גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לחסוך לפנסיה ?

כמה לחסוך לפנסיה? ● מהם מסלולי הפנסיה השונים? ● מהן מקורות ההכנסה לתקופת הגמלאות? ● מהם האפיקים השונים לחיסכון פנסיוני?

חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק
חיסכון לפנסיה / צילום: שאטרסטוק

פנסיה זה מושג מפחיד, נשמע רחוק ואם כך אז למה להתעסק בזה היום ? רוב הציבור לא יודע כמה צריך לחסוך היום כדי להבטיח את תקופת הפנסיה; הרוב גם לא מכיר את מסלולי הפנסיה השונים, וחבל. ההחלטה באיזה מסלול לחסוך לפנסיה וכמה לחסוך הן קריטיות לכמה כסף יהיה לנו בפנסיה.

למחשבון פנסיה - כמה כסף יהיה לכם בפנסיה? ומהי השפעת דמי הניהול על החיסכון הפנסיוני שלכם?

אנחנו מפרישים באופן שוטף במסגרת העבודה לחסכון פנסיוני וההפרשות האלו אמורות לשמש בתקופה שלאחר העבודה. בתקופה זו - תקופת הגמלאות, יש לרוב שלוש מקורות הכנסה - ביטוח לאומי, חיסכון פנסיוני וחיסכון פרטי. מה מבטא כל אחד ממקורות ההכנסה האלו, מה המשמעות הכספית ? מה בעצם היתרונות בחיסכון פנסיוני וכמה כסף יהיה לכם בפנסיה ?

נתחיל בביטוח לאומי - בפנסיה תקבלו קצבה. קצבה המיודעת לתושבי המדינה שהגיעו לגיל פרישה ושהיו תושבים למעלה מ-10 שנים. קצבה זו לא קשורה להכנסה בפועל. גיל פרישה לגבר - 67, לאישה - 62 ויעלה בהדרגה עד 64 (בשנת 2022).

כאן, תוכלו לקרוא על מכלול הזכויות והחובות שלכם מביטוח לאומי.

איך חוסכים לפנסיה ?

על פי חוק - החל מ-2008 כל עובד שכיר חייב לחסוך לפנסיה, כשבמקביל המעסיקים חייבים להפריש ולהשתתף בחיסכון הפנסיוני של העובדים. טוב שזו חובה - הרבה אנשים השאירו את העניין הכל כך חשוב הזה לעתיד; בגיל 25 הם אמרו יש עוד זמן לפנסיה, בגיל 30 הם בדיוק התחתנו ובגיל 35 הם לא יכלו לחסוך כי יש תשלומי משכנתא וצריך גם לגדל את המשפחה; ואז הם מצאו את עצמם לקראת פנסיה בלי חיסכון משמעותי, אם הרבה שאלות - מה יהיה, איך נחיה ? והנה בא המחוקק וקבע - פנסיה זו חובה, ובצדק.

החיסכון בפנסיה מגיע מההפרשות השוטפות של העובד והמעביד לצד הרווחים השוטפים על ההשקעות האלו. בפועל, ישנם שלושה מסלולי חיסכון לטווח ארוך, חיסכון פנסיוני - קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים. במקביל, יש גם קרנות פנסיה וותיקות (סגורות למצטרפים חדשים מ-1995) ופנסיה תקציבית (במגזר הציבורי).

על החיסכון הפנסיוני יש הקלות שונות בעיקר מבחינת מיסוי וזה כדי לעודד את החיסכון. לצד החיסכון עצמו, יכול העובד לרכוש לעצמו כיסויים ביטוחיים שיאפשרו לו להתמודד במצבים של אבדן כושר עבודה, נכות, מחלה ועוד. הכיסוי הביטוחי במצבים כאלו מאפשר לעובד קצבה חודשית למשך תקופת נכותו (אובדן כושר עבודה) עד גיל פרישה (הקצבה נקבעת בהתאם לדרגת הנכות).

העובד גם יכול לעשות כיסוי ביטוחי מפני מוות ואז עם מותו של המבוטח, מקבלים המוטבים סכום חד פעמי גדול או שמשולמת קצבה לשאירים של המבוטח.

בנוסף לביטוח הלאומי ולחיסכון הפנסיוני יש את החיסכון הפרטי - חוסכים יכולים לחסוך באופן עצמאי. אלא שבחיסכון כזה אין הטבות מס.

 

החיסכון הפנסיוני: קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים

ניתן לחסוך לפנסיה דרך שלושה אפיקים - קרן פנסיה, קופת גמל, ביטוח מנהלים. מה זה כל אחד מהמכשירים, מה יתרונותיו ומה חסרונותיו?

קרן פנסיה

מכשיר המאפשר חיסכון לגיל פרישה, החוסך יקבל לאחר פרישתו קצבה חודשית למשך כל חייו. לאחר מותו של המבוטח, ימשיכו שאריו לקבל קצבה חודשית. קרן הפנסיה כוללת כיסוי למקרה נכות וכן כיסוי למקרה מוות. קרן הפנסיה, מקבלת סבסוד מסויים מהמדינה - הקרן מקבלת מהמדינה אפשרות השקעה אטרקטיבית ביותר (ולכן הסבסוד) - השקעה באגרות חוב ממשלתיות בריבית של 4.86%. היקף הקרן המושקע באפיק הזה - 30%, וזה הרבה, זה מבטיח לחוסכים פוטנציאל תשואה גבוה על פני האפשרויות האחרות.

דמי הניהול בקרן הפנסיה מורכבים משניים - דמי ניהול על ההפקדות ודמי ניהול על הצבירה (הסכום הכספי בקרן). דמי הניהול המרבים שניתן לגבות מהמחזיקים בקרן - 6% מההפקדות ו-0.5% מכספי הצבירה. אבל חשוב להתמקח - אפשר להוריד את השיעורים האלו ובקלות יחסית. מעבר לכך, אם אתם עובדים בגוף גדול שדרכו מופרשים להם התשלומים לפנסיה (ההפקדות), אז סביר להניח שיש לכם הסכם דמי ניהול טוב משמעותית מהרף העליון הזה.

קרן הפנסיה היא סוג של ביטוח הדדי / ערבות הדדית. העמיתים בקרן הפנסיה ערבים זה לזה - המשמעות היא שכל החוסכים בקרן הפנסיה המסוימת אחראים לתשלום לפנסיונרים הקיימים ובהמשך החוסכים (לרבות החוסכים החדשים) יהיו אחראים על התשלומים של הפנסיונרים החדשים. נניח שאנחנו בגיל 30 פלוס, בשלב הזה אנחנו מפקידים לקרן הפנסיה, אין לנו כמובן משיכות. הקרן משלמת כספים לקצבאות לפנסיונרים קיימים, אבל בעוד 30 שנה ויותר, נתחיל לקבל קצבה, מאיפה הכסף ? ממה שחסכנו, ומהכספים שזורמים לקופה מהחוסכים הקיימים - הצעירים כאילו משלמים על המבוגרים - אבל מי מבטיח שיש מספיק כסף בקרן כדי לעמוד בתשלומי הקצבה העתידיים ? אף אחד - הרי הקצבה מבוססת על הנחות - תוחלת חיים, גיל פרישה, רווחים מההשקעות, דמי ניהול - כל אחד מאלה מתבסס על הערכה שיכולה להתנפץ לרסיסים, ובפועל זה קורה - ההנחות שעליהן מבוססות קרנות הפנסיה הם רווחים של 4% בשנה ויותר, זה לא קורה בשנים האחרונות על רקע הריבית הנמוכה.

הנחה נוספת היא תוחלת החיים - נתון חשוב כי משלמים את הקצבה עד למוות. אלא שמתברר שתוחלת החיים עולה וכל כמה שנים יש עדכון בקרנות הפנסיה. העדכונים האלו, לצד עדכון התשואה הצפויה, יחשפו בעיה - הפנסיה שלכם עשויה להתכווץ בשיעור משמעותי.

ביטוח חיים/ ביטוח מנהלים

התוכנית לביטוח חיים המשולבת בחיסכון. תכנית זו מאפשרת לחוסך בהגיעו לפרישה, קצבה חודשית למשך כל חייו. ישנן תוכניות ביטוח חיים שמאפשרות תשלום הוני חד פעמי בגיל פרישה (בדומה לקופות גמל); אבל גם אז מדובר על כספים שהופקדו לפני 2008. מאז, הכוונה שכספי ההפקדות ישמשו רק לקצבה. בביטוח החיים / ביטוח המנהלים יש כיסויים ביטוחיים שאותם רוכש החוסך לרבות כיסוי מפני אובדן כושר עבודה וכיסוי מפני מוות.

דמי הניהול המרביים שניתן לגבות מהחוסכים - 4% מהתקרה על ההפקדות ו-1.05% מכספי הצבירה של החוסכים.

ביטוח חיים שונה מקרן הפנסיה, בין השאר בכך שאין השקעה מסובסדת - השקעה באג"ח ממשלתי בריבית גבוה. מעבר לכך, בביטוח חיים / מנהלים אין ביטוח מוגדר וניתן להתאים את הכיסוי הביטוחי לאובדן כושר עבודה. שוני נוסף - הכיסוי הביטוחי במקרה פטירה אינו מאפשר קצבה לשאירים, אלא סכום חד פעמי. בביטוחי חיים / מנהלים יש חשיבות לבחירת חברת הביטוח שכן עלות הכיסוי הביטוחי שונה משמעותית בין החברות. מסתבר שמעבר לדמי הניהול שהם קריטיים להיקף החיסכון הפנסיוני, גם התשלום השוטף לביטוחים קריטי מאוד ולכן כדאי מאוד לדעת מה בדיוק רוצים וצריכים, באיזה היקף ולעשות סקר שוק לגבי המחיר.

יתרון של ביטוח מנהלים / ביטוח חיים על פני קרן הפנסיה - בביטוח מנהלים יש בעצם חוזה מול חברת הביטוח, אין כאן ערבות הדדית, ואין חוזה עם כל העמיתים, ולכן בפוליסות ביטוח מנהלים ששווקו לפני שנת 2012 מקדמי ההמרה לקצבה קבועים ולא ניתנים לשינוי (אלא אם בפוליסה מוגדר שניתן לשנותם). אבל, בפוליסות שאחרי 2012 במקביל לרפורמה שנכנסה לתוקף, ניתן לשנות את מקדמי ההמרה (ולכן, אגב, ביטוחי המנהלים הפכו לפחות אטרקטיביים החל משנת 2012), והמשמעות הפרקטית שמקדמי ההמרה נקבעים בסמוך לתקופת הפנסיה.

קופת גמל

אפיק השקעה לטווח בינוני וארוך, שיכול לשמש גם לגיל פרישה. הכספים שנצברו (הפקדות ורווחים) בקופות הגמל משולמים לרוב לחוסך באופן חד פעמי (בהתקיים תנאים מסוימים) לרוב עם הגיעו לגיל פרישה, להבדיל מהמסלולים האחרים שבהם יש קצבה חודשית.

סכומים שנצברו בקופות הגמל לחיסכון עד שנת 2008 ניתנים למשיכה בכל מצב בגיל הפרישה בסכום חד פעמי. כספים שנצברו משנת 2008 ועד לפרישה, ניתן לקבל כקצבה חודשית. כלומר הם לא מוצר הוני אלא מוצר קצבתי. ניתן גם להעביר את קופת גמל לקרן פנסיה או ביטוח מנהלים. במצב כזה, מקבלים חלק מהזכויות של החיסכון הפנסיוני כאשר יש מינימום של קצבה חודשית (היתרה תשולם כסכום חד פעמי), וכך בעצם הופכים את הכספים שנחסכו לפני שנת 2008 לכספים שניתן לקבל אותם בקצבה שוטפת (בפנסיה).

בקופות הגמל יש מסלולים שונים של השקעות - מסלול מנייתי, מסלול אג"חי, מסלול סולידי שקלי ועוד. כמו כן, ניתן לשלב מסלולים מעורבים - מניות לצד אג"ח ולצד אפיקים שקליים ועוד. קופות גמל הם לא מוצר ביטוחי. שלא כמו בקרן פנסיה ובביטוח מנהלים אין כיסויים למקרה מוות או לאובדן כושר עבודה, אם כי, המשקיעים / החוסכים יכולים להוסיף אותם (לרכוש מחברות הביטוח). עם זאת, במהלך 2016 נחקק תיקון לחוק שיאפשר לקופות הגמל להעביר את החיסכון לקצבה שוטפת (בדומה לקרן פנסיה וביטוח חיים)

דמי הניהול המקסימליים בקופות גמל - תקרה של 4% מההפקדות ו-1.05% מהצבירה השוטפת. שלא כמו האפיקים הקודמים, קופת גמל אינה כוללת כיסויים ביטוחיים.

קופת גמל להשקעה : בתחילת 2016 נכנס לשוק מוצר חדש - קופת גמל חדשה שנקראת קופת גמל להשקעה. מדובר בקופת גמל שניתן למשוך ממנה את הכסף לפני הפנסיה.

למדריכים נוספים:

קופת גמל להשקעה - האם כדאי?

איך מעבירים חיסכון פנסיוני?

הפנסיה תתכווץ ב-30% !

* המאמר נכתב על ידי מערכת אתר הון מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור ניירות ערך; וכן אינם תחליף לייעוץ השקעות או ייעוץ פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

סוכר לבן וחום / צילום: Shutterstock

האם סוכר חום באמת בריא יותר מסוכר לבן?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: מעדיפים סוכר חום בקפה והמאפה מטעמי תזונה? התועלת שבכך זניחה עד לא קיימת

עדיה חזני / צילום: רוחמה חזני

הצעיר שקנה מגרש והציב עליו משרד מכירות נטוש

הלחץ הכלכלי הביא את עדיה חזני לצאת לעבוד בכל עבודה שמצא כבר בכיתה ח', עד שגילה את הפוטנציאל בהשקעות נדל"ן ● בין היתר קנה מגרש והניח עליו בית מוכן ● "צריך לקום ולעשות, כי אחרת מפספסים הזדמנויות"

בילאל ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

בצללים ובשקט, בילאל ארדואן מתכונן ליום שאחרי עידן אביו

בעוד רג'פ טאיפ מהדק חניקתו על המערכת הפוליטית ומחסל כל אופוזיציה, בנו מנהל מרוץ שקט אך עקבי לירושה ● זאת, למרות סקרים שמציבים אותו מאחורי הכוכבים הפוליטיים של טורקיה ● כך פועלים הארדואנים להבטיח כי ביום שאחרי, השלטון יישאר בתוך המשפחה

פרופ' יוסי שחם־דיאמנד / צילום: אלון גלבוע

"בואו נגרום לחיידקים לייצר נפט": החוקר שרוצה להפוך את ישראל למעצמה של הנדסה וביולוגיה

במעבדה של פרופ' יוסי שחם־דיאמנד, ראש המכון לביולוגיה סינתטית באוניברסיטת רייכמן, מפתחים שבבים שמנטרים צמחים, מזהים סכנות במי שתייה ומסייעים לאנשי רפואה לטפל בחיילים פצועים בשטח ● לאחרונה הוא קיבל פרס יוקרתי על תרומתו לצמיחתה של תעשיית השבבים בארץ, ועכשיו יש לו חזון חדש

מיילס דייויס. להיות זה שמחזיק בגפרור / צילום: Reuters, Gerald Davis

100 שנה לגאון המוזיקלי שלימד תעשייה שלמה לצאת מאזור הנוחות

לרגל 100 שנה להולדתו של מיילס דייוויס, מבט על האמן שלא רק שינה את הג’אז פעם אחר פעם, אלא גם ניסח מחדש את חוקי החדשנות, המיתוג והשיבוש בשוק ● מהמהפכה החשמלית שלו בסוף שנות ה־60, דרך דייוויד בואי, פרינס ורדיוהד ועד קנדריק לאמאר - דייוויס הוכיח שהאיום הגדול ביותר על הצלחה הוא להישאר באיזור הנוחות, ושמנהיגי שוק חייבים לדעת להרוס את הנוסחה של עצמם לפני שמישהו אחר יעשה זאת

רמטכ''ל צבא פקיסטן אסים מוניר / צילום: ap, Hamed Malekpour

הגנרל החביב על טראמפ: בן 57 שכונה בעבר "רוצח המונים"

רמטכ"ל צבא פקיסטן אסים מוניר הפך מילד מסתגר למתווך שעשוי לשנות את פני האזור בעסקה בין ארה"ב לטהרן ● הוא בנה את מעמדו בצבא ואף מונה לראש שירותי הביון - אך ספג ביקורת כשותף לכליאת הנשיא לשעבר ● את הקרדיט להפסקת האש עם הודו נתן לטראמפ - והיום לוחש על אוזנו

צילומים: יח''צ

זולות וקטנות: הכירו את החשמליות החדשות שבדרך לישראל

בזמן שבישראל מצמצמים את הטבות המס לכלי רכב חשמליים, באירופה מקדמים רגולציה חדשה שנועדה להפוך אותם לנגישים גם למעמד הביניים ● התוצאה: גל חדש של דגמים קומפקטיים וזולים יותר, עם תגי מחיר של כ־125–150 אלף שקל, שכבר נערכים לנחות בישראל בשנה הקרובה

רחוב בר כוכבא בתל אביב / צילום: רפי דלויה

שלושה בתים ישנים, עשרה יורשים: בכמה נמכר מגרש בתל אביב

שלושה צמודי קרקע ישנים על שטח קרקע כולל של 407 מ"ר, ברחוב בר כוכבא בתל אביב נמכרו תמורת 24.5 מיליון שקל ● צמודי הקרקע ברחוב נרכשו על ידי יזם שמתכוון לבנות במקומם פרויקט חדש

ערן שכטמן, מנכ''ל מחצבות כפר גלעדי / צילום: ליאור מרזדה

ניהל את ייצור טנק המרכבה, והיום מוביל תחת אש מחצבה שמגלגלת מאות מיליוני שקלים

"70% מהחברה בבעלות הקיבוץ. יש בזה יתרונות, אבל זה גם אחד האתגרים הגדולים. המשימה היא לקחת את זה לשלב הכלכלי־קפיטליסטי - מבלי לשבור את המורשת" ● שיחה קצרה עם ערן שכטמן, מנכ"ל מחצבות כפר גלעדי

פיטר תיל / צילום: ap, Rebecca Blackwell

מיליארדר ההייטק הידוע עובר דירה, לארגנטינה

על פי דיווח בניו יורק טיימס, המיליארדר פיטר תיל, רכש אחוזה באחת השכונות היוקרתיות של בואנוס איירס ורשם את ילדיו לבית הספר המקומי ● מה עומד מאחורי הצעד המפתיע?

טקסס ארה''ב / צילום: Reuters, Carol M. Highsmith

לא זקוקה לחביות: יצרנית הנפט הגדולה בארה"ב מצאה את הדרך להוזלת החשמל

תעשיית הנפט של טקסס פורחת, אך 40% מהחשמל במדינה כבר מבוסס אנרגיה ירוקה, והמגמה רק מתרחבת ● בעזרת הרבה שמש, סוללות אגירה ושוק חופשי, המדינה גם מצליחה להוריד את המחירים לצרכנים

פחיות דיאט קולה במהדורה מוגבלת לרגל הסרט ''השטן לובשת פראדה 2''. מזוהה עם עסקים ואופנה / צילום: אתר קוקה קולה

מלחמה קרה כקרח: דיאט קולה וקולה זירו עברו להילחם על אותה המשבצת

פעם קרב הנפילים היה בין קוקה–קולה לפפסי, אבל היום שני המותגים–האחים דלי הקלוריות הולכים ראש בראש ● בעוד המכירות בנתח השוק הזה צמחו ב־52% בשנה שעברה, דיאט קולה די יציב כבר 20 שנה

בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים באשדוד? / צילום: אביב צילום

"השוק תקוע": הדירה שנמכרה אחרי 9 חודשים על המדף

דירת 4.5 חדרים ברובע י"א באשדוד, בשטח של 122 מ"ר ועם מרפסת ששטחה כ־10 מ"ר, נמכרה תמורת 2.5 מיליון שקל ● "אין בעיר כרגע ביקוש מצד משקיעים בגלל הריבית הגבוהה, ומרגישים את זה במחירי השכירות - ההיצע נמוך והמחירים עולים כל הזמן" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

אחרי ש-100 מיליון שקל עברו לבעלים ונעלמו: החברה לא תשלם ריבית למחזיקי האג"ח

סימד בדרך להסדר חוב והיא לא תשלם היום (31 במאי) את תשלום הריבית שהיא חייבת למחזיקי האג"ח שלה ● לפי הדיווח של החברה בסופ"ש, סכום של 34 מיליון דולר הועבר לתאגידים שבשליטת בעלי השליטה האחים מייקל ודיוויד שאבסלס

הפקולטה. גם בעידן ה–AI מומחיות אנושית היא חשובה / צילום: Shutterstock

המלכודת במנוע החיפוש שאנחנו לא מודעים אליה - וחוסמת את היצירתיות של הטאלנטים

AI ומנועי חיפוש עלולים לפגוע ביצירתיות, במיוחד אצל מומחים - כך עולה ממחקר חדש בהובלת חוקרים ישראלים, שמראה כי אלגוריתמים "לוכדים" משתמשים בבועות רעיונות שמגבילות חשיבה מקורית ● היתרון: חשיפה יזומה למידע מגוון ובלתי צפוי ושימוש חכם יותר בכלי החיפוש כדי לפרוץ גבולות

אילוסטרציה: Shutterstock

כך מפספסים רוב המשקיעים רווחים של מיליוני דולרים

שלל מחקרים איתרו נקודות כשל של המוח האנושי והפסיכולוגיה החברתית בבואם של אנשים לבצע השקעות ● כשמחברים את הממצאים, התמונה ברורה: המשקיעים היום סוחרים כי הם מחפשים ריגוש, מושפעים מאחרים, או חשים צורך לעשות משהו נוכח הכאוס סביב ● כתבה שלישית בסדרה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

״זה לא יימשך לנצח״: לאסטרטגית שמזהירה מקזינו בשווקים יש עצה אחת למשקיעים

וול סטריט סגרה ביום שישי שבוע תשיעי של עליות רצופות במהלך עונת דו"חות מצוינת, על פי חלק מהאנליסטים - הטובה מזה חמש שנים ● אלא שהאסטרטגית הראשית של מרכז שוואב מזהה אלמנטים של הימורים בהתנהלות, וממליצה למשקיעים לעשות דבר אחד

קופות גמל (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

המסלולים שזינקו, וזה ששוב נשאר מאחור: מה קרה לחיסכון שלכם במאי?

המסלולים הכלליים המשיכו להציג תשואות חזקות של 2% בחודש מאי ואלה המנייתיים עלו ב-3.3% ● המסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 שוב נותרו מאחור בגלל היחלשות הדולר ● מתחילת השנה, מסלול אחר כבר זינק ב-12%

צילום: טלי בוגדנובסקי

חכו עם התדלוק: מחיר הבנזין יורד הלילה בחדות

משרד האנרגיה מעדכן: מחירי הדלק לחודש יוני 2026 יעמוד על 7.80 שקלים לליטר - ירידה של 27 אגורות מהחודש הקודם ● הרקע להוזלה: התחזקות השקל מול הדולר לצד ירידה במחיר הבינלאומי של הבנזין

הילה ויסברג ונבו שפיר בשיחה עם איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

איתן יוחננוף בטוח: זו הסיבה ליוקר המחיה בישראל

שיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף ● על הסיבה שהוא כקמעונאי חושש מהמחירים הגבוהים, ההשקעות בנדל"ן והקושי בגיוס עובדים: "דור ה־Z לא יעבוד בסופר"