גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארנון מילצ'ן זוכה שוב באוסקר, יוחנן לוקר מגיע לתצוגה של גולף

וגם: מה מציע רוני בריק, נשיא התאחדות הקבלנים החדש, לשר האוצר משה כחלון?

אלחנדרו גונסאלס אינייריטו וליאורנדו די קאפריו / צילום: רויטרס
אלחנדרו גונסאלס אינייריטו וליאורנדו די קאפריו / צילום: רויטרס

האוסקר של ארנון מילצ'ן

"האיש שנולד מחדש" נכנס לחובות וקפא ביערות קנדה. ואז נכנס לתמונה טייקון התקשורת

טייקון התקשורת הישראלי ארנון מילצ'ן הוסיף הלילה לרזומה שלו זכייה נוספת באוסקר. מילצ'ן כבר זכה לראות שני סרטים בהם היה שותף ("בירדמן" ו"12 שנים של עבדות") מקבלים את הפרס היוקרתי, אבל הפעם הוא חתום במיוחד על ההישג. למי שתיאור זה נשמע מעט מוגזם - אחרי הכול, על סרט מוצלח אנו נוטים לתת קרדיט בעיקר לבמאי והשחקנים - נספר על שאירע.

מלכתחילה, חברת New Regency של מילצ'ן השקיעה בהפקת הסרט כ-60 מיליון דולר. המיקום שנבחר היה יערות קנדה הקפואים, באופן שהתאים לעלילה, המבוססת על הביוגרפיה של הגיבור העממי האמריקאי יו גלאס, העוקבת אחר מסע ההישרדות והנקמה של גלאס, שהותקף על-ידי דב גריזלי וננטש לבדו בשטח עוין על-ידי עמיתיו.

אבל בהדרגה הכנת הסרט החלה להסתבך. הצילומים התארכו, ואנשי צוות החלו לעזוב. כוכב הסרט, ליאונרדו דיקפריו העיד מאוחר יותר כי היה זה הסרט שעשה בתנאים הקשים ביותר בחייו. והתקציב? הוא האמיר וטיפס הרבה מעבר לתכנון.

יצירת הפאר של הבמאי אלחנדרו גונסאלס אינייריטו עמדה לשקוע בשלג הקנדי. או-אז, מילצ'ן נכנס לתמונה והזרים מיליוני דולרים (ולפי הערכות אחרות, עשרות מיליוני דולרים), שהביאו להשלמת הצילומים.

הלילה זה הסתיים ב-3 פרסי אוסקר, כולל הראשון לדי קאפריו לאחר מספר אכזבות והשני ברצף לאינייריטו על הבימוי.

ומה עשה הכסף? אמנם תקציב הסרט נסק ל-531 מיליון דולר, אבל מאז יצא לאקרנים לפני חודשיים, הכנסותיו הגיעו כבר ל-400 מיליון דולר.

אלחנדרו גונסאלס אינייריטו וליאורנדו די קאפריו / צילום: רויטרס

ארנון מילצ`ן / צלם אריאל ירוזולימסקי

לרוסיה באהבה

אבל האהבה הזו תעלה ביוקר לחובבי הוורדים בישראל

חברים חדשים הצטרפו לאחרונה למועדון יוקר המחיה בישראל - קהל חובבי הוורדים. וכמו בהרבה דברים, אפשר להאשים בכך את נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. האחרון הטיל חרם על יבוא ממדינות רבות בעולם. לקראת "יום האישה", המצוין ב-8 במארס, הביקוש ברוסיה לוורדים מרקיע שחקים ובהתאם ייצאו בשבוע הקרוב משלוחים של מיליוני ורדים מישראל לרוסיה.

בעבר ישראל הייתה מעצמת פרחים עולמית וגידלה 400 מיליון ורדים בשנה, שהספיקו הן לשוק המקומי והן ליצוא, אולם התגברות התחרות בעולם גרמה לצמצום משמעותי של הענף בארץ, וכך בתקופות שהביקוש עולה, המחירים מאמירים. עתה, על רקע החרם הרוסי על חלק גדול מהעולם, ישראל זוכה לעדנה בתחום.

אבל מי שישלם את המחיר אלה הרומנטיקנים בישראל. ביום ולנטיין כבר נמתחה ביקורת כיצד ורד בודד עלה 25 שקל, ומחיר זר מגיע ל-300 שקל.

לנדב עטיה, מנהל סטודיו אנד ג'וי שמעסיק אנשים עם מוגבלויות בשזירת פרחים, יש בשורות לא מעודדות בהקשר לזה. לדבריו, "לפני ולנטיין אני ועמיתיי נתקלנו בתגובות נזעמות של גברים שחשבו שמחירי הוורדים הועלו בצורה מלאכותית. זו תופעה כלל-ארצית ללא יד מכוונת, והמצב לא צפוי להשתפר. לכן אנו מציעים לבחור פרחי חורף יפים לא פחות מהוורדים שמחירם שפוי יותר, כמו קאלות צבעוניות, שושן צחור וצבעוני (טוליפ)".

צבעוני כתחליף / צילום: אייל פישר

לוקר הממהר

קבוצת גולף פתחה את עונת האביב. מה לא היה בתצוגה? דוגמנים ודוגמניות, וידאו ארט מושקע, אנשי עסקים בולטים ואווירה ואוויר של יפו מול הים.

ומי כמעט לא היה שם? היו"ר יוחנן לוקר. האלוף במיל' והמזכיר הצבאי לשעבר של ראש הממשלה הגיע היישר מטיסה מחו"ל. הוא הספיק לעבור עוד בבית ולהחליף בגדים, והגיע.

מי שעשתה דרך קצרה יותר לתצוגה היא חברת מועצת המנהלים, סיגליה חפץ, שגרה ביפו. אשת שגריר ישראל ברוסיה, צבי חפץ, נראתה שמחה ולא בגלל התצוגה. הסיבה: נולדה לה נכדה. כך היא סיפרה למנכ"ל גולף, אלי מזרוח. 

עוד היו באירוע: אבי פישר, יו"ר כלל תעשיות; אבי לוי, יו"ר מליסרון; רון וקסלר, מנכ"ל ישראכרט; עו"ד מירי טוכמאייר; אירמה מיכאלי; אורנה אלוביץ; תמרה יובל-ג'ונס; שמואל עטיה, הבעלים של עטיה נכסים; תא"ל במיל' גיורא ענבר; אייל תמי חומסקי; וכן אמיר גיא, מנכ"ל משותף במשרד הפרסום אדלר-חומסקי. 

יוחנן לוקר ואלי מיזרוח / צילום: אביב חופי

בעקבות בונד

אחת מדרכי השיווק הקלאסיות היא לבנות הצלחה על בסיס הצלחה של מישהו אחר. ומה יותר קלאסיקה מג'יימס בונד?

כך לפחות חושבים בחברה הגיאוגרפית, בניהולו של רענן בן-בסט, שהציגה את יעדי החברה לשנת 2016. בהתאם, החברה מציעה טיול באירופה בעקבות סרטי ג'יימס בונד.

נשמע פחות אקשן מהסרטים עצמם או מטיולים אחרים שהחברה מציעה - טיול ג'יפים באנטרטיקה וספארי באפריקה. יותר מדי אקשן וסכנה לטיול משפחתי? בן-בסט מרגיע. הוא ניסה את זה בבית, כלומר באפריקה, עם ילדיו. "אלה חוויות לכל החיים", אמר. בן-בסט כנראה לא התכוון לחוויות מהסוג של אריה שרודף אחריך.

עוד היו באירוע של החברה הגיאוגרפית: עמוס לסקר, לשעבר יו"ר חברת החשמל; איש הנדל"ן איזי רורברג; ואברהם ביגר, לשעבר יו"ר מכתשים אגן ושופרסל.

רענן בן בסט ואברהם ביגר / צילום: דודו אדרי

 

בוני הארץ מחוץ לארץ

נשיא ארגון הקבלנים לכחלון: "הבא מיד 30 אלף עובדים זרים"

בתחילת החודש דווח פה על סיום הקדנציה של ניסים בובליל כנשיא התאחדות הקבלנים, "בוני הארץ". סגנו רוני בריק, שהחליף אותו, רשם בסוף השבוע את אחת ההופעות הראשונות שלו בתפקיד.

בכנס השנתי של ארגון הקבלנים מחוז דן, בשיתוף עם ארגון הקבלנים נתניה, לבריק היו אמנם מחמאות למשה כחלון, אך בצידן גם מבט פסימי לגבי העתיד.

"הממשלות הן האשמות בעליית המחירים של הדיור. זו אשמתן הישירה. כעת לראשונה יש כאן ממשלה שמוכנה להפסיד ממחיר הקרקע תמורת הוזלת מחירי הדירות. יש להודות לה על כך. לממשלה ולשר כחלון יש אג'נדה אחת בלבד, והיא למהר ולהביא תוצאות. הם לא יודעים עד מתי תחזיק הממשלה מעמד ומבינים שיש כאן הזדמנות", הוא אמר, ומפה הגיע לבעיה לדעתו: "בנושא המחסור בעובדים בענף הבנייה היא מטפלת לאט. היא צריכה להביא לכאן עובדים, לא חברות זרות ולא שום פורמט אחר. פשוט להביא 30 אלף עובדים. אני קורא לשר האוצר: טפל בחסמים והבא עובדים זרים. אחר-כך תן לשוק הדיור להתנהל באופן חופשי. אל תתערב בו".

עוד השתתפו באירוע: רן קוניק, ראש עריית גבעתיים; ישראל גל, ראש עיריית קריית אונו; יו"ר ארגון הקבלנים במחוז דן, משה נחום; ורפי זנזורי, יו"ר ארגון הקבלנים בנתניה.

רוני בריק / צילום: דוד סרנוב

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות