גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבולדוזר מתקרב לבית הלבן

טרמאפ כנראה יעמוד מול קלינטון במרחק התמודדות אחת בלבד, אחרונה, מהבית הלבן

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

המועמדים של הליברלים והדמוקרטים, דונלד טראמפ והילארי קלינטון, הם אמנם המנצחים הגדולים של ה"סופר-טיוזדיי". אבל הסיפור עדיין לא נגמר, גם אם התוצאה יותר ויותר ברורה.

הילארי קלינטון קיוותה לסיים אמש את הפריימריז הדמוקרטיים, מעשית גם אם לא תיאורטית. זה כמעט הצליח לה.

בעוד פחות משבועיים, ב-15 במרץ, ייערכו בחירות קריטיות בכמה מדינות גדולות, בראשן אוהיו ופלורידה, שבהן השיטה היא "המנצח לוקח הכול". בהנחה המקובלת שהילארי קלינטון תנצח בהן, היא תהיה המועמדת הדמוקרטית לנשיאות. ונזכיר שלקלינטון יש יתרון מובנה נוסף: במפלגה הדמוקרטית יש צירי-על לוועידה, זקני המפלגה, הממסד, אם תרצו, שלהם משקל רב, כחמישית מקולות הצירים לוועידה. רובם המוחלט, 457 תומכים בקלינטון, ורק 22 בברני סנדרס. כך שהובלתה על סנדרס בלתי ניתנת למחיקה (כמעט).

הבולדוזר הנקרא דונלד טראמפ (או דראמפף, ולהסבר על השם חובה לצפות בקטע המופלא של הסאטיריקן מנחה הטלוויזיה ג'ון אוליבר על טראמפ), ממשיך לרמוס את יריביו. בקלות. נכון, שגם לפני הלילה הזה, ומאותן סיבות - הסיפור לא סגור בקרב הדמוקרטים, כלומר, בחירות שבהן מספר הצירים שבהם זוכה כל מועמד הוא יחסי לניצחונו, וכן מספר המועמדים במפלגה - עדיין צריך להמתין ל-15 בחודש, שם כנראה ייסגר הסיפור.

טראמפ מנצח בשבע מדינות, קרוז בשתיים - שזה פחות מכפי שזה נשמע - אחת מהן היא מדינת-הבית שלו טקסס, השנייה אוקלהומה. ורוביו, מי שהמפלגה כל-כך קיוותה שיהווה אלטרנטיבה, זה שהכתיר עצמו כ"אדם שיביס את טראמפ" ואז "את קלינטון", ניצח במדינה אחת בלבד - מינסוטה. המדינה של "פארגו", הסרט והסדרה, ואולי זה מסביר משהו על אופיים קשה-העורף והאינדיבידואלי של התושבים הצפוניים האלה.

יתרה מזו, על-פי הסקרים, טראמפ ינצח את רוביו גם בפלורידה בעוד כשבועיים, וזו כבר השפלה. טראמפ אמר בלעג, אבל בצדק, שרוביו הוא "המפסיד הגדול של הלילה". טראמפ, מביס את יריביו, את מפלגתו, וכנראה גם את הפרשנים והסוקרים. לעת עתה.

ההנחה, של הרפובליקנים לפחות, היא שטראמפ יובס על-ידי קלינטון; ובתבוסתו יגרור איתו את המפלגה כולה, אולי לתבוסה בסנאט, בבית-הנבחרים, במרוצים למושלי מדינות, בתי-נבחרים של מדינות.

מדוע? - אלה המספרים.

הרפובליקנים הביאו כ-60 מיליון מצביעים בשתי מערכות הבחירות האחרונות לנשיאות ארצות-הברית. הדמוקרטים עם ברק אובמה, הביאו 70 מיליון באחת, ו-65 מיליון בשנייה. כלומר, כדי לנצח הרפובליקנים צריכים להביא לפחות עוד שני מיליון מצביעים, ושהדמוקרטים יביאו פחות. ובמילים בוטות, ששחורים והיספנים הנוטים לדמוקרטים יישארו בבית, או יערקו לרפובליקנים.

