גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר גבוה ואופציות? המקרה של מייסדי מובילאיי, צ'ק פוינט וטסלה

כמעט כל חבילת תגמול של מנהל בחברה ציבורית כוללת מרכיב מזומן (שכר ובונוס) ומרכיב הוני (בעיקר אופציות למניות) ■ לא רק שאופציות אחראיות לחלק ניכר משווי חבילת התגמול - לרוב שיעור המס החל עליהן הוא 25%

בורסה / צילום: רויטרס
בורסה / צילום: רויטרס

וורן באפט, האורקל מאומהה, תמיד היה ידוע כאיש יחסית צנוע. מייסד ענקית ההשקעות ברקשייר האתאווי, שמכהן כבר 46 שנה כיו"ר וכמנכ"ל שלה ועדיין מחזיק בשיעור לא מבוטל ממניותיה, מושך מהחברה שכר שנתי של 100 אלף דולר (החברה שווה 360 מיליארד דולר), ואינו מחלק לעצמו או ליתר מנהלי החברה אופציות למניות. זו המדיניות של ברקשייר מאז הקמתה. בלי אופציות למניות למנהל בכיר, מוכשר ככל שיהיה.

באפט הוא דוגמה די נדירה לכך שמייסד שעדיין מחזיק בשיעור לא מבוטל מהון החברה, יכול לנהל אותה בהצלחה בלי לקבל "אקסטרה" תגמול הוני, כלומר בעיקר אופציות למניות. זה מאוד נדיר, כי בחברות הטק האמריקאיות והישראליות כאחד די מקובל לחלק למייסד שמכהן כמנכ"ל או כיו"ר או בכל תפקיד ביצועי אחר, אופציות למניות למרות שכבר יש לו מניות לא מעטות, וזה אומר שהוא כבר קשור בחבל הטבור לביצועי החברה והמניה.

למה? ובכן, בהמשך נדון בכך, אך לפני הכול - הסבר קצרצר: כמעט כל חבילת תגמול של מנהל בחברה ציבורית כוללת מרכיב מזומן (שכר ברוטו ובונוס) ומרכיב הוני (בעיקר אופציות למניות). אופציה היא האפשרות לרכוש את המניה, שנסחרת בבורסה, לפי מחיר שקרוי "מחיר המימוש". ההטבה הגלומה באופציה נוצרת כשמחיר המניה בבורסה (שהוא משתנה) גבוה ממחיר המימוש (שהוא קבוע), והיא מחושבת כמכפלה של מספר האופציות שהוענקו בהפרש שבין המחיר בבורסה למחיר המימוש. בתקופות גאות, כמו זו הנוכחית, מחירי מימוש של אופציות שהוענקו בעבר נמוכים משמעותית ממחירי הבורסה, וכך נוצרות למי שקיבל אותן הטבות "על הנייר" מאוד מפנקות. רוב המנהלים יודעים לזהות תקופות גאות בשוקי המניות, לממש את האופציות למניות, למכור את המניות וכך להפוך הטבה "על הנייר" להטבה בפועל.

אופציות למניות הן שכר לכל דבר ועניין, ולא רק שהן אחראיות לחלק ניכר משווי חבילת התגמול של המנהל - לרוב שיעור המס החל עליהן הוא 25% (מס רווחי הון) ולא מס עבודה המקסימלי הקבוע בחוק (50%).

משחר יצירתן, אופציות נועדו לקשור בין ביצועי המנהל לביצועי המניה, כלומר לאפשר למנהל ליהנות מפירות עבודתו שבאים לידי ביטוי בביצועי המניה בטווח הארוך שהם תוצר נלווה של ביצועיו. אבל, וכאן מדובר באבל די מהותי, כאשר המנהל הוא מייסד, כלומר הוא מגיע למעמד הענקת האופציות כשבאמתחתו שיעור ניכר מהון המניות של החברה, לא רק שהתמריץ הטמון בהענקת האופציות מאבד מעוצמתו (במיוחד כשהוא ניתן באופן קבוע וללא תלות בביצועי החברה ו/או המניה) - הוא למעשה תגמול עודף כי מניות המייסד כבר מאפשרות לו ליהנות מביצועי המניה. זה לא אומר שלמייסד לא מגיע לקבל אופציות (כל מקרה צריך להיבחן לגופו), אך כן צריך להבדיל בין תגמול הוני למייסד שיש לו שיעור לא מבוטל מהון המניות, למנהל שכיר שהגיע לחברה כשאין באמתחתו אפילו מניה אחת שלה.

כדי להמחיש עד כמה הפרקטיקה של הענקת אופציות למייסדים בתפקידים ניהוליים נהוגה בחברות ישראליות וזרות שנסחרות בוול סטריט - ועד כמה היא מהותית ביצירת העושר שלהם - הבאנו כדוגמה את מובילאיי וצ'ק פוינט הישראליות ואת טסלה האמריקאית.

בחרנו במובילאיי על רקע הדוח השנתי שפרסמה בשבוע שעבר, שמפרט את עלויות השכר של שני מייסדיה, והשווינו את ממצאינו לאלו שמצאנו בדוח השנתי של טסלה, שגם הוא פורסם בשבוע שעבר, ושל צ'ק פוינט (עדיין לא פרסמה, ולכן הסתמכנו על נתוני 2014). בטסלה בחרנו כיוון שכמו מובילאיי, זו חברה זרה מצליחה, חברת צמיחה טהורה שהונפקה לפני פחות מעשור ויש קשר בין פעילותה לזו של מובילאיי. האחרונה פיתחה מערכת לרכב שמתריעה מפני סכנות בכביש, ובונה עליה כבסיס לפיתוח מכונית אוטונומית, ואילו טסלה מייצרת רכבים חשמליים ומנסה אף היא להגשים את חזון המכונית האוטונומית. בצ'ק פוינט בחרנו כיוון שזו חברה ישראלית מצליחה אך הרבה יותר בוגרת ממובילאיי וטסלה, כלומר היא לא חברת צמיחה טהורה, היא הונפקה לפני 20 שנה.

לפני שנפרט את הממצאים, נציין כי בכל שלוש החברות המייסדים הוכיחו את עצמם, כלומר יצרו ערך ענק לכל ציבור בעלי המניות ועל כך מגיע להם הקרדיט: מובילאיי הונפקה בקיץ 2014 לפי מחיר של 25 דולר למניה, וזו נסחרת כעת לפי 40 דולר; טסלה הונפקה בקיץ 2010 לפי 17 דולר למניה, וזו נסחרת כעת לפי 248 דולר, ואילו צ'ק פוינט הונפקה בקיץ 1996 לפי מחיר (בשקלול ספליטים) של דולרים בודדים למניה, וזו נסחרת כעת לפי 89 דולר.

וכעת לממצאים הדי מדהימים: שני מייסדי מובילאיי, המנכ"ל זיו אבירם והיו"ר אמנון שעשוע, מחזיקים כל אחד ב-8.2% מהון החברה, אך בדיקת "גלובס" (ראו טבלה) מגלה שכמעט מחצית (!) מהון זה מקורה באופציות למניות שהוענקו לשניים במהלך 2013-2014 לפי מחירי מימוש אפסיים. לדוגמה, האופציות שהוענקו לשניים בשנת 2013, קצת יותר משנה לפני ההנפקה, הוקצו לפי מחיר מימוש של 3.7 דולר, ולכן מגלמות הטבה של 82 מיליון דולר לכל אחד. האופציות שהוענקו בשנת 2014, שנת ההנפקה (למעשה, הוענקו כשהן עמוק "בתוך הכסף" כי ההנפקה הייתה כבר בתוכנית), הוקצו לפי מחיר של כמעט 7 דולרים, ולכן מגלמות הטבה של כ-190 מיליון דולר לכל אחד. במילים אחרות, אבירם ושעשוע הכפילו בתוך שלוש שנים את שיעור ההחזקה שלהם בחברה חינם אין כסף כי האופציות ניתנו לפי מחירי מימוש אפסיים בדיעבד, ובל נשכח ששווי החברה בהנפקה לא היה בדיוק תעלומה לפני שיצאה לפועל.

התרומה של האופציות למניות לשיעור ההחזקה הכולל במקרה של מייסדי מובילאיי בולטת בהשוואה לזו של מייסד ומנכ"ל טסלה, אילון מאסק. מאסק תוגמל אף הוא באופציות למניות במהלך 2009-2013 ואלו מהוות "רק" כרבע משיעור החזקתו. במקרה של גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, מדובר על 19% - פחות ממובילאיי וטסלה אך עדיין שיעור לא מבוטל.

והנה עוד נקודה. מייסדי מובילאיי מקבלים שכר שנתי של 120 אלף דולר, עשרת אלפים דולר בחודש, כ-38 אלף שקל (בערך כמו שכר של מתכנת בכיר). מייסד טסלה מקבל שכר מינימום, כפי שקובע החוק בקליפורניה, מקום מושבה של החברה (אשתקד, כולל הטבות אחרות מדובר היה על כ-38 אלף דולר אך מאסק מוותר על זכאותו לקבל סכום זה), ואילו מייסד צ'ק פוינט מקבל שכר מינימום כפי שקבוע בחוק הישראלי.

נדיבות מצד הארבעה ואולי גם נוספים כמותם? לא ממש. כפי שמוכיחה הטבלה שצירפנו, השכר ההוני שהם מקבלים בצורת האופציות למניות גבוה לאין שיעור מכל שכר במזומן שהיו מקבלים.

אז מה השורה התחתונה? ובכן, הענקת אופציות למניות - למייסד ולמנהל שכיר כאחד - היא פרקטיקה נהוגה בוול סטריט. זו השיטה הקפיטליסטית של וול סטריט, ושלוש החברות שהבאנו כדוגמה אינן היחידות.

ועדיין, צריך להבדיל בין אופציות שניתנות למייסד שכבר יש באמתחתו נתח מעוגת הון החברה (ובל נשכח שבשנות ההקמה של חברה, מייסדים משקיעים מזמנם וממרצם אך לא הרבה מכספם ממש; רוב המימון ניתן לחברה מקרנות הון סיכון) לבין מנהל שכיר שאין לו אפילו פירור מהון החברה.

האם מייסדי מובילאיי היו מנהלים אותה פחות טוב אם לא היו מקבלים אופציות ומסתפקים ב-4% מההון שנותר להם? האם מייסד טסלה היה מנהל אותה פחות טוב אם היה מוותר על כל תגמול הוני באשר הוא? והאם מייסד צ'ק פוינט היה מנהל אותה פחות טוב ללא ההקצאה השנתית הקבועה של האופציות שלו? לא נראה לנו. נשמח לשמוע מה אתם חושבים על כך.

השכר הוא מינימלי או סמלי

 

 

 

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה