גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחים לדיני עבודה: "חובת הפרישה משרתת את הרבים והחלשים"

בג"ץ פסק כי חיוב אדם לפרוש בגיל הקבוע בחוק אינו בגדר אפליה, אך סוגיית גיל הפרישה עוד תעסיק את המחוקקים ■ עו"ד אשר חלד: "פרישת חובה מוקדמת מדי עלולה לדון את הפורשים לעוני; גיל הפרישה צריך לנוע בהדרגה לגיל 70" ■ למדריך ומחשבון פרישה

עו"ד אשר חלד / צילום: אירית חכמון
עו"ד אשר חלד / צילום: אירית חכמון

בית המשפט העליון, בהרכב מורחב של 7 שופטים בראשות הנשיאה מרים נאור, דחה בשבוע שעבר עתירה שהוגשה על-ידי 4 פרופסורים מהמוסדות להשכלה גבוהה, שטענו כי הוראה בחוק או בהסכם קיבוצי, המחייבת עובד לפרוש בהגיעו לגיל פרישה - היא הוראה מפלה, ועל כן יש לפסול אותה ולאפשר לעובדים המשך העסקה מעבר לגיל פרישה.

שופטי בג"ץ הסכימו עם טענות העותרים כי החוק המחייב אדם לפרוש אך ורק בשל גילו נגוע באפליה מחמת גיל, אך קבעו כי ההוראה בחוק היא מידתית ומשרתת תכלית ראויה.

לדברי השופטים, קביעת גיל פרישה יוצרת ביטחון תעסוקתי לעובדים ונותנת להם אופק לתכנן את מהלך חייהם; היא מאפשרת צדק בין-דורי במובן זה שהחיוב לפרוש פותח מקומות עבודה לדור הצעיר; ובעיקר - היא חוסכת מעובדים מבוגרים את ההשפלה הכרוכה בעמידה בבדיקות מקצועיות בעת היותם בגיל מבוגר.

נוסף לכל אלה, בית המשפט ראה קשר בין החיוב לפרוש לבין הזכות לקבלת פנסיה בגיל הפרישה, שמותירה את העובד עם מקור הכנסה, והגיע למסקנה כי ההסדר הקיים בישראל הוא הסדר ראוי, שעצם ההתערבות בו עלולה להביא לכאוס כללי.

השופטת דפנה ברק-ארז אף העבירה ביקורת מסוימת על העותרים - הפרופסורים אסא כשר, משה גביש, רות בן-ישראל ומרדכי שגב - באומרה כי עתירה שמוגשת על-ידי עובדים משכילים שעבדו במתכונת של הסדרי קביעות "חזקים", לא ייצגה את מכלול ההיבטים של הסוגיה.

לדברי ברק-ארז, "מבחינתם של עובדים רבים במשק, האפשרות לפרוש בהגיעם לגיל מסוים היא ברכה, שאיפה שלה הם מייחלים לאחר שנים של עבודה שוחקת - פיזית, רגשית או מנטלית. אכן, לכאורה, העותרים הציגו את החלופה של הפיכת חובת הפרישה לזכות לבחור בפרישה. אולם, אין להתעלם מכך שאם גיל הפרישה יהיה נתון לבחירתו של העובד, עשויה להתגלות שחיקה בפיתוחם של הסדרים פנסיוניים, שיעמדו לרשות העובדים בעת פרישתם".

לאור פסק הדין, חוק גיל הפרישה, הקובע כי גיל הפרישה בישראל הוא 67 לגברים ו-62 לנשים (ומאפשר לנשים לבחור להמשיך לעבוד עד גיל הפרישה שנקבע לגברים), יישאר על כנו לפחות כל עוד לא תשנה אותו הכנסת.

סיום העבודה אינו אוטומטי

בסיועם של מומחים בדיני עבודה, ביקשנו להבין את משמעות ההחלטה ואת עתיד הסוגיה.

עו"ד דפנה שמואלביץ' ממשרד רובין-שמואלביץ מציינת כי למרות פסיקת בג"ץ, החוק הקיים מאפשר לעובד לערוך הסכם עם המעסיק שייתן לו להמשיך לעבוד גם לאחר גיל הפרישה. "הגם שבשירות הציבורי יש מגבלות מסוימות על הארכה כזו, בשוק הפרטי ניתן להמשיך לעבוד ללא מגבלת גיל כלשהי. בדיוק מסיבה זו פסק בית הדין ארצי לעבודה לפני שנים אחדות (בעניין ויינברג נגד אוניברסיטת בר-אילן) כי גם כאשר קיים גיל פרישה, והעובד מתקרב אליו - סיום ההעסקה אינו אוטומטי. עובד המעוניין להמשיך לעבוד לאחר הפרישה זכאי לבקש זאת, והמעסיק מחויב לערוך לו שימוע". 

- מהם הקריטריונים שעל-פיהם יקבע המעסיק בשימוע אם להמשיך להעסיק את העובד לאחר גיל 67?

"שימוע לפני פרישה הוא לא שימוע רגיל. המעסיק לא צריך לנמק את פיטורי העובד, אלא העובד צריך להצביע על נסיבות מיוחדות המצדיקות את המשך העסקתו. כמעט בכל המקרים שהגיעו לבתי הדין לעבודה לאחר פסיקה זו, נדחו בקשות של עובדים להחזרה לעבודה. כאשר המעסיק הראה שצורכי העבודה מצדיקים את הפרישה, ולעובד יש הסדר פנסיוני כולל, בתי הדין לעבודה אישרו את הפרישה".

- ומה יהיה בעתיד? הרי תוחלת החיים עולה, ויוקר המחיה עולה. האם לא ראוי לשנות את ההסדר?

"פסק הדין מתייחס לכך. השופט ניל הנדל כותב שיש מקום לבחון בכל כמה שנים מחדש את התועלת בהסדר הקיים ולהתאים אותו לשינויים בדפוסי העבודה, בסגנון החיים ובהתפתחות הטכנולוגית. בכל מקרה, שינוי כזה יהיה כרוך בהתאמת הדין וההסדרים הפנסיוניים, כגון: חוק הביטוח הלאומי, תקנוני קרנות הפנסיה, פוליסות הביטוח וכו'. לכן, ברור שזה יצריך תהליך והערכות מתאימים".

גיל הפרישה דינמי

עו"ד אשר חלד ממשרד אשר חלד ושות' אומר כי בישראל, כמו בכל העולם המפותח, גיל הפרישה דינמי ומוכרח להשתנות מעת לעת, ככל שיאפשרו ההתפתחויות הרפואיות, הכלכליות והחברתיות. "לצד הצורך לפנות מקומות עבודה לדור הבא, וביחד עם הצורך להבטיח זכות לחיי מנוחה למי שהקדישו מספיק שנים לעמל וליצירה, לא צריך לשחרר עובדים מהעבודה בשיא כוחם, ודאי לא לפני שהובטחה להם פנסיה ברמה מספקת", אומר חלד.

לדבריו, "צריך למנוע מצב שבו הפנסיה שהצטברה לא מספיקה לכסות את הצרכים למשך כל ימי תוחלת חייהם המתארכת. פרישת חובה מוקדמת מדי עלולה לדון את הפורשים לחיי עוני. לפיכך, הכנסת תהיה חייבת להוסיף לדון, להתערב ולווסת את כל ההיבטים הציבוריים והכלכליים של גיל הפרישה ולהעלות את גיל הפרישה".

- מהו גיל הפרישה הרצוי בעיניך?

"בשנת 2016 בני אדם בגיל 67 כבר אינם מאוד קשישים וכבר לא מאוד תשושים. רבים מהם נמצאים בשיא יכולותיהם המקצועיות. בעיניי, גיל הפרישה צריך לנוע בהדרגה לגיל 70, ובעתיד גם מעבר לו".

חלד טוען כי גם גיל הפרישה של נשים מוכרח להתעדכן. "על-ידי הקדמת הפרישה לנשים (לעומת גברים) אנחנו דנים את הנשים העובדות שלנו לחיי עוני עם פנסיה נמוכה, וזאת בשם סיסמאות שמזמן אבד עליהן הכלח", אומר חלד.

- ואולי צדקו הפרופסורים בעתירתם שכלל לא צריך לקבוע גיל פרישה מנדטורי בחוק?

"קיום גיל פרישה מאלץ את החברה להתאים את הסדרי הביטחון הסוציאלי לקביעה החוקית. הוא מחייב את המוסד לביטוח לאומי להיערך לתשלום קצבאות זקנה (ויש מקום לשפר גם בתחום זה). הוא מחייב מערך הפרשות לצבירת פנסיית זקנה ראויה (גם כאן נחוצים שיפורים). בכך משרתת חובת הפרישה את הרבים ואת החלשים בחברה. לכן, לטעמי, גיל פרישה מנדטורי הוא הפתרון הכי פחות גרוע שהחברה יכולה ליישם בעת הזאת. החברה צריכה להגן על החלשים, גם אם ההגנה כרוכה בפגיעה בזכויותיהם של מתי מעט החזקים, דוגמת אותם פרופסורים שהגישו את העתירה לבג"ץ".

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"