גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השווקים רעדו - בתי ההשקעות הרוויחו כ-300 מיליון שקל ב-2015

הרווח מהפעילות העסקית של שמונת בתי ההשקעות הציבוריים גדל בכ-18.5% ■ ומה לגבי השנים הבאות? שחיקת מרווחים, גידול במספר העובדים ורגולציה מתהדקת ■ ניתוח "גלובס" - צפו במספרים

שנת 2015 הייתה שנה תנודתית מאוד בכל מה שקשור לתוצאות שוקי ההון ולתוצאות החברות הפיננסיות הפעילות בהם. היו בה תקופות טובות ותקופות רעות, אך בסופו של דבר היא הסתיימה באופן חיובי. כך מראים גם הנתונים של שמונת בתי ההשקעות, שתוצאותיהם הכספיות מפורסמות לציבור הרחב (בין אם משום שמדובר בחברות ציבוריות, ובין אם מדובר בחברות שבבעלות חברות ציבוריות).

יחד עם זאת, למרות שב-2015 הצליחו מיטב דש, אקסלנס, ילין לפידות, הראל פיננסים, אי.בי.אי, מגדל שוקי הון, מנורה מבטחים פיננסים ואנליסט, להציג רווח נקי מצרפי של כ-298 מיליון שקל בשורה התחתונה, הרי ש-2015 ממשיכה לספר את הסיפור המאתגר שעובר על בתי ההשקעות בשנים האחרונות, וכנראה יוסיף להטריד אותם בשנים הבאות: שחיקת מרווחים והקיטון בשיעור דמי הניהול, בעולם של גידול במספר העובדים ויתרון הולך ומעמיק לגודל.

2015 הייתה שנה לא טובה בשווקים, אך גם לא גרועה, והיא התאפיינה גם בשינויי תמהיל הנכסים ובפדיונות, לצד המשך מחיקות על קרנות נאמנות בחלק מהגופים שרכשו קרנות בעבר, וגם הפרשי שערים בתעודות הסל. כל אלה הובילו לשנה פושרת אצל בתי ההשקעות, שתוצאותיהם ידועות (במידת גילוי זו או אחרת), וכך, הרווח הנקי המצרפי שרשמו שמונת בתי ההשקעות הללו היה נמוך בכ-3% ביחס לרווח נקי מצרפי של כ-308 מיליון שקל שרשמו אותם הגופים בשנה שקדמה לה.

יחד עם זאת, כפי שאמרנו 2015 לא הייתה שנה שלילית, למרות התנודות הניכרות שנרשמו במהלכה (ושהמשיכו גם לאחריה, בחלקה הראשון של 2016). כך, השורה התחתונה המצרפית לא מעידה בהכרח על הרעה ברווחיות העסקית של הגופים הללו.

מדוע? שישה משמונת בתי ההשקעות רשמו בשנה החולפת רווח נקי, ואחד מהם עבר מהפסד ב-2014 לרווח ב-2015 (מגדל שוקי הון). שלושה אחרים רשמו גידול ברווחים (מיטב דש, ילין לפידות ואי.בי.אי). את הרווח הגבוה מביניהם הציג בית ההשקעות הצומח והמצליח ילין לפידות, ואחריו בלטו שני בתי ההשקעות הגדולים ממנו - מיטב דש ואקסלנס.

לעומת הגופים המרוויחים הללו, בשנה החולפת היו שני בתי השקעות שרשמו הפסד, שנבע ממחיקות חשבונאיות ולא מפעילות עסקית. מדובר בהראל פיננסים, שהפסדיו בשורה התחתונה כמיליון שקל, בעוד שמבחינה עסקית הוא דווקא הרוויח בשנה החולפת כ-48 מיליון שקל. זאת מאחר שב-2015 - ולא בפעם הראשונה - החברה נדרשה לבצע מחיקת מוניטין חשבונאית בגין קרנות הנאמנות שרכשה לאורך השנים, שהסתכמה בכ-68 מיליון שקל לפני מס ובכ-49 מיליון שקל לאחר מס. אגב, ב-2014 וב-2013 לא היו מחיקות שכאלה בהראל פיננסים.

גם בית ההשקעות המפסיד השני, מנורה מבטחים פיננסים, ספג בשנה החולפת מחיקה חשבונאית, של כ-17 מיליון שקל, שבנטרולם הציג רווח נקי מפעילות עסקית של כ-9 מיליון שקל (ולא הפסד של 8 מיליון שקל כפי שנרשם בשורת הרווח הנקי בדוחות).

לאור זאת, למרות ששורת הרווח הנקי המצרפי של שמונת בתי ההשקעות הציבוריים והסמי-ציבוריים מעידה על ירידה של כ-3% ברווח, הרי שבנטרול המחיקות החשבונאיות שנרשמו בהראל פיננסים ובמנורה מבטחים פיננסים, הסתכם הרווח הנקי המצרפי של בתי ההשקעות האמורים בכ-364 מיליון שקל - גידול של כ-18.5% ביחס לרווח הנקי שנרשם אצלם ב-2014. לצד זאת נציין כי בשנה החולפת הייתה מחיקה חשבונאית גם בגין קרנות הנאמנות של מגדל שוקי הון, אולם מחיקה זו נרשמה בדוחות מגדל אחזקות ולא בדוחות מגדל שוקי הון.

לצד שמונת הגופים המדווחים, ישנם שני בתי השקעות גדולים שהמחסור בנתוניהם בולט. האחד הוא בית ההשקעות הגדול במשק, פסגות, שעל פי הערכות בשוק הרוויח בשנה החולפת כ-130 מיליון שקל (ככל הנראה הרווח הגבוה בענף), לעומת רווח של כ-110-125 מיליון שקל ב-2014. השני הוא אלטשולר שחם, שחווה שנים טובות במהלכן גדל משמעותית. אין לנו היכולת להעריך את היקף הרווח השנתי של אלטשולר שחם.

שיעור ההכנסות המשיך להצטמק

בכל אופן, לצד הגידול ברווחי בתי ההשקעות בנטרול המחיקות החשבונאיות, אין מדובר בשנה חיובית עבור גופים אלה, בהכללה. זאת משום שדוחות 2015 מלמדים כי בשנה שעברה המשיכה מגמת ההצטמקות בשיעור ההכנסות מדמי ניהול, בדגש על שיעור דמי הניהול במוצרים הקלאסיים - של ניהול כספי לקוחות לטווח ארוך (באמצעות קופות גמל וקרנות השתלמות ופנסיה) ולטווח קצר (באמצעות קרנות נאמנות, תיקים מנוהלים ותעודות סל), אשר עדיין מהווים את עיקר פעילות הגופים הללו. 

ואולם, הדיווחים של בתי ההשקעות האמורים הצביעו על כך שבשנה שעברה נרשם קיטון בסך הנכסים המנוהלים בגופים אלה, בעיקר בקרנות נאמנות כספיות - שאינן מנוע הכנסות ורווחים, בלשון המעטה. בסוף 2015 ניהלו שמונת בתי ההשקעות האמורים נכסים בהיקף מצרפי של כ-395 מיליארד שקל. סכום נאה למדי, אך כזה שמהווה ירידה של כ-6% ביחס לסך מצרפי של כ-421 מיליארד שקל. אגב, המגמה האמורה לא הייתה גורפת, כשבית ההשקעות ילין לפידות המשיך את הצמיחה המרשימה שלו גם בשנה שעברה כך שהנכסים שנוהלו באמצעותו ועל-ידיו נסקו בכ-27% לסך של כ-57 מיליארד שקל.

כך או אחרת, ב-2015 שוק ההון היה חיובי יחסית למרות החודשים השליליים והמפחידים שנרשמו במהלכו, וכך קרה שהנתונים שהתפרסמו בדוחות הכספיים הגלויים לציבור מלמדים שסך כל ההכנסות של שמונת בתי ההשקעות שבחנו לא קטנו. הם גם לא גדלו כשהם הסתכמו בשנה החולפת בכ-2.56 מיליארד שקל - גידול סמלי בלבד של 0.2% ביחס לשנה שקדמה.

כאמור, מבין המגמות שמאפיינות את שוק בתי ההשקעות, בדומה למה שקורה בשוקי פיננסים אחרים בראשם הביטוח והבנקאות, מגמת הגידול במספר העובדים הורגשה היטב גם ב-2015. לאורך השנים האחרונות הפכו בתי ההשקעות מגופים צעירים, קטנים ו"שובבים" לגופים מפוקחים, שמושתת עליהם רגולציה רבה. כפועל יוצא הגופים הללו נדרשים להעסיק מספר הולך וגדל של עובדים.

כך, מבין שמונת בתי ההשקעות שבחנו את דוחותיהם הכספיים, רק שניים הראו מספרים המעידים על מגמה שונה. האחד הוא הראל פיננסים, שנמנה עם קבוצה מוסדית מפוקחת, ושמספר העובדים בו קטן בשנה שעברה "רק" בשלושה עובדים, והשני הוא מגדל שוקי הון, שמכר את חברת הבורסה שלו לבית ההשקעות אי.בי.אי - ומשום כך הציג ירידה ניכרת של כ-33% במספר העובדים בו.

מה עשו המגזרים המרכזיים

לצד פעילויות אלה התמקדנו השנה באחד התחומים הצומחים ביותר בשוק הפיננסים בשנים האחרונות - שוק תעודות הסל, שהגופים שיש להם דריסת רגל בו נהנו ממנו מאוד, ולא רק ב-2015. אגב, הנאה זו מוגבלת רק לארבעה בתי השקעות שפועלים בתחום תעודות הסל: אקסלנס - באמצעות קסם, מיטב דש - באמצעות תכלית, פסגות והראל.

מבדיקת הדוחות הכספיים עולה, כי ארבעת הגופים הללו רשמו בשנה שעברה הכנסות מצרפיות של כ-414 מיליון שקל, שהיוו גידול של כ-2% ביחס להכנסות של כ-404 מיליון שקל שרשמו ב-2014. בשנתיים שקדמו, 2013 ו-2012, בהתאמה, רשמו ארבעת הגופים הללו הכנסות של כ-319 מיליון שקל ו-300 מיליון שקל, בהתאמה, מתחום תעודות הסל.

ואולם, תחום זה, שחווה מגמת צמיחה ברורה בהיקף הנכסים המנוהל עד לאחרונה (ב-2015 נפדו משוק תעודות הסל כ-15 מיליארד שקל, עיקרם בתעודות הפיקדון - ובסוף אותה שנה נוהלו בו נכסים בהיקף כולל של כ-103.5 מיליארד שקל) ובהיקף ההכנסות, עומד כיום בפני תחילת שינוי שעלול להיות משמעותי מבחינתו. זאת משום השינוי הרגולטורי שרשות ני"ע משיתה על תחום החיסכון הפסיבי באמצעות הפיכת תעודות הסל לקרנות סל - שמטבען, פוטנציאל הרווח שטמון בהן פחות גבוה מאשר בתעודות.

לצד זאת נציין כי בשנה החולפת הורגשה אצל חמשת בתי ההשקעות הציבוריים - מיטב דש, אקסלנס, ילין לפידות, אי.בי.אי ואנליסט - יציבות בהכנסות המצרפיות מדמי ניהול במגזר הגמל, ההשתלמות והפנסיה. המספר המצרפי עלה ב-0.7% סמליים, כשבאנליסט ומיטב דש נרשמה ירידה ובאקסלנס יציבות יחסית. בתחום קרנות הנאמנות וניהול התיקים הציגו חמשת בתי ההשקעות האמורים עמידה במקום במונחי ההכנסות מדמי הניהול - על רמה של 796 מיליון שקל, וגם כאן מיטב דש ואנליסט בלטו עם קיטון בהכנסות, למול היתר שהציגו עלייה בשורה זו.

שוק תעודות הסל הכנסות החברות מניהול התעודות משנה

תוצאות בתי ההשקעות הציבורים וה'סמי?ציבוריים' ב?2015

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים