גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי עושק את הציבור?

המדינה מנהלת את השוק האפור הגדול בישראל

המלך האמיתי ש/ל השוק האפור / איור גיל ג'יבלי

1. שימו לב לנתון המדהים הבא, הלקוח מדוח מבקר המדינה על מערכת ההוצאה לפועל, שפורסם השבוע. להזכירכם, מדובר ביחידה במשרד המשפטים, קרי מדינת ישראל: באוגוסט 2015 עמד ההיקף הכולל של החובות בתיקי הוצאה לפועל על יותר מ-650 מיליארד שקל.

מתוך סכום זה כ-63 מיליארד שקל הם סכום החוב הראשוני בעת פתיחת התיקים. היתרה, כ-580 מיליארד שקל, כוללת בין היתר ריביות, הפרשי הצמדה, אגרות והוצאות שהצטברו לחוב עד אוגוסט 2015. כלומר, החוב גבוה פי 10 מהקרן, ובסביבת ריבית אפסית שנמצאת איתנו כבר כ-8 שנים, המסקנה היא שחבורת התאגידים, בין ממשלתיים ובין פרטיים, וחבורת עורכי הדין שמטפלים בכל התיקים הללו - עוסקים בדבר אחד פשוט: עושק וסחיטת החייבים, הרבה פעמים בריביות הגבוהות במידה ניכרת מהחוק.

נכון, חלק מהחייבים הם גם שרלטנים שמתחמקים מחובם, אבל חלק די גדול מהם חסרי ישע, שנקלעו למצוקה ונאלצים לשלם את חובם בריביות מופקעות, כשאין להם דרך ממשית להתנגד או להבין בסבך הריביות שמפציצות אותם.

רוצים דוגמאות? תיקי הוצאה לפועל שנפתחו למימוש דירות מגורים בגין פיגור בהחזר הלוואות משכנתא: על-פי החוק ריבית הפיגורים המרבית להלוואות מהסוג הזה הייתה 8.25%. כמה גבו בפועל בבדיקה המדגמית שערך המבקר? 18.7% (!) - ריבית כפולה מהריבית הנקובה בחוק.

והנה עוד אחת: באפריל 2015 הגיש בנק תובענה נגד לקוח וביקש כי החוב בסכום של כ-40 אלף שקל יישא ריבית הסכמית של כ-10% לשנה. ההוצאה לפועל פתחה את התיק הזה בשיעור ריבית שגויה של כ-10,000% לשנה. התיק תפח בתוך כחצי שנה לכ-2.3 מיליון שקל. יתרה מזאת: עד מועד הביקורת הספיק הזוכה לבצע 13 עיקולים על חשבונותיו של החייב, ולהשית על החייב שכר-טרחה של כ-57 אלף שקל, אשר חושב בהתאם ליתרת החוב העדכנית הכוללת את הריבית השגויה.

עוד דוגמה: בינואר 2015 הגיש בנק תובענה נגד לקוח. בבקשת הביצוע ביקש הבנק לפתוח את התיק לפי טבלת ריבית שהייתה הנהוגה בבנק באותה עת, ששיעור הריבית בה במועד פתיחת התיק היה כ-15% לשנה. למרות זאת פתחה ההוצאה לפועל את התיק לפי טבלה אחרת בריבית קבועה של כ-38% לשנה, הגבוהה פי 2.5 מהריבית החוקית במועד פתיחת התיק.

ודוגמה אחרונה: ביוני 2015 הגישה חברה ממשלתית תובענה נגד לקוח. בבקשת הביצוע ציינה החברה כי הריבית בגין החוב היא ריבית הפיגורים של החשב הכללי. ההוצאה לפועל פתחה את התיק הזה לפי שיעור ריבית שנתית של 195% במקום 8.1%, דהיינו ריבית הגבוהה פי 24 מהריבית הנקובה בחוק.

מקריאה של כ-100 עמודי דוח המבקר עולה תמונה לא נעימה בלשון המעטה, שהמסקנה שלה היא ברורה ומדאיגה כאחת: מגדירים את שלי נרקיס כמלך השוק האפור, כמי שמנהל את חברת האשראי החוץ-בנקאי (כך הוא רוצה שיגדירו אותו) הגדולה ביותר במשק. אז כל אלה שמדביקים לנרקיס את כל התארים הללו פשוט לא מכירים היטב את המלך האמיתי של השוק האפור: מדינת ישראל בכבודה ובעצמה, באמצעות מערכת ההוצאה לפועל, שמפגינה בריונות וסחיטה כלכלית.

2. וזה מביא אותנו לשאלה עקרונית, ייתכן שהיא תישמע לכם מעט פשטנית: מי מרמה אתכם יותר, אם בכוונה, אם בתום-לב ואם מתוך תפיסה כלכלית כזו או אחרת: המדינה או הסקטור העסקי? או שאלה קצת יותר פרטנית: מי אחראי יותר על יוקר המחיה בישראל, המדינה או הסקטור העסקי?

לכאורה, זה צריך להיות טריוויאלי: תאגידים אמורים למקסם את הערך לבעלי המניות שלהם, וחלקם עושים זאת על חשבון הצרכנים והעובדים. המדינה, באמצעות הרגולציה רבת-הפנים והזרועות שלה, אמורה לדאוג שהתאגידים לא יצברו יותר מדי כוח, כי יותר מדי כוח וכסף בדרך כלל משחית ופוגע בצרכנים ובעובדים.

בבסיס התפיסה התאגידית עומדת כאמור הרדיפה אחרי "מקסום הערך לבעלי המניות" שסופגת ביקורת הולכת וגוברת בשנים האחרונות, ביקורת הדורשת לאזן קצת יותר טוב בין משולש נוסף של גורמים: הצרכנים, העובדים והספקים, ולא רק לרדוף אחרי ערך אחד בלבד, הערך של בעלי המניות. הרדיפה שמקדשת רווחים גבוהים בכל מחיר לבעלי המניות של החברה מטפחת לכאורה לקיחת סיכונים, מטפחת יזמות, מטפחת השקעות חדשות ומטפחת גם חדשנות, שבתורה מורידה מחירי מוצרים לצרכנים, אבל פעמים רבות היא מנתבת עושר רב מדי וכוח רב מדי למעטים, באה על חשבון העובדים והצרכנים, מייצרת תסיסה ציבורית כלפי אלה שהצליחו, במיוחד אם הונם נצבר במקביל לתנאי העסקה גרועים וגביית מחירים מנופחים מצרכנים.

כמובן שפשיטות-הרגל המהדהדות, תוך חיסול של מיליארדי שקלים, עם ערבות מאוד מוגבלת של בעלי המניות והשליטה, הגבירו את התסיסה הציבורית באופן טבעי. מרבית פושטי-הרגל צברו או סילקו מספיק נכסים הצידה כדי להמשיך בחיים הטובים שלהם, ובהיסטוריה הכלכלית יש לא מעט דוגמאות לכך שחלקם חוזרים לעוד סיבובים בעולם העסקי.

במציאות הזו, תאגידי ענק, החזקים פעמים רבות מהממשלות שלהם, מרשים לעצמם למתוח את הגבולות ביחסים ביניהם. הם מעגלים פינות, מצפצפים לעתים על הרגולציה, מותחים איתה את החבל, מאיימים להעתיק פעילויות למדינות שבהן מסי החברות נמוכים יותר, משתמשים במבני חברות חוצי גבולות כדי להתחמק ממסים ועוד. זה קורה בכל תעשייה: זה קרה בתעשיית הבנקאות בארה"ב, זה קרה בתעשיית התרופות, זה קרה בתעשיית ההיי-טק (הבועה הגדולה של שנות ה-2000), וזה קרה בתעשיית הרכב (פולקסווגן). הם כופפו את החוקים, כופפו את הרגולטורים ורימו את הצרכנים שלהם והמשקיעים שלהם - עד שהכול התפוצץ.

לכן, חטאי הסקטור העסקי ברורים וניכרים לעין כל. האם זה חלק בלתי נפרד מהשיטה הקפיטליסטית? חלק בלתי נפרד מהרדיפה אחרי מקסום הרווחים והערך לבעלי המניות? אנחנו חושבים שכן: הרדיפה הזו, שאפשר להגדיר אותה כ"תאוות-בצע", תמשיך להוביל למקרים של רמאויות, שערוריות וחוזר חלילה.

3. וכאן אנחנו מגיעים לתפקידה של המדינה, דרך הסיפור הזה של ההוצאה לפועל. לכאורה נוח, ולעתים הכרחי וצודק, להאשים מאוד את הסקטור העסקי בהרחבת הפערים החברתיים. לכאורה נוח גם להאשים את המדינה בהעלמת-עין ובסלחנות יתרה לכל חטאיו של הסקטור העסקי, אבל כל התיאוריה הזו מתעלמת מדבר אחד: למדינה יש תפקיד מאוד אקטיבי בהרחבת הפערים ולמדינה יש תפקיד מאוד אקטיבי ביוקר המחיה - ובמקרים רבים התפקידים האלה לא קשורים כלל לתפקוד של הסקטור העסקי.

הממשלה ממלאה את התפקידים הללו דרך שורה של כלים: מיסוי (ישיר ובמיוחד עקיף), הקצאת מקורות למגזרים שונים, קצבאות, חינוך, בריאות, חוסר יעילות של המנגנון הממשלתי ועוד - כל אלה משפיעים מאוד על הרחבת הפערים, ויש גורמים כלכליים (אף באוצר עצמו) שמעריכים שהמדינה אחראית ל-70%-80% מיוקר המחיה בפרט ולהרחבת הפערים בכלל.

ושימו לב במה השקיעה המדינה אנרגיות עצומות בעשור האחרון: ועדת בכר, ועדת הריכוזיות, ועדת המזון וועדת שטרום. כל הוועדות הללו, כל הרפורמות הללו לכאורה, תרמו אפס אחד גדול לצמצום הפערים ול"הגברת התחרות", כפי שמארגניהן ייחלו כדי להוריד עלויות, אבל בכל זאת זכו ליחסי ציבור כאילו מדובר בביאת המשיח לכלכלה הישראלית.

אולי כדאי להתחיל ברפורמה הפשוטה מכולן והאפקטיבית מכולן: לאכוף את חוקי הריביות על תיקי ההוצאה לפועל ולא לאפשר לתאגידים, בין היתר ממשלתיים ועירוניים, לשדוד עשרות מיליארדי שקלים מחלשים.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות