גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה של לקוח קרדיט סוויס חושפת מסלול עוקף לפיקוח על הבנקים

האם הנציגות בישראל של הבנק השווייצרי קרדיט סוויס מעניקה כאן שירותים בנקאיים, ללא רישיון? האם בנקים זרים רבים נוספים נותנים שירותים בנקאיים בישראל, בערוץ העוקף את המפקח על הבנקים?

קרדיט סוויס credit suisse / צלם: רויטרס
קרדיט סוויס credit suisse / צלם: רויטרס

בנקים זרים המחזיקים נציגויות בישראל, ובהם קרדיט סוויס, עושים זאת לרוב באמצעות חברה מקומית שבשליטת הבנק הזר, שיש לה רישיון ל"שיווק השקעות". הרישיון מאפשר לחברה הישראלית להעניק ללקוחות המקומיים סט מוגבל של שירותי השקעות, שאינם כוללים שירות בנקאי. אולם בתביעה שמתנהלת בימים אלה נגד קרדיט סוויס, נטען כי הנציגות הישראלית מעניקה גם שירותים בנקאיים ממשיים, בקשר לחשבונות בשווייץ, שאליהם ניגשים עובדי הנציגות בישראל ממשרדיה תוך "שליטה מרחוק" במחשבים המצויים בשווייץ.

את התביעה שבמסגרתה עלו הטענות, הגישה לבית משפט השלום בתל-אביב שושנה שפר, אלמנתו של לקוח הבנק, באמצעות עו"ד גד מינא. בתביעה נטען כי הבנק לא קיים את הוראות הלקוח - בעלה המנוח של התובעת - בפעילות השקעות, ובכך גרם ללקוח נזק. בשולי הדברים נטען כי לאותו לקוח סופקו שירותים בנקאיים, שמעבר ל"שיווק השקעות" בישראל.

התובעת טוענת כי "למרות טענת קרדיט סוויס ישראל כאילו קיימת הפרדה מוחלטת כאילו קיימת הפרדה בינה לבין הנתבעות (החברות הזרות קרדיט סוויס גרופ אי.ג'י וקרדיט סוויס אי.ג'י), קרדיט סוויס ישראל משמשת כסניף של הבנק לכל דבר ועניין".

שפר מתארת פגישה שקיימו בני משפחתה במשרדי קרדיט סוויס ישראל. במהלכה הדפיסו אנשי הבנק פלט מתוך החשבון השווייצרי, שאליו "ניגשו" באמצעות מחשבי החברה הישראלית. הפעולה התמימה הזאת, של הוצאת פלט מחשבון (שלא דרך מסוף הלקוח האינטרנטי), העלתה אצל שפר את השאלה, איך ייתכן שחברה ישראלית, שאמורה לעסוק בייעוץ השקעות בלבד, בעלת גישה לחשבון בנק בשווייץ?

לטענת שפר, נודע לה כי "שיטת העבודה של קרדיט סוויס, שאין לה רישיון לשמש כבנק בישראל, היא להשתלט מרחוק (מישראל) על מחשבי הבנק בשווייץ, באופן שלא משאיר תיעוד במחשבים בארץ. כך, קיימת גישה ישירה מהסניף בישראל לחשבונות בשווייץ".

השירות בתל-אביב, החשבון בשווייץ

בנה של התובעת, אבי שפר, אף התקשר לנציג קרדיט סוויס ישראל, והציג עצמו כלקוח שרוצה להעביר נכסים מחשבון בבנק זר אחר, לסניף השווייצרי של הבנק. הקלטת השיחה שצורפה לתביעה, מעלה כי שלוחת קרדיט סוויס ישראל אכן משמשת כנותנת שירותים לכאורה, בחשבונות של לקוחות קרדיט סוויס בשווייץ.

בשיחה המוקלטת הסביר הנציג, יעקב בסון, כי אף ש"הבנק בישראל... בכל מקרה, החשבונות עצמם הם חשבונות שווייצריים לכל עניין ודבר", כך ש"ההיבט הזה שהשירות נמצא בתל-אביב, לא משנה את התוצר הסופי שהוא חשבון בשווייץ".

יש לשים לב, שהשימוש במילה "בנק", כפי שעשה הנציג, אסור לקרדיט סוויס ישראל, שלא קיבלה אישור לשימוש בשם "בנק" מן המפקח על הבנקים; הנציגות אכן אינה בנק, כפי שעולה גם מתגובתה.

בהמשך, נשמע הנציג מסביר כי "למעשה, זה רק שירות... התקשרת למשרדים, שהם למעשה חברה ישראלית שהיא חברה-בת בבעלות מלאה של קרדיט סוויס אי.ג'י, של הבנק. אנחנו פועלים תחת רישיון רשות ניירות ערך, לעסוק בשיווק השקעות... אז זה מההיבט המשפטי.

"עכשיו, אנחנו ערוכים כאן בישראל מבחינה פרקטית; החשבון עצמו הוא חשבון שנפתח בשווייץ. לצורך העניין, האנשים שאנחנו עובדים מולם רובם נמצאים בציריך, שם נמצאים המשרדים הראשיים של הבנק. אבל כן, אתה למעשה מנהל קשר ישירות איתנו... לצורך העניין יש לך את הנייד, הטלפון, האימייל - משתמש בכל מה שאתה חושב שיכול להיות יעיל ונוח עבורך, מקיים באמצעותו את הקשר, ואתה מקבל את כל השירותים של הבנק בשווייץ".

רישיון "שיווק ההשקעות" אינו מסמיך את קרדיט סוויס לבצע פעולות המחייבות את הבנק הזר, כמו הקמת חשבון, העברת כספים מחשבון אחד לאחר, ועוד. מדובר ברישיון הדומה לרישיון של יועץ השקעות רגיל, בהבדל משמעותי אחד - "משווק השקעות" הוא יועץ השקעות הממליץ לסחור בניירות ערך שיש לו עניין במסחר בהם. לדוגמה, בשל עמלה שיקבל עבור הפעולה של הלקוח.

לכאורה, הפעולות הבנקאיות הנדרשות כדי להקים את התשתית להשקעות, נעשות בישראל ללא רישיון לכך. יתרה מכך, האפשרות שפקיד בתל-אביב הוא פקיד הבנק שמכיר הלקוח, שמולו הוא מתנהל ושאליו הוא בא בתלונה כשמשהו אינו כשורה, מעלה תהייה קשה - האם השיטה הזו אינה פותחת פתח למסלול העוקף את הפיקוח על הבנקים בישראל, תוך מתן שירותים בנקאיים באמצעות בנק זר?

כשמדובר במדינה כמו שווייץ, החשש יחסית קטן, שכן בשווייץ פועל רגולטור פיקוח על הבנקים בעל סטנדרטים גבוהים יחסית. אך מה בדבר נציגות בנק זר ממדינה שבה הפיקוח פחות הדוק?

מקרדיט סוויס ישראל נמסר: "אנו עובדים בהתאם לתנאי הרישיון שניתן לנו על-ידי רשות ניירות ערך. קרדיט סוויס ישראל אינו בנק, ואינו סניף בנק בישראל".

מהפיקוח על הבנקים בבנק ישראל נמסר: "ככל שיש חשש להפרה של חוק הבנקאות (רישוי), ניתן לפנות לפיקוח על הבנקים כדי שיבחן את המקרה".

קרדיט סוויס ישראל טענה: "כאן לא קרדיט סוויס"

יותר משנתיים וחצי חלפו מהגשת התביעה, אך עד היום טרם החל הדיון בתביעה לגופה. כפי שקורה במקרים רבים של נציגי חברות רב-לאומיות, בוזבז עד כה זמנו של בית המשפט על "משחקי ההמצאה". כלומר, התאגידים הזרים שמהווים נתבעים בתיק, ניסו להתחמק מהודאה בכך שהתביעה נמסרה להם כדין. התביעה הובאה, כמובן, באמצעות שליח למשרדי קרדיט סוויס בישראל, אך זו טענה שהדבר לא מעיד על מודעותו של הבנק הזר (התאגיד הזר), לקיומה של התביעה.

קרדיט סוויס ישראל טענה כי "אינה מקיימת קשר כלשהו עם החברות הזרות בקשר לעסק נשוא התובענה, והיא אף אינה מקיימת עם מי מהן קשר אינטנסיבי כלשהו, בנוגע לכל עסק אחר". לדבריה, "בינה לבין הנתבעות יש הפרדה תאגידית, ניהולית, קניינית וכספית. קרדיט סוויס ישראל אינה מוסמכת לקבל כל החלטה או לבצע כל פעולה בשם הנתבעות הזרות".

עוד הוסיפה הנציגה הישראלית כי "אינה נשלטת על החברות הזרות בפועל, למעט החזקת מניות (כלומר, למעט העובדה שקרדיט סוויס ישראל נמצאת בבעלותה המלאה של קרדיט סוויס העולמית, ג'מ'), ואין לה כל מעורבות בחשבונות החסויים שמנהלות הנתבעות הזרות".

לידיעת ה"ממציאים", בית המשפט קבע כי קרדיט סוויס ישראל שמשרדיה במגדל המוזיאון בתל-אביב, מהווה "מורשה בהנהלת עסקים", כלומר כתובת להגשת תביעות נגד הבנק השווייצרי. כעת החל המאבק סביב השאלה האם ישראל היא הפורום הנאות לקיום ההליך, או שמא יש לקיימו בשווייץ, כפי שטוען הבנק.

עוד כתבות

טירה / צילום: איל יצהר

​מחקר חדש: פערי תחבורה גורעים מאות שקלים מהשכר החודשי בחברה הערבית

מכון אהרן חושף כי פערי התחבורה לבדם אחראים לאובדן הכנסה של עד 18% בקרב עובדים ערבים ● החוקר סני זיו: "היכולת להגיע מהר למרכזי תעסוקה משפיעה ישירות על השכר" ● וגם: כך הוסרו יעדי התעסוקה מחוק ההסדרים, ואיך זה יעלה למשק 0.4% מהתוצר בכל שנה

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? / צילום: Shutterstock

האם ינואר חזק בבורסה מנבא שנה טובה לחוסכים? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

הבורסה בת"א הניבה תשואה של שנה שלמה בחודש הראשון של 2026 - 10%, וסיפקה רוח גבית לחוסכים בגמל ובהשתלמות, בהמשך לשנה קודמת "משוגעת" ● היסטורית נמצא כי ינואר חזק מוביל בדרך־כלל לשנה חיובית בתשואות ● עוד חודש מאכזב לחוסכים במסלולי S&P 500

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עם צבר הזמנות דמיוני: מה יכול לבלום את המומנטום בפעילות אלביט מערכות

מניית החברה הביטחונית נסחרת בשיא, לאחר שהפכה בשנתיים האחרונות ל"מפעל לאומי" ● במקביל היא לא זונחת את ההתרחבות הגלובלית, כשמרוץ ההתחמשות באירופה ומעמד אסטרטגי בארה"ב מבטיחים לה אופק יציב לשנים קדימה ● המחיר: השקעות עתק ותלות בשערי החליפין ● ניתוח חברה, מדור חדש

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

מי עומד מאחורי קמפיין החוצות נגד צביקה נווה?

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

אונקיית כסף / צילום: Reuters, CFOTO

אחרי נסיקה מסחררת הגיעה הנפילה: מה גרם לירידות החדות במחירי המתכות?

בשבוע שעבר הזהיר צבי סטפק כי מחירי שתי המתכות ב"סחרור מסוכן שיגרום הפסדים כבדים למשקיעים" ● לדבריו "זה קורה בעיקר כאשר הראלי המטורף מוכתב ע"י כניסת משקיעים ש'מגלים' את ההזדמנות באיחור רב" ● ולמה גם הביטקוין הצטרף לירידות?

אתר BUYME / צילום: צילום מסך

מסע הקניות של הפניקס נמשך: במו"מ לרכישת BUYME לפי שווי של 1 מיליארד שקל

חברת-האם של הפניקס צפויה לרכוש את השליטה בחברת השוברים הדיגיטליים BUYME מידי המשפחות שחר וקז, בעלות השליטה בקבוצת מאיר ● עפ"י ההערכות, העסקה תבוצע באמצעות חברת ההחזקות ולא דרך חברת הביטוח, שכן זו מחזיקה במניות של קבוצת מאיר

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס: "מודאג מאוד משוק העבודה"

בראיון לתקשורת האמריקאית ובצל השינויים הארגוניים בוויקס, מנכ"ל החברה אבישי אברהמי מתריע מפני פגיעה רחבה בשוק העבודה בעידן ה-AI ● לדבריו, רוב המשרות הפופולריות בארה"ב יושפעו בתוך עשור

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

ב-17 מיליון שקל: יוחננוף רוכשת 30% מקרקע ליד בנימינה להקמת מרכז מסחרי

לגלובס נודע כי יוחננוף תקים על הקרקע מרכז מסחרי חדש שיכלול סניף של הרשת ● הרכישה מתבצעת מידי חברת הנדל"ן שי חי ● המרכז המסחרי, שייפתח ב-2029, צפוי להתחרות בקניון "מול זכרון" הסמוך

ד''ר פרוסטינג

נונו מימי ברכישה נוספת: קנתה את קונדיטוריית הבוטיק ד"ר פרוסטינג

הקבוצה, בראשות איש העסקים דובב לוינסון, רכשה כבר לפני חודשיים 80% מהשליטה בקונדיטוריה תל אביבית בשם ד"ר פרוסטינג לפי שווי של 1.6 מיליון שקל

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

דיווח: אורקל מתכננת לפטר עד 30 אלף עובדים

סיבוב קיצוצים זה, הנחשב לגדול בכל הזמנים, מגיע לאחר שהחברה, שמעסיקה כיום 162 אלף איש, פיטרה בסוף השנה החולפת 10,000 עובדים נוספים כחלק מתוכנית ארגון מחדש, אשר נועדה לחסוך לה הוצאות שנתיות של 1.6 מיליארד דולר

קווין וורש, מינויו של טראמפ ליו''ר הפד / צילום: Reuters, Ann Saphir

המשימות של האיש שיחליף את פאוול: לרסן את האינפלציה ולהתמודד עם טראמפ

הנשיא טראמפ הכריז בשישי האחרון על מינוי קווין וורש ליו"ר הפד, בכפוף לאישור הסנאט ● וורש, אחד מנגידי הבנק המרכזי בעבר, סבור כי יש צורך ב"שינוי משטר בפד" וב"נקיטת צעדים נוקשים" ● לצד תומכיו הרבים בוול סטריט, יש החוששים שגישתו תביא לטלטלה

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

משרד הביטחון מביע תמיכה בהקמת תחנת הכוח בעטרות

על רקע חשש למחסור באנרגיה ופגיעות בתשתיות, רשות החירום הלאומית מגדירה את תחנת הכוח בעטרות כפרויקט לאומי קריטי ודורשת מיגון מיוחד, כולל יכולות גילוי ויירוט רחפנים

עדי שלג / צילום: אלון רון

עד המדינה בפרשת אי.די.בי: כולם "שיפצו" אז מחירי מניות, בדיעבד הבנתי שזו עבירה

עדי שלג העיד כי ביצע את הפעולות סביב הרצת מניות אי.די.בי ב-2012 לפי הנחיותיו של איתי שטרום, וכי הפך לעד מדינה אחרי שגילה כי שטרום ונוחי דנקנר "מפילים עליו הכול" ● הוא טען כי הוא "הוכה בתדהמה" מכך שדנקנר מייחס לו אחריות לפרשה, ולגבי פעולותיו הסביר כי "היום ברור לי שזה אסור, אבל אז זה היה אחרת"

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

גם מקדונלד'ס מעלה מחירים: כמה תשלמו על ארוחת ביג מק?

רשת המזון המהיר הודיעה על העלאת מחירים במוצרי הדגל ובארוחות הקלאסיות, בהמשך לגל ההתייקרויות במשק ● ארוחת הילדים במקדונלד'ס תעלה מעתה 32 שקל במקום 31, הביג מק המסורתי יעלה ב15% מ־20 ל־23 שקל, והמק רויאל יעלה מ־36 ל־40 שקל

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלב הניסוי הקליני: האם זו התרופה שתעצור את תהליך ההזדקנות?

הגישה של פרופ' דיוויד סינקלייר, גורו ההזדקנות, עומדת לראשונה למבחן אמפירי ● בשנת 2025 חלה עלייה משמעותית בהשקעות בבריאות הנפש בישראל ● עמותת יד שרה פיתחה פלטפורמה לאיסוף מידע רפואי ● החברה שהודיעה בשבוע שעבר על השלמת ניסוי קליני לאבחון גורם מרכזי להתקפי לב ● והמכללה האקדמית אשקלון השיקה מרכז לסימולציה קלינית מתקדמת ● השבוע בביומד

מוצרי חלב / צילום: גלובס

ממחר: הרפתנים יעצור את אספקת החלב למחלבות כמחאה על רפורמת סמוטריץ'

ארגון יצרני החלב הכריז על עצירת אספקת החלב למחלבות, דבר שעלול לשבש את אספקת החלב בכל הארץ ● לטענת הארגון, הרפורמה בשוק החלב תביא לסגירת רפתות ותפגע בביטחון המזון ● שר האוצר סמוטריץ': "אזרחי ישראל לא יהיו בני-ערובה של מונופולים וקבוצות לחץ" ● מנהל אגף המשק בתנועת המושבים: "מתנצלים בפני הציבור על אי-הנוחות"

בניין להב 433 בלוד / צילום: שלומי יוסף

בתום חקירה סמויה: ראש עירייה נחקר בלהב 433 בחשד לשחיתות

ראש רשות מקומית, בכירים ברשות ואנשי עסקים עוכבו לחקירה בלהב 433 בחשד לעבירות שחיתות ● עפ"י החשד, מיליוני שקלים מכספי תרומות שקיבלה הרשות במלחמה הועברו לכיסם הפרטי של ראש הרשות ומקורביו ● היום נערכו חיפושים בבתים ובמשרדים, ועוכבו לחקירה ראש הרשות המקומית, בכירים ברשות וכן אנשי עסקים

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

פיץ' צפויה להצטרף: מאחורי הודעת מודי'ס והאם העלאת הדירוג קרובה

במשרד האוצר קיימו שיחות עם פיץ' ומעריכים כי תיישר קו בשבועות הקרובים בייצוב תחזית הדירוג ● במודי'ס העלו את תחזית הצמיחה של ישראל ל-5%, אבל הדרך חזרה לדירוג שלפני המלחמה עוד ארוכה

אמיר שביט / צילום: יח''צ

יו"ר רשות החשמל: "כשיש הגזמה במחירים, אין ברירה אלא להתערב"

אמיר שביט אומר שהגבלת המחירים שיצרני החשמל דורשים חסכה למדינה מאות מיליוני שקלים ● הוא תוקף את כשלי חברת החשמל, דורש להפריט את תחנת "גזר" ומאמין: המחירים ייוותרו יציבים

אילוסטרציה: Shutterstock

ירידות באירופה ובחוזים העתידיים; הנפט, הכסף והביטקוין נופלים

אורקל מגייסת כ-50 מיליארד דולר ● אנבידיה מדווחת שתוכנית ההשקעה של החברה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI נעצרה ● בורסת דרום קוריאה נפלה בכ-5% ● מחירי המתכות היקרות ממשיכים לצנוח ● בלומברג: ספקולנטים סינים עזרו לדחוף מעלה את מחירי הזהב והיו הראשונים להפיל אותם