גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצלחה וקוץ בה: זה הדאונסייד במניות אפל, גוגל ופייסבוק

ענקיות הטכנולוגיה אפל, גוגל ופייסבוק נהנות ממעמד עסקי יוצא דופן ומצמיחה מתמשכת בהכנסות וברווחים, אך על פעילותן העתידית מאיימים מהלכים פוליטיים-רגולטוריים-משפטיים, שההשלכות שלהם עשויות להיות משמעותיות יותר מאשר חדשנות או מהלכים עסקיים שונים ■ האם השוק לוקח זאת בחשבון?

תור לאייפון בטוקיו / צילום:רויטרס
תור לאייפון בטוקיו / צילום:רויטרס

בשבוע שעבר עמדה אפל  במרכז סערה תקשורתית עקב סירובה לבצע שינוי במערכת הפעלה, שיאפשר לממשלת ארה"ב לפרוץ למכשיר אייפון של חשוד בטרור. בדיון שנוצר הועלו בין היתר חששות מפגיעה בפרטיות של אזרחים וחברות, לא רק בארה"ב.

לצד אפל התייצבו חלק ממתחרותיה, כמו גוגל ומיקרוסופט, ונראה כי תמיכתן אינה מקרית. הצלחתן העסקית של חלק מענקיות הטכנולוגיה מציבה בפניהן בשנים האחרונות איומים שאינם דווקא עסקיים-תחרותיים, אלא מהלכים פוליטיים-רגולטוריים-משפטיים. בתנאים מסוימים, לאיומים אלה יכולות להיות השלכות משמעותיות יותר על פעילותן מאשר חדשנות או מהלכים עסקיים מצדן או מצד מתחרותיהן.

אפל וגוגל  הינן החברות הציבוריות בעלות שווי השוק הגבוה בעולם, כחצי טריליון דולר כל אחת. ביחד עם פייסבוק, שוויין מהווה כ-7% משווי מדד S&P500. נתון מדהים, בהינתן שבמדד נכללות חברות ענק ותיקות כמו קוקה קולה, בעוד שגוגל ופייסבוק  קיימות פחות משני עשורים.

שלוש החברות מייצרות יחד עשרות מיליארדי דולרים בשנה, כשהתזרים השנתי של אפל למשל גבוה פי 4 מתקציב הביטחון של מדינת ישראל. בהתאם, איתנותן ונזילותן גבוהות והחברות מתאפיינות במעמד עסקי יוצא דופן, פריסה גלובלית וידע רב על המשתמשים שלהן.

עוצמה זו גוררת חששות ומגבלות מצד רשויות הגבלים עסקיים, ארגונים הפועלים לשמירה על פרטיות, רשויות מס ועוד. אלו הובילו בשנים האחרונות לכמה מהלכים: רשות הסחר הפדראלית בארה"ב פועלת למנוע מהחברות מיזוגים ורכישות, מה שעלול לפגוע בצמיחתן, כפי שנעשה בעבר למיקרוסופט; גוגל ופייסבוק מנועות מלפעול בסין; גוגל נחקרה על ידי גופים רגולטוריים באירופה ובארה"ב בחשד לשימוש לרעה בכוחה בתחום החיפוש, ולמתן עדיפות לשירותיה בפלטפורמת האנדרואיד; הנציבות האירופית דחפה בעבר את גוגל לבצע התאמות באלגוריתם החיפוש בטענה לפגיעה בזכות לפרטיות; אפל נחקרה בנוגע לניצול מעמדה כמוכרת הגדולה ביותר של מוסיקה להורדה; בארץ ובעולם הוגשו תביעות ייצוגיות כנגד פייסבוק בטענות שאינה פועלת למניעת אלימות והסתה, חדירה לפרטיות, ריגול ועוד, ברשת שלה; נראה כי אפל תידרש לשלם מסים בעת החזרת כספים לארה"ב לצורך חלוקתם, כך שבפועל יתרת המזומן שלה נמוכה כנראה מזו המדווחת; שיעור המס האפקטיבי של גוגל עומד על 16% בלבד, נתון שעלול לעורר את רשויות המס ברחבי העולם.

בינתיים, הצמיחה לא נפגעת

עד כה, נראה כי המהלכים שהוזכרו לא השפיעו על תוצאות החברות, שממשיכות לרשום צמיחה בהכנסות וברווח:

אפל

ברבעון הראשון של השנה (שנחשב חזק באופן מסורתי) רשמה אפל שיאי הכנסות - כ-76 מיליארד דולר, כ-68% מהן נבעו ממכירת כ-75 מיליון מכשירי אייפון, ורווח נקי של כ-18.4 מיליארד דולר. המשקיעים התאכזבו מהתוצאות שהיו מעט מתחת לצפי (צמיחת הכנסות של 2% בדולרים וכ-8% בנטרול השפעות מטבע), ותחזית ההנהלה לרבעון הבא נמוכה מהצפוי, תוך שהיא מציינת כי היא מזהה תנאים חריגים שלא נצפו מעולם.

כחברה בעלת פריסה גלובלית כה רחבה, קיים חשש מהשפעת האטה גלובלית ומחשיפה למטבעות ולשווקים מתעוררים, לצד חשש שצמיחתה תתמתן ככל שתחל ירידה במכירות האייפון, בשעה שמוצרים כמו אפל-ווטש והאייפד אינם מפצים. בנוסף, מחירי המכירה של מכשיריה מזמנים תחרות ופוטנציאל לשחיקה בשיעורי הרווח הגבוהים.

למרות אלה, אפל נהנית ממגמה של מעבר מנויי אנדרואיד לאייפונים, וטרם מוצה הפוטנציאל בשווקים כמו סין והודו. בשנה האחרונה חצה מספר מכשירי אפל בעולם את מיליארד היחידות, מה שצפוי לתמוך בהכנסות ממכירת אפליקציות ומשירותים שונים כגון שירותי המוזיקה, האחסון בענן ו-אפל פיי (תשלום ישירות מהאייפון, ללא צורך בכרטיס אשראי). לקראת סוף 2016 אמור להיות מושק האייפון 7 שעשוי להקפיץ את המכירות, בין היתר בזכות החלפת מכשירים בעלי מסך קטן יחסית. בטווח הארוך, קיים פוטנציאל לחדירה לשוק הרכב.

אפל נתפסת כחברת ערך, המקפידה על החזר שוטף למשקיעים (בשנים האחרונות כ-150 מיליארד דולר בדיבידנדים ו-Buy-Backs). היא נסחרת בכ-30% מתחת לשיאה, ומכפיל של 7-8 על הרווח הצפוי ב-2016, בנטרול המזומן, נראה סביר ביחס לסיטואציה שתוארה לעיל.

אלפבית (GOOG)

אלפבית נוצרה כדי להפריד בין גוגל לשאר פעילויות הקבוצה, כשעיקר הכנסות גוגל נובעות ממנוע החיפוש, בעוד שיוטיוב וחנות האפליקציות גוגל-פליי מפגינות צמיחה אך השפעתן על התוצאות נמוכה. מיזמים אחרים כמו מכונית ללא נהג, בתים חכמים, תשתית אינטרנט מהיר ועוד, רושמים בשלב זה הכנסות זניחות ושורפים מעל 3 מיליארד דולר בשנה.

החברה הפתיעה ברבעון הרביעי עם צמיחה בהכנסות לכ-21 מיליארד דולר (18% בדולרים ו-24% בנטרול השפעות מטבע ביחס לרבעון המקביל) ורווח נקי על בסיס Non-GAAP שעלה בכ-30% לכ-6 מיליארד דולר.

הצמיחה בהכנסות ובמספר החיפושים (הקלקות) באתרי גוגל היא דו-ספרתית, והחברה עדיין אינה ממנפת את פלטפורמת האנדרואיד לייצור הכנסות (ההערכות הן לכ-1.5 מיליארד מכשירי אנדרואיד בעולם). בנוסף, הצלחה של אחד או יותר מהמיזמים האחרים, יכולה להביא תוספת משמעותית לשורת ההכנסות. מנגד, התחרות מצד פייסבוק בתחום הפרסום מתחזקת, וההכנסה פר קליק יורדת באופן קבוע, בין השאר עקב מעבר לפרסום במובייל, שם שיעורי הרווחיות נמוכים יותר. כתמיד, קיים סיכון שהמיזמים האחרים ימשיכו לשרוף מזומנים ללא הצלחה.

מכפיל 19 על הרווח הצפוי לגוגל ב-2016 (בנטרול מזומנים) נראה סביר ביחס לשיעורי הצמיחה ולמעמדה, ולפוטנציאל מיוטיוב ומפלטפורמת האנדרואיד, לצד האיומים שהוזכרו.

פייסבוק (FB)

החברה רשמה ברבעון הרביעי ב-2015 צמיחה בהכנסות לכ-5.8 מיליארד דולר (52% יותר מברבעון המקביל) וברווח הנקי Non-GAAP לכ-2.2 מיליארד דולר (46% ביחס לרבעון מקביל). לרשת פייסבוק 1.6 מיליארד משתמשים חודשיים פעילים, מעל מחציתם באמצעות מכשירים ניידים, כשהמובייל אחראי לכ-80% מהכנסותיה. לאינסטגרם יותר מ-400 מיליון משתמשים פעילים, וברבעון האחרון היא תרמה לראשונה משמעותית להכנסות מפרסום. למסנג'ר של פייסבוק יותר מ-700 מיליון משתמשים פעילים.

פוטנציאל הצמיחה של החברה מגיע מחוץ לצפון אמריקה: ההכנסה השנתית ממשתמש אמריקאי וקנדי עומדת על 13.54 דולר (מעל 50% מהכנסות החברה) - פי 3 לעומת המשתמש האירופי וכמעט פי 10 מהאסיאתי, כשעיקר הצמיחה במספר המשתמשים דווקא מגיעה מחוץ לצפון אמריקה. פוטנציאל נוסף מגיע מתחום פרסומות הווידאו, שהחברה אינה מדווחת על הכנסותיה ממנו אך פועלת להרחיבו.

עדיין אין הכנסות מווטסאפ, אפליקציה שהגיעה למיליארד משתמשים (רף שבו היא צפויה להתחיל לייצר הכנסות), ועוברות דרכה ביום 42 מיליארד הודעות ו-1.6 מיליארד תמונות. נציין כי וויצ'אט, המתחרה הסינית ששולטת במזרח, כבר מייצרת הכנסות מחיבור אנשים עם עסקים - תשלומים לעסקים, שירותים כגון הזמנת תור לרופא וכד'.

בניכוי מזומן ובניכוי שווי ווטסאפ (נרכשה ב-19 מיליארד דולר), פייסבוק נסחרת במכפיל סביב 30 על הרווח ב-2016, שנראה סביר ביחס לפוטנציאל הצמיחה והאיומים שצוינו לעיל.

לסיכום, אפל, גוגל ופייסבוק נהנות ממעמד עסקי יוצא דופן, אך על פעילותן העתידית מעיבים מהלכים פוליטיים-רגולטוריים-משפטיים שיכולים לשחוק את שיעורי הרווח או להביא לשינוי המודל העסקי. לעיתים, מהלכים אלה מונעים לאו דווקא משיקולי עידוד תחרות או שמירה על פרטיות, אלא מתוך רצון לתמוך בחברות מקומיות שלא מצליחות להתמודד עם החברות האמריקאיות. עד כה, נראה כי ההשפעה על התוצאות זניחה, אך בעת הערכת השווי של חברות אלה, אנו משקללים את האיומים לצד הניתוח הפונדמנטאלי הנשען על הערכות לצמיחה, ייצור מזומנים ועוד.

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר באנליסט אי.אמ.אס שרותי ניהול השקעות בע"מ, המנהל את קרן הנאמנות אנליסט מניות ממוקדת. חברות הקבוצה מחזיקות בניירות שהונפקו על ידי חברות המוזכרות במאמר. לכותב אין עניין אישי באמור לעיל. אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם

העוצמה גוררת חששות

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים