גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שתף, בנאדם, שתף

אל תישאר מחוץ למשחק. אבוי למשתמט! טור עורכת, "ליידי גלובס"

ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל
ורד רמון ריבלין / צילום: שי יחזקאל

1. כיף פה על השביל. ההליכה הקצבית, הנוף ההררי, ריצודי השמש שניתזים לכל עבר, המיית הנחל שנמזגת בציוצי הציפורים, חריקת הענפים על הקרקע הקשיחה תחת רגלינו. כמה הייתי זקוקה לזה, להזיז את עצמי אחרי ימים ארוכים בישיבה במערכת. ולנשום את הטבע הנדיב הזה. רשרוש עלוות התחרה של אלת המסטיק והאורנים רק מדגיש את השקט. והביחד. עונג הביחד הזה. אבל בזמן שאני ביחד אתכם, מחשבותיי נודדות לביחד אחר, זה שברשת. כל אלה שלא פה איתי. אז איזו תמונה, באמת, להעלות?

איך אפשר בלי השאלה המכוננת.

2. תמיד תיעדתי. הייתי שולפת את המצלמה מהתיק ומנציחה את הרגע. לוכדת אותו כדי שיהיה איתי גם בהמשך, לימים אחרים. אהבתי להתבונן בו, ברגע המתועד. וזה היה לגמרי שלי עם עצמי. אבל אז פרצה הרשת לחיינו. והיא חילקה אותם לשניים: לפני ואחרי. לא מיד התחברתי, זה היה לא טבעי בהתחלה. אבל עדיין הייתי מראשוני המשתמשים. משעה שהתחיל, הפך השיתוף חלק בלתי נפרד מהחוויה עצמה. הרשת כולה הפכה לציווי חברתי שמכוון אליך ואומר: שתף, בנאדם, שתף. אל תישאר מחוץ למשחק, מחוץ לכפייתיות שאחזה בתרבות שלנו: חייבים לשתף. אבוי למשתמט!

פעם בזנו למציצנות, היום אנחנו מזינים אותה במסירות. בואו, תציצו לנו! כדאי לכם! תראו כמה השתדלנו. ובמיוחד השתדלנו שזה ייראה הכי לא מתאמץ. כאילו סתם עברנו פה במקרה, הנחנו את מקלון בדיקת ההריון. זהו, נגמרו ההסתרות. פרטיות? פחחחח. אתם יכולים לא לשתף, אם ממש בא לכם, רק תדעו שזה כל כך לא תרבותי מצדכם.

פרקטיקת האינסטוש הפכה לאומנות השבחת העצמי. התמונה מתפקדת על תקן דף המסרים של העצמי המבוקש. בכל בילוי טיפוסי מגיע רגע האמת. הרגע שבו כמה בנות יחד צריכות להחליט איזו תמונה משותפת להעלות. 'לא מרשה לכן את זו, יחשבו שאנחנו נהנתניות מדי'. 'וזו? אתן נראות מדהים, אבל תראו אותי, זוועה'. אחרי הרבה ויכוחים וחישובים, כשכולן מתרצות, נבחרת התמונה המהונדסת לשיתוף 'האותנטי'.

שיתפו אתכם מדי? עכשיו ישתפו עוד יותר. השבוע הושקה מצלמת המציאות המדומה, מה שאומר שנתחיל להזרים את חיינו בווידיאו בשידור חי מהסמארטפון. אם לשפוט לפי צוקרברג "בקרוב נחיה בעולם בו כולנו משתפים חוויות מרחוק, ומרגישים באותו מקום".

בינתיים, בטיול, בעודי עסוקה באיתור הרגע הנכון לצלם, התעקל במוחי סימן השאלה: למה דחוף לי לשתף? למה חשוב לי שאחרים ידעו מה אני עושה עכשיו בעודי מבלה עם אחרים-אחרים? למה אני לא מתמסרת לנוכחות שלי כאן ועכשיו, למה להתעקש לדלוף החוצה? איך נהיה שיותר ממה שחשוב לי לחוות, חשוב לי לשתף אתכם בחוויה?

3. אני אוהבת לשתף, אבל הופכת בונקר בדברים החשובים באמת. אני לא מרגישה צורך בלתי נשלט לחלוק אותם עם העולם. יש רק כמה חברים אהובים שאני באמת משתפת בסודות הכי מוכמנים. איתם נוח לי לעבד מה שעובר עליי. בשבילי זו אחת החוויות הקיומיות המשמעותיות. תגידו שאנחנו חופרים. כן, את העצמי שלנו. מעניין לי לקבל עוד נקודות הסתכלות על המצב, לראות עוד סוגי נרטיב לאותם חומרי מציאות שמושלכים פנימה.

האמפתיה מנחמת. כמו סוג של משכך מתחים. איזה עונג לבחון את החוויות, לחקור אותן, לארגן את המחשבות. יחד. ההכרה שאני לא לבד, זה מה שמחזיק אותי. איזו פריבילגיה זו להיות מסוגלים לשפוך את מר ליבנו בפני חבר אמפתי. ולא, לא כזה שהמונה דופק אצלו.

4. קוהוט יצר טלטלה בעולם הפסיכואנליטי. הוא סימן את העצמי כמרכז הקיום שלנו. בעוד שפרויד טען שהמוטיבציה העיקרית המניעה אותנו היא הצורך לספק דחפים מיניים ותוקפניים, קוהוט קבע שהמוטיבציה הכי חזקה שלנו היא לשמור על העצמי. כל חיינו אנחנו זקוקים לנוכחות של אחרים משמעותיים ואמפתיים שיתחזקו עבורנו את תחושת העצמי, יספקו את הצרכים הנרקיסיסטיים שלנו בדרך של שיקוף (ישקפו לנו כמה אנחנו נפלאים ומיוחדים), ותאומות (יגרמו לנו לחוש שייכות ודומות). בלי כל אלה יהיה לנו קשה לבנות עצמי יציב ולכיד, בלי אספקת החמצן האמפתי הזה - ניחנק.

5. ואז נכנסה הטכנולוגיה, וקיבלנו גלונים של חמצן. פייסבוק העמידה לרשותנו מרבצי שיקוף והאדרה. נוצר מרחב חווייתי שבו הטרייד אוף ברור: נכנס שיתוף, יוצאת אהדה. זה הרגע שבו נולדת היחידה החברתית המוזרה: להקת המריעים שלך. איך אמרתם שקוראים לכם? בדיוק. תצטרך לעבוד כדי לגרד מהם את התשואה המגיעה לך. תגרוף דיבידנד ענק כשתהפוך חולשה לגילוי פרדוקסלי של עוצמה. תתמכר לחיזוקים שתקבל. ככל שתבקש לך יותר לייקים, תצטרך להפוך יותר ויותר דברים פרטיים לציבוריים. כי זה מה שמוכר. קיבלת את זה בחינם? כי אתה המוצר.

הצעצוע החינמי שקיבלנו מצוקרברג זרק אותנו לזירה של התנגשויות. כל מי שינסה להשיג את ה'חומר' האמפתי ברשת, יגלה בסופו של דבר, לאכזבתו, שאין ארוחות חינם, ואין קיצורי דרך לאמפתיה העמוקה שאנחנו זקוקים לה.

נדמה לכם שלא משלמים אובר ווייט על שיתוף? תחשבו שוב. כמו בחיים, מי שחונק לנו את הפיד עשוי לגלות שהפך מאוס. לפעמים זה שיתוף שמדיף ריח עז של נואשות, קריאת הצילו.

6. כל העניין הזה של השיתוף נעשה הרבה יותר ברוטאלי. אנחנו מאביסים את הפיד בדימויים של חיים. כולם נראים מלאי חיוניות, משפריצים אנרגיה, שותים ממעיין התענוגות בשלוקים ענקיים, נוסעים, משתגעים, זוללים. עולים על גדותיהם. אתה מתבונן מותש במופע הליבידו הגדול, תוהה על היחסים הפרזיטים בין השיתוף לחיים, בין הייצוג למציאות.

הרשת זיקקה את חיינו לקולאז' של אימאג'ים והשתפכויות. עומס השיתופים הזה מעורר לפעמים צימאון עז להתבודדות.

לפני כמה שבועות הוזמנתי לערב חברתי מצומצם, שבו התפתחה שיחה קרובה ושופעת קסם ואנושיות. שקעתי בחוויה של אותנטיות וחום. ורק כשיצאתי משם, חשבתי לעצמי: אפילו לא חלפה במוחך, ולו לשנייה, המחשבה לשתף.

7. פתאום זה מחלחל. די, לא חייבים. הדברים החשובים בחיים כל כך בטוחים בעצמם, שהם לא צריכים לשווק עצמם לאף אחד. לא דחוף לי שתהיו פה עכשיו, אנסה להסתדר איכשהו בלי המבט שלכם.

אני מציצה באינסטה, ומגלה שאני, המכורה, לא העליתי תמונה כבר חודש. תראה, אני אומרת לו, זה אומר משהו. מה עובר עליי? אולי זה דיכאון? אחרת איך אפשר להסביר את הכפירה הזו. משהו השתבש, אני אומרת לעצמי, ואת חייבת לדבר על זה, לשפוך הכול, לשתף, לחזור לחיים. אז איזו תמונה את מעלה?

 

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?