גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטכנולוגיה מגיעה לביטוח הלאומי: רובוטים יסייעו לקשישים

המוסד לביטוח לאומי יוצא למכרז להטמעת בית חכם ומיחשוב לביש לסיעוד קשישים בביתם ■ פרופ' שלמה מור יוסף, שמנהל את המוסד: "אנחנו לומדים היטב גם את תחום הרובוטיקה. המטרה היא להתריע מתי יש חריגה מן השגרה"

רובוט רפואי ביפן.? "זה בוודאות יחסוך כסף למדינה" / צילום: רויטרס
רובוט רפואי ביפן.? "זה בוודאות יחסוך כסף למדינה" / צילום: רויטרס

המוסד לביטוח לאומי לא מזוהה בהכרח עם חדשנות או טכנולוגיה. למרות זאת, ייתכן שדווקא הגוף הזה יוביל בעתיד למימוש גורף ומסקרן של חזון "הבית החכם" בישראל.

הביטוח הלאומי אחראי לסייע למטופלים סיעודיים ובקרוב הוא מתכוון לקחת את תפקידו צעד אחד קדימה, ולפרסם מכרז להפעלת שירותי בית חכם וחיישנים לבישים לאותם מטופלים.

השירותים המדוברים מגוונים מאוד והם כוללים למשל חיישנים לאיתור דליפות גז והצפות מים, סנסורים שיזהירו מפני נפילות ויזעיקו עזרה, חיישנים שיבדקו כמה זמן המטופלים - בדרך כלל קשישים - מבלים בשירותים, במיטה או בכורסה, באיזו תדירות הם פותחים את המקרר, האם הם מתקשרים עם העולם וכן הלאה.

פרופ' שלמה מור יוסף, מנכ"ל בית החולים הדסה לשעבר וכיום מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי מסביר: "ביטוח לאומי אחראי על הטיפול הסיעודי בכל הישראלים שזקוקים לטיפול כזה אך עדיין אינם מאושפזים במוסד, אלא ממשיכים לשהות בביתם.

"זהו התחום היחיד שבו האחריות של בט"ל מתבטאת במתן שירות ולא במתן קצבה. זו הגמלה הגדולה האחרונה שהוכנסה לסל הגמלאות באזור שנות ה-80. חשבו אז שזו תהיה גמלה קטנה, אך האוכלוסייה מתבגרת והרפואה משתפרת, ויש היום הרבה יותר קשישים סיעודיים בבתים. כיום אנחנו מטפלים בכ-160 אלף איש, בתקציב של כ-6 מיליארד שקל".

בשנים האחרונות מאפשר הביטוח הלאומי להמיר חלק משעות הטיפול להן זכאי האזרח לשירותים טכנולוגיים, למשל שירות של לחצן מצוקה, וכן לשירותים אחרים שאינם טיפול כמו מוצרי ספיגה חד פעמיים, שירותי כביסה ומעון יום.

גישת הבית החכם אמורה לפעול על בסיס אותו העיקרון - הקשיש "ישלם" עבור השירות בהפחתה מסוימת של שעות הטיפול להן הוא זכאי.

"התהליך יתחיל בלימוד שגרת חייו של הזקן", אומר מור יוסף, שאינו מהסס להשתמש במילה שאינה נחשבת לפוליטיקלי קורקט - כדי להבדיל בין מי שנמצאים בשלב הראשון והמתפקד לגמרי של הגיל השלישי, לבין מי שנמצאים כבר בחלקו האחרון. "תוך כשבוע שבועיים נלמד את השגרה - כמה זמן הוא שוהה בשירותים, כמה פעמים ביום הוא פותח את דלת המקרר, מתי הוא מתעורר בבוקר בדרך כלל וכמה זמן דרוש לו לצאת מן המיטה. המטרה היא להתריע מתי יש חריגה מן השגרה, ואז תהיה קריאה למוקד או לבן משפחה".

- מה נחשב לחריגה מן השגרה?

"למשל מצב שבו אדם לא זז הרבה זמן, או לא קם מן המיטה בבוקר או לא פתח את המקרר, כלומר אינו אוכל מספיק, או שפתח את המקרר לעיתים קרובות מאוד, שזה סימן לאי שקט, או שלוקח לו יותר זמן מבעבר להגיע מנקודה לנקודה בבית, מה שיכול לאותת על התפתחות של מחלה ניוונית.

"כל יכולות הניטור הללו קיימות בעולם, ומבדיקה שערכנו הן יכולות להיות זמינות במחירים שאנחנו יכולים להתמודד איתם".

"חשוב שיהיה מישהו בצד השני"

המכרז לא כולל מצלמות במעגל סגור, משום שרוב המבוגרים חשים שזו חדירה לפרטיות, ללא צורך.

מאחר שמדובר בטכנולוגיה חדשה, המכרז אינו כולל דרישה להוכחת ניסיון בתחום הבית החכם, אלא רק ניסיון רלוונטי בתחומים משיקים.

לדברי מור יוסף, "החברות מנדנדות לנו שנצא כבר במכרז, וטוב שכך. חלק מן הטכנולוגיות הללו כבר קיימות בגרסאות ראשוניות כ-20 שנה, אבל דורשות עדיין מזעור, הפחתת עלויות והכי חשוב - שמישהו יהיה בצד השני".

הוא מציין כי ייעשה מאמץ למנוע מאותו זכיין למכור מוצרים נוספים לסיעודיים המשתמשים במערכת. "זה קהל שבוי שאין לו כסף. אנחנו לא רוצים שעכשיו ימכרו לו גם מערכת רפואית יקרה שהוא לא בהכרח צריך".

אורנה זמיר, מנהלת אגף הסיעוד בביטוח לאומי, מסבירה כי "הטכנולוגיה הזו עשויה לדחות את השלב שבו מכניסים עובד זר הביתה. לעיתים קרובות הסיבה להכנסת עובד היא לא הטיפול בפועל, אלא הרצון לשמור על ביטחונו של האדם הסיעודי".

במקביל, הביטוח הלאומי נמצא במשא ומתן עם מיזם חדשני שמקים מייסד די בי מושן לשעבר זיו אופק - זירה פיזית לבדיקת פתרונות לאתגרי הגיל השלישי.

מדובר במתחם המדמה בית ואת הסביבה הקרובה שלו, שבה ייפגשו גורמים רב-תחומיים מתחומי הטכנולוגיה, השירותים והמחקר, על מנת לפתור יחד את בעיות הגיל השלישי.

מור יוסף חשף את התוכנית בהרצאה שנשא בכנס הבינלאומי לרובוטיקה שקיים האיגוד הישראלי לרובוטיקה בהרצליה. מנכ"ל משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל, פרץ וזאן, הכריז בכנס, כי ב-2017 ייצא קול קורא של משרדו, כשאחד הנושאים המרכזיים בו הוא מחקר בתחום הרובוטיקה.

"אנחנו לומדים היטב את תחום הרובוטיקה", אומר מור יוסף, "יפן היא המדינה המובילה בתחום הזה, ושם הרובוטים כבר נמצאים בשימוש בטיפול בקשישים.

"קיימים רובוטים שמלווים את המבוגר בבית ומתריעים אם קורה לו משהו, רובוטים שמגישים תרופות במינון מדויק ובזמן ומוודאים נטילה; רובוטים שמסייעים בהרמה והובלה של מבוגרים משותקים; רובוטים לפיזיותרפיה וגם רובוטים שלוחשים למבוגר מיהו האדם שנכנס בדלת כדי להימנע מבעיות זיהוי מביכות. הרובוטים הטיפוליים יכולים להיראות כמו חיית מחמד חמודה, שהיא למעשה מחשב".

זמיר: "אם רובוט יכול לנקות את הבית של המבוגר, אז הוא מפנה את המטפל הסיעודי לשבת ולשוחח איתו ואולי לשחק איתו משחק. הרובוט לא יחליף את המטפל, כי את הקשר האנושי תמיד צריכים".

"הבעיה הגדולה של הזיקנה - בדידות"

העתיד כולל למשל רובוטים שיכול לעזור למבוגר לקום במקרה שנפל; רובוט שמזהה הפרעת קצב לב באמצעות תקשורת עם חיישן לביש, ונותן שוק חשמלי; רובוט שיודע להלביש, לנגב צרכים ולרחוץ אנשים תוך שמירה על פרטיות; רובוט שיכול להרים ולהפוך אדם משותק בתדירות שהוגדרה מראש כדי למנוע פצעי לחץ ועוד.

"ועדיין הבעיה הכי גדולה של הזיקנה היא בדידות", אומר מור יוסף. "אז אחד הרובוטים ישוחח עם האדם על ספר שקרא, על סרט, על תחומי העניין שהיו לו פעם, כדי להתמודד עם אובדן זיכרון. הבדידות בישראל היא עוד יחסית מתונה לעומת הבדידות במדינות אחרות, בהן התא המשפחתי רופף יותר והמרחקים גדולים".

- זה נשמע לכם הגיוני שהחבר הכי טוב של אדם מבוגר הוא רובוט?

זמיר: "ממילא קיימת הסתגרות בגיל הזיקנה המאוחרת. כך שהרובוט ממלא חלל שבכל מקרה קיים. אם נשכיל לדאוג במקביל לקשר האנושי, תמיד תהיה לקשר האנושי קדימות".

מור יוסף מדגיש כי השירותים הרובוטיים, לעומת שירותי החישה וההתראה שתוארו לעיל, לא בהכרח יינתנו על ידי בט"ל ואילו זמיר מבהירה שהאחריות של הביטוח הלאומי מוגבלת.

"אנחנו לא מוסד רפואי ואיננו נוטלים אחריות של התראה רפואית", היא מסבירה, "כמו למשל עלייה או ירידה של רמת סוכר או סיכון להתקף אי ספיקת לב. המטרה שלנו היא רק להתריע שיש שינוי בשגרת החיים, שמקורו לפעמים באירוע רפואי, אבל מרגע קרות האירוע האחריות עליו היא של מערכת הבריאות.

"אנחנו גם לא מתריעים מפני פריצות, כי זה שייך לחברות הביטוח. שריפות הכנסנו בגלל נרות השבת - לכן האש נחשבת לחלק משגרת החיים". מור יוסף מודה שקשה להפריד בין התחומים: "הטכנולוגיה תחייב את כל המערכות לעבוד ביחד. זה קורה בהרבה תחומים".

"זה בוודאות יחסוך כסף"

מור יוסף מציין כי הרובוטים הרפואיים נכנסו לשימוש קודם כל ביפן, משום שמדובר בשחקנית משמעותית בתחום הרובוטיקה וגם במדינה מזדקנת שבה שיעור גבוה של זקנים מתגוררים בבתי אבות. בישראל, לצורך ההשוואה, אחוז הקשישים שממשיכים להתגורר בבתיהם הוא הגבוה ביותר בכל מדינות ה-OECD.

- אתם לא חוששים שאם תצליחו להשאיר יותר מבוגרים בבית, זה יגדיל את הדרישה לתקציבים שלכם?

מור יוסף: "אז מה?! אנחנו לא שוקלים את השיקול הזה. אולי בט"ל עצמו יצטרך יותר תקציב אבל למדינה זה בוודאות יחסוך כסף, על ידי האצת הטיפול ומניעת החמרה של בעיות רפואיות, דחיית כניסה למוסדות סיעודיים ודחיית העסקת עובדים זרים".

- ולסיום, שאלה אישית - מה משך אותך, אחרי משרה יוקרתית של ניהול בית חולים, למוסד בעל תדמית בעייתית כמו ביטוח לאומי?

מור יוסף: "אם הייתי יודע לאן אני נכנס, זה היה מושך אותי יותר! ההשפעה של התפקיד הזה היא מעבר לכל דבר שעשיתי בחיים, זו נגיעה בכל אדם במדינה, עם ערך לאומי. כרופא עזרתי לאדם הבודד, ואז להרבה אנשים כמנהל בית חולים ועכשיו להמוני אנשים. ביטוח לאומי פוגש אנשים גם ברגעים היפים שלהם, עם קצבת לידה וקצבת ילדים, אבל אני נמשכתי דווקא לגעת באנשים ברגעים הקשים".

"אנשים שיום אחד הם חשובים ופעילים, נשאבים למחרת לריק מוחלט"

זיו אופק, שייסד את חברת די בי מושן, מקים בבאר-שבע זירה רב-תחומית שתסייע בהטמעת הבתים החכמים שיסייעו לקשישים

זירת החדשנות הרב-תחומית לגיל השלישי, שמקים זיו אופק בתוך מרכז החדשנות הדיגיטלית CDI שבבאר-שבע, היא אחד המיזמים הייחודיים והמתקדמים בתחום בעולם. בשנים האחרונות צצות זירות "בית חכם" שבהן אפשר להתנסות בהטמעת טכנולוגיות בתחום הזה. אופק מעוניין לקחת את הרעיון הזה כמה וכמה צעדים הלאה.

אופק הוא מייסד די בי מושן, שהייתה חלוצה עולמית בתחום הבריאות הדיגיטלית עד שנמכרה ב-2013 תמורת 235 מיליון דולר. הוא מסביר כי "המטרה היא לבנות מרחב פיזי גדול שבתוכו ישנו בית לדוגמא של קשיש, שהוא בין היתר 'בית חכם'. אנחנו עוטפים את הבית בחמש זירות - משפחה (דור ראשון ושני); רפואה; חינוך - גם של המבוגרים עצמם לאוריינות דיגיטלית וטכנולוגית וגם יחסי גומלין בין הקשיש לבין בני נוער, לשני הצדדים; ביטחון אישי וכן כל מרכיבי איכות החיים.

"זיהינו כמה גורמים רלוונטיים שאנחנו רוצים להביא אל המתחם - המבוגרים עצמם והמשפחה כמובן, מערכת הרווחה - עובדים סוציאליים, סיעודיים וכדומה - ולכן ביטוח לאומי כנראה יהיה אחד השותפים המובילים שלנו, חוקרים וסטודנטים - לכן יש לנו שת"פ הדוק עם אוניברסיטת בן גוריון בהובלת פרופ' רבקה כרמי וכן מעגל של טכנולוגיה - אנחנו נזמין למרחב הזה סטארט-אפים שיוכלו להתייעץ ולהתנסות עם כל הגורמים האחרים. מה שחשוב כאן הוא השיח המחבר בין כולם".

אופק מדגים: "בין עולם הבריאות והרווחה אין היום תקשורת. לפעמים חולה סוכרת מבוגר מגיע לרופא ומיד רואים שמשהו לא בסדר. הרופא לא יודע שהוא לוקח את התרופות חודש אחד, וחודש אחר נותן לאשתו, כי אין להם כסף לקנות תרופות לשניהם".

- וואו. זה רומנטי בדרכו.

"זה קורה המון. הם לא יודעים איזה נזק הם עושים לעצמם. לו רק הרופא היה יודע את זה, הוא היה מבין שאין תועלת בלשחק עם המינונים, לכעוס על החולה או להסביר שוב כמה חשובות התרופות". איש הרווחה עשוי להכיר את המצב הכלכלי, אבל אין לו קשר עם הרופא.

"המטרה שלנו היא לבוא לא מהטכנולוגיה ולא מהצרכים של המבטח, אלא ממש מהצורך של הקשיש, ולבדוק במהירות אם אמנם אנחנו מצליחים לענות לצורך הזה בזירה שמדמה ככל האפשר את העולם האמיתי. אם רעיון מסוים לא עובד, להרוג אותו מהר, ואם הוא עובד - להרחיב אותו מהר, לפיילוט בזירה שלנו ואחר כך בבתים לדוגמא בקהילה ואחר כך בעיר לדוגמא וכדומה. ראש עיריית באר-שבע, רוביק דנילוביץ', כבר התגייס לעניין יחד עם מחלקת הרווחה שלו".

שותפים נוספים משמעותיים לפרויקט, שמאוגד כחל"צ, חברה לתועלת הציבור, הם ג'וינט ישראל וכן חברת עמל סיעוד, המפעילה כ-15 בתי אבות וכן מעניקה שירותי סיעוד בבתים. נערכות שיחות גם עם כמה חברות מסחריות נוספות, עם משרד הבריאות ועם משרד הרווחה. אוניברסיטת בן גוריון כאמור נרתמה לעניין. אנחנו משתפים פעולה עם מעבדת הרובוטיקה בראשות פרופ' יעל עידן, שתעזור בהקמת מעבדת רובוטיקה בתוך המתחם".

ההשקעה בפרויקט תסתכם במיליוני דולרים והבניה תחל באזור יולי, כשבספטמבר המרכז אמור להיות פעיל. "עלות זירות 'בית חכם' שמסונפות לאוניברסיטאות אחרות בעולם, מגיעה ל-50-60 מיליון דולר, וראיתי גם זירה בה הושקעו 100 מיליון".

אופק מציין כי הבעיה איתה מתמודד העולם היא אדירה. "ביפן נמכרו השנה לראשונה יותר חיתולים למבוגרים מאשר חיתולי תינוקות. ב-2023 יחיו בעולם יותר בני 65 ומעלה מאשר בני אפס עד 40. מי שנולד היום יגיע בממוצע לגיל 91, אחד מעשרה יגיעו ל-100 ואחד משלושה עד 110. אנחנו מדברים על 30 שנה של פנסיה. מה עושים עם השנים האלה? אנשים שיום אחד הם חשובים ופעילים, נשאבים למחרת לריק מוחלט. אמרו לי 'התחום הזה לא סקסי', אבל לדעתי זה התחום היחיד שרלוונטי לכולם, בכל הדורות".

איך מטפלים בריבוי הקשישים ביחס למחסור בכוח אדם זמין? גם כאן החשיבה של אופק היא מקורית. "מערכת הבריאות בחסר. מערכת הרווחה בחסר. יש מערכת אחת בארץ שהיא בעודף ולא בחסר, וזו מערכת החינוך. יש לנו משאב אדיר של תלמידים מוכשרים שבמקום 'מחויבות אישית' כמו היום יכולים לעשות 'מחויבות אישית דיגיטלית', לבדוק את ההתראות הבריאותיות של קשישים, לעזור להם לטפל בפיננסים שלהם, כל ילד על אלף קשישים. מערכת החינוך תגיד 'זה לא אני', מערכת הבריאות תגיד 'זה סיכון גדול מדי', אבל חייבים לנסות. לא יקרה כלום עד שלא נשבור את החומות בין התחומים".

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת