גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מדריכים פיננסיים

איך לחסוך לפנסיה ?

כמה לחסוך לפנסיה? ● מהם מסלולי הפנסיה השונים? ● מהן מקורות ההכנסה לתקופת הגמלאות? ● מהם האפיקים השונים לחיסכון פנסיוני?

חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק
חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק

פנסיה זה מושג מפחיד, נשמע רחוק ואם כך אז למה להתעסק בזה היום ? רוב הציבור לא יודע כמה צריך לחסוך היום כדי להבטיח את תקופת הפנסיה; הרוב גם לא מכיר את מסלולי הפנסיה השונים, וחבל. ההחלטה באיזה מסלול לחסוך לפנסיה וכמה לחסוך הן קריטיות לכמה כסף יהיה לנו בפנסיה.

למחשבון פנסיה - כמה כסף יהיה לכם בפנסיה? ומהי השפעת דמי הניהול על החיסכון הפנסיוני שלכם?

אנחנו מפרישים באופן שוטף במסגרת העבודה לחסכון פנסיוני וההפרשות האלו אמורות לשמש בתקופה שלאחר העבודה. בתקופה זו - תקופת הגמלאות, יש לרוב שלוש מקורות הכנסה - ביטוח לאומי, חיסכון פנסיוני וחיסכון פרטי. מה מבטא כל אחד ממקורות ההכנסה האלו, מה המשמעות הכספית ? מה בעצם היתרונות בחיסכון פנסיוני וכמה כסף יהיה לכם בפנסיה ?

נתחיל בביטוח לאומי - בפנסיה תקבלו קצבה. קצבה המיודעת לתושבי המדינה שהגיעו לגיל פרישה ושהיו תושבים למעלה מ-10 שנים. קצבה זו לא קשורה להכנסה בפועל. גיל פרישה לגבר - 67, לאישה - 62 ויעלה בהדרגה עד 64 (בשנת 2022).

כאן, תוכלו לקרוא על מכלול הזכויות והחובות שלכם מביטוח לאומי.

איך חוסכים לפנסיה ?

על פי חוק - החל מ-2008 כל עובד שכיר חייב לחסוך לפנסיה, כשבמקביל המעסיקים חייבים להפריש ולהשתתף בחיסכון הפנסיוני של העובדים. טוב שזו חובה - הרבה אנשים השאירו את העניין הכל כך חשוב הזה לעתיד; בגיל 25 הם אמרו יש עוד זמן לפנסיה, בגיל 30 הם בדיוק התחתנו ובגיל 35 הם לא יכלו לחסוך כי יש תשלומי משכנתא וצריך גם לגדל את המשפחה; ואז הם מצאו את עצמם לקראת פנסיה בלי חיסכון משמעותי, אם הרבה שאלות - מה יהיה, איך נחיה ? והנה בא המחוקק וקבע - פנסיה זו חובה, ובצדק.

החיסכון בפנסיה מגיע מההפרשות השוטפות של העובד והמעביד לצד הרווחים השוטפים על ההשקעות האלו. בפועל, ישנם שלושה מסלולי חיסכון לטווח ארוך, חיסכון פנסיוני - קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים. במקביל, יש גם קרנות פנסיה וותיקות (סגורות למצטרפים חדשים מ-1995) ופנסיה תקציבית (במגזר הציבורי).

על החיסכון הפנסיוני יש הקלות שונות בעיקר מבחינת מיסוי וזה כדי לעודד את החיסכון. לצד החיסכון עצמו, יכול העובד לרכוש לעצמו כיסויים ביטוחיים שיאפשרו לו להתמודד במצבים של אבדן כושר עבודה, נכות, מחלה ועוד. הכיסוי הביטוחי במצבים כאלו מאפשר לעובד קצבה חודשית למשך תקופת נכותו (אובדן כושר עבודה) עד גיל פרישה (הקצבה נקבעת בהתאם לדרגת הנכות).

העובד גם יכול לעשות כיסוי ביטוחי מפני מוות ואז עם מותו של המבוטח, מקבלים המוטבים סכום חד פעמי גדול או שמשולמת קצבה לשאירים של המבוטח.

בנוסף לביטוח הלאומי ולחיסכון הפנסיוני יש את החיסכון הפרטי - חוסכים יכולים לחסוך באופן עצמאי. אלא שבחיסכון כזה אין הטבות מס.

 

החיסכון הפנסיוני: קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים

ניתן לחסוך לפנסיה דרך שלושה אפיקים - קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים. מה זה כל אחד מהמכשירים, מה יתרונותיו ומה חסרונותיו?

קרן פנסיה

מכשיר המאפשר חיסכון לגיל פרישה, החוסך יקבל לאחר פרישתו קצבה חודשית למשך כל חייו. לאחר מותו של המבוטח, ימשיכו שאריו לקבל קצבה חודשית. קרן הפנסיה כוללת כיסוי למקרה נכות וכן כיסוי למקרה מוות. קרן הפנסיה, מקבלת סבסוד מסויים מהמדינה - הקרן מקבלת מהמדינה אפשרות השקעה אטרקטיבית ביותר (ולכן הסבסוד) - השקעה באגרות חוב ממשלתיות בריבית של 4.86%. היקף הקרן המושקע באפיק הזה - 30%, וזה הרבה, זה מבטיח לחוסכים פוטנציאל תשואה גבוה על פני האפשרויות האחרות.

דמי הניהול בקרן הפנסיה מורכבים משניים - דמי ניהול על ההפקדות ודמי ניהול על הצבירה (הסכום הכספי בקרן). דמי הניהול המרבים שניתן לגבות מהמחזיקים בקרן - 6% מההפקדות ו-0.5% מכספי הצבירה. אבל חשוב להתמקח - אפשר להוריד את השיעורים האלו ובקלות יחסית. מעבר לכך, אם אתם עובדים בגוף גדול שדרכו מופרשים להם התשלומים לפנסיה (ההפקדות), אז סביר להניח שיש לכם הסכם דמי ניהול טוב משמעותית מהרף העליון הזה.

קרן הפנסיה היא סוג של ביטוח הדדי / ערבות הדדית. העמיתים בקרן הפנסיה ערבים זה לזה - המשמעות היא שכל החוסכים בקרן הפנסיה המסוימת אחראים לתשלום לפנסיונרים הקיימים ובהמשך החוסכים (לרבות החוסכים החדשים) יהיו אחראים על התשלומים של הפנסיונרים החדשים. נניח שאנחנו בגיל 30 פלוס, בשלב הזה אנחנו מפקידים לקרן הפנסיה, אין לנו כמובן משיכות. הקרן משלמת כספים לקצבאות לפנסיונרים קיימים, אבל בעוד 30 שנה ויותר, נתחיל לקבל קצבה, מאיפה הכסף ? ממה שחסכנו, ומהכספים שזורמים לקופה מהחוסכים הקיימים - הצעירים כאילו משלמים על המבוגרים - אבל מי מבטיח שיש מספיק כסף בקרן כדי לעמוד בתשלומי הקצבה העתידיים ? אף אחד - הרי הקצבה מבוססת על הנחות - תוחלת חיים, גיל פרישה, רווחים מההשקעות, דמי ניהול - כל אחד מאלה מתבסס על הערכה שיכולה להתנפץ לרסיסים, ובפועל זה קורה - ההנחות שעליהן מבוססות קרנות הפנסיה הם רווחים של 4% בשנה ויותר, זה לא קורה בשנים האחרונות על רקע הריבית הנמוכה.

הנחה נוספת היא תוחלת החיים - נתון חשוב כי משלמים את הקצבה עד למוות. אלא שמתברר שתוחלת החיים עולה וכל כמה שנים יש עדכון בקרנות הפנסיה. העדכונים האלו, לצד עדכון התשואה הצפויה, יחשפו בעיה - הפנסיה שלכם עשויה להתכווץ בשיעור משמעותי.

ביטוח חיים/ ביטוח מנהלים

התוכנית לביטוח חיים המשולבת בחיסכון. תכנית זו מאפשרת לחוסך בהגיעו לפרישה, קצבה חודשית למשך כל חייו. ישנן תוכניות ביטוח חיים שמאפשרות תשלום הוני חד פעמי בגיל פרישה (בדומה לקופות גמל); אבל גם אז מדובר על כספים שהופקדו לפני 2008. מאז, הכוונה שכספי ההפקדות ישמשו רק לקצבה. בביטוח החיים / ביטוח המנהלים יש כיסויים ביטוחיים שאותם רוכש החוסך לרבות כיסוי מפני אובדן כושר עבודה וכיסוי מפני מוות.

דמי הניהול המרביים שניתן לגבות מהחוסכים - 4% מהתקרה על ההפקדות ו-1.05% מכספי הצבירה של החוסכים.

ביטוח חיים שונה מקרן הפנסיה, בין השאר בכך שאין השקעה מסובסדת - השקעה באג"ח ממשלתי בריבית גבוה. מעבר לכך, בביטוח חיים / מנהלים אין ביטוח מוגדר וניתן להתאים את הכיסוי הביטוחי לאובדן כושר עבודה. שוני נוסף - הכיסוי הביטוחי במקרה פטירה אינו מאפשר קצבה לשאירים, אלא סכום חד פעמי. בביטוחי חיים / מנהלים יש חשיבות לבחירת חברת הביטוח שכן עלות הכיסוי הביטוחי שונה משמעותית בין החברות. מסתבר שמעבר לדמי הניהול שהם קריטיים להיקף החיסכון הפנסיוני, גם התשלום השוטף לביטוחים קריטי מאוד ולכן כדאי מאוד לדעת מה בדיוק רוצים וצריכים, באיזה היקף ולעשות סקר שוק לגבי המחיר.

יתרון של ביטוח מנהלים / ביטוח חיים על פני קרן הפנסיה - בביטוח מנהלים יש בעצם חוזה מול חברת הביטוח, אין כאן ערבות הדדית, ואין חוזה עם כל העמיתים, ולכן בפוליסות ביטוח מנהלים ששווקו לפני שנת 2012 מקדמי ההמרה לקצבה קבועים ולא ניתנים לשינוי (אלא אם בפוליסה מוגדר שניתן לשנותם). אבל, בפוליסות שאחרי 2012 במקביל לרפורמה שנכנסה לתוקף, ניתן לשנות את מקדמי ההמרה (ולכן, אגב, ביטוחי המנהלים הפכו לפחות אטרקטיביים החל משנת 2012), והמשמעות הפרקטית שמקדמי ההמרה נקבעים בסמוך לתקופת הפנסיה.

קופת גמל

אפיק השקעה לטווח בינוני וארוך, שיכול לשמש גם לגיל פרישה. הכספים שנצברו (הפקדות ורווחים) בקופות הגמל משולמים לרוב לחוסך באופן חד פעמי (בהתקיים תנאים מסוימים) לרוב עם הגיעו לגיל פרישה, להבדיל מהמסלולים האחרים שבהם יש קצבה חודשית.

סכומים שנצברו בקופות הגמל לחיסכון עד שנת 2008 ניתנים למשיכה בכל מצב בגיל הפרישה בסכום חד פעמי. כספים שנצברו משנת 2008 ועד לפרישה, ניתן לקבל כקצבה חודשית. כלומר הם לא מוצר הוני אלא מוצר קצבתי. ניתן גם להעביר את קופת גמל לקרן פנסיה או ביטוח מנהלים. במצב כזה, מקבלים חלק מהזכויות של החיסכון הפנסיוני כאשר יש מינימום של קצבה חודשית (היתרה תשולם כסכום חד פעמי), וכך בעצם הופכים את הכספים שנחסכו לפני שנת 2008 לכספים שניתן לקבל אותם בקצבה שוטפת (בפנסיה).

בקופות הגמל יש מסלולים שונים של השקעות - מסלול מנייתי, מסלול אג"חי, מסלול סולידי שקלי ועוד. כמו כן, ניתן לשלב מסלולים מעורבים - מניות לצד אג"ח ולצד אפיקים שקליים ועוד. קופות גמל הם לא מוצר ביטוחי. שלא כמו בקרן פנסיה ובביטוח מנהלים אין כיסויים למקרה מוות או לאובדן כושר עבודה, אם כי, המשקיעים / החוסכים יכולים להוסיף אותם (לרכוש מחברות הביטוח). עם זאת, במהלך 2016 נחקק תיקון לחוק שיאפשר לקופות הגמל להעביר את החיסכון לקצבה שוטפת (בדומה לקרן פנסיה וביטוח חיים)

דמי הניהול המקסימליים בקופות גמל - תקרה של 4% מההפקדות ו-1.05% מהצבירה השוטפת. שלא כמו האפיקים הקודמים, קופת גמל אינה כוללת כיסויים ביטוחיים.

קופת גמל להשקעה : בתחילת 2016 נכנס לשוק מוצר חדש - קופת גמל חדשה שנקראת קופת גמל להשקעה. מדובר בקופת גמל שניתן למשוך ממנה את הכסף לפני הפנסיה.

למדריכים נוספים:

קופת גמל להשקעה - האם כדאי?

איך מעבירים חיסכון פנסיוני?

הפנסיה תתכווץ ב-30% !

* המאמר נכתב על ידי מערכת אתר הון מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור ניירות ערך; וכן אינם תחליף לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

מעריצים מחופשים לרגל הקרנת ספיידרמן החדש בקולנוע. הפיכת החוויה לייחודית / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

ההדלפה של ספיידרמן נתנה להוליווד שיעור בהגנה עצמית

העותק המודלף של ספיידרמן שצבר מיליוני צפיות בתוך שעות חשף כיצד X הפכה מצינור הפצה לרשת חברתית לתשתית פיראטית יעילה ● בזמן שהאולפנים ממשיכים להסתמך על כלים משפטיים, הוליווד מבינה שקו ההגנה החדש עשוי להיות דווקא חוויית הקולנוע עצמה

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

מנהל ההשקעות שממליץ על מניה שהיא "כמו לקנות בונקר"

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר, והוא הצליח לעקוף את התשואה של S&P 500 ● לאחרונה נפער פער חריג בין שני מדדי הדגל בבורסה - ת"א 35 ות"א 90, כאשר דווקא ת"א 35 תופס את ההובלה ● בנק ישראל יוצא בצעד שיאפשר רישום כפול של מניות הבנקים בוול סטריט ● וגם: איתן עציוני מנהל בית השקעות שמנהל 2.3 מיליארד שקל, ובשוק הישראלי הוא רואה לא מעט הזדמנויות מתחת לרדאר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט איבדה גובה; פלייטיקה נפלה ב-16%, ווסטרן דיגיטל ב-12%

דאו ג'ונס קטע רצף של שישה ימי עליות ● הדוחות של סאנדיסק וווסטרן דיגיטל איכזבו את המשקיעים ● מניית SpaceX במוקד: בעלי עניין מכרו מניות לראשונה, אך המניה התאוששה ● סופטבנק עקפה את התחזיות בזכות רווח הון מאינטל ● אחרי חודשים של מאבק: אפולו משתלטת על איזי ג'ט ● הנפט זינק בכ-4% על רקע ההסכם המתהווה על השליטה במצר הורמוז

בית דין של רשת ארץ חמדה גזית. הרשת מונה שבעה סניפים הפועלים מכוח חוק הבוררות / צילום: באדיבות ארץ חמדה גזית

תמורת אלפי שקלים לתיק: בתי הדין הפרטיים שעוקפים את הסחבת

בין מערכת המשפט האזרחית העמוסה לעייפה לבתי הדין הרבניים צמח בשנים האחרונות מסלול עוקף: מוסדות פרטיים הלכתיים, שאינם מחויבים ברישיון ומורשים לפסוק בסכסוכים אזרחיים ● האם מדובר בשוק פרוץ מדי, ומה תעשה לו הפסיקה החדשה של בג"ץ?

עינב אזגורי / צילום: אמיתי חיון

טרנד המסעדות-מעדניות רותח, וזו בולטת לטובה

עינב אזגורי, מהשפים האהובים בסצנה המקומית, עולה על גל המעדניות–מסעדות החדשות ומביא לפרנזו את הידע והכישרון שלו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א 35 עלה ב-1% ועבר לתשואה שבועית חיובית; טאואר זינקה בחדות

ת"א 35 קפץ ב-1% ומדד הבנקים טיפס ב-1.2% ● פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בתוך המדדים המובילים, משקלה עדיין נמוך ● טאואר זינקה ב-9% ● נקסט ויז'ן דיווחה על חוזים בהיקף כ-14 מיליון דולר ● אחר הצהריים יתפרסם דוח התעסוקה בארה"ב, בנק אוף אמריקה: הדוח יצביע על שוק עבודה יציב ● לפי ג'יי.פי מורגן השוק מתמחר האטה בסקטור השבבים והטכנולוגיה, "היא לא תתרחש"

בלג'י סריניוואסן / צילומים: רויטרס, DAVID DEE DELGADO, AP, Matt Rourke

מייסד הייטק רצה להקים מדינה חדשה. מדינה קיימת עמדה בדרכו

בלג'י סריניוואסן עזב את עמק הסיליקון והקים חממה למדינות חדשות בעיר רפאים באסיה, עד שהממשלה סגרה את המיזם

פרופ' פיליפ אגיון / צילום: Patrick Imbert

"אנשים יהפכו למיליארדרים בן לילה": התחזית של זוכה פרס נובל והסכנות

פרופ' פיליפ אגיון, זוכה פרס נובל לכלכלה ב-2025, בנה מודל שעשוי לסייע לעולם לשרוד את מהפכת ה-AI ● בראיון מיוחד לגלובס הוא מסביר מדוע לא צריך בשלב המעבר להגן על משרות, איך "האובססיה להעניש עשירים תהפוך את כולנו לעניים" ולמה ישראל עלולה לפספס את ההזדמנות להפוך למובילה הכלכלית של האזור

צ'וי טה–וון ורו סו–יונג. בפסק הדין בחודש שעבר נקבע כי יפצה אותה בכ–640 מיליון דולר / עיבוד: צילום מסך, AP

מיליארדר ה־AI הכפיל את הונו. גרושתו דרשה חצי ממנו

נישואי המאה הרומנטיים של דרום קוריאה התפוצצו והפכו לדרמה בהמשכים ● עכשיו הם כבר מכונים "גירושי המאה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

חודש על המדף ואחרי תחילת התמ"א: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בבת ים?

הדירה נמכרה לאחר כחודש בשוק ב-1.7 מיליון שקל, כשברקע החל פרויקט תמ"א 38 בבניין ● לפי המתווכת, ההתחדשות העירונית העלתה את שווי הנכס, ובמקביל מתחילים להופיע בעיר גם משקיעים ומשפרי דיור שמזהים הזדמנויות ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

משקאות אנרגיה Celsius / צילום: Shutterstock

החלפתי קפה במשקאות אנרגיה וכמעט איבדתי את השפיות

כך נראה שבוע העבודה של כתב וול סטריט ג'ורנל ג'יימי ווטרס על דיאטה של Celsius ומשקאות עתירי קפאין אחרים, שמבטיחים לעזור לצרכנים למצות את מלוא הפוטנציאל שלהם

אלי אביסרור, מנכ''ל חברת אביסרור / צילום: תמר מצפי

עוד טיפה הנחה והפרויקט הפסדי: אביסרור מציגה את הדרך המהירה למכירה ללא רווח

אביסרור חשפה את נתוניה לקראת הנפקת מניות בתל אביב השבוע, והסגירה שהיא ממש קרובה להפסד בפרויקט שלה בלוד ● זו רק עוד חברה שרכשה בשנות הגאות ומתמודדת עם השפל בקצב המכירות ובמחירים, בתקווה שהרווח על הנייר אולי יצליח לכסות את ההוצאות

איור: Shutterstock

סודוקו כנראה לא יציל את המוח שלכם. אז מה כן?

מחקר גדול שפורסם לאחרונה הגיע למסקנה אופטימית: בני 70 ו־80 יכולים לשפר את יכולותיהם הקוגניטיביות ממש כמו צעירים ● אלא שההבטחה מעוררת מחלוקת: האם אימוני מוח באמת משפרים את תפקוד המוח כולו, או שהמפתח נמצא בכלל במקום אחר? ● על דבר אחד כולם מסכימים: התפיסה שהמוח בהכרח מידרדר עם הזמן כבר לא רלוונטית

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל. בעיגול: אילהם אלייב, נשיא אזרבייג'ן / צילומים: דוברות רפאל, AP-Ebrahim Noroozi

אזרבייג'ן הולכת ומתרחקת מישראל. מי תקטוף את הפירות?

ישראל סופגת ביקורת גוברת מאזרבייג'ן, בין השאר בגין הכרת הממשלה ברצח העם הארמני ● למרות עסקה נאה שנסגרה על מערכות רפאל, בחברות חוששים כי מגמת הצטמצמות העסקאות עם הלקוחה האסטרטגית תימשך ● ממקורות הדאגה: הסתערות החברות האמריקאיות ועיכוב לא מוסבר בהכרעת מכרז חלל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות: S&P 500 בשיא סגירה חדש

דוח תעסוקה מאכזב בארה"ב: במקום תוספת של 80 אלף משרות ביולי, נגרעו מהשוק 23 אלף משרות ● בניגוד לתחזיות, שיעור האבטלה בארה"ב ירד - ועומד על 4.1% ● מניית  אייר בי.אן.בי. זינקה ב-17% ומניית ספייס אקס ב-16% ● מחיר הנפט נסחר בירידות קלות

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים / צילום: Shutterstock

טיפים לפנסיה - שיחסכו לכם עשרות אלפי שקלים

גם אם אתם רגע לפני פרישה, או כבר יצאתם לפנסיה יש עדיין דרכים בהן תוכלו למקסם את הקצבה שתקבלו כל חודש ● מהסדר בו נכון למשוך את אפיקי החיסכון, איך אפשר להחזיק שתי קרנות השתלמות וגם למה אם אתם עדיין עובדים לא כדאי למהר למשוך את קצבת הפנסיה ● עצות לקראת פרישה: חלק ראשון

ה–Galaxy Z Fold 8 / צילום: יחצ

סמסונג השיקה מתקפל ריבועי. האם הוא שווה את המחיר?

דור המתקפלים החדש של סמסונג מציע שינוי מבני מסקרן: ה–Galaxy Z Fold 8 הוא מכשיר כמעט ריבועי, ולא מאורך כמקובל ● העיצוב נקי ויוקרתי, הביצועים טובים והסוללה חזקה, אך תג המחיר גבוה במיוחד

מאפים בקפה גליקסון / צילום: פנינה אברמוביץ'

פרעצל מתפקע ומתוקים עוצרי נשימה: בית הקפה המושחת בקיבוץ

בתוך הנוף המשגע של יישובי אלונה גילינו מרחב של אמנות ואוכל ● סדנת נרות משעוות דבורים, ממלכת פימו שמתחזה לממתקים וקפה עמוס מעדני שמרים

הגרלת דירה בהנחה / אילוסטרציה: Shutterstock

הזמן שחק את היתרון שקיבלו זוכי "דירה בהנחה"

ההנחה המיוחלת מאבדת גובה ● ברשות השנייה המוסר כפול ● וברכבת נזכרו להתחבר לווייפיי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

דיווח: המוצב הצבאי שיוקם בעזה – והכוח הזר שייכנס אליו

הצעד הראשון של טראמפ ברצועה: מוצב ל-150 חיילים ממרוקו בעזה ● בלבנון מדווחים: הסתיים סבב המו"מ בין ישראל ללבנון שהתקיים ברומא, ונמשך שלושה ימים ● הותר לפרסום: רס"ן הראל בירנשטוק ורס"ם תמיר וקנין ז"ל נפלו בלבנון; ארבעה לוחמים נוספים נפצעו, מצבם קשה ● דיווח: ממשל טראמפ מנע תגובה משמעותית אחרי הרג הלוחמים - והתעמת עם צרפת לגבי המו"מ ● בצל ההסכם המתקרב: חיל האוויר האמריקאי החל לפנות חלק מהמתדלקים בנתב"ג ● מתקרב הסכם לפתיחה מחדש של מצר הורמוז ● עדכונים שוטפים