גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופט חאלד כבוב כבר לוטש עיניים לערכאה העליונה

שופטי העליון הוותיקים צבי זילברטל, הנשיאה מרים נאור והמשנה אליקים רובינשטיין עומדים לפרוש בקרוב ■ נראה כי השופט הכלכלי פורץ הדרך, חאלד כבוב, במסלול הנכון והבטוח (כמעט) לאייש את אחד מכיסאותיה של הערכאה הירושלמית

חאלד כבוב / צילום: תמר מצפי
חאלד כבוב / צילום: תמר מצפי

מותו המפתיע של שופט בית המשפט העליון האמריקאי, אנטונין סקליה, ב-14 בפברואר, סלל לנשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, את הדרך לנסות ולהביא לבחירתו של שופט ליברלי לבית המשפט העליון.

בימים אלה, אובמה מקדם את מינויו של השופט מריק גרלנד כמועמד ל בית המשפט העליון. בניגוד לסקליה המנוח, שהיה שופט שמרן שנבחר לעליון על-ידי הרפובליקנים, גרלנד, השופט הראשי של בית המשפט לערעורים של ארה"ב במחוז קולומביה, נחשב לליברל שמקורב בעמדותיו לדמוקרטים.

בישראל, בניגוד, לארצות-הברית, הממשלה לא אמורה לבחור את שופטי בית המשפט העליון - לא על-סמך השקפותיהם הפוליטיות ולא לפי תפיסות העולם שהציגו בפסקי דינם. לראש הממשלה בנימין נתניהו אין וגם לא תהיה בקרוב את הפריבילגיה של אובמה, לקדם שופט מסוים לעליון, על-סמך פסיקותיו והשקפותיו.

אולם, בפועל, לגורמים הפוליטיים יש רצון עז להשפיע על הרכב השופטים בבית המשפט שמעצב את הדין בארץ, ומפקח על עבודת הממשלה. לכן, הודעתו של שופט בית המשפט העליון, צבי זילברטל, בן ה-64, ביום חמישי האחרון, על החלטתו להקדים את פרישתו מכס השיפוט כבר בשנה הבאה, "מסיבות אישיות", כבר מעוררת תקוות בקרב גורמים פוליטיים, לשנות את הרכב העליון בעתיד הקרוב.

מי שחוזרת ומצהירה כי בית המשפט העליון מרכז אליו כוח רב מדי, ומתערב יתר על המידה בהחלטות הממשלה, היא שרת המשפטים, איילת שקד. שקד יושבת בראש הוועדה לבחירת שופטים, שתכריע מי יהיה השופט שימונה לעליון במקומו של זילברטל, ובמקומם של השופטים הוותיקים שעומדים לצאת לגמלאות בעוד כשנה, החל מאפריל 2017. מדובר בנשיאה מרים נאור, במשנה אליקים רובינשטיין ובשופט סלים ג'ובראן.

השופטים בישראל נבחרים לתפקידם על-סמך כישוריהם על-ידי הוועדה לבחירת שופטים שתשעת חבריה הם נשיאת בית המשפט העליון, שני שופטים עליונים, שני חברי ממשלה, שאחד מהם הוא שר המשפטים, שני חברי כנסת, שלפי המסורת אחד מהם הוא מהקואליציה והשני מהאופוזיציה, ושני עורכי דין, נציגי לשכת עורכי הדין.

ההרכב הנוכחי של הוועדה לבחירת שופטים כולל, בנוסף לשקד, את נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור; המשנה לנשיאה, אליקעם רובינשטיין; השופט העליון סלים ג'ובראן; את נציגי לשכת עורכי הדין, עורכי הדין אילנה סקר וחאלד חוסני-זועבי; ואת חברי הכנסת נורית קורן, נציגת הקואליציה ממפלגת הליכוד; ורוברט אילטוב, נציג האופוזיציה, ממפלגת ישראל ביתנו.

העובדה שלראשונה נציג האופוזיציה מגיע ממפלגת ימין, שקרובה לשקד שברצונה להגביל את כוחו של בית המשפט העליון, אמורה לסייע לשקד ולימין בכלל, למנות לעליון שופטים שמרנים ופחות אקטיביסטים. גם הקשרים הטובים שבין שרת המשפטים לבין יו"ר לשכת עורכי הדין, אפי נוה, עשויים להקל על שקד להגשים את רצונותיה.

השמות הבולטים

בידי שקד נפלה אם כן הזדמנות להחליף כרבע מהרכב בית המשפט העליון בשופטים שמרנים שמועדפים עליה ועל חבריה. מי שמכיר את שקד יודע שהיא אינה מאלה שמרבים לפספס הזדמנויות.

עם זאת, בניגוד לחלק מהפרסומים בימים האחרונים, שקד לא התחילה לעסוק באופן ממשי בגיבוש רשימת השופטים ועורכי הדין שברצונה לקדם לעליון.

מקורביה אמרו היום (א') ל"גלובס" כי היא תתפנה לעיסוק ממשי בדבר רק בעוד כמה חודשים. אולם חרושת השמועות בעולם המשפט, באשר למשפטנים בעלי הסיכויים להיבחר לעליון במקומם של השופטים, זילברטל, נאור, רובינשטיין, כבר נמצאת בעיצומה.

אחד השמות הבולטים ברשימה הוא של השופטת יעל וילנר מבית המשפט המחוזי בחיפה. וילנר (56), שבאה מהציבור הדתי-לאומי, ולכן מזוהה עם תפיסת עולם שמרנית, נחשבת לשופטת יעילה וטובה, בעלת מזג שיפוטי נעים, והיא עוסקת בעיקר במשפט אזרחי ובערעורים על החלטות של בית המשפט לענייני משפחה.

וילנר הוזכרה כבר יותר מפעם אחת בעבר כמועמדת ראויה לעליון, ונראה כי זמנה עשוי להגיע בסבב המינויים הבא. את השכלתה המשפטית רכשה וילנר בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, והיא התמחתה בבית המשפט העליון ובפרקליטות המדינה, תחת שרביטה של דורית ביניש. וילנר מכהנת כשופטת מחוזית בחיפה זה עשור, והיא מקורבת מאוד לשופט העליון יצחק עמית, שישב בהרכבים לצדה כשהיה שופט במחוזי בחיפה.

שופט נוסף שסיכוייו רבים להתמנות לעליון בשנה הבאה, הוא שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, חאלד כבוב, שנחשב לשופט פורץ דרך בתחום הכלכלי. כבוב דן בכמה מתיקי ניירות הערך החשובים ביותר שנדונו בשנים האחרונות, הוא העלה את רף הענישה בעבירות מידע פנים, והוא צפוי למסור בקרוב את הכרעת דינו במשפט הרצת המניות של יו"ר קונצרן אי.די.בי לשעבר, נוחי דנקנר.

לאורך השנים האחרונות "חינך" כבוב את שוק ההון, וביסס את מעמדו כאימת עברייני שוק ההון, כאשר בין היתר הרשיע את צחי כהן, לשעבר מנהל תיק המניות של "עמיתים, קרנות הפנסיה", בתרמית בניירות ערך ובעבירת הלבנת הון; גזר 22 חודשי מאסר בפועל על שמעון ימין, מנכ"ל ובעל השליטה בחברת ניהול התיקים אתגרים, שהורשע בשורה ארוכה של עבירות קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות; וגזר על אילן מורגן 68 חודשי מאסר בפועל, לאחר שהורשע בעבירות מרמה.

יצוין כי כבוב נחשב גם לשופט אהוד ובמסגרת "משוב השופטים", שפורסם בשנה שעברה זכה כבוב למחמאות מעורכי הדין, בין היתר על חריצותו ונועם הליכותיו, וכיכב בין השופטים שקיבלו את הציונים הגבוהים ביותר. סיכוייו של כבוב להתמנות לעליון גבוהים גם בשל פרישתו של ג'ובראן, והתפנות ה"טיקט" של שופט ערבי בעליון.

שופט ערבי נוסף שלוטש עיניו לעליון הוא השופט המחוזי בתל-אביב ג'ורג' קרא, שישב בראש הרכב השופטים שהרשיע את הנשיא לשעבר משה קצב, באונס. עם זאת, קרא הוא כבר בן 64, ואופק הכהונה שלו קצר משל כבוב בן ה-58.

שופטים מחוזיים נוספים - ועורכי דין מהשוק הפרטי - שיתמודדו על הקידום לעליון הם - שופטת המחוזי בתל-אביב, מיכל אגמון-גונן, השופט גלעד נויטל מהמחוזי בתל-אביב, והשופטת רות רונן מהמחלקה הכלכלית במחוזי בתל-אביב. עו"ד מהשוק הפרטי, ששמו מוזכר פעם אחר פעם כמועמד ראוי למשרת שופט בעליון, הוא אייל רוזובסקי, שייצג את אהוד אולמרט במשפט פרשת טלנסקי בגלגולו השני, ונטש לאחרונה את השותפות הוותיקה שניהל עם עורכי הדין מיקי צלרמאיר, דוני טולידאנו ואבי פילוסוף; ועבר למשרד מיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל, הגדול בארץ.

בסבב הבחירה האחרון לעליון נבחרו השופטת המחוזית בתל-אביב, ענת ברון, והיועמ"ש לשעבר, מני מזוז. בסבב המינויים הלפני אחרון, מונתה לעליון אשת אקדמיה, פרופ' דפנה ברק-ארז, ויש להניח כי בסבב הבחירות הבא ימונה איש אקדמיה נוסף לעליון. מי שנחשב למועמד מוביל לשיפוט בעליון מקרב האקדמיה הוא פרופסור גדעון (גידי) ספיר מאוניברסיטת בר-אילן.

ספיר, תושב גוש עציון, הוא מומחה למשפט חוקתי, אדם שמביע לא אחת עמדות ימניות ושמרניות, הקרובות לעמדותיה של שרת המשפטים. ב-2010 פרסם ספיר את ספרו, "המהפכה החוקתית", שבו תקף את האקטיביזם השיפוטי של בית המשפט העליון. וכך כבת ספיר בספרו: "מ-1992 ועד היום בית המשפט העליון איבד גובה ונכנס לסחרור, ולא בגלל ששופטיו מגינים על המיעוטים אלא בגלל שבג"ץ הפך להיות שחקן מהשורה במשחק הפוליטי-האידיאולוגי בישראל".

באירוע שנערך לרגל יציאת הספר לאור, שנערך בנוכחות נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק, הוסיף ותקף ספיר את בג"ץ: "אם בית המשפט העליון הוא המבצר של החלשים ומגן על המיעוטים - אז איפה הוא כשזה מגיע לחרדים? ואם בית המשפט העליון הוא מבצר של החלשים ומקום של הגנה על המיעוטים - אז איפה מתיישבי גוש קטיף?"

מי שסיכוייה להתמנות לעליון פחתו בחודשים האחרונים היא נציבת הביקורת על הפרקליטות, השופטת הילה גרסטל. העימות החריף בין גרסטל לבין פרקליט המדינה, שי ניצן, והפרקליטות בכלל, על רקע דוחות הביקורת של גרסטל על הפרקליטות, לא סייע לגרסטל בהתמודדות על תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, שבסיומה נבחר עו"ד אביחי מנדלבליט לתפקיד. היחסים העכורים שבין גרסטל לשי ניצן צפויים להביא להתנגדות נחרצת של הפרקליטות למינוי גרסטל לבית המשפט העליון, אם וכאשר הוא יעמוד על הפרק.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ: בלי הסכם - אפשר לפעול צבאית באיראן

לפני ביקור נתניהו - באיראן משגרים מסר לטראמפ: "להישאר ערניים" ● מבלי שיש עם אינדונזיה יחסים - אלפים מחייליה יפעלו ממש ליד הגבול עם בסיס ייעודי ● שר החוץ של טורקיה אמר אמש בריאיון כי ארה"ב העבירה דרך אנקרה אזהרה לטהראן לפני מלחמת 12 הימים עם ישראל ● איראן כיסתה את פתחי המנהרות באתר הגרעין באספהאן בעפר, כך עולה מתצלומי לוויין של המכון למדע ולביטחון בין-לאומי (ISIS) ● דיווחים שוטפים

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מפרשת אפשטיין לבורסת לונדון: פרסום חומרי החקירה מזעזע את כלכלת בריטניה

חשיפת קשרי שגריר בריטניה בארה"ב לשעבר ואפשטיין מטלטלת את ממשלת הלייבור ומערערת את אמון המשקיעים ● בעוד הליש"ט נחלשת ותשואות האג"ח עולות, בשווקים חוששים שנפילת סטארמר תסלול דרך להנהגה שמאלית שתנטוש את הריסון הפיסקלי לטובת הגדלת הוצאות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה שלילית בוול סטריט; ספוטיפיי זינקה ב-15%, הישראליות שירדו

נאסד"ק ירד ב-0.6%, דאו ג'ונס בשיא ● מנכ"ל סטרטג'י: "אם הביטקוין יירד ב־90%, נממן מחדש את החוב" ● קוקה-קולה יורדת בעקבות הדוחות ● האיחוד האירופי אישר את עסקת הרכישה של גוגל את וויז ● טראמפ: הכלכלה האמריקאית יכולה לצמוח בלפחות 15% אם קווין וורש יעמוד בראש הפד ● הצריכה בארה"ב הואטה בחדות בעונת הקניות של חגי דצמבר, על רקע רצף של מזג אוויר קשה ואינפלציה שנותרה גבוהה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות קלות, בעקבות דוח התעסוקה; מניות התוכנה ירדו

הנאסד"ק ירד בכ-0.2% ● דוח התעסוקה החזק מן הצפוי מרחיק את הורדת הריבית הבאה של הפדרל ריזרב ● תשואות האג"ח הממשלתיות טיפסו ● מניית קורנית זינקה בכ-20% לאחר הדוחות ● מחירי הנפט עלו על רקע המתיחות בין ארה"ב לאיראן ● הביטקוין ירד ונסחר סביב 67 אלף דולר

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

המל"ט הישראלי שהועתק בארמניה, ועורר זעם בקווקז

ארמניה הציגה לאחרונה מל"ט מקומי שמזכיר חיצונית את "הארופ" מתוצרת התעשייה האווירית ● הצעד עורר זעם באזרבייג'ן, שמשתמשת בנשק הישראלי המתאפיין בדיוק רב ● האם הידע זלג?

גמלאי צה''ל יהנו מפנסיות משופרות / צילום: Shutterstock

גמלאי צה"ל יהנו מפנסיות משופרות. העלות למדינה: מאות מיליוני שקלים

תזכיר חוק חדש מבקש לעדכן רטרואקטיבית את הפנסיה התקציבית של כ־6,600 פורשי קבע משנים 2013-2019, במהלך שמוערך בעלות חד־פעמית של 235 מיליון שקל ועוד עשרות מיליונים בשנה

בוונצואלה מכחישים: לא הסכמנו לשלוח נפט לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ממשלת ונצואלה "מכחישה באופן מוחלט" את הדיווחים שאישרה משלוח נפט לישראל, באינדונזיה דנים בכמות החיילים שישלחו לכוח השלום בעזה, וביקור הנשיא הרצוג באוסטרליה הוביל להפגנות נגד ישראל • כותרות העיתונים בעולם

הייניקן. ''מעדיפים משקאות אחרים'' / צילום: ap, J. David Ake

הדור הצעיר נוטש את הבירה: הייניקן יוצאת לפיטורי אלפי עובדים

על פי אנליסטים של שוק האלכוהול, הירידה במכירות נובעת ככל הנראה מהימנעות של הדורות הצעירים משתיית משקאות אלכוהוליים, ומשתיית בירה מסיבות בריאותיות ● על פי דיווח שהתפרסם, הייניקן תפטר בין 5,000 ל-6,000 עובדים בשנתיים הקרובות

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

"הרעשה ארטילרית": הדולר צונח, עד לאן הוא יכול להגיע?

הדולר נסחר סביב 3.07 שקלים, ונראה שהתחתית עוד רחוקה ● איילון ביטוח ופיננסים: "יש פה סוג של 'הרעשה ארטילרית' על הדולר מכל הוורטיקלים במקביל. יכול להגיע מתחת לשלושה שקלים לדולר" ● מיטב: מהלך ההתחזקות של השקל הובל ע"י המשקיעים המוסדיים המקומיים ● ובעולם, הסיפור של הפרשי הריביות חוזר לשולחן

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

גם בנקאי ועיתונאי לשעבר: השכירים שירוויחו עשרות מיליונים מהנפקת הענק

ההנפקה המסתמנת של חברת המוצרים לענף המזון פרודלים צפויה להציף ערך משמעותי עבור בעלי המניות הגדולים, בראשות משפחתו של ראש השב"כ רונן בר והחברה לישראל ● בנוסף, שישה מנהלים שכירים בחברה יחזיקו אופציות למניות בשווי של כמעט 90 מיליון שקל

יגאל דמרי, בעלי י.ח דמרי / צילום: אייל פישר

לידיעת דמרי ופתאל: יש גם מפסידים מההצטרפות של פאלו אלטו

נכון להיום, חברת הנדל"ן דמרי נמצאת בדרך הבטוחה החוצה מהמדד שכן היא במקום ה-46 בבורסה ● אלא שבנוסף אליה עלולה לצאת עוד חברה, שכן חברת הנדל"ן המניב והדאטה סנטרים מגה אור מתמקמת בימים אלה בתוך 30 הגדולות, מה שמקנה גם לה כרטיס כניסה לת"א 35

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

פאלו אלטו היא הישג שלא נרשם כאן שנים. אדם אחד חתום עליו

חברת אבטחת הסייבר הגדולה בעולם הודיעה על כוונתה להירשם במסגרת הרישום הכפול, לאחר שהשלימה את רכישת סייברארק הישראלית ● מדובר בהישג משמעותי לבורסה בת"א ולמנכ"ל איתי בן זאב, שניסו במשך שנים למשוך חברות טכנולוגיה מקומיות גדולות ● מניית הבורסה זינקה ומניות  בן זאב שוות כחצי מיליארד שקל ● וגם: כך תשפיע פאלו אלטו על הרכב המדדים

פיחות בשער הדולר / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הפיחות בדולר פוגע בחברות הבינלאומיות שפועלות בישראל

חוזי עסקאות נדל"ן החלים כיום בישראל נקובים בשקלים ● פיחות שער הדולר - יחד עם העובדה שלא ניתן לשלם ישירות במטבע זר - מביאים לעלייה בדמי השכירות שנדרשות לשלם החברות הבינלאומיות השוכרות משרדים בישראל ● מה חברות כאלו עושות כדי לצמצם נזקים?

משה מזרחי, מייסד ומנכ''ל אינמוד / צילום: איל יצהר

תוצאות מעורבות לאינמוד רגע לפני מכירתה האפשרית

ההכנסות הרבעוניות של אינמוד עלו, אך הרווח ירד, וכך גם ההכנסות השנתיות ● המנכ"ל משה מזרחי התייחס בשיחת הוועידה לאחת מההצעות האסטרטגיות, של קרן סטיל ואמר: "אנחנו לא מבינים מדוע הם פרסמו זאת לעיתונות, אבל הכול אפשרי באמריקה"

ניסוי ב''קלע דוד'' / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

משרד הביטחון ורפאל השלימו בהצלחה סדרת ניסויים במערכת "קלע דוד"

מערכת ההגנה האווירית "קלע דוד" נועדה ליירט איומים שונים - בהם רקטות, טילים, טילי שיוט, כלי טיס ומל"טים ● הצלחת הניסויים מהווה קפיצת דרך טכנולוגית ומבצעית בשדרוג המערכת, שהוכיחה במהלך המלחמה יכולות ביצוע גבוהות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מרוץ ה-AI הופך להימור הגדול בתולדות הטכנולוגיה: מי ישלם את החשבון?

ענקיות הטכנולוגיה ישקיעו השנה כ-660 מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית ● הסכום הגבוה מאתגר אפילו את יצרניות המזומנים הגדולות בעולם ● מהו הפתרון המתפתח במחשכים, ומדוע הוא מזכיר את כשלי הסאב-פריים ● וגם: באילו מניות לשקול להשקיע, ומאילו להיזהר?

שדה התעופה בהרצליה / צילום: נועם הרמן

בעיית הזיהום בשדה דב מתרחבת: גם שדה התעופה בהרצליה ייבדק

הזיהום שהתגלה בקרקעות שדה דב הספיקה להפתיע רבים בענף הנדל"ן, ולגלובס נודע שצפויה בדיקה גם בשטח שדה התעופה בהרצליה ● רק לאחרונה נמכרו בו קרקעות לכמעט אלף דירות ● המהנדסת רוני בריל: "זו מגיפה עולמית"

נסים קחלון בבית הצדף בהרצליה / צילום: עמית מרטין מנשרוף, N12

המחוזי קבע: האמן בן ה-80 יפנה את "בית הצדף" בהרצליה

לפני כ-50 שנה האמן ניסים קחלון בנה את ביתו על צוק מעל חוף סידני עלי בהרצליה, חצב בו מבוך של מנהרות עם פסיפס ועיטורים, וחי שם מאז ● המשרד להגנת הסביבה הוציא צו להריסת המבנה הלא חוקי בשל פגיעה בסביבה החופית, קחלון ערער על כך - וכעת הפסיד בערעור וייאלץ להתפנות מהמקום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

השיא החדש של באפט, והעשירים שלא נמצאים ברשימה של פורבס

המשקיע האגדי ומי שנחשב לפילנתרופ הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקאית, תרם לא פחות מ־68.3 מיליארד דולר ● אחת ההפתעות בדירוג הפילנתרופים של פורבס היא דווקא השמות הבולטים שנעדרים ממנו, למשל אילון מאסק ולארי פייג'

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: איל יצהר (עיבוד תמונה)

מיליון דולר לעובד: המרוויחים והמס מאקזיט הענק

האישור האירופי סולל את הדרך של וויז לאקזיט של 32 מיליארד דולר, אך רובו לא ימוסה בישראל ● כמה מהמשקיעים הם זרים ופטורים ממס בישראל, מה הרווח הצפוי של המייסדים והעובדים, ומתי קופת המדינה תקצור את הפירות - בסך כ-12 מיליארד שקל