גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק קמפיין "שוקה": אלה הבעיות שמעסיקות את סוכני הביטוח

לצד השמחה על פסק הדין נגד הקמפיין של ביטוח ישיר, נחשפו בכנס סוכני הביטוח ממדי בעיית העמיתים הלא פעילים בקרנות הפנסיה החדשות ■ באי הכנס גם הביעו חשש מהמציאות שנוצרה בשל יישום תקנות ממשק המעסיקים, מהלך מבורך שנחת מהר מדי על השוק, שאינו מצליח בינתיים לעמוד בו

הראל שרעבי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון. הציג את הנתונים על העמיתים / צילום: תמר מצפי
הראל שרעבי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון. הציג את הנתונים על העמיתים / צילום: תמר מצפי

התזמון של החלטת ביהמ"ש המחוזי בת"א נגד קמפיין "שוקה" הוותיק והמצליח של איי.די.איי ביטוח, שמוכרת לציבור כביטוח ישיר, אך גם הפוגעני והלא ראוי - כפי שמצא ביהמ"ש, לא יכול להיות טוב יותר מבחינת ראשי לשכת סוכני ביטוח, ובהם נשיא הלשכה, אריה אברמוביץ. שעות לפני שנפתח כנס הלשכה השנתי באילת, פסק השופט את שפסק, ובכך גם קבע את הנושא המרכזי על סדר היום בכנס, ולצד השמחה על הפסקת הקמפיין בצורתו הנוכחית, יש גם סוכנים שרואים את השלב הבא, לאחר הערעור שיבוא (ואם ההחלטה תישאר בעינה): תביעות כנגד איי.די.איי ביטוח בתקווה שגם תשלם יותר מהוצאות המשפט.

אבל זה ממש לא הנושא היחיד שמעסיק את סוכני הביטוח בכנס הזה. לצד מחשבות על הצורך בשינוי אופן הפעילות שלהם, וההיערכות של כל אחד ואחת מהם לעולם משתנה ומתקדם, שמתאפיין בירידה במרווחים ובחיזוק האפיקים והפלטפורמות הישירים, עלה גם נושא הרגולציה הרבה, שמגיעה מרחוב קפלן בירושלים, מקום מושבו של אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון באוצר.

הרגולציה שלטה בשיח, כבר כבדרך של שגרה, משני היבטים. השיח על הבמה, שכלל גם הרצאות של אנשי האוצר שמובילים את הרגולציה; והשיח בקרב הסוכנים ואנשי חברות הביטוח, שבאו לכנס ושביקרו את מהירותה, היקפה והשפעתה של הרגולציה שניתכת עליהם מירושלים.

כך, מהצד האחד, היה זה הראל שרעבי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, שהסביר כמה מהצעדים המרכזיים שהוביל האוצר בתחום הפנסיוני. שרעבי הצביע על כך שנכון לסוף 2015 היו בקרנות הפנסיה החדשות בישראל 2.18 מיליון עמיתים פעילים, ומולם 2.15 מיליון עמיתים לא פעילים. העמיתים הלא פעילים משלמים לרוב דמי ניהול גבוהים מאוד (סדר גודל של פי שניים בדמי הניהול מהצבירה, וללא דמי ניהול מההפקדות, שלא קיימות), ולא אחת הם אף מאבדים עקב כך זכויות חשובות (ובוודאי שלא ממקסמים אותן).

האוצר העביר הוראות שנועדו להפחית את מספר העמיתים הלא פעילים, או המוקפאים, וזאת לא רק משום שמספרם די דומה למספר העמיתים הפעילים - באופן שמצביע על הלימות גבוהה בין שתי האוכלוסיות (בישראל יש קהל די מוגבל של חוסכים לפנסיה חדשה), אלא בגלל המגמה המאיימת של ריבוי משמעותי ועקבי בחשבונות לא פעילים שבבעלות חוסכים פעילים, וזאת כתוצאה מהפנסיה חובה, שהוחלה על כלל השכירים במשק ב-2008.

כך, מהנתונים שאסף והציג שרעבי, עולה כי ב-2007 היו כ-740 אלף עמיתים פעילים בקרנות הפנסיה החדשות, ולעומתם היו "רק" 590 אלף עמיתים לא פעילים. הגידול, אגב, היה עקבי משנה לשנה. כמו כן, היקף הנכסים של העמיתים הלא פעילים בקרנות הפנסיה החדשות הסתכם בסוף 2015 בכ-35.7 מיליארד שקל, לעומת כ-165 מיליארד שקל בנכסים של העמיתים הפעילים בקרנות אלה.

מהנתונים שהציג האוצר עלה עוד, כי שיעור העמיתים הלא פעילים עמד על קצת יותר מ-50% בכל אחת מהקרנות הגדולות, שבבעלות חברות הביטוח (בכלל ביטוח ובאיילון השיעור עמד על כ-60%), בעוד שאצל בתי ההשקעות אלטשולר שחם והלמן אלדובי השיעור היה נמוך בהרבה. אגב, בפסגות פנסיה, שיעור העמיתים הלא פעילים היה הגבוה בענף ב-2015, ואילו מיטב דש מתיישר עם החברות הגדולות בתחום - כלומר כ-50%.

כך או אחרת, נושא זה זוכה עתה לטיפול - עם איחוד החשבונות של העמיתים בשוק, ותהליך זה צפוי להשפיע גם על המחיר הממוצע שמשלם הציבור למנהלי קרנות הפנסיה עבור ניהול החיסכון, ולהביא להפחתה נוספת בדמי הניהול הממוצעים בענף. זאת, בהמשך למגמת ירידה שמורגשת בענף זה זמן.

שרעבי פירט בכנס כי דמי הניהול בקרנות הפנסיה החדשות (שקלול של דמי הניהול מהצבירה ודמי הניהול מההפקדות) עמדו ב-2015 על 0.68% מהנכסים, לעומת 0.73% ב-2014, 0.76% ב-2013 ו-0.86% בשנה שקדמה. עם זאת, משום שמדובר בשוק מאוד צומח, ההכנסות השקליות מדמי הניהול רק גדלות משנה לשנה.

בלגן אדיר בממשק המעסיקים

רבים מסוכני הביטוח ומאנשי הגופים המוסדיים שבאו לכנס האירו בעיה אדירה שמעיבה על שוק החיסכון הפנסיוני בחודשים האחרונים, בדמות תקנות ממשק המעסיקים, שנכנסו לתוקף בינואר השנה. תקנות אלו העבירו אל המעסיקים את מלוא האחריות על ביצוע התשלומים בגין החיסכון הפנסיוני של העובדים והעברתם אל הגופים המוסדיים.

כפועל יוצא, כך אנו שומעים מסוכנים ומעסיקים, נוצרה בעיה של ממש. השינוי כבר מחייב, אבל אף אחד עדיין לא מוכן לכך, הממשקים לא משיקים, וכספים בהיקף אדיר לא עוברים כפי שהם צריכים לעבור במקרה של עובדים ומעסיקים רבים.

באוצר רואים במתרחש מחלות ילדות המאפיינות מהלך דרמטי כזה, ומשדרים כי יתנו לשוק את הזמן לתקן את המצב, ושלא מדובר בדרמה גדולה, כי הכספים לא באמת הולכים לאיבוד. אמנם אין ספק שמדובר בצעד חכם ומשמעותי, שיביא לשינוי לטובה בשוק החיסכון הפנסיוני, אבל בדרך לשם - למעבר מהעולם של פעם, של ההסתייעות בסוכנים, לעולם היעיל - נוצר המון בלגן.

מדובר בין היתר במיליארדי שקלים שככל הנראה שוכבים בחשבונות מעבר, ובמקרה של חוסכים רבים אינם משויכים בצורה נכונה. חוסכים אלו אולי יגלו עוד מעט ב"מכתבי פיגורים" ובסטייטמנטים שיקבלו, כי לא הופקד השנה כסף לחשבונותיהם. נדגיש כי מדובר באי-הפקדה טכנית, ולא מהותית, משום שהכספים הופקדו בפועל, וישויכו נכון - זה רק עניין של זמן. אולם מעבר לכך, מדובר גם בעמלות שבגלל אי-שיוך הכספים, אינן משולמות לסוכני הביטוח - אשר רבים מהם תלויים בתזרים העמלות כדי לממן את פעילותם. נוסף על כך מדובר בשעות ארוכות של לחץ ושל ניסיונות לתקן את המצב בגופים המוסדיים, אצל הסוכנים ובעיקר באגפי החשבות אצל המעסיקים.

כך, בדרך לעולם מסודר יותר, השוק נוחת בתחילת 2016 לבור (זמני) של בלגן, שיעסיק את הענף ואת העובדים והמעסיקים עוד כמה חודשים, לכל הפחות.

השנוי בדמי הניהול בפנסיה החדשה

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים