גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חב' סלולר בישראל הפכו לחב' ריטייל - הסלולר שלהן גמור"

יועץ זר על שוק הסלולר בישראל: מפעיל צריך להיות אידיוט כדי להיכנס להשקעות חדשות; מעריך שפרטנר כבר מפסידה כסף בפעילות הסלולר שלה"

ארנק סלולרי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ארנק סלולרי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

תערוכת הסלולר בברצלונה היא כבר מזמן לא רק תערוכת סלולר. יותר ויותר חברות מתחומי התקשורת הקווית מגיעות לאירוע ומשתתפות בו, מכיוון שמדובר בצומת קריטי למפגש דעות ורעיונות מכל העולם. מאחר שזה המצב, ניתן היה לראות בתערוכה פתרונות לעולם הטלוויזיה, האינטרנט וכמובן גם פתרונות בתחום התקשורת הקווית.

אחת הסוגיות המעניינות שעלתה בתערוכה היא השאלה כיצד ומתי מפעילים וחברות הבזק יעברו לדור החדש של האינטרנט על גבי קווי הנחושת, לטכנולוגיה הקרויה G.fast. זו טכנולוגיה שהושקה בצורה מסחרית השנה במספר מדינות בעולם ונבדקת בימים אלה על ידי בזק.

הטכנולוגיה מסוגלת לספק קצב של יותר מ-1 ג'יגה ללקוח, אך היא מעוררת לא מעט סימני שאלה עבור מפעילים בעולם וגם עבור בזק. מסתבר שכמו כל טכנולוגיה, מחירי ההשקה הם גבוהים מאוד. המחירים עשויים לרדת בהמשך, אולם השאלה היא איך המפעילים עושים שימוש בטכנולוגיה החדשה ומה תעשה בזק.

עלות אדירה

הניסיון של בריטיש טלקום מראה שלא ניתן לחבר כל בניין בטכנולוגיה החדשה, משום שהמהלך כרוך בעלות אדירה. אם עד עתה המפעילים קיצרו את המרחק וקירבו את המרכזייה ללקוחות, ב- G.fastהם מביאים את המרכזייה לבניין עצמו. מכיוון שכל קופסא כזו עולה אלפי דולרים, יוצא שהפריסה מגיעה לעלות אסטרונומית ואין אף מפעיל בעולם שיהיה מסוגל לעשות את זה.

בשלב הזה הבינו בבריטיש טלקום שיש להם מגבלה והם נאלצים להתקין את המרכזיות במיקומים חדשים, אי שם בין המרכזיה הקודמת, היכן שיושב הציוד הישן בטכנולוגיית הוקטורינג, אותה טכנולוגיה שבאמצעותה בזק מספקת לנו היום קצבים של עד 100 מגה - לבין הבניין. המיקום החדש אמור לאפשר למפעילים לספק קצבים יותר מהירים מ-100 מגה וכאן מתחילה המורכבות של הנושא.

ידוע וברור שברשתות בזק ככל שהמרחק מתקצר, ניתן לספק יותר מהירויות. זה פשוט פיזיקה. המשמעות היא שאם בזק או כל מפעיל טלקום אחר בעולם, מרחיק את המתג לטובת קבוצת בניינים, ולא שם מתג בכל בניין - הוא לא יוכל לספק את המהירות המקסימלית שהטכנולוגיה מבטיחה. במילים פשוטות בזק לא תוכל לספק 1 ג'יגה לכל לקוח ולכן קפיצת המדרגה הבאה תהיה הרבה פחות מכך וסביר להניח שתגיע לאזור של ה-300-400 מגה. צריך לזכור עוד דבר והוא שיש לבזק בעיה נוספת כי היום היא מספקת לכל הלקוחות מהירות של עד 100 מגה. בעולם החדש יהיו לקוחות שהיא תוכל לספק להם 1 ג'יגה ויהיו כאלה שתוכל לספק להם "רק" 300 מגה, מה בזק תעשה אז? מה יגיד משרד התקשורת? במגדלי יוקרה ניתן יהיה לקבל קצבים אחרים מאשר אצל השכנים?

באותו עניין אומרים מפעילים בעולם (וגם בבזק) שלא מן הנמנע שהשדרוג הבא של הקצבים יכלול, לצד ה-G.fast, גם חיבור של סיבים אופטיים לבתים. באזורים מסוימים ייצא למפעיל יותר כלכלי לפרוס סיב מהארון הקרוב ישירות לכל דירה מאשר "לגשר" שוב עם G.fast. זה יחייב את המפעילים להיכנס להשקעות כבדות מאוד וזה לא דבר של מה בכך.

לכן בארץ, כאשר במשרד התקשורת מדברים על ביטול ההפרדה המבנית בבזק בתמורה להשקעה מצד החברה בסיבים אופטיים, צריך להפסיק לדבר על הסכומים שבזק תתחייב להשקיע, וצריך להתחיל לרדת לרזולוציות. למה בדיוק מתכוונים? אולי הגיע הזמן שהמדינה תגבש תוכנית אסטרטגית להשקעה בתשתיות תקשורת, כזו שתחייב את המפעילים לספק מינימום קצב מסוים בפרק זמן קבוע?

"צריך להסתכל"

ובחזרה לסלולר. זה נכון, שהקונגרס בברצלונה הוא לא בדיוק המקום המתאים לשאול את בכירי התעשייה, מה הם חושבים על ריבוי מפעילים ותחרות, התשובה שלהם באופן לא מפתיע צפויה וברורה. ההנחה הרווחת, וחשוב להדגיש את זה - גם בקרב רגולטורים בעולם - היא שהתחרות האגרסיבית הובילה לפגיעה בהתפתחות הטכנולוגית של מדינות. הסיבה היא שהתחרות המוגברת אולי עשתה טוב לצרכנים בשלב הראשון והורידה מחירים, אבל בשורה התחתונה, ניתן לראות בבירור ירידה בהשקעות כתוצאה משחיקת רווחיות, מה שמוביל לתופעה של מיזוגים בכל העולם. איפה שאפשר להשאיר ארבעה מפעילים משאירים, ובלא מעט מדינות יורדים גם לשלושה מפעילים. בפירמת הייעוץ דלויט אמרו זאת בצורה ברורה.

הדיון מאוד רלוונטי לישראל כמובן, על רקע העסקה האפשרית בין סלקום לבין גולן טלקום. הדיון בעולם לא מתמקד בכלל בשאלה האם לרדת לארבעה מפעילים. הוויכוח הוא האם לרדת לשלושה. המיזוג של גולן וסלקום יביא את השוק לארבעה מפעילים, שזה מספר שחקנים שאפתני שכל מדינה בעולם הייתה מייחלת לו. אחד מהיועצים הזרים איתם שוחחתי אמר שמפעיל צריך להיות אידיוט כדי להיכנס להשקעות חדשות בישראל. מכיוון שהוא מכיר את השוק הישראלי הוא העריך שפרטנר כבר מפסידה כסף בפעילות הסלולר שלה.

לדבריו, "רואים בבירור שמה שמחזיק את פרטנר (הוא לא דיבר על סלקום ופלאפון אבל זה רלוונטי לגביהם באותה מידה) מעל המים הוא מכירות ציוד הקצה. החברות הסלולריות בישראל הפכו להיות חברות ריטייל. הסלולר שלהן גמור, הכל מופיע בדוחות, פשוט צריך להסתכל", הוא אמר.

לפני שרצים להסיק מסקנות צריך לזכור שהתחרות בדרך כלל מגדילה השקעות, אבל כמו שרואים באירופה וגם בישראל זה לא המקרה. מנגד, יש אולי מספיק הוכחות שמראות מדוע ההשקעות יורדות כאשר המחירים נמוכים אבל אין עוד מספיק ניסיון שמראה ההיפך - שכאשר אישרו מיזוגים באירופה ההשקעות גדלו במקביל. הניסיון מלמד (בישראל לפחות) שהמפעילים הסלולריים חמדו כל הזדמנות לרוקן את הקופה לטובת דיבידנדים מטורפים, ולכן החשדנות כלפיהם מובנת, גם אם ניתן להסיק במידה רבה של סבירות, שהמחירים בשוק לעולם לא יחזרו לרמתם טרום הרפורמה אם יאושר מיזוג סלקום-גולן טלקום. החשדנות והזהירות במקומם.

הבעיה שהדיון הכלכלי והמקצועי בסוגיה מפנה את מקומו לטובת שיקולים פוליטיים. זו הבעיה הכי חמורה שלנו בעניין.

עוד כתבות

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

סביר שתהיה מערכה משותפת עם ישראל ורחבה מהקודמת וזה יכול להיות בקרוב מאוד ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-6%, מחירי הנפט מזנקים

עליות באירופה ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה