גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך התמכרו הרשויות המקומיות באזור חיפה לחומרים מסוכנים

הזיהום במפרץ חיפה הוא מקור לתחלואה ולפאניקה ■ מנגד, הארנונה מהמפעלים מכניסה מיליונים כל שנה ■ פלא שהרשויות התמכרו?

מפרץ חיפה / צילום: איל יצהר
מפרץ חיפה / צילום: איל יצהר

כנראה שתינוקות ביישובים שסביב מפרץ חיפה אינם נולדים עם גולגלת קטנה במיוחד, כפי שנחשף ב"מחקר" שאותו מיהרו לחגוג ארגוני הסביבה וכותרות התקשורת לפני כמה שבועות. הממצא התפלצתי והמוזר הזה אמנם הופרך במהרה, אך איכות האוויר הירודה שנושמים תושבי הסביבה והנזק הבריאותי שגורמת הפעילות התעשייתית באזור הם קונצנזוס. כך יכול היה אבי גבאי, השר להגנת הסביבה, להכריז בשבוע שעבר, כי צריך לבחון "דלדול של פעילות המפעלים".

כך או כך, ברור שתושבי סביבת המפעלים סובלים, והציפייה היא שהרשויות המקומיות יקחו אחריות על המצב, ושראשי רשויות וערים יפעלו לסילוק המפעלים משטחן. בינתיים הדבר אינו קורה. חיטוט בתקציבי הרשויות מגלה שיש להן לפחות סיבה אחת טובה לאפשר להם לפעול: כסף, והרבה. כסף זה שמגיע בצורת ארנונה ותרומות זורם לקופות התקציבים העצמאיים של רשויות ובהן כאלה שאינן חזקות במיוחד, והדבר מעמיד אותן בפני קונפליקט אכזרי במיוחד. דוגמא אופיינית לקונפליקט הזה באה נחשפה השבוע במועצה המקומית טבעון על ההר שבפתח עמק יזרעאל. (ראו מסגרת בעמוד הבא).

כל הרשויות מתחלקות בשלל

"כספי הזיהום" הם מקור פיננסי חדש יחסית בתקציבי הרשויות המקומיות שבאזור מפרץ חיפה. לא רבים יודעים זאת, אך עד ההפרטה של בתי הזיקוק בחיפה בשנת 2005 היה "מתחם בז"ן" - 1,700 דונם הממוקמים בין חיפה, נשר, קריית אתא ומועצה אזורית זבולון, ללא שיוך מוניציפלי. הוא הוגדר "שטח גלילי" (שאינו שייך לרשות מסוימת), ומשום כך חברת בז"ן היושבת בשטח זה שהוא קרקע מדינה, וכל החברות היושבות בתוכו שהן חברות בנות שלה, לא שילמו עד אז ארנונה לרשויות הסמוכות, ולא היו תלויות בהן לצורך קבלת אישור עסק.

רק בנובמבר 2005 יישם שר הפנים דאז, אופיר פינס, את החלטת ועדת הגבולות שאושרה ב-2004, אז המתחם צורף לשטחה המוניציפלי של העיר חיפה, תוך החלטה כי כספי הארנונה שהוא מניב, אשר אמנם מבחינה תכנונית שייך לעיר - יחולקו בינה ובין הרשויות הסמוכות הגובלות בו. לצורך הסדרת התשלום אף נקבע כי יוקם תאגיד עירוני משותף "התאגיד העירוני המשותף לבתי הזיקוק בע"מ" כדי שייבצע את הגבייה ויחלק אותה בין הרשויות השונות. תאגיד זה טרם הוקם.

הארנונה ממתחם בז"ן מגיעה כיום ל-70 מיליון שקלים בשנה, והסכום עולה בהדרגה. כספים אלה התחילו לזרום לרשויות אחרי מאבק שנמשך כמה שנים שבהן ניסתה בז"ן לשנות את חובת התשלום, ואף פנתה כדי לבג"ץ כדי לצמצמו באמצעות החלתו על תקופה יותר קצרה ועוד. אך סוף סוף, משנת 2008, הארנונה מהמפעלים בשטח בז"ן נגבית ע"י עיריית חיפה, אשר מחלקת הכנסות אלה לרשויות הסמוכות בהתאם לאופן שקבע שר הפנים, לפי המפתח הבא: חיפה (45%), קריית אתא (25%), מועצה אזורית זבולון (15%) ונשר (15%) והן מקבלות אותו מאז (ראו גרף).

הכסף שהתחיל לזרום לחשבון השוטף של הרשויות, שיפרו מאוד את מצבן הכלכלי, אך בד בבד יצר תלות משמעותית בהכנסות אלה. ההתמכרות בולטת בעיקר במועצות הקטנות, קריית אתא, נשר ומועצה אזורית זבולון, שעבורן הארנונה מבז"ן מהווה 8%, 7% ו-15% מתקציבן בהתאמה (ראו טבלה).

אתגר בלתי אפשרי לחלשות ולקטנות

עבור מועצה כמו נשר, המתמודדת עם קשיים פנימיים - חברתים וכלכליים - מגוונים, ויתור על שיעור כה גבוה מהתקציב הוא משימה מאתגרת, לפעמים עד כמעט בלתי אפשרית בעליל (כך גם במקרה של קרית טבעון).

בתקציב עיריית חיפה לעומת זאת, "ארנונת הזיהום" מסתכמת ב-2% מהשוטף בקירוב, ולפיכך מצבה אינו גרוע מבחינת התלות בכסף בהשוואה לרשויות האחרות. אלא שהארנונה אינה הכסף היחיד הזורם לחיפה באפיק המזוהם.

לחיפה מגיעים עוד כספים מחברות שלהן מפעלים מזהמים בתחומה: חיפה כימיקלים (של קבוצת טראמפ) וגדות (של קבוצת מרחב של יוסי מימון) וכן מתחמי אגירה כמו מיכלי הנפט של החברה הממשלתית "תשתיות נפט ואנרגיה" (תש"ן), וחוות דלק של חברות השיווק פז, דלק וסונול. מחברות אלה מגיעים לקופת השוטף של חיפה עוד 7-6 מיליון שקלים בשנה. בנוסף לכך חיפה מקבלת תרומות ביד רחבה מהחברות המזהמות ומבעליהן (ראו מסגרת).

בכל פעם שהזיהום עולה לכותרות נשמעים מצד הרשויות קולות בנוגע לסכנה של המתחמים המזהמים (בעיקר בחיפה), אך בפועל תוכניות הפיתוח הנוכחיות במפרץ מדברות גם על הרחבת המפעלים המזהמים ולא על צמצומם, בוודאי שלא על העברתם מהאזור.

היועץ המשפטי של העירייה, עו"ד חן רשף, הכריז באוזנינו השבוע: "כל עוד המפעלים מזהמים במסגרת החוק, אין לי שום בעיה איתם".

מהנדס העיר אריאל וטרמן הסביר שהוא לא יכול לסגור מפעל שפועל ברישיון ונמצא על קרקע תואמת ייעוד, אם הוא עומד בתקנים ובחוקים. "מפעלים שלא עומדים בדרישות, נסגור. סגרנו כמה מפעלים בעבר, למשל מפעל מצברים ומפעל לצבעים שזיהמו את האוויר והקרקע". למה לא פועלים לסגירת המפעלים האחרים בדרך של שינוי תב"ע, פעולות להפסקת רישיון עסק, תוכנית ארוכת טווח לשינוי ייעוד השטח? "אנחנו לא יכולים לסגור מפעל שעומדים מאחוריו אינטרסים לאומיים", הוסיף וטרמן והדגיש שהמלחמה של עיריית חיפה היא מול "הממשלה", כדבריו.

גם השכנים רוצים

הבכירים בעיריית חיפה מתגוננים באמצעות חובתם לציית ל"חוק". היועץ המשפטי הדגיש שאין כוונה להתחיל בהליכי הפקעה או שינוי תב"ע שתחליף את ייעוד השטח, משום ש"הפיצויים שהעירייה תצטרך לשלם יגיעו למיליארדי שקלים, ואין באופק שום מקור כספי שדרכו כסף כזה יכול להגיע".

הרשויות המקומיות הקטנות יתקשו לוותר על ההכנסות ממתחם בז"ן, בין אם הישירות (ארנונה) או העקיפות (בתרומות). וכפי שמתברר, גם חיפה, על אף שהכספים ממתחם בז"ן אינם חלק משמעותי מהכנסותיה, אינה מתכוננת, מסיבות שונות, למצוא להן תחליף בזמן הקרוב.

אלא שעם התממשותו של הסכם התשלום לבז"ן התעוררו הרשויות המקומיות במעגל השני (קרית טבעון, רכסים, הקריות הסמוכות - ביאליק, ים ומוצקין, עוספיה ודליה). מאחר שהקופה נפתחה, גם הן רוצות את חלקן ב"כספי הזיהום". בעקבות דרישתן הוקמה בשנת 2012 ועדה לחלוקת הכנסות מתחם בז"ן גם איתן. הדיונים התארכו, תוך שהרשויות במעגל הראשון נלחמות נגד דרישה זו, משום שהיא גוזלת כספים מהן.

הוועדה מ-2012 לא הגיעה להחלטות, אך לדרישת הרשויות המקופחות, הוקמה בינואר 2016 ועדה חדשה לאותו עניין.

*** הנתונים לכתבה עובדו ע"י יוגב שרביט, עורך הבלוג "המדד המוניציפלי"

אלטרנטיבה לזיהום

מתחם בז"ן משתרע על בערך 1,700 דונם שמתוכם תופסים המפעלים עצמם 510 דונם. השאר הן קרקעות לא בנויות, מתוכן 700 דונם באזור המפעלים. ההכנסה השנתית של 70 מיליון שקל מייצגת לפיכך הכנסה בפועל נעה סביב 40 שקל למ"ר לשנה - שהם כרבע עד חמישית מתעריף הארנונה לעסקים ברחובות המרכזיים בעיר.

רבים מהמצדדים בחשיבות המפעלים טוענים כי לצד הזיהום הם גם מייצרים תעסוקה לתושבי הצפון ולעסקים אשר מספקים להם שירותים שונים - הסעדה ועוד.

כדי לסבר את העין בנוגע לטיעון זה הבאנו כהשוואה את חנות "איקאה" בקריית אתא. חנות הרהיטים תופסת רק 25 דונם (1/20 מהשטח הבנוי של המפעלים), היא מעסיקה 350 עובדים, וההכנסות ממנה יותר מפי ארבעה למ"ר.

אפשר לפיכך להתווכח האם יש למפעלים אלה יתרון על פני עסקים אחרים, גם כאלה שנחשבים זוללי שטח.

מזהמים ותורמים

החברות המזהמות ובמיוחד החברות שפועלות מתוך מתחם בז"ן, תורמות בכל שנה יותר מ-32 מיליון שקל.

תרומות הן תרומות, הן אינן תקציב. אולם אי אפשר להתעלם מכך שהמוסדות שבתחום העיר זקוקים לכסף כדי לתפקד, וללא תרומות אלה, הם היו פונים לרשויות כדי לבקש מהן תמיכות. כך מהוות התרומות מהגופים המזהמים הכנסות עקיפות לרשויות, שכן הן פוטרות אותן מתמיכה במוסדות הנמצאים בתחומן.

הדוגמא הבולטת ביותר היא כמובן תרומת סמי עופר לעיר חיפה. איל הספנות, שגר בילדותו בחיפה ובהמשך רכש בין השאר את בתי הזיקוק ואת צים הפועלות במפרץ, העמיד במהלך השנים עשרות מיליוני שקלים לטובת העיר ופרנסיה. בין השאר הוא מימן את הקמת האיצטדיון בדרום חיפה וגם נתן לו את שמו (למרות שסך התרומה מימן בסופו של דבר רק כ-20% מעלות ההקמה), וגם הקים רבים מהמבנים בבית חולים רמב"ם, בכלל זה מימון הקמת בית החולים התת קרקעי ועוד.

חלקם של כספי הזיהום מסך ההכנסות העצמיות של הרשויות

עוד כתבות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

הם בחרו לספוג קיצוץ בשכר - והם אומרים שהם מאושרים יותר

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן