גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר גבוה ואופציות? המקרה של מייסדי מובילאיי, צ'ק פוינט וטסלה

כמעט כל חבילת תגמול של מנהל בחברה ציבורית כוללת מרכיב מזומן (שכר ובונוס) ומרכיב הוני (בעיקר אופציות למניות) ■ לא רק שאופציות אחראיות לחלק ניכר משווי חבילת התגמול - לרוב שיעור המס החל עליהן הוא 25%

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

וורן באפט, האורקל מאומהה, תמיד היה ידוע כאיש יחסית צנוע. מייסד ענקית ההשקעות ברקשייר האתאווי, שמכהן כבר 46 שנה כיו"ר וכמנכ"ל שלה ועדיין מחזיק בשיעור לא מבוטל ממניותיה, מושך מהחברה שכר שנתי של 100 אלף דולר (החברה שווה 360 מיליארד דולר), ואינו מחלק לעצמו או ליתר מנהלי החברה אופציות למניות. זו המדיניות של ברקשייר מאז הקמתה. בלי אופציות למניות למנהל בכיר, מוכשר ככל שיהיה.

באפט הוא דוגמה די נדירה לכך שמייסד שעדיין מחזיק בשיעור לא מבוטל מהון החברה, יכול לנהל אותה בהצלחה בלי לקבל "אקסטרה" תגמול הוני, כלומר בעיקר אופציות למניות. זה מאוד נדיר, כי בחברות הטק האמריקאיות והישראליות כאחד די מקובל לחלק למייסד שמכהן כמנכ"ל או כיו"ר או בכל תפקיד ביצועי אחר, אופציות למניות למרות שכבר יש לו מניות לא מעטות, וזה אומר שהוא כבר קשור בחבל הטבור לביצועי החברה והמניה.

למה? ובכן, בהמשך נדון בכך, אך לפני הכול - הסבר קצרצר: כמעט כל חבילת תגמול של מנהל בחברה ציבורית כוללת מרכיב מזומן (שכר ברוטו ובונוס) ומרכיב הוני (בעיקר אופציות למניות). אופציה היא האפשרות לרכוש את המניה, שנסחרת בבורסה, לפי מחיר שקרוי "מחיר המימוש". ההטבה הגלומה באופציה נוצרת כשמחיר המניה בבורסה (שהוא משתנה) גבוה ממחיר המימוש (שהוא קבוע), והיא מחושבת כמכפלה של מספר האופציות שהוענקו בהפרש שבין המחיר בבורסה למחיר המימוש. בתקופות גאות, כמו זו הנוכחית, מחירי מימוש של אופציות שהוענקו בעבר נמוכים משמעותית ממחירי הבורסה, וכך נוצרות למי שקיבל אותן הטבות "על הנייר" מאוד מפנקות. רוב המנהלים יודעים לזהות תקופות גאות בשוקי המניות, לממש את האופציות למניות, למכור את המניות וכך להפוך הטבה "על הנייר" להטבה בפועל.

אופציות למניות הן שכר לכל דבר ועניין, ולא רק שהן אחראיות לחלק ניכר משווי חבילת התגמול של המנהל - לרוב שיעור המס החל עליהן הוא 25% (מס רווחי הון) ולא מס עבודה המקסימלי הקבוע בחוק (50%).

משחר יצירתן, אופציות נועדו לקשור בין ביצועי המנהל לביצועי המניה, כלומר לאפשר למנהל ליהנות מפירות עבודתו שבאים לידי ביטוי בביצועי המניה בטווח הארוך שהם תוצר נלווה של ביצועיו. אבל, וכאן מדובר באבל די מהותי, כאשר המנהל הוא מייסד, כלומר הוא מגיע למעמד הענקת האופציות כשבאמתחתו שיעור ניכר מהון המניות של החברה, לא רק שהתמריץ הטמון בהענקת האופציות מאבד מעוצמתו (במיוחד כשהוא ניתן באופן קבוע וללא תלות בביצועי החברה ו/או המניה) - הוא למעשה תגמול עודף כי מניות המייסד כבר מאפשרות לו ליהנות מביצועי המניה. זה לא אומר שלמייסד לא מגיע לקבל אופציות (כל מקרה צריך להיבחן לגופו), אך כן צריך להבדיל בין תגמול הוני למייסד שיש לו שיעור לא מבוטל מהון המניות, למנהל שכיר שהגיע לחברה כשאין באמתחתו אפילו מניה אחת שלה.

כדי להמחיש עד כמה הפרקטיקה של הענקת אופציות למייסדים בתפקידים ניהוליים נהוגה בחברות ישראליות וזרות שנסחרות בוול סטריט - ועד כמה היא מהותית ביצירת העושר שלהם - הבאנו כדוגמה את מובילאיי וצ'ק פוינט הישראליות ואת טסלה האמריקאית.

בחרנו במובילאיי על רקע הדוח השנתי שפרסמה בשבוע שעבר, שמפרט את עלויות השכר של שני מייסדיה, והשווינו את ממצאינו לאלו שמצאנו בדוח השנתי של טסלה, שגם הוא פורסם בשבוע שעבר, ושל צ'ק פוינט (עדיין לא פרסמה, ולכן הסתמכנו על נתוני 2014). בטסלה בחרנו כיוון שכמו מובילאיי, זו חברה זרה מצליחה, חברת צמיחה טהורה שהונפקה לפני פחות מעשור ויש קשר בין פעילותה לזו של מובילאיי. האחרונה פיתחה מערכת לרכב שמתריעה מפני סכנות בכביש, ובונה עליה כבסיס לפיתוח מכונית אוטונומית, ואילו טסלה מייצרת רכבים חשמליים ומנסה אף היא להגשים את חזון המכונית האוטונומית. בצ'ק פוינט בחרנו כיוון שזו חברה ישראלית מצליחה אך הרבה יותר בוגרת ממובילאיי וטסלה, כלומר היא לא חברת צמיחה טהורה, היא הונפקה לפני 20 שנה.

לפני שנפרט את הממצאים, נציין כי בכל שלוש החברות המייסדים הוכיחו את עצמם, כלומר יצרו ערך ענק לכל ציבור בעלי המניות ועל כך מגיע להם הקרדיט: מובילאיי הונפקה בקיץ 2014 לפי מחיר של 25 דולר למניה, וזו נסחרת כעת לפי 40 דולר; טסלה הונפקה בקיץ 2010 לפי 17 דולר למניה, וזו נסחרת כעת לפי 248 דולר, ואילו צ'ק פוינט הונפקה בקיץ 1996 לפי מחיר (בשקלול ספליטים) של דולרים בודדים למניה, וזו נסחרת כעת לפי 89 דולר.

וכעת לממצאים הדי מדהימים: שני מייסדי מובילאיי, המנכ"ל זיו אבירם והיו"ר אמנון שעשוע, מחזיקים כל אחד ב-8.2% מהון החברה, אך בדיקת "גלובס" (ראו טבלה) מגלה שכמעט מחצית (!) מהון זה מקורה באופציות למניות שהוענקו לשניים במהלך 2013-2014 לפי מחירי מימוש אפסיים. לדוגמה, האופציות שהוענקו לשניים בשנת 2013, קצת יותר משנה לפני ההנפקה, הוקצו לפי מחיר מימוש של 3.7 דולר, ולכן מגלמות הטבה של 82 מיליון דולר לכל אחד. האופציות שהוענקו בשנת 2014, שנת ההנפקה (למעשה, הוענקו כשהן עמוק "בתוך הכסף" כי ההנפקה הייתה כבר בתוכנית), הוקצו לפי מחיר של כמעט 7 דולרים, ולכן מגלמות הטבה של כ-190 מיליון דולר לכל אחד. במילים אחרות, אבירם ושעשוע הכפילו בתוך שלוש שנים את שיעור ההחזקה שלהם בחברה חינם אין כסף כי האופציות ניתנו לפי מחירי מימוש אפסיים בדיעבד, ובל נשכח ששווי החברה בהנפקה לא היה בדיוק תעלומה לפני שיצאה לפועל.

התרומה של האופציות למניות לשיעור ההחזקה הכולל במקרה של מייסדי מובילאיי בולטת בהשוואה לזו של מייסד ומנכ"ל טסלה, אילון מאסק. מאסק תוגמל אף הוא באופציות למניות במהלך 2009-2013 ואלו מהוות "רק" כרבע משיעור החזקתו. במקרה של גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, מדובר על 19% - פחות ממובילאיי וטסלה אך עדיין שיעור לא מבוטל.

והנה עוד נקודה. מייסדי מובילאיי מקבלים שכר שנתי של 120 אלף דולר, עשרת אלפים דולר בחודש, כ-38 אלף שקל (בערך כמו שכר של מתכנת בכיר). מייסד טסלה מקבל שכר מינימום, כפי שקובע החוק בקליפורניה, מקום מושבה של החברה (אשתקד, כולל הטבות אחרות מדובר היה על כ-38 אלף דולר אך מאסק מוותר על זכאותו לקבל סכום זה), ואילו מייסד צ'ק פוינט מקבל שכר מינימום כפי שקבוע בחוק הישראלי.

נדיבות מצד הארבעה ואולי גם נוספים כמותם? לא ממש. כפי שמוכיחה הטבלה שצירפנו, השכר ההוני שהם מקבלים בצורת האופציות למניות גבוה לאין שיעור מכל שכר במזומן שהיו מקבלים.

אז מה השורה התחתונה? ובכן, הענקת אופציות למניות - למייסד ולמנהל שכיר כאחד - היא פרקטיקה נהוגה בוול סטריט. זו השיטה הקפיטליסטית של וול סטריט, ושלוש החברות שהבאנו כדוגמה אינן היחידות.

ועדיין, צריך להבדיל בין אופציות שניתנות למייסד שכבר יש באמתחתו נתח מעוגת הון החברה (ובל נשכח שבשנות ההקמה של חברה, מייסדים משקיעים מזמנם וממרצם אך לא הרבה מכספם ממש; רוב המימון ניתן לחברה מקרנות הון סיכון) לבין מנהל שכיר שאין לו אפילו פירור מהון החברה.

האם מייסדי מובילאיי היו מנהלים אותה פחות טוב אם לא היו מקבלים אופציות ומסתפקים ב-4% מההון שנותר להם? האם מייסד טסלה היה מנהל אותה פחות טוב אם היה מוותר על כל תגמול הוני באשר הוא? והאם מייסד צ'ק פוינט היה מנהל אותה פחות טוב ללא ההקצאה השנתית הקבועה של האופציות שלו? לא נראה לנו. נשמח לשמוע מה אתם חושבים על כך.

השכר הוא מינימלי או סמלי

 

 

 

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן