גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח הנפקת כלכלית ירושלים: בלי גרעין שליטה - אבל עם עתיד

(עדכון) המחיר הגבוה שהציעו חברת הנדל"ן סאמיט של זוהר לוי ואחרים, דחק החוצה את שלמה נחמה והותיר את החברה ללא בעל שליטה דומיננטי, עם עוד 750 מיליון שקל בקופתה

דרמה גדולה התרחשה אמש (ב') בשלב גיוס ההון הציבורי שביצעה חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים . לאחר פתיחת המעטפות במשרדי החתמים התברר כי שלמה נחמה, שהיה בדרכו להפוך לבעל השליטה בחברה (לאחר שסיכם על מתווה לרכישת מניות כלכלית המשועבדות לבנק לאומי), נותר מחוץ למשחק. זאת, בשל ביקושים גבוהים שהעלו את המחיר בהנפקה אל מעבר למחיר שהציע נחמה. התפתחות זאת הובילה לביטול המתווה שנחתם בינו לבין בנק לאומי.

מי שהביעו את אמונם במניות כלכלית במחיר גבוה יותר, וצפויים להפוך כעת לבעלי מניות מרכזיים בה, הם חברת הנדל"ן סאמיט של זוהר לוי, שרכשה כ-16% מהמניות לאחר שהשקיעה כ-245 מיליון שקל בהנפקה, ואיש העסקים דוד פורר, בעלי חברת התרופות ניאופרם, שרכש כ-10% בהשקעה של כ-150 מיליון שקל.

שני גורמים נוספים שהשקיעו סכומים דומים לאלה של פורר בהנפקה הם בית ההשקעות אלטשולר שחם, שרכש אף הוא כ-10% מהון החברה, וקבוצת הביטוח הפניקס שהגדילה את חלקה בחברה לכ-13%. בנק לאומי, שהמשיך להחזיק במניות המשועבדות לו כנגד חוב פרטי של בעל השליטה הקודם, אליעזר פישמן, דולל בחצי בעקבות ההנפקה, וכעת יש לו החזקה של כ-13% בהון החברה.

ההתפתחויות הללו הובילו לכך שכלכלית, מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל, היא נכון להיום חברה ללא גרעין שליטה, שמי שמנווט אותה היא הנהלתה, בראשות המנכ"ל דודו זבידה. עם זאת, גורמים בשוק ההון העריכו היום שזוהר לוי, שבבעלותו אימפריית נדל"ן בשווי של 1.4 מיליארד שקל, עשוי לפעול בקרוב כדי לגבש גרעין שליטה עם פורר ואחרים. מצד שני, כפיננסייר היודע לנצל הזדמנויות, אין לפסול גם אפשרות שהוא יסתפק בביצוע סיבוב פיננסי מהיר.

דודו זבידה, מנכ"ל כלכלית ירושלים, אמר היום כי "לא כל יום מתרחש מהלך כזה בו החברה לוקחת על עצמה את האחריות ויוצאת ממצב כמעט אנוש לדרך חדשה. תמורת ההנפקה ותוכניות החברה למכירות נכסים בחו"ל ובישראל יחד בהחלט מבטיחים את עתידה, אפילו מעבר לשנתיים-שלוש הקרובות".

המחיר למניה בהנפקה נקבע על 5.9 שקל - גבוה משמעותית (בכ-25%) מהמחיר בשלב המוסדי. את ההנפקה הובילה חברת לאומי פרטנרס המשתייכת לקבוצת בנק לאומי, שהוא כאמור גם הנושה של פישמן. מניית כלכלית נהנתה היום מעליות נאות, שעמדו בשעות הצהריים על 8%, והובילו את שערה למחיר של 5.6 שקל, המשקף לה שווי של כ-1.5 מיליארד שקל (כולל המניות החדשות שהונפקו). גם האג"ח של החברה נהנו היום ממגמה חיובית, והן נסחרות כעת בטווח תשואות של כ-4%-6%. ההנפקה, שבה הכפילה כלכלית את הון המניות שלה, אמורה להגדיל את ההון העצמי שלה מ-1.7 מיליארד שקל ל-2.5 מיליארד שקל.

עם זאת, גם העליות האחרונות במניה מתקנות באופן חלקי בלבד את הסנטימנט השלילי ממנו סבלה כלכלית ירושלים בשנה החולפת, שבא לידי ביטוי בקריסה של כ-70% בערכה, בעיקר בשל הפגיעה הקשה שספגה מפעילותה ברוסיה ובאוקראינה. כלכלית ירושלים מחזיקה, יחד עם החברות הבנות שלה, ב-3.4 מיליון מ"ר של נכסים מניבים, מתוכם 1.9 מיליון מ"ר בישראל והשאר בצרפת, קנדה, גרמניה, רוסיה, אוקראינה ובלארוס.

כלכלית, שעד לפני שבועות ספורים נחשבה למוקצית מבחינת רוב המשקיעים בשוק, נהנתה כאמור מביקושי יתר משמעותיים בהנפקה אתמול, ואלה הובילו לכך שהחברה השלימה בסופו של דבר גיוס בהיקף של כ-750 מיליון שקל, לעומת כ-500 מיליון שקל שביקשה לגייס במקור. סכום ההנפקה עשוי לגדול בכ-240 מיליון שקל נוספים, במקרה של מימוש האופציות שהונפקו לרוכשים.

הפכה בן רגע לסחורה חמה

שינוי הסנטימנט בחברה וההתעניינות הגדולה ברכישת מניותיה החלו כבר ביום חמישי שעבר, במהלך המכרז המוסדי בהנפקה, שבמקביל לו חתם נחמה, יו"ר בנק הפועלים לשעבר, על הסכם מול בנק לאומי לרכישת 28% ממניות החברה שהיו משועבדות לבנק.

חתימת ההסכם והידיעה כי מאחורי החברה צפוי לעמוד גורם עסקי משמעותי, סייעו לשנות את המומנטום והפכו בן רגע את מניות כלכלית ירושלים לסחורה חמה עם מתעניינים רבים. במסגרת ההסכם מול לאומי התחייב נחמה להשקיע כ-150 מיליון שקל בהנפקת המניות של כלכלית, אולם בסופו של דבר התברר, כאמור, כי המחיר שהציע בשלב הציבורי היה נמוך מדי, והוא נותר מחוץ לחברה.

בשל העובדה כי נחמה לא הצליח לרכוש את חלקו בהנפקה הציבורית, ההסכם שלו לרכישת המניות מידי לאומי בוטל, והן נותרו בידי הבנק. כעת יצטרכו להחליט בלאומי - שמאז חודש מאי האחרון מנסה למכור את המניות שברשותו ללא הצלחה - אם לחפש להן רוכש אחר, או להותיר אצלם את המניות בהמתנה לשיפור במצב החברה.

סך החובות של כלכלית עומדים על כ-1.9 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, וכ-980 מיליון שקל לבנקים. הגיוס הנוכחי, יחד עם הנפקת מניות קודמת וגיוס אג"ח שביצעה החברה בדצמבר האחרון, צפויים לסייע לה להקטין את המינוף שלה, לצמצם את חובותיה, ולאפשר לה להתייצב מבחינה תזרימית.

ככל הנראה, הגיוס המוצלח אף מנע צירוף של הערת "עסק חי" לדוחות השנתיים של כלכלית ירושלים, שרק בשבוע שעבר דיווחה על שורה של מחיקות הון גדולות שתבצע בעסקיה ברוסיה, באוקראינה ובקנדה בדוחות השנתיים שתפרסם בקרוב, בהיקף מצטבר של יותר מ-300 מיליון שקל. עיקר המחיקה, בהיקף של כ-190 מיליון שקל, צפוי להיעשות בחברת מירלנד, הפועלת עבור כלכלית ברוסיה.

זוהר לוי וחברת הנדל"ן סאמיט  שבשליטתו הם סיפור הצלחה ענקי, מאז רכש את החברה ב-2003 (אז בשמה חייל אחזקות) כחלק מהסדר נושים. לוי, בן 49, הוא חתנו של יזם הנדל"ן יעקב אנגל, וההחלטה להשתלט על סאמיט התקבלה לאחר סטאז' של עשור כסמנכ"ל הכספים של קבוצת אנגל.

לוי מיקד את פעילות החברה בשוק הנדל"ן הגרמני, שם נמצאת כיום עיקר פעילותה, לצד נכסיה הוותיקים בארץ. סאמיט פועלת בתחום הנדל"ן המניב, ומחזיקה בעיקר בנכסים מסחריים, משרדים, מבנים לוגיסטיים ומרכזי קניות. החברה נסחרת בבורסה לפי שווי המתקרב ל-1.4 מיליארד שקל, אחרי שהתחזקה בשנה האחרונה בכ-20% והשלימה זינוק של כ-250% בשלוש השנים האחרונות. בגרמניה מחזיקה החברה בכ-100 נכסים ברחבי המדינה, ובישראל בעוד כ-20, עיקרם מתרכזים בצפון הארץ.

מאז רכישתה של סאמיט הוכיח לוי כי הוא יודע לזהות את התזמון הנכון בשווקים להנפקת הפעילות ומחיקתה. ב-2006 הוא ניצל את הגאות בשווקים כדי להנפיק את הפעילות הגרמנית בבורסה של לונדון, שם גייסה הקבוצה סכום אדיר של קרוב לחצי מיליארד דולר, לטובת הרחבת הפעילות בכמה הנפקות.

במהלך 2009 ניצל לוי את המשבר בשווקים כדי למחוק את המניה מהמסחר בלונדון, בהשקעה של כ-70 מיליון אירו, והגדיל בצורה ניכרת את היקף נכסיה של חברת סאמיט המאוחדת, וב-2014 החזיר אותה למסחר בבורסה האנגלית, במהלך שבו גייסה סאמיט 35 מיליון אירו לפי שווי חברה של 185 מיליון אירו. מאז שווי החברה צמח בצורה ניכרת, והיום הוא עומד על כ-440 מיליון אירו (כ-350 מיליון ליש"ט).

במהלך החודשים האחרונים התמקדה סאמיט ברכישת נכסים במחיר הזדמנותי, ובזכות שערוכים מציגה רווחים נאים שהצטברו בשלושת החודשים הראשונים של 2015 ל-131 מיליון שקל, אחרי שאת 2014 כולה סיכמה ברווח נקי של כ-200 מיליון שקל.

לצד הפעילות העסקית שהוא מקדם בסאמיט, שמו של לוי עלה בשנים האחרונות לא פעם בנוגע לעלות העסקתו בחברה, וב-2010 אף זכה בתואר שיאן השכר בבורסה, אחרי שעלות העסקתו לחברה הגיעה לסכום אדיר של 38 מיליון שקל - עיקר הסכום תגמול מנייתי. בהמשך עודכן הסכם הניהול של לוי וב-2014 עלות העסקתו עמדה על 7.4 מיליון שקל.

רמז ראשון להתעניינותה של סאמיט בעסקיה של כלכלית ירושלים קיבלו המשקיעים כבר בתחילת השבוע, אז דיווחה החברה כי חתמה על הסכם אופציה עם החברה הבת של כלכלית, מבני תעשיה, לרכישת 11 נכסים תמורת 80 מיליון שקל. בימים האחרונים העניקה חברת מידרוג דירוג ראשוני של Aa3 באופק יציב לסאמיט גרמניה, תוך שציינה כי הדירוג מושפע לחיוב "מהיקף פעילות ופיזור גבוה של נכסים ושוכרים, לצד מיקוד הפעילות בתחום הנדל"ן המניב".

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

עוד כתבות

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

אפילו סיטיבנק וג'יי.פי מורגן נפלו: הבנקאי המתחזה שהזרים הון לקים ג'ונג און

בזהות בדויה שימש סים היון סופ דמות מפתח במבצע של קוריאה הצפונית למימון תוכנית הגרעין שלה ● תחת פועלו נמחקו עקבות לעשרות מיליוני דולרים, שהוזרמו לקים ג'ונג און דרך בנקים בארה"ב ● כעת ה-FBI מציע 7 מיליון דולר למי שיספק מידע שיוביל למעצרו

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

המחאה האיראנית עולה שלב: אזרח דרס אנשי ביטחון, המונים יצאו לרחובות

מוביל המחאה קרא לתושבי איראן לצאת ולהפגין: "עיני העולם נשואות אליכם. אני מזהיר את הרפובליקה האיסלאמית - העולם וטראמפ עוקבים אחריכם מקרוב" ● ב-50 ערים מתקיימות הפגנות ענק - גם בטהראן ● חשבון ב-X פרסם נשים איראניות מדליקות סיגריה עם תמונות שרופות של ח'אמנאי

אולם קולנוע. טעמי הקהל משתנים / צילום: Shutterstock

על המודל החדש של הקולנוע: בין מועדון ג'אז לפארק שעשועים

כמו מועדוני הג׳אז של פעם, גם אולמות הקולנוע מאבדים את מעמדם כמרכז של תרבות המיינסטרים ● כעת, הקולנוע יצטרך לעבוד קשה ולהצדיק כל ביקור של הקהל

מצב השווקים / צילום: Shutterstock

המניות החביבות על האנליסטים לשנה החדשה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

אפקט העליות בשוק המניות: הצעירים לא חוששים כמעט מהפסדים ● בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות ל-2026 ● 10 המניות שסומנו כהכי גרועות בת"א והפתיעו את המשקיעים ● ההמלצה המדהימה של בנק אוף אמריקה למניות הבנקים הישראליים ● וגם: למה האנליסט האופטימי מוטרד?

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בגליל ים? / צילום: שני גנץ - אנגלו סכסון הרצליה

ירידה של רבע מיליון שקל ב־3 חודשים: בכמה נמכרה דירה בגליל ים?

בשכונת גליל ים בהרצליה נמכרה דירת 4 חדרים בקומה רביעית, תמורת 3.75 מיליון שקל ● המוכר קנה את הדירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן והשכיר אותה תמורת 9,500 שקל לחודש ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

צביקה בר-נתן / צילום: אופיר אייב

הבגידה, ההחמצה והמיליונים: פרקליט העל חושף את הסודות

הנסיעה ליערות גואטמלה כדי לחלץ פעוט מציפורני כת, הכישלון בתיק הפרקליטה שנחשפה כמדליפה וחייה התהפכו, והתחקיר שמזכיר לו היום את קטארגייט ● בספר חדש צביקה בר-נתן, מבכירי עורכי הדין בישראל, חושף פרטים על הפרשות הגדולות שליווה במהלך 35 שנות קריירה ● ראיון

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

אייפונים מתקפלים וכלי לקריאת מחשבות: הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: פרויקט בגיבוי סם אלטמן ששואף לסרוק כל קשתית בעולם לפלטפורמת זיהוי, רובוטים ביתיים ומכוניות־על חשמליות ● ואי־אפשר להתעלם מהאתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

''חץ מוילן''. קיבל הכרה ציבורית / צילום: Shutterstock

הגאון שבאמצעות המצאה אחת פשוטה חסך לנו מבוכה בתחנת הדלק

ביום גשום בדטרויט מהנדס של פורד עשה טעות, נספג כולו במים - ואז עלה במוחו רעיון ● נדרשו עשרות שנים עד שקיבל קרדיט על החץ שהפך למושא קנאתה של תעשיית הרכב

החזיתות של אנבידיה / צילום: Shutterstock

סדקים בחומה: כך מנסות גוגל ומטא לשחרר את עולם ה־AI מהתלות באנבידיה

הדומיננטיות של אנבידיה נשענת על שילוב עוצמתי בין חומרה מתקדמת למערכת הפעלה שהפכה לסטנדרט בתעשייה ● כעת, שתי ענקיות טכנולוגיה משלבות כוחות כדי ליצור חלופת תוכנה שתשחרר את המפתחים מהתלות היקרה ● האם הן יצליחו לשנות את יחסי הכוחות בשוק? ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום / צילום: שרון רוזנבלום

החוקרת שמצהירה: זה הדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

שיחה עם פרופ' טובה רוזנבלום, ראש המכון לחקר הגורם האנושי בתאונות דרכים באוניברסיטת בר־אילן ● על הסיבות שהידרדרנו לתחתית הרשימה בעולם והדבר הכי מסוכן שאנחנו עושים על ההגה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות – הזכור ביותר ב־2025 / צילום: צילום מסך יוטיוב

סיכום פרסומות 2025: בנק מזרחי טפחות הזכורה ביותר, ביטוח 9 האהובה ביותר

הבנקים וחברות הביטוח רשמו את הנוכחות הגבוהה ביותר בדירוג הפרסומות השנתי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה בשנה החולפת ● בנק לאומי נכנס למדד הכי הרבה פעמים ב–2025 ● משרדי הפרסום הבולטים: מקאן תל אביב, אדלר־חומסקי & ורשבסקי וראובני פרידן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; מובילאיי נפלה ב-8%, אנבידיה ב-2%

הנשיא טראמפ קרא להגדיל את תקציב הביטחון המתוכנן של ארה"ב ל-2027 לטריליון וחצי דולר - המניות הביטחוניות מזנקות ● אנבידיה מחייבת לקוחות סינים בתשלום מלא מראש  על שבבי הבינה המלאכותית H200 שלה  ● אלפאבית עקפה את אפל בשווי שוק והיא החברה השנייה הגדולה בוול סטריט

המודל המוזל של טסלה 3 / צילום: טסלה

הוזלה של 30 אלף שקל: טסלה מתחילה לשווק בישראל גרסת בסיס חדשה של טסלה 3 בכ-194 אלף שקל

רמת האבזור נמוכה יותר אך המכונית עדיין מצוידת בגג זכוכית ● בענף מעריכים כי טסלה תנסה לבצע עם הדגם החדש מהלך אסטרטגי בציי הרכב והליסינג בישראל ● על פי הערכות, בקרוב גם תתחיל החברה לשווק את גרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש 

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בשל עצים שנעקרים מהרוח: הפסקות חשמל נרשמות ברחבי הארץ

רוחות חזקות ברחבי הארץ - חלקן הגיעו גם למהירות של 100 קמ"ש - הובילו לנפילות עצים שפוגעים בקווי חשמל ויוצרים הפסקות חשמל מקומיות בכל רחבי הארץ ● עובדי חברת החשמל עובדים על מנת להחזיר את החיבורים ● בחלק מהתקלות, צפי חזרת החשמל עומד על שעות הערב

סניף של הרשת בעופר הקניון הגדול פתח תקווה / צילום: יח''צ

בלי קמפיינים ובלי רעש: מאחורי הקאמבק השקט של רשת סינבון לישראל

כשנתיים אחרי שחזרה לישראל, רשת המאפים האמריקאית מציגה פדיונות חריגים של כחצי מיליון שקל בחודש לסניף ● הזכיין הקודם נזכר איך טיל אחד באילת מוטט את הניסיון הקודם ● אבל המנכ"ל הנוכחי מסביר למה האסטרטגיה של "קודם פריפריה" ובנייה הדרגתית של קהל בקניונים מוכיחה את עצמה ● היעד: 30 עד 40 סניפים

סכסוכי שכנים / איור: ליאב צברי

סכסוכי שכנים: בין התנגדות לגיטימית להתנגדות קטנונית ומזיקה לבנייה

אדם שרצה לממש זכויות בנייה על גג נתקל בסירוב של שכנו לאפשר לקבלן להציב פיגומים ברכוש המשותף בבניין - לאחר שכבר קיבל את הסכמתו לבנייה ● הוא הגיש תביעה, ופסק הדין התייחס למונח "שימוש סביר" ולזכותם של התובעים לבנות

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים? / צילום: Shutterstock

היכן בגוף האדם נמצאים הצניפים הסהרוניים?

באיזו מדינה רוקדים מזורקה, שטחה של איזה עיר הוא הגדול בישראל, ועל מצבתו של מי נכתב "סע לשלום. המפתחות בפנים"? ● הטריוויה השבועית

מושיק רוט. ''אני צריך כל יום לרוץ ולנצח את המאה מטר'' / צילום: אסף קרלה

"התחלתי ב-800 שקל ארוחה לאדם והבנתי שזה לא כלכלי": מושיק רוט בראיון על המסעדה הכי יקרה בישראל

מושיק רוט הציע את הארוחה הכי יקרה בישראל – 2,000 שקל לראש בסעודת הסילבסטר - ואנשים רבו כדי לשלם גם 5,000 ● בראיון לגלובס הוא מדבר על התמחור ("פחדתי מאיך שזה יתקבל פה"), מספר על הקושי בפיין דיינינג ("אתמול ביטל זוג - 10% מהמחזור נפל"), ומקפיד על כל פרט בארוחה שהיא פשוט פנטסטית: "אני לא מזייף, ואני יודע שאני מספק את הסחורה"