גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המעסיק מפלה, אבל לא יודע שהוא כזה - איך מתמודדים?

מה עשתה כלכלנית אמריקאית כדי להכניס יותר נשים לתזמורות, והאם אפשר למגר אפליה לא מודעת של אוכלוסיות שונות? ■ שיחה עם פרופ' שרון רבין-מרגליות

שרון רבין-מרגליות / צילום: יונתן בלום
שרון רבין-מרגליות / צילום: יונתן בלום

המחוקק ובתי המשפט בישראל נלחמים זה שנים באפליה בעת קבלה לעבודה ובתקופת העבודה עצמה - אפליה על רקע מין, דת, מוצא, מעמד אישי, היריון, גיל ועוד. בשנת 1988 נחקק חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, שבמסגרתו נאסרה אפליה על רקע כל אלה, וביוני 2015 אף הכיר לראשונה בית הדין הארצי לעבודה כי אפליה מחמת מין כוללת בחובה גם אפליה מחמת זהות מגדרית (פסק דין מרינה משל).

עם השנים למדה מערכת המשפט להתמודד גם עם אפליה מתוחכמת יותר של מעסיקים, המנסים לטשטש את עקבותיה - למשל בהצהרה שהעבודה מיועדת ליוצאי צבא בלבד, כדי לסנן מועמדים ערבים.

המלחמה המתמשכת באפליה בעבודה הביאה להישגים, אך מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות בארה"ב ובישראל טוענים שהיא אינה מספיקה, ויש סוג של אפליה שלמחוקק ולבתי המשפט אין מענה - אפליה סמויה מהעין הנובעת מהטיה בלתי מודעת של מעסיקים.

החוקרת המובילה בישראל בנושא הזה היא פרופ' שרון רבין-מרגליות, דיקן בית-הספר למשפטים של המרכז הבינתחומי בהרצליה. במאמר שכתבה ועומד בפני פרסום בקרוב, "שלושה דורות של אפליה תעסוקתית", היא מכנה את תופעת ההטיה הלא מודעת "אפליה דור ג'".

"מדובר באפליה שממשיכה להתקיים אף שאנשים מצהירים שהם מתנגדים לה, והם אישית לעולם אינם מקבלים החלטות הנגועות באפליה", אומרת רבין-מרגליות. "מחקרים רבים מצאו שכאשר נכנסים, למשל, עשרות אנשים לראיון עבודה, אז לכאורה כולם מקבלים הזדמנות שווה, אבל למעשה פעמים רבות נעשית על-ידי המעסיק שמראיין את המועמדים הטיה לא מודעת, שנובעת מסיבות שונות כגון חינוך, אמונה, סטראוטיפים ועוד". 

רבין-מרגליות מציינת כי לעתים אפליה לא מודעת כזאת, שאין לה שום אינדיקציה חיצונית, היא אפילו חמורה יותר מאפליה "רגילה". אם ניקח כדוגמה אפליה מגדרית, מועמדת לעבודה עלולה להשתכנע שהיא לא התקבלה לעבודה מפני שהיא פחות טובה מהמועמד הגבר.

"מצד שני, מקבל ההחלטה, המעסיק, אינו מודע לאפליה שעשה, והוא יתקשה לקבל את הטענה שנהג באופן מפלה, וקשה יהיה להוכיח זאת", אומרת רבין-מרגליות. "רק שימוש בנתונים ובפרמטרים אובייקטיביים יוכל לחשוף את האפליה".

- אילו נתונים?

"למשל, כאשר קורות-החיים של מועמדים לעבודה היו זהים מבחינת הכישורים, ובכל זאת התקבלו רק גברים, או התקבלו יהודים ולא ערבים, אז סביר שמדובר בהטיה לטובת יהודים".

- יש לך דוגמאות למקרים כאלה שהוכחו?

"אחת הדוגמאות המפורסמות לאפליה בלתי מודעת נתנה הכלכלנית קלודיה גולדין, שבחנה מדוע רוב הנגנים בתזמורות הסימפוניות הגדולות בארה"ב הם גברים. במאמר שפרסמה ב'אמריקן אקונומיק רוויו' היא הוכיחה שהייתה כאן אפליה לא מודעת של נשים בקבלה לתזמורות".

- איך היא הוכיחה זאת?

"עד שהגיעה גולדין, האודישנים לתפקידי הנגנים בתזמורות היו אודישנים גלויים שבהם המוזיקאים הופיעו בפני ועדות הקבלה. גולדין שכנעה את התזמורות לשנות את תהליך הקבלה ולעשות את האודישנים כאשר הנגנים מנגנים מאחורי וילון, ולא ניתן לדעת את מינם בזמן האודישן. והרי זה פלא, מרגע שהאודישנים נעשו באופן אנונימי התקבלו הרבה יותר נשים לתזמורות. הפער הגדול שהתגלה בניסוי של גולדין הכה בהלם את כל מי שעוסק בתחום הזה".

- איך אפשר להילחם באפליה שאינה מודעת?

"נתחיל בזה שחייבים לעורר את המודעות של הציבור לתופעה הזאת. ברגע שתהיה מודעות מעסיקים יוכלו באופן וולונטרי לשפר את תהליך קבלת ההחלטות שלהם, כמו במקרה של התזמורות בארה"ב. בארץ יש תופעה של אפליה, שחלקה אינה מודעת וחלקה מודעת, של מועמדים לעבודה על רקע המוצא שלהם. התברר כי מעסיקים מעדיפים לזמן לראיון קבלה לעבודה מועמד שמקורות-החיים שלו עולה כי שם המשפחה שלו אשכנזי, על פני מועמד ששם המשפחה שלו מעיד לכאורה שהמוצא שלו מזרחי. לאור התופעה הזאת היה ניסיון, שלא צלח בינתיים, לחוקק חוק שלפיו קורות-חיים של מועמדים לעבודה בשירות המדינה לא יכללו נתונים שמזהים את מוצא המועמד, כגון שם המשפחה שלו".

- האם ניתן לראות בהטיה לא מודעת אפליה במובן שלה בחוק היום?

"אני חושבת שכן, כי גם לאפליה הלא מודעת יש קורבנות. לאישה שהופלתה על רקע מינה לא משנה שמדובר היה בהחלטה לא מודעת. היא ניזוקה והופלתה. עם זאת, קשה מאוד להוכיח אפליה כזאת, ולכן הפתרונות הם בעיקר בחינוך ובשכנוע מעסיקים לאמץ שיטות גיוס והערכה של עובדים שמנטרלות את האלמנט הלא מודע.

"גם לארגונים חברתיים ולנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה יש כאן תפקיד חשוב. כפי שכתבתי במאמר, ניסיון כן 'להסתכל לאמת בעיניים' נעשה בדוחות של המועצה להשכלה גבוהה שעסקו בחסמים בקליטה וקידום של נשים בסגל האקדמי של האוניברסיטאות והמכללות. אין כאן רגולציה כופה אלא המלצה למוסדות לערוך בדק בית עצמי".

רבין-מרגליות מוסיפה ואומרת כי לפחות בחלק מהמקרים של אפליה הלא מודעת, יכולים בתי המשפט לטפל גם ללא שינוי המצב החוקי הקיים. היא נותנת כדוגמה את פסק הדין של של בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב בתביעה שהגישה עובדת בשם שרה אלחנני נגד הרשות והמדינה.

"אלחנני טענה לאפליה על רקע מין בכך שלא קודמה לדרגה של מנהל אגף בכיר בדומה לעובדים אחרים, אף שהועסקה בתפקיד זהה למנהלי אגפים אחרים שהם גברים. שכרה עמד על 12 אלף שקל ברוטו, לעומת 27 אלף שקל למנהל אגף בכיר. את ההתנהלות של המדינה בפרשת אלחנני ניתן להגדיר 'אפליה דור ג'', שכן לא הייתה כאן החלטה מודעת שלא לתקנן את משרתה של אלחנני בדרגה זהה למנהלי האגפים הגברים, אך הייתה הערכת חסר של התפקיד שלה, בשל העובדה שבראש האגף עמדה אישה".

- מה נקבע בפסק הדין?

ביוני 2013 פסק בית הדין לעבודה לאלחנני פיצוי בסך 420 אלף שקל, לאחר שקבע כי יש לערוך השוואה מהותית בין היקף הפעילות של האגף שבראשו עמדה לבין האגפים האחרים שלהם הוצמדה הדרגה של 'מנהל אגף בכיר'".

שיעור הנשים באקדמיה

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק