גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אושר: תוקם תחנת כוח ברש"פ שתפעל ע"י גז טבעי

במשך שנים מנסים יזמים פלסטיניים להקים תחנת כוח שתספק חשמל לגדה המערבית ■ בימים האחרונים ניתן אישור של משרד ראש הממשלה התחנה צפויה לקום בג'נין ■ חברת החשמל מעוניינת לקחת חלק בפרויקט, בתכנון ובתחזוקה

לונה פארק בג'נין. הביקוש לחשמל גדל בכ–6% בכל שנה / צילום: רויטרס
לונה פארק בג'נין. הביקוש לחשמל גדל בכ–6% בכל שנה / צילום: רויטרס

פריצת דרך תקדימית במערכת היחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית: אחרי שנים של המתנה אישרה הממשלה את הקמת תחנת הכוח הראשונה ברשות.

ל"גלובס" נודע כי בימים האחרונים התקבל אישור בישראל, בהובלת משרד מתאם פעולות הממשלה בשטחים, להקמת תחנת כוח בג'נין, ולפעול על גז טבעי. מאגר לוויתן מעוניין לספק את הגז לתחנת הכוח. בחודשים הקרובים מתכננים היזמים לפרסם מכרז להקמת התחנה שההשקעה בה נאמדת בכ-600 מיליון דולר. חברת החשמל מעוניינת לקחת חלק בפרויקט. 

מדובר בתחנה שתספק 450 מגה-וואט חשמל לתושבי הגדה המערבית.

כיום קיים מחסור חמור בחשמל ברשות הפלסטינית. חברת החשמל הישראלית מספקת את רוב החשמל לגדה המערבית ולרצועת עזה, כ-120 מגהוואט לרצועה וכ-800 מגהוואט לגדה המערבית, אך זה אינו עונה על הביקוש לחשמל, שגדל בכל שנה בכ-6%. ברצועה קיימת תחנת כוח אחת, אך היא פועלת רק שעות אחדות ביום, באמצעות סולר שרוכשת הרשות מבית הזיקוק של פז באשדוד.

מגעים חשאיים אינטנסיביים

בינתיים גדלים חובות הרשות הפלסטינית לחברת החשמל, ועומדים היום על 1.7 מיליארד שקל. נסביר כי משבר כספי שפקד את הרשות לפני שנים אחדות הוביל לכך שהיא לא שילמה את המשכורות לכ-150 אלף עובדי ממשלה, מה שיצר עיכובים בתשלומי החשמל או הפסקתם לחלוטין. חובות הרשות הם שהובילו את חברת החשמל לצמצם החודש את אספקת החשמל לאזורים בגדה המערבית בכ-50%.

וכך, כבר כמה שנים שהפלסטינים מנסים לדאוג לאספקת החשמל שלהם. בחודש שעבר נחשף ב"גלובס" כי מתקיימים מגעים חשאיים ואינטנסיביים בין ישראל לרשות הפלסטינית, בהובלת הקוורטט המדיני, לאספקת גז טבעי מלוויתן לתחנת הכוח ברצועה. זאת אחרי כמעט שבע שנים של ניסיונות מצד הרשות לייבא לשם גז. הפעלת התחנה על גז אמורה להקטין את עלויות האנרגיה של הרשות, וכך גם להקטין את זיהום האוויר ברצועה.

כבר בראשית שנת 2011 פנתה PPGC, קבוצת משקיעים פלסטינים, לממשלת ישראל, בבקשה לקבל אישור להקמת התחנה ולרכישת גז טבעי ממאגר תמר לטובת הפעלתה. הקבוצה הוקמה ב-2010 ונמצאת בבעלות חברת החשמל הפלסטינית, קרן ההשקעות הפלסטינית PADICO  ומשקיעים אסטרטגיים. רבע ממניות החברה נסחרות בבורסה של שכם.

ואכן, תוכניות המיזם הועברו בדיקת משרד ראש הממשלה ולמשרד האנרגיה. בעוד שבמשרד רוה"מ בדקו את ההיבטים המדיניים של הפרויקט, משרד האנרגיה בחן את ההיבטים המקצועיים והטכניים הקשורים אליו. בימים האחרונים, כאמור, התקבל האישור.

במשרד ראש הממשלה טענו היום כי מדובר באישור עקרוני.

במשרד מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בראשות האלוף יואב פולי מרדכי, טענו היום כי ניתן כעת לקדם באינטנסיביות את הקמת התחנה.

מהמשרד נמסר כי "בהתאם לאישור מדיני עקרוני שניתן, מובילה היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים עבודת מטה למול משרדי הממשלה הישראליים הרלוונטיים והרשות הפלסטינית לבחינת המשמעויות וההשלכות של הקמת תחנת הכוח באזור התעשייה ג*נין".

במשרד הסבירו, כי עבודת המטה תיעשה בין היתר מול משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה.

מחכים לחידוש החוזה עם לוויתן

במקביל, קידמה בינתיים קבוצת PPGC משא ומתן מול שותפות לוויתן לאספקת גז טבעי. בינואר 2014 חתמה מולה על חוזה מחייב לרכישת 4.75 מיליארד מטר מעוקב (BCM) של גז לתקופה של עד 20 שנה. היקף ההסכם נאמד ב-1.2 מיליארד דולר.

עם זאת, במארס 2015, בעקבות הודעתו של הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר פרופ' דיויד גילה כי הוא חוזר בו מהצו המוסכם אליו הגיע עם חברות הגז, ובעקבות הקיפאון ששרר מאז במשק האנרגיה בישראל, הודיעה PPGC כי היא מבטלת את ההסכם.

כעת, כשהתקבל האישור, מאיצים בקבוצה את הליכי בניית התחנה. ל"גלובס" נודע כי הקבוצה מתכננת בחודשים הקרובים לצאת למכרז ההקמה, וכי לפחות שבע קבוצות מעוניינות להתמודד בו.

עוד נודע, כי חברת החשמל הישראלית מעוניינת גם היא לקחת חלק בפרויקט, כנראה בתכנון התחנה ותחזוקה.

בחברת החשמל מסרו היום כי "החברה נערכת להתמודדות במכרז למתן שירותי תכנון וביצוע להקמת הפרויקט לחברה שתבחר על ידי PPGC כ-EPC, כולל שירותי תפעול ותחזוקה, באמצעות חטיבת פרויקטים הנדסיים ופיתוח עסקי".

עוד הוסיפו בחברת החשמל כי "לעובדי החטיבה הידע, הניסיון ויכולות ביצוע בפרויקטי תשתית מורכבים בארץ ובחו"ל, כולל תכנון והקמה של תחנות כוח המבוססות על דלקים ירוקים".

גורם בצד הפלסטיני אמר בשיחה עם "גלובס" כי "מדובר בבשורה משמחת מאוד עבור הרשות".

לקדם אנרגיות מתחדשות

הוא הסביר, כי בכל מה שקשור לחוזה הגז, מחכים ב-PPGC לתכנון התחנה. זאת על מנת לדעת לכמה גז להתחייב. לדבריו, לאחר שתיבנה התחנה בג'נין, מתכוונת הרשות לקדם בנייה של עוד שלוש תחנות כוח מופעלות על גז טבעי ביהודה ושומרון.

עו"ד גדעון ברומברג, מנכ"ל ארגון אקופיס במזרח התיכון, שמייצג בין היתר פעילים ירדנים ופלסטינים, אמר היום כי "מדובר בצעד חשוב ונכון". לטענתו "חשוב להגדיל את הביטחון האנרגטי בצד הפלסטיני, ועדיף שזה יהיה באמצעות חשמל שמיוצר מגז טבעי".

עוד הוסיף, כי לטווח הארוך צריכה ישראל לעזור בפיתוח אנרגיה מתחדשת ברשות "בירדן בעיקר, אך גם ברשות הפלסטינית יש פוטנציאל אדיר לייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, בעיקר רוח ושמש. ישראל צריכה לעזור לפלסטינים לקדם ייצור כזה".

טורקיה דורשת להציב ספינה מול עזה כדי לפתור את מצוקת החשמל

טורקיה מבקשת מישראל לאפשר לה לספק לעזה חשמל באמצעות ספינה שתעמוד מול חופי הרצועה, כך דווח היום בעיתון הטורקי "דיילי סבאח". הבקשה נעשתה במסגרת שיחות הפיוס בין שתי המדינות. עוד נכתב כי ישראל לא דחתה את הרעיון על הסף והבטיחה לשקול את העניין.

נציין כי זו לא הפעם הראשונה שטורקיה מציעה לספק לעזה חשמל באמצעות ספינה. כבר אחרי מבצע "צוק איתן", שהסתיים באוגוסט 2014, הציעה ממשלת טורקיה דבר דומה, אך ישראל דחתה אז את הבקשה על הסף, בטענה כי אין ברצועה תשתיות מספקות שיאפשרו את חיבור הספינה.

קטאר גם היא הציעה בזמנו פתרון למשבר החשמל ברצועה, ובספטמבר האחרון הודיעה כי היא מעוניינת לממן צינור גז טבעי מישראל לתחנת הכוח. זאת, בתיווכו של ראש הוועדה הקטארית לשיקום רצועת עזה, מוחמד עמאדי, שאף נפגש מספר פעמים עם ראש יחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי.

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים