גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חח"י רכשה מסימנס טורבינה פגומה בחצי מיליארד שקל

"גלובס" חושף נזקים נוספים כתוצאה מהקשר המושחת בין חברת החשמל לענקית הציוד הגרמנית ■ חח"י תשקיע מיליוני שקלים בתיקון הטורבינה הפגומה

תחנת הכוח בחיפה. עלות התיקון מוערכת ביותר מ–2 מיליון שקל / צילום: איל יצהר
תחנת הכוח בחיפה. עלות התיקון מוערכת ביותר מ–2 מיליון שקל / צילום: איל יצהר

גילויים חדשים בפרשת השחיתות של חברת החשמל וסימנס: ל"גלובס" נודע כי הטורבינות שנרכשו מסימנס היו לפחות בחלקן פגומות. ממסמך פנימי שפרסם אגף ביצוע פרויקטים בחברה בתחילת החודש והגיע לידי "גלובס", עולה שחברת החשמל תשקיע מיליוני שקלים בתיקון הטורבינה שהותקנה בחיפה.

הטורבינה, שנרכשה בתחילת שנות ה-2000 שכבה במשך כעשור במחסני החברה, וכשכבר הותקנה התברר כי רכיב מהותי בה פגום והביא להפסקת פעילותה במשך מאות שעות. אלא שאז כבר פג תוקף האחריות של סימנס. ממכתב שנשלח לפני שנתיים מאגף האספקה והאחסנה למנכ"ל החברה אז אלי גליקמן, והגיע גם הוא לידי "גלובס", עולה כי כבר אז ידעו בחברה על הפגמים.

סימנס העולמית, נזכיר, הודתה ב-2008 במתן שוחד בתמורה לזכייה במכרזים במדינות שונות בעולם מסוף שנות ה-90 עד תחילת שנות ה-2000, בהיקף של 1.4 מיליארד דולר. היא אף הודתה בתשלום שוחד בסך כ-20 מיליון דולר לחברת החשמל הישראלית. במסגרת הפרשה הורשע ב-2013 השופט לשעבר דן כהן, שכיהן כדירקטור בחברת החשמל, באשמה שקיבל שוחד של מיליון אירו מסימנס תמורת קידום זכייתה במכרז לאספקת טורבינות לתחנות הכוח של החברה. כהן נידון ל-6 שנות מאסר. שתיים מהטורבינות יועדו לתחנת הכוח בחיפה.

בעקבות גילויים בחקירת סימנס בארה"ב ובגרמניה, הועברו מסמכים ומידע לרשות ניירות ערך הישראלית, וזו החליטה לחדש את החקירה בישראל ב-2009. ביולי האחרון הודיעה הרשות שהיא ממליצה להעמיד לדין שורה של בכירים בחברת החשמל בעבר ובהווה. באוקטובר האחרון הודיעה פרקליטות מחוז תל אביב שהיא שוקלת להגיש נגד שישה בכירים כתב אישום בכפוף לשימוע.

לפי החשד, הבכירים קיבלו שוחד בסך מיליוני שקלים מסימנס תמורת הטיית מכרזי חברת החשמל לרכישת הטורבינות ולמכרזים נוספים בשנים 2000-2005.

"שום דבר לא נגמר ב-2 מיליון שקל"

אף שהטורבינות נרכשו בשנות ה-2000 המוקדמות, במשך כעשור שכבו לפחות שתיים מהן במחסני החברה. רק ב-2011 חנך שר האנרגיה אז עוזי לנדאו את התחנה בחיפה וב-2012 החלה הטורבינה החדשה-ישנה לפעול. בחברה טענו אז כי האיחור בהפעלה נובע מכך שלא התקבלו האישורים הסטטוטוריים לפרויקט.

כעת מתברר שהטורבינות עצמן היו פגומות. במכתב ששלח באפריל 2014 אגף האספקה והאחסנה (מחלקת חקר שווקים ומכרזים) למנכ"ל החברה אז אלי גליקמן מוסבר כי מערכת המסננים בטורבינה הייתה פגומה. "מראשית הכנסת היחידות לעבודה חזרו ונשנו תקלות רבות במסנן הדיבריז אשר מגבילות את ייצור החשמל ואף מביאות להפסקת היחידה בתדירות גבוהה, כ-436 שעות בין ספטמבר 2012 לספטמבר 2013", נכתב. "לאור הנ"ל נדרשות שעות עבודה רבות בתחזוקה, החלפת חלפים כושלים בתדירות גבוהה וביצוע אלתורים רבים לצורך הפעלת המערכת".

באגף הסבירו עוד כי המערכת הייתה כלולה בחוזה הראשי של רכישת הטורבינות, כך ש"לא הייתה אפשרות להעיר לסימנס על התכנון". כמו כן נכתב כי כשל המסננים נובע מאפיון טכני שגוי של סימנס וכי לאור העובדה שחלפו שנים רבות בין רכישת הטורבינה להתקנתה תוקף האחריות על הטורבינות פג.

שנתיים לאחר אותו מכתב מתכוננת החברה לתיקון הליקויים. במסמך פנימי של אגף ביצוע פרויקטים שנשלח בתחילת החודש לבכירים בחברה, נטען כי לצורך התיקונים יש לפרק את היחידה ולהחליף את הציוד של סימנס באחר. לדברי אנשי האגף, נדרשת בתחנה השקעה של 3,000 שעות עבודה.

בשיחה עם "גלובס" העריך היום גורם בחברה את עלות העבודות בכ-2 מיליון שקל: 750-900 אלף שקל עבור שעות העבודה ו-1 מיליון שקל נוספים לפחות עבור הציוד החדש. ואולם, מקורב לחברה ומי שבקיא בפעילות התחנה בחיפה טען כי העלות תהיה גבוהה בהרבה. "שום דבר בחברת החשמל אינו מסתכם ב-2 מיליון שקל", אמר. "נכון להיום מתכננת חברת החשמל להשבית את היחידה בחודש מאי, וגם ההשבתה עולה כסף. מעבר לזה, אף אחד לא יכול להבטיח שלא יהיו בעיות. יחידה 3 (היחידה שעליה תתבצע הפעילות - ה"כ) היא בעייתית ממילא. במקרה של בעיות העלויות יכולות גם לשלש את עצמן".

חברת החשמל: "נתונים מוטעים"

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "החברה מנהלת תביעה אזרחית, שהוגשה ב-2013, כנגד חברת סימנס, דן כהן ואחרים בקשר עם תשלומי השוחד ששילמה סימנס לדן כהן, שבגינם אף הורשע דן כהן. למיטב ידיעתה של חברת החשמל, בימים אלה בוחנות רשויות האכיפה את מעורבות סימנס במתן שוחד בקשר לכמה התקשרויות של חברת החשמל עמה. חברת החשמל מגלה 'אפס סובלנות' למקרי שחיתות ושוחד ומשתפת פעולה עם כל רשויות האכיפה והחקירה, ובהם גם עם הוועדה לביקורת המדינה.

"אכן התגלו תקלות חוזרות שהובילו להגבלת ייצור החשמל, ולעתים אף להפסקת פעילות היחידה. לאור זאת ולאחר בדיקה הוחלט כי יש להחליף את המסנן הקיים בחדש. יצוין כי תוקף האחריות של המסנן פג, לאחר שאוחסן במחסנים כמה שנים, ביחד עם יתר ציוד המחז"מ (טורבינה - ה"כ), בין היתר בשל עיכובים בקבלת האישורים הסטטוטוריים הנדרשים להקמת המחז"מ.

"לאור זאת, הוחלט ב-2014, בהתאם למצב הדברים באותו מועד, לרכוש מסנן חדש. מאחר שהטורבינה היא טורבינה בעלת נצילות מהגבוהות ביותר בחברת החשמל ניתוח טכנו-כלכלי מלמד כי קיימת כדאיות כלכלית בהשקעה, כולל שעות עבודה, להחלפת הרכיב הפגום. עם זאת, הנתונים המוצגים בכתבה מוטעים וכוללים שעות עבודה עבור מכלול עבודות ביחידה ולא עבור הרכיב הספציפי".

השבוע: הוועדה לביקורת המדינה תדון במערכת DMS השנויה במחלוקת

הוועדה לביקורת המדינה בכנסת תדון השבוע במערכת ה-DMS שרכשה חברת החשמל מסימנס. הדיון ייערך בהשתתפות נציגים של משרד מבקר המדינה, נציבות שירות המדינה, משרדי האנרגיה והאוצר, חברת החשמל, ועד העובדים, ההסתדרות, רשות החשמל וארגונים חברתיים.

מכרז ה-DMS שבו זכתה סימנס הוא אחד המכרזים שנבחנים כיום על ידי הרשות לניירות ערך, לאור הפער בין סכום השוחד שקיבל השופט לשעבר דן כהן מהחברה (1 מיליון אירו) לבין סכום השוחד שסימנס הצהירה ששילמה בישראל (כ-20 מיליון דולר).

סימנס זכתה במכרז לאספקת מערכת ה-DMS ב-2002 בתמורה לכ-75 מיליון דולר. מדובר במערכת שתפקידה לייצב את מתח החשמל ולקצר את זמני הפסקות החשמל, במיוחד בתנאי מזג אוויר קשים. בשנים שלאחר הרכישה הושקעו לפחות עוד כחצי מיליארד שקל בהכנסת שיפורים במערכת ובתחזוקתה.

המערכת החלה לפעול באופן חלקי מ-2007 ובאופן מלא רק ב-2010. מתחילת פעילותה התקבלו תלונות מצד עובדי שטח בחברת החשמל, בעיקר במחוז דרום, על כך שהמערכת מסכנת את יציבות הרשת ומהווה סכנה לציבור. לפי התלונות, המערכת מזהה קווי מתח גבוה באופן שגוי, וכתוצאה מכך חל בלבול במערכת הזיהוי, וקו המתח הגבוה שנפגע מופיע במערכת תחת שם של קו אחר. עובדה זו גורמת להטעיית המפקח שיושב בחדר הבקרה, והוא עלול לחבר קו שגוי ולא תקין.

כפי שחשף "גלובס" ביוני 2015, חברת החשמל מתכוננת להחלפת המערכת השנויה במחלוקת, או כפי שהגדירה זאת אז, "לשדרג אותה כמקובל במערכות מסוג זה". החברה הקימה צוות ייעודי לבחינת הנושא, שככל הנראה יאסור על סימנס מלגשת למכרז.

מחברת החשמל נמסר: "מערכת ה-DMS שנרכשה לפני יותר מעשור תעבור שדרוג בהליך מכרזי, על פי חוק חובת המכרזים".

עוד כתבות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יבואנית טויוטה מודיעה על "השפעה מיידית" על השיווק של קורולה ו-CH-R ● לגלובס נודע כי החברה עוצרת הזמנות לחברות הליסינג, ומקצה את המלאים לטובת לקוחות פרטיים ● גם יונדאי החליטה להשהות את ההזמנות על מספר דגמים, בהן I10, I20

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בתל אביב; פריון קופצת לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1%, ות"א 90 משיל מערכו 0.4% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו הלת' גדל, המניה צוללת בכ-11%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● מדור חדש

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק שגם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על-מנת לפעול

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית