גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד פיני רובין: הגבלת שכר הבכירים - "מדרון חלקלק ומסוכן"

עו"ד פיני רובין על החוק להגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי: "מדרון חלקלק ותלול" ■ טוען כי החוק פוגע בעתודה הניהולית במערכת הפיננסית ומפלה אותה מול המגזר הריאלי ■ מזהיר: "עם האוכל החקיקתי בא התיאבון - וזה מסוכן"

עו"ד פיני רובין / צילום: תמר מצפי
עו"ד פיני רובין / צילום: תמר מצפי

החוק להגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי, שאושר השבוע בכנסת ברוב גדול של 56 תומכים וללא מתנגדים, קובע כי השכר הגבוה ביותר שיוכל בכיר בחברה פיננסית להרוויח כשהוצאות השכר שהחברה משלמת עבורו מוכרות לצורכי מס, יעמוד על לא יותר מפי 44 משכרו הריאלי של העובד בעל השכר הנמוך ביותר בחברה, או פי 35 מעלות השכר של אותו עובד. תקרת שכר הבכיר שתזכה את החברה בניכוי הוצאות שכר לצורך תשלומי המס תעמוד על 2.5 מיליון שקל בשנה.

בדברי ההסבר להצעה להגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי נכתב, כי "היקפי שכר הבכירים בגופים פיננסיים גדלו בשנים האחרונות באופן ניכר", וכי "היחס בין שכרם לשכר הממוצע במשק גבוה במיוחד." אלא שאת עו"ד פנחס (פיני) רובין, ראש משרד גורניצקי ושות', ההסבר הזה אינו מספק.

לדידו, מדובר בחוק גרוע במיוחד, שמתערב ברגל גסה במגזר הפרטי, פוגע בעתודה הניהולית של המערכת הפיננסית בישראל, ויוצר אפליה בינה לבין המגזר הריאלי. הוא גם מזהיר מפני המשך האקטיביזם החקיקתי כנגד המגזר העסקי כולו, אולם אינו מתיימר לקבוע שהחוק אינו חוקי, או אף אינו חוקתי, כפי שסבורים אולי חלק מעמיתיו למקצוע.

רובין: "יש לי בעיה עם האפליה המיסויית האדירה והלא עקבית בין הסקטור פיננסי לבין הסקטור הלא פיננסי בענייני השכר ה'מופרז'. מדוע שבענייני מס בהקשר של שכר יהיה דין שונה בין מוסד פיננסי לבין חברה אחרת? אם השכר הוא באמת מוגזם, ולכן ככזה לא צריך להכיר בו כהוצאה, אז למה רק במוסדות פיננסיים?".

- אז מה שאתה מציע זה להחיל את החוק על כלל הארגונים והחברות בישראל?

"אני לא ממליץ לעשות את זה. אבל תאר לך שמישהו יבוא ויגיד שהוא מתערב בשכר המוגזם רק בתחום הגז והנפט, או רק בסקטור הנדל"ן, ורק שם ההוצאה לא תהיה מוכרת במס, היית מתקשה לבלוע את הרוק. היית שואל למה? אין כאן יושר מיסויי, כי החקיקה יוצרת אפליה בין מגזרים. אז לפעמים יש אפליית מס בין מגזרים, למשל כאשר נותנים הטבות במסגרת חוק עידוד השקעות הון, אבל פה אין לכך סיבה - לא להטבה ולא להרעה במגזר הזה בקשר למסים.

"אבל הדבר שבעיקר מערער לי את הביטחון המשפטי ואת היושרה המשפטית במדינה דמוקרטית בעלת שוק חופשי, זו ההתערבות הפולשנית של המחוקק במגזר הפרטי כדי להכתיב לי את רמת השכר. אומרים לי אל תשלם מעבר ל-2.5 מיליון שקל, וזאת הדרמה הגדולה של החוק.

"ככה שמעבר לאפליה המיסויית, שהיא לא מובנת אבל שאיתה אני עוד יכול לחיות, המוקש הגדול ביותר של החוק הוא שאומרים לי אל תשלם ויהי מה. אתה לא יכול ולא רשאי לאשר כאשר השכר עולה על 2.5 מיליון שקל, דהיינו פי 35 מהשכר הנמוך ביותר. בשום מקום נאור בעולם לא קטמו עד כה שכר במגזר הפרטי, כי כל המחוקקים מבינים את הבעייתיות, ולכן גם קבעו כאן את תיקון 20 לחוק החברות".

- אבל התיקון הזה לא הצליח לפתור את הבעיה. הוא נכנס לתוקפו כבר לפני שלוש שנים, ומאז הרי שכר המנהלים לא ירד, ובמקרים מסוימים אף המשיך לעלות.

"זה לא עבד, אבל גם לא נתנו לו מספיק זמן חיים. ועכשיו עשו צעד דרסטי, שאין לו אח ורע בשום מדינה מתוקנת בעולם, של התערבות במגזר הפרטי. וזהו מדרון חלקלק ביותר ותלול ביותר, כי מכאן אפשר להמשיך גם לכלל החברות הנסחרות בבורסה, ואח"כ גם לחברות שמספקות תשתיות ציבוריות ואולי אפילו לכלל החברות שמספקות שירותים לציבור. מה שעשו עכשיו זה צעד רחוק מדי. זה צעד רחוק במידה דרסטית".

- ניסו את תיקון 20 והוא לא עבד.

"אז בגלל זה צריך לעשות צעד כל כך מרחיק לכת? אין מוסד בממשלה שחשב להציע את ההצעה הדרסטית שהתקבלה. זאת לא הייתה הצעת הממשלה. אני יודע מה משרד המשפטים ומשרד האוצר חושבים על זה. הם תומרנו על-ידי הכנסת להיות מדינה בולשביקית. אף אחד מהמשפטנים לא חושב שזה צעד נבון.

"עכשיו, יש כאן גם אפליה בתחרות על מנהלים מוכשרים בין המגזר הפרטי הריאלי למגזר הפרטי הפיננסי. למוסד פיננסי לא יהיה עכשיו שום סיכוי לפתות מנהל בכיר מהמגזר הריאלי. יתרה מזאת, אנחנו נראה חיש מהר עזיבה של כוחות מצוינים במגזר הפיננסי, כדי לחצות את הכביש ולעבור לתפקיד פחות אחראי ופחות נתון לחשיפה, אבל עם שכר הרבה יותר גדול. המגזר הפיננסי יפסיד מעתה מראש בתחרות מול המגזר הריאלי על מנהלים מצוינים".

- אתה הרי אתה מייצג את הבנקים ואת אילי ההון, כך שברור שתתנגד לכל פיקוח על המגזר הפרטי. מצד שני, בלי רגולציה מתאימה, הרי גם שוק חופשי יכול להפוך לג'ונגל או לכאוס.

"דווקא בגלל מה שקורה כאן עכשיו אנחנו לקראת כאוס. אני מייצג את השמנה והסולתה, הן של המגזר הפיננסי והן של המגזר הריאלי, ואין לי העדפה של אחד על פני האחר. ואני מדבר כמשפטן מודאג. בפעם הראשונה יש כאן התערבות במגזר הפרטי. זה חוק על שכר, ואתה יודע שכבר היו הצעות שיחילו את זה על כלל החברות. היחידה שיצאה חוצץ נגד האפשרות הזאת זו שרת המשפטים".

- אז מה האלטרנטיבה? איך בולמים את האינפלציה בשכר הבכירים, שבאה בניגוד גמור לחוסר האינפלציה במשק ובשכר הזוטרים?

"אם אני בעל שליטה בחברה, אז אני קובע מה השכר של נושא משרה אצלי בבית, ולא אתה או אף אחד אחר".

- וככה נוצרים פערי המעמדות במשק.

"אני רוצה תחרות, ובתחרות על המנהלים הכישרוניים אני משלם כמה שיותר. בעולם הפרטי אתה רוצה להגיד לי איך לנהל את העסק שלי ואיך לקבוע שכר? הרי אם זה כל כך טוב אז למה אף מדינה בעולם לא אמרה שבשוק הפרטי מתערבים בשכר?

"ויש זווית נוספת. ברגע שיש שכר תקרה של 2.5 מיליון שקל, אז מוסד פיננסי קיקיוני עם מחזור של כלום יכול לשלם 2.5 מיליון שקל - וזה גם מה שהוא ישלם - וחברת ענק פיננסית יכולה גם היא לשלם 2.5 מיליון שקל וזה מה שהיא תשלם. אז איזה מין חוק זה? איזה מן היגיון ששני מוסדות שאין ביניהם שום דמיון בגודל, בחשיפה, ובמורכבות, יתיישרו לפי הגבוה וישלמו את אותו השכר?

"צריך להבין עוד דבר. ההשוואה בין השכר הנמוך לשכר הגבוה היא לא השוואה של עלות שכר בין הנמוך לגבוה כי אצל הנמוך הברוטו הוא הנטו ואצל הגבוה הברוטו רחוק מהנטו, ככה שהמכפלה היא לא פי 35 אלא פי 16 בלבד".

- אז שוב אני שואל, עו"ד רובין, מה עושים?

"אין כמוני להסכים שהפערים הגדולים בכל חברה הם רעה חולה. אבל אין גם כמוני כדי להסביר שבמשטר קפיטליסטי זה חלק מהמבנה המשפטי. ואני גם נוטה להסכים שהקפיטליזם הישראלי בהקשרים האלה, בגלל החברה ההומוגנית והאינטימית יותר, הוא מוגזם.

"אז צריך לדרוש, למשל, שבמקום שיהיה צורך בתמיכה של 50% ומעלה בהצבעה על הסכם שכר, יהיה למשל תנאי שדורש 75% או 80%. כדי שעם הזמן, תוך שנתיים-שלוש, השכר באמת יירד. אני בעד התוצאה שהשכר יירד, ואני בעד התוצאה שהפערים יצטמצמו, אבל אני נגד התופעה שמתערבים ברגל גסה בסקטור הפרטי. אפשר להגיע לתוצאות הללו גם בלי התערבות גסה, כיוון שהמדרון מאוד חלקלק. ועם האוכל החקיקתי בא התיאבון, וזה מסוכן".

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"