גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קצין בכיר: גם בתרחיש קיצוני - פגיעה במכל האמוניה לא תגרום אסון

"יהיו מקרים של צריבות ושל בחילה. יהיו נפגעים, אבל בספק אם עשרות, בטח לא מאות ובטח לא רבבות", מפרט הקצין ■ עמותת צלול: "זו פצצה מתקתקת"

מיכל האמוניה בחיפה / צילום: ערן גילווארג
מיכל האמוניה בחיפה / צילום: ערן גילווארג

חודש בקירוב לאחר שמזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, איים שיפגע בעימות עתידי עם ישראל במכל האמוניה שבמפרץ חיפה - קצין בכיר בצה"ל מעביר מסר מרגיע ואומר: "גם בתרחיש הקיצוני ביותר, פגיעה של טיל במכל האמוניה לא תוביל לאסון, ובטח שלא מדובר בפגיעה של 'פצצת אטום' כפי שמאיים חיזבאללה".

לדברי הקצין הבכיר, גורמים מקצועיים בפיקוד העורף בוחנים באופן שוטף את רמת המיגון של המכל, שבכוחו לאחסן כ-12 אלף טונה אמוניה, ואת ההשפעות של דליפה ממנו בתרחישי ייחוס שונים.

"יש מגוון רחב של תרחישים שנבחנו, על רקע סוג אמצעי הלחימה שברשות האויב, כוונותיו, יכולות המענה שלנו, אמצעי המיגון במכל, יכולות מתן ההתרעה והיירוט של טילים ועוד. התרחיש הקיצוני ביותר מדבר על התקפת פתע מצד חיזבאללה באמצעות שיגור של טילים לעבר המכל ופגיעה ישירה בו באמצעות טיל עם ראש קרבי במשקל של מאות ק"ג.

על פי אותו תרחיש, באותו זמן המכל מלא בכ-12 אלף טונה אמוניה, כמות גדולה ממנו דולפת והרוח נושאת את הענן לעבר שכונות המגורים הסמוכות. גם אז, יידרשו דקות ארוכות של חשיפה מלאה לענן הזה כדי להיפגע מהחומר בצורה בלתי-הפיכה. מי שייכנס למחסה כמו בית או מכונית בתוך כעשר דקות - לא ייפגע בצורה משמעותית. לרוב, יהיו מקרים של צריבות ושל בחילה. יהיו נפגעים, אבל בספק אם עשרות, בטח לא מאות ובטח ובטח לא רבבות", אומר הקצין.

בתרחישים אחרים, כך לפי הקצין הבכיר, יהיה קל יותר להכיל את האיום שעולה מהמכל: בזמן של לחימה, ניתן יהיה לרוקן או לדלל באופן משמעותי את כמות האמוניה המצויה בו; ניתן יהיה לפרוס מערכות התרעה ויירוט של רקטות וטילים באזור האמור וממילא, רמת הקשב והערנות של התושבים באזור תהיה מרבית - באופן שימהרו להתמגן בעת הצורך.

"פצצה מתקתקת"

מכל האמוניה משמש בעיקר את חברת חיפה כימיקלים, המייבאת את החומר המסוכן, משתמשת בו בתהליכי הייצור השונים ומספקת אמוניה גם לצורכי התעשייה במשק. בלי קשר לאיומים מצד נסראללה, כי יפגע במכל באמצעות טילים מדויקים, זה שנים ארוכות עולות קריאות של ארגונים ירוקים שפועלים במפרץ חיפה לסילוק המכל מחשש לאסון.

המשרד להגנת הסביבה כבר הכריז על כוונתו לסגור את המכל ולפתוח מפעל לייצור אמוניה במישור רותם שבנגב. במסגרת תוכנית זו, המשרד פרסם מכרז שבו מתמודדים שישה גופים. המועד שנקבע להגשת ההצעות במסגרת מכרז זה הוא סוף החודש, אך זה שונה באחרונה עד לאמצע חודש מאי - בעקבות חשש שהמחיר הגבוה של הגז הטבעי ייפגע בכדאיות הכלכלית של פתיחת מפעל אמוניה. על רקע חשש זה, פנה באחרונה השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, לשר האנרגיה, יובל שטייניץ, כדי להחריג את התוכנית להקמת מפעל האמוניה ולקבוע לגז הטבעי שישמש את המפעל מחיר קבוע.

בעמותת צלול, שפועלת לסילוק מכל האמוניה ממפרץ חיפה, אמרו בהתייחס לדברים כי "אנו טוענים זה שנים כי מכל האמוניה במפרץ חיפה מסוכן ומיושן. כל בר-דעת מבין שמכל המכיל 12 אלף טונה של גז רעיל ונפיץ בלב שכונת מגורים הוא פצצה מתקתקת. מאחר שהמשרד להגנת הסביבה לא מצליח לקדם את החלטת הממשלה - לסגור את המכל, ולהקים מפעל אמוניה בנגב - צלול קוראת לממשלה לעבור לחלופה אחרת, להקים שני מכלי אמוניה קטנים וממוגנים בצפון ובדרום, וזאת כדי להדיר את הסכנה מעל ראשי התושבים".

בתוך כך, פיקוד העורף מתכוון להתחיל בקרוב בתוכנית ניסיונית לפריסת מערכות שיספקו התראה על דליפת חומרים מסוכנים ממתחמים תעשייתיים גדולים, באופן שמסכן את האוכלוסייה. מדובר במערכת המכונה מחו"ל (מערכת חומרים מסוכנים לאומית), שתחובר בין כל הגופים הרלוונטיים, בהם חדרי מצב של המשרדים לביטחון הפנים והגנת הסביבה, רשויות מקומיות, כיבוי האש, פיקוד העורף, המשטרה ומד"א.

על פי גורם צבאי בכיר, תפקיד המערכת החדשה הוא לספק התראה בזמן אמת לכל הגופים הרלוונטיים במקרה של דליפת חומרים מסוכנים. לפי נתוני צה"ל, ברחבי הארץ פרוסים כ-3,000 מפעלים המאחסנים חומרים מסוכנים הדרושים לתהליכי הייצור שלהם, ומהם כ-300 מפעלים מוגדרים "מסכני אוכלוסייה", וזאת בעיקר בשל הכמות הגדולה וסוג החומרים המסוכנים המאוחסנים בתחומם.

"חלק מהפיילוט של מערכת מחו"ל החדשה יעשה גם במפרץ חיפה, וכשנסיים אותו בהצלחה - נרחיב את המערכת למקומות נוספים ברחבי הארץ. התוכנית הניסיונות כבר מתוקצבת בידי פיקוד העורף ובידי המשרד להגנת הסביבה", אמר הגורם הצבאי.

עוד כתבות

אתר ''אלקטריק דיל'' / צילום: צילום מסך

אלקטריק דיל גרמה ללקוחות לרכוש מוצרים יקרים יותר - ותיקנס בכ-1.3 מיליון שקל

לפי ממצאי החקירה של הרשות להגנת הצרכן, לקוחות הזמינו מוצר דרך אתר אלקטריק דיל, אך לאחר הרכישה עודכנו כי הוא לא זמין במלאי – והוצעה להם במקומו חלופה יקרה יותר ● מי שסירב להצעה והתעקש לבטל את העסקה, נדרש לשלם דמי ביטול גבוהים מהמותר בחוק, לעתים בשיעור של 10% מהעסקה

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

מכוונת גבוה: כך מתכננת גיימסטופ להשתלט על Ebay ששווה פי 4 ממנה

רשת משחקי המחשב מציעה לרכוש את ענקית המסחר המקוון ב–56 מיליארד דולר, בעסקה שמחציתה תמומן במזומן (בעיקר חוב) ומחציתה במניות ● מנכ"ל גיימסטופ: "חושב להפוך את איביי למשהו ששווה מאות מיליארדי דולרים" ● אנליסטים מזהירים מהסיכונים בעסקה

היו''ר גיל שויד (משמאל) עם נדב צפריר, מנכ''ל צ'ק פוינט / צילום: מנש כהן

הערב הקשה של צ'ק פוינט: שויד איבד מאות מיליונים, אופציות העובדים נעלמו

אכזבה משורת ההכנסות ומהתחזית קדימה שלחה את מניית אבטחת הסייבר לצניחה שכמוה לא ידעה מעל שני עשורים ● ג'פריס: השינויים בארגון המכירות של צ'ק פוינט יצרו "בלבול ושיבוש"

ירוטי טילים מאיראן מעל המרכז / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המומחה שמסביר: למה האיראנים יורים לאמירויות ומה הסיכוי שהטילים יגיעו שוב לישראל

לדברי ד"ר יוסי מנשרוף, חוקר לעניייני איראן וחיזבאללה, הירי לאמירויות מלמד כי בטהרן למרות הכל עדיין מצויים בתודעת ניצחון ● האם זה אומר שהטילים שוב בדרך לישראל, ומה כדאי לטראמפ לעשות? ● שאלת השעה

אלונה שפר-קארו, מנכ''לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות, נגב מערבי / צילום: שלומי יוסף

אלונה שפר-קארו על המהפך בנתיבות: "מקימים מרכז רפואי עם הדסה, מרכז מדעי עם מכון ויצמן ומסלול להכשרת טייסים"

מנכ"לית הסכמי הגג לפיתוח נתיבות דיברה בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, שנערכה בנתיבות, על ההתקדמות שעשתה בתחומי החינוך, הבריאות והנדל"ן, לצד שיתופי הפעולה עם חיל האוויר ועם מכון ויצמן ● שפר-קארו: "נתיבות תהיה הראשונה שתעשה התחדשות עירונית בקנה מידה גדול"

כותרות העיתונים בעולם

מתרחקות מישראל, מתקרבות לטורקיה: השינוי ביחסים עם מדינות המפרץ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: סין מנסה לשכנע את איראן להתגמש ובמקביל ממשיכה לספק לה נשק, מדינות המפרץ לא רוצות להיות תלויות בישראל והפוליטיקאי היהודי שהצליח להכעיס את הקהילה היהודית בבריטניה • כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: עדכן עד יום חמישי על מועד למינוי שופטים למחוזי ולשלום

ההחלטה התקבלה בעקבות הדיון שנערך אתמול בעתירת התנועה לאיכות השלטון בנושא ● שר המשפטים לוין סירב בשנה האחרונה לכנס את הוועדה לבחירת שופטים, ולאחרונה הודיע כי יכנס אותה לשם בחירת שופטים לערכאות משפחה, נוער ותעבורה - אך לא לצורך מינוי שופטים לבתי המשפט המחוזיים והשלום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

חברת עלמדב בדרך לבורסה לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל לפני הכסף

החברה לשעבר של יצחק תשובה נמצאת היום בבעלות חברה קנדית, אך מנהליה עדיין ישראלים ● היא מתכוונת לגייס כ-300 מיליון שקל ולמכור כ-20%-30% מהמניות לציבור ● החברה אף מתחייבת למנות יו"ר ישראלי וכן שהבורסה בת"א תהיה היחידה שלה ● רוב כספי ההנפקה, כ-200 מיליון שקל, צפויים לשמש את החברה לפירעון של שתי הלוואות

דוד פתאל, בעל השליטה בפתאל החזקות / צילום: כדיה לוי

מה הקפיץ את מניית פתאל לשיא והוסיף 1.4 מיליארד שקל לשווי בעליה

מניית רשת המלונות זינקה בכ-30% בחודש האחרון, הודות לתחזיות חזקות ● פרט לבעלים, גם שורת מוסדיים רשמה רווח נאה על הנייר

חיים זילברשץ, ג'ארד קאש, ירון קניאז'ר. Surround Ventures / צילום: Surround Ventures

סראונד ונצ'רס מגייסת קרן שנייה, בהיקף של 50 מיליון דולר

אחרי שורה של השקעות מוצלחות ב-XTEND, IMGN ו-QuamCore, הקרן שמנוהלת על־ידי ירון קניאז׳ר, ג׳ארד קאש וחיים זילברשץ ביצעה סגירה ראשונה של גיוס לקרן שנייה, בהיקף של 50 מיליון דולר ● קניאז'ר: "רואים דור חדש של מייסדים שנולדו עם המלחמה"

ליאור סיימון / צילום: יונתן בלום

סבא שלה היה ממייסדי חיל האוויר, היא אחראית על חברות בשווי מיליארדים

ליאור סיימון התחילה את דרכה בתפקיד משרדי, אבל כבר אז הרגישה שהיא "שער הכניסה" ליזמים ● היום היא שותפה–מנהלת ב–Cyberstarts, קרן סייבר מהמובילות בישראל: "טובה בלקרוא את החדר" ● פרויקט 40 עד 40

דיון בוועדת הכספים בנושא מתווה פיצויים בעקבות המלחמה / צילום: דני שם טוב-דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים על "שאגת הארי" אושר סופית בכנסת

מליאת הכנסת אישרה את מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו כלכלית, בעלות כוללת של כ-7 מיליארד שקל ● מחר (ג') תפתח רשות המסים את המערכת המקוונת להגשת בקשות מקדמה לעסקים ולעצמאים

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל משרד התחבורה: "מטוס ראשון בשדה התעופה בצקלג שבנגב בתוך 5 שנים"

"אני מאמין שבתוך מסגרת הזמן הזו תראה מטוס ראשון נוחת בשדה התעופה החדש בצקלג", כך אמר מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס ● לגבי פעילות אובר בישראל אמר: "אין סיבה שאובר ודומותיה לא יעבדו בישראל. אם אובר לא תגיע - הכתובת לכך אצל דוד ביטן"

אל״ם (במיל') טליה לנקרי בשיחה עם אלוף (במיל׳) סמי תורג׳מן, מפקד פיקוד הדרום לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האלוף שמאחורי התחקירים בהתבטאות נדירה: "הצבא קרס ב-7 באוקטובר, ההצלחות באיראן לא מוחקות את הכישלון"

האלוף במיל' סמי תורג'מן דיבר בוועידת הדרום לעסקים של גלובס, על מסקנות הוועדה בראשה עמד לבחינת תחקירי 7 באוקטובר והפקת הלקחים ● "הצבא כולו קרס באותו הבוקר", הוא אמר, והוסיף כי ישראל צריכה להפסיק "לקדש את השקט הזמני על חשבון הסכנה העתידית"

תמיר עזרזר, סגן נשיא בכיר לפיתוח שבבים, NVIDIA / צילום: שלומי יוסף

"באר שבע היא מעיין של חדשנות. יש לנו טכנולוגיות של אנבידיה שיש רק פה"

תמיר עזרזר, סגן נשיא בכיר לפיתוח שבבים באנבידיה, דיבר בוועידת הדרום לעסקים של גלובס על מרכז הפיתוח של החברה בבאר שבע ועל גיוסי העובדים בישראל ● באשר למשבר הג'וניורים בהייטק, עזרזר ציין: "לפני שנה היה ברקס בג'וניורים בתעשייה, אבל עכשיו מרגישים שזה משתחרר וחוזר עוד פעם למה שהיה לפני טרנד ה-AI"

משרדי איביי EBAY בישראל / צילום: רמי זרנגר

ב-56 מיליארד דולר: גיימסטופ מנסה לבלוע את eBay

בעסקת ענק עוינת וממונפת, קמעונאית משחקי המחשב הקטנה רוצה לרכוש את ענקית המסחר המקוון ששוויה גבוה פי ארבעה משלה ● ההצעה של גיימסטופ, המתבססת על מזומן ומניות, משקפת ל-eBay פרמיה של כ-20%

נתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד התחבורה מקדם: מיזוג בין חברת התחבורה של ירושלים לנתיבי איילון

לגלובס נודע כי המשרד רוצה למזג את נתיבי איילון עם תוכנית אב לתחבורה בירושלים (צתא”ל) במטרה להקים זרוע ביצוע לאומית אחת

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

ההצלחות הגדולות והמעידה בבולגריה: יוסי אבו עוזב את ניו מד לאחר 15 שנה

המנכ"ל המיתולוגי של שותפות האנרגיה הגדולה בישראל עוזב בצעד דרמטי בסוף השנה ● ברקע: הקידוח הגדול שקידם בבולגריה והתגלה לפני כחודש כיבש ● בחוזה של אבו נקבעה שנת צינון, ובשוק תוהים מה תהיה התחנה הבאה שלו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות חדות; ת"א 35 לראשונה מעל 4,500 נקודות

מדד ת"א 35 זינק בכ-1.8% ● נייס זינקה במעל 20%, על רקע דיווחים לגבי עסקת הענק למכירת חטיבת "אקטימייז" שלה ● גופים מוסדיים מובילים רוכשים מקרן פורטיסימו מניות סוגת בכ-430 מיליון שקל ● תורפז עולה לאחר שהודיעה על רכישת חברת תמציות ריח בתחום הבישום מניו ג'רזי ● בלומברג: המומנטום בשווקים מתחיל להיחלש

אייל בן דוד, סמנכ''ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים / צילום: שלומי יוסף

סמנכ"ל מקורות: נשקיע השנה 430 מיליון שקל בפיתוח תשתיות מים בדרום

אייל בן דוד, סמנכ"ל פיתוח ולקוחות בחברת מקורות, בוועידת הדרום לעסקים של גלובס: "הדרום הוא אסם התבואה של מדינת ישראל, ויש לנו חובה לדאוג לו"