גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביצועי קרנות האג"ח מול מדדי הייחוס: מעטות יצאו מהכלל

השוואה בין 2013-2015 ובשנת 2015 לבדה לא עשתה חסד עם מנהלי הקרנות, שבתקופה אחת הציגו תשואת חסר קטנה, ובתקופה הממושכת יותר, ממש פיגרו אחרי מדדי הייחוס, כשהזהירות היתה בעוכריהם ■   משקיעים בקרנות השקליות מפסידים

בורסת תל אביב / צלם: תמר מצפי
בורסת תל אביב / צלם: תמר מצפי

בדיקת ביצועי הקרנות אל מול מדדי הייחוס שלהן ממשיכה להיות המוקד שלנו בטור זה, כאשר השבוע ביקשנו לבדוק את קטגוריית האג"ח הכללי, והבדיקה נעשית לגבי שתי תקופות - השנים 2013-2015 ושנת 2015 בלבד.

קרנות הנאמנות המתמחות באג"ח כללי מסווגות לחמש קטגוריות, כשהמבדיל ביניהן הוא רמת החשיפה המנייתית שלהן. הקטגוריות מחולקות לקרנות עם 0% חשיפה למניות, עד 10% חשיפה, עד 20%, עד 30% ומעל 30%. הבדיקה שלנו נעשתה רק על ארבע הקטגוריות הראשונות שהוזכרו, בשל מיעוט הקרנות שבקטגוריה האחרונה.

המתודולוגיה לבחירת מדדי הייחוס הייתה זהה לאופן בו בחרנו בשבועות האחרונים, כשלקטגוריית הקרנות עם חשיפה מנייתית של 0% הגדרנו את מדד הייחוס כמדד האג"ח הכללי; לזו עם חשיפה מנייתית של עד 10% התאמנו מדד ייחוס המורכב מ-90% מדד אג"ח כללי ו-10% ממדד המניות ת"א 100; וכך עשינו לכל אחת מהקטגוריות הנוספות, בהתאמה. נציין כי תשואת מדד ת"א 100 בתקופה 2013-2015 הייתה 25.4%, ואילו בשנת 2015 עלה המדד בכ-2%. תשואת מדד אג"ח כללי בשנים 2013-2015 הייתה 12.4% וב-2015 היא הייתה 1.8%.

בדיקה זו מחמירה עם מנהלי הקרנות, שכן רבות מאלו המסווגות כעד 20% מחויבות על פי תשקיפיהן ל-15%, ורבות מהקרנות שעד 30% מוגבלות בפועל ל-25%, מה שגרע כ-1.25% מתשואתן הפוטנציאלית בשלוש השנים האחרונות.

יש שורה של גורמים שמייצרים הבדלים בין התשואות של הקרנות השונות, ובינן לבין תשואות מדדי הייחוס. המרכיבים העיקריים הם: רמת הסיכון הגלומה בקרן, שבאה לידי ביטוי במח"מ (משך חיים ממוצע של תיק האג"ח), משקל האג"ח הממשלתיות מול הקונצרניות ומשקל הצמודות מול הלא-צמודות, שיעור החשיפה המנייתית, דמי הניהול שגובה מנהל הקרן, וכמובן בחירת המניות עצמן.

האם מנהלי הקרנות ניצלו את הגמישות שמוקנית להם על מנת להכות את מדדי הייחוס?

כבר בפתיחה חשוב להדגיש, כי ישנו "עיוות" מסוים בהשוואת ביצועי מנהלי הקרנות לבין מדד הייחוס, כיוון שהמח"מ של מדד אג"ח כללי הוא 5.3 שנים, ואילו חלק גדול ממנהלי הקרנות נמנע מ"להתחייב" למח"מ כל כך ארוך, בשל הסיכון הכרוך בכך. אלמנט זה מדגיש את החשיבות של בדיקת התשואה, אבל תוך התייחסות לסטיית התקן, או במלים אחרות - מדד שארפ.

פערים אדירים בין הקרנות עצמן

בשנים 2013-2015 מדד אג"ח כללי השיג כאמור תשואה של 12.4%, בעוד שממוצע הקרנות מאותה קטגוריה, ללא חשיפה מנייתית כלל, היה 8.5%, כלומר, פער גדול של כ-4%. שמונה קרנות מתוך 45 היכו את המדד, כאשר הקרן הטובה ביותר השיגה 17.5% ואילו זו עם התשואה הנמוכה ביותר עלתה ב-1% בלבד - פער של יותר מ-16% בין הקרנות שבקצוות.

הקרנות בקטגוריית חשיפה מנייתית של עד 10% השיגו בממוצע 11.4%, בעוד שמדד הייחוס השיג באותה תקופה 13.7%. כלומר, 2.3% יותר משהשיגו הקרנות בממוצע. 7 קרנות מתוך ה-40 הצליחו להכות את מדד הייחוס, כשהטובה ביותר עשתה זאת בצורה מובהקת מאוד עם תשואה של 25.3%, בעוד שהגרועה ביותר במונחי תשואה עלתה ב-4.4% בלבד. ההבדל בתוך קבוצת הקרנות הוא מהגבוהים שנמדדו - 21%!

בקטגוריה המאפשרת חשיפה למניות של עד 20% נבדקו 38 קרנות, כשהממוצע שלהן עמד על 11.9%, בעוד שמדד הייחוס השיג 15%, פער של כ-3%. שש קרנות הצליחו להכות את מדד הייחוס, כשהגבוהה ביותר בקטגוריה השיגה תשואה של כ-30% ואילו הנמוכה ביותר עלתה ב-5.4% בלבד. גם במקרה זה, כמו בקטגוריה שלפניה, הפער בין הקרנות היה גבוה מאוד, כ-25%.

בקטגוריה האחרונה של קבוצת הקרנות בעלות שיעור חשיפה של עד 30%, התשואה הממוצעת הייתה 14.8% בעוד שמדד הייחוס השיג 16.3%. בקטגוריה זו נמדד הפער הקטן ביותר בין הקרנות לבין מדד הייחוס שעמד על 1.5% בלבד. 6 קרנות מתוך ה-14 בקבוצה הצליחו להכות את מדד הייחוס, כשהפער בתוך הקבוצה עמד על 13.4%. הקרן הטובה ביותר השיגה תשואה של 21.2%, והמפגרת בתשואות עלתה ב-8.2% בלבד.

הבדלים של עשיריות אחוז

החלק השני של הבדיקה נעשה על פני שנת 2015 לבדה, שבה ההבדלים בין הקרנות לבין מדדי הייחוס לא היו מהותיים כפי שנמדדו בתקופה הראשונה.

הקטגוריה בעלת החשיפה המנייתית בשיעור של 0% (65 קרנות) השיגה תשואה ממוצעת של 1.4%, בעוד שמדד הייחוס עלה ב-1.8% - הבדל של 0.4% שמוסבר בדמי ניהול. 18 קרנות השיגו תשואה גבוהה יותר משל מדד הייחוס, כשהטובה ביותר עלתה ב-8.8% וזו בעלת התשואה הנמוכה ביותר ירדה ב-1.4%. הפער אם כך עמד על כ-10%, גבוה מאוד במונחים של שנה.

בקטגוריה של עד 10% מניות, התשואה הממוצעת הייתה 1.7%, נמוך בכ-0.1% בלבד מתשואת מדד הייחוס. 30 קרנות מתוך 71 השיגו תשואת עודפת על פני מדד הייחוס, כשהטובה שבהן עלתה ב-6.5% ואילו הגרועה ביותר בקטגוריה ירדה בכ-1.5%. הפער בתוך קבוצת הקרנות עמד על כ-8%.

הקטגוריה של עד 20% למניות השיגה בממוצע 1.7%, בעוד שמדד הייחוס עלה בכ-1.9%, כלומר פער של 0.2% לטובת המדד. 21 קרנות מתוך 61 הצליחו להכות את מדד הייחוס, כאשר הטובה שבהן עלתה ב-9% והמפגרת ירדה ב-1.3%, פער גבוה מאוד עבור שנה אחת.

בקבוצת הקרנות של עד 30% מניות פער התשואות בין הקרנות בממוצע לבין מדד הייחוס עמד על 0.2%, לטובת המדד. בעוד שהאחרון עלה ב-1.9%, התשואה הממוצעת של הקרנות הייתה 1.7%. מנהלי הקרנות יכולים להתנחם בכך שכ-45% מהקרנות בקטגוריה השיגו תשואה גבוהה מזו של מדד הייחוס, מה שמעיד על ההבדלים הגדולים בין תשואת הקרנות שנבחנו. לראיה, הקרן הטובה ביותר השיגה תשואה של 7.6%, בעוד שהקרן עם התשואה הנמוכה ביותר ירדה בכ-4.3% - פער של כ-12% בין שני מנהלי קרנות.

לסיכום, בשתי התקופות שנבדקו לא הצליחו מנהלי הקרנות באפיק האג"ח הכללי בארץ לספק תשואה עודפת (בממוצע) על פני מדדי הייחוס. המצב ב-2015 היה טוב יותר מהתמונה העולה מהתקופה של 2013-2015.

מנהלי הקרנות שמו דגש חזק יותר על ניהול הסיכונים מאשר על ניהול התשואות. האם במונחים של תשואה-ליחידת סיכון (מדד שארפ) מדיניות זו הוכיחה את עצמה?

כפי שמראה הטבלה, בשנת 2015 ערכי מדד השארפ של הקרנות בכל הקטגוריות היו זהים כמעט לחלוטין לאלו של מדד הייחוס, בעוד שבתקופה 2013-2015 התמונה הייתה הפוכה - ערכי השארפ של הקרנות היו נמוכים משמעותית מאלו של מדדי הייחוס (בכל הקטגוריות).

כלומר, ניתן לומר שבתקופה אחת מתוך השתיים שנבדקו, תשואת החסר של הקרנות הייתה קטנה מאוד ורמת הסיכון הנמוכה פיצתה על כך, ואילו בתקופה של שלוש שנים שבהן נרשמה עלייה חדה כל כך באיגרות החוב הארוכות, מדיניות ה"בונקר" של מנהלי הקרנות לא הוכיחה עצמה כמשתלמת במונחי תשואה-סיכון.

הכותבים הם בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ, ואנליסט ונציג קשרי יועצים בקבוצת תכלית (מבית מיטב דש). אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

האם מדיניות הבונקר הוכיחה עצמה כמשתלמת

 

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל