גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך למכירה מניות ונ"יע בשורט – כל מה שצריך לדעת

בשורט אתם מהמרים בדרך כלל נגד המגמה, על ירידה בהמשך לעלייה. אלא שבמקרים רבים מה שעולה ממשיך לעלות - ואז אתם עלולים להיתקע עם הפסד גדול ■ איך להימנע מכך?

הלוואת גישור/ קרדיט: שאטרסטוק
הלוואת גישור/ קרדיט: שאטרסטוק

מכירה בחסר (שורט) היא פעולה הפוכה מרכישת ניירת ערך. בדומה למכירה רגילה, מוכרים נייר ערך ומקבלים מזומן, אבל בשונה ממכירה רגילה המוכר בעצם מקדים את המכירה לרכישה.

מכירה בחסר נעשית לרוב כאשר חושבים שנייר ערך מסוים עומד לרדת, או כאשר רוצים לגדר אסטרטגיה מסוימת. אם, לדוגמא, משקיע מסוים מעריך שמניות הגז מצויות במחיר גבוה והוא חושב שהן יירדו - הוא יכול למכור בחסר את מניות הגז (לעשות שורט, וכבר נפרט את הטכניקה).דוגמה נוספת: אם משקיע סבור שמניות ת"א 25 (המעו"ף) נמצאות במחיר גבוה, הוא יכול למכור את המדד (למשל, מכירת תעודת סל על ת"א 25).

והנה המחשה מספרית: נניח שעשינו שורט על מניית אבנר במחיר של 260 אגורות, ואחרי חצי שנה המניה ירדה ל-200 אגורות ואז רכשנו אותה (כלומר, סגרנו את הפוזיציה). מניית אבנר בעצם ירדה ב-60 אגורות - ירידה של 23%. מי שעשה שורט הרוויח 60 אגורות (לכל מניה) - רווח של 23%.

כדי למכור בחסר צריך קודם לשאול (מלשון השאלה) מגורם אחר את ניירות הערך המיועדים למכירה. אחרת, טכנית, לא ניתן למכור. השאלת ניירות הערך היא עניין של משא ומתן ושל סחירות נייר הערך. אם תרצו לעשות שורט על אגרות חוב ממשלתיות, לא תהיה בעיה להשיג סחורה, אבל אם תרצו לעשות שורט על מניית יתר קטנה, ממש לא בטוח שתוכלו לקבל השאלה.

אם אתם מתכוונים לעשות מכירה בחסר, בשלב הראשון יש לבדוק מול הבנק או הברוקר שאתם עובדים איתו האם יש את נייר הערך הזה להשאלה. בנק או הברוקר יבדקו את זה בעיקר מול הגופים המוסדיים - תעודות הסל, קרנות נאמנות, קופות גמל ואולי אפילו הנוסטרו (חשבון השקעות עצמי) של הבנק או של הברוקר. אם יש במצאי, אפשר להתחיל. חשוב לציין כי השאלה עולה כסף: הגוף המשאיל מקבל מגוף השואל ריבית קבועה שנתית או דמי השאלה, שעשויים להיות בין 1% ליותר מ-3%.

שורט - איך עושים את זה ?

כשעושים שורט צריך לזכור כמה דברים. קודם כל, המשאיל יכול "לקרוא" לפוזיציה שלו בהתראה של יום יומיים (כל חוזה וההסכם הספציפי בין המשאיל לשואל). אם מדובר בנייר ערך סחיר, הבנק או הברוקר יוכלו להשיג לכם אותו ממקור אחר, כך שלא תצטרכו בפועל להחזיר את הסחורה אלא רק להחליף משאיל. אבל, כמובן, לא תמיד הנייר יהיה כה סחיר.

מעבר לכך, חשוב לזכור שבשורט במקרים רבים אתם נגד המגמה, אתם מהמרים על ירידה בהמשך לעלייה. במקרים רבים מה שעולה ממשיך לעלות - ואז אתם עלולים להיתקע עם הפסד גדול. כאשר המניה ממשיכה לטפס, קורה תרחיש הפוך - שורט סקוויז. השורטיסטים נלחצים מהעליות שמסבות להם הפסד ומחליטים לחסל את הפוזיציה (ובמקרים רבים פשוט המשאיל דורש את המניות בחזרה במקביל לעליית המניה והקטנת הביטחונות) - ואז ההפסד גדול עוד יותר. במצב של שורט סקוויז, נייר הערך עולה עוד יותר, הפוך מציפיות השורטיסט. זהו תרחיש מאוד לא נעים לכיס. בשורה התחתונה, קיים כמובן סיכון והוא לא קטן. 

שורט על אג"ח - סוג של מימון זול

השורטים חשובים לשוק ההון, משום שהם תורמים לשכלול השוק, מוסיפים נזילות ומגוונים את אפשרויות המסחר. מעבר לכך, מדובר בעצם במעין ייצור מוצרים נוספים - שורט על אגרות חוב ומק"מים הם בעצם סוג של הלוואה זולה. הרי רכישת אג"ח היא נתינת הלוואה בהתאם לריבית האפקטיבית, ומכאן שמכירת אג"ח בחסר היא בעצם קבלת הלוואה בריבית האפקטיבית הגלומה, והריבית כיום בשוק האג"ח ובשוק המק"מ, נמוכה במיוחד. גם אחרי הוצאות נופסות ודמי השאלה, מדובר במימון זול במיוחד.

את השורט בניירות הערך נהוג לבחון על פי יחס - Short Interest Ratio) SIR), היחס המבטא את השווי הכספי של יתרת המכירות בחסר במונחי מחזור יומי הממוצע בבורסה באותו נייר ערך. כך ניתן להבין את היקף השורט, ותוך כמה זמן (בימי מסחר ממוצעים) יהיה אפשר לסגור אותו. ככל שהיחס גדול יותר, מישהו סבור שהמניה/נייר הערך יירדו באורח משמעותי יותר.

ובכלל, טבלאות השורט מאפשרות לכם לדעת בכמה השתנו יתרות השורט - גידול ביתרות השורט משמעו שמשקיעים סבורים שמחיר נייר הערך עומד לרדת והיקף "ההימור" שלהם בפוזיציה הזו גדל. חשוב להבהיר - גידול בהיקף שורט, אינו בהכרח מעיד שכל השוק חושב שמחיר נייר הערך יקר, מספיק שיהיה גוף גדול שיגדיל פוזיציה בשורט על מנייה מסוימת כדי שסה"כ יתרת השורט תעלה, ועדיין מדובר בסממן שמעיד על כך שהשוק סבור (יותר מבעבר) שנייר הערך עשוי לרדת.

מנגד, קיטון בהיקף השורט, מעיד כי השחקנים בשוק סבורים שהסיכוי שהמניה תרד פחת (לעומת העבר).

עם זאת, חשוב לציין שפעמים רבות פוזיציית השורט לא לבד - כלומר, פוזיציית המכירה בחסר היא חלק מאסטרטגיה או מהווה גידור להשקעה מסוימת; ולכן, לא תמיד זה נכון לקבוע את הערכת השוק על נייר ערך בודד מהיקף השורט.

מידע חשוב אגב, שעולה מטבלאות השורט הוא שהיקפי המכירות בחסר משמעותיות מאוד בשוק האג"ח, וזה לא מפתיע - הריבית הנמוכה בעצם ייצרה דרך מימון מאוד זולה - שורט על אג"ח הוא סוג של הלוואה בריבית האפקטיבית של האג"ח ובפועל מדובר בהלוואות הכי זולות שניתן לקבל (גם כשמשקללים את דמי ההשאלה).

שורט טכני

ככלל, ניתן לבצע שורט רק כאשר משאילים את נייר הערך, אבל יש חריגים. אם המשקיע מקבל אישור למכור ולקנות באותו היום, טכנית יש לו על פני היום מכירה לא מגובה בהשאלה. קוראים לזה שורט טכני.

כמו כן, מכירה של מניה דואלית בשעה שיש למשקיע המניה הנסחרת בוול-סטריט (או בבורסה אחרת) היא גם אפשרית ומדובר בשורט טכני. השורט הזה אמור להתקזז באותו היום עם העברת המניות בחו"ל למניות מקומיות (וזה גם אפשרי במידה ויש מניות בחשבון אחר ושורט בחשבון שני, אך בתנאי וכפוף לכך שתהיה העברה באותו היום לסגור את השורט הטכני).

יש גם מקרי קצה, מניות שעדיין לא נרשמו בחשבון אך קיימות ואמורות להיות מועברות, אם הברוקר או הבנק השתכנעו שאכן המניות בדרך ניתן למכור אותן.

מדריכי השקעה נוספים:

ככה תשקיעו לבד - כל מה שצריך לדעת כדי להתחיל להשקיע בעצמכם

תעודות סל - יתרונות וחסרונות

עמלות ניירות ערך - ככה תחסכו בעמלות (השוואה של בנקים ובתי השקעות)

* המאמר נכתב על ידי מערכת הון, מדריכים פיננסיים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור ניירות ערך ואינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית משפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה ע"י בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל