גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מדריכים פיננסיים

איך לחסוך לפנסיה ?

כמה לחסוך לפנסיה? ● מהם מסלולי הפנסיה השונים? ● מהן מקורות ההכנסה לתקופת הגמלאות? ● מהם האפיקים השונים לחיסכון פנסיוני?

חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק
חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק

פנסיה זה מושג מפחיד, נשמע רחוק ואם כך אז למה להתעסק בזה היום ? רוב הציבור לא יודע כמה צריך לחסוך היום כדי להבטיח את תקופת הפנסיה; הרוב גם לא מכיר את מסלולי הפנסיה השונים, וחבל. ההחלטה באיזה מסלול לחסוך לפנסיה וכמה לחסוך הן קריטיות לכמה כסף יהיה לנו בפנסיה.

למחשבון פנסיה - כמה כסף יהיה לכם בפנסיה? ומהי השפעת דמי הניהול על החיסכון הפנסיוני שלכם?

אנחנו מפרישים באופן שוטף במסגרת העבודה לחסכון פנסיוני וההפרשות האלו אמורות לשמש בתקופה שלאחר העבודה. בתקופה זו - תקופת הגמלאות, יש לרוב שלוש מקורות הכנסה - ביטוח לאומי, חיסכון פנסיוני וחיסכון פרטי. מה מבטא כל אחד ממקורות ההכנסה האלו, מה המשמעות הכספית ? מה בעצם היתרונות בחיסכון פנסיוני וכמה כסף יהיה לכם בפנסיה ?

נתחיל בביטוח לאומי - בפנסיה תקבלו קצבה. קצבה המיודעת לתושבי המדינה שהגיעו לגיל פרישה ושהיו תושבים למעלה מ-10 שנים. קצבה זו לא קשורה להכנסה בפועל. גיל פרישה לגבר - 67, לאישה - 62 ויעלה בהדרגה עד 64 (בשנת 2022).

כאן, תוכלו לקרוא על מכלול הזכויות והחובות שלכם מביטוח לאומי.

איך חוסכים לפנסיה ?

על פי חוק - החל מ-2008 כל עובד שכיר חייב לחסוך לפנסיה, כשבמקביל המעסיקים חייבים להפריש ולהשתתף בחיסכון הפנסיוני של העובדים. טוב שזו חובה - הרבה אנשים השאירו את העניין הכל כך חשוב הזה לעתיד; בגיל 25 הם אמרו יש עוד זמן לפנסיה, בגיל 30 הם בדיוק התחתנו ובגיל 35 הם לא יכלו לחסוך כי יש תשלומי משכנתא וצריך גם לגדל את המשפחה; ואז הם מצאו את עצמם לקראת פנסיה בלי חיסכון משמעותי, אם הרבה שאלות - מה יהיה, איך נחיה ? והנה בא המחוקק וקבע - פנסיה זו חובה, ובצדק.

החיסכון בפנסיה מגיע מההפרשות השוטפות של העובד והמעביד לצד הרווחים השוטפים על ההשקעות האלו. בפועל, ישנם שלושה מסלולי חיסכון לטווח ארוך, חיסכון פנסיוני - קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים. במקביל, יש גם קרנות פנסיה וותיקות (סגורות למצטרפים חדשים מ-1995) ופנסיה תקציבית (במגזר הציבורי).

על החיסכון הפנסיוני יש הקלות שונות בעיקר מבחינת מיסוי וזה כדי לעודד את החיסכון. לצד החיסכון עצמו, יכול העובד לרכוש לעצמו כיסויים ביטוחיים שיאפשרו לו להתמודד במצבים של אבדן כושר עבודה, נכות, מחלה ועוד. הכיסוי הביטוחי במצבים כאלו מאפשר לעובד קצבה חודשית למשך תקופת נכותו (אובדן כושר עבודה) עד גיל פרישה (הקצבה נקבעת בהתאם לדרגת הנכות).

העובד גם יכול לעשות כיסוי ביטוחי מפני מוות ואז עם מותו של המבוטח, מקבלים המוטבים סכום חד פעמי גדול או שמשולמת קצבה לשאירים של המבוטח.

בנוסף לביטוח הלאומי ולחיסכון הפנסיוני יש את החיסכון הפרטי - חוסכים יכולים לחסוך באופן עצמאי. אלא שבחיסכון כזה אין הטבות מס.

 

החיסכון הפנסיוני: קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים

ניתן לחסוך לפנסיה דרך שלושה אפיקים - קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים. מה זה כל אחד מהמכשירים, מה יתרונותיו ומה חסרונותיו?

קרן פנסיה

מכשיר המאפשר חיסכון לגיל פרישה, החוסך יקבל לאחר פרישתו קצבה חודשית למשך כל חייו. לאחר מותו של המבוטח, ימשיכו שאריו לקבל קצבה חודשית. קרן הפנסיה כוללת כיסוי למקרה נכות וכן כיסוי למקרה מוות. קרן הפנסיה, מקבלת סבסוד מסויים מהמדינה - הקרן מקבלת מהמדינה אפשרות השקעה אטרקטיבית ביותר (ולכן הסבסוד) - השקעה באגרות חוב ממשלתיות בריבית של 4.86%. היקף הקרן המושקע באפיק הזה - 30%, וזה הרבה, זה מבטיח לחוסכים פוטנציאל תשואה גבוה על פני האפשרויות האחרות.

דמי הניהול בקרן הפנסיה מורכבים משניים - דמי ניהול על ההפקדות ודמי ניהול על הצבירה (הסכום הכספי בקרן). דמי הניהול המרבים שניתן לגבות מהמחזיקים בקרן - 6% מההפקדות ו-0.5% מכספי הצבירה. אבל חשוב להתמקח - אפשר להוריד את השיעורים האלו ובקלות יחסית. מעבר לכך, אם אתם עובדים בגוף גדול שדרכו מופרשים להם התשלומים לפנסיה (ההפקדות), אז סביר להניח שיש לכם הסכם דמי ניהול טוב משמעותית מהרף העליון הזה.

קרן הפנסיה היא סוג של ביטוח הדדי / ערבות הדדית. העמיתים בקרן הפנסיה ערבים זה לזה - המשמעות היא שכל החוסכים בקרן הפנסיה המסוימת אחראים לתשלום לפנסיונרים הקיימים ובהמשך החוסכים (לרבות החוסכים החדשים) יהיו אחראים על התשלומים של הפנסיונרים החדשים. נניח שאנחנו בגיל 30 פלוס, בשלב הזה אנחנו מפקידים לקרן הפנסיה, אין לנו כמובן משיכות. הקרן משלמת כספים לקצבאות לפנסיונרים קיימים, אבל בעוד 30 שנה ויותר, נתחיל לקבל קצבה, מאיפה הכסף ? ממה שחסכנו, ומהכספים שזורמים לקופה מהחוסכים הקיימים - הצעירים כאילו משלמים על המבוגרים - אבל מי מבטיח שיש מספיק כסף בקרן כדי לעמוד בתשלומי הקצבה העתידיים ? אף אחד - הרי הקצבה מבוססת על הנחות - תוחלת חיים, גיל פרישה, רווחים מההשקעות, דמי ניהול - כל אחד מאלה מתבסס על הערכה שיכולה להתנפץ לרסיסים, ובפועל זה קורה - ההנחות שעליהן מבוססות קרנות הפנסיה הם רווחים של 4% בשנה ויותר, זה לא קורה בשנים האחרונות על רקע הריבית הנמוכה.

הנחה נוספת היא תוחלת החיים - נתון חשוב כי משלמים את הקצבה עד למוות. אלא שמתברר שתוחלת החיים עולה וכל כמה שנים יש עדכון בקרנות הפנסיה. העדכונים האלו, לצד עדכון התשואה הצפויה, יחשפו בעיה - הפנסיה שלכם עשויה להתכווץ בשיעור משמעותי.

ביטוח חיים/ ביטוח מנהלים

התוכנית לביטוח חיים המשולבת בחיסכון. תכנית זו מאפשרת לחוסך בהגיעו לפרישה, קצבה חודשית למשך כל חייו. ישנן תוכניות ביטוח חיים שמאפשרות תשלום הוני חד פעמי בגיל פרישה (בדומה לקופות גמל); אבל גם אז מדובר על כספים שהופקדו לפני 2008. מאז, הכוונה שכספי ההפקדות ישמשו רק לקצבה. בביטוח החיים / ביטוח המנהלים יש כיסויים ביטוחיים שאותם רוכש החוסך לרבות כיסוי מפני אובדן כושר עבודה וכיסוי מפני מוות.

דמי הניהול המרביים שניתן לגבות מהחוסכים - 4% מהתקרה על ההפקדות ו-1.05% מכספי הצבירה של החוסכים.

ביטוח חיים שונה מקרן הפנסיה, בין השאר בכך שאין השקעה מסובסדת - השקעה באג"ח ממשלתי בריבית גבוה. מעבר לכך, בביטוח חיים / מנהלים אין ביטוח מוגדר וניתן להתאים את הכיסוי הביטוחי לאובדן כושר עבודה. שוני נוסף - הכיסוי הביטוחי במקרה פטירה אינו מאפשר קצבה לשאירים, אלא סכום חד פעמי. בביטוחי חיים / מנהלים יש חשיבות לבחירת חברת הביטוח שכן עלות הכיסוי הביטוחי שונה משמעותית בין החברות. מסתבר שמעבר לדמי הניהול שהם קריטיים להיקף החיסכון הפנסיוני, גם התשלום השוטף לביטוחים קריטי מאוד ולכן כדאי מאוד לדעת מה בדיוק רוצים וצריכים, באיזה היקף ולעשות סקר שוק לגבי המחיר.

יתרון של ביטוח מנהלים / ביטוח חיים על פני קרן הפנסיה - בביטוח מנהלים יש בעצם חוזה מול חברת הביטוח, אין כאן ערבות הדדית, ואין חוזה עם כל העמיתים, ולכן בפוליסות ביטוח מנהלים ששווקו לפני שנת 2012 מקדמי ההמרה לקצבה קבועים ולא ניתנים לשינוי (אלא אם בפוליסה מוגדר שניתן לשנותם). אבל, בפוליסות שאחרי 2012 במקביל לרפורמה שנכנסה לתוקף, ניתן לשנות את מקדמי ההמרה (ולכן, אגב, ביטוחי המנהלים הפכו לפחות אטרקטיביים החל משנת 2012), והמשמעות הפרקטית שמקדמי ההמרה נקבעים בסמוך לתקופת הפנסיה.

קופת גמל

אפיק השקעה לטווח בינוני וארוך, שיכול לשמש גם לגיל פרישה. הכספים שנצברו (הפקדות ורווחים) בקופות הגמל משולמים לרוב לחוסך באופן חד פעמי (בהתקיים תנאים מסוימים) לרוב עם הגיעו לגיל פרישה, להבדיל מהמסלולים האחרים שבהם יש קצבה חודשית.

סכומים שנצברו בקופות הגמל לחיסכון עד שנת 2008 ניתנים למשיכה בכל מצב בגיל הפרישה בסכום חד פעמי. כספים שנצברו משנת 2008 ועד לפרישה, ניתן לקבל כקצבה חודשית. כלומר הם לא מוצר הוני אלא מוצר קצבתי. ניתן גם להעביר את קופת גמל לקרן פנסיה או ביטוח מנהלים. במצב כזה, מקבלים חלק מהזכויות של החיסכון הפנסיוני כאשר יש מינימום של קצבה חודשית (היתרה תשולם כסכום חד פעמי), וכך בעצם הופכים את הכספים שנחסכו לפני שנת 2008 לכספים שניתן לקבל אותם בקצבה שוטפת (בפנסיה).

בקופות הגמל יש מסלולים שונים של השקעות - מסלול מנייתי, מסלול אג"חי, מסלול סולידי שקלי ועוד. כמו כן, ניתן לשלב מסלולים מעורבים - מניות לצד אג"ח ולצד אפיקים שקליים ועוד. קופות גמל הם לא מוצר ביטוחי. שלא כמו בקרן פנסיה ובביטוח מנהלים אין כיסויים למקרה מוות או לאובדן כושר עבודה, אם כי, המשקיעים / החוסכים יכולים להוסיף אותם (לרכוש מחברות הביטוח). עם זאת, במהלך 2016 נחקק תיקון לחוק שיאפשר לקופות הגמל להעביר את החיסכון לקצבה שוטפת (בדומה לקרן פנסיה וביטוח חיים)

דמי הניהול המקסימליים בקופות גמל - תקרה של 4% מההפקדות ו-1.05% מהצבירה השוטפת. שלא כמו האפיקים הקודמים, קופת גמל אינה כוללת כיסויים ביטוחיים.

קופת גמל להשקעה : בתחילת 2016 נכנס לשוק מוצר חדש - קופת גמל חדשה שנקראת קופת גמל להשקעה. מדובר בקופת גמל שניתן למשוך ממנה את הכסף לפני הפנסיה.

למדריכים נוספים:

קופת גמל להשקעה - האם כדאי?

איך מעבירים חיסכון פנסיוני?

הפנסיה תתכווץ ב-30% !

* המאמר נכתב על ידי מערכת אתר הון מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור ניירות ערך; וכן אינם תחליף לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

הבניינים הישנים בשכונת דורה בנתניה / צילום: מתן סימון

המאבק על התמורות: מתי עירייה יכולה להגביל את הדיירים?

פסק דין של המחוזי בעניין פרויקט פינוי־בינוי בנתניה גרם לעירייה להסיר את התנגדותה לתמורות המוגדלות שקיבלו הדיירים - עד 40 מ"ר לכל דירה ● מה ניתן ללמוד מהמקרה על פרויקטים אחרים?

אילוסטרציה: Shutterstock

ההורים עוזרים במשכנתא? בנק ישראל מבהיר: רק מחצית מהכנסתם תובא בחשבון

בנק ישראל מצמצם את האפשרות של הורים לסייע לילדיהם במימון רכישת דירה באמצעות הצטרפות למשכנתא ותשלום ההחזרים החודשיים ● לפי הבהרה חדשה, הבנקים יוכלו להכיר רק במחצית מהכנסתו הפנויה של קרוב משפחה שאינו בעל זכויות במקרקעין, גם אם הוא נושא במלוא תשלומי המשכנתא

אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות הריכוזיות במיוחד שמציעות יותר מדי מהדבר הטוב

סוג חדש של קרנות סל (ETF) מרכז חלק גדול עוד יותר מכספי המשקיעים במניות המובילות

שרוליק דבורסקי ואדם סיטון, מייסדי טיילורמד / צילום: מישל קלייר גבינט

טיילורמד הישראלית נמכרת בכ-250 מיליון דולר

קרן GrowthCurve Capital רוכשת את השליטה בחברת טיילורמד, שפיתחה מערכת שעוזרת לחולים בארה"ב במימון טיפולים רפואיים וכך מהווה ערוץ לחברות התרופות לתקשר איתם ● שרוליק דבורסקי, מייסד ומנכ"ל החברה: "מה שקרה לנו בעצם לא היה אמור לקרות"

בר המים של אלקטרה / צילום: אתר מחסני חשמל

נכנסת לקרב מול שטראוס: אלקטרה חוזרת לשוק ברי המים

אלקטרה חוזרת לשוק ברי המים ומאתגרת את תמי 4 ● החברה תשיק מספר דגמים, עם יעד למכור 33 אלף מכשירים בשנה עד 2029 ולהרחיב את פעילות היבוא הישיר ומותגי הבית

המועמדת הדמוקרטית, מרי פלטולה. חלק מקמפיין המפלגה היה לגייס מועמדים ששמם זהה לשמו של הסנאטור הרפובליקני כדי לבלבל בוחרים / צילום: ap, Becky Bohrer

לא רק פוליטיקה: הסיפורים יוצאי הדופן של הבחירות בארה"ב

שני מועמדים בעלי אותו שם באלסקה, אחות שמבקשת להמשיך את דרכו של אחיה בדרום קרוליינה וספורטאים שעברו לזירה הפוליטית ● המרוץ לקונגרס, מזווית קצת אחרת

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג הנדל"ן הגדול יצא לדרך, והשווי התכווץ בעשרות אחוזים

הבוקר הושלם המיזוג בין ישראל קנדה ואקרו, שסיימה את דרכה כחברה ציבורית בבורסה בתל אביב ● שווי החברה הממוזגת עומד הבוקר על כ-5.5 מיליארד שקל בלבד, בעוד שבעת הכרזת המיזוג, בפברואר האחרון, הוא הוערך בכ-10 מיליארד שקל

אבי לוי, מנכ''ל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

דיסקונט מתניע מחדש את מכירת כאל. אלה המועמדים המובילים

דיסקונט נערך למכרז מחודש למכירת כאל, לאחר שההסכם עם יוניון-הראל פקע ● הבנק מקווה לקבל ארכה מהרגולטורים, בעוד גיל אגמון בוחן אף הוא את רכישת חברת כרטיסי האשראי

מתקן נפט בסעודיה / צילום: ap, Amr Nabil

איראן בצד אחד, סעודיה מנגד: ענקיות היצוא לא מוצאות פתרון למשבר הנפט

באיראן צנחו ההכנסות מנפט ב־44% באוקטובר לעומת הממוצע החודשי במחצית הראשונה של השנה, וארה"ב מתייצבת כמפיקה ויצואנית הנפט המובילה בעולם על חשבון ענקיות המפרץ ● בינתיים, מחיר הנפט מאמיר

מגדל דניאל בתל אביב / הדמיה: 3 division

יזם הייטק צרפתי רכש שתי קומות בתל אביב תמורת כ-120 מיליון שקל

יזם הייטק יהודי־צרפתי, המתגורר בפריז, רכש שתי קומות במגדל דניאל בתל אביב של קבוצת יוסי אברהמי ● משרד הפרסום מקאן ת"א ממנה לראשונה משנה למנכ"לית אתי עבדי ● ועו"ד שמואל סנראי, היועץ המשפטי של NSO, מצטרף למשרד הרצוג ● אירועים ומינויים

ספינת משא של יצרנית הרכב BYD / צילום: ap, Victor R. Caivano

בחלון זמן קצר: היכונו להצפה של מכוניות חדשות מסין

תקנות פליטה חדשות ומחמירות, קיצוץ בהחזרי המע"מ בסין, מכסות האיחוד האירופי ומס הקנייה בישראל ● כל אלה מובילים את יצרניות הרכב הסיניות ואת היבואניות שלהן בישראל להציף את הארץ ברכבים חדשים ● ההערכות: התחרות תבוא לידי ביטוי גם במבצעים והנחות

אילוסטרציה: Shutterstock

המניות שצנחו בעד 70% והמסר של השוק

התרסקות של עד 70% במניות של חברות גדולות ודוחות מאכזבים של ענקיות הטכנולוגיה מוכיחים: הסבלנות של וול סטריט מתחילה לפקוע ● במקום הבטחות להכנסות עתידיות משירותי AI, המשקיעים עוברים יותר ויותר למניות שנחשבות דפנסיביות ולחברות עם תזרים מוכח ● וגם: איך הפכה אפל למרוויחה הגדולה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

העליות בוול סטריט מתמתנות; מחירי הנפט יורדים, מניות השבבים מאבדות גובה

ה-S&P 500 עולה בכ-0.4% ● מחירי הנפט יורדים בשל אופטימיות לעסקה מול איראן ● מניית אורקל נופלת לאחר הכרזה על גיוס הון ענק ● אפל תדווח הערב על תוצאותיה לרבעון השלישי ● עסקת ענק: מארוול רוכשת את יצרנית הרכיבים האופטיים לומנטום - שתי המניות נופלות במסחר ● צ'ק פוינט וטאואר מאבדות גובה אחרי הדוחות

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

עושה את זה שוב: העיר שחזתה את התוצאות של הבחירות

רחובות ממשיכה להיות העיר שבה דפוס ההצבעה דומה ביותר לזה של כלל המדינה ● חיפה, פתח תקווה ולוד בולטות גם הן בדמיון לתוצאות הארציות, בין היתר בשל עלייה בשיעור ההצבעה בחברה הערבית ● הנתונים העירוניים, עם זאת, מסתירים פערים משמעותיים בין שכונות בעלות מאפיינים חברתיים וכלכליים שונים

הדירה  ברחוב רעות בשכונת ''בצוותא'' בחריש / צילום: יעקב קדם

מחיר חריג: בכמה נמכרה דירת גן עם 5 חדרים בחריש?

בשכונת "בצוותא" בחריש נמכרה דירת גן בת 5 חדרים, בשטח בנוי של 141 מ"ר תמורת 3.035 מיליון שקל ● הדירה נמכרה על רקע ירידת מחירים של כ־12% בעיר בדירות רגילות ● מדובר במחיר גבוה מאוד יחסית לשוק דירות הגן בחריש

מנכ''ל ATERA, גיל פקלמן / צילום: גילי לוינסון

חברת התוכנה הוותיקה מפטרת כ-10% מהעובדים

חברת אטרה, המפתחת פלטפורמה לניהול מערכות מחשוב בארגונים, יוצאת למהלך פיטורים רחב וחריג יחסית בנוף שלה ● החברה מדגישה כי היא ממשיכה להשקיע בפיתוח טכנולוגיות בינה מלאכותית לניהול מערכות IT

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Chiang Ying-ying

היום הגרוע של אינטל: מיליארדי דולרים נמחקו, ועובדים רבים בישראל נפגעו

תחזית מאכזבת והשבתת המפעל בקריית גת גררו את אינטל ליום המסחר הגרוע ביותר שלה זה 50 שנה ● הצניחה החדה קטעה רצף דוחות חזקים ומחקה סכומי עתק משווי המניות של העובדים, קרנות ההשקעה ובעל המניות הגדול ביותר שלה - הממשל האמריקאי

שדרות רוטשילד בתל אביב / צילום: Shutterstock

מרכז ת"א מתחדש באלפי דירות, והפעם העירייה דאגה להיטל השבחה שמן

תוכנית רובעי 5 ו־6 צפויה להוסיף אלפי דירות מחוף הים ועד איילון ● התוכנית נשענת על חלופת שקד, ותאפשר לעירייה לגבות מיליארדי שקלים בהיטלי השבחה כבר בעת מכירת הדירות

אוטווה, בירת קנדה / צילום: Shutterstock, Iryna Tolmachova

המדינה המערבית שבה 3 מיליון עובדים מחרימים את ישראל

כותרות העיתונים בעולם: חברת הקונגרס ממישיגן החליטה לתמוך במועמד הרפובליקאי, ארגון קנדי המייצג כ־3 מיליון עובדים החליט לסרב לטפל במשלוחי נשק לישראל, ופרשן ביטחוני מזהיר מפני המחיר של המלחמות המתמשכות • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

איור: גיל ג'יבלי

הנתון החריג שהופיע בצרפת והשאלה: האם החשש ממשבר חוב מוגזם?

ההפגנות ברחובות פריז הן רק קצה הקרחון של משבר כלכלי ופוליטי מורכב ● מרווח התשואות בצרפת זינק מול גרמניה ושבר שיא של 15 שנה ● ומה הסיכויים של צרפת לעמוד באתגרים? ● נתון בשבוע - עכשיו גם בגרסת הפודקאסט