גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  סביבה

קצין בכיר: גם בתרחיש קיצוני - פגיעה במכל האמוניה לא תגרום אסון

"יהיו מקרים של צריבות ושל בחילה. יהיו נפגעים, אבל בספק אם עשרות, בטח לא מאות ובטח לא רבבות", מפרט הקצין ■ עמותת צלול: "זו פצצה מתקתקת"

מיכל האמוניה בחיפה / צילום: ערן גילווארג
מיכל האמוניה בחיפה / צילום: ערן גילווארג

חודש בקירוב לאחר שמזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, איים שיפגע בעימות עתידי עם ישראל במכל האמוניה שבמפרץ חיפה - קצין בכיר בצה"ל מעביר מסר מרגיע ואומר: "גם בתרחיש הקיצוני ביותר, פגיעה של טיל במכל האמוניה לא תוביל לאסון, ובטח שלא מדובר בפגיעה של 'פצצת אטום' כפי שמאיים חיזבאללה".

לדברי הקצין הבכיר, גורמים מקצועיים בפיקוד העורף בוחנים באופן שוטף את רמת המיגון של המכל, שבכוחו לאחסן כ-12 אלף טונה אמוניה, ואת ההשפעות של דליפה ממנו בתרחישי ייחוס שונים.

"יש מגוון רחב של תרחישים שנבחנו, על רקע סוג אמצעי הלחימה שברשות האויב, כוונותיו, יכולות המענה שלנו, אמצעי המיגון במכל, יכולות מתן ההתרעה והיירוט של טילים ועוד. התרחיש הקיצוני ביותר מדבר על התקפת פתע מצד חיזבאללה באמצעות שיגור של טילים לעבר המכל ופגיעה ישירה בו באמצעות טיל עם ראש קרבי במשקל של מאות ק"ג.

על פי אותו תרחיש, באותו זמן המכל מלא בכ-12 אלף טונה אמוניה, כמות גדולה ממנו דולפת והרוח נושאת את הענן לעבר שכונות המגורים הסמוכות. גם אז, יידרשו דקות ארוכות של חשיפה מלאה לענן הזה כדי להיפגע מהחומר בצורה בלתי-הפיכה. מי שייכנס למחסה כמו בית או מכונית בתוך כעשר דקות - לא ייפגע בצורה משמעותית. לרוב, יהיו מקרים של צריבות ושל בחילה. יהיו נפגעים, אבל בספק אם עשרות, בטח לא מאות ובטח ובטח לא רבבות", אומר הקצין.

בתרחישים אחרים, כך לפי הקצין הבכיר, יהיה קל יותר להכיל את האיום שעולה מהמכל: בזמן של לחימה, ניתן יהיה לרוקן או לדלל באופן משמעותי את כמות האמוניה המצויה בו; ניתן יהיה לפרוס מערכות התרעה ויירוט של רקטות וטילים באזור האמור וממילא, רמת הקשב והערנות של התושבים באזור תהיה מרבית - באופן שימהרו להתמגן בעת הצורך.

"פצצה מתקתקת"

מכל האמוניה משמש בעיקר את חברת חיפה כימיקלים, המייבאת את החומר המסוכן, משתמשת בו בתהליכי הייצור השונים ומספקת אמוניה גם לצורכי התעשייה במשק. בלי קשר לאיומים מצד נסראללה, כי יפגע במכל באמצעות טילים מדויקים, זה שנים ארוכות עולות קריאות של ארגונים ירוקים שפועלים במפרץ חיפה לסילוק המכל מחשש לאסון.

המשרד להגנת הסביבה כבר הכריז על כוונתו לסגור את המכל ולפתוח מפעל לייצור אמוניה במישור רותם שבנגב. במסגרת תוכנית זו, המשרד פרסם מכרז שבו מתמודדים שישה גופים. המועד שנקבע להגשת ההצעות במסגרת מכרז זה הוא סוף החודש, אך זה שונה באחרונה עד לאמצע חודש מאי - בעקבות חשש שהמחיר הגבוה של הגז הטבעי ייפגע בכדאיות הכלכלית של פתיחת מפעל אמוניה. על רקע חשש זה, פנה באחרונה השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, לשר האנרגיה, יובל שטייניץ, כדי להחריג את התוכנית להקמת מפעל האמוניה ולקבוע לגז הטבעי שישמש את המפעל מחיר קבוע.

בעמותת צלול, שפועלת לסילוק מכל האמוניה ממפרץ חיפה, אמרו בהתייחס לדברים כי "אנו טוענים זה שנים כי מכל האמוניה במפרץ חיפה מסוכן ומיושן. כל בר-דעת מבין שמכל המכיל 12 אלף טונה של גז רעיל ונפיץ בלב שכונת מגורים הוא פצצה מתקתקת. מאחר שהמשרד להגנת הסביבה לא מצליח לקדם את החלטת הממשלה - לסגור את המכל, ולהקים מפעל אמוניה בנגב - צלול קוראת לממשלה לעבור לחלופה אחרת, להקים שני מכלי אמוניה קטנים וממוגנים בצפון ובדרום, וזאת כדי להדיר את הסכנה מעל ראשי התושבים".

בתוך כך, פיקוד העורף מתכוון להתחיל בקרוב בתוכנית ניסיונית לפריסת מערכות שיספקו התראה על דליפת חומרים מסוכנים ממתחמים תעשייתיים גדולים, באופן שמסכן את האוכלוסייה. מדובר במערכת המכונה מחו"ל (מערכת חומרים מסוכנים לאומית), שתחובר בין כל הגופים הרלוונטיים, בהם חדרי מצב של המשרדים לביטחון הפנים והגנת הסביבה, רשויות מקומיות, כיבוי האש, פיקוד העורף, המשטרה ומד"א.

על פי גורם צבאי בכיר, תפקיד המערכת החדשה הוא לספק התראה בזמן אמת לכל הגופים הרלוונטיים במקרה של דליפת חומרים מסוכנים. לפי נתוני צה"ל, ברחבי הארץ פרוסים כ-3,000 מפעלים המאחסנים חומרים מסוכנים הדרושים לתהליכי הייצור שלהם, ומהם כ-300 מפעלים מוגדרים "מסכני אוכלוסייה", וזאת בעיקר בשל הכמות הגדולה וסוג החומרים המסוכנים המאוחסנים בתחומם.

"חלק מהפיילוט של מערכת מחו"ל החדשה יעשה גם במפרץ חיפה, וכשנסיים אותו בהצלחה - נרחיב את המערכת למקומות נוספים ברחבי הארץ. התוכנית הניסיונות כבר מתוקצבת בידי פיקוד העורף ובידי המשרד להגנת הסביבה", אמר הגורם הצבאי.

עוד כתבות

משגר טילי פטריוט / צילום: Reuters, ABACA

לארה"ב נמאס מטילים יקרים. זו התוכנית החדשה שלה

החברות הביטחוניות לוקהיד מרטין ו-RTX עובדות בשיתוף פעולה צמוד עם צבא ארה"ב ● הבעיה: לטילים שהן מייצרות יש זמן ייצור ארוך במיוחד, ועלות גבוהה ● הפיתרון שמציעים בפנטגון לכך כולל טילים זולים ותמריצי שיפור לחברות

הילה זיגמן, שותפה מנהלת בקרן סייברסטארטס, בכנס TECH IL של גלובס / צילום: ניב קנטור

הילה זיגמן, שותפה בקרן סייברסטארטס: "אנו בנקודה שבה הטכנולוגיה משנה בו-זמנית את ההגנה ואת ההתקפה"

הילה זיגמן, שותפה מנהלת בקרן סייברסטארטס, תיארה בכנס TECH IL של גלובס את הקשיים שיוצרת הבינה המלאכותית ליזמים בתחום הסייבר: "קטגוריה שלא מזהים אותה בשנייה הנכונה – קשה להיכנס אליה אחר-כך" ● לנוכח השינויים המהירים בטכנולוגיה, היא הציעה ליזמים להסתפק בתחזיות לחצי שנה קדימה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סגרה יום שלישי של ירידות, מדד ת"א 35 ירד ב-1.5%

מדד ת"א 125 קרוב לטריטוריית "תיקון" ● מדד הקלינטק הוביל את הירידות, צנח ביותר מ-4% ומשלים ירידה של 10% מתחילת השבוע ● מחירי הנפט עולים מעט ● טראמפ הזהיר כי ארה"ב תשוב לתקוף את איראן אם לא תהיה מרוצה מהסכם הפסקת האש המתגבש

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

האורניום לא ייצא מאיראן, שתקבל מאות מיליארדים לשיקום

ארה"ב מתחייבת לגבש תוכנית סופית בהיקף של לפחות 300 מיליארד דולר לשיקום ולפיתוח הכלכלי של איראן ● טהרן מתחייבת שלא לפתח נשק גרעיני ● שתי המדינות התחייבו לאפשר נתיב שיט במצר הורמוז – בתוך 30 ימים

עמי לוטבק בכנס TECH IL של גלובס / צילום: ניב קנטור

עמי לוטבק, ממייסדי וויז: "אני עדיין קם בבוקר, לוקח רכבת ומנסה לשנות את עולם הסקיוריטי"

מייסד וויז עמי לוטבק סבור כי עידן ה־AI מחייב ארגונים וחברות סייבר לחשב מסלול מחדש: "כל מה שעשינו עד היום צריך להשתנות" ● בכנס TECH IL של גלובס הוא סיפר כיצד ג’מיני השפיעה על ההחלטה להימכר לגוגל, מדוע מודלי AI הפכו לתשתית קריטית, ולמה דווקא היום קל יותר להקים סטארט־אפ וקשה יותר להצליח בו

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

מחירי הקרקעות צנחו ב-25%: מה עומד מאחורי המדד החדש של הלמ"ס

הלמ"ס השקיעה באופן רשמי מדד מחירי הקרקעות שיפורסם בכל יוני ● בין 2004 ל-2025 מדד הקרקעות עלה פי 3.5 לעומת מחירי הדירות

שלמה קרעי שר התקשורת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מכה לשר קרעי: החלטת בג"ץ תאפשר את אישור עסקת רשת 13

המשמעות של צו הביניים שניתן על ידי בג"ץ, היא שהמועצה היוצאת היא זו שתמשיך לכהן ותוכל לבחון את עסקת רשת 13 ● חלקו הדרמטי ביותר של הצו נוגע להתנהלות השר קרעי וחברי המועצה שבחרו להתפטר בשבועות האחרונים

כרם נבו בכנס TECH IL / צילום: ניב קנטור

כרם נבו, סמנכ"לית צמיחה ברשות החדשנות: "השנה יש עלייה בכמות הסטארט-אפים שקמים בישראל"

בכנס TECH IL של גלובס, סיפרה כרם נבו, סמנכ"לית צמיחה ברשות החדשנות, כי "השנה האחרונה הייתה כנראה אחת הטובות להייטק הישראלי"

אייל פרוינד, מנכ''ל הפניקס ESOP, בכנס TECH IL 2026 / צילום: ניב קנטור

אייל פרוינד, מנכ"ל הפניקס ESOP: "למרות כל האתגרים וחוסר הוודאות אנחנו עושים לונג על ההייטק הישראלי"

"אם מישהו היה אומר לנו לפני שנתיים שיהיו עסקאות בסדר גודל של השנה האחרונה, אני לא חושב שמישהו היה מאמין", אמר אייל פרוינד, מנכ"ל הפניקס ESOP בכנס TECH IL של גלובס ● "אם יש משהו שאנחנו רואים שחוזר על עצמו, הוא שההייטק הישראלי ממשיך להתקדם קדימה"

אופק הלפרין / צילום: עידן מרזוק

הוא הפסיד 30% מהתיק ואז נפל לו האסימון. מאז הכסף הוכפל

אופק הלפרין התחיל להשקיע לפני הצבא כשפתח קופת גמל להשקעה, אבל אז הגיעה הקורונה והתיק שלו קרס ב־30% ● "נפל לי האסימון שאני נותן לאנשים שאני לא מכיר לנהל את הכסף שלי והם מפסידים לי אותו" ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

רס''ר במיל' אלכסנדר פילין ז''ל

הותר לפרסום: רס"ר במיל' אלכסנדר פילין נהרג מפיצוץ מטען בדרום לבנון

באירוע בו נהרג רס"ר במיל' אלכסנדר פילין, נפצעו גם שבעה לוחמים ● ארה"ב ואיראן חתמו על מזכר הבנות לסיום המלחמה, שנכנס לתוקף באופן מיידי ● טראמפ אישר ביציאה מורסאי: "זה נחתם" ● איראן: ארה"ב החלה להסיר את המצור הימי ● לבנון במרכז הסעיף הראשון בהסכם ● עדכונים שוטפים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לקוחות לאומי קיבלו סמס בהפתעה: 700 שקל בדרך לחשבון הבנק שלכם. מי בזכאים?

הבנק יעניק 700 שקל לחלק ניכר מלקוחותיו, לאחר שעשה מהלך דומה באוקטובר האחרון ● זאת, במסגרת מתווה ההטבות שיזם בנק ישראל, ובו נדרשו חמשת הבנקים הגדולים לחלק לציבור הטבות בסך מצרפי של שלושה מיליארד שקל ● בין תנאי הזכאות: העברת משכורת של לפחות 5,000 שקל בממוצע

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שמבקרת את ישראל בחריפות, אבל מייצאת אליה שבבים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המשטר האיראני סבור שהוא יציב יותר משהיה לפני המלחמה, אירלנד מבקרת את ישראל ובמקביל מכפילה את יצוא השבבים אליה, והמטרה החדשה בספרד: פעילות כימיקלים לישראל (ICL) ● כותרות העיתונים בעולם

ספינות מתחילות לנוע לכיוון מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

מצר הורמוז נפתח? "אף אחד לא יודע איך זה יעבוד"

מעל 500 ספינות משדרות את מיקומן באיזור מצר הורמוז על פי הנתונים הגלויים, אך כמות הספינות בפועל עשויה להיות כפולה ● מומחים מעריכים שייקח זמן רב לתנועה בהורמוז לחזור לשגרה ● נכון להיום, ארה"ב לא פרסמה את התנאים המלאים של ההסכם ובתעשיית הספנות מבולבלים

אילוסטרציה: Shutterstock, goran cakmazovic

כתב אישום בפרשת "העוקץ הרוסי": הונה קשישים דוברי רוסית וגנב את כספם ורכושם

אולג פוגוסיאן, בן 31 מבת ים, מואשם שהיה חלק מרשת הונאה שיטתית שפועלת נגד קשישים דוברי רוסית ברחבי הארץ ● לפי כתב האישום, חברי הרשת נהגו ליצור קשר טלפוני עם הקשישים, להציג עצמם בכזב כנציגי גופים רשמיים - ולהנחות אותם לרכז כסף מזומן, תכשיטים ורכוש ולהעבירם אליהם באמתלות שונות

שלמה קרמר בכנס TECH IL של גלובס / צילום: ניב קנטור

שלמה קרמר: "המהנדסים פה הכי יקרים בעולם. נעשה חישוב מחדש איפה מגייסים"

מייסד ומנכ"ל קייטו נטוורקס אמר בכנס TECH IL כי מהפכת ה־AI היא הגדולה ביותר שראה בחייו, מזהיר מפני קיפאון בשוק ההשקעות, ומודה כי היחלשות הדולר הופכת את ישראל ליעד יקר לגיוס מהנדסים ● קרמר התייחס גם לשמועות לגבי מכירת החברה: "שקר מוחלט"

פרינוק / צילום: אתר החברה

השב"כ יבדוק: איך הגיעו תרופות פסיכיאטריות לתוך מחית מזון לפעוטות

המשטרה והשב"כ מעורבים בבירור הימצאותן של תרופות במחיות פירות לתינוקות מסוג "פרינוק" ● לשניים מסניפי הרשת "זול ובגדול", שבהם נמכרו המחיות, הוצאו צווי סגירה ● לא פורסם ריקול גורף לכלל מוצרי "פרינוק"

פאנל סיפור ההצלחה של הדיפנס טק הישראלי / צילום: ניב קנטור

בכיר לשעבר בחיל האוויר: "האמירה שאנחנו לא ערוכים לאיום הרחפנים היא מחמירה"

האם הדיפנס־טק הישראלי בדרך לפריצה עולמית? בכנס TECH IL של גלובס אמר תא"ל במיל' שמעון צנציפר מ־Ace Capital Partners כי "המשקיע הישראלי יגיע לשם בשנים הקרובות”, בעוד ד"ר יהודית הוכרמן־פרומר מאונדס ישראל צפתה עתיד של "נחילים ולהקות מתוזמנים עם AI בקצה" ● לצד ההזדמנויות העסקיות, המשתתפים העריכו כי האיומים הביטחוניים לא צפויים להיעלם: חן גולן מנקסט ויז'ן טען כי איראן נמצאת ב"הפסקת אש זמנית להתארגנות לסבב הבא", וחמוטל מרידור מקלע הזהירה כי "ציר הרשע משתף פעולה אחד עם השני"

חיילים של צבא לבנון בדרום ביירות / צילום: ap, Bilal Hussein

הדרכה בפינוי מוקשים ממדינה שונאת ישראל

בזמן שהיחסים עם ישראל מתוחים, ספרד מסיימת להכשיר חיילים לבנונים בתחום פינוי המוקשים כחלק ממאמץ בינלאומי לחיזוק צבא לבנון ● ועידת התקצובים של בית הנבחרים האמריקאי הציגה את הרכש הביטחוני המיועד ל-2027, שצפוי לעמוד על 1.15 טריליון דולר - לפי בקשת הפנטגון ● וגם: פולין מאיצה את התחמשותה בסיוע האיחוד האירופי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ניצן גוטמן, מייסד ומנכ''ל Voicenter, בכנס TECH IL של גלובס / צילום: ניב קנטור

"לא להעביר את כולם להייטק, להעביר את ההייטק לכולם"

ניצן גוטמן, מייסד ומנכ"ל Voicenter, דיבר בכנס TECH IL של גלובס על הצורך לפתוח עוד סקטורים בשוק לבינה המלאכותית ועל התפקידים החדשים שנוצרים בזכות ה-AI: "כיום מדברים לא על החלפה של העובדים בעקבות הבינה המלאכותית אלא על ייעול שלהם"