוד מן הצד ולא נתערב.

אף שקיימות כ-200 חברות קדישא, מדובר בעצם בתאגיד שהוא קונגלומרט המהווה מארג אחד, מלוכד ורב עוצמה הפועל כמו מכונה משומנת וסודית, מונופול שתכליתו לשרת את עצמו, את מפעיליו ואת מקורביהם.

כדי לפתור זאת, נדרשת כאן התערבות עניינית ואמיצה. בשלב הראשון יש למנות מיד שופט חוקר וכונסי נכסים שינהלו את התאגידים האלה ויתחילו בהליך של פירוק מרצון (ובלית ברירה פירוק שלא מרצון). במקביל ומיד יש להקים כמה חברות (שלוש או ארבע) בלתי תלויות לתועלת הציבור שלממשלה תהיה בהן מניית זהב והדירקטוריון שלהן יהיה מועצה ציבורית.

חברות אלה יונפקו בבורסה והדוחות שלהן יהיו גלויים לציבור. הן תוכלנה לגייס הון ולחלק דיבדנדים. החברות האלה לא יפעלו למטרת רווח בלבד והן תשרתנה מטרה חברתית נעלה: הן יתחרו ביניהן על יעילות והתייעלות. החברות תעסוקנה בשאלה איך לקבור מתים בעלות נמוכה ביותר ובלי לחסל את עתודות הקרקע של הדורות הבאים. בהזדמנות זו נזכיר כי חבל מאוד שביטלו את פונקציית נציב הדורות הבאים, שהיה אמור לדבר בשם אלו שיחליפו אותנו בעתיד על כדור הארץ.

את התועלת לציבור יביאו חברות קדישא בכך שיעמידו את הכספים שהן צוברות לטובת הציבור, לפיתוח הדיור הציבורי.

על הקרקע לבית עלמין שתוצא למכרז על ידי רשות מקרקעי ישראל או על ידי הרשות המקומית יתחרו החברות וההצעה הזוכה תהיה הטובה ביותר בראייה חברתית ולאו דווקא זו שתציע לבנות כמה שיותר מ"ר דירות למגורים. דירות אלו ייבנו על קרקע שתועמד לטובת מטרה זו על ידי רמ"י או על ידי הרשות המקומית והבנייה תתבצע על ידי החברות (באמצעות קבלנים).

הגיע הזמן להחזיר עטרה ליושנה ולאפשר לפקידי הסעד לקבל כלים ביד לספק פתרון דיור הולם ומכובד גם לכאלה בחברה שאין להם את היכולת או שיוקר הדיור הופך את חייהם לכבדים מנשוא. הדירות האלה יועמדו להשכרה בדמי שכירות מופחתים ובדמי השכירות ישתמשו החברות לבנות דירות נוספות. באומדן זהיר ניתן יהיה לבנות בדרך זו כ-25 אלף דירות לפחות שייכנסו למאגר הדיור הציבורי בשני העשורים הבאים. כך ייעשה נס שהמתים יסייעו לחיים. בזרוע אחת החברות האלה תקבורנה את המתים ובזרוע השנייה הן תממנה את אלה שחיים בשוליים של החברה.

הכותב שמאי מקרקעין ועו"ד. המאמר נכתב בסיוע אבי שלח, שמאי מקרקעין ועו"ד

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי