גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסעיף המאיים במאסר לבעלי קרקע הוסר מהצעת חוק הותמ"ל

מנגנון "נטילה" שהציע לאפשר למדינה לקחת בהליך מזורז קרקע חקלאית וירד כאמור מהצעת החוק המקורית חוזר לדיון בועדת הפנים

בנייה חדשה / צילום: תמר מצפי
בנייה חדשה / צילום: תמר מצפי

לאחר התגובות הקשות של המועצות האזוריות והחקלאים לנוסח החלק הקנייני של חוק הותמ"ל (הוועדה לתוכניות מועדפות לדיור) שמקודם כעת בכנסת, ובעקבות הפרסום אתמול ב"גלובס", שינו באוצר את הסעיף שמאיים על בעלי קרקע בעונש מאסר של שנתיים או בקנס של מאות אלפי שקלים. כך עולה מהנוסח המתוקן של הצעת חוק הותמ"ל שעתיד לעלות לדיון מחר (ג') בועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת.

נזכיר כי הותמ"ל כבר הוקמה ופועלת, ואף מהווה גורם משמעותי מבחינת האוצר ומינהל התכנון להאצת אישור תוכניות למגורים, כאשר החלק הרלוונטי בחוק שהיה נחוץ להקמת הוועדה המיוחדת עבר את מסלול החקיקה למרות התנגדויות של ארגוני סביבה ותכנון. עם זאת, חלק אחר של הצעת החוק, החלק הקנייני שמאפשר למדינה להקים מנגנון דמוי הפקעה המכונה מנגנון "נטילה" לא עלה בסופו של דבר לאישור כי באוצר הבינו שההתנגדות העיקשת לסעיף זה לא תאפשר להם להעביר את החוק כולו.

מנגנון "נטילה" מציע לאפשר למדינה לקחת בהליך מזורז קרקע חקלאית וזאת כדי להכשיר מתחמים שאינם מיועדים היום למגורים למטרה זו ולקדם עליהם בניית שכונות מגורים בותמ"ל שגם היא ועדה שפועלת בהליך מזורז יותר מהוועדות הרגילות. פרק זה, שירד כאמור מהצעת החוק המקורית, חוזר כעת לדיון בועדת הפנים.

עם זאת, למרות השינויים שנעשו לקראת הדיון מחר (ג') בהצעת החוק, ההתנגדות לפרק הקנייני של הותמ"ל עדיין עומדת בעינה והיום (ב') הצטרפו למתנגדים גורמים נוספים.

במרכז המועצות האזוריות בירכו היום על השמטת הסעיף המאיים במאסר של שנתיים על מי שלא ישיב את הקרקע כנדרש אך במקביל ממשיכים לציין כי מדובר בהצעת חוק בעלת סעיפים בעייתיים רבים. כך למשל מסבירים במרכז המועצות האזוריות כי "הנוסח החדש מבקש לבצע מחטף ולקבוע כי חקלאי שחכר את אדמתו בחוזה לחמש שנים (גם אם עיבד את אותה חלקה עשרות שנים תחת חוזים אלו) לא יקבל פיצויים מוגדלים וניתן יהיה לבטל את חוזה החכירה באופן חד צדדי. מדובר ברוב החקלאים בישראל, וסעיף זה הופך את הרעיון של פיצויים מוגדלים על פינוי מוקדם לאות מתה". שמוליק ריפמן, יו"ר מרכז המועצות האזוריות אמר היום כי: "אנחנו מברכים על החלטת הוועדה להסיר את הסעיף אשר יגדיר את החקלאים כמשיגי גבול, שעונש מאסר וקנס של מאות אלפי שקלים מרחף מעל ראשם - ללא שעברו כל עבירה.

עם זאת גם בנוסח הנוכחי נותר איום מאסר מעל ראשי החקלאים ובוודאי שקיים איום של פינוי ללא צו שיפוטי, שאין לא תקדים בחוק הישראלי. בנוסף לכך נחשפנו למחטף שמבקשים מציעי החוק לבצע בנוסח החדש, אשר יאפשר לאוצר לא לפצות חקלאים אשר חוכרים את אדמתם מזה עשרות שנים - אך בחוזים לטווח קצר. אני חושש שהחוק בניסוחו הנוכחי יוביל למאות אלפי דונמים שיוותרו נטושים לשנים רבות, שלא שניתן יהיה לעבדם - ובלא שייבנו בהם פתרונות דיור".

"עלות הפינוי עלולה לגרום לפשיטות רגל"

גם בתנועת האיחוד החקלאי, המייצגת למעלה מ=80 ישובים חקלאים, מתנגדים להצעת החוק וטוענים כי: "הממשלה לא רואה עוד בחקלאות ערך קיומי, אסטרטגי ולמעשה מוחקת דה פקטו את צורת ההתישבות הכפרית. הותמ"ל מקדם תוכניות בזבזניות במשאב הקרקע שהצפיפות שלהן נמוכה מהמקובל במרכז הארץ על בסיס מסד נתונים שגוי. אין בהתיישבות מי שמתנגד ליצירת פתרונות דיור. זה צורך השעה. אבל לא מובן כיצד במדינה ש- 93% מקרקעותיה הן בידיה, עדין יש בעיות דיור. הממשלה החליטה לתת עדיפות להקמת שכונות וישובים חדשים על חשבון קרקע חקלאית במקום לחזק את מרכזי הערים. בתכניות הותמ"ליות הולכים לקחת מעל 100 אלף דונמים של קרקע פוריה המיועדת לגידולים חקלאיים והוכח כי באזורים רבים בתחומי הערים יש קרקעות לפיתוח וגם כאלה שאושרו ואינן ממומשות".

מזכ"ל תנועת האיחוד החקלאי, עו"ד דודו קוכמן, אמר היום לקראת הדיון מחר בועדה כי: "לתת לבעל קרקע חודש או חודשיים להתפנות מהקרקע זה לא מספיק כדי להתארגן על פינוי ולנסות למצוא פרנסה חלופית ואין שום התייחסות לסיוע לחקלאים שפרנסתם נגדעת. רק עלות הפינוי עלולה לגרום לפשיטות רגל במקרים רבים. מאחר שכל התכניות שאושרו עד כה טרם יושמו, יש לאפשר לחקלאי להמשיך ולעבד את הקרקע עד פרק זמן סביר לפני תחילת העבודות לבניה על הקרקע". עוד אומר קוכמן כי "גורמי תכנון שונים הוציאו בשנים האחרונות עבודות ומחקרים המוכיחים כי אין צורך בהפקעת אדמות וכי יש בועדות התכנון שטחים המאפשרים הקמתן של מאות אלפי יחידות דיור שיספיקו לעשרות שנים קדימה. למרות זאת, מעדיפה הממשלה להקים מתחמים חדשים, למלא את הארץ שמלת בטון ומלט במקום שטחים פתוחים ובמקום לחדש ולחזק את מרכזי הערים".

"התנהגות בריונית של הממשלה"

במקביל, התנגדות נוספת להצעת החוק נשמעת גם מכיוונה של תנועת המושבים. "מדובר בהתנהגות בריונית של הממשלה", כך אומר מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל, מאיר צור, "לא ניתן לזה לעבור. חבל שיש מי שחושב שאפשר לפגוע במי שהקים את המדינה בצורה כל כך לא מכובדת. ניאבק בזה בכל הכוח, כולל עתירה לבג"צ, במידה ונידרש".

יו״ר אגף קרקעות בתנועת המושבים, עו״ד עמית יפרח הוסיף: "כל משבר גדול, ככל שיהיה, לא מצדיק את רמיסת הזכויות של חברי המושבים המחזיקים בקרקע בדין במשך קרוב למאה שנים, ובוודאי אין הצדקה לקבוע סנקציות שפוגעות בכבודם של האנשים שכל חטאם הוא שאדמתם צמודת דופן לעיר שכנה. אנו נגן על כבודם ועל זכותם להליך הוגן ופיצוי ראוי ובכך גם המדינה תצא נשכרת ותקבל קרקע בצורה מהירה. עלינו לזכור שמדובר בהזדמנות של המדינה דווקא לפרוס אוכלוסייה לפריפריה ולהשקיע בפריפריה בתעסוקה ובתשתיות, במרכז בארץ כבר לא נותרו ריאות ירוקות ושטחים פתוחים שצריכים לשמש כעתודה לדורות הבאים".

 

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; טסלה יורדת ב-3%, TSMC ב-5%

דאו ג'ונס עולה ב-0.4% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● בגוגל פוטרו 30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● ירידה תלולה במכירות הבתים בארה"ב ● נטפליקס תפרסם הלילה את תוצאותיה הרבעוניות, מה מצפים האנליסטים?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל

העיצומים יתמקדו בתוכנית הטילים והכטב"מים האיראנית • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • שר החוץ האיראני נחת בניו יורק • מנהיגי הארגון הכלכלי הבין-לאומי (G7) גינו את המתקפה האיראנית על ישראל • עדכונים שוטפים 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע