גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבולדוזר מתקרב לבית הלבן

טרמאפ כנראה יעמוד מול קלינטון במרחק התמודדות אחת בלבד, אחרונה, מהבית הלבן

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

המועמדים של הליברלים והדמוקרטים, דונלד טראמפ והילארי קלינטון, הם אמנם המנצחים הגדולים של ה"סופר-טיוזדיי". אבל הסיפור עדיין לא נגמר, גם אם התוצאה יותר ויותר ברורה.

הילארי קלינטון קיוותה לסיים אמש את הפריימריז הדמוקרטיים, מעשית גם אם לא תיאורטית. זה כמעט הצליח לה.

בעוד פחות משבועיים, ב-15 במרץ, ייערכו בחירות קריטיות בכמה מדינות גדולות, בראשן אוהיו ופלורידה, שבהן השיטה היא "המנצח לוקח הכול". בהנחה המקובלת שהילארי קלינטון תנצח בהן, היא תהיה המועמדת הדמוקרטית לנשיאות. ונזכיר שלקלינטון יש יתרון מובנה נוסף: במפלגה הדמוקרטית יש צירי-על לוועידה, זקני המפלגה, הממסד, אם תרצו, שלהם משקל רב, כחמישית מקולות הצירים לוועידה. רובם המוחלט, 457 תומכים בקלינטון, ורק 22 בברני סנדרס. כך שהובלתה על סנדרס בלתי ניתנת למחיקה (כמעט).

הבולדוזר הנקרא דונלד טראמפ (או דראמפף, ולהסבר על השם חובה לצפות בקטע המופלא של הסאטיריקן מנחה הטלוויזיה ג'ון אוליבר על טראמפ), ממשיך לרמוס את יריביו. בקלות. נכון, שגם לפני הלילה הזה, ומאותן סיבות - הסיפור לא סגור בקרב הדמוקרטים, כלומר, בחירות שבהן מספר הצירים שבהם זוכה כל מועמד הוא יחסי לניצחונו, וכן מספר המועמדים במפלגה - עדיין צריך להמתין ל-15 בחודש, שם כנראה ייסגר הסיפור.

טראמפ מנצח בשבע מדינות, קרוז בשתיים - שזה פחות מכפי שזה נשמע - אחת מהן היא מדינת-הבית שלו טקסס, השנייה אוקלהומה. ורוביו, מי שהמפלגה כל-כך קיוותה שיהווה אלטרנטיבה, זה שהכתיר עצמו כ"אדם שיביס את טראמפ" ואז "את קלינטון", ניצח במדינה אחת בלבד - מינסוטה. המדינה של "פארגו", הסרט והסדרה, ואולי זה מסביר משהו על אופיים קשה-העורף והאינדיבידואלי של התושבים הצפוניים האלה.

יתרה מזו, על-פי הסקרים, טראמפ ינצח את רוביו גם בפלורידה בעוד כשבועיים, וזו כבר השפלה. טראמפ אמר בלעג, אבל בצדק, שרוביו הוא "המפסיד הגדול של הלילה". טראמפ, מביס את יריביו, את מפלגתו, וכנראה גם את הפרשנים והסוקרים. לעת עתה.

ההנחה, של הרפובליקנים לפחות, היא שטראמפ יובס על-ידי קלינטון; ובתבוסתו יגרור איתו את המפלגה כולה, אולי לתבוסה בסנאט, בבית-הנבחרים, במרוצים למושלי מדינות, בתי-נבחרים של מדינות.

מדוע? - אלה המספרים.

הרפובליקנים הביאו כ-60 מיליון מצביעים בשתי מערכות הבחירות האחרונות לנשיאות ארצות-הברית. הדמוקרטים עם ברק אובמה, הביאו 70 מיליון באחת, ו-65 מיליון בשנייה. כלומר, כדי לנצח הרפובליקנים צריכים להביא לפחות עוד שני מיליון מצביעים, ושהדמוקרטים יביאו פחות. ובמילים בוטות, ששחורים והיספנים הנוטים לדמוקרטים יישארו בבית, או יערקו לרפובליקנים.

וההתבטאויות של טראמפ נגד השחורים, המהגרים, ההיספנים, מי לא, מבטיחים שגם הפעם השחורים וההיספנים ייצאו לקלפיות (כאן יהיה תפקיד קריטי לאחד, אובמה, שעד כה אינו מעורב במסע הבחירות, אבל מן הסתם יתגייס בשלבים הבאים נגד טראמפ), ויצביעו לדמוקרטים מחד; והרפובליקנים לא יוכלו להגדיל את בסיס התמיכה הקריטי הזה מאידך.

בנוסף, לא בטוח שרפובליקנים מתונים יצביעו לטראמפ. אמנם יש רבים מאוד שיצביעו עבורו בכל תנאי, ורבים שיצביעו עבור המפלגה הרפובליקנית, או נגד הדמוקרטית, בכל מקרה, אבל מנהיגי הרפובליקנים רואים את המספרים, מנתחים אותם, ואינם יודעים את נפשם.

הם רואים בעיני רוחם בליץ של תשדירים - במדינות-המפתח שבהן יש כרבע מהמצביעים שהם שחורים, או היספנים, או שניהם - ובהם רק ציטוטים של טרמאפ. לא צריך יותר. הרפובליקנים זוממים מזימות, מחבלים תחבולות, איך לעצור את טראמפ בוועידה, אבל אם טראמפ ישיג את מספר הצירים הדרוש עד הוועידה, וזה נראה כתרחיש סביר ביותר, אז כמעט ודאי שכל התחבולות לא יעזרו, והוא יהיה מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארצות-הברית.

קלינטון תנצח את קרוז בסבירות גבוהה יותר מאשר את טראמפ. כי זה טראמפ. כי הוא בלתי צפוי. כי יש לו כריזמה, כי הוא מהפנט את יריביו החשים מובסים בטרם קרב, עד כה לפחות, הוא יכול למוטט את קלינטון בעימות ישיר, גם אם היא תתכונן, והיא תתכונן.

קלינטון פגיעה - פרשת המיילים, בנגזי, הכתם בשמלתה של מוניקה לוינסקי המסרב להישטף גם אחרי 20 שנה. כתב אישום, למשל, נגד קלינטון יכול לשנות הכול. כמו גם משבר כלכלי, התקפת טרור וכל אירוע בלתי-צפוי שהדבר הצפוי היחיד בו הוא שהוא יגיע בסוף. השאלה מתי.

דבר אחד בטוח, ככל שאפשר להיות בטוח במשהו במסע הבחירות הזה - עוד לא הגענו לתחתית. שפת הביבים של טראמפ לא תתעדן בחודשים הקרובים. גם תומכיו הזועמים, הלבנים, לא מתרגשים מציטוטים ממוסוליני. נזכיר שאין באימרה שציטט "עדיף לחיות יום אחד כאריה מאשר חיים שלמים ככבש", כשלעצמה רע, והיא הייתה בסדר גמור אם הייתה באה נניח מצ'רצ'יל, אבל טראמפ בחר לצטט את מוסוליני.

ועוד, לגבי תומכיו, התמיכה הפומבית מז'אן מארי לה-פן, מדיוויד דיוק, מנהיג הקו-קלוקס-קלאן לשעבר, אולי אלה רק מחזקים את תחושת המצור שלהם. טראמפ ימשיך להפוך את הפוליטיקה האמריקנית לקרקס, תהליך שלא הוא החל, אבל בהחלט שכלל, והוא מצטיין בו; ומה שנתפס בעינינו כחסרונותיו, בעיני תומכיו הם יתרונותיו.

עד כה חזינו בכל העולם, שאו-טו-טו טראמפ ייעצר. זה לא קרה בלילה שחלף. טראמפ יצא נגד 16 מועמדים רפובליקנים, שרובם המוחלט היו על הנייר טובים וראויים ממנו, וסילק אותם מדרכו, כמעט עד האחרון שבהם.

כנראה, הוא, טרמאפ, יעמוד מול קלינטון במרחק התמודדות אחת בלבד, אחרונה, מהבית הלבן. היעד שאיש לא האמין שיגיע כה קרוב אליו. כלומר, איש חוץ מטראמפ עצמו.

הכותב הוא עורך חדשות החוץ, ערוץ 1

עוד כתבות

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

מיכאל קלמן וערן גריפל / צילום: נטי לוי, גיא חמוי

אלו שני הבכירים הנוספים במנורה שנחקרו בפרשת ההסתדרות

ערן גריפל ומיכאל קלמן נחקרו ביום רביעי השבוע בלהב 433 במסגרת פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" של ההסתדרות וסוכן הביטוח עזרא גבאי ● במשטרה אומרים שמנורה מבטחים חשודה "בביצוע עבירות מתחום השחיתות הציבורית"

לוי הלוי / צילום: ענבל מרמרי

30% יותר מקודמתו: השכר של מנכ״ל אל על החדש נחשף

אל על מבקשת לאשר ללוי הלוי שכר של 8.5 מיליון שקל בשנה שיורכב משכר, מענק חתימה ומניות ● אל על מסבירה את השכר של הלוי ב"התחשבות ברקע ובניסיון העשיר של מר לוי ותרומתו הצפוייה לקידום החברה" ● המנכ"לית היוצאת דינה בן טל גננסיה מבקשת מענק פרישה של 830 אלף שקל

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

ח''כ אופיר כץ / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

יוצא מהקפאה: הקואליציה תקדם את החוק לביטול לשכת עורכי הדין

הצעת החוק, שעברה בקריאה טרומית ב-2023, תקודם ע"י ועדת הכנסת בראשות יו"ר הקואליציה אופיר כץ ● לפי ההצעה, הלשכה תוחלף במועצה שבה ישלוט שר המשפטים ● לשכת עורכי הדין: "לא ניכנע לסחיטה ואיומים"

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניות וויקס ולמונייד זינקו, מובילאיי ירדה

טראמפ תבע היום את בנק גיי.פי.מורגן על סך 5 מיליארד דולר, בטענה שהבנק סגר את חשבונותיו שלא כדין ● הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב המהיר ביותר זה שנתיים ברבעון השלישי ● אינפלציה עיקשת: מדד המחירים המועדף על הפדרל ריזרב עלה ב-2.8% בנובמבר ● מובילאיי צופה הכנסות של 1.9-1.98 מיליארד דולר, בשוק ציפו ליותר ● אינטל תפרסם את הדוח הרבעוני שלה אחרי הנעילה

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

חזית המדע / צילום: Shutterstock

לפני שאתם נכנסים לאמבטיית קרח, כדאי לכם לקרוא את הכתבה הזאת

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים / צילום: Shutterstock

שמש זה לא מספיק: המכשול המרכזי שתוקע את מהפכת החשמל הסולארי

אחרי שנים של הזנחה, רשת החשמל בישראל מתקשה להדביק את הזינוק בביקושים ואת קצב ההקמה של מתקנים סולאריים ● "אנחנו יודעים לרוץ הרבה יותר מהר מהרשת", אומר יזם בתחום, וברשות החשמל מודים ש"זה המכשול המרכזי היום" ● התוצאה: צוואר בקבוק תשתיתי שמאיים על התחרות במשק, על אמינות האספקה ועל המעבר לאנרגיה זולה ונקייה

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

שתי קריאות על החיים בעולמות אחרים: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

לאחרונה ראו אור שני ספרים שצוללים לשאלות הגדולות של היקום ● בעוד האחד מתמקד באדם וסבור שיש לחשוב על מאדים כעל כוכב הלכת הראשון המאוכלס על ידי מכונות, השני מעדיף שרובוטים יחפשו אחר חוצנים בשבילנו

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון