גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעסיקים, הגיע הזמן לאפשר לעובדים לעסוק בעבודה נוספת

פרדוקס: מצד אחד, מעסיקים נהנים מהגמישות שיוצר שוק העבודה החדש - ומצד אחר, כשזה נוגע לעובדים השכירים שלהם, במקרה הטוב הם אינם רואים בעין יפה את העבודה הנוספת מחוץ לארגון, ובמקרה הרע אוסרים עליה לגמרי

קריירה  / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

אני יושבת בפגישה, ואז מגיע הרגע הזה שבו אני צריכה להציג את עצמי ולהסביר, שוב, שבעולם העבודה הנוכחי ייתכן בהחלט שאדם יחזיק ביותר ממקצוע אחד ויחבוש יותר מכובע אחד. אז כן, אני גם עובדת בארגון כבר 25 שנה ועדיין נהנית מכל רגע, וגם עוסקת בעולם העבודה העתידי. גם שכירה וגם עצמאית. גם מנהלת וגם מרצה וגם כותבת בלוג. גם וגם. ודווקא הסבב הזה שבו אנחנו מציגים את עצמנו ולכולם מלבדי יש תפקיד מוגדר, דווקא הוא מוביל אותנו לשיחה מרתקת על האופן שבו ארגונים תופסים את המעבר של עובדיהם ל"גם וגם".

על פי מחקר של חברת Intuit שהזכרנו בטור הקודם, רבע מהעובדים העצמאים מחזיקים במקביל משרה מלאה כשכירים. זה אומר שבארגון שלכם יש שכירים שעובדים בחוץ כעצמאים, וכאן אנחנו מגיעים לפרדוקס: מצד אחד מעסיקים נהנים מהגמישות שיוצר שוק העבודה החדש, המאפשרת להם להגיע ליכולות ולבצע עבודה בלי לגייס עובדים שכירים במשרד מלאה, ומצד אחר, כשזה נוגע לעובדים השכירים שלהם, במקרה הטוב הם אינם רואים בעין יפה את העבודה הנוספת מחוץ לארגון ובמקרה הרע אוסרים עליה לגמרי.

גם השפה שאנחנו משתמשים בה מתארת נפלא את המצב. נסו לחפש בגוגל מידע על "עבודה נוספת". מכיוון העובדים, תמצאו חומר רב על התופעה הנקראת "תיק קריירה" (Portfolio Career או Slashers, על שם הסימן "/" שנמצא בתיאור התפקיד, למשל כתב/מעצב/בונה אתרים), או על עובדי פרילאנס. כעת נסו למצוא מידע על עבודה נוספת מצד המעסיקים, ותגלו שהשיח הופך משפטי - האם יכול מעסיק למנוע מעובד לעסוק בעבודה נוספת - נוהלי moonlight זה נקרא בארה"ב, זכר לימים שבהם עבודה הייתה משמונה עד חמש והעבודה הנוספת נעשתה בשעות החשיכה.

מנהלי ארגונים צריכים לשאול את עצמם: מדוע זה בסדר ואף רצוי שעובדים יעסקו בספורט, בתחביבים או בפעילות התנדבותית אבל לא יעשו דבר נוסף ששכר בצדו? קחו למשל אדם המועסק במשרה מלאה כמהנדס, אך הוא גם מפסל בברונזה. אין בעיה, אתם חושבים, זו לא עבודה שנייה, זו יצירה. ואם הוא מוכר את היצירה, האם אז זו עבודה שנייה? דוגמה אחרת: עובד משקיע את חסכונותיו ברכישת דירה אחת או יותר ומשכיר אותן. טוב, זו לא עבודה, תגידו, זו יזמות. האומנם? סביר להניח שטלפונים מהדיירים שלו הוא מקבל גם ב"שעות העבודה". מדוע טיפול בנדל"ן אינו עבודה נוספת ובניית אתר או מתן ייעוץ כן?

אלה דוגמאות קלות, לעיסוקים שאינם בתחום המקצועי של העובד בארגון. העניין הופך רגיש עוד יותר כאשר אדם מחזיק בעבודה נוספת באותו מקצוע שבו הוא מועסק במשרתו הראשונה. גם אם הוא אינו עובד עבור מתחרים ועוסק בנושאים שונים, אנחנו מרגישים עם זה הרבה פחות בנוח. אבל יש כמה סיבות שבגללן כדאי לארגונים לחשוב מחדש על נוהל עבודה שנייה באופן חיובי.

ראשית, אנחנו יודעים היום שפיתוח אישי נמצא בראש רשימת הציפיות של עובד מהקריירה שלו. אם התפקיד אינו מאפשר לו להתפתח בתחומי העניין שלו או להרחיב את יכולותיו, בסופו של דבר הוא יעזוב. וזה חבל, כי אין סיבה להניח שהארגון עצמו לא ירוויח מכך שהעובד מתפתח לכיוונים נוספים.

שנית, המחויבות של אדם למקום עבודתו תגבר אם יאפשרו לו לעסוק בעבודה נוספת. יש סיבה שעובד מסוים רוצה לעסוק בעבודה נוספת, ואם לא יאפשרו לו זאת, הסיבה לא תיעלם, רק ייווצר תסכול. אם הסיבה היא כלכלית, אותו עובד יוכל ליצור לעצמו מקור הכנסה נוסף בלי שהדבר יעלה לארגון; אם הסיבה היא רצון להתנסות בתחומים נוספים, העובד יעשה זאת בכל מקרה - אם בהיחבא ואם על ידי חיפוש עבודה אחרת.

שלישית, למעסיקים צריכה להיות מחויבות בהכנת עובדיהם ליום שאחרי עזיבתם את מקום העבודה כפי שכתבתי כאן בעבר. בכל מקרה, יכולתנו להמשיך לעבוד כל עוד אנחנו רוצים או צריכים לעשות זאת חשובה לנו, למשק וגם לארגונים. ארגון שמשכיל לעזור לעובדיו לפתח קריירה שנייה או שלישית יודע משהו שארגונים שמונעים עבודה שנייה אינם מבינים.

ארגונים מתקדמים עוסקים פעמים רבות בעזרה בהשמה, בחיפוש עבודה עבור אלה שהם מעוניינים בעזיבתם. הבעיה היא שבשלב הזה, אם עובד לא הכין את עצמו ליום שאחרי הארגון, גם תוכניות תגמול יפות לא תמיד יובילו אותו החוצה. ארגון שחושב קדימה מבין שהעובדה שעובדיו מפתחים את עצמם גם ביכולת לנהל קריירה שנייה טובה לא רק לעובדים אלא גם ליכולתו שלו להתאים את עצמו ביתר קלות לצרכים המשתנים.

גבולות ברורים

אפשר לדבר על כל הסיבות שבגללן ארגון לא יכול להסכים לכך שעובדיו יתפרנסו מעוד משהו. הן מתחילות ב"אם יש לכם זמן פנוי תתמקדו בעבודה שכבר יש לכם" ונגמרות בפוטנציאל לניגודי אינטרסים. לכן חייבים להיות גבולות ברורים מה אפשר ומה אי אפשר.

קודם כול, ברור שעל העובד לוודא שעבודתו אינה נפגעת מבחינת התרומה, התפוקה, המחויבות. ברור לחלוטין שעובד שכיר במשרה מלאה צריך להיות מחויב קודם כול למעסיק. אם לא זה המצב, זה כנראה הזמן לעזוב.

שנית, לא עוסקים בעבודה השנייה בזמן העבודה. בעניין זה, צריך להתייחס למהות ולא להיצמד למילים. כן, הגבולות בין עבודה וזמן אישי מיטשטשים, ובכל זאת, כל אחד יודע מתי זה זמן עבודה ומתי זה פנאי. אם ניצמד למהות, לא לשעון, הכוונה היא שלא נותנים לעבודה השנייה לגלוש לשעות העבודה הראשונה או לפגוע ביכולתנו לבצעה בזמן ובהיקף השעות המצופה מאיתנו. וזה כולל גם מניעת עומס שיפגע במשרה המרכזית.

ועוד מילה על החשש הזה, שאי אפשר באמת לעבוד במשרה מלאה ולעשות עוד משהו. להורים שבינינו, הרשו לי להפנות את תשומת לבכם לעובדה שכבר שנים אנחנו עושים זאת. אני, למשל, כבר יותר משני עשורים גם שכירה וגם אמא. במשך שנים ג'ינגלתי בין בית לעבודה, בין פגישות להסעות. שנים חזרתי הביתה בסוף יום עבודה לשחק על השטיח, להקריא סיפור, לקלח, להאכיל. באהבה. אף אחד לא שאל אותי אז איך אני עושה את זה ולא כתב נוהל שמגביל את הזכויות שלי בתחום הזה.

אי אפשר להחזיק את החבל בשני הקצוות. ארגונים עושים שימוש הולך וגובר בכוח אדם גמיש, בעובדים עצמאים חיצוניים לארגון. כשהם בוחנים את כוח האדם שלהם, הם מצפים ממנו להיות מיומן, עדכני, גמיש, והם גם רוצים אפשרות להתאים את היכולות ואת האנשים בארגון לצרכים המשתנים. המשמעות של כל אלה היא שעובדים מבינים שהם, ולא הארגון, אחראים על הקריירה שלהם. והצורך להישאר מעודכן ומיומן מכתיב את הצורך שלנו, גם השכירים, לעסוק בעוד משהו.

סיפר לי לא מזמן סמנכ"ל בכיר בארגון גדול, שבחוזה העבודה שלו הכניס סעיף שמאפשר לו לעסוק בפעילויות נוספות. אז לארגונים שחושבים שאין דבר כזה, כדאי שתחשבו שוב, כי בקרוב מאוד תגלו שלעובדים שאתם רוצים לקלוט ברור וטבעי לחלוטין שמלבד המחויבויות שלהם לארגון הם יכולים לעשות מה שהם רוצים במגבלות התחרות והאתיקה. ואל תתפלאו כשתגלו שהדורות הצעירים אפילו לא חושבים שצריך לשאול שאלות או לבקש אישור.

אנחנו כבר יודעים שאנשים להתפתח, וארגון שינסה לחסום זאת יגלה שהוא לא מצליח לגייס את כוח האדם שהוא רוצה.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עבודה לפי דרישה - רק אחד מערוצי התעסוקה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה