גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חח"י רכשה מסימנס טורבינה פגומה בחצי מיליארד שקל

"גלובס" חושף נזקים נוספים כתוצאה מהקשר המושחת בין חברת החשמל לענקית הציוד הגרמנית ■ חח"י תשקיע מיליוני שקלים בתיקון הטורבינה הפגומה

תחנת הכוח בחיפה. עלות התיקון מוערכת ביותר מ–2 מיליון שקל / צילום: איל יצהר
תחנת הכוח בחיפה. עלות התיקון מוערכת ביותר מ–2 מיליון שקל / צילום: איל יצהר

גילויים חדשים בפרשת השחיתות של חברת החשמל וסימנס: ל"גלובס" נודע כי הטורבינות שנרכשו מסימנס היו לפחות בחלקן פגומות. ממסמך פנימי שפרסם אגף ביצוע פרויקטים בחברה בתחילת החודש והגיע לידי "גלובס", עולה שחברת החשמל תשקיע מיליוני שקלים בתיקון הטורבינה שהותקנה בחיפה.

הטורבינה, שנרכשה בתחילת שנות ה-2000 שכבה במשך כעשור במחסני החברה, וכשכבר הותקנה התברר כי רכיב מהותי בה פגום והביא להפסקת פעילותה במשך מאות שעות. אלא שאז כבר פג תוקף האחריות של סימנס. ממכתב שנשלח לפני שנתיים מאגף האספקה והאחסנה למנכ"ל החברה אז אלי גליקמן, והגיע גם הוא לידי "גלובס", עולה כי כבר אז ידעו בחברה על הפגמים.

סימנס העולמית, נזכיר, הודתה ב-2008 במתן שוחד בתמורה לזכייה במכרזים במדינות שונות בעולם מסוף שנות ה-90 עד תחילת שנות ה-2000, בהיקף של 1.4 מיליארד דולר. היא אף הודתה בתשלום שוחד בסך כ-20 מיליון דולר לחברת החשמל הישראלית. במסגרת הפרשה הורשע ב-2013 השופט לשעבר דן כהן, שכיהן כדירקטור בחברת החשמל, באשמה שקיבל שוחד של מיליון אירו מסימנס תמורת קידום זכייתה במכרז לאספקת טורבינות לתחנות הכוח של החברה. כהן נידון ל-6 שנות מאסר. שתיים מהטורבינות יועדו לתחנת הכוח בחיפה.

בעקבות גילויים בחקירת סימנס בארה"ב ובגרמניה, הועברו מסמכים ומידע לרשות ניירות ערך הישראלית, וזו החליטה לחדש את החקירה בישראל ב-2009. ביולי האחרון הודיעה הרשות שהיא ממליצה להעמיד לדין שורה של בכירים בחברת החשמל בעבר ובהווה. באוקטובר האחרון הודיעה פרקליטות מחוז תל אביב שהיא שוקלת להגיש נגד שישה בכירים כתב אישום בכפוף לשימוע.

לפי החשד, הבכירים קיבלו שוחד בסך מיליוני שקלים מסימנס תמורת הטיית מכרזי חברת החשמל לרכישת הטורבינות ולמכרזים נוספים בשנים 2000-2005.

"שום דבר לא נגמר ב-2 מיליון שקל"

אף שהטורבינות נרכשו בשנות ה-2000 המוקדמות, במשך כעשור שכבו לפחות שתיים מהן במחסני החברה. רק ב-2011 חנך שר האנרגיה אז עוזי לנדאו את התחנה בחיפה וב-2012 החלה הטורבינה החדשה-ישנה לפעול. בחברה טענו אז כי האיחור בהפעלה נובע מכך שלא התקבלו האישורים הסטטוטוריים לפרויקט.

כעת מתברר שהטורבינות עצמן היו פגומות. במכתב ששלח באפריל 2014 אגף האספקה והאחסנה (מחלקת חקר שווקים ומכרזים) למנכ"ל החברה אז אלי גליקמן מוסבר כי מערכת המסננים בטורבינה הייתה פגומה. "מראשית הכנסת היחידות לעבודה חזרו ונשנו תקלות רבות במסנן הדיבריז אשר מגבילות את ייצור החשמל ואף מביאות להפסקת היחידה בתדירות גבוהה, כ-436 שעות בין ספטמבר 2012 לספטמבר 2013", נכתב. "לאור הנ"ל נדרשות שעות עבודה רבות בתחזוקה, החלפת חלפים כושלים בתדירות גבוהה וביצוע אלתורים רבים לצורך הפעלת המערכת".

באגף הסבירו עוד כי המערכת הייתה כלולה בחוזה הראשי של רכישת הטורבינות, כך ש"לא הייתה אפשרות להעיר לסימנס על התכנון". כמו כן נכתב כי כשל המסננים נובע מאפיון טכני שגוי של סימנס וכי לאור העובדה שחלפו שנים רבות בין רכישת הטורבינה להתקנתה תוקף האחריות על הטורבינות פג.

שנתיים לאחר אותו מכתב מתכוננת החברה לתיקון הליקויים. במסמך פנימי של אגף ביצוע פרויקטים שנשלח בתחילת החודש לבכירים בחברה, נטען כי לצורך התיקונים יש לפרק את היחידה ולהחליף את הציוד של סימנס באחר. לדברי אנשי האגף, נדרשת בתחנה השקעה של 3,000 שעות עבודה.

בשיחה עם "גלובס" העריך היום גורם בחברה את עלות העבודות בכ-2 מיליון שקל: 750-900 אלף שקל עבור שעות העבודה ו-1 מיליון שקל נוספים לפחות עבור הציוד החדש. ואולם, מקורב לחברה ומי שבקיא בפעילות התחנה בחיפה טען כי העלות תהיה גבוהה בהרבה. "שום דבר בחברת החשמל אינו מסתכם ב-2 מיליון שקל", אמר. "נכון להיום מתכננת חברת החשמל להשבית את היחידה בחודש מאי, וגם ההשבתה עולה כסף. מעבר לזה, אף אחד לא יכול להבטיח שלא יהיו בעיות. יחידה 3 (היחידה שעליה תתבצע הפעילות - ה"כ) היא בעייתית ממילא. במקרה של בעיות העלויות יכולות גם לשלש את עצמן".

חברת החשמל: "נתונים מוטעים"

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "החברה מנהלת תביעה אזרחית, שהוגשה ב-2013, כנגד חברת סימנס, דן כהן ואחרים בקשר עם תשלומי השוחד ששילמה סימנס לדן כהן, שבגינם אף הורשע דן כהן. למיטב ידיעתה של חברת החשמל, בימים אלה בוחנות רשויות האכיפה את מעורבות סימנס במתן שוחד בקשר לכמה התקשרויות של חברת החשמל עמה. חברת החשמל מגלה 'אפס סובלנות' למקרי שחיתות ושוחד ומשתפת פעולה עם כל רשויות האכיפה והחקירה, ובהם גם עם הוועדה לביקורת המדינה.

"אכן התגלו תקלות חוזרות שהובילו להגבלת ייצור החשמל, ולעתים אף להפסקת פעילות היחידה. לאור זאת ולאחר בדיקה הוחלט כי יש להחליף את המסנן הקיים בחדש. יצוין כי תוקף האחריות של המסנן פג, לאחר שאוחסן במחסנים כמה שנים, ביחד עם יתר ציוד המחז"מ (טורבינה - ה"כ), בין היתר בשל עיכובים בקבלת האישורים הסטטוטוריים הנדרשים להקמת המחז"מ.

"לאור זאת, הוחלט ב-2014, בהתאם למצב הדברים באותו מועד, לרכוש מסנן חדש. מאחר שהטורבינה היא טורבינה בעלת נצילות מהגבוהות ביותר בחברת החשמל ניתוח טכנו-כלכלי מלמד כי קיימת כדאיות כלכלית בהשקעה, כולל שעות עבודה, להחלפת הרכיב הפגום. עם זאת, הנתונים המוצגים בכתבה מוטעים וכוללים שעות עבודה עבור מכלול עבודות ביחידה ולא עבור הרכיב הספציפי".

השבוע: הוועדה לביקורת המדינה תדון במערכת DMS השנויה במחלוקת

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת תדון השבוע במערכת ה-DMS שרכשה חברת החשמל מסימנס. הדיון ייערך בהשתתפות נציגים של משרד מבקר המדינה, נציבות שירות המדינה, משרדי האנרגיה והאוצר, חברת החשמל, ועד העובדים, ההסתדרות, רשות החשמל וארגונים חברתיים.

מכרז ה-DMS שבו זכתה סימנס הוא אחד המכרזים שנבחנים כיום על ידי הרשות לניירות ערך, לאור הפער בין סכום השוחד שקיבל השופט לשעבר דן כהן מהחברה (1 מיליון אירו) לבין סכום השוחד שסימנס הצהירה ששילמה בישראל (כ-20 מיליון דולר).

סימנס זכתה במכרז לאספקת מערכת ה-DMS ב-2002 בתמורה לכ-75 מיליון דולר. מדובר במערכת שתפקידה לייצב את מתח החשמל ולקצר את זמני הפסקות החשמל, במיוחד בתנאי מזג אוויר קשים. בשנים שלאחר הרכישה הושקעו לפחות עוד כחצי מיליארד שקל בהכנסת שיפורים במערכת ובתחזוקתה.

המערכת החלה לפעול באופן חלקי מ-2007 ובאופן מלא רק ב-2010. מתחילת פעילותה התקבלו תלונות מצד עובדי שטח בחברת החשמל, בעיקר במחוז דרום, על כך שהמערכת מסכנת את יציבות הרשת ומהווה סכנה לציבור. לפי התלונות, המערכת מזהה קווי מתח גבוה באופן שגוי, וכתוצאה מכך חל בלבול במערכת הזיהוי, וקו המתח הגבוה שנפגע מופיע במערכת תחת שם של קו אחר. עובדה זו גורמת להטעיית המפקח שיושב בחדר הבקרה, והוא עלול לחבר קו שגוי ולא תקין.

