גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה של לקוח קרדיט סוויס חושפת מסלול עוקף לפיקוח על הבנקים

האם הנציגות בישראל של הבנק השווייצרי קרדיט סוויס מעניקה כאן שירותים בנקאיים, ללא רישיון? האם בנקים זרים רבים נוספים נותנים שירותים בנקאיים בישראל, בערוץ העוקף את המפקח על הבנקים?

קרדיט סוויס credit suisse / צלם: רויטרס
קרדיט סוויס credit suisse / צלם: רויטרס

בנקים זרים המחזיקים נציגויות בישראל, ובהם קרדיט סוויס, עושים זאת לרוב באמצעות חברה מקומית שבשליטת הבנק הזר, שיש לה רישיון ל"שיווק השקעות". הרישיון מאפשר לחברה הישראלית להעניק ללקוחות המקומיים סט מוגבל של שירותי השקעות, שאינם כוללים שירות בנקאי. אולם בתביעה שמתנהלת בימים אלה נגד קרדיט סוויס, נטען כי הנציגות הישראלית מעניקה גם שירותים בנקאיים ממשיים, בקשר לחשבונות בשווייץ, שאליהם ניגשים עובדי הנציגות בישראל ממשרדיה תוך "שליטה מרחוק" במחשבים המצויים בשווייץ.

את התביעה שבמסגרתה עלו הטענות, הגישה לבית משפט השלום בתל-אביב שושנה שפר, אלמנתו של לקוח הבנק, באמצעות עו"ד גד מינא. בתביעה נטען כי הבנק לא קיים את הוראות הלקוח - בעלה המנוח של התובעת - בפעילות השקעות, ובכך גרם ללקוח נזק. בשולי הדברים נטען כי לאותו לקוח סופקו שירותים בנקאיים, שמעבר ל"שיווק השקעות" בישראל.

התובעת טוענת כי "למרות טענת קרדיט סוויס ישראל כאילו קיימת הפרדה מוחלטת כאילו קיימת הפרדה בינה לבין הנתבעות (החברות הזרות קרדיט סוויס גרופ אי.ג'י וקרדיט סוויס אי.ג'י), קרדיט סוויס ישראל משמשת כסניף של הבנק לכל דבר ועניין".

שפר מתארת פגישה שקיימו בני משפחתה במשרדי קרדיט סוויס ישראל. במהלכה הדפיסו אנשי הבנק פלט מתוך החשבון השווייצרי, שאליו "ניגשו" באמצעות מחשבי החברה הישראלית. הפעולה התמימה הזאת, של הוצאת פלט מחשבון (שלא דרך מסוף הלקוח האינטרנטי), העלתה אצל שפר את השאלה, איך ייתכן שחברה ישראלית, שאמורה לעסוק בייעוץ השקעות בלבד, בעלת גישה לחשבון בנק בשווייץ?

לטענת שפר, נודע לה כי "שיטת העבודה של קרדיט סוויס, שאין לה רישיון לשמש כבנק בישראל, היא להשתלט מרחוק (מישראל) על מחשבי הבנק בשווייץ, באופן שלא משאיר תיעוד במחשבים בארץ. כך, קיימת גישה ישירה מהסניף בישראל לחשבונות בשווייץ".

השירות בתל-אביב, החשבון בשווייץ

בנה של התובעת, אבי שפר, אף התקשר לנציג קרדיט סוויס ישראל, והציג עצמו כלקוח שרוצה להעביר נכסים מחשבון בבנק זר אחר, לסניף השווייצרי של הבנק. הקלטת השיחה שצורפה לתביעה, מעלה כי שלוחת קרדיט סוויס ישראל אכן משמשת כנותנת שירותים לכאורה, בחשבונות של לקוחות קרדיט סוויס בשווייץ.

בשיחה המוקלטת הסביר הנציג, יעקב בסון, כי אף ש"הבנק בישראל... בכל מקרה, החשבונות עצמם הם חשבונות שווייצריים לכל עניין ודבר", כך ש"ההיבט הזה שהשירות נמצא בתל-אביב, לא משנה את התוצר הסופי שהוא חשבון בשווייץ".

יש לשים לב, שהשימוש במילה "בנק", כפי שעשה הנציג, אסור לקרדיט סוויס ישראל, שלא קיבלה אישור לשימוש בשם "בנק" מן המפקח על הבנקים; הנציגות אכן אינה בנק, כפי שעולה גם מתגובתה.

בהמשך, נשמע הנציג מסביר כי "למעשה, זה רק שירות... התקשרת למשרדים, שהם למעשה חברה ישראלית שהיא חברה-בת בבעלות מלאה של קרדיט סוויס אי.ג'י, של הבנק. אנחנו פועלים תחת רישיון רשות ניירות ערך, לעסוק בשיווק השקעות... אז זה מההיבט המשפטי.

"עכשיו, אנחנו ערוכים כאן בישראל מבחינה פרקטית; החשבון עצמו הוא חשבון שנפתח בשווייץ. לצורך העניין, האנשים שאנחנו עובדים מולם רובם נמצאים בציריך, שם נמצאים המשרדים הראשיים של הבנק. אבל כן, אתה למעשה מנהל קשר ישירות איתנו... לצורך העניין יש לך את הנייד, הטלפון, האימייל - משתמש בכל מה שאתה חושב שיכול להיות יעיל ונוח עבורך, מקיים באמצעותו את הקשר, ואתה מקבל את כל השירותים של הבנק בשווייץ".

רישיון "שיווק ההשקעות" אינו מסמיך את קרדיט סוויס לבצע פעולות המחייבות את הבנק הזר, כמו הקמת חשבון, העברת כספים מחשבון אחד לאחר, ועוד. מדובר ברישיון הדומה לרישיון של יועץ השקעות רגיל, בהבדל משמעותי אחד - "משווק השקעות" הוא יועץ השקעות הממליץ לסחור בניירות ערך שיש לו עניין במסחר בהם. לדוגמה, בשל עמלה שיקבל עבור הפעולה של הלקוח.

לכאורה, הפעולות הבנקאיות הנדרשות כדי להקים את התשתית להשקעות, נעשות בישראל ללא רישיון לכך. יתרה מכך, האפשרות שפקיד בתל-אביב הוא פקיד הבנק שמכיר הלקוח, שמולו הוא מתנהל ושאליו הוא בא בתלונה כשמשהו אינו כשורה, מעלה תהייה קשה - האם השיטה הזו אינה פותחת פתח למסלול העוקף את הפיקוח על הבנקים בישראל, תוך מתן שירותים בנקאיים באמצעות בנק זר?

כשמדובר במדינה כמו שווייץ, החשש יחסית קטן, שכן בשווייץ פועל רגולטור פיקוח על הבנקים בעל סטנדרטים גבוהים יחסית. אך מה בדבר נציגות בנק זר ממדינה שבה הפיקוח פחות הדוק?

מקרדיט סוויס ישראל נמסר: "אנו עובדים בהתאם לתנאי הרישיון שניתן לנו על-ידי רשות ניירות ערך. קרדיט סוויס ישראל אינו בנק, ואינו סניף בנק בישראל".

מהפיקוח על הבנקים בבנק ישראל נמסר: "ככל שיש חשש להפרה של חוק הבנקאות (רישוי), ניתן לפנות לפיקוח על הבנקים כדי שיבחן את המקרה".

קרדיט סוויס ישראל טענה: "כאן לא קרדיט סוויס"

יותר משנתיים וחצי חלפו מהגשת התביעה, אך עד היום טרם החל הדיון בתביעה לגופה. כפי שקורה במקרים רבים של נציגי חברות רב-לאומיות, בוזבז עד כה זמנו של בית המשפט על "משחקי ההמצאה". כלומר, התאגידים הזרים שמהווים נתבעים בתיק, ניסו להתחמק מהודאה בכך שהתביעה נמסרה להם כדין. התביעה הובאה, כמובן, באמצעות שליח למשרדי קרדיט סוויס בישראל, אך זו טענה שהדבר לא מעיד על מודעותו של הבנק הזר (התאגיד הזר), לקיומה של התביעה.

קרדיט סוויס ישראל טענה כי "אינה מקיימת קשר כלשהו עם החברות הזרות בקשר לעסק נשוא התובענה, והיא אף אינה מקיימת עם מי מהן קשר אינטנסיבי כלשהו, בנוגע לכל עסק אחר". לדבריה, "בינה לבין הנתבעות יש הפרדה תאגידית, ניהולית, קניינית וכספית. קרדיט סוויס ישראל אינה מוסמכת לקבל כל החלטה או לבצע כל פעולה בשם הנתבעות הזרות".

עוד הוסיפה הנציגה הישראלית כי "אינה נשלטת על החברות הזרות בפועל, למעט החזקת מניות (כלומר, למעט העובדה שקרדיט סוויס ישראל נמצאת בבעלותה המלאה של קרדיט סוויס העולמית, ג'מ'), ואין לה כל מעורבות בחשבונות החסויים שמנהלות הנתבעות הזרות".

לידיעת ה"ממציאים", בית המשפט קבע כי קרדיט סוויס ישראל שמשרדיה במגדל המוזיאון בתל-אביב, מהווה "מורשה בהנהלת עסקים", כלומר כתובת להגשת תביעות נגד הבנק השווייצרי. כעת החל המאבק סביב השאלה האם ישראל היא הפורום הנאות לקיום ההליך, או שמא יש לקיימו בשווייץ, כפי שטוען הבנק.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"