גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רק כמחצית מהסטודנטים למשפטים מתכננים לעסוק בעריכת דין

אלפי סטודנטים למשפטים בארץ ניגשים בימים אלה לראיונות קבלה לסטאז' ■ סקר קודקס מגלה כי רוב מוחץ מהם (74%) הצביעו על "מקצועיות ו"אווירה נעימה" כפרמטרים החשובים ביותר עבורם בבחירת מקום ההתמחות

מתמחים במשפטים / צילום: ליאור מזרחי
מתמחים במשפטים / צילום: ליאור מזרחי

החל מ-15 במארס ולמשך 10 ימים, ניגשים אלפי סטודנטים למשפטים ברחבי הארץ לראיונות קבלה להתמחות במשרדי עריכת הדין, בחברות, בפרקליטויות ובבתי המשפט. המדובר בסטודנטים למשפטים שיתחילו את ההתמחות בעריכת דין בחודשים מארס וספטמבר 2017. תקופת ההתמחות היא תקופה קריטית עבורם. רבים מקרב המתמחים נשארים לעבוד במשך שנים ארוכות במקומות שבהם התמחו, ובמידה רבה קובעת תקופת ההתמחות את גורל הקריירה המקצועית של עוה"ד.

לרגל התחלת ראיונות ההתמחות ערכה "קודקס", חברת ההשמה למשפטנים המובילה בארץ, סקר שבוחן את רצונותיהם והעדפותיהם של הסטודנטים למשפטים בנוגע לתקופת התמחות. הסקר נעשה בקרב 1,000 סטודנטים למשפטים מכלל האוניברסיטאות והמכללות בישראל, שהתבקשו להשיב על שאלון אינטרנט והוא מתפרסם ב"גלובס" בבלעדיות.

אנחנו חיים בעידן שבו הכסף הוא לעתים כמעט חזות הכול, ואולם תוצאות סקר המתמחים של "קודקס" מעלות כי השכר הוא לא הנושא החשוב עבור הסטודנטים בבואם לבחור מקום להתמחות בו. לפי הסקר, שני הדברים שהכי חשובים לסטודנטים בבחירת מקום ההתמחות הם שתהיה בו אווירה נעימה ושהוא יהיה מקום מקצועי.

במסגרת הסקר, קיבלו הסטודנטים את האפשרות לבחור ביותר משיקול אחד שמנחה אותם בבחירת מקום ההתמחות. 74% מקרב המשתתפים בסקר ענו כי ה"מקצועיות" ו"אווירה נעימה" הם הפרמטרים החשובים ביותר עבורם בבחירת מקום ההתמחות; 54.2% מהמשתתפים ציינו כי שיקול אחר שמנחה אותם בבואם לבחור מקום להתמחות הוא סיכויי ההישארות כעורכי-דין במקום העבודה עם תום ההתמחות וההסמכה לעריכת-דין; רק 30.5% מקרב משתתפי הסקר השיבו כי גובה השכר שישתכרו בתקופת ההתמחות הוא הנושא החשוב להם ביותר בבחירת מקום להתמחות בו; כ-30.5% בחרו בפרמטרים של "שעות עבודה" ו"סביבת עבודה" כבעלי משקל בבחירת מקום ההתמחות.

ביטחון תעסוקתי ויציבות

מנהלת מחלקת המתמחים בקודקס, עו"ד דנה גוטרמן, סבורה כי עמדת הסטודנטים הנחשפת בסקר, עומדת בניגוד להנחה של רוב המעסיקים, הסבורים שלשכר יש משקל רב מאוד בבחירה של הסטודנטים את מקום ההתמחות. "הסטודנטים מצביעים בבירור כי השכר מהווה פרמטר משני, וכי הם ילכו להתמחות במשרד שייתן להם את ההזדמנות הטובה ביותר ללמוד ולהתפתח, ולאו דווקא במשרד שישלם להם את המשכורת הגבוהה ביותר. אני חושבת שזה בהחלט מחייב את המשרדים להיערך בהתאם".

לגבי הנתון, לפיו למעלה ממחצית מהסטודנטים (54.2%) בחרו בסיכויי ההישארות במשרד (בטווח ארוך) כפרמטר קריטי בבחירת מקום ההתמחות, אומרת עו"ד גוטרמן כי "הנתון הזה מלמד שגם ב-2016, בעולם תעסוקתי תזזיתי של שינויים רבים, לפחות בשוק עריכת הדין ביטחון תעסוקתי ויציבות הם שיקולים כבדי משקל בבחירת מקום עבודה".

עוד בחן סקר המתמחים מהם תחומי העיסוק המשפטי שבהם שואפים הסטודנטים לעסוק בעתיד. בתשובה לשאלה באיזה תחום משפטי ירצו לעסוק לאחר ההסמכה לעריכת-דין, בחרו 22.1% מהסטודנטים בליטיגציה; 14.7% במשפט מסחרי; ו-8.9% במשפט פלילי. עוד דורגו בבחירות הסטודנטים: תחום הנדל"ן עם 7.4%; היי-טק עם 6.8%; ומסחרי בינלאומי עם 4.7%; הסקר מגלה כי אף אחד מהסטודנטים אינו מפנטז על עיסוק בהוצלאה לפועל ורק כ-1.5% מהמשתתפים שואפים לעסוק בעתיד בדיני עבודה ושיעור דומה בפירוקים וכינוסים; כ-20% מהסטודנטים השיבו כי הם עדיין אינם יודעים באיזה תחום משפטי ירצו לעסוק בעתיד.

סקר קודקס, הוסיף ובדק מהו גודל המשרד שבו הסטודנטים מעדיפים להתמחות. מהתשובות עולה כי 64% מהסטודנטים מעדיפים להשתלב במשרד גדול; 24% - במשרד בינוני; ו-12% - במשרד בוטיק, המתמחה בתחום נישה ספציפי.

קרש קפיצה

שאלה נוספת שהציג הסקר, התייחסה להערכת הסטודנטים לגבי הסיכוי שימשיכו לעבוד בתחום המשפט גם לאחר ההתמחות. הנתונים שהתקבלו מפתיעים במיוחד. פחות ממחצית מהנשאלים - רק 48.9% מהסטודנטים - העידו שהם שואפים לבנות קריירה משפטית ארוכת טווח; קרוב לרבע מהמשיבים (23.7%) ענו שהם שואפים לבנות קריירה משפטית, אך רואים בכך מקפצה לתחומים אחרים; 4.7% ענו שאינם מעוניינים להמשיך לעסוק בעריכת-דין לאחר ההתמחות; ו-22.6% עדיין לא קיבלו החלטה בנושא.

עו"ד גוטרמן אומרת כי למרות השחיקה בערך המקצוע והשיח על ההצפה של השוק בעורכי דין והפגיעה ביוקרתו, המקצוע עדיין נחשב אטרקטיבי. עם זאת, לדבריה, "חלק גדול מהסטודנטים מזהים בענף קרש קפיצה להזדמנויות קריירה עתידיות, ואנו מרגישים בשיח ער בנושא בעיקר סביב הבחירה בהתמחות במשפט מסחרי. עדיין, תואר במשפטים, בדומה לחשבונאות, נתפס ככזה המקנה מקצוע שפותח הזדמנויות קריירה במגוון רחב של תחומים לבוגרים, במיוחד בעולם העסקי. כפי שאכן ניתן לראות בפועל, רבים מבוגרי הפקולטות המובילות למשפטים הינם מנהלים בכירים ומנכ"לים של חברות בולטות במשק".

הסטודנטים נשאלו גם לגבי שאיפותיהם המקצועיות בתוך משרדי עריכת-הדין ובמגזר הציבורי. 69% מהם ציינו כי הם שואפים להגיע למעמד של שותפים במשרד; 12% ענו שהם שואפים לקבל תפקיד של עו"ד במחלקה משפטית בחברה; ו-19% ענו שהם מכוונים לתפקידים אחרים.

כמחצית מהסטודנטים מתנגדים להארכת הסטאז'; 20% לא היו ממליצים ללמוד משפטים

במסגרת רפורמה כוללת שהיא מקדמת בשוק עריכת הדין, החליטה לאחרונה שרת המשפטים, איילת שקד, להאריך את תקופת ההתמחות במשפטים משנה לשנה וחצי ולהגביר את הפיקוח על המתמחים. השינוי לא יחול על הסטודנטים של היום, אלה שהשתתפו בסקר "קודקס", אלא רק על מי שהתחיל ללמוד משפטים לאחר ההחלטה. למרות שההארכה אינה נוגעת אליהם, מעלה הסקר כי יותר ממחצית מהסטודנטים (52.1%) מתנגדים לרפורמה, ורק שליש (30.5%) תומכים בה. ליתר המשיבים לא הייתה עמדה מובהקת בנושא.

בהמשך לשאלה הזו, נשאלו הסטודנטים האם היו ממליצים למי שמתלבט היום אם לפנות ללימודי משפטים לבחור בכך, בעקבות הרפורמה והארכת תקופת ההתמחות. 40% ענו שהיו ממליצים; חמישית ענו שלא היו ממליצים; וחמישית ענו שתשובתם תלויה ביכולת הכלכלית של המועמד.

מנהלת מחלקת המתמחים בקודקס, עו"ד דנה גוטרמן, אומרת שעוד מוקדם לעמוד על מלוא המשמעויות של הרפורמה המתוכננת בענף עריכת הדין. "ההשלכות, בדומה לרפורמות ושינויי חקיקה שחזינו בהם בשנים האחרונות, יהיו כאלה שניתן להבין את מלוא השפעתן רק לאחר שייושמו ויינתן די זמן להטמעתן. עם זאת, התנגדות הסטודנטים בולטת ונראה שהיה מקום להיוועץ בהם ולהיחשף גם לזווית הראייה שלהם במסגרת הדיונים בנושא".

מטרידה במיוחד העובדה, שכ-20% מהמשיבים, היו שוקלים האם להמליץ לחבר ללמוד משפטים בשל שיקולים כלכליים. לדברי גוטרמן, "זה בהחלט מטריד. המשמעות היא שהארכת ההתמחות, מעבר למטרה לשמה פותחה, עלולה להחטיא את המטרה דווקא בנוגע לסטודנטים חלשים ואלו שיגיעו מהפריפריה".

תחום העיסוק המשפטי המועדף

סוג המשרד שהסטודנטים מעדיפים

עוד כתבות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"