כפי שחשף "גלובס" ביוני 2015, חברת החשמל מתכוננת להחלפת המערכת השנויה במחלוקת, או כפי שהגדירה זאת אז, "לשדרג אותה כמקובל במערכות מסוג זה". החברה הקימה צוות ייעודי לבחינת הנושא, שככל הנראה יאסור על סימנס מלגשת למכרז.

מחברת החשמל נמסר: "מערכת ה-DMS שנרכשה לפני יותר מעשור תעבור שדרוג בהליך מכרזי, על פי חוק חובת המכרזים".

עוד כתבות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה

כריכת הספר ''אף פעם''. בעיגול: נורית זרחי / צילום: תמר מצפי

הקומיקס החדש של נורית זרחי מתפרץ לנושא הנפיץ ביותר שספרי ילדים מדלגים מעליו

ממלכת הילדים של נורית זרחי אף פעם לא פחדה לארח היבדלות ואפילו אכזריות אנושית ● הפעם, בעשור התשיעי לחייה, סופרת הילדים מפציעה עם קומיקס על המוות, הכתוב בהומור שירכך את לבם של קוראים צעירים ומבוגרים כאחד

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירושלים / צילום: Shutterstock

זינוק חד של 25% בתוך חודש בהיצע הדירות החדשות בירושלים

מנתוני הלמ"ס עולה כי בעוד שהיצע הדירות בתל אביב פחת במחצית האחרונה של השנה שעברה, זה שבירושלים עלה ● מה הוביל לכך, והאם בעקבות הרחבת ההיצע מחירי הדירות יירדו?

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

התאונה הקטלנית בבתי הזיקוק אשדוד: מה בודקת המשטרה?

שלושה ימים לאחר התאונה הקטלנית בבית הזיקוק באשדוד, במשטרה עדיין חוקרים מהו החומר הקטלני שגרם למותן של שתי העובדות ● בעקבות התאונה, הציבור התבקש שלא להשתמש במכלי חמצן של חברת סלם יעקב, בהם השתמשו העובדות ● "כל המכלים חשודים כרגע, והציבור לא יכול להשתמש בהם"

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת 2 חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

ההימור שעלה ביוקר לקרן העושר הנורבגית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

שער הדולר מתקרב לקידומת חדשה: "קשה להצדיק התערבות מצד בנק ישראל" ● הבורסה בת"א שוב שוברת שיאים, אלו הכוחות שמזניקים אותה ● הפספוס של קרן ההשקעות הגדולה בעולם שהלכה נגד ישראל ● ומתי שוק האג"ח עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת הערב משמעותית. אלו הסיבות

הכלכלנים צופים ירידה חודשית של 0.2%, שתחזיר את האינפלציה השנתית אל מתחת ל-2% לראשונה מאז יולי 2021 ● לצד התחזקות השקל, קיימת גם סיבה טכנית: גריעת מדד ינואר 2025, שכלל את העלאת המע"מ, מהחישוב

טיפול בפסולת של חברת מפעת (להב) / צילום: מתוך מצגת החברה

השקעות של חצי מיליארד שקל בחודשיים - הגופים שהופכים פסולת לכסף: "אנחנו לא מושפעים מטילים או מ-AI"

ייצור האשפה לנפש בישראל הוא מהגבוהים בעולם ומניב צמיחה נאה לחברות הפועלות בתחומי האיסוף והטיפול בפסולת ● לאחרונה מושך התחום גופי השקעה גדולים, שהזרימו מאות מיליוני שקלים לחברות הפועלות בו: "זה לא שיום אחד תקום אפליקציה שתאסוף אשפה. בסוף מישהו צריך לקחת את זה, וההיקפים הולכים וגדלים"

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

חלב של טרה / צילום: גלובס

רשות התחרות תקנוס בכ-18 מיליון שקל את החברה המרכזית למשקאות

העיצומים פורסמו להערות הציבור לקראת ביצועם, והם יוטלו בגין הפרות שקשורות בין היתר להתערבות בקביעת מחירי המדף של מוצרי טרה, שנמצאים בשליטת החברה, וכן בשל חשד להתערבות במיקום המוצרים על המדפים ברשתות השיווק

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

הבית ברחוב חן בכרמיאל / צילום: טטיאנה טובמן

רק שלושה בתים ביישוב הזה נמכרו השנה ביותר מ-5 מיליון שקל. זה אחד מהם

מדובר בקוטג' חד־משפחתי בכרמיאל שהוצע תחילה למכירה ב־5.8 מיליון שקל ● הקוטג' נבנה על מגרש משופע בצלע הר, ובסך הכול שטח המבנה הוא 280 מ"ר, שטח החלקה עומד על 536 מ"ר ● בשנים האחרונות מבוצעות בכרמיאל כ־600 עסקאות בשנה בממוצע, מהן כ־20 במחירים של 3 מיליון שקל ויותר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים