גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ נזף במדינה על הסחבת ברפורמה בארנונה: "לא נושא אזוטרי"

חברת החשמל הגישה עתירה בטענה כי היא משלמת 300-400 מיליון שקל ארנונה בשנה, מה שמייקר את התעריף לצרכנים ■ המדינה הודיעה על מינוי צוות חדש לבדיקת נושא הארנונה תוך 60 יום

אליקים רובינשטיין / צלם: איל יצהר
אליקים רובינשטיין / צלם: איל יצהר

שופט בג"ץ אליקים רובינשטיין נזף במדינה על התנהלותה בנושא קידום הרפורמה בנושא הארנונה, אותו הגדיר כ"נושא כאוב". זאת לאחר שכמעט עשור לאחר שהוקמה ועדת ברזילי לטיפול בנושא תיקון החקיקה בארנונה, מסקנותיה לא פורסמו עד היום.

הרקע לנזיפה מצוי בעתירה לבג"ץ שהגישה חברת החשמל כבר לפני שנתיים נגד ועדת ברזילי, שר הפנים, שר האוצר וממשלת ישראל. בעקבות העתירה הודיעה המדינה כי תמנה צוות חדש לבדיקת הנושא, אף שכבר לפני עשור הוקמה ועדת ברזילי לטיפול בנושא הארנונה, ומסקנותיה מעולם לא פורסמו ולא יושמו.

לטענת חברת החשמל, היא משלמת בין 300-400 מיליון שקל בשנה בגין חיובי ארנונה, והדבר מייקר את תעריפי החשמל שמשלמים הצרכנים.

"עתירה זו מפנה אלומת אור אל נושא כאוב: תעריפי הארנונה בישראל - ובית משפט זה התריע על כך פעם אחר פעם אחר פעם לאורך שנים - טעונים רפורמה, אך זו מבוששת לבוא", כתב רובינשטיין. "ב-2006 מונתה ועדה בראשות עו"ד ברזילי, וזו סיימה את דיוניה ב-2009 וכנראה גם הכינה טיוטת דוח, אך המלצותיה לא נמסרו. עתה מודיעה המדינה כי בתוך 60 יום תוגש הצעה להחלטת ממשלה למינוי צוות בינמשרדי חדש של נציגי משרדי הפנים והאוצר, אשר יפעל בין היתר על יסוד החומר של ועדת ברזילי, ככל שזה יהיה רלוונטי", קבע רובינשטיין.

רובינשטיין הוסיף ונזף במדינה: "אין מדובר בנושא אזוטרי או בעניין של מה בכך, אלא בכזה הנוגע לכל אדם בישראל, ואף על-פי כן אין מצליחים לקדמו. אילו נשמעה דעתנו, תחת צוות או ועדה חדשה היה ממונה פרויקטור שזה כל עיסוקו אשר יקום ליום עבודתו לטיפול בנושא זה ובו בלבד, ויכין דוח בהקדם בעקבות חומרי ועדת ברזילי ובעדכון לפי הצורך. וזאת שכן הפקדת הנושא החוגג עשור בידי צוות או ועדה בלבד וכדרך ועדות לרוב, תביא אותו למצוות או לחופה - ולא לכך בוודאי מתכוונים גם גורמי הממשלה".

בעתירה שהגישה חברת החשמל באמצעות עורכי הדין שרון פטל וטליה בלזר ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן, היא מתארת כי ועדת ברזילי קמה על רקע העיוותים הרבים הקיימים במתכונתה הנוכחית של חקיקת הארנונה. למרות שחלף כמעט עשור מאז הוקמה הוועדה, נמנעו משרדי הממשלה מלפעול בהתאם ופעלו למניעת פרסום ההמלצות שגובשו בה.

"הפועל היוצא של סחבת זו הוא כי הציבור, וגופים רבים המספקים שירותים לציבור, לרבות חברת החשמל, ממשיכים לסבול משיטת חיוב הארנונה הנוכחית והבלתי אחידה היוצרת עיוותים מהותיים ושרירותיות בקביעת שיעורי הארנונה", צוין בעתירה.

לטענת חברת החשמל, במצב הנוכחי היא נאלצת חדשות לבקרים להתקוטט עם רשויות מקומיות בעניין חיובי הארנונה של מתקניה, המסווגים באופן שונה בכל רשות, ומביא לחיובי ארנונה מופרזים המטילים על חברת החשמל עלויות עצומות ובעקיפין מביא להגדלת תעריף החשמל לכלל התושבים.

כך למשל מתקנים רבים של חברת החשמל שהם מפעלי תעשייה לכל דבר, מסווגים תחת הסיווג "משרדים, שירותים ומסחר" - סיווג שתעריפיו גבוהים ביותר ושאינו משקף כלל את תכליתם האמיתית של המתקנים התעשייתיים כמו תחנות כוח, תחנות משנה או תחנות טרנספורמציה.

חברת החשמל טוענת כי יש לסווגם בסיווג תעשייה, ההולם את תכליתם, ושתעריפיו נמוכים בהרבה.

כזכור, במצב הקיים שאותו לא ניתן לשנות ללא חקיקה, כל רשות מקומית קובעת עצמאית את אופן שיטת חישוב הארנונה שבה תחייב את המבנים בתחומה, כך שנכסים זהים ברשויות שונות מחויבים בפועל בתעריפים שונים. 

חברת החשמל כ"כיס עמוק"

לטענת חברת החשמל, הרשויות המקומיות אף מבקשות חדשות לבקרים העלאות חריגות ביחס למתקני החשמל של החברה, מאחר שהן רואות בחברת החשמל "כיס עמוק" באמצעותו יגדילו את הכנסותיהן.

בניגוד לעסקים אחרים, חברת החשמל טוענת כי מתקניה כגון תחנות כוח, עמודי חשמל, וכו' יישארו במקומם גם אם חיוב הארנונה יגדל, שכן מיקומם נקבע על-פי צורכי הציבור, צורכי ייצור החשמל, הולכתו ואספקתו. לטענתה, מצב לא סביר זה גורר אותה פעמים רבות להתדיינויות ממושכות בבתי המשפט מול הרשויות ולבזבוז משאבים אדיר.

בנוסף טוענת חברת החשמל לאפליה, שכן בעוד רשויות מסוימות סיווגו חלק מהקרקעות כ"קרקע תפוסה במפעל עתיר שטח", המחויבות בתעריף נמוך יחסית - מתקני חשמל הוחרגו מהסיווג באופן בלתי סביר וממשיכים להיות מחויבים על-פי הסיווג היקר.

"10 שנים לאחור"

עם הקמת ועדת ברזילי בשנת 2007 פנתה גם חברת החשמל לוועדה וקיימה פגישות עם נציגיה, מתוך ציפייה ברורה כי בהמלצות הוועדה יהיה כדי להביא לרפורמה המיוחלת בחקיקת הארנונה ולגיבוש סדר חקיקתי ביחס לחיוב נכסיה של חברת החשמל. אך כאמור, למרות שחלף כמעט עשור מאז הוקמה הוועדה, טרם פורסמו המלצותיה ומסקנותיה, טרם הועברה טיוטת תיקוני החקיקה הנדרשים, "ובכך חרגה באורח קיצוני מן המנדט שניתן לה בהחלטת הממשלה".

אורן הלמן, סמנכ"ל רגולציה של חברת החשמל, מסר ל"גלובס" כי "חברת החשמל משלמת מדי שנה בין 350 ל-400 מיליון שקל עבור ארנונה, סכום גבוה במיוחד אשר בסופו של דבר ממומן בתעריף החשמל שאותו משלמים אזרחי ישראל.

"בחקיקת הארנונה הקיימת ישנם עיוותים קשים ורבים, המביאים להגדלת חיובי הארנונה של חברת החשמל לממדים מופרזים ובלתי סבירים.

"רצון המדינה כיום לבטל את מינויה של ועדת ברזילי שקיימה אינספור ישיבות וגיבשה לאחר שנים של עבודה המלצות לרפורמה בארנונה, ולהקים תחתיה ועדה בין-משרדית חדשה, היא החלטה שגויה ובלתי סבירה שלמעשה מחזירה את המצב 10 שנים אחורנית - ואת המחיר, לצערנו, משלמים צרכני החשמל בישראל". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה האחד מגיע משוק התקשורת, השני בנקאי ותיק ושניהם יעמדו בראש אפליקציות תשלום מובילות ● איך עמית דדוש ואריק פרישמן ישפיעו על התשלום הדיגיטלי?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין