גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולה להתקפה: "שוק הסייבר יכפיל עצמו בתוך שנים ספורות"

על רקע מתקפות הסייבר הגוברות על חברות ומדינות, מניות הסקטור חמות ■ אז למה בכל זאת המניות סובלות מתנודתיות קיצונית כל-כך?

 

 

סייבר / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
סייבר / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עונת הדוחות הכספיים לרבעון הראשון בוול סטריט מתעתעת בשוקי המניות. על כל חברה שמפתיעה לטובה, אחרת מאכזבת. על כל אחת שדבקה בתחזית חיובית, חברה אחרת מקצצת.

כל מדדי המניות המובילים ירדו מאז נכנסה עונת הדוחות להילוך גבוה בשבוע וחצי האחרונים של אפריל. למעט האנרגיה והסחורות, גם כל הסקטורים המובילים ירדו, שכן גם שם המגמות מעורבות. בסבך הזה, בולט לטובה תת סקטור הסייבר, שרשם עלייה נאה בתקופה שבה כל השאר ירדו.

מאז יצאנו לחופשת הפסח ב-21 באפריל ועד סוף החודש, S&P500 ירד בכ-1.3%. סקטור הטכנולוגיה (XLK) ירד ביותר מ-4%, על רקע שלל דוחות מעורבים שבהם למשל אפל, גוגל ואינטל הפתיעו לרעה ומניותיהן ירדו, בעוד שחברות כמו פייסבוק ואמזון הפתיעו לטובה ומניותיהן זינקו. תת סקטור הסייבר (מדד HRX) עלה בתקופה הזו ב-1.1%.

מאז החל התיקון בשווקים באמצע פברואר, זינק מדד הסייבר ב-20%, לעומת עלייה של 13% ב-S&P500 ו-9% בסקטור הטכנולוגיה. עם זאת, מתחילת השנה הסייבר עדיין מפגר מאחורי המדדים האחרים עם ירידה של 8%, לעומת עלייה של 1.7% ב-S&P500 וירידה של כ-1% בסקטור הטכנולוגיה.

בין צ'ק פוינט לפורטינט

בניגוד לסקטורים אחרים, בתחום הסייבר עדיין לא פורסמו דוחות רבים, אך בשל העובדה שמדובר בתת סקטור צר יחסית - לתוצאות הכספיות של החברות הגדולות בו עשויות להיות השפעות דרמתיות על מניות רבות. כשצ'ק פוינט (3.8% מהמדד), למשל, פרסמה תוצאות סבירות ותחזיות מאכזבות - היא משכה את כל תת הסקטור למטה, אך בתגובה לתוצאות המצוינות והעלאת התחזיות של המתחרה פורטינט (4.4% מהמדד), כל הסקטור זינק.

במידה רבה, שתי החברות האלה מספרות את הסיפור של תחום הסייבר מזווית קצת אחרת. צ'ק פוינט, עם שווי שוק של 14 מיליארד דולר, היא כבר חברה בוגרת עם קצב צמיחה חד-ספרתי נמוך אך יציב והיא עונה יותר לקריטריונים של חברת ערך.

מנגד, פורטינט עם שווי שוק של 5.6 מיליארד דולר, צופה זינוק של 26% בהכנסות השנה ושל 20% בשנה הבאה. בדומה למתחרה אחרת, פאלו אלטו, היא נלחמת להגדיל באגרסיביות נתחי שוק מהחברות הגדולות, גם על חשבון פגיעה מסוימת ברווחיות, והיא בהחלט עונה לקריטריונים של חברת צמיחה עם שיעורי גידול של עשרות אחוזים בשנה.

וכך מוצא את עצמו הסייבר לכוד בין חברות ערך כמו סיסקו וג'וניפר נטוורקס (שפעילות הסייבר אינה הגדולה בהן) לבין שלל חברות צמיחה קטנות יותר (שרבות מהן עדיין לא רווחיות) כמו פאלו אלטו, פרופ-פוינט, ספלאנק, אימפרבה וסייברארק (שתי האחרונות אמורות לפרסם דוחות מחר - ביום חמישי).

הפיירוול שחסר בבנגלדש

לפיכך, בטווח הקצר עשוי תת סקטור הסייבר להרוויח מהפתעות חיוביות בחלק מחברות הצמיחה ואולי להיפגע מאכזבות בחברות אחרות, אך בטווח הארוך צפוי הסקטור הזה ליהנות מתקציבים הולכים וגדלים ומתקפות האקרים מתוקשרות.

רק בשבוע האחרון הודתה Swift, החברה המפעילה את התוכנה המשמשת להעברות כספים בין בנקים בעולם בשם הזה, כי במתקפת הסייבר הגדולה בסוף פברואר, שבה גנבו האקרים 81 מיליון דולר מהבנק המרכזי של בנגלדש, השתמשו התוקפים במערכת שלה להעברת הכספים הגנובים. פריצה זו התאפשרה מאחר שלבנק המרכזי לא היה פיירוול.

זו רק אחת הדוגמאות האחרונות לסיכוני הסייבר הגוברים בעולם ולמחיר ההולך וגדל שמשלמות על כך חברות ומדינות. בתחילת השנה הודיע נשיא ארה"ב, ברק אובמה, על תוכנית לאומית לביטחון סייבר שתשדרג את מערכות המחשוב של הממשל בעלות של 19 מיליארד דולר עד 2017. בריטניה הודיעה על הקמת מרכז סייבר לאומי חדש (NCSC), שיתחיל לפעול באוקטובר ויעבוד בשיתוף עם הבנק המרכזי של אנגליה בגיבוש מדיניות אבטחת סייבר חדשה למוסדות הפיננסיים במדינה. אוסטרליה מתכננת השקעה של 400 מיליון דולר בעשור הקרוב בהגנת מערכות ציבוריות מפני מתקפות סייבר.

ואולם, נראה כי ההשקעה אינה גדלה באותו קצב שבו גדלים האיומים, בעיקר במגזר העסקי. ממחקר שפרסם לאחרונה גולדמן סאקס, הוא העריך כי אחת הסיבות לכך היא העובדה שההשקעה בתחום היא מחזורית, מידי 3-5 שנים, וכי תקופת ה"עיכול" נמשכת בין שנה לשנתיים. על רקע זה, הוא מעריך שאחרי חולשה בהשקעות ב-2015 וב-2016, בשנה הבאה יחול גידול דרמטי מחודש. חלק מהגידול הזה, לפי גולדמן סאקס, עשוי להגיע משווקים מתפתחים שיידרשו להדביק את קצב ההשקעות של השווקים המפותחים.

לפי חברת המחקר גרנטר, היקף ההשקעות בתחום הצעיר הזה (יחסית) צפוי לצמוח בתוך שלוש שנים ב-30% מהיקף מוערך של כ-75 מיליארד דולר ב-2015 ל-101 מיליארד דולר ב-2018 ול-170 מיליארד דולר שלוש שנים לאחר מכן. חלק גדול מהצמיחה הזו יגיע מהגדלת תקציבים של מדינות, מיוזמות חקיקה שיחייבו חברות לשפר את יכולת ההגנה שלהן מפני התקפות סייבר ומאילוצים של חברות רבות לנוכח מתקפות סייבר מתוקשרות. כך למשל, המתקפה על הבנק המרכזי של בנגלדש, חידדה את העובדה שלמערכת הבנקאות הגלובלית אין סטנדרט אבטחה אחיד ובשנים הקרובות ייאלצו בנקים להגדיל דרמטית את התקציבים בתחום הזה.

כמו בשנים האחרונות, גם מתקפות סייבר מתוקשרות ישמשו כעילה להגדלת תקציבי הגנה, כשחברות הסייבר ירוויחו משני הכיוונים: גידול בהכנסות ועלייה במניות. מהמחקר של גולדמן סאקס עולה שבממוצע, מניות הסייבר מניבות תשואת יתר של 1.3% על S&P500 בשבעת הימים שאחרי דיווח על מתקפת סייבר גדולה.

נזק במאות מיליארדים מהתקפות סייבר

אגב, רוב החברות בעולם כבר הרגישו את נחת זרועם של לוחמי הסייבר. לפי סקר של חברת אבטחת התוכנה קספרסקי, 90% מהחברות בעולם הודו שהיו להן פרצות אבטחה ו-46% מהחברות איבדו מידע רגיש כלשהו בשל איום חיצוני או פנימי על מערכות המידע שלהן.

לפי הערכות של חברת הביטוח הבריטית לוידס, ב-2015 הסתכמו עלויות מתקפות הסייבר למגזר העסקי בעולם בכ-400 מיליארד דולר, סכום אסטרונומי שכולל גם את הנזקים מהתקפות הסייבר עצמן וגם את הנזק משיבוש מהלך העסקים הרגיל של החברות בעקבות זאת. לפי הערכת חברת המחקר Juniper Research, עד 2019 צפוי אומדן הנזק של מתקפות הסייבר בעולם להסתכם ב-2.1 טריליון דולר.

ריבוי מתקפות האקרים מסוגים שונים מהווה חלק מפוטנציאל העליות במניות הסייבר, מאחר שהוא עשוי לעודד מיזוגים ורכישות. כיום מתאפיין הסקטור הזה בחברות קטנות רבות, שלעתים יכולת הצמיחה שלהן מוגבלת, בגלל הישענות על מוצר בודד. לפיכך, סביר להניח שחלק מהחברות האלה ימצאו לעצמן בעתיד מקום טוב בחברות הגדולות יותר, המציעות סל של מוצרים. בנוסף, טכנולוגיות חדשות של חברות קטנות לעיתים הכרחיות עבור חברות גדולות, המציעות סל מוצרים לכל מכשיר וכמעט לכל תרחיש, כאשר החברות הגדולות ביותר אף מוכרות ליותר מ-10 מגזרים שונים - מחנויות בגדים אינטרנטיות ועד בנקים וארגונים ממשלתיים.

בניגוד למה שחושבים רבים, תחום הסייבר אינו רק חברות טכנולוגיה. אחד התחומים הצומחים ביותר בחברות הביטוח, הוא ביטוח מפני מתקפת סייבר. להערכת חברת הביטוח לוידס, ב-2015 היקף הפרימיות בשוק הזה היה 2.5 מיליארד דולר. ב-2014 היה היקף התחום הזה 2 מיליארד דולר ושנה לפני כן 1 מיליארד דולר בלבד. כ-90% מהביטוחים האלה נרכשים על ידי חברות אמריקאיות, המודעות יותר לאיומים מחברות אחרות וכאן טמונה הזדמנות נוספת בכך שחברות הביטוח ידרשו מהחברות להשקיע ברכישת הגנות ובניית תשתית מחשובית ראויה.

לא במקרה מוזכרת ישראל כמעט בכל הקשר כשמדברים על חברות סייבר. תעשיית הסייבר המקומית כבר הצמיחה מאות חברות שבהן הושקעו מיליוני דולרים - רובן עדיין חברות פרטיות. לפי נתונים של מכון היצוא, היקף היצוא מישראל של טכנולוגיות סייבר היה ב-2015 3.5 מיליארד דולר, כאשר היקף ההשקעות בתעשייה הסתכם בשנה החולפת ביותר מחצי מיליארד דולר.

על המשקל הסגולי הגדול של ישראל בתחום הזה, ניתן ללמוד ממשקלן של החברות הישראליות במדדים העוקבים אחרי התחום הזה. במדד חברות הסייבר העולמי (רבים יותר מכירים את המדד לפי שם ה-ETF העוקב אחריו HACK, שהיה ל-ETF הראשון בעולם שעקב אחרי התחום הזה), המשקל של חברות הנתפסות כישראליות הוא כ-17% - הגבוה ביותר אחרי ארה"ב, שמובילה את הרשימה עם 70% מהחברות.

הכותבים הם מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים ומנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא. הכותבים ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

הסייבר מזנק

עוד כתבות

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

פאנלים סולאריים מעל שדה חקלאי / צילום: אמיר טרקל

האיום החדש על שדות סולאריים חקלאיים עוד לפני שהוקמו

בדיון בכנסת התגלה שהקמת פאנלים סולאריים מעל שטחים חקלאיים יגרור חיוב בהיטל השבחה, מכיוון שבוטלה הדרישה בהליך תכנוני חדש לשדות ● משרדי הממשלה חלוקים, והחקלאים חושבים מחדש אם הפרויקט משתלם

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקאית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהרן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

מדנקנר, דרך אריסון ועד סוגת: הרווח הנאה שיניבו קרקעות המלח באילת

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה, בעקבות מכסי טראמפ והירידות בוול סטריט

הדאקס יורד בכ-0.3% ● בורסת הונג קונג יורדת בכ-2% ● וול סטריט ננעלה אמש באדום עקב שילוב של מכסי טראמפ החדשים וזעזועי ה-AI ● מחירי המתכות היקרות קפצו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב רשמו ירידות ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות