גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה ממש עושק של המיעוט על-ידי המדינה"

כמה עשרות בעלי מניות מיעוט של אוצר מפעלי ים (מפעילת נמל ת"א), שנרכשו בתקופת המנדט הבריטי, מתלוננים על סחבת מתמשכת שמונעת מהם לקבל את חלקם בנכס היקר: "מורחים אותנו, סוחבים אותנו במילים יפות, ובדרך גוזלים מאתנו את חלקנו"

בעלי המניות, אתמול (א’) בת”א. “לעשות סדר של צדק ואמת” / צילום: איל יצהר
בעלי המניות, אתמול (א’) בת”א. “לעשות סדר של צדק ואמת” / צילום: איל יצהר

"זה בדיוק הזמן לקחת את ה'מורסה' הזאת, ולעשות סדר של צדק ואמת עם אלה ששמו את מיטב כספם, התגייסו לעניין הציוני, לקריאה של מוסדות העם, ורכשו בשנת 1936 מניות לבניית נמל תל אביב. זה היה אבא שלי שקנה, ואחרי מותו עברו המניות אליי. הבנתי שבכסף שהוא קנה אז את המניות, הוא יכול היה לקנות מגרש יפה - לא בלב תל אביב, אבל בפרברים שלה. הוא בחר להשקיע בנמל. והנה, עד היום לא רק שלא ראינו אגורה, אלא גם מורחים אותנו, סוחבים אותנו במילים יפות, בעוגיות ומשקה קל, ובדרך גוזלים מאתנו את חלקנו" - כך מספר ל"גלובס" זאב טננבאום, אחד מכמה עשרות בעלי מניות מיעוט המחזיקים ב-16% בקירוב מחברת אוצר מפעלי ים, חברה ממשלתית עירונית המנהלת את נמל תל אביב.

בהודעה מראש של שבוע בלבד מכנסת החברה ביום ד' השבוע "אסיפה כללית יוצאת מן הכלל" לשינוי תקנון החברה, בדרך למימוש ההסדר להעברת נכסים ומניות בין עיריית תל אביב-יפו בראשות רון חולדאי, לרשות החברות הממשלתיות בראשות אורי יוגב.

נכון להיום, מתוכננת הפגנה של בעלי המיעוט במשך האסיפה הכללית, ניסיון לגייס את מבקר המדינה כדי שיקיים ביקורת על הנעשה בחברה ובקרב בעלי המניות שלה, כמו גם פנייה לשר האוצר משה כחלון הממונה על רשות החברות הממשלתיות, ולשר הפנים אריה דרעי - שההחלטה והחתימה הסופית הן שלו.

"כמו חיות בג'ונגל"

"אצלנו זה אבא של סבא, ממקימי תל אביב, שקנה את המניות אז - גם כציונות וגם כהשקעה כספית בנמל תל אביב", מספר לנו שמחה, הצעיר בחבורת בעלי המניות, שמציג עצמו רק בשמו פרטי. "הניירות נשמרו בקפידה, עברו מדור לדור, כמיטב הסדר הייקי הידוע. עד לשנים האחרונות לא התעניינתי, אבל אז הבנתי שעד היום גלגלו את האנשים האלה מפה לשם, משנה לשנה, אולי חשבו שיתעייפו בדרך, אולי חיכו שהעניין ייעלם כשהם ייעלמו. בין החברה, רשות החברות הממשלתיות ועיריית תל אביב-יפו - זה כל הזמן מזכיר לי את התמונה של החיות הגדולות בג'ונגל שאורבות ואוכלות את החיות הקטנות. הגיע הזמן. יש חובה חד-משמעית להגיע להסדר הוגן. בהקדם".

הפעילה בקבוצה, רחל מלצקי-איצקוביץ שכינסה את החבורה בביתה שלחוף הים בתל אביב, אומרת: "זאת הירושה של הוריי - ואני עצמי כבר לא כל כך צעירה. כבר שנים שאני רצה מאסיפה כללית אחת לדיון בבתי המשפט בכל הערכאות שהעניין שלנו מתגלגל בהן כבר כמעט 15 שנה. הגיע הזמן שלפחות אני אהנה מהמניה. בינתיים זה ממש עושק של המיעוט על-ידי המדינה".

עוד אחד מבעלי מניות המיעוט, אריה ברנס, אומר: "במשך כל הזמן הזה, הולכים וגוזלים את חלקם של בעלי המניות. כבר ב-1948, כאשר הנכסים עברו מהבריטים למדינת ישראל, התחילו לחתוך לנו דונמים מהשטח. אחר כך סיפרו לנו שהנה מייבשים את המים ומקימים אי מול שטח הנמל בתל אביב. עכשיו מתברר שבמהלך ההסדר בין המדינה לעירייה - אנחנו שוב נזרקים לאחור? הרי במינימום מדובר ב-75 דונם של קרקעות מחוף מציצים עד ארובת רידינג. כמה זה שווה כיום? אנחנו לא יודעים, כי אנחנו לא מקבלים נתונים. מעריכים את נכסי חברת הנמל במיליארדים רבים. זה אומר שגם חלקנו שלנו גדול, שלא לדבר על עשרות שנים בלי דיווידנדים.." עם זאת, יש לציין כי גורמים רשמיים נותנים לחברת נמל תל אביב שווי של 250-300 מיליון שקל בלבד, בגלל חובות עבר, בעיקר לרשות המקרקעין, וגם לבעלי חוב אחרים. מה גם שהטענה הרשמית היא שהחברה לא הציגה עד היום רווחיות מרשימה.

במקביל לקבוצה זו פעילה קבוצה בראשות חיים פניני, שקיבל את המניות מאביו. קבוצה זו הגישה כבר ב-2004 תביעה בבקשה להכיר בה כתביעה ייצוגית - אלא שמאז היא מתגלגלת מבית משפט לבית משפט. לפני פחות מחודש, ב-22 בפברואר, התקבלה החלטה בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים, וכך כתב המשנה לנשיאה, השופט אליקים רובינשטיין: "...סוגיית בעלי מניות המיעוט בחברה צריכה להיפתר גם בלא קשר לפסק הדין העומד לפתחנו, וככל שלא תסתיים בצורה הוגנת ואפקטיבית בהליך זה. אין צורך בחוש הנבואה (שנמסר לאחר החורבן לשוטים) כדי להעריך כי לא ייתמו התדיינויות אין קץ, אם לגבי בעלי המניות המערערים ואם לגבי אחרים, ואינטרס כל הצדדים צריך להיות לסיימן". עוד הוסיף וכתב השופט רובינשטיין: "נבקש עדכון באשר להתקדמות המשא ומתן בשלב ראשון עד סוף מארס 2016. באותה נקודת זמן יתברר אם יש צורך בשירותי גישור, אף שאנו מקווים כי הצדדים יתקדמו בעצמם. דרושים רצון טוב והיגיון מכל הצדדים, הן באשר לנכונות והן באשר לציפיות".

"נעשו ניסיונות להסדר"

בין כל האירועים הללו, בתחילת 2014, התקבלה החלטת ממשלה לבקשת רשות החברות הממשלתיות ומשרד האוצר, לעשות סדר חדש בחברות שהיו בבעלות משותפת של הממשלה והעירייה - בכללן אוצר מפעלי ים המנהלת את נמל תל אביב; חברת אתרים המנהלת את הטיילת והמרינה וחלקים נוספים מהחוף; והחברה לפיתוח יפו העתיקה המנהלת את החופים ביפו. מאז הצדדים מדברים. ככל הידוע, עקרונות העסקה למכירת אחזקות המדינה בחברות הללו לידי השותפה, עיריית תל אביב-יפו, כמעט נסגרו, אבל עדיין לא נחתמו. הטענה היא כי האסיפה הכללית היוצאת מן הכלל מתכנסת לצורך תיקוני תקנון ברוח זו. בשלב האחרון זו תהיה חברה עירונית שבעלת השליטה הדומיננטית בה היא עיריית ת"א-יפו, כשלצדה קבוצת מיעוט, שישית מכוח המניות, שהם בפועל חסרי מעמד.

החשש של בעלי המניות הללו הוא שהעובדה שפרק הזמן הזה של הסדר הבעלות החדש לא נוצל כדי לעשות צדק עם כלל בעלי המניות - לקבוע מחיר לחברה, מחיר למניה ולהציע פדיון או המשך אחזקה - מסמנת שאין כלל כוונה לעשות זאת, אלא למסמס את הדברים בשנים הבאות, עד להתשה המוחלטת של היורשים, שהם בעלי המניות הנוכחיים.

מאוצר מפעלי ים נמסר בתגובה: "האסיפה הכללית הקבועה ליום רביעי הקרוב, מיועדת להשלמת מספר סוגיות הקשורות לעסקה שבין המדינה לבין אתרים (עיריית תל אביב), שבמסגרתה מוכרת המדינה את אחזקותיה באמ"י (אוצר מפעלי ים) לעירית ת"א. אין בעסקה ובאסיפה הקרובה משום פגיעה בבעלי מניות המיעוט אשר אחזקותיהם נותרו כפי שהינן".

גורמים באוצר מוסרים כי בעבר נעשו ניסיונות להגיע להסדר עם בעלי מניות מיעוט, שלא צלחו. עוד מסרו כי למרות שהמניות הללו נחשבות מניות נחותות ביחס למניות השליטה ההיסטוריות של המדינה והעירייה, הייתה המדינה מוכנה לתת לכל מחזיק מניה את השווי הכספי הזהה לזה שהמדינה תקבל מהעירייה, בעת ביצוע המכירה של המניות מהמדינה לעירייה. עוד מוסיפים אותם גורמים כי הם מאמינים שגם העירייה תהיה מוכנה להעביר לזכות בעלי מניות המיעוט את השווי הזהה לזה שתשלם למדינה. נציין כי גורמים מובילים בקרב בעלי מניות המיעוט אומרים כי המדינה מעולם לא הציעה הצעות, לא נכנסה למשא ומתן איתם, ולא התייחסה אליהם כלל.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי