גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינתיפאדת הסכינים לאן?

פיגוע אחד שמצליח לחמוק מתחת לעינו של השב"כ יכול להוות GAME CHANGER

פיגוע בחברון / צילום: מחלקת בטחון הר חברון
פיגוע בחברון / צילום: מחלקת בטחון הר חברון

"דוח השב"כ" על מספר הפיגועים בחודש אפריל יפורסם בעוד שבועיים. אך ספק גדול אם הדוח יצביע על שינוי מגמת הירידה בפיגועים. זאת, למרות פיגוע פיצוץ המטען בקו 12 של אגד בירושלים. מבחינה סטטיסטית, מגמת הירידה בפיגועים צפויה להימשך, למרות המרכיב החדש שנוסף - פיצוץ באוטובוס, הראשון בבירה מאז 2011.

במערכת הביטחון מנתחים את מאפייני הפיגועים באופן רציף, כאשר למשוואה מוכנסים עשרות נתונים: גיל, מניע, אזור מגורים, סוג פיגוע, רקע משפחתי וכו'. זאת, כדי לנסות לצייר את פרופיל המפגע החדש.

עד כה מערכת הביטחון לא הצליחה לצייר לעצמה תרחיש מסודר של אסקלציה (הסלמה) או רגיעה, לכן, ישנה רתיעה מלהשתמש במושג דעיכה. הסיבות לכך ברורות - פיגוע אחד שמצליח לחמוק מתחת לעינו של השב"כ, יכול להוות GAME CHANGER, אירוע שמשנה לחלוטין את המצב. דמיינו איך הייתה נראית התגובה הישראלית אם חלילה הפיגוע בקו 12 היה גובה מספר רב יותר של קורבנות.

אחת הסיבות העיקריות שבמערכת הביטחון לא מכנים את הגל הנוכחי אינתיפאדה, היא העובדה שלהבדיל מ"אינתיפאדת אל-אקצה", הפעם מנגנוני הביטחון הפלסטיניים לא לוקחים בה חלק. להפך, שיתוף-הפעולה בין השב"כ, צה"ל ומנגנוני הביטחון, הוא מהטובים אי-פעם. חמאס הוא סכנה לשני הצדדים, ומכאן אחידות האינטרסים בעניין הזה.

לא בכדי עברו אנשי הרשות הפלסטינית בכיתות הלימוד בגדה וערכו "שיעורי הסברה" לתלמידים ולמורים. לכן, בשונה מאינתיפאדת אל-אקצה, שבה היה לישראל ולצה"ל אויב ברור בדמות ערפאת, כוחות הביטחון שלו וארגון התנזים, בגל הנוכחי, למרות האינתיפאדה המדינית של הרשות, האינטרס משותף חזק - לשמור על גובה הלהבות. לא בכדי נקראים בכל כמה שבועות בכירי התנזים לשיחות הבהרה בלשכת אבו מאזן.

הגל הנוכחי לא ממש הפתיע את מערכת הביטחון. יש שיקראו לזה "מעגל הדורות". מדובר בדור שבגר, יש שיגידו בגר מהר, בעידן המדיה החברתית. את האינתיפאדה הראשונה החל הדור הצעיר של הפלסטינים, שנולד למציאות הביטחונית שאחרי 1967. 20 שנה אחרי מלחמת ששת הימים, הדור הזה החליט לפעול. את האינתיפאדה השנייה החל הדור שחווה את תהליך אוסלו, והתאכזב לנוכח חוסר התוחלת המדינית, אל מול השחיתות ברשות הפלסטינית. הדור הזה חש, שהמדינה הפלסטינית "נגנבת" לו על-ידי המפונקים מטוניס.

הגל הנוכחי הוא הדור שלא ידע את אירועי האינתיפאדה השנייה. הדור שבגר עם פייסבוק, לטלטלה שאוחזת בעולם הערבי. בשיחות שעושים אנשי המנהל האזרחי עם רבים מהצעירים הללו, מצטיירת תמונה ברורה - מודל הייחוס ורצון החיקוי שלהם הוא ישראל, לא מדינות העולם הערבי.

ועוד לא דיברנו על עזה. האינטרס של חמאס היה ונותר, שקט ברצועה ורעש בגדה. גילוי המנהרה האחרונה, והאיפוק של חמאס אחרי פיצוצה יחד עם הפיגוע בקו 12 בירושלים, הם דוגמה עדכנית להיגיון הזה. מבחינת ישראל, הכתף הקרה של מצרים לחמאס, היא בבחינת סיכון שמקפל בתוכו סיכוי. כל עוד הרצועה תלויה בישראל מבחינה כלכלית, בטווח הקצר יש כאן גורם מרסן.

אך בטווח הארוך ספק אם יהיה ניתן לשמור על מנוף הלחץ הזה, כשאת איסמעיל הנייה, ראש ממשלת החמאס בעזה, מאתגרים מימין אנשי הזרוע הצבאית, ובראשם מוחמד דף. הטרויקה - דף, סנואר ועיסא - מנהלים מגעים מאחורי גבם של הנייה וחאלד משעל (יו"ר הלשכה המדינית של חמאס) עם איראן ודאעש, כשהכיוון ברור - התעצמות צבאית על-חשבון שיקום אזרחי. בעניין הזה הרבה תלוי גם במגעים בין ירושלים לאנקרה. בינתיים הטורקים (פטרוני חמאס בתנועת האחים-המוסלמים) מתעקשים להצטייר כמשחררי עזה, ומנסים לכפות על ישראל מעבר סחורות חופשי ללא פיקוח. דרישה שנדחית בכל פעם מחדש על-ידי ישראל.

ובחזרה לגדה. מבחינת מערכת הביטחון נראה שהצעדים הצבאיים והביטחוניים הולכים וממצים את עצמם. צבא צריך להגדיר לעצמו אויב, כדי להתאים את התגובה המבצעית. צה"ל מתאמן ומייעד עצמו להכרעה ברורה בכל עימות. כאן נשאלת השאלה, האם בגל הנוכחי צה"ל מתמודד עם אויב? התשובה לכך לגמרי לא ברורה, במיוחד לנוכח העובדה שמחזיקי הנשק ברשות הפלסטינית עובדים לצד צה"ל ולא נגדו.

לכן, בישראל מרבים לדבר על הפתרון הכלכלי. שיפור משמעותי ברמת-החיים של הפלסטיניים בגדה (לגבי הרצועה, ההיגיון דומה אם כי הפתרון שונה), יכול להוות זרז משמעותי לדעיכת הגל הנוכחי. כלכלי ולא מדיני, לפחות כרגע. מבחינת מערכת הביטחון מדובר בניהול המציאות הרגישה תחת הגדרת המשימה של הדרג המדיני "לפעול נגד הטרור העממי, לאפשר שגרת חיים בשני הצדדים, תוך הימנעות מהתדרדרות לעימות נרחב".

לא בכדי מונחת על שולחנה של הממשלה בקשת מערכת הביטחון - להגדיל את מכסות הפועלים הפלסטינים ב-7,000 איש. זאת, בנוסף לצעדים נוספים של בניית אזורי תעשייה חדשים, ושיפור אופן כניסת הפועלים לישראל.

אחד הסיפורים הפופולריים במנהל האזרחי (הגוף שאחראי על הממשק האזרחי ביהודה-ושומרון), הוא סיפור העיפרון. מספרים על אב, פועל בניין שעבד למחייתו בישראל, הגיע לימים למנהל האזרחי לבקש אישור עבודה דומה לבנו, ונקלע לשיחה עם קצין ישראלי. הפועל סיפר לקצין, "החלום שלי היה שבני יפרוץ את המעגל. שנים עבדתי קשה וחסכתי כדי שיוכל ללמוד באוניברסיטה. וכך, בני סיים לימודי ראיית חשבון. אבל במקום להשתמש בעיפרון כרואה-חשבון, הוא עדיין צריך לשים אותו מאחורי האוזן, ולעבוד בבנייה כדי להתקיים...".

עוד כתבות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה