גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק פגיעה בסביבה: מפעלים מזהמים פוגעים במשקיעים שלהם

דוח של בית ההשקעות מיטב דש חושף את הסיכונים שמשקיעים חשופים אליהם בחברות ציבוריות שלא מצייתות להוראות המשרד להגנת הסביבה ■ תביעות משפטיות, הורדת דירוג ועלויות מימון גבוהות - הם רק חלק מהאיומים

בתי הזיקוק בחיפה. משתלם כלכלית לשמור על הסביבה / צילום: תמר מצפי
בתי הזיקוק בחיפה. משתלם כלכלית לשמור על הסביבה / צילום: תמר מצפי

משתלם כלכלית לשמור על הסביבה - זו לפחות המסקנה שאליה הגיע בית ההשקעות מיטב דש. בדוח שערך הברוקראז' של בית ההשקעות ושנשלח לגופים המוסדיים, מפורטים הסיכונים שאליהם חשופים המשקיעים בחברות ציבוריות שלא עומדות במדדים הסביבתיים שהציב להם המשרד להגנת הסביבה. הדוח שם דגש מיוחד על חברות ציבוריות בצפון, וטוען כי הן חשופות לתביעות, עלויות המימון שלהן עשויות לעלות, יכולת הרחבת הייצור בארץ עשויה להיפגע והן מסתכנות בהורדת דירוג מצד לקוחות בינלאומיים.

נושא הגנת הסביבה נמצא בשנים האחרונות בכותרות הרבה יותר מבעבר. זאת בעיקר בעקבות המחקרים הרבים שמתפרסמים על הנזקים הבריאותיים שאליהם חשופים תושבי הצפון עקב ריבוי המפעלים באזור. רק בשבוע שעבר חשף המשרד להגנת הסביבה ממצאים שערך בבית הזיקוק בחיפה, לפיהם נמצאו 200 אלף דליפות של חומרים רעילים ומסרטנים מהמפעל. אנו נוהגים לחשוב שפגיעה בסביבה פוגעת רק בה ובתושבים שחשופים לפגיעה, אלא, שלטענת בית ההשקעות, מפעלים מזהמים שלא עומדים בתקנים, פוגעים קודם כול במשקיעים שלהם.

"בעוד שבעולם התחום מפותח וניתן למדידה, בישראל תחום הדיווח הסביבתי חלש יחסית. לכן גם למשקיעים קשה לזהות סיכונים פיננסיים עתידיים", אומר אמיר אדר, מנהל מחקר ישראל במיטב דש ברוקראז'. "למשקיעים חשוב לדעת שהחברה שהם משקיעים בה יכולה לצמוח ולהרחיב את כושר הייצור שלה, הם שואלים את עצמם האם החברה חשופה לתביעות משפטיות והאם היא תצטרך להשקיע עוד כסף בנושאים שקשורים להגנת הסביבה, שזה לפעמים לא מעט כסף. ככל שהחברה חשופה לסיכונים סביבתיים כך גם עלויות המימון שלה גבוהות יותר, ואם יש לה לקוחות בינלאומיים - היא מסתכנת גם בהורדת דירוג".

מניית בזן ירדה ב-6%

ואכן, אחרי שהמשרד להגנת הסביבה הזמין את בזן לשימוע בגלל דליפות של חומרים מסרטנים, צנחה מניית החברה במעל ל-6%; בשנה שעברה היא נקנסה ב-750 אלף שקל בגין זיהום נחל הקישון; חברת נייר חדרה נקנסה ב-200 אלף שקל בגין זיהום נחל חדרה; חברת דור כימיקלים נקנסה ב-1.8 מיליון שקל בשל דליפת חומרים רעילים; וחברת פרוטרום תעשיות, שהייתה אמורה להקים מפעל נוסף בגלבוע בעלות 130 מיליון שקל, לא קיבלה את האישורים הנדרשים לה עקב התנגדות התושבים.

על מנת להעריך את רמת הסיכון שאליה חשופים המשקיעים בכל חברה, בחן בית ההשקעות את רמת העמידה בתקנים שמציב המשרד להגנת הסביבה לכל חברה. לשם כך השתמש במדד ההשפעה הסביבתי השני שפרסם המשרד לפני מספר חודשים. המדד של המשרד ניסה למעשה לכמת את ההשפעה הסביבתית של התאגיד שמכילה נתונים אובייקטיבים על המפעלים שבבעלותו, כמו למשל פליטות מזהמים, שימוש בחומרים מסוכנים, רגישות מיקום המפעל ועוד. בכך הצליח בית ההשקעות לנתח כמה משפיעה אי-העמידה בתקנים על הפגיעה הכוללת של החברה בסביבה. ככל שהציון של החברה גבוה יותר (באחוזים), כך גם ההשפעה גבוהה יותר. כלומר, החברה פחות מצייתת להוראות המשרד להגנת הסביבה והמשקיעים בה חשופים יותר לסיכונים שהוזכרו קודם.

"ברור שלבית זיקוק או למפעל כימיקלים תהיה השפעה שונה על הסביבה מחברת מזון או מפעל אריזה. לכן, בחרנו לנתח את מדיניות הציות של החברות", מסביר אדר. "אני כמשקיע מודע אולי לפעילות הסביבתית של החברה, אבל לא בהכרח לסיכונים שטמונים בכך שהחברה לא עומדת בתקנים שהוצבו לה".

בית ההשקעות בחן גם את הפער בין דירוג החברה השנה לדירוגה בשנה שעברה. זאת, על מנת לראות האם חל שיפור (והציון ירד), או שדווקא נרשמה הרעה בהתנהלות המפעל (והציון על חוסר ציות עלה). "עלייה בניקוד אמורה להדליק אצל המשקיעים נורה אדומה, וירידה בציון פירושה שהסיכון למשקיעים פוחת" סיכם אדר. כך למשל, בתי הזיקוק קיבלו ציון גבוה של 57%, אך לעומת שנה שעברה מדובר בשיפור של 18%; הציון של חברת פרוטרום תעשיות הוא אמנם נמוך מזה של בזן (41%), כלומר החברה מצייתת יותר לנהלים, אך מדובר בעלייה חדה משנה שעברה - עלייה של 31%; הציון של מפעל כיל בחיפה הוא מינוס 25%, כלומר הציות שלה היה ברמה כזו גבוהה עד שהוא הצליח להוריד את ציון ההשפעה הכולל של המפעל על הסביבה. בין המפעלים הנוספים בהם חלה הרעה בתחום הציות ניתן למנות את מרכז המחזור אלקון המוחזק בחלקו על ידי שיכון ובינוי הנמצא בקרית אתא, חד אסף וצינורות המזרח התיכון בעכו, גדות תעשיות ביוכימייה ושמן תעשייות בחיפה.

"הגיע הזמן שמשקיעים ישימו לב גם לסיכונים הסביבתיים של החברה שבה הם משקיעים" מסכם אדר, "סיכון סביבתי יכול להיות גבוה ויקר באותה מידה כמו סיכון אחר, וגם הכי פחות צפוי".

מפעלים מזהמים

עוד כתבות

חנן שטיינהרט בוועידת ישראל לעסקים / צילום: ש

חנן שטיינהרט: "שוק האג"ח האמריקאי הוא סכנת נפשות, הבינה המלאכותית לא תציל אותנו בזמן"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר חנן שטיינהרט כי החוב האמריקאי גדל בשני טריליון דולר בחודשים האחרונים, וכי הריבית על החוב גבוהה משמעותית מקצב הצמיחה הכלכלית ● "הריבית על כל החוב האמריקאי היא פי שלוש וחצי מהגידול בתל"ג בשנה", ציין בדבריו

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

גיל שויד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האזהרה של גיל שויד: "שוק הסייבר מנותק"

בצל התמחור הגבוה של חברות סייבר והעניין מצד ענקיות הטכנולוגיה, יו"ר צ'ק פוינט גיל שויד, מספר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, על האתגרים שמספקת הבינה המלאכותית לתחום, ועונה לשאלה האם הוא מתכנן לשוב לקדמת הבמה ● "בשנת 2001 הייתה בועה בעקבות מהפכת האינטרנט, אבל 20 שנה אחרי האינטרנט עדיין חי ובועט"

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

מנכ''ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר: "הצריכה בישראל חזקה, אבל אין מספיק שטחי מסחר"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, אמר מנכ"ל אלקטרה מוצרי צריכה צביקה שווימר, שהוא קרא לקובעי המדיניות להאיץ פיתוח אזורי - בפרט בצפון ● "הצעתי להפוך את קריית שמונה לשלוש שנים ל‘עיר ללא מע"מ’, כמו אילת. זה היה מצית את המסחר ומחזיר חיים לאזור. בינתיים זה לא מתקדם", אמר

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שייפלו היום בתל אביב, ובכיר הפד שהקפיץ את וול סטריט

יום המסחר בתל אביב ייפתח בירידות שערים, על רקע הסנטימנט השלילי בוול סטריט והמתיחות הביטחונית בצפון ובדרום ● בעיצומם של ימים תנודתיים במיוחד בוול סטריט, דברים שנשא נשיא הפד בניו יורק הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב בשיעור של עשרות אחוזים ● ביום שני הקרוב, בנק ישראל צפוי לבצע הפחתת ריבית ● וגם: המיליארדר הפרו־ישראלי ששוקל ללכת להנפקה בוול סטריט

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

סקר חדש בגרמניה: 59% סבורים כי ישראל ביצעה ג'נוסייד בעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: השלכות הסנקציות האמריקאיות על שופטי ההאג הפעילים בהליכים נגד ישראל, סקר חדש בגרמניה מצביע על שינוי שלילי בעמדות כלפי ישראל וסימנים להיחלשות שיתוף הפעולה הביטחוני עם בריטניה ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

בור ההפסדים שנוצר בגלל הנפילה בקריפטו – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הנפילות בשוק הקריפטו חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים בוול סטריט ● האם קרנות הגידור יצדיקו את העליות לאורך זמן ● הסיבה שהמשקיעים הישראלים בקרנות ובמסלולים מחקי מדד ה־S&P 500 פספסו השנה ובגדול ● וגם: כך הפכה אחת מקבוצות המזון הגדולות והמסתוריות בישראל ללהיט בבורסה

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

מחוץ לחוק ההסדרים: הסדרת ימי המילואים ושיפור לימודי העברית בחברה הערבית

טיוטת חוק ההסדרים המעודכנת מוותרת על שתי רפורמות מרכזיות: המנגנון החדש של האוצר להגבלת ימי המילואים ורפורמת לימודי העברית בחברה הערבית ● היועמ"שית פסלה את מהלך המילואים בשל אי הלימה לפסיקת בג"ץ, ודרשה להעביר אותו במסגרת חקיקה עצמאית

הישראליות בוול סטריט / צילום: באדיבות נאייקס, אלן צצקין, נאבן

הישראלית שצנחה במעל 20% בעקבות הדוחות, וזו שהתאוששה מהשפל

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● פלטפורמת בניית האתרים Wix נפלה בכ-24% מאז שפרסמה את דוחותיה, על רקע ירידה שנרשמה בשולי הרווח ● מנגד, נאייקס קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות ● נאבן התאוששה מעט, לאחר שנפלה במעל 40% מאז הנפקתה בחודש שעבר

פול דונובן / צילום: UBS

מה הקשר בין מחירי הדיור לביטקוין? ההסבר של הכלכלן הבכיר מ-UBS

במהלך יותר מ־30 שנה ב־UBS, פול דונובן, הכלכלן הראשי של חטיבת ניהול ההון הגלובלי בבנק, ראה לא מעט משברים היסטוריים ● בראיון לגלובס הוא מציע לשמור על גישה זהירה בנוגע ל־AI, מעריך שהזהב מיצה את העליות, וגם: הקשר בין הקושי לקנות דירה להשקעה בביטקוין

מנכ''ל דוראל, יוני חנציס, בוועידת ישראל לעסקים / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת דוראל: "כל מתקן אנרגיה מתחדשת שנכנס לפעולה מוריד לכולם את חשבון החשמל"

יוני חנציס שוחח במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס על החשיבות של תחום האנרגיה המתחדשת למשק החשמל וכן על פעילותה של דוראל בארץ ובעולם ● "שוק החשמל העולמי חייב אגירה לשעות שאחרי שהשמש שוקעת. בלי זה, לא נוכל לוותר על התלות באנרגיה קונבנציונלית"

בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה / צילום: אנגלו סכסון עפולה

עסקה תוך שלוש שעות: בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה?

ברובע יזרעאל בעפולה נמכר פנטהאוז בן חמישה חדרים, בשטח בנוי של 190 מ"ר, תמורת 2.7 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הפנטהאוז עמד על 2.8 מיליון שקל והוא עמד כשלוש שעות בלבד על המדף ● השכונה נחשבת למבוקשת עם אוכלוסייה צעירה, חילונית ודתית ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

נשיא ומנכ''ל ICL אלעד אהרונסון בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ICL: כ־400 מיליון איש מקבלים את המזון שלהם בזכות המוצרים שלנו

על רקע שינוי הזיכיון בים המלח, מנכ"ל ונשיא ICL אלעד אהרונסון הציג בוועידת ישראל לעסקים של גלובס את פעילות החברה כפתרון לאתגרי ביטחון המזון העולמי ● "ביל גייטס אומר כי בין 40%-50% מתושבי כדור הארץ חבים את היכולת שלהם לחיות לשימוש ההולך וגובר של דשנים"

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"