גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח הנפקת כלכלית ירושלים: בלי גרעין שליטה - אבל עם עתיד

(עדכון) המחיר הגבוה שהציעו חברת הנדל"ן סאמיט של זוהר לוי ואחרים, דחק החוצה את שלמה נחמה והותיר את החברה ללא בעל שליטה דומיננטי, עם עוד 750 מיליון שקל בקופתה

דרמה גדולה התרחשה אמש (ב') בשלב גיוס ההון הציבורי שביצעה חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים . לאחר פתיחת המעטפות במשרדי החתמים התברר כי שלמה נחמה, שהיה בדרכו להפוך לבעל השליטה בחברה (לאחר שסיכם על מתווה לרכישת מניות כלכלית המשועבדות לבנק לאומי), נותר מחוץ למשחק. זאת, בשל ביקושים גבוהים שהעלו את המחיר בהנפקה אל מעבר למחיר שהציע נחמה. התפתחות זאת הובילה לביטול המתווה שנחתם בינו לבין בנק לאומי.

מי שהביעו את אמונם במניות כלכלית במחיר גבוה יותר, וצפויים להפוך כעת לבעלי מניות מרכזיים בה, הם חברת הנדל"ן סאמיט של זוהר לוי, שרכשה כ-16% מהמניות לאחר שהשקיעה כ-245 מיליון שקל בהנפקה, ואיש העסקים דוד פורר, בעלי חברת התרופות ניאופרם, שרכש כ-10% בהשקעה של כ-150 מיליון שקל.

שני גורמים נוספים שהשקיעו סכומים דומים לאלה של פורר בהנפקה הם בית ההשקעות אלטשולר שחם, שרכש אף הוא כ-10% מהון החברה, וקבוצת הביטוח הפניקס שהגדילה את חלקה בחברה לכ-13%. בנק לאומי, שהמשיך להחזיק במניות המשועבדות לו כנגד חוב פרטי של בעל השליטה הקודם, אליעזר פישמן, דולל בחצי בעקבות ההנפקה, וכעת יש לו החזקה של כ-13% בהון החברה.

ההתפתחויות הללו הובילו לכך שכלכלית, מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל, היא נכון להיום חברה ללא גרעין שליטה, שמי שמנווט אותה היא הנהלתה, בראשות המנכ"ל דודו זבידה. עם זאת, גורמים בשוק ההון העריכו היום שזוהר לוי, שבבעלותו אימפריית נדל"ן בשווי של 1.4 מיליארד שקל, עשוי לפעול בקרוב כדי לגבש גרעין שליטה עם פורר ואחרים. מצד שני, כפיננסייר היודע לנצל הזדמנויות, אין לפסול גם אפשרות שהוא יסתפק בביצוע סיבוב פיננסי מהיר.

דודו זבידה, מנכ"ל כלכלית ירושלים, אמר היום כי "לא כל יום מתרחש מהלך כזה בו החברה לוקחת על עצמה את האחריות ויוצאת ממצב כמעט אנוש לדרך חדשה. תמורת ההנפקה ותוכניות החברה למכירות נכסים בחו"ל ובישראל יחד בהחלט מבטיחים את עתידה, אפילו מעבר לשנתיים-שלוש הקרובות".

המחיר למניה בהנפקה נקבע על 5.9 שקל - גבוה משמעותית (בכ-25%) מהמחיר בשלב המוסדי. את ההנפקה הובילה חברת לאומי פרטנרס המשתייכת לקבוצת בנק לאומי, שהוא כאמור גם הנושה של פישמן. מניית כלכלית נהנתה היום מעליות נאות, שעמדו בשעות הצהריים על 8%, והובילו את שערה למחיר של 5.6 שקל, המשקף לה שווי של כ-1.5 מיליארד שקל (כולל המניות החדשות שהונפקו). גם האג"ח של החברה נהנו היום ממגמה חיובית, והן נסחרות כעת בטווח תשואות של כ-4%-6%. ההנפקה, שבה הכפילה כלכלית את הון המניות שלה, אמורה להגדיל את ההון העצמי שלה מ-1.7 מיליארד שקל ל-2.5 מיליארד שקל.

עם זאת, גם העליות האחרונות במניה מתקנות באופן חלקי בלבד את הסנטימנט השלילי ממנו סבלה כלכלית ירושלים בשנה החולפת, שבא לידי ביטוי בקריסה של כ-70% בערכה, בעיקר בשל הפגיעה הקשה שספגה מפעילותה ברוסיה ובאוקראינה. כלכלית ירושלים מחזיקה, יחד עם החברות הבנות שלה, ב-3.4 מיליון מ"ר של נכסים מניבים, מתוכם 1.9 מיליון מ"ר בישראל והשאר בצרפת, קנדה, גרמניה, רוסיה, אוקראינה ובלארוס.

כלכלית, שעד לפני שבועות ספורים נחשבה למוקצית מבחינת רוב המשקיעים בשוק, נהנתה כאמור מביקושי יתר משמעותיים בהנפקה אתמול, ואלה הובילו לכך שהחברה השלימה בסופו של דבר גיוס בהיקף של כ-750 מיליון שקל, לעומת כ-500 מיליון שקל שביקשה לגייס במקור. סכום ההנפקה עשוי לגדול בכ-240 מיליון שקל נוספים, במקרה של מימוש האופציות שהונפקו לרוכשים.

הפכה בן רגע לסחורה חמה

שינוי הסנטימנט בחברה וההתעניינות הגדולה ברכישת מניותיה החלו כבר ביום חמישי שעבר, במהלך המכרז המוסדי בהנפקה, שבמקביל לו חתם נחמה, יו"ר בנק הפועלים לשעבר, על הסכם מול בנק לאומי לרכישת 28% ממניות החברה שהיו משועבדות לבנק.

חתימת ההסכם והידיעה כי מאחורי החברה צפוי לעמוד גורם עסקי משמעותי, סייעו לשנות את המומנטום והפכו בן רגע את מניות כלכלית ירושלים לסחורה חמה עם מתעניינים רבים. במסגרת ההסכם מול לאומי התחייב נחמה להשקיע כ-150 מיליון שקל בהנפקת המניות של כלכלית, אולם בסופו של דבר התברר, כאמור, כי המחיר שהציע בשלב הציבורי היה נמוך מדי, והוא נותר מחוץ לחברה.

בשל העובדה כי נחמה לא הצליח לרכוש את חלקו בהנפקה הציבורית, ההסכם שלו לרכישת המניות מידי לאומי בוטל, והן נותרו בידי הבנק. כעת יצטרכו להחליט בלאומי - שמאז חודש מאי האחרון מנסה למכור את המניות שברשותו ללא הצלחה - אם לחפש להן רוכש אחר, או להותיר אצלם את המניות בהמתנה לשיפור במצב החברה.

סך החובות של כלכלית עומדים על כ-1.9 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, וכ-980 מיליון שקל לבנקים. הגיוס הנוכחי, יחד עם הנפקת מניות קודמת וגיוס אג"ח שביצעה החברה בדצמבר האחרון, צפויים לסייע לה להקטין את המינוף שלה, לצמצם את חובותיה, ולאפשר לה להתייצב מבחינה תזרימית.

ככל הנראה, הגיוס המוצלח אף מנע צירוף של הערת "עסק חי" לדוחות השנתיים של כלכלית ירושלים, שרק בשבוע שעבר דיווחה על שורה של מחיקות הון גדולות שתבצע בעסקיה ברוסיה, באוקראינה ובקנדה בדוחות השנתיים שתפרסם בקרוב, בהיקף מצטבר של יותר מ-300 מיליון שקל. עיקר המחיקה, בהיקף של כ-190 מיליון שקל, צפוי להיעשות בחברת מירלנד, הפועלת עבור כלכלית ברוסיה.

זוהר לוי וחברת הנדל"ן סאמיט  שבשליטתו הם סיפור הצלחה ענקי, מאז רכש את החברה ב-2003 (אז בשמה חייל אחזקות) כחלק מהסדר נושים. לוי, בן 49, הוא חתנו של יזם הנדל"ן יעקב אנגל, וההחלטה להשתלט על סאמיט התקבלה לאחר סטאז' של עשור כסמנכ"ל הכספים של קבוצת אנגל.

לוי מיקד את פעילות החברה בשוק הנדל"ן הגרמני, שם נמצאת כיום עיקר פעילותה, לצד נכסיה הוותיקים בארץ. סאמיט פועלת בתחום הנדל"ן המניב, ומחזיקה בעיקר בנכסים מסחריים, משרדים, מבנים לוגיסטיים ומרכזי קניות. החברה נסחרת בבורסה לפי שווי המתקרב ל-1.4 מיליארד שקל, אחרי שהתחזקה בשנה האחרונה בכ-20% והשלימה זינוק של כ-250% בשלוש השנים האחרונות. בגרמניה מחזיקה החברה בכ-100 נכסים ברחבי המדינה, ובישראל בעוד כ-20, עיקרם מתרכזים בצפון הארץ.

מאז רכישתה של סאמיט הוכיח לוי כי הוא יודע לזהות את התזמון הנכון בשווקים להנפקת הפעילות ומחיקתה. ב-2006 הוא ניצל את הגאות בשווקים כדי להנפיק את הפעילות הגרמנית בבורסה של לונדון, שם גייסה הקבוצה סכום אדיר של קרוב לחצי מיליארד דולר, לטובת הרחבת הפעילות בכמה הנפקות.

במהלך 2009 ניצל לוי את המשבר בשווקים כדי למחוק את המניה מהמסחר בלונדון, בהשקעה של כ-70 מיליון אירו, והגדיל בצורה ניכרת את היקף נכסיה של חברת סאמיט המאוחדת, וב-2014 החזיר אותה למסחר בבורסה האנגלית, במהלך שבו גייסה סאמיט 35 מיליון אירו לפי שווי חברה של 185 מיליון אירו. מאז שווי החברה צמח בצורה ניכרת, והיום הוא עומד על כ-440 מיליון אירו (כ-350 מיליון ליש"ט).

במהלך החודשים האחרונים התמקדה סאמיט ברכישת נכסים במחיר הזדמנותי, ובזכות שערוכים מציגה רווחים נאים שהצטברו בשלושת החודשים הראשונים של 2015 ל-131 מיליון שקל, אחרי שאת 2014 כולה סיכמה ברווח נקי של כ-200 מיליון שקל.

לצד הפעילות העסקית שהוא מקדם בסאמיט, שמו של לוי עלה בשנים האחרונות לא פעם בנוגע לעלות העסקתו בחברה, וב-2010 אף זכה בתואר שיאן השכר בבורסה, אחרי שעלות העסקתו לחברה הגיעה לסכום אדיר של 38 מיליון שקל - עיקר הסכום תגמול מנייתי. בהמשך עודכן הסכם הניהול של לוי וב-2014 עלות העסקתו עמדה על 7.4 מיליון שקל.

רמז ראשון להתעניינותה של סאמיט בעסקיה של כלכלית ירושלים קיבלו המשקיעים כבר בתחילת השבוע, אז דיווחה החברה כי חתמה על הסכם אופציה עם החברה הבת של כלכלית, מבני תעשיה, לרכישת 11 נכסים תמורת 80 מיליון שקל. בימים האחרונים העניקה חברת מידרוג דירוג ראשוני של Aa3 באופק יציב לסאמיט גרמניה, תוך שציינה כי הדירוג מושפע לחיוב "מהיקף פעילות ופיזור גבוה של נכסים ושוכרים, לצד מיקוד הפעילות בתחום הנדל"ן המניב".

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה ב"גלובס"

עוד כתבות

לוחמי יהל״ם בתוואי התת-קרקעי / צילום: דובר צה''ל

"בגודל 4 אצטדיונים": תיעוד מהמנהרה שבה הוחזק הדר גולדין

הג'יהאד האיסלאמי: "מסרנו את כל החטופים שהיו בידינו" ● ארגון הטרור חמאס מגייס מחדש פעילים, מחזיר נוכחות חמושה למרחבים הציבוריים ומבסס מחדש שליטה באמצעות סחיטה, מעצרים והפחדה ● מקורות בחמאס: מתקיימות שיחות רציניות לסלילת הדרך למו"מ על השלב השני ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● עדכונים שוטפים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

מהפכת ה-AI בפירמות עורכי דין / צילום: Shutterstock

תפקיד חדש נולד: פירמות עוה"ד כבר מרגישות את השפעות מהפכת ה־AI

למרות אזהרות של בתי המשפט משימוש לא מפוקח בבינה מלאכותית, פירמות עורכי הדין בישראל לא חוששות להטמיע כלי AI ● עוה"ד מסבירים כיצד משתמשים בכלים, מה הם מחפשים בעובדים בעידן החדש, ולמה עדיין מוקדם להספיד את התחום

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

תאונת דרכים / צילום: פביו טרופה

הכאוס יידחה: משרד התחבורה מאריך בשנה את הרישיון של שמאי הרכב

לאחר חשיפת גלובס, משרד התחבורה ממהר למנוע מצב שבו חברות הביטוח לא יכולות לשלם על תיקון רכבים, ולכן מוסכים לא יתקנו והציבור יתקע בלי כלי רכב לאחר תאונה ● עד כה, ניתנו לשמאים רישיונות רק לחמש שנים, וכעת אלו יהיו תקפים לשש שנים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצר, שאטרסטוק

הפערים בנתונים ומי משלם הכי הרבה: 3 גרפים על שיטת המיסוי בישראל

מחקר חדש של רשות המסים חושף פערים ביחס לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכל הנוגע להכנסות לפי עשירונים ● ממה נובעים הפערים, איזה עשירון נושא ברוב נטל המס ומי מצליח "להתחמק" ממנו?

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

בעלי המניות של צים בדרישה לדירקטוריון: לפטר את מנכ"ל החברה

בחברת הספנות, שמתנהלת כבר שנה ללא בעל שליטה, מתפתח בשבועות האחרונים מאבק פרוקסי סוער ● צחי אברהם, אחד מבעלי המניות:"חברי הנהלה מנסים לרכוש את החברה בפחות מסך המזומנים בקופה" ● בעלי המניות קוראים לדירקטוריון להפסיק את כהונת המנכ"ל גליקמן