וההתבטאויות של טראמפ נגד השחורים, המהגרים, ההיספנים, מי לא, מבטיחים שגם הפעם השחורים וההיספנים ייצאו לקלפיות (כאן יהיה תפקיד קריטי לאחד, אובמה, שעד כה אינו מעורב במסע הבחירות, אבל מן הסתם יתגייס בשלבים הבאים נגד טראמפ), ויצביעו לדמוקרטים מחד; והרפובליקנים לא יוכלו להגדיל את בסיס התמיכה הקריטי הזה מאידך.

בנוסף, לא בטוח שרפובליקנים מתונים יצביעו לטראמפ. אמנם יש רבים מאוד שיצביעו עבורו בכל תנאי, ורבים שיצביעו עבור המפלגה הרפובליקנית, או נגד הדמוקרטית, בכל מקרה, אבל מנהיגי הרפובליקנים רואים את המספרים, מנתחים אותם, ואינם יודעים את נפשם.

הם רואים בעיני רוחם בליץ של תשדירים - במדינות-המפתח שבהן יש כרבע מהמצביעים שהם שחורים, או היספנים, או שניהם - ובהם רק ציטוטים של טרמאפ. לא צריך יותר. הרפובליקנים זוממים מזימות, מחבלים תחבולות, איך לעצור את טראמפ בוועידה, אבל אם טראמפ ישיג את מספר הצירים הדרוש עד הוועידה, וזה נראה כתרחיש סביר ביותר, אז כמעט ודאי שכל התחבולות לא יעזרו, והוא יהיה מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארצות-הברית.

קלינטון תנצח את קרוז בסבירות גבוהה יותר מאשר את טראמפ. כי זה טראמפ. כי הוא בלתי צפוי. כי יש לו כריזמה, כי הוא מהפנט את יריביו החשים מובסים בטרם קרב, עד כה לפחות, הוא יכול למוטט את קלינטון בעימות ישיר, גם אם היא תתכונן, והיא תתכונן.

קלינטון פגיעה - פרשת המיילים, בנגזי, הכתם בשמלתה של מוניקה לוינסקי המסרב להישטף גם אחרי 20 שנה. כתב אישום, למשל, נגד קלינטון יכול לשנות הכול. כמו גם משבר כלכלי, התקפת טרור וכל אירוע בלתי-צפוי שהדבר הצפוי היחיד בו הוא שהוא יגיע בסוף. השאלה מתי.

דבר אחד בטוח, ככל שאפשר להיות בטוח במשהו במסע הבחירות הזה - עוד לא הגענו לתחתית. שפת הביבים של טראמפ לא תתעדן בחודשים הקרובים. גם תומכיו הזועמים, הלבנים, לא מתרגשים מציטוטים ממוסוליני. נזכיר שאין באימרה שציטט "עדיף לחיות יום אחד כאריה מאשר חיים שלמים ככבש", כשלעצמה רע, והיא הייתה בסדר גמור אם הייתה באה נניח מצ'רצ'יל, אבל טראמפ בחר לצטט את מוסוליני.

ועוד, לגבי תומכיו, התמיכה הפומבית מז'אן מארי לה-פן, מדיוויד דיוק, מנהיג הקו-קלוקס-קלאן לשעבר, אולי אלה רק מחזקים את תחושת המצור שלהם. טראמפ ימשיך להפוך את הפוליטיקה האמריקנית לקרקס, תהליך שלא הוא החל, אבל בהחלט שכלל, והוא מצטיין בו; ומה שנתפס בעינינו כחסרונותיו, בעיני תומכיו הם יתרונותיו.

עד כה חזינו בכל העולם, שאו-טו-טו טראמפ ייעצר. זה לא קרה בלילה שחלף. טראמפ יצא נגד 16 מועמדים רפובליקנים, שרובם המוחלט היו על הנייר טובים וראויים ממנו, וסילק אותם מדרכו, כמעט עד האחרון שבהם.

כנראה, הוא, טרמאפ, יעמוד מול קלינטון במרחק התמודדות אחת בלבד, אחרונה, מהבית הלבן. היעד שאיש לא האמין שיגיע כה קרוב אליו. כלומר, איש חוץ מטראמפ עצמו.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

נחלות במושב / צילום: Shutterstock

זוג חתם על הסכם ממון. האם הם יכולים לקבל שתי הקצאות קרקע בפטור ממכרז?

ביהמ"ש דחה עתירה של אישה שביקשה לקבל נחלה במושב בפטור ממכרז, אף שבן זוגה כבר קיבל מגרש בפטור במושב אחר ● העותרת טענה כי קיים הסכם ממון המפריד רכושית ביניהם, אך ביהמ"ש קבע כי מדובר ב"הטבה שהתא המשפחתי כולו נהנה ממנה"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ירידה בתוצאות צים ברבעון השלישי; איך מתמודדים בחברה עם טענות בעלי המניות?

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ועל רווח נקי של 123 מיליון דולר ● בימים האחרונים, נרשמו מאבקים בין החברה וחלק מבעלי המניות, באשר להרכב הדירקטוריון שלה ● יו"ר החברה יאיר סרוסי: "כל חברות הספנות נסחרות בדיסקאונט, אך עדיין, אנו ערים לנושאים של ערך החברה ורווחיות שלה"

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

אלירן בן יהודה / צילום: יח''צ

אלירן בן יהודה מונה למנכ"ל החטיבה המסחרית של קבוצת קשת

בן יהודה ינהל את מערך ההכנסות של הקבוצה הן בערוץ קשת 12 והן באפיקי הדיגיטל, לצד ניהול חברת ההחזקות ● ב-20 השנה האחרונות הוא החזיק בתפקידי ניהול בכירים בתעשיות ההייטק והמדיה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ עם יורש העצר הסעודי בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

עם מסר לארה"ב: תגובה ישראלית ראשונה למכירת F35 לסעודיה

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● צה"ל: אותר בעזה משגר בעל שמונה קני שיגור עם ארבע רקטות שמכוון לשטח ישראל ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

הקנצלר לשעבר אולף שולץ סוקר מל''ט הרון TP בתערוכה בברלין / צילום: Reuters, IMAGO/Björn Trotzki

התעשייה האווירית במגעים עם גרמניה על עסקאות ענק. על הפרק: מל"טים ומיירטים

ברלין מתכוננת לרכוש מיירטי חץ 3 נוספים ולהאריך את הסכם המל"טים מדגם הרון TP   ● התעשייה האווירית צפויה להרוויח מעל למיליארד דולר מההתחמשות ● ברקע: מלחמת רוסיה־אוקראינה נכנסת לשנתה הרביעית, והחששות של פולין מהתרחבות התוקפנות של פוטין

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה?

ירושלים / צילום: Shutterstock

בשורה לירושלמים? הקפצת הארנונה על דירות חדשות עשויה להתבטל

בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישו שני תושבי העיר, נראה כי עיריית ירושלים נסוגה מהחלטתה להקפיץ את הארנונה ● כעת, עומד על הפרק מתווה פשרה שיפרוס את העלאת הארנונה על פני מספר שנים בהתאם לאזורים השונים

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלה שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

מיצב אמנות המציג את הנשיא דונלד טראמפ וג'פרי אפשטיין מחזיקים ידיים, המוצב סמוך לקפיטול / צילום: ap, Jose Luis Magana

הנשיא טראמפ חתם על שחרור מסמכי ג'פרי אפשטיין

אחרי שהקונגרס העביר חוק שיחייב לפרסם את כל החומרים של העבריין המורשע - הנשיא חתם עליו כפי שהבטיח ● טראמפ הצהיר על כך ברשת Truth ותקף את המפלגה הדמוקרטית: "השתמשו בסוגיה כדי להסיח את הדעת מההצלחות שלנו, האמת תתגלה בקרוב" ● הוא טען כי כבר הורה להעביר כ-50 אלף עמודים מהמסמכים לקונגרס - ועקץ את ביידן: "לא העביר אפילו קובץ או עמוד אחד"

רפי סער, ראש עיריית כפ''ס / צילום: יח''צ

כפר סבא במאבק מול הותמ"ל על עתודת הקרקע האחרונה: "פיגוע תכנוני"

עיריית כפר סבא מתנגדת לתוכנית של הותמ"ל בצפון העיר, שתכלול יותר מ-14 אלף יחידות דיור על פני 1,367 דונם ● "אתם מביאים מצגת מנותקת לחלוטין מהעיר", טען ראש העיר רפי סער, "בלי פתרון תחבורתי, בלי מט"ש ובלי שטחי ציבור. כמו גבינה צהובה מלאה חורים"

בשורה לחוסכים / אילוסטרציה: Shutterstock

העברות כספים בשוק הגמל: אנליסט, מיטב ומור בצמרת המגייסים. ומי איבד הכי הרבה?

בית ההשקעות מיטב ממשיך להתקרב לאלטשולר שחם מבחינת היקף הכספים המנוהלים, מור מסמן ציון דרך וחוצה שווי נכסים בגמל של 100 מיליארד שקל ● אוקטובר היה החודש שבו איבד ילין לפידות הכי הרבה כספים למתחריו מעולם - 703 מיליון שקל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

10,000 מ"ר בראשון לציון: קבוצת פוקס במשא ומתן לפתיחת חנות ג'מבו נוספת

קבוצת פוקס במגעים לשכירת שטח בהיקף 10,000 מ"ר לצורך פתיחת חנות ג'מבו ● מינהל הבטיחות מקדם חובת הפסקת של 15 דקות בכל שעה עבור עובדי סלילת כבישים ● ארכימדס ומנורה יעמידו מימון בהיקף של כ-1.2 מיליארד שקל להתחדשות עירונית בפ"ת ● וגם: הרפורמות החדשות שיקצרו את הליך הרישוי ● חדשות השבוע בנדל"ן

לפני המלחמה עם איראן: פגישות סודיות של מדעני גרעין ברוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה ניסתה לסייע לאיראן בפיתוח נשק גרעיני, גרמניה נמנעה לראשונה בהצבעה על המשך מימון אונר"א, ובצרפת חוקרים את ה-AI של מאסק בחשד להכחשת שואה  ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות, לקראת הדוחות הכספיים של אנבידיה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% ● אנבידיה תפרסם את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת יום המסחר ● אלפאבית טיפסה בכ-3%, על רקע אופטימיות סביב מודל ה-AI החדש שלה ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 89 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

מיסוי ומשפט / צילום: Shutterstock

הרוב איננו חזות הכול בהתחדשות עירונית: המפקחת על המקרקעין הגדילה את התמורה לבעלת הפנטהאוז

בעלת דירת גג במרכז תל אביב סירבה להצטרף לפרויקט תמ"א 38/2, וטענה כי לשטח הדירה שלה נוספו לאורך השנים שטחים נוספים כחוק - ולכן היא זכאית לתמורה גדולה יותר מהיזם ● יתר דיירי הבניין ביקשו לחייב אותה להסכים לפרויקט, אך הפסידו בהליך

מנכ''ל בנק הפועלים, ידין ענתבי / צילום: יונתן בלום

הפועלים נגד המגמה: מגדיל את ההפרשות ומחלק פחות - הרווח הנקי 2.8 מיליארד שקל

הרווח דומה לתחזיות האנליסטים והושפע לחיוב מהכנסות מס חד-פעמיות ● בניגוד לבנק לאומי שחילק דיבידנד בשיעור של 75% מהרווח הנקי, בחר הפועלים לחלק נתח צנוע יותר מרווחיו – 50% ● הבנק הודיע הבוקר כי יחלק 1.1 מיליארד שקל במזומן לבעלי המניות ויבצע רכישה עצמית של מניותיו בהיקף 276 מיליון שקל