גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  סביבה

קצין בכיר: גם בתרחיש קיצוני - פגיעה במכל האמוניה לא תגרום אסון

"יהיו מקרים של צריבות ושל בחילה. יהיו נפגעים, אבל בספק אם עשרות, בטח לא מאות ובטח לא רבבות", מפרט הקצין ■ עמותת צלול: "זו פצצה מתקתקת"

מיכל האמוניה בחיפה / צילום: ערן גילווארג
מיכל האמוניה בחיפה / צילום: ערן גילווארג

חודש בקירוב לאחר שמזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, איים שיפגע בעימות עתידי עם ישראל במכל האמוניה שבמפרץ חיפה - קצין בכיר בצה"ל מעביר מסר מרגיע ואומר: "גם בתרחיש הקיצוני ביותר, פגיעה של טיל במכל האמוניה לא תוביל לאסון, ובטח שלא מדובר בפגיעה של 'פצצת אטום' כפי שמאיים חיזבאללה".

לדברי הקצין הבכיר, גורמים מקצועיים בפיקוד העורף בוחנים באופן שוטף את רמת המיגון של המכל, שבכוחו לאחסן כ-12 אלף טונה אמוניה, ואת ההשפעות של דליפה ממנו בתרחישי ייחוס שונים.

"יש מגוון רחב של תרחישים שנבחנו, על רקע סוג אמצעי הלחימה שברשות האויב, כוונותיו, יכולות המענה שלנו, אמצעי המיגון במכל, יכולות מתן ההתרעה והיירוט של טילים ועוד. התרחיש הקיצוני ביותר מדבר על התקפת פתע מצד חיזבאללה באמצעות שיגור של טילים לעבר המכל ופגיעה ישירה בו באמצעות טיל עם ראש קרבי במשקל של מאות ק"ג.

על פי אותו תרחיש, באותו זמן המכל מלא בכ-12 אלף טונה אמוניה, כמות גדולה ממנו דולפת והרוח נושאת את הענן לעבר שכונות המגורים הסמוכות. גם אז, יידרשו דקות ארוכות של חשיפה מלאה לענן הזה כדי להיפגע מהחומר בצורה בלתי-הפיכה. מי שייכנס למחסה כמו בית או מכונית בתוך כעשר דקות - לא ייפגע בצורה משמעותית. לרוב, יהיו מקרים של צריבות ושל בחילה. יהיו נפגעים, אבל בספק אם עשרות, בטח לא מאות ובטח ובטח לא רבבות", אומר הקצין.

בתרחישים אחרים, כך לפי הקצין הבכיר, יהיה קל יותר להכיל את האיום שעולה מהמכל: בזמן של לחימה, ניתן יהיה לרוקן או לדלל באופן משמעותי את כמות האמוניה המצויה בו; ניתן יהיה לפרוס מערכות התרעה ויירוט של רקטות וטילים באזור האמור וממילא, רמת הקשב והערנות של התושבים באזור תהיה מרבית - באופן שימהרו להתמגן בעת הצורך.

"פצצה מתקתקת"

מכל האמוניה משמש בעיקר את חברת חיפה כימיקלים, המייבאת את החומר המסוכן, משתמשת בו בתהליכי הייצור השונים ומספקת אמוניה גם לצורכי התעשייה במשק. בלי קשר לאיומים מצד נסראללה, כי יפגע במכל באמצעות טילים מדויקים, זה שנים ארוכות עולות קריאות של ארגונים ירוקים שפועלים במפרץ חיפה לסילוק המכל מחשש לאסון.

המשרד להגנת הסביבה כבר הכריז על כוונתו לסגור את המכל ולפתוח מפעל לייצור אמוניה במישור רותם שבנגב. במסגרת תוכנית זו, המשרד פרסם מכרז שבו מתמודדים שישה גופים. המועד שנקבע להגשת ההצעות במסגרת מכרז זה הוא סוף החודש, אך זה שונה באחרונה עד לאמצע חודש מאי - בעקבות חשש שהמחיר הגבוה של הגז הטבעי ייפגע בכדאיות הכלכלית של פתיחת מפעל אמוניה. על רקע חשש זה, פנה באחרונה השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, לשר האנרגיה, יובל שטייניץ, כדי להחריג את התוכנית להקמת מפעל האמוניה ולקבוע לגז הטבעי שישמש את המפעל מחיר קבוע.

בעמותת צלול, שפועלת לסילוק מכל האמוניה ממפרץ חיפה, אמרו בהתייחס לדברים כי "אנו טוענים זה שנים כי מכל האמוניה במפרץ חיפה מסוכן ומיושן. כל בר-דעת מבין שמכל המכיל 12 אלף טונה של גז רעיל ונפיץ בלב שכונת מגורים הוא פצצה מתקתקת. מאחר שהמשרד להגנת הסביבה לא מצליח לקדם את החלטת הממשלה - לסגור את המכל, ולהקים מפעל אמוניה בנגב - צלול קוראת לממשלה לעבור לחלופה אחרת, להקים שני מכלי אמוניה קטנים וממוגנים בצפון ובדרום, וזאת כדי להדיר את הסכנה מעל ראשי התושבים".

בתוך כך, פיקוד העורף מתכוון להתחיל בקרוב בתוכנית ניסיונית לפריסת מערכות שיספקו התראה על דליפת חומרים מסוכנים ממתחמים תעשייתיים גדולים, באופן שמסכן את האוכלוסייה. מדובר במערכת המכונה מחו"ל (מערכת חומרים מסוכנים לאומית), שתחובר בין כל הגופים הרלוונטיים, בהם חדרי מצב של המשרדים לביטחון הפנים והגנת הסביבה, רשויות מקומיות, כיבוי האש, פיקוד העורף, המשטרה ומד"א.

על פי גורם צבאי בכיר, תפקיד המערכת החדשה הוא לספק התראה בזמן אמת לכל הגופים הרלוונטיים במקרה של דליפת חומרים מסוכנים. לפי נתוני צה"ל, ברחבי הארץ פרוסים כ-3,000 מפעלים המאחסנים חומרים מסוכנים הדרושים לתהליכי הייצור שלהם, ומהם כ-300 מפעלים מוגדרים "מסכני אוכלוסייה", וזאת בעיקר בשל הכמות הגדולה וסוג החומרים המסוכנים המאוחסנים בתחומם.

"חלק מהפיילוט של מערכת מחו"ל החדשה יעשה גם במפרץ חיפה, וכשנסיים אותו בהצלחה - נרחיב את המערכת למקומות נוספים ברחבי הארץ. התוכנית הניסיונות כבר מתוקצבת בידי פיקוד העורף ובידי המשרד להגנת הסביבה", אמר הגורם הצבאי.

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: לע''מ

שר האוצר סמוטריץ': "העסקה לרכישת מסוקי אפאצ'י היא שגיאה"

לדברי שר האוצר, "יש עסקה לרכישת 12 מסוקי אפאצ'י שצריך לחתום עליה היום. אני חושב שהעסקה הזו היא שגיאה" ● דבריו של סמוטריץ' מגיעים לאחר שהממשלה אישרה היום רכש ביטחוני דחוף בהיקף של מיליארד שקל לרכישת מסוקי אפאצ'י לצה"ל, כשמרבית הכסף יוקצה מתוכנית החומש של החברה הערבית

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

ג'יי.פי מורגן פספס, גולדמן זאקס הפתיע: מה קרה בדוחות הראשונים של העונה

רכבת הרים בפתיחת עונת הדוחות: ג'יי.פי מורגן התאושש מפספוס נדיר בזכות תחזית ריבית אופטימית; המנכ"ל ג'יימי דיימון מצמצם את רכישת המניות ומזהיר משינויים בכלכלה • גולדמן זאקס ניפץ את התחזיות עם זינוק בהכנסות ממסחר במניות, בעוד שוולס פארגו הציג תמונה מעורבת • וגם: האם ה-AI יבריח לבנקים את הפיקדונות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות חדות בתל אביב; דוראל מזנקת ב-8%, אלביט ב-7%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.3% ● טאואר עולה לאחר שדיווחה אתמול על הסכם ארוך־טווח מול חברת השבבים סמטק ● דריכות בארה"ב לקראת פרסום מדד המחירים - שעשוי להשפיע על ציפיות הריבית בשווקים ● מניות השבבים בוול סטריט המשיכו לספוג לחצים אמש; הבוקר החוזים בניו יורק ירוקים ● וגם: בג'פריס ממליצים על מניית הבורסה ומעלים לה מחיר יעד

מנכ''ל ומייסד אקסוניקה, אסף טובול / איור: גיל ג'יבלי

עם 20 עובדים בלבד: חברת השבבים החדשה מהרצליה שמסעירה את השוק

אקסוניקה, שהוקמה ביוני האחרון בהרצליה פיתוח ע"י בכיר קוואלקום לשעבר אסף טובול, מגייסת עד 80 מיליון דולר בסבב פרה־סיד ● עם 20 עובדים בלבד, החברה מפתחת שבב חסכוני בחשמל להפעלת מודלי AI - ומכוונת להתחרות באנבידיה ובסריבראס בשוק ההסקה החם

ניסוי אקסטרא 2 מגה / צילום: יח''צ

הברית מול טורקיה מתהדקת: ישראל עשויה לייצר טילים בליסטיים ביוון

המו"מ בין ישראל לבין יוון בנוגע לרכישת טילים בליסטיים מסדרת לורה של התעשייה האווירית מתקדם, כשלפי אתר נמסיס HD היווני, הוא מתמקד כיום בייצור משותף על אדמת יוון ● לפי דיווחים זרים, הטווח של טילי לורה הוכח בכ־500 ק"מ ויותר - דבר שעשוי להועיל מאוד ליוונים במשוואת ההרתעה מול טורקיה

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

בגיל 85, המדען שעומד מאחורי אחת התרופות הישראליות המצליחות במהלך מפתיע

האם נוטלי תרופות הרזיה בסיכון גבוה לזיהומים בניתוחים? ● מה מחפש פרופ' חזי ברנהולץ, מפתח התרופה הכימותרפית המצליחה דוקסיל, בחברת נקסטייג' הבורסאית ● ולמה אחת המנכ"ליות המבטיחות בתעשיית הביוטק, תלמידתה של כלת הנובל פרופ' ג'ניפר דודנא, לא מצליחה לגייס כסף לניסוי? ● השבוע בביומד

מקדש של חברת הבנייה Kong Gumi / צילום: Shutterstock

מותגים ששורדים אלף שנה: יש דבר כזה. מה הסוד שלהם?

בזמן שדירקטוריונים במערב מודדים חברות לפי קצב צמיחה, גיוסי הון וזכיינות, פועלות ביפן עשרות חברות ששורדות ברציפות יותר ממילניום שלם ● מה אפשר ללמוד ממערכת ההפעלה שלהן, שהפוכה לחלוטין מזו של המערב? ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש

אילוסטרציה: איל יצהר

חברת הנדל"ן לא שילמה חוב של 340 אלף שקל, והרוכשים פתחו בהליך חדלות פירעון

שלושה רוכשי דירות בפרויקט התחדשות עירונית בהרצליה מבקשים לפתוח בהליכי חדלות פירעון נגד חברת הנדל"ן "בוני עיר בישראל"  וחברת "מ.נ. עתיד 2012" המחזיקה בה, לאחר שזכו ב-340 אלף שקל בפסק דין נגד החברות, אך לטענתם הסכום לא שולם להם

OpenAI / צילום: Associated Press, Michael Dwyer

חשד לריגול ב-OpenAI: מכשיר האזנה הוסתר בתוך נייר טואלט. עובד נעצר

מהנדס בחברת הבינה המלאכותית נעצר בארה"ב בחשד שהתקין מכשיר הקלטה חשאי בחדר ישיבות שבו נערכו דיונים רגישים ● המכשיר הוסתר בנייר טואלט וחובר לשקע USB ● איך הוא התגלה?

חברות ביטוח / צילום: יח''צ, איל יצהר, שרון פאר

כמה זמן תחכו על הקו? חברות הביטוח והפנסיה שעונות מהר, ואלו שלא

לפי מדד השירות לשנת 2025 של רשות שוק ההון, ילין לפידות בראש במהירות המענה, ואילו חברת הראל בולטת לרעה ● ואיך דורגו חברות הביטוח ובתי ההשקעות במדד שביעות-הרצון?

מנכ''ל ומייסד חברת התקשורת bird, רוברט ויס / צילום: ap, Business Wire

המנכ”ל שפיטר 90% מהעובדים שלו. ומה הוא בכל זאת מגייס?

רוברט ויס, מייסד ומנכ"ל חברת התקשורת Bird, צמצם את מצבת העובדים שלה מיותר מ־1,000 ל־120 בתוך כשלוש שנים, והוא מייחס חלק מהשינוי לאוטומציה ולבינה מלאכותית ● האם זה עזר לחברה להתייעל?

שכונת כרמי גת בקרית גת / צילום: אייז און

העיר המפתיעה שעקפה את תל אביב וירושלים במכירת דירות חדשות

קריית גת הובילה את מכירת הדירות החדשות בחודשים יוני-אוגוסט, עם 1,044 דירות שנמכרו בה, בעוד שירושלים הובילה במכירת דירות יד שנייה ● בסך הכול נמכרו בתקופה זו כ-24,200 דירות, אך בניכוי עונתיות נרשמה ירידה במספר העסקאות ● מלאי הדירות החדשות שלא נמכרו ממשיך לגדול והגיע לכ-86 אלף דירות, בעיקר בערים הגדולות

שריפה לאחר פיצוץ במפעל אינטל קריית גת / צילום: כבאות והצלה לישראל

פיצוץ במפעל אינטל בקריית גת. 3 פצועים קשה

שריפה פרצה במפעל, על פי הערכות המשטרה, בשל פיצוץ בלון גז ● לפי הודעת מד"א, הפצועים בהכרה ועם כוויות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף, לע״מ

הממשלה אישרה: מיליארד שקל למשרד הביטחון על חשבון החברה הערבית

הממשלה אישרה רכש ביטחוני דחוף בהיקף של מיליארד שקל לרכישת מסוקי אפאצ'י לצה"ל, ומרבית הכסף יוקצה מתוכנית החומש של החברה הערבית ● בנוסף תאשר קיצוץ רוחבי בתקציב בעלות של כ-2.6 מיליארד שקל לטובת מערכת הביטחון

האייפון המתקפל מגיע לישראל. מתי זה קורה, וכמה הוא יעלה?

המכירה המוקדמת של האייפון המתקפל הראשון של אפל תיפתח בישראל ביום שישי, 16 באוקטובר, בשעה 15:00 ● המכשיר כולל מסך חיצוני בגודל 5.4 אינץ' ומסך פנימי בגודל 7.6 אינץ', גוף טיטניום ועמידות למים ולאבק ● ומה טווח המחירים?

רכבת באיראן / אילוסטרציה: Shutterstock

המסלול היבשתי החדש של הנפט האיראני נחשף

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב מנסה לבלום את נתיב המעקף היבשתי של איראן מסין, החות'ים עשויים לשבש את תוכניות הענק של בן סלמאן, וכחצי שנה לפני הבחירות בישראל, האם טראומת ה-7 באוקטובר משפיעה על מפת המצביעים? • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

אוהדי מכבי חיפה. בעיגול: הבעלים, יעקב שחר / צילומים: שלומי יוסף, באדיבות מכבי חיפה

רשמי: יעקב שחר העמיד את מכבי חיפה למכירה תמורת 100 מיליון דולר

הבעלים של מכבי חיפה ב-35 השנים האחרונות שכר בנק השקעות בינלאומי כדי לאתר רוכש ל-100 אחוז מהמניות ● המועדון אישר את הדברים שנחשפו לראשונה בכלכליסט

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

יעבירו את השליטה? יוניון-הראל ודיסקונט במתווה חדש לעסקת כאל

בניסיון להוריד את יוניון של משפחת חורש משליטה בקבוצה להחזקה של פחות מ-50%, ובכך להשיג את אישור רשות התחרות, דיסקונט בוחן את הכנסתה של שותפתו קרן גלטין האמריקאית לעסקה ● בנוסף עלה שמה של קרן סנטרברידג' כמחזיקה אפשרית

רקמת חיבור / צילום: Shutterstock

חוקרים מתחילים לגלות את "מערכת התחבורה" שבגוף

קבוצת חוקרים משוכנעת שהרפואה המערבית פספסה את תפקיד מערך רקמות החיבור בגוף בהתפתחות מחלות. האם המחקר שלהם יהיה גשר בין הרפואה הסינית לרפואה המערבית? ● מדעי אריכות החיים

ראש השב''כ לשעבר רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף - לע''מ

רונן בר הגיש תביעת דיבה בהיקף 3 מיליון שקל נגד רה"מ נתניהו

ראש השב"כ לשעבר רונן בר טוען בתביעתו כי השב"כ התריע שוב ושוב במהלך 2023 מפני מתקפה אפשרית של חמאס ואף הגיש המלצות לסיכולה, אולם רה"מ התעלם מכך ● עוד הוא טוען כי נתניהו אחראי למדיניות ההכלה, השקט ומימון ההתעצמות של חמאס, לה התנגד בר ● "בעידן של מנהיגות המתבססת על שקר, רק מהלך נחוש יחזיר את האמת"