גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטלפון ללשכת נתניהו: חוקר מע"מ מרכזי לא יעיד בתיק רפי רותם

נדחתה בקשת רפי רותם לזמן לעדות במשפטו את חוקר המכס מפרשת המכולה שהוחזרה למבריחים ■ אושרה עדותם של 3 חוקרים שהתלוננו בעבר על טיוח חקירות מס

רפי רותם / צילום: תמר מצפי
רפי רותם / צילום: תמר מצפי

שופט בית משפט השלום בתל-אביב, דניאל בארי, היושב בתיק הפלילי נגד חושף השחיתות ברשות המסים רפי רותם, דחה את בקשתו של רותם לזמן כעד הגנה מטעמו את עו"ד חיים שצ'ופק, לשעבר חוקר בכיר ביחידת החקירות של מכס-מע"מ.

שצ'ופק היה ממונה על חקירת הברחה של מכולה ובה מכשירי קולנוע ביתי, מכולה אשר הוחזרה לגורמים שנחשדו בהברחתה ללא שננקטו נגדם צעדים, וזאת אחרי פנייה של שני פעילי ליכוד ללשכת שר האוצר באותה תקופה, ראש הממשלה כיום בנימין נתניהו.

בידי המשטרה יש עדות מצולמת של מקור המכונה 270 על פרשה זו. מקור 270 נרצח מאוחר יותר, אחרי שזהותו נחשפה בחוגי המבריחים, לטענת משפחת המקור וגורמים בתוך רשות המסים. המדינה שילמה לאחרונה פיצוי למשפחת המקור, ובכך נמנע בירור הפרשה.

את קיום העדות של המקור שנרצח אישר בעדותו בבית המשפט סנ"צ בדימוס אריה אידלמן, שעמד בראש מפלג הונאה במשטרת תל-אביב וחקר את תלונות רותם וחבריו, עד שהתיק נסגר בעקבות החלטה של פרקליטת המחוז דאז, רות דוד. נתניהו מסר בעבר ל"גלובס", כי אינו יודע כלל על מה מדובר.

בתיק בפני השופט בארי רותם מואשם על-ידי התביעה המשטרתית בשורת עבירות ובעיקר "העלבת עובד ציבור" של אישים במשטרה, בפרקליטות וברשות המסים, בגין פקסים והודעות טקסט בלשון בוטה, בהם הוא מכנה אותם "מושחתים", "מטייחים", "מקומכם בכלא" וכו'.

רותם מאשר כי פנה ברוח זו לשורה של בכירים, אולם מכחיש טענות על איומים מצידו. זאת, בהקשר לפרשיות אותן ניסתה לחשוף "קבוצת ה-15" - חוקרים ומבקרים ברשות המסים, שניסו כבר לפני 10 שנים לחשוף פרשיות שחיתות בצמרת רשות המסים בראשה עמד איתן רוב, וביחידת החקירות המרכזית של מכס-מע"מ בראשה עמד רפי עמיאל, כולל סחיטה מינית של נישומה והדחתה בחקירה שתועדה בווידיאו.

ה-15 התלוננו במשטרה ואצל מבקר המדינה על טיוח חקירות, העלמת עין מעבירות של אנשי עסקים וגורמים ששמותיהם הוזכרו בהקשר לארגוני פשיעה והקלות לאנשי עסקים מקורבים לליכוד ולחוגי הספורט, בעיקר מענף הכדורסל.

עם תחילת מסכת ההגנה ועדותו של רותם, המייצג את עצמו, השופט בארי דחה את בקשתו של רותם לזמן לעדות מטעמו גם את מבקר המדינה הקודם, מיכה לינדנשטראוס; המבקר הנוכחי, יוסף שפירא; ועוזרו, דודי נהיר. רותם מבקש להציג את טענתו, לפיה מבקרי המדינה התעלמו מהפגיעות שספגו חברי "קבוצת ה-15" בעקבות פעילותם.

השופט בארי דחה גם הבקשות לזמן לעדות את היועמ"ש לשעבר ושופט בית המשפט העליון, מני מזוז; היועמ"ש לשעבר יהודה וינשטיין, שהיה פרקליטו של איתן רוב; המפכ"ל הקודם, יוחנן דנינו; ניצב משה אדרי, מפקד מחוז תל-אביב; סנ"צ ירון ארם וכן מספר שוטרים שרותם טוען כי היכו אותו בהיותו במעצר; רות דוד, שהייתה פרקליטת מחוז תל-אביב אשר סגרה את תיק החקירה שיזמה "קבוצת ה-15"; וחבר הכנסת לשעבר אריה אלדד, שהיה ראש השדולה למלחמה בשחיתות וליווה את מחאתם של רותם וחבריו.

עם זאת, הותרה עדותם של אהרון הילינגר, מבכירי משרד מבקר המדינה; ועו"ד איתן ענבר, שייצג את רותם בהליכים שונים. כן הותרה עדותם של 4 שוטרים ממחוז תל-אביב, שהיו מעורבים בשורה של מעצרים של רותם.

בניגוד לאיסור על עדותו של חבר "קבוצת ה-15" חיים שצ'ופק מפרשת ההברחה והפנייה ללשכת נתניהו, שנומקה באי-רלוונטיות של עדותו, השופט בארי התיר לרותם להביא לעדות מטעמו 3 אנשים מרשות המסים: איש הביקורת ביחידת החקירות של מכס-מע"מ, אריה אלעזר; חוקר המע"מ מוטי ברכה; וכן מי שהיה מנהל מע"מ תל-אביב, שוקי משעול, שהוא מהמובילים ב"קבוצת ה-15". רותם ביקש להשמיע את עדויותיהם כדי להמחיש את הטענות לשחיתות וטיוח החקירות ברשות המסים, במשטרה ובפרקליטות, ואת הפגיעה באלה שניסו לחשוף את השחיתות.

שוקי משעול הוא זה שחשף לראשונה את הקשר שבין פרקליטת המחוז רות דוד ועו"ד רונאל פישר, כאשר דחה הצעה של פישר לשלם שוחד לרות דוד בהקשר לחקירה שנפתחה נגדו על-ידי הנהלת רשות המסים. משעול דרש לבדוק את הטיפול במיסוי של נישומים כבדים, למשל עסקת רכישת סלקום על-ידי נוחי דנקנר, ההקלות לחברת דובק, משפחת גבריאלי, אבנר קופל, דודי אפל ותיקים נוספים.

אחרי סירובו של משעול להצעת השוחד מצד רונאל פישר, הגישה הפרקליטות בראשות רות דוד כתב אישום נגדו, בטענה כי קיבל שלא כדין 540 שקל יותר מדי בהחזר ביטוח הרכב. משעול הורשע ומנהל מאבק בטענה להתנהגות מגמתית כלפיו של הפרקליטות בגלל מעורבותו ב"קבוצת ה-15".

מוטי ברכה היה חוקר בכיר שהועבר לתפקיד זוטר בעקבות עדות שנדרש למסור בבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב בעניינו של רותם. ברכה העיד כי גורמים בכירים מנעו ממנו לחקור את חברת גיבור ספורט והעומדים בראשה, כולל איתן אלדר (שהורשע לאחרונה במספר פרשיות ונכלא).

לפי עדותו של ברכה, למעשה טויחה פרשה של עבירות מס חמורות. השופטת באותו תיק, ורדה סאמט, לא התייחסה לעדותו של ברכה (בעלה, חיים סאמט, ייצג את גיבור ספורט, אולם השופטת טענה כי לא ידעה זאת ותלונה נגדה נסגרה).

אריה אלעזר היה המבקר במספר תיקי מס נגד אנשי עסקים בכירים, תיקים שלגביהם נטען כי ניתנו בהם הקלות חריגות, וכן עסק באופן הניהול של איצטדיון הכדורסל ביד אליהו ומשחקי הכדורסל של מכבי תל-אביב. בדוח מבקר המדינה נחשף כי איתן רוב, כשעמד בראש רשות המסים, קיבל טובות הנאה בצורת כרטיסים למשחקים באיצטדיון, כשהיה במצב של ניגוד עניינים חמור בין תפקידיו ברשות המסים ובממסד הכדורסל.

פרשת הניסיון לחשוף את השחיתות ברשות המסים, והיחס שקיבלו מהמשטרה, מהפרקליטות ובתי המשפט, עומדת במרכזה של סידרת כתבות בערוץ 10 על מערכת המשפט והפרקליטות, שעורכת אורנה בן-דור תחת הכותרת "דיני נפשות", שהפרק הראשון שלה יוקרן ביום רביעי 2.3.

עוד כתבות

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

אוהד יאסין / צילום: Netanel tobias

הקידום המפתיע של הישראלי הבכיר במיקרוסופט העולמי

אוהד יאסין, המשמש כיום כסגן נשיא וחבר הנהלת מרכז הפיתוח במיקרוסופט ישראל, ינהל מאות עובדים בישראל וברחבי העולם, ויוביל פעילות אסטרטגית מול ממשלות וארגונים ריבוניים ● את התפקיד קיבל הבכיר הישראלי בין השאר על רקע התפקיד המרכזי שממלא מרכז הפיתוח בישראל בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית, ענן וסייבר

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

סזאר / צילום: דר טייב

אחרי 20 שנה - המסעדה הזו מצליחה להמציא את עצמה מחדש

בסזאר שברחובות תמצאו לצד מנות "באנקר" בלתי מנוצחות - שניצל, המבורגר, פירה, סלט קיסר – גם מנות שמדברות קולינריה עכשווית

חוק מס רכוש המחודש / צילום: Shutterstock

התיקון סותר את תכליתו המוצהרת: כשלים מהותיים בחוק מס רכוש המחודש

אף שהכוונה העומדת בבסיס החקיקה ראויה, ניתוח מעמיק של נוסח החוק המוצע חושף כשלים מהותיים העלולים לייצר עיוותים, ולהכביד שלא לצורך על ציבור רחב של בעלי קרקעות

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

מאיר שמיר, מנכ''ל ובעל השליטה במבטח שמיר / צילום: כדיה לוי

הקפיצה האנרגטית של מאיר שמיר: המניה שהניבה 450% בשלוש שנים

לאחר האקזיטים ההיסטוריים בתנובה, בביטוח ובהייטק, מתברר כי ההימור הנוכחי של מבטח שמיר על תחום תחנות הכוח מוכיח את עצמו - לפחות בבורסה ● שווי החברה כבר עומד על יותר מ-4 מיליארד שקל ומקנה למאיר שמיר הון של 1.7 מיליארד שקל על הנייר

''אין ודאות שנפילת המשטר תביא לאיראן טובה יותר''. כרזה עם תמונת חמינאי בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

ההערכה בישראל: טראמפ עדיין לא קיבל את ההחלטה על תקיפה באיראן

דיווח: ראש הממשלה ביקש לדחות את התקיפה באיראן - הסיבה: חוסר מוכנות ● בכירים אמריקאים: הנשיא דחה בשלב זה את ההחלטה על התקיפה באיראן, אך היא עדיין על השולחן ● הניו יורק טיימס: "בפנטגון נערכים להחזיר את הכוחות שפונו מבסיסים באזור" ● שר החוץ של טורקיה: אנקרה אינה מקבלת אפשרות של שימוש בכוח נגד איראן ● שר החוץ של איראן: "אין כוונה לתלות אנשים" ● עדכונים שוטפים

הובלת דשנים, כיל חיפה / צילום: יח''צ כיל

יצואני הדשנים חוששים: עד כמה אירופה תכיר במס הפחמן הישראלי?

ישראל הקדימה וקבעה מס פחמן לקראת כניסתו לתוקף של מס חדש שיחול על סחורות מיובאות באירופה לפי הפליטות שנוצרו בייצורן ● אך האיחוד טרם הכריע אם יכיר במס המקומי, ויצואני הדשנים עלולים לשלם פעמיים

פרופ' דפנה קולר / צילום: Scott R. Kline for insitro

פרופ' דפנה קולר, מחלוצות ה־AI: במערכות החינוך ממשיכים ללמד עובדות במקום איך לפתור בעיות

לפני 15 שנה כמעט עשתה פרופ' דפנה קולר מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא פועלת במרץ לקידום המהפכה הבאה - שינוי עולם התרופות מהיסוד, בעזרת בינה מלאכותית ● השבוע רכשה אינסיטרו, החברה שהקימה, סטארט־אפ ישראלי כדי לסייע לה במשימה ● בראיון בלעדי לגלובס היא מסבירה למה היא נלהבת כל כך מ־AI ומגלה איזו יכולת הכי חשובה כדי לשרוד בעולם העבודה העתידי

מפעל ענקית השבבים הטייוואנית TSMC / צילום: Shutterstock

יצרנית השבבים הגדולה בעולם עקפה את התחזיות. ומה היא צופה להמשך?

TSMC עקפה את תחזיות האנליסטים ברבעון הרביעי ומציגה המשך צמיחה מהירה, וזאת על רקע הביקוש לשבבים מתקדמים לשרתי בינה מלאכותית

אילוסטרציה: Shutterstock

המספרים הסופיים הגיעו: מה עשו החסכונות שלכם ב-2025?

כלל ומנורה מבטחים חולקות ביניהן את המקומות הראשון והשני במסלולים הכלליים והמנייתיים, עם תשואה שנתית של יותר מ-16% כל אחת בכללי וכמעט 28% במנייתי ● התשואה לחוסכים בשנת 2025 היא הטובה ביותר מאז שנת 2009 ● בתחתית נמצאים אלטשולר שחם וילין לפידות, כשבדצמבר אלטשולר שחם כמעט לא הניב תשואה לחוסכים

HAVAL H6 של GWM / צילום: יח''צ

קאמבק אירופי ל-GWM: שבעה דגמים חדשים ותחרות מול טוסון

GWM מתכננת חזרה לאירופה ולישראל עם מחירים אגרסיביים והנעות מגוונות ● דגמי קרוס־אובר חדשים מרחיבים את ההיצע בטווח 115–230 אלף שקל ● וגם: המעבר לחשמל בצי הממשלתי עדיין מדשדש ● השבוע בענף הרכב

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

כרטיס אשראי מיוחד לקריית שמונה: האוצר הודיע על מענקים חודשיים לתושבי העיר

על פי הודעת משרד האוצר, תושבי קריית שמונה יקבלו מענק חודשי בסך 1,000 שקל עד 2,500 שקל, שניתן יהיה לממש רק בעסקים בעיר ● התקציב לתוכנית צפוי להגיע מתוך התוכנית לשיקום הצפון, שתוקצבה במקור ב-15 מיליארד שקל ונוצלו מתוכה עד כה כ-9 מיליארד שקל

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

בין הסכסוך עם הפד לרוחות מלחמה מול איראן: תיק ההשקעות בעידן טראמפ 2.0

בימים האחרונים קידם נשיא ארה"ב בתזזיתיות מהלכים חריגים מול הפד ובשוקי האשראי, הדיור והנפט ● לכל אלו השפעה על אופק ההשקעה בדולר, בחברות פיננסים ואנרגיה, ביחס לאינפלציה ולאג"ח ממשלת ארה"ב ● איך כל זה צפוי להתבטא בניהול התיק ב–2026

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

תגביר אכיפה? רשות שוק ההון מבקשת תוספת של 30% לתקציבה

הממונה על שוק ההון מבקש תוספת של כמעט שליש לתקציב עבור ביקורות ואכיפה, מאבק בהון שחור ועוד ● הרשות מפקחת על כ־3 טריליון שקל של הציבור, אך תקציבה עומד על כ־154 מיליון בלבד

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה