גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  מדריכים פיננסיים

איך לחסוך לפנסיה ?

כמה לחסוך לפנסיה? ● מהם מסלולי הפנסיה השונים? ● מהן מקורות ההכנסה לתקופת הגמלאות? ● מהם האפיקים השונים לחיסכון פנסיוני?

חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק
חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק

פנסיה זה מושג מפחיד, נשמע רחוק ואם כך אז למה להתעסק בזה היום ? רוב הציבור לא יודע כמה צריך לחסוך היום כדי להבטיח את תקופת הפנסיה; הרוב גם לא מכיר את מסלולי הפנסיה השונים, וחבל. ההחלטה באיזה מסלול לחסוך לפנסיה וכמה לחסוך הן קריטיות לכמה כסף יהיה לנו בפנסיה.

למחשבון פנסיה - כמה כסף יהיה לכם בפנסיה? ומהי השפעת דמי הניהול על החיסכון הפנסיוני שלכם?

אנחנו מפרישים באופן שוטף במסגרת העבודה לחסכון פנסיוני וההפרשות האלו אמורות לשמש בתקופה שלאחר העבודה. בתקופה זו - תקופת הגמלאות, יש לרוב שלוש מקורות הכנסה - ביטוח לאומי, חיסכון פנסיוני וחיסכון פרטי. מה מבטא כל אחד ממקורות ההכנסה האלו, מה המשמעות הכספית ? מה בעצם היתרונות בחיסכון פנסיוני וכמה כסף יהיה לכם בפנסיה ?

נתחיל בביטוח לאומי - בפנסיה תקבלו קצבה. קצבה המיודעת לתושבי המדינה שהגיעו לגיל פרישה ושהיו תושבים למעלה מ-10 שנים. קצבה זו לא קשורה להכנסה בפועל. גיל פרישה לגבר - 67, לאישה - 62 ויעלה בהדרגה עד 64 (בשנת 2022).

כאן, תוכלו לקרוא על מכלול הזכויות והחובות שלכם מביטוח לאומי.

איך חוסכים לפנסיה ?

על פי חוק - החל מ-2008 כל עובד שכיר חייב לחסוך לפנסיה, כשבמקביל המעסיקים חייבים להפריש ולהשתתף בחיסכון הפנסיוני של העובדים. טוב שזו חובה - הרבה אנשים השאירו את העניין הכל כך חשוב הזה לעתיד; בגיל 25 הם אמרו יש עוד זמן לפנסיה, בגיל 30 הם בדיוק התחתנו ובגיל 35 הם לא יכלו לחסוך כי יש תשלומי משכנתא וצריך גם לגדל את המשפחה; ואז הם מצאו את עצמם לקראת פנסיה בלי חיסכון משמעותי, אם הרבה שאלות - מה יהיה, איך נחיה ? והנה בא המחוקק וקבע - פנסיה זו חובה, ובצדק.

החיסכון בפנסיה מגיע מההפרשות השוטפות של העובד והמעביד לצד הרווחים השוטפים על ההשקעות האלו. בפועל, ישנם שלושה מסלולי חיסכון לטווח ארוך, חיסכון פנסיוני - קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים. במקביל, יש גם קרנות פנסיה וותיקות (סגורות למצטרפים חדשים מ-1995) ופנסיה תקציבית (במגזר הציבורי).

על החיסכון הפנסיוני יש הקלות שונות בעיקר מבחינת מיסוי וזה כדי לעודד את החיסכון. לצד החיסכון עצמו, יכול העובד לרכוש לעצמו כיסויים ביטוחיים שיאפשרו לו להתמודד במצבים של אבדן כושר עבודה, נכות, מחלה ועוד. הכיסוי הביטוחי במצבים כאלו מאפשר לעובד קצבה חודשית למשך תקופת נכותו (אובדן כושר עבודה) עד גיל פרישה (הקצבה נקבעת בהתאם לדרגת הנכות).

העובד גם יכול לעשות כיסוי ביטוחי מפני מוות ואז עם מותו של המבוטח, מקבלים המוטבים סכום חד פעמי גדול או שמשולמת קצבה לשאירים של המבוטח.

בנוסף לביטוח הלאומי ולחיסכון הפנסיוני יש את החיסכון הפרטי - חוסכים יכולים לחסוך באופן עצמאי. אלא שבחיסכון כזה אין הטבות מס.

 

החיסכון הפנסיוני: קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים

ניתן לחסוך לפנסיה דרך שלושה אפיקים - קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים. מה זה כל אחד מהמכשירים, מה יתרונותיו ומה חסרונותיו?

קרן פנסיה

מכשיר המאפשר חיסכון לגיל פרישה, החוסך יקבל לאחר פרישתו קצבה חודשית למשך כל חייו. לאחר מותו של המבוטח, ימשיכו שאריו לקבל קצבה חודשית. קרן הפנסיה כוללת כיסוי למקרה נכות וכן כיסוי למקרה מוות. קרן הפנסיה, מקבלת סבסוד מסויים מהמדינה - הקרן מקבלת מהמדינה אפשרות השקעה אטרקטיבית ביותר (ולכן הסבסוד) - השקעה באגרות חוב ממשלתיות בריבית של 4.86%. היקף הקרן המושקע באפיק הזה - 30%, וזה הרבה, זה מבטיח לחוסכים פוטנציאל תשואה גבוה על פני האפשרויות האחרות.

דמי הניהול בקרן הפנסיה מורכבים משניים - דמי ניהול על ההפקדות ודמי ניהול על הצבירה (הסכום הכספי בקרן). דמי הניהול המרבים שניתן לגבות מהמחזיקים בקרן - 6% מההפקדות ו-0.5% מכספי הצבירה. אבל חשוב להתמקח - אפשר להוריד את השיעורים האלו ובקלות יחסית. מעבר לכך, אם אתם עובדים בגוף גדול שדרכו מופרשים להם התשלומים לפנסיה (ההפקדות), אז סביר להניח שיש לכם הסכם דמי ניהול טוב משמעותית מהרף העליון הזה.

קרן הפנסיה היא סוג של ביטוח הדדי / ערבות הדדית. העמיתים בקרן הפנסיה ערבים זה לזה - המשמעות היא שכל החוסכים בקרן הפנסיה המסוימת אחראים לתשלום לפנסיונרים הקיימים ובהמשך החוסכים (לרבות החוסכים החדשים) יהיו אחראים על התשלומים של הפנסיונרים החדשים. נניח שאנחנו בגיל 30 פלוס, בשלב הזה אנחנו מפקידים לקרן הפנסיה, אין לנו כמובן משיכות. הקרן משלמת כספים לקצבאות לפנסיונרים קיימים, אבל בעוד 30 שנה ויותר, נתחיל לקבל קצבה, מאיפה הכסף ? ממה שחסכנו, ומהכספים שזורמים לקופה מהחוסכים הקיימים - הצעירים כאילו משלמים על המבוגרים - אבל מי מבטיח שיש מספיק כסף בקרן כדי לעמוד בתשלומי הקצבה העתידיים ? אף אחד - הרי הקצבה מבוססת על הנחות - תוחלת חיים, גיל פרישה, רווחים מההשקעות, דמי ניהול - כל אחד מאלה מתבסס על הערכה שיכולה להתנפץ לרסיסים, ובפועל זה קורה - ההנחות שעליהן מבוססות קרנות הפנסיה הם רווחים של 4% בשנה ויותר, זה לא קורה בשנים האחרונות על רקע הריבית הנמוכה.

הנחה נוספת היא תוחלת החיים - נתון חשוב כי משלמים את הקצבה עד למוות. אלא שמתברר שתוחלת החיים עולה וכל כמה שנים יש עדכון בקרנות הפנסיה. העדכונים האלו, לצד עדכון התשואה הצפויה, יחשפו בעיה - הפנסיה שלכם עשויה להתכווץ בשיעור משמעותי.

ביטוח חיים/ ביטוח מנהלים

התוכנית לביטוח חיים המשולבת בחיסכון. תכנית זו מאפשרת לחוסך בהגיעו לפרישה, קצבה חודשית למשך כל חייו. ישנן תוכניות ביטוח חיים שמאפשרות תשלום הוני חד פעמי בגיל פרישה (בדומה לקופות גמל); אבל גם אז מדובר על כספים שהופקדו לפני 2008. מאז, הכוונה שכספי ההפקדות ישמשו רק לקצבה. בביטוח החיים / ביטוח המנהלים יש כיסויים ביטוחיים שאותם רוכש החוסך לרבות כיסוי מפני אובדן כושר עבודה וכיסוי מפני מוות.

דמי הניהול המרביים שניתן לגבות מהחוסכים - 4% מהתקרה על ההפקדות ו-1.05% מכספי הצבירה של החוסכים.

ביטוח חיים שונה מקרן הפנסיה, בין השאר בכך שאין השקעה מסובסדת - השקעה באג"ח ממשלתי בריבית גבוה. מעבר לכך, בביטוח חיים / מנהלים אין ביטוח מוגדר וניתן להתאים את הכיסוי הביטוחי לאובדן כושר עבודה. שוני נוסף - הכיסוי הביטוחי במקרה פטירה אינו מאפשר קצבה לשאירים, אלא סכום חד פעמי. בביטוחי חיים / מנהלים יש חשיבות לבחירת חברת הביטוח שכן עלות הכיסוי הביטוחי שונה משמעותית בין החברות. מסתבר שמעבר לדמי הניהול שהם קריטיים להיקף החיסכון הפנסיוני, גם התשלום השוטף לביטוחים קריטי מאוד ולכן כדאי מאוד לדעת מה בדיוק רוצים וצריכים, באיזה היקף ולעשות סקר שוק לגבי המחיר.

יתרון של ביטוח מנהלים / ביטוח חיים על פני קרן הפנסיה - בביטוח מנהלים יש בעצם חוזה מול חברת הביטוח, אין כאן ערבות הדדית, ואין חוזה עם כל העמיתים, ולכן בפוליסות ביטוח מנהלים ששווקו לפני שנת 2012 מקדמי ההמרה לקצבה קבועים ולא ניתנים לשינוי (אלא אם בפוליסה מוגדר שניתן לשנותם). אבל, בפוליסות שאחרי 2012 במקביל לרפורמה שנכנסה לתוקף, ניתן לשנות את מקדמי ההמרה (ולכן, אגב, ביטוחי המנהלים הפכו לפחות אטרקטיביים החל משנת 2012), והמשמעות הפרקטית שמקדמי ההמרה נקבעים בסמוך לתקופת הפנסיה.

קופת גמל

אפיק השקעה לטווח בינוני וארוך, שיכול לשמש גם לגיל פרישה. הכספים שנצברו (הפקדות ורווחים) בקופות הגמל משולמים לרוב לחוסך באופן חד פעמי (בהתקיים תנאים מסוימים) לרוב עם הגיעו לגיל פרישה, להבדיל מהמסלולים האחרים שבהם יש קצבה חודשית.

סכומים שנצברו בקופות הגמל לחיסכון עד שנת 2008 ניתנים למשיכה בכל מצב בגיל הפרישה בסכום חד פעמי. כספים שנצברו משנת 2008 ועד לפרישה, ניתן לקבל כקצבה חודשית. כלומר הם לא מוצר הוני אלא מוצר קצבתי. ניתן גם להעביר את קופת גמל לקרן פנסיה או ביטוח מנהלים. במצב כזה, מקבלים חלק מהזכויות של החיסכון הפנסיוני כאשר יש מינימום של קצבה חודשית (היתרה תשולם כסכום חד פעמי), וכך בעצם הופכים את הכספים שנחסכו לפני שנת 2008 לכספים שניתן לקבל אותם בקצבה שוטפת (בפנסיה).

בקופות הגמל יש מסלולים שונים של השקעות - מסלול מנייתי, מסלול אג"חי, מסלול סולידי שקלי ועוד. כמו כן, ניתן לשלב מסלולים מעורבים - מניות לצד אג"ח ולצד אפיקים שקליים ועוד. קופות גמל הם לא מוצר ביטוחי. שלא כמו בקרן פנסיה ובביטוח מנהלים אין כיסויים למקרה מוות או לאובדן כושר עבודה, אם כי, המשקיעים / החוסכים יכולים להוסיף אותם (לרכוש מחברות הביטוח). עם זאת, במהלך 2016 נחקק תיקון לחוק שיאפשר לקופות הגמל להעביר את החיסכון לקצבה שוטפת (בדומה לקרן פנסיה וביטוח חיים)

דמי הניהול המקסימליים בקופות גמל - תקרה של 4% מההפקדות ו-1.05% מהצבירה השוטפת. שלא כמו האפיקים הקודמים, קופת גמל אינה כוללת כיסויים ביטוחיים.

קופת גמל להשקעה : בתחילת 2016 נכנס לשוק מוצר חדש - קופת גמל חדשה שנקראת קופת גמל להשקעה. מדובר בקופת גמל שניתן למשוך ממנה את הכסף לפני הפנסיה.

למדריכים נוספים:

קופת גמל להשקעה - האם כדאי?

איך מעבירים חיסכון פנסיוני?

הפנסיה תתכווץ ב-30% !

* המאמר נכתב על ידי מערכת אתר הון מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור ניירות ערך; וכן אינם תחליף לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

משרדי מטא בקליפורניה / צילום: ap, Noah Berger

מכה למטא: נדרשת לשלם קנס של 25 מיליארד דולר בפרשת קיימברידג' אנליטיקה

קנס בסך 25 מיליארד דולר הוטל על מטא בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה שהחלה לפני כמעט עשור ● העונש נקבע לאחר שחבר מושבעים בבית משפט בסנטה פה מצא את מטא כאחראית להטעיית תושבי המדינה באשר לאופן שבו היא אוספת מידע על משתמשים ומגינה עליו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת יום המסחר

הבורסה המקומית תפתח ברקע הקפאת הריבית ואזהרת הנגיד מאשליית הצמיחה ● היערכות לפינוי שגרירויות ארה"ב מקפיצה את הנפט ולוחצת את החוזים בוול סטריט מטה ● עונת הדוחות: מטא מזנקת, טסלה נחתכת בגלל הוצאות ה-AI ● הנגיד מזהיר: אשליית הצמיחה והמחיר הכבד של ה-"Higher for Longer" ● וגם: "שיעור הבועה" של וורן באפט ומבחן הטכנולוגיה של וול סטריט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכספים אישרה הקלות במס למאות עמותות

ועדת הכספים אישרה הטבות מס למאות עמותות, וזאת למרות למרות התנגדות החרדים ● עמותות חרדיות הושמטו מהרשימה בעקבות עמדת היועמ"שית, וגפני ופינדרוס התנגדו למהלך בדיון שהפך לעימות פוליטי

ליסיה בכר מנוח, יו''ר אלרון / צילום: באדיבות אלרון

יו"ר אלרון הודחה ע"י שותפיה לשליטה ומאיימת בתביעה

הדרמה בראשות אלרון עולה מדרגה: הדירקטוריון הדיח את היו"רית ליסיה בכר-מנוח לבקשת שותפיה לקבוצת השליטה ● בכר-מנוח שלחה מכתב התראה לפני נקיטת הליכים ● ברקע: סכסוך חריף בצמרת החברה ואי-עמידה בתנאי הלוואה של 90 מיליון שקל שהועמדה על ידי הפניקס

התחרות מקזזת את עליית מחירי הדלק. ניו יורק / צילום: Shutterstock

נשארים עם עודף מ־700 דולר: מחירי הטיסות לניו יורק צונחים

חזרתן של דלתא ויונייטד לצד כניסת ישראייר מובילות לירידת מחירים ממוצעת של כ־25% בקו הישיר לניו יורק ● ומי שיזמין ב־2027 יוכל למצוא טיסות ישירות גם ב־650 דולר ● למרות התייקרות הדלק השנה, הנתונים מראים שמגמת ההוזלה צפויה להימשך

קניות בקניון / אילוסטרציה: Shutterstock

כשהטמפרטורות יורדות, הביצועים של ענף האופנה מזנקים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על גידול של כ־20% במחזור האופנה, לצד עליות במוצרי החשמל והמחשבים

חיסכון בקרנות השתלמות / צילום: Shutterstock

העברות בגמל: הגוף שבראש, וכמה כסף אלטשולר שחם איבד למתחרים?

גם בספטמבר, כלל ביטוח היא המגייסת הגדולה בשוק הגמל וההשתלמות ● איילון ממשיכה להסתער על התחום בחודש השני לפעילותה בעזרת הסוכנים, ומזנקת למקום השני ● לצד אלטשולר שחם וילין לפידות, גם אנליסט והפניקס מאבדות כספים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית נגד הממשלה: לא ממצה את האכיפה נגד 110 אלף משתמטים

היועמ"שית דורשת מבג"ץ להורות על צעדים נוספים לשלילת הטבות כלכליות מחייבי הגיוס שמפרים את החוק ● זאת בניגוד להתנהלות הממשלה, שמעכבת לפי שעה צעדים כמו ביטול ההנחות בארנונה ובתחבורה הציבורית ● "המצב הנוכחי אינו עולה בקנה אחד עם המצופה מהמדינה", כתבה

הפגנת חרדים, ארכיון / צילום: Reuters

שוב בשעות העומס: חרדים קיצוניים חוסמים כבישים ברעננה ובכפר סבא

לאחר מעצר העריקים בנתב"ג אמש, התחדשו מחאות החרדים הקיצוניים ● כביש 402 בצומת כפר סבא וכביש 4 בצומת רעננה נחסמו לתנועה בשני הכיוונים ● בתחילת השבוע נרשמו עימותים קשים בין מפגינים לאזרחים במהלך חסימות כבישים במחלף יבנה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מעיין טואף, לע״מ

נתניהו: "איראן מנסה שוב לפתח את פצצות המוות"; גורם ביטחוני: לא מכירים את הדברים

שר הביטחון כ"ץ: "בימים האחרונים אנחנו מזהים ניסיונות של אויבינו, ובראשם איראן ושלוחיה, לקדם פיגועים שישפיעו על תוצאות הבחירות בישראל" ● הכניסה למרחב האווירי של ישראל נאסרה על טייס ממוצא איראני המועסק ביונייטד איירליינס ● מפקד צבא פקיסטן ביקר בטהרן והגיע עם הצעת פשרה, אך פריצת הדרך עדיין נראית רחוקה ● דיווח: בצל אפשרות של הסלמה ישראלית, חיזבאללה העלה את רמת הכוננות שלו בימים האחרונים ● גורם ממשלתי עיראקי לאל-ג'זירה: ראש ממשלת עיראק הורה על סגירה הדרגתית של כמה מעברי גבול עם איראן בימים הקרובים ● עדכונים שוטפים

אילון מאסק, מנכ''ל xAI. גם המתחרות מקימות מרכזים עצומים / צילום: Shutterstock

רבעון מנצח לאילון מאסק: טסלה עקפה את תחזיות ההכנסות ורשמה התאוששות במסירות הרכבים

בצל ההצהרות של אילון מאסק על מיזוג ענק עם SpaceX והשקת הרודסטר ה"מעופפת", טסלה עוקפת את ציפיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● מסירות הרכבים הפתיעו לטובה חרף הפגיעה במכירות בארה"ב מביטול זיכוי המס ● החברה סובלת מתזרים מזומנים שלילי עקב הוצאות הון עתק על AI, רובוטיקה ומפעל השבבים "טרהפאב"

קמפיין הפרסום נגד אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

המנהל המורשה בפרשת סלייס: חשד שקרנות פינברט הפעילו "מבצע השפעה" בכספי החוסכים

המנהל המורשה של סלייס אפי סנדרוב מבקש מבית המשפט המחוזי לבדוק את הקשר בין סוכנות הביטוח פינברט, שחקנית מרכזית בפרשה בה נעלמו כ-890 מיליון שקל, לקמפיין הקורא להשבת כספי החוסכים ● לטענתו, שילוט החוצות נועד ללחוץ עליו לחתום על הסדר שעלול דווקא לפגוע בחוסכים, וייתכן אף כי כספיהם משמשים למימונו ללא ידיעתם

אילוסטרציה: Shutterstock

ה-AI מזניק את כלכלות אסיה, אבל המרוויחות הגדולות עלולות לשלם את המחיר

אחרי השבוע הגרוע ביותר בבורסה בקוריאה הדרומית מאז 2008, דוח חדש של בנק אוף אמריקה, שהגיע לידי גלובס, מצביע על התלות הגוברת של כלכלות אסיה בבינה מלאכותית ● היצוא מזנק, הצריכה מתרחבת, ואפילו הריבית מושפעת ● אלא שדווקא סין, שנהנית פחות מהפריחה, עשויה להיות חשופה פחות לסיכונים הישירים של האטה בענף

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות הבנייה והקלינטק טיפסו

מדד ת"א 35 ירד קלות, מדד ת"א 90 קפץ בכ-1.5% ● בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 3.25% ● מדדי הבנייה, הנדל"ן והקלינטק רשמו עליות של כ-2% ● מדד ת"א־נפט וגז נחלש בכ-1% על רקע ירידות במחירי הנפט בעולם ● תומר מזון צללה בכ-15% ביום חזרתה למסחר, לאחר שהופסק בעקבות חששות לאי סדרים

הריסות בניינים בצפון רצועת עזה / צילום: ap, Leo Correa

היקף העבירות בפרשת השוחד בצה"ל: 200 מיליון שקל

אתמול נעצרו 21 חשודים בחשד לעבירות קבלת דבר במרמה, שוחד ועוד במהלך ביצוע עבודות בעזה במהלך המלחמה ● העצורים הם אזרחים שעובדים בחברות של קבלני ביצוע ומשרתי קבע; חמישה מהם נגדים בצה"ל ● בדיון שהתקיים בבית הדין הצבאי התברר היקף העבירות לכאורה ● מעצרם של חלק מהחשודים הוארך בחמישה ימים

ליעד אגמון בקמפיין הפניקס / צילום: צילום מסך מיוטיוב

מה עושה ליעד אגמון בקמפיין של הפניקס אינווסט?

ליעד אגמון, שמכר את הסטארט־אפ שלו למקדונלד'ס בכ־300 מיליון דולר, מככב בפרסומת של הפניקס ● האוניברסיטה הפתוחה העניקה תואר דוקטור לשם כבוד לאיליה סוצקבר, ממייסדי OpenAI, שהחל ללמוד בה בגיל 13 ● וגם: הקמפיין החדש של עידן אלתרמן וההתרחבות של רשת בייגל קפה ● אירועים ומינויים

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

העליון הכריע סופית: מפעלי ים המלח ישלמו לציבור חצי מיליארד שקל על המים

בית המשפט העליון דחה את בקשת מפעלי ים המלח לדיון נוסף, והותיר על כנה את הפסיקה המחייבת אותם לשלם דמי מים ● בעקבות ההחלטה, 330 מיליון שקל שכבר שילמה ICL יישארו בידי הציבור, ולהם יתווספו 170 מיליון שקל נוספים שצפויים להוזיל את תעריף המים

עו''ד סיימון ג'פה / צילום: נמרוד גליקמן

לאחר 23 שנה: עו"ד סיימון ג'פה מסיים את דרכו במשרד ברנע שייסד

מייסד ברנע ג'פה לנדה, שהיה שותף מרכזי בבנייתו, עוזב לאחר החלטה משותפת עם המשרד ● עוה"ד מיקי ברנע וזוהר לנדה: "מודים לו על השותפות, החברות והתרומה המשמעותית"

אנחנו שאלנו, המפלגות ענו: אילו צעדים מעשיים תעשו כדי להקל על יוקר המחיה?

המשרוקית של גלובס פנתה למפלגות בסדרה של 18 שאלות כלכליות שנוגעות בלב הסוגיות שעל הפרק ● למי פנינו? לכל המפלגות שעוברות את אחוז החסימה בסקרים של כלי התקשורת המרכזיים ● הפרויקט יובא בהרחבה בגיליון סוף השבוע

שימוש באפליקציית Waze / צילום: Shutterstock

המדינה המוסלמית שאוסרת את השימוש בווייז בגלל "קשרים לישראל"

כותרות העיתונים בעולם: מלזיה אוסרת על עובדי ציבור להשתמש באפליקציית הניווט של גוגל, בריטניה תשלח מטוסים לסעודיה אבל רק למטרות הגנה, והצעד של בריטניה נגד אנטישמיות בבתי ספר • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל