גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו כלים בניסוי מוניטרי עצום, שאת תוצאותיו אין איש יודע"

ברק גרשוני, מנכ"ל אלומות קרנות נאמנות: "התיק השכיח צריך להיות מורכב מחשיפה של 10% למניות, לכל היותר, תוך התמקדות דווקא בסקטורים ולא במדדים ראשיים או במניות בודדות, תוך שילוב נכס דפנסיבי כמו זהב"

ברק גרשוני / צילום: תמר מצפי
ברק גרשוני / צילום: תמר מצפי

"אנחנו כלים בניסוי מוניטרי עצום ממדים, שאת תוצאותיו אין איש יודע" כך אומר ברק גרשוני, מנכ"ל אלומות קרנות נאמנות בראיון ל"גלובס" ומוסיף, "גם לא נגידי הבנקים המרכזיים עצמם, המנסים להילחם בירידת המחירים, שברובה נובעת בכלל מירידת מחירי סחורות וחולשת ביקושים בעולם, בעיקר בסין. הנגידים נמצאים במרוץ אל התחתית בריביות, כשבחלק מהמדינות הן ירדו אף מתחת לאפס ובכך הם מייצרים סיכונים עצומים למערכת הפיננסית בעצם השארת הריביות אפסיות לטווח זמן כה ארוך. לאף אחד אין מושג איך חוזרים מכאן אל עבר כלכלה מאוזנת שתומכת בצמיחה בת קיימא".

לדברי גרשוני "ישנו חוסר איזון בולט בין האגרסיביות של המהלכים המוניטריים לבין חולשת התמיכה הפיסקלית הממשלתית, בתרומה למאמץ לשוב לצמיחה בת קיימא. בסופו של יום המהלך המוניטרי המרחיב מוגבל ביכולותיו. חוסר היכולת של הממשלות לספק תמיכה פיסקלית ממגוון סיבות של פוליטיקה ובירוקרטיה, מביא לכך שהנגידים, קובעי המדיניות המוניטרית, הנהנים מעצמאות בהחלטותיהם, גולשים אל התחום הפיסקלי. דוגמאות לכך הן תוכניות ההקלה הכמותית שמתבצעות כיום ביפן ובאירופה".

"הרחבת המדיניות המוניטרית של מריו דראגי באירופה בשבוע שעבר היא דוגמא לפוטנציאל ההקצנה של התופעות הללו. בעוד שדראגי מכוון את מהלכיו לשיפור מנגנון העברת הכספים המוזרמים על ידו אל עבר הכלכלה הריאלית, הוא יוצר עיוותים וסיכונים עצומים על הדרך. הצהרתו על רכישת אג"ח קונצרני במסגרת תכנית הרכישות תוביל לירידת מרווחים משמעותית באג"ח הקונצרני בגוש האירו ובהתאם לעיוות של תמחורי הסיכון של חוב החברות, אשר נכללים כעת במסגרת החוב בר הרכישה של הבנק המרכזי".

- האם הצעד האחרון של דרגי יסייע לכלכלה?

"להערכתנו הצעד של הפחתת הריבית על הפיקדונות למינוס 0.4% צפוי לסייע לכלכלה הריאלית . פעולה זו נמצאה כבעלת קשר חיובי למתן הלוואות למגזר הפרטי והעסקי שהינם מנוע צמיחה כלכלי. הגדלת תכנית הרכישות מ-60 ל-80 מיליארד אירו , שהיתה מעבר לצפי, עשויה לתרום להיחלשות האירו, מה שיעזור ליצואנים האירופיים. גם תכנית ה- TLTRO שמרחיבה את ההלוואות לבנקים לעוד 4 שנים וממשיכה את תוכנית ה- LTRO שהחלה ב-2011 בוודאי תסייע ותספק להם נזילות עצומה. ה- ECB למעשה מגלגל את הנזילות של הבנקים באירופה ומאפשר להם תקופה ארוכה ביותר של הבראה. אפשר להסתכל על זה כעל דבר חיובי, אך אחרי יותר מ-4 שנים של הרחבה מוניטרית קיצונית, צריך בהחלט להסתכל על זה גם בעין בוחנת הואיל ואם תקופה כה ארוכה לא מספיקה "להחלמה פיננסית" הרי שהמצב קשה".

"העניין המטריד ביותר הוא הנזק המצטבר שיהיה למדיניות ה"כסף חינם" וריבית האפס. עיוות כלפי מטה של תמחורי הסיכון, סוגיות של סיכון מוסרי שכסף זול מטפח והרחבת פערים חברתיים, שנגרמת עקב עלייה משמעותית בעושר הפיננסי של פלח מצומצם באוכלוסייה, הפלח שנגיש לכספים ונהנה מהעליות בשוק ההון ובשוק הדיור - בעוד שמרבית האזרחים העובדים לא נהנים מהכסף שנשפך לשווקים מאחר ושכר העבודה שלהם בקושי מתקדם, עובדה ששוחקת את מעמד הביניים".

- אחרי שנים של שוק הון חיובי - האם עלולה להיות מפולת בשווקים?

"אינני חזאי, אך הסיכוי שהאמון בהשקעה מסוימת או באפיק מסוים יעלם הוא גבוה מאד, אחרי שנים של שוק שמנוהל על ידי בנקים מרכזיים. כל המערכת בנויה על אמון והשימוש בכלים מוניטריים מרחיבים לאורך זמן כה רב לצד העדר שיפור כלכלי משמעותי בהחלט מעצימים את האפשרות הזו.

"גם אצלנו בישראל, מדיניות הריבית האפסית לאורך זמן יוצרת נזקים, שמתבטאים בשוק נדל"ן שלא עוצר, חרף דיבורים וניסיונות מצד הממשלה להביא לעצירת המחירים, נטילת אשראי פרטי בקצבים הולכים וגוברים ושחיקה אדירה של התשואה העתידית בחסכון הפנסיוני, שתאלץ דור שלם של חוסכים להתמודד עם שנים של פוטנציאל לתשואות אג"ח נמוכות, ובהתאם גם פנסיה נמוכה משמעותית מזו של הדור הקודם".

חשיפה של 10% למניות לכל היותר

מנכ"ל אלומות קרנות נאמנות מסביר כי בחירת ההשקעות במציאות הנוכחית מסובכת וצריכה להתחשב בכך שהתנודתיות היא שחקן משמעותי ביותר ושפרמיות הסיכון באפיקים השונים יכולות להאמיר בעקבות כל אירוע כלכלי, אך מאידך יש להן תקרה ברורה בזכות היצף הכסף הזול שרעב לתשואה. תיק ההשקעות המומלץ שלו בעת הנוכחית נראה כך:

"התיק השכיח צריך להיות מורכב מחשיפה של 10% למניות, לכל היותר, תוך התמקדות דווקא בסקטורים ולא במדדים ראשיים או במניות בודדות, תוך שילוב נכס דפנסיבי כמו זהב. ההימנעות מהמדדים הראשיים נובעת מכך שהם מכילים גם סקטורים שאנו נמנעים מהשקעה בהם משיקולי תנודתיות. הבחירה בסקטור נעשית לאחר חשיבה משולבת של הערכות מאקרו וניתוח פונדמנטאלי של חברות הנכללות בו. לדוגמא, אנחנו ממליצים על אחזקה בסקטור הצריכה הבסיסית, שמהווה היסטורית חוף מבטחים בתקופות סוערות בשוק המניות".

"בהיותנו שונאי סיכון, העוגן שלנו היה ונשאר 40% אג"ח ממשלתי שקלי במח"מ 4-5 שנים, שמעניק יחס סיכוי סיכון הולם לדעתנו. לצד העוגן הממשלתי אנו מגדילים בהדרגה את הרכיב הקונצרני ל-50% הן ברמת המדדים, תל בונד 20 ותל בונד שקלי, אשר נפתחו בהם מרווחי תשואה שכבר נראים לנו סבירים, ובעיקר ברמת בחירת הניירות הבודדים בהתאם לקריטריונים שאנו קובעים".

"דוגמא טובה להשקעות הנוכחיות שלנו הינן שילוב חלקי (באחוזים ספורים) של חלק מהאג"ח האמריקאיות שהונפקו בישראל. ההשקעה בהן כפופה למספר כללים שהגדרנו, שעיקרם - פעילות הליבה תהיה בניו יורק, העדפה לחברות הנשענות על תזרים חזק ככל האפשר, ומנגד הימנעות מהשקעה בחוב של חברות הנשענות בעיקר על ייזום. פתיחת המרווחים שחלה באג"חים שהנפיקה חברת אקסטל האמריקאית, העוסקת בייזום נדל"ן יוקרה בניו יורק, המחישה למשקיעים את התנודתיות הגבוהה שאג"חים של חברות הפועלות בתחום הייזום - שאנו נמנעים מהן".

"העדפה לשקלים - ההעדפה לשקלים ביחס לצמודים הינה למרות העובדה שקיים לכאורה תמחור חסר של האפיק הצמוד בישראל, לפחות עד מח"מ 6 שנים. להערכתנו, השוק מתמחר בצדק אינפלציה עתידית נמוכה בישראל - אור לכך שהעולם מצוי בתהליך של הפחתת חוב, שמובילה להאטה בצמיחה וירידות מחירים כבר מזה מספר שנים. נראה כי הביקוש העולמי לא חזק מספיק כדי לייצר אינפלציה משמעותית בשנים הקרובות ואנו בישראל נושפע מכך. שים לב שאפילו הפד האמריקאי, אשר רואה לנגד עיניו אינפלציה שמתפתחת בארה"ב, הפחית השבוע את תחזית העלאות הריבית שלו מ-4 ל-2 העלאות לכל היותר ב 2016 , זאת על רקע הקושי העצום לראות את האינפלציה מרימה ראש בארה"ב בזמן שאירופה, ביפן ובסין מנהלים מלחמה מוניטרית בירידת המחירים. להתמתנות המחירים שעשויה להיות בישראל יש להוסיף כמובן את המוטיבציה הגבוהה של הממשלה להביא להפחתות מחירים נוספות במגוון תחומים שיתגלגלו לצרכן".

